Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
johntra wrote:Neće oni ništa izgubiti, ne brinite se...Za one sa plićim džepom tu je Rapid, koji će vrlo lako naslijediti prodajne brojke Octavie...Naravno, kupit će je oni koji se mogu pomiriti sa tim da je najjači motor od 122 KS...
govorimo o octaviji, ne o rastegnutoj fabiji. prednost oktavije je i bila u činjenici da je bila kompakt sa najvećim gepekom..pojeftin kompakt,sa dobrim motorima, mehanikom, podvozjem ( samo da se zna oktavija je sa multilinkom pozadi, a to golf 7, recimo, nema ).
sada nam se nudi umanjena oktavija, odnosno rastegnuta fabija koja prošloj oktaviji nije ni do koljena, a oktaviju nam guraju skoro u srednju klasu !? pa cijel apriča oktavije je mnogo automobila za relativno manje novca od konkurencije...
Pa šta ja napisah? Ulogu Octavie preuzima Rapid i imaćeš veliko auto za malo para, koje ima dosta osobina kompaktnih limuzina, iako to nije...Octavia mora pratiti Golfa po cijenama, ali i dalje nudi više od njega, i od ostalih modela u klasi, koliko god da je skuplja...Ne sumnjam ja da će se Octavia i dalje solidno prodavati, samo će Rapid postati popularniji od nje na ovim jeftinim tržištima, poput našeg...
veća od golfa jeste, ali bolja ili kvalitetnija nije i neće nikada biti. Govorim da smo do pojave nove oktavije imali autmobil kakav nije nudio niko, dobar, velik itd, da ne ponavljam. sad nam se nudi umanjena oktavija ( rapid ) koji nije ni blizu nivoa prethoden generacije oktavija, dok je oktvaija ušla u ring sa Sizifovim zadatkom. dakle, na gubitku smo samo mi potencijalni kupci, koji su od oktavije očekivali da zadrži dosadašnji nivo onoga što nudi uz zadržavanje i aktuelne cijene, al ne. Razvukoše ovaj model, nakrcaše ga opremom ( koja, ruku na srce, i nije toliko bitna kupcima oktavije, niej im mrska, ali i bez nje voze sa zadovoljstvom )i cijena ode gore. I sada mi se nudi u tom cjenovnom rangu presmiješni Rapid ( presmejšni u odnosu na prošlu okaviju, da ne bi bilo zabune ).
O tome govorim, za isti novac sam očekivao samo više i bolje, a kad već izbrojim 40k odlučujem se definitivno za ipak za ozbiljnije automobile. Što bi Pušenje kazalo " Kume, veliki je to zalogaj za njegova usta"...
Slažem se, koji kupac Octavije će se zadovoljit s onim sranjem od Rapida, stvarno ne znam...Navikli ljude na jedno, sad hoće za iste pare da daju manje, a Octavia ide u borbu s divovima u segmente srednje klase. Bezveze potez, al hajd, vidićemo na šta će to sve izaći...
Ali ne razumijem, zasto pricate o tolikom povecanju cijene, kada je i sadasnja Octavia kada je izasla sa 2.0 TDI-iem i elgance paketom opreme, koji je ponavljam, za klasu slabiji od eleganca nove Octavie, kosto oko 42 hiljade maraka.
Ne znam na šta misliš, al ja kad sam kupovao auto prije tačno godinu dana, nudjena mi je Octavia 1,9 Comon Rail TDI (105 ks) sa dobrom opremom, alu felge, metallic boja, Mp3, automatska klima i još dosta toga, za 32.500 KM. Malo je falilo da je kupim, ali sam se odlučio za nešto drugo. To je taj model koji je većinom raja kupovala, max do 35.000 KM. Od 40k pa na dalje, idu nešto bolja auta i ne vjerujem da Octavia tu ima neke šanse, barem ne za uspjeh kakav je imala...
Moj otac je kupio Octaviu elegance u martu 2009.,promocija auta za nase trziste je bila mjesec dana ranije, Elegance paket opreme, plus dodatne u vrijednosti 2000 KM, radio i felge, izasla ga je ako se sjecam oko 44 000, a to sto ti govoris ovaj model sto moj otac voza sada se moze kupiti za 34-35 milja, gore sam govorio za cijenu kada je tek izasla a ne za trenutnu...
Seherovac wrote:Moj otac je kupio Octaviu elegance u martu 2009.,promocija auta za nase trziste je bila mjesec dana ranije, Elegance paket opreme, plus dodatne u vrijednosti 2000 KM, radio i felge, izasla ga je ako se sjecam oko 44 000, a to sto ti govoris ovaj model sto moj otac voza sada se moze kupiti za 34-35 milja, gore sam govorio za cijenu kada je tek izasla a ne za trenutnu...
Poslije su cijene drasticno pale. Ja sam imao 2007 Octavio 1.9tdi pa opet 2011 1.9tdi, ogromna razlika u cijeni.
Frutek wrote:Eto recepta, čekat treću godinu, u ovom slučaju 2016-tu i auto jeftinije barem 5000 EUR
Naravno, tada ce i sve djecije bolesti biti rijesene.
Npr. Octavia 2 je imala problema sa zamajcem, pa je rijeseno vrlo brzo. Nema auta koje je imuno na "djecije" bolesti."
Frutek wrote:Eto recepta, čekat treću godinu, u ovom slučaju 2016-tu i auto jeftinije barem 5000 EUR
Naravno, tada ce i sve djecije bolesti biti rijesene.
Npr. Octavia 2 je imala problema sa zamajcem, pa je rijeseno vrlo brzo. Nema auta koje je imuno na "djecije" bolesti."
Razllika u cijeni se desila samo zbog globalne recesije..s obzirom da se ista dešava u ciklusima svakih nekoliko decenija, octavia će biti jeftinija za tih par hiljada eura ali kada izađe octavia A 17
golfiista wrote:Razllika u cijeni se desila samo zbog globalne recesije..s obzirom da se ista dešava u ciklusima svakih nekoliko decenija, octavia će biti jeftinija za tih par hiljada eura ali kada izađe octavia A 17
Vrlo brzo će se njima desit opet "recesija", pa će biti "akcija do isteka zaliha"
Seherovac wrote:Ali ne razumijem, zasto pricate o tolikom povecanju cijene, kada je i sadasnja Octavia kada je izasla sa 2.0 TDI-iem i elgance paketom opreme, koji je ponavljam, za klasu slabiji od eleganca nove Octavie, kosto oko 42 hiljade maraka.
Jeste,kostala je bas toliko. Ali nova Octavia ce isto toliko kostati sa dosta slabijim motorom i to 1.6 TDI. Reci nam koliko ce kostati nova Octavia sa 2.0 TDI motorom. Po meni blizu 50k,sto je previse. Za te pare se vec uzima Passat.
Seherovac wrote:Ali ne razumijem, zasto pricate o tolikom povecanju cijene, kada je i sadasnja Octavia kada je izasla sa 2.0 TDI-iem i elgance paketom opreme, koji je ponavljam, za klasu slabiji od eleganca nove Octavie, kosto oko 42 hiljade maraka.
Jeste,kostala je bas toliko. Ali nova Octavia ce isto toliko kostati sa dosta slabijim motorom i to 1.6 TDI. Reci nam koliko ce kostati nova Octavia sa 2.0 TDI motorom. Po meni blizu 50k,sto je previse. Za te pare se vec uzima Passat.
a koliko ce da kosta novi passat ?
To cemo vidjeti kada taj Passat izadje. Ali ovaj zadnji kad je tek izasao sa 2.0 TDI motorom i odlicnom opremom je bio 48k,jeftiniji za 10k od prethodne generacije sa istim motorom i opremom.
Za nase trziste ne znam, jer cjenovnik jos nije izasao, ali prema cjenovniku ca češko tržište što sam ga gore postavio, nova Octavia sa 2.o TDI motorom i elegance paketom opreme kada se konvertuje i iz kruna u marke izadje 44 i po milje maraka, sa napomenom da je trenutna octavia osnovni model, na ceskom trzistu skuplja za 4000 maraka, pa procijeni sam, mada nista od ovog gore navedenog ne mora znaciti...
da li neko zna koliko ce da kosta rapid a koliko octavia nova ? pretpostavljam da ce oktavija biti vrlo blizu 40 000 km, a za rapid imali ko informaciju ?
U Hrvatskoj, cijena mu pocinje od 95 000 kn pa nadalje, to izadje cca 24 000 KM, ali racunaj da je kod njih svako auto skuplje minimalno 10%, ako ne i vise ...