Problem američkog imperijalizna

Locked
occupylove

#126 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by occupylove »

Velika vecina zemalja , kako naprednog, tako treceg svijeta, danas ima bolji zivotni standard nego prije 20 godina. Od GDP per capita, preko tehnoloskog razvoja, infrastrukture, pa sve do mortaliteta, prosjecnog doba smrtnosti, broja mrtvorodjene djece, broja obrazovanih, itd. Samo postojanje interneta na kojem pises i sa kojeg dobijas slobodne, ali i neprovjerene informacije, je omoguceno nicim drugim do slobodnim trzistem kapitala. Dakle, apsolutno je netacno da svijet danas zivi gore nego u vrijeme SSSRa kao balansa zloj Americi.
ocekivao sam mnogo bolje od tebe , a ne da budes FOX News potrcko :roll:
zvanicni podaci ;
47 miliona zivi u USA od Food stamps ( poput kreditne kartice, za hranu , vrijednosti oko 200-270 dolara mjesecno )
100 miliona nema nikakve ustedjevine ( fulis jednu platu ? sjeban si ili se razbolis ili nesto vanredno . sjeban si)
oko 40 % diplomaca ne moze naci posao a dug studenata za skolovanje je oko ? trilion dolara
u prosjeku oko 40 000 $ po studentu
ali kredit je divna stvar ? sve na kredit ( debt card )
imas plazma TV i auto , Iphone i slicno a naplata ? niko ne misli o tome trenutno
2.5 miliona Americke djece ima topli obrok i jedini u skoli, subvencije od drzave
3.5 miliona beskucnika ( najvise ratnih veterana , stopa samoubistava i aktivnih pripadnika Americke armije je presla broj poginulih u borbi )
gradovi poput Detroita izgledaju kao Sarajevo 92 , policija odbija da patrolira odredjenim podrucjima , nemaju ljudstva i nemaju love , grad propada , stanovnistvo se iseljava ( bijelci , a Afro-Amerikanci i Imigranti i ostali su ostavljeni na milost i nemilost apokalipse i ulicnih bandi )
u Cikagu je oboren neslavan rekord od oko 500 ubistava 2012 , neki kvartovi su pod punom kontrolom narko-bandi
Americki san jos zivi ako si bijelac i zivis u takozvanoj "gate comunity "
ili ?
u specificno za USA
naselja ogradjena zidom , predgradja ( vecinom bjelacka ) uz oruzanu strazu na kapiji i rampe
zelite jos ?
Avetinho

#127 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Avetinho »

FFC wrote:Imperijalisti gube treći rat zaredom na Bliskom Istoku. Poslje Iraka i Afganistana izvjestan je poraz i u Siriji. U Južnoj Americi koja je prva žrtva američkog imperijalizma s početka 20 stoljeća, i gdje su vršeni raznorazni masovni eksperimenti nad ljudima kao da su zamorci i miševi, domoroci i radnička klasa se polako diže na noge i preuzima kontrolu nad vlastitim resursima i demokratijom u svoje ruke. Rusija više nije poslušnički kućni ljubimac kao Britanija otkako je Putin naslijedio Jelcina. I konačno i najvažnije, Kina drži u svojim rukama sudbinu dolara i samim tim američke ekonomije. Basnoslovno veliki američki deficit moguć je samo dok Kina drži dolar kao rezervu, inače bi se sve urušilo kao kula od karata.

Kriza eura koju su potpalili amerikanci, kao i političko rovarenje na Balkanu kako bi držali Evropu u permanentom stanju kontrolisane krize na njenoj periferiji, utiče na nas na najnegativniji način. Pod uticajem američke ambasade i nevladinih organizacija stara se takva klima da "mi treba da se dogovorimo", ali cim je neki dogovor na pomolu potpali se bosnjacki nacionalizam 22 godine starom mantrom o tome kako "amerika podrzava građansku drzavu".

Možda najgore od svega je promjena karaktera same Amerike koja je nekada bila simbol slobode za cijeli svijet. U seriji dokumentarnih filmova koje je producirao Oliver Stone, vidimo da pod izgovorm borbe protiv terorizma nakon 9/11, amerika mjenja vlastiti karakter:

- mucenja zarobljenika u guantanamu
- atentati i ubistva bez suđena(bin laden)
- indiskriminatornuo ubijanje civila dronovina u afganistanu
- konstruirani procesi (asange)

i sve sto je wikileaks obznanio zapravo je jasno da Obama nije donjeo nikakvu promjenu vec je sa nekazonitim stvarima koje je pokrenuo Bus krenuo i korak dalje legitimizirajuci teroristicki karakter amerike.

Cemu se mi mozemo nadati ako imamo ljude koji hladno od njih ocekuju pšomoc da Bosnu naprave normalnijom zemljom i ne shvataju da to njima nije u interesu i da dejton ovakav kakav je, nije slucajno i na brzinu sklepan?

p.s. naravno, ne treba zaboraviti izrael, libiju i iran ali predugo je to sve da stane u jedan post.
Plivamo u govnima, hajmo psovat po Americi.
FFC

#128 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by FFC »

p206 wrote:
FFC wrote: cia je isplanirala raspad jugoslavije i bosne u okviru jugoslavije jos 70ih.

Ako je CIA isplanirala to 70-ih, onda su ipak bili drugi jer su raspad BiH u Beogradu planirali 150 godina prije. a zajedno sa Zagrebom 1939.
pa naravno da koriste postojece animozitete da implementiraju svoj plan.

fazon je u tome sto, da nije njih, ti planovi od prije 150 godina bi ostali planovi davno registrovanii zaboravljeni u istorijskim arhivama.

vidis, postojali su i puno plemenitiji planovi, pa i u beogradu i zagrebu za sviju nas. ali cia nije imala interesa da podupre takve planove. imala je interes da podstice zavadjanje, a uvijek mozemo naci neci neki povod. garantujem ti i da je neki nacionalisticki madjar isplanirao podjelu rumunije prije 150 godina ali se nije desila jer cia to nije htjela. da su htjeli sada bi se neki rumun pogresno zalio na madjarski nacionalizam umjesto na ciu.
Lacrosse

#129 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Lacrosse »

Orwelle haj malo odspavaj, bogati, ti nasao Oliver Stone-a koji je ubijao Vijetnamce gore nego Srbi Bosnjake u Podrinju pa kad se vratio kuci, postao Americki Emir Kusturica, sto ne vrati milione koje je uzeo rezirajuci, covjek da je rodjen u Bosni mogao bi mozda reklamu za federalnu tv da napravi, a ovako je sad on relevantni socijalni komentator, on ce pricati o Orwellismu, pa Americki Hollywood je daleko od granica Amerike.

Drugo, pricati o sovjetskom savezu i Orwellowskom drustvu, ja kad se o tome prica mogu samo zamisliti Sovjetski Savez i Srbiju s RS i RSK u "najtezih 10 godina". U Americi ja gledam na svom tv AlJeezru na Engleskom besplatno, svaku noc. Za 7 dollara imam 30 kanala iz Bosne na Balkaniymu. Americki tv ni ne gledam. Novine procitam nedjeljne. I jebe mi se za CNN. Ja sam dosao da radim. Kad je moje da glasam, glasam. A jos me nisu zvali u bjelu kucu da mene pitaju kako ce sta biti, tako i ostatak nacije. Ali sve u svemu, u Americi 15-20% drustva su ljudi koji nisu rodjeni u Americi. Zamisli da u Bosni svaki 5 covjek nije s prostora Jugoslavije? Ti ljudi svi imaju svoje izvore informisanja. Veliki biznis nije uspjeo da izabere svog predsjednickog kandidata. Od Obame praviti Busha moze samo onaj ko ne zivi u Americi, i ne osjeca to. Obama je zaustavio ekonomski debakl. Izvukao se iz Iraka. Afganistan je nestao sa vjesti.

Jebote moja mati u Sovjetskom savezu za 1 paket zvaka koji je prodala nocila u najboljem hotelu i jela u restoranu jedan rucak. 1 paket zvaka. E to je sine Orwellisam, kad nema izbora. A dokle je god bilo izbora, bice i informacija, nije Amerika pala s internetom, facebook-om, torrentima, i slicno, padaju rezimi neki drugi, ali i u Americi se javljaju Occupy movement i Anonymous i jos niko od tih ljudi nije optuzen za terorizam, poslan dozivotno u zatvor ili u kakav Gulag, kako ti je cinila primjerena ekonomska sila Sovjetski savez. Sovjetski savez u svemu ima tamno mjesto u istoriji, mnogo taminije od naci drzave a ako se pitas sto i kako, Amerika ima preko 60% populusa bijelackog, odakle su dosli ti ljudi u Ameriku? Iz slobodarske Jugoslavije, Sovjetskog Saveza, Njemacke, Italija, Spanije.... I jos ne idu nikuda, koliki je % Americkih ex-pata, u poredenju recimo s Englezima, ili Egipcanima, ili Bosancima npr. Pa u Americi ako si rodjen 2 od 100 ljudi napusti zemlju. 2 od 100.Od kojih je 1 vojnik u Americkoj vojsci. A u Bosni svaki 2 ili 3.

U Americi najgori automobil koji je ikad napravljen vodi se da je Yugo. Yugo je preplavio americko trziste koje je dozvolilo Jugoslaviji da plasira svoj produkt i prodao je preko 100 hiljada Yuga po cijeni od 4 hiljada dollara, sto je 2 i pol puta manje nego sto je kostalo najjeftinije drugo auto. O tim iskustvima su ljudi knjigu napisali, o liku koji je cijelu karijeru izgradio na tome da dovede malo auto u Ameriku, pa htjeo s talijanima pa nije uspjeo i na kraju nadje nas. Sta hocu da kazem, Amerika je ogromno trziste koje je biralo ko moze a ko ne moze da prodaje svoje stvari, ogromna je steta da Jugoslavija nije nastavila u tome smjeru, i velika je steta sto Tiletova skola komunisticka nije mogla raskrstiti sa sobom i dopustiti nama da postanemo Zapad, a ne nekakvi nezavisni. Gdje su danas ti nezavisni, a o tragicnoj karikaturi Chavezu sve sto je potrebno reci je da je iz svoje napredne Venecuele morao ici negdje drugdje na operaciju, i to na Kubu, zemlja koja uz Haiti je najsiromasnija zemlja Zapadne hemisfere, ali u kojoj vladaju blagostoanje jer niko nije vlast nema, nisu gladni ali koliko je turistickih hotela napravljeno u kojima ima sve, a Kubanci bulje kroz resetke, i tu je svoju kancerogenu bulju nasao operisati govno Chavesko. Mamu mu jebem socijaldemokratsku, a onom ko se ne slaze, preporucujem da ode na Haiti uraditi kakav bajpas ili primiti kemoterapiju. Kuba jedino sto ima je ljekara, na bacanje. Iskolovali su hiljade i hiljade njih, koji bez ikakve tehnologije pokusavaju da prakticiraju medicinu u 21 stoljecu i sve sto su uspjeli je smanjiti smrt novorodjencadi kao da je to najprioritetnija medicinska statistika, ali npr. u poredenju sa smrtnosti novorodjencadi gdje su 60 u svijetu Kubanci su 17 na svijetu po broju samoubistava, 20 ljudi na 100 hiljada godisnje. I tako Fidel Castro, djecak rodjen i odrastao u Brooklynu koji ne zna Engleski jezik mezi boljesevicku mladost kojoj treba samo cvrsta ruka i Alija sirotanovica koji pitaju za vecu lopatu. Prosjecna plata na Kubi je 16-20 dollara, mjesecna. A penzija 9 dollara. I to su rezimi uspjeli po nasem Orwellu. Nego ima li igdje kuca da se kupi ili stan za 1000 dollara? Jer toliko moze prisutiti neki Kubanac dok zivi u rezimu koji ima najvise korupcije od notorno koruptivne Juzne Amerike. A korupcije ima sto, pa jer je plata 16 dollara a penzija 9, i onda dodje Americki turista sa 1000 dollara da mu de nadje za pivo i marihuanu.... I kazu mu Kubanci kako zivi u Orwelloskom drustvu i zemlji, te da nije dobro informisan, on dok je radio i zaradio tih 1000 dollara, oni su se informisali i zaradli 16.
occupylove

#130 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by occupylove »

Lacrosse

odakle odjednom dodje do Kastra majke ti :lol:
"gigantska Kuba vrsi agresiju na USA " :lol:
govorimo o imperijalizmu , vladavine manjine krvoloka nad vecinom dobrih ljudi ukljucujuci milione Amerikanaca koji se bore za dostojan zivot
da bi se se ipak ( a na zalost vecina je totalno zaslijepljena jeftinom propagandom , mada priznajem manipulacija je dovedena do savrsenstva , pogotovo uz teror sigurnosnih snaga poslije 9/11 , odradili su to do vrhunca )
da bi se ipak sagledala situacija sa imperijom na samrti , u stvari nije Amerika u pitanju vec sistem . i borbom obicna covjeka za spas i Amerikanaca , miliona njih
od toga sistema plutokrata
ne budimo zlatne ribice u zdjeli ( naucnici tvrde da zlatna ribica ima memoriju od 5 sekundi :D )
kontate ?
pogledajte ovaj dokumentarac , uzmite si pivo i zapalite cigaru i polako :D
analizirajte i slusajte
govoris caro o Rusiji i 'zvakama " :lol: a pojma nemas o istoriji
pa neka ti genijalna Naomi Klein kao malome djetetu objasni ;

korak po korak

jeza u ledja

#131 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by jeza u ledja »

FFC wrote:
jeza u ledja wrote:Russia Today je ruski FOX News. Ako se tamo informises imas problem.

Dalje, apsolutno se ne slazem da svijet danas zivi gore nego za vrijeme SSSRa. Da li treba podsjecati u kakvom je stanju zivjelo pola Evrope? Valjda su oni sto su rusili Berlinski Zid bili budale? Valjda su proksi ratovi u Vijetnamu, Afganistanu, Koreji i diljem svijeta bili bolji od ovih danasnjih?

Velika vecina zemalja , kako naprednog, tako treceg svijeta, danas ima bolji zivotni standard nego prije 20 godina. Od GDP per capita, preko tehnoloskog razvoja, infrastrukture, pa sve do mortaliteta, prosjecnog doba smrtnosti, broja mrtvorodjene djece, broja obrazovanih, itd. Samo postojanje interneta na kojem pises i sa kojeg dobijas slobodne, ali i neprovjerene informacije, je omoguceno nicim drugim do slobodnim trzistem kapitala. Dakle, apsolutno je netacno da svijet danas zivi gore nego u vrijeme SSSRa kao balansa zloj Americi.

Danas doduse imas Kinu, koja zivi u simbiozi sa Amerikom, i koja bez iste ne bi ni postojala kao sila.

E sad, ja se slazem da je sistem pod kontrolom elite. Ali, zar nije tako bilo oduvijek? Rotsildi, Barinzi, Mediciji i slicni postoje od kad je svijeta i vijeka. Tu se nista ne mijenja, OSIM cinjenice da je sve veci broj ljudi o tome informisan jer ima priliku da provede dio svoga vremena van rada u fabrici, rudniku ili na oranici.
Sto se vise informises, to spoznajes koliko si istovremeno mali i nebitan, ali isto tako koliko vise imas mogucnosti od recimo tvojih roditelja. Mozda ti licno nisi u toj situaciji, ali vjeruj mi milioni ljudi sirom svijeta jesu. I oni su zahvalni sistemu koji im je to omogucio.
Najveca prednost sistema o kojem govorimo je sto moze sam sebe da mijenja, dugorocno, u tome je kvaka. To se desava evo dok ovo govorimo. U SAD prosjecan covjek od prije nekoliko dana dobija oko $70 manje mjesecno, dok prosjecan bogatas (ne multimilioner) dobija oko $5000 manje, dok ovi najbogatiji trebaju izdvojiti stotine hiljada dolara svaki mjesec. Mislis da je to njima kap u moru? Jes al u kurcu (radi se o postocima).

Sto se tice americkog imperijalizma. Jeste, postoji X primjera zlocinacke agresije na neduzne zemlje. Najgori primjer po meni je Cile, ali postoje i dobri primjeri, dok je vecina negdje izmedju. Na srecu, meni je jasno da je kapacitet i zlocinacki afinitet drugih zemalja jos mnogo veci, pa se stoga smatram sretnim sto zivim u vremenu Amerike kao najveceg zla, jer nedo bog Kine, Rusije, Japana, Irana, ili slicnih cinitelja dobra i veselja.

uh, gomila nabacanih nelogicnosti. ali da odgovorim na brzinu jer mi se vec spava.

prvo, ne radi se niokakvom "informisanju preko rt" vec o intervjuu sa oliverom stonom koji je slozices se neko i nesto kao amerikanac i koji je napravio seriju The Untold History of the United States zajedno sa cuvenim americkim istoricarom peterom kuznickom. pogledaj ovaj dokumentarac koji su ljudi pravili ne znajuci da ce ih nekada rt pitati za intervju.

taj je dokumentarac napravljen sasvim nezavisno od rt i njih su mogli da intervjuisu i cnn i abc, i cbs i nbc i bbc i fox, itd. itd. itd (indikativno je da nisu). dakle procitaj intervju ili pogledaj dokumentarac a rt a nikakvim informacijama rt ne moras da vjerujes. ja se licno informisem i na cnn-u i na rt i na foxu. valjda mogu da prosudim ko je tu lazov i u koji su im ciljevi. unaprijed diskvalifikovati intervju sa sa nekim ili njegov dokumentarac na osnovu toka sto je dao intervju jednoj mrezi znaci plasiti se istine.

drugo, povezujes rast standarda i promjene u tehnologiji sa dokazom da je bolje sto se sovjetski sazez raspao?! pa to je tako besmisleno kao da si rekao da je fabrika krivaja propala zbog kise u mozambiku. tehnoloske promjene bi se desile sve i da se sovjetski savez nije raspao pa prema tome tvoj argument nema veze sa zdravim razumom.

od raspoada sovjetskog saveza indikativne su 2 stvari:

- smanjenje socijalne drzave u evropi
- porast jaza izmedju bogatih i siromasnih, kako izmedju bogatih i siromasniz zemalja tako izmedju bogatih i siromasnih u SVIM zemljama ukljucujuci ameriku i evropu.

e tom grmu lezi zec, jer socijaldemokratija od 1945 do 1990 i njen uspjeh u uspostavljanju socijalne drzave ima da zahvali znas kome? samo i jedino cinjenici da je postojao jak i naoruzan sovjetski savez i da su se desnicari plasili eventualne reakcije radnicke klase koja bi od lijepe svedske ili njemacke mogla da napravi zemlju istocnog bloka. mislis li da su ugladjeni socijaldemokrati snago humanog argumenta izborili socijalnu drzavu u evropi? ne. samo iz straha od sovjetskog saveza obican covjek u zapadnoj evropi dobio je privilegije kakve je dobio. sada kada te rpijetnje vise nema, desnicari stezu pojas, ukidaju velfer i gaze one ispod. i zato imamo sve veci jaz izmedju bogatih i siromasnih. samo zato. nije cudo da imamo porast rasizma i ksenofobije. kazes smeta ti religijski ekstremizam a nisi ni svjestan da je religijski ekstremizam i nacionalizam samo kapitalisticka fabrikacija i alat.

zvanicni podatak iz economist magazina - na off shore racunima gdje bogati koji ne placaju porez drze svoj novac (to su oni kod kojih obama, cameron i merkel idu po instrukcije) stoji vise novca nego ukupan gdp USA, JAPANA, NJemacke, UK. sa takvim sredstvima ne bi smo ni trebali imati krizu, zar ne? kriza nije neka ciklusna pojava koja pada sama s neba, kriza je nacin da se namjerno osiromaseni ljudi i zemlje kupe za jeftinije pare. to se zove imperijalizam.

amrika "u originalu" je bila svjetionik nade za cijelo covjecanstvo, ali je bas problem u tome sto su zlocinci kidnapovali tu zemlju. obama je posebno razocarenje jer se zapravo pokazuje kao je gori od busha i ide korak dalje. ono sto je trebao da zaustavi - krsenje ustava amerika, mucenje ljudi, ubijanje bjegunaca a da im se ne sudi - je zapravo dokaz da kapitalizam nije u stanju da rijesi probleme putem trzista vec terorom. kina je kapitalisticka zemlja i vjerovatno model za buducnost - vlast kapitala bez ikakvog privida demokratije.

sistem dakle mora da se mjenja. porazi amerika u zlocinackim ratovima koje vodi, kao i smanjenje njihovog uticaja sto je moguce vise i kod nas, je korak u tom pravcu. ko to ne vidi ili je glup ili licemjeran.
FFC

#132 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by FFC »

Lacrosse wrote:Orwelle haj malo odspavaj, bogati, ti nasao Oliver Stone-a koji je ubijao Vijetnamce gore nego Srbi Bosnjake u Podrinju pa kad se vratio kuci, postao Americki Emir Kusturica, sto ne vrati milione koje je uzeo rezirajuci, covjek da je rodjen u Bosni mogao bi mozda reklamu za federalnu tv da napravi, a ovako je sad on relevantni socijalni komentator, on ce pricati o Orwellismu, pa Americki Hollywood je daleko od granica Amerike.

Drugo, pricati o sovjetskom savezu i Orwellowskom drustvu, ja kad se o tome prica mogu samo zamisliti Sovjetski Savez i Srbiju s RS i RSK u "najtezih 10 godina". U Americi ja gledam na svom tv AlJeezru na Engleskom besplatno, svaku noc. Za 7 dollara imam 30 kanala iz Bosne na Balkaniymu. Americki tv ni ne gledam. Novine procitam nedjeljne. I jebe mi se za CNN. Ja sam dosao da radim. Kad je moje da glasam, glasam. A jos me nisu zvali u bjelu kucu da mene pitaju kako ce sta biti, tako i ostatak nacije. Ali sve u svemu, u Americi 15-20% drustva su ljudi koji nisu rodjeni u Americi. Zamisli da u Bosni svaki 5 covjek nije s prostora Jugoslavije? Ti ljudi svi imaju svoje izvore informisanja. Veliki biznis nije uspjeo da izabere svog predsjednickog kandidata. Od Obame praviti Busha moze samo onaj ko ne zivi u Americi, i ne osjeca to. Obama je zaustavio ekonomski debakl. Izvukao se iz Iraka. Afganistan je nestao sa vjesti.

Jebote moja mati u Sovjetskom savezu za 1 paket zvaka koji je prodala nocila u najboljem hotelu i jela u restoranu jedan rucak. 1 paket zvaka. E to je sine Orwellisam, kad nema izbora. A dokle je god bilo izbora, bice i informacija, nije Amerika pala s internetom, facebook-om, torrentima, i slicno, padaju rezimi neki drugi, ali i u Americi se javljaju Occupy movement i Anonymous i jos niko od tih ljudi nije optuzen za terorizam, poslan dozivotno u zatvor ili u kakav Gulag, kako ti je cinila primjerena ekonomska sila Sovjetski savez. Sovjetski savez u svemu ima tamno mjesto u istoriji, mnogo taminije od naci drzave a ako se pitas sto i kako, Amerika ima preko 60% populusa bijelackog, odakle su dosli ti ljudi u Ameriku? Iz slobodarske Jugoslavije, Sovjetskog Saveza, Njemacke, Italija, Spanije.... I jos ne idu nikuda, koliki je % Americkih ex-pata, u poredenju recimo s Englezima, ili Egipcanima, ili Bosancima npr. Pa u Americi ako si rodjen 2 od 100 ljudi napusti zemlju. 2 od 100.Od kojih je 1 vojnik u Americkoj vojsci. A u Bosni svaki 2 ili 3.

U Americi najgori automobil koji je ikad napravljen vodi se da je Yugo. Yugo je preplavio americko trziste koje je dozvolilo Jugoslaviji da plasira svoj produkt i prodao je preko 100 hiljada Yuga po cijeni od 4 hiljada dollara, sto je 2 i pol puta manje nego sto je kostalo najjeftinije drugo auto. O tim iskustvima su ljudi knjigu napisali, o liku koji je cijelu karijeru izgradio na tome da dovede malo auto u Ameriku, pa htjeo s talijanima pa nije uspjeo i na kraju nadje nas. Sta hocu da kazem, Amerika je ogromno trziste koje je biralo ko moze a ko ne moze da prodaje svoje stvari, ogromna je steta da Jugoslavija nije nastavila u tome smjeru, i velika je steta sto Tiletova skola komunisticka nije mogla raskrstiti sa sobom i dopustiti nama da postanemo Zapad, a ne nekakvi nezavisni. Gdje su danas ti nezavisni, a o tragicnoj karikaturi Chavezu sve sto je potrebno reci je da je iz svoje napredne Venecuele morao ici negdje drugdje na operaciju, i to na Kubu, zemlja koja uz Haiti je najsiromasnija zemlja Zapadne hemisfere, ali u kojoj vladaju blagostoanje jer niko nije vlast nema, nisu gladni ali koliko je turistickih hotela napravljeno u kojima ima sve, a Kubanci bulje kroz resetke, i tu je svoju kancerogenu bulju nasao operisati govno Chavesko. Mamu mu jebem socijaldemokratsku, a onom ko se ne slaze, preporucujem da ode na Haiti uraditi kakav bajpas ili primiti kemoterapiju. Kuba jedino sto ima je ljekara, na bacanje. Iskolovali su hiljade i hiljade njih, koji bez ikakve tehnologije pokusavaju da prakticiraju medicinu u 21 stoljecu i sve sto su uspjeli je smanjiti smrt novorodjencadi kao da je to najprioritetnija medicinska statistika, ali npr. u poredenju sa smrtnosti novorodjencadi gdje su 60 u svijetu Kubanci su 17 na svijetu po broju samoubistava, 20 ljudi na 100 hiljada godisnje. I tako Fidel Castro, djecak rodjen i odrastao u Brooklynu koji ne zna Engleski jezik mezi boljesevicku mladost kojoj treba samo cvrsta ruka i Alija sirotanovica koji pitaju za vecu lopatu. Prosjecna plata na Kubi je 16-20 dollara, mjesecna. A penzija 9 dollara. I to su rezimi uspjeli po nasem Orwellu. Nego ima li igdje kuca da se kupi ili stan za 1000 dollara? Jer toliko moze prisutiti neki Kubanac dok zivi u rezimu koji ima najvise korupcije od notorno koruptivne Juzne Amerike. A korupcije ima sto, pa jer je plata 16 dollara a penzija 9, i onda dodje Americki turista sa 1000 dollara da mu de nadje za pivo i marihuanu.... I kazu mu Kubanci kako zivi u Orwelloskom drustvu i zemlji, te da nije dobro informisan, on dok je radio i zaradio tih 1000 dollara, oni su se informisali i zaradli 16.

.......................................... halo decko, ja ne tvrdim da je amerika siromasnija od kube, ja znam da je najbogatija na svijetu.

samo kazem da je najbogatija ne zato sto vrijedno rade il su skontali najpametniji nacin za ostvarit profit, vec zato sto golom silom eksploatisu druge.

10 puta sam napisao da je kapitalizam globalni sistem i da je siromastvo u indoneziji ili bosni direknto vezano za tvoju platu u americi, al dzaba. on dokazuje kako je amerika dobra jer se tamo bolje zivi nego u bosni. kakav mozak. sto para neko plati, to drugi kupi. ne moze se negdje sabirat a da drugdje ne fali. to je osnovni princip racunovodstva, ako mozes to da skontas.

obama bolji od busha, afganistan nestao sa vijesti, obama sprijecio ekonomski kolaps... hej jarane moj, kako tebi peru mozak.... kad se vec pravis pametan i prosipas tu cijene i plate, shvati da vijesti u americi nisu vijesti vec - ratings. bitno je sta se koliko gleda a ne sta je istina. obama salje bespilotne letjelice da ubijaju djecu u afganistanu, pa onda manje marinaca gine jer vode rat daljinskim upravljacem. manje poginulih vojnike, manje vijesti. tvom mozgu je to dokaz da je obama bolji od busha?

samo cu te pitati jedno, znas li sta je due process? kada ubijes nekoga bez due processa, kao sto su ubili bin ladena, sve se mjenja. sutra tako molgu i tebe. samo te proglase teroristom i vozdra. sav smisao amerike je upravo bio u tom due processu i nacinu da se vlast drzi odgovornom.

al ovi ospesivno argumenti kako se u americi bolje zivi nego na kubi ili u sovjetskom savezu su mi najjaci. da mi je tvoj mozak da se malo odmorim.
Last edited by Anonymous on 07/01/2013 13:55, edited 1 time in total.
Reason: opomena
jeza u ledja

#133 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by jeza u ledja »

FFC wrote:
uh, gomila nabacanih nelogicnosti. ali da odgovorim na brzinu jer mi se vec spava.

prvo, ne radi se niokakvom "informisanju preko rt" vec o intervjuu sa oliverom stonom koji je slozices se neko i nesto kao amerikanac i koji je napravio seriju The Untold History of the United States zajedno sa cuvenim americkim istoricarom peterom kuznickom. pogledaj ovaj dokumentarac koji su ljudi pravili ne znajuci da ce ih nekada rt pitati za intervju.
Ne zelim uopste otvarati RT. To je propagandni medij ruske vlade. (i to nije tajna da se razumijemo)

taj je dokumentarac napravljen sasvim nezavisno od rt i njih su mogli da intervjuisu i cnn i abc, i cbs i nbc i bbc i fox, itd. itd. itd (indikativno je da nisu).

Neki dan je bio intervju na CNNu sa O. Stoneom u kojem hvali Huga Chaveza.
dakle procitaj intervju ili pogledaj dokumentarac a rt a nikakvim informacijama rt ne moras da vjerujes. ja se licno informisem i na cnn-u i na rt i na foxu. valjda mogu da prosudim ko je tu lazov i u koji su im ciljevi. unaprijed diskvalifikovati intervju sa sa nekim ili njegov dokumentarac na osnovu toka sto je dao intervju jednoj mrezi znaci plasiti se istine.
Slazem se, ali kao sto rekoh ne zelim uopste otvarati tu stranicu. Pogledao sam intervju u vezi Chaveza, mislio sam da se radi o istom.

drugo, povezujes rast standarda i promjene u tehnologiji sa dokazom da je bolje sto se sovjetski sazez raspao?! pa to je tako besmisleno kao da si rekao da je fabrika krivaja propala zbog kise u mozambiku. tehnoloske promjene bi se desile sve i da se sovjetski savez nije raspao pa prema tome tvoj argument nema veze sa zdravim razumom.
Ne povezujem. To si ti pogresno povezao.

- porast jaza izmedju bogatih i siromasnih, kako izmedju bogatih i siromasniz zemalja tako izmedju bogatih i siromasnih u SVIM zemljama ukljucujuci ameriku i evropu.

e tom grmu lezi zec, jer socijaldemokratija od 1945 do 1990 i njen uspjeh u uspostavljanju socijalne drzave ima da zahvali znas kome? samo i jedino cinjenici da je postojao jak i naoruzan sovjetski savez i da su se desnicari plasili eventualne reakcije radnicke klase koja bi od lijepe svedske ili njemacke mogla da napravi zemlju istocnog bloka. mislis li da su ugladjeni socijaldemokrati snago humanog argumenta izborili socijalnu drzavu u evropi? ne. samo iz straha od sovjetskog saveza obican covjek u zapadnoj evropi dobio je privilegije kakve je dobio. sada kada te rpijetnje vise nema, desnicari stezu pojas, ukidaju velfer i gaze one ispod. i zato imamo sve veci jaz izmedju bogatih i siromasnih. samo zato. nije cudo da imamo porast rasizma i ksenofobije. kazes smeta ti religijski ekstremizam a nisi ni svjestan da je religijski ekstremizam i nacionalizam samo kapitalisticka fabrikacija i ala
Smanjenje socijalne drzave u Evropi? Dje ba? Naravno, dosta ovakvih argumenata se svodi na analizu historijskog trenda iz perspektive ribice. To se mozda sada nesto pokusava uraditi jer je socijalna drzava dostigla nivo neodrzivog. Glavni razlog za to je smanjenje radne snage i penzionisanje post-wwii baby boomera.
Socijalna drzava u Evropi jeste postojala zbog hladnog rata, ali to je omogucila Amerika sa svojom vojnom potrosnjom, a ne "evropski desnicari kojih je bilo strah radnicke klase".
Porast rasizma i ksenofobije? U odnosu na kada? Koji pokazatelji ukazuju na taj porast? Mislis da su u 50im Francuska ili Njemacka bile otvorenije prema crncima ili strancima nego danas?

zvanicni podatak iz economist magazina - na off shore racunima gdje bogati koji ne placaju porez drze svoj novac (to su oni kod kojih obama, cameron i merkel idu po instrukcije) stoji vise novca nego ukupan gdp USA, JAPANA, NJemacke, UK. sa takvim sredstvima ne bi smo ni trebali imati krizu, zar ne? kriza nije neka ciklusna pojava koja pada sama s neba, kriza je nacin da se namjerno osiromaseni ljudi i zemlje kupe za jeftinije pare. to se zove imperijalizam.
Koje osiromasene zemlje? Koje su zemlje siromasnije danas u odnosu na recimo prije 30 godina i ako jesu, zasto? Nikome ne odgovara siromastvo sirokih masa osim diktatorima. Kome ce se prodavati iPhone 5 ako niko nema para?

amrika "u originalu" je bila svjetionik nade za cijelo covjecanstvo, ali je bas problem u tome sto su zlocinci kidnapovali tu zemlju. obama je posebno razocarenje jer se zapravo pokazuje kao je gori od busha i ide korak dalje. ono sto je trebao da zaustavi - krsenje ustava amerika, mucenje ljudi, ubijanje bjegunaca a da im se ne sudi - je zapravo dokaz da kapitalizam nije u stanju da rijesi probleme putem trzista vec terorom. kina je kapitalisticka zemlja i vjerovatno model za buducnost - vlast kapitala bez ikakvog privida demokratije.
Krsenje ustava Amerike? Sta tebe zaboli za ustav Amerike, jesi ti Amerikanac? Privid demokratije? Sta je demokratija? Jako je tesko vidjeti konekciju izmedju individue i politickog vodjstva najvece sile na svijetu. Ja demokraciju vidim na lokalnom nivou i jako dobro znam koliki je moj uticaj i da se nesto moze promjeniti. Osjetio na svojoj kozi, vise puta. To je sistem koji se sastavlja od baze do vrha, a ne obratno.
Mucnjee ljudi, ratovi, ubijanje bjegunaca (cuj bjegunaca?) i generalno teror pod okriljem americkog drzavnog vrha se desava od kad postoji ova zemlja. (od robovlasnistva, pa preko zatvaranja Japanaca u konc logore, pa do proganjanja komunista za vrijeme hladnog rata, po cemu je sad situacija ista gora, cak naprotiv?) Amerika vodi ratove od kad postoji.
Opet dolazimo do toga da se prica svodi na reakcionarnu argumentaciju shodno desavanjima u zadnjih nekoliko godina, bez jasnog osvrta na historiju i njene tokove, odnosno i ako se historija spominje, spominje se kroz prizmu desavanja danas nakon sto je prosao voz, a to je najlakse uraditi.
sistem dakle mora da se mjenja. porazi amerika u zlocinackim ratovima koje vodi, kao i smanjenje njihovog uticaja sto je moguce vise i kod nas, je korak u tom pravcu. ko to ne vidi ili je glup ili licemjeran.
Zadnja recenica te iskljucuje iz dalje rasprave sa mnom. Kao sto rekoh u svom prvom postu, nacin rasprave se na kraju svede na licne uvrede, a takvi su izgleda najglasniji. Srecom, nemam potrebu da takve nadglasam van stvarnog zivota.
occupylove

#134 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by occupylove »

za pocetak Naomi Klein , pa Naomi Wolf , pa Kris Hedzis , pa Dahlia Wasfi i itd
sve velicine intelektuale pa mozemo ici dalje , uz duzno postovanje :D
ima na Hrvatskome knjiga Naomi Klein takodjer ( meni najdrazi 'komandant"pokreta Occupy :D , smijem biti malo emocionalan )
Diljem svijeta, u Britaniji, u Sjedinjenim Američkim Državama, u Aziji i na Bliskom Istoku postoje moćnici koji zarađuju na kaosu – iskorištavaju krvoprolića i katastrofe da okrutno i nemilosrdno preobraze svijet sukladno vlastitim idejama. Oni su doktori šoka.

Kao uzbudljivo otkriće “Doktrina šoka” otkriva tajnu povijest našeg doba. Raskrinkavajući globalne profitere Naomi Klein je otkrila podatke i međusobne veze koje su potresle čak i nju – koliko sveobuhvatno uvjerenja doktora šoka dominiraju našim svijetom i na koji se način ostvarila ta dominacija. Zarađujući milijarde na tsunamiju, pljačkajući po Rusiji, izrabljujući Irak – zastrašujuća priča o tome kako neki mlate novac dok se ostali mlate međusobno.

"Nepristrano, nevjerojatno informativno, predivno kontroverzno i strašno kao sam vrag."
John le Carré

"Smionom i sjajno utemeljenom tezom, majstorski i znalački vođenom kroz više od 500 stranica ove knjige, Kleinova se otkriva kao majstor-pripovjedač našeg vremena… 'Doktrina šoka' možda je među najvažnijim knjigama desetljeća."
San Francisco Chronicle
Bodkin

#135 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Bodkin »

Čitalac wrote:Ako je verovati nekim procenama, SAD su na dobrom putu da u narednih 15 godina ostvare energetsku nezavisnost. To bi moglo da znači i ozbiljnu promenu spoljne politike.
moze link?
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#136 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Lacrosse wrote:
Jebote moja mati u Sovjetskom savezu za 1 paket zvaka koji je prodala nocila u najboljem hotelu i jela u restoranu jedan rucak. 1 paket zvaka..
Yes, yes...znam ih ja ihihi koje su isto to dozivjele u Rimu, Becu, Mjuniku...samo za jedan paketic zvaka. :lol: :lol: :D
Bodkin

#137 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Bodkin »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
Lacrosse wrote:
Jebote moja mati u Sovjetskom savezu za 1 paket zvaka koji je prodala nocila u najboljem hotelu i jela u restoranu jedan rucak. 1 paket zvaka..
Yes, yes...znam ih ja ihihi koje su isto to dozivjele u Rimu, Becu, Mjuniku...samo za jedan paketic zvaka. :lol: :lol: :D
jeste bilo tako ali prije 30 godina. danas je rusija gigant a moskva jedan od najskupljih gradova na svijetu
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#138 Re: Problem američkog imperijalizna

Bodkin wrote:
Čitalac wrote:Ako je verovati nekim procenama, SAD su na dobrom putu da u narednih 15 godina ostvare energetsku nezavisnost. To bi moglo da znači i ozbiljnu promenu spoljne politike.
moze link?
Citaj "Economist", to je u njemu napiasano. :-D
Ima Bosne_Bice Bosne

#139 Re: Problem američkog imperijalizna

Bodkin wrote:
Lacrosse wrote:
jeste bilo tako ali prije 30 godina. danas je rusija gigant a moskva jedan od najskupljih gradova na svijetu
Prije 30 g. sam posjetio sve istocnoevropske zemlje, osim Rumunije, i znam sta se moglo dobiti za samo jedan paket zvaka. :lol:
Bodkin

#140 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Bodkin »

Bodkin wrote:
moze link?
Citaj "Economist", to je u njemu napiasano. :-D
citam, garant sam preskocio taj broj...
popokatepetl_com

#141 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by popokatepetl_com »

Meni se Amerika ko drzava svidja samo me nervira sto su hebeni licemjeri, prvo se fol bore protiv radikalnih islamista, al kaide, i dodju na bliski istok i pomazu u rusenju ono malo koliko toliko sekularnih drzava podrzavajuci i finansirajuci iste te dzihadiste, islamiste koji bi stanovnistvo u srednji vijek da vrate.
FFC

#142 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by FFC »

jeza u ledja wrote:
FFC wrote:

Ne zelim uopste otvarati RT. To je propagandni medij ruske vlade. (i to nije tajna da se razumijemo)

taj je dokumentarac napravljen sasvim nezavisno od rt i njih su mogli da intervjuisu i cnn i abc, i cbs i nbc i bbc i fox, itd. itd. itd (indikativno je da nisu).

Neki dan je bio intervju na CNNu sa O. Stoneom u kojem hvali Huga Chaveza.
dakle procitaj intervju ili pogledaj dokumentarac a rt a nikakvim informacijama rt ne moras da vjerujes. ja se licno informisem i na cnn-u i na rt i na foxu. valjda mogu da prosudim ko je tu lazov i u koji su im ciljevi. unaprijed diskvalifikovati intervju sa sa nekim ili njegov dokumentarac na osnovu toka sto je dao intervju jednoj mrezi znaci plasiti se istine.
Slazem se, ali kao sto rekoh ne zelim uopste otvarati tu stranicu. Pogledao sam intervju u vezi Chaveza, mislio sam da se radi o istom.

Ne povezujem. To si ti pogresno povezao.

e tom grmu lezi zec, jer socijaldemokratija od 1945 do 1990 i njen uspjeh u uspostavljanju socijalne drzave ima da zahvali znas kome? samo i jedino cinjenici da je postojao jak i naoruzan sovjetski savez i da su se desnicari plasili eventualne reakcije radnicke klase koja bi od lijepe svedske ili njemacke mogla da napravi zemlju istocnog bloka. mislis li da su ugladjeni socijaldemokrati snago humanog argumenta izborili socijalnu drzavu u evropi? ne. samo iz straha od sovjetskog saveza obican covjek u zapadnoj evropi dobio je privilegije kakve je dobio. sada kada te rpijetnje vise nema, desnicari stezu pojas, ukidaju velfer i gaze one ispod. i zato imamo sve veci jaz izmedju bogatih i siromasnih. samo zato. nije cudo da imamo porast rasizma i ksenofobije. kazes smeta ti religijski ekstremizam a nisi ni svjestan da je religijski ekstremizam i nacionalizam samo kapitalisticka fabrikacija i ala
Smanjenje socijalne drzave u Evropi? Dje ba? Naravno, dosta ovakvih argumenata se svodi na analizu historijskog trenda iz perspektive ribice. To se mozda sada nesto pokusava uraditi jer je socijalna drzava dostigla nivo neodrzivog. Glavni razlog za to je smanjenje radne snage i penzionisanje post-wwii baby boomera.
Socijalna drzava u Evropi jeste postojala zbog hladnog rata, ali to je omogucila Amerika sa svojom vojnom potrosnjom, a ne "evropski desnicari kojih je bilo strah radnicke klase".
Porast rasizma i ksenofobije? U odnosu na kada? Koji pokazatelji ukazuju na taj porast? Mislis da su u 50im Francuska ili Njemacka bile otvorenije prema crncima ili strancima nego danas?

Koje osiromasene zemlje? Koje su zemlje siromasnije danas u odnosu na recimo prije 30 godina i ako jesu, zasto? Nikome ne odgovara siromastvo sirokih masa osim diktatorima. Kome ce se prodavati iPhone 5 ako niko nema para?

Krsenje ustava Amerike? Sta tebe zaboli za ustav Amerike, jesi ti Amerikanac? Privid demokratije? Sta je demokratija? Jako je tesko vidjeti konekciju izmedju individue i politickog vodjstva najvece sile na svijetu. Ja demokraciju vidim na lokalnom nivou i jako dobro znam koliki je moj uticaj i da se nesto moze promjeniti. Osjetio na svojoj kozi, vise puta. To je sistem koji se sastavlja od baze do vrha, a ne obratno.
Mucnjee ljudi, ratovi, ubijanje bjegunaca (cuj bjegunaca?) i generalno teror pod okriljem americkog drzavnog vrha se desava od kad postoji ova zemlja. (od robovlasnistva, pa preko zatvaranja Japanaca u konc logore, pa do proganjanja komunista za vrijeme hladnog rata, po cemu je sad situacija ista gora, cak naprotiv?) Amerika vodi ratove od kad postoji.
Opet dolazimo do toga da se prica svodi na reakcionarnu argumentaciju shodno desavanjima u zadnjih nekoliko godina, bez jasnog osvrta na historiju i njene tokove, odnosno i ako se historija spominje, spominje se kroz prizmu desavanja danas nakon sto je prosao voz, a to je najlakse uraditi.
Zadnja recenica te iskljucuje iz dalje rasprave sa mnom. Kao sto rekoh u svom prvom postu, nacin rasprave se na kraju svede na licne uvrede, a takvi su izgleda najglasniji. Srecom, nemam potrebu da takve nadglasam van stvarnog zivota.
svaki medij je necija propaganda. sta ti mislis, da cnn postoji kako bi nepristrasno izvjestavao... smijesno. sve je veci jaz izmedju bogatih i siromasnih u relativnom smislu cak i kada u apsolutnom smislu dostupnost tehnologije znaci da sirotinja nosi mobitel... nepobitan je slom socijalne dsrzave, a da uzrok tome nije starenje stanovnista i ostale kerefeke dokazuje cinjenica da bogati imaju vise na privatnim racunima nego sto 99% stanovnistva uplati u budžet...

ne kotas neke osnovne stvari... s tobom pricati je kao kad bih nekome dokazivao da je zemlja okrugla. moras imati minimum obrazovanja.
p206

#143 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by p206 »

FFC wrote:
p206 wrote:
FFC wrote: cia je isplanirala raspad jugoslavije i bosne u okviru jugoslavije jos 70ih.

Ako je CIA isplanirala to 70-ih, onda su ipak bili drugi jer su raspad BiH u Beogradu planirali 150 godina prije. a zajedno sa Zagrebom 1939.
pa naravno da koriste postojece animozitete da implementiraju svoj plan.

fazon je u tome sto, da nije njih, ti planovi od prije 150 godina bi ostali planovi davno registrovanii zaboravljeni u istorijskim arhivama.

vidis, postojali su i puno plemenitiji planovi, pa i u beogradu i zagrebu za sviju nas. ali cia nije imala interesa da podupre takve planove. imala je interes da podstice zavadjanje, a uvijek mozemo naci neci neki povod. garantujem ti i da je neki nacionalisticki madjar isplanirao podjelu rumunije prije 150 godina ali se nije desila jer cia to nije htjela. da su htjeli sada bi se neki rumun pogresno zalio na madjarski nacionalizam umjesto na ciu.
Ovo je relativizacija onoga što su radili srpski ali i hrvatski agresori. Nikad ti planovi nisu zaboravljeni.
Kako pogrešno žalio na srpski nacionalizam umjesto na ciu? Ne može me niko ubijediti da me iz mog doma istjerao neki CIA agent koji je zavađao, a ne moj komšija sa kojim sam proveo pola života, a koji se okrenuo "svojima" preko noći. Mog oca su još 1950 i neke, kao dijete srpski vršnjaci, dok je ovce čuvao, znači djeca od 8-9 godina zasretala i prijetila da će ga zaklati jer je Turčin. On je znao da će doći do ovoga rata i agresije, ali kako kaže nije očekivao tako brzo i za njegovog života.
agnostic_front

#144 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by agnostic_front »

FFC wrote:zlo je kapitalizam, a amerika je samo baza tog neoliberalzma i zato je meta kritika.

nemam ja nista protiv metallice ili nacionalnog parka u wayomingu, kao ni protiv americkog ustava, pa ni originalnog free market sistema.

Kako?
nosara

#145 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by nosara »

...........................................

Sve ide svojim tokom, pa i americka prica... Pokusavaju da ispune agendu, poklope resurse, ostvare stratesku prednost za buducnost... Da li ce uspjeti, vidjecemo...

Ono o "energetskoj neovisnosti" je neozbiljno... Jedino ako su vec ukalkulisali okupirane teritorije...
Last edited by Anonymous on 07/01/2013 13:57, edited 1 time in total.
Reason: opomena
FFC

#146 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by FFC »

agnostic_front wrote:
FFC wrote:zlo je kapitalizam, a amerika je samo baza tog neoliberalzma i zato je meta kritika.

nemam ja nista protiv metallice ili nacionalnog parka u wayomingu, kao ni protiv americkog ustava, pa ni originalnog free market sistema.

Kako?
fino. u origanolnom laissez faire slobodnom trzistu banke koje lose posluju bi propale. porezni obveznici ne bi bili duzni da ih vade. ni njih, ni propalu auto industriju. sve sto posluje negativno propada. međutim u imperijalistickom kapitalizmu banke su zasticene od propasti, tj zasticene su od mehanizama slobodnog trzista kada njima ne ide na ruku. to je takoreci socijalizam za bogate, koji ne vrijedi za srednju klasu i siromasne. male firme koje ne mogu da vrate kredit ili naplate dugovanja pustene su niz vodu, jer je cilj da se kapital preusmjeri prema 1% najbogatijih.

ovo je mikro princip kapitalizma na americki nacin. na makro planu golom silom ucjenjujes ostatak svijeta da posluje s tobom na nacin koji to tebi odgovara, stiteci vlastiti monopol a prodajuci ideološku ublehu o "prednostima slobodnog trzista".
Last edited by FFC on 07/01/2013 13:13, edited 1 time in total.
insomnia78

#147 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by insomnia78 »

Jah.

s' moje sokocalo
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#148 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Truba »

imperijalizam je najviši stadij kapitalizma

šta ide poslije?
ne znam
nosara

#149 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by nosara »

FFC wrote:
agnostic_front wrote:

Kako?
fino. u origanolnom laissez faire slobodnom trzistu banke koje lose posluju bi propale. porezni obveznici ne bi bili duzni da ih vade. ni njih, ni propalu auto industriju. sve sto posluje negativno propada. međutim u imperijalistickom kapitalizmu banke su zasticene od propasti, tj zasticene su od mehanizama slobodnog trzista kada njima ne ide na ruku. to je takoreci socijalizam za bogate, koji ne vrijedi za srednju klasu i siromasne. male firme koje ne mogu da vrate kredit ili naplate dugovanja pustene su niz vodu, jer je cilj da se kapital preusmjeri prema 1% najbogatijih.

ovo je mikro princip kapitalizma na americki nacin. na makro planu golom silom ucjenjujes ostatak svijeta da posluje s tobom na nacin koji to tebi odgovara, stiteci vlastiti monopol a prodajuci ideološku ublehu o "prednostima slobodnog trzista".
Oni moraju hranit azdaju koja ih gura u propast... A propast je neminovna, jer je azdaja beskompromisna i uvijek gladna, a sto je najvaznije, ne jebe drzavu ni za kurac...
agnostic_front

#150 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by agnostic_front »

FFC wrote:
agnostic_front wrote:

Kako?

Dakle, možemo da zaključimo da je upravo državna intervencija spasila banke (tj. socijalizam), a ne kapitalizam, koji bi ih pustio da jednostavno padnu, kao Lehman Brothers. Kao što govori i cijenjeni profesor sa Harvarda:

Locked