Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
-
Wind
#126 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
To što ste prije rekli za ViK i Toplane odnosno za vodomjer i kalorimetre je potpuno tačno. Ni jednim ni drugim apsolutno ne odgovara uvođenje nikakvih mjerača jer bi se onda plaćalo po utrošku a ne neki njihovi paušali. Zato komplikuju te procedure koliko god mogu da čovjek jednostavno odustane.
Čuj saglasnost SVIH stanara. Pa šta koga briga imam li ja vodomjer ili nemam. Neće zbog mene više vode trošit. Monopol u najgorem obliku.
Čuj saglasnost SVIH stanara. Pa šta koga briga imam li ja vodomjer ili nemam. Neće zbog mene više vode trošit. Monopol u najgorem obliku.
- VladaFBiH
#127 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Imam stan sa kalorimetrom i vodomjerom i nije bas neka sreca kakvoj se ovdje ljudi nadaju - u sezoni grijanja racuni se penju i do 200KM (prosjek oko 150KM) za grijanje (istina racunajuci prosjek dodje nesto jeftinije nego pausalno placanje) a voda je i dalje oko 16-17KM mjesecno (znaci isto sam trosio i bez vodomjera kad je bilo zajednicno mjerilo)... i da stan je 68m2 sa termo izolacijom i jako dobrom stolarijom (vecina zidova je vanjska a od onog jednog sto dijelim s susjednim stanom nikakve koristi jer niko ne zivi u njemu
- samo se stan ispod mene grije)...
Znaci ako hocete da se smrzavate i ne kupate
moze se ustediti ali ako hocete da vam bude toplo ne nadajte se prevelikim ustedama
Znaci ako hocete da se smrzavate i ne kupate
Last edited by VladaFBiH on 26/12/2012 09:11, edited 2 times in total.
- FOČANSKI PROPISI
#128 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
VladaFBiH wrote:Imam stan sa kalorimetrom i vodomjerom i nije bas neka sreca kakvoj se ovdje ljudi nadaju - u sezoni grijanja racuni se penju i do 200KM (prosjek oko 150KM) za grijanje (istina racunajuci prosjek dodje nesto jeftinije nego pausalno placanje) a voda je i dalje oko 16-17KM mjesecno (znaci isto sam trosio i bez vodomjera kad je bilo zajednicno mjerilo)... i da stan je 68m2 sa termo izolacijom i jako dobrom stolarijom (vecina zidova je vanjska a onaj jedan sto dijelim s komsijom niko ne zivi u njemu- samo se stan ispod mene grije)...
Znaci ako hocete da se smrzavate moze se ustediti ali ako hocete da vam bude toplo ne nadajte se prevelikim ustedama
- jutarnja zvijezda
#129 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
dragi moji sapatnici(po pitanju c.grijanja)forumasi.evo jednog" neplatise"
da vam izlozi svoje poglede na ovu tematiku.
citav zivot sam zivjela u stanovima sa c.grijanjem.placanje je bilo neupitno.ali je bilo i MOGUCE,s obzirom na cijenu i prihode.e sada ,dosla nova vremena.KAPITALIZAM.otislo se i u penziju.sve teze placati rezije,ali placa se,najvise uz pomoc djece.
dva puta podnosim zahtjev da me iskluce sa grijanja(duga jos nemam),isti taj zeljkovic potpisuje odgovor ,da je nemoguce ,jer ce moj stan da se grije preko zidova od susjednih stanova(od srca im svima zelim ,da se tako griju ,do kraja zivota),a u drugom pismu mi pise ,da ce moj stan biti"hladna jedinica",pa cu hladiti susjedne stanove.
.kao npr ,moj komsija lozi drva ,a ja se ne grijem nikako,da li sam ja sada njemu duzna kupiti koji metar drva,jer em se "grijem"preko zidova",em mu "hladim stan"?
(logika toplana).
elem natezem se ja svakako s njima ,ali PLACAM.da bi u neka doba ,oni meni napisali da sam im duzna (vise ni ne znam tacno koliko)oko 1000-1500KM.naravno ,ja pravo u toplane.trazim listing,da vidim o cemu se radi .E NE MOZE ,moraju oni to nesto iz CENTRALE------tra la la.ali kazu mi ,mozda je dug iz 90.ih,pa vi to platite.
e rekoh za 90.e me slobodno tuzite.uglavnom ,placam ja i dalje ,ali oni "dug"uredno prepisuju.i prije tri godine dodje njihov monter,da mi iskljuci grijanje,3.januara.napolju -17'.rekoh,iskljuci.covjek poce maltene da me ubjedjuje,da se s njima nagodim ,pa da platim na rate ,pa ovo ,pa ono ,ne ,kazem ja,iskljuci.i covjek iskljuci .cujem ,puno su ih iskljucili tih dana (u sred zime).
e sad dolaze redovno racuni na 50 i nesto KM ,za NISTA.dug narastao na preko 3000KM.e idem ja protiv njih na sud,pa kud puklo da puklo.
.ne koristim njihovu uslugu ,stan mi je potpuno odvojena jedinica(nema cijevi kroz stan)
,a kad mi pokazu ugovor ,koji sam IKADA s njima potpisala ,da zelim da koristim njihovu uslugu,SVE CU IM PLATITI,makar do kraja zivota otplacivala kredit.a u krajnjem slucaju mogli bi popricati i o maltretiranju,ugrozavanju mojih ljudskih prava ,uznemiravanju koje mi ti racuni priuste svaki mjesec i jos svasta nesto.dosta je vise.
ako imaju monopol ,neka ga primjenjuju na nekom drugom ,a ne na meni.boricu se do najvise moguce instance,pa cemo vidjeti.para za advokata nemam ,idem sama, protiv nihovog (uopste ne sumnjam)
TIMA ADVOKATA.uglavnom dragi forumasi ZELIM VAM SRETNU I BERICETNU NOVU GODINU ,DA STE MI ZIVI I ZDRAVI ,A I MALO PARA BI DOBRO DOSLO.SRETNO SVIMA.
-------------------A ovima iz toplana daogda se grijali preko komsijskih zidova i u narednoj i u svim narednim godinama,narocito zeljkovic i njegova klika 
citav zivot sam zivjela u stanovima sa c.grijanjem.placanje je bilo neupitno.ali je bilo i MOGUCE,s obzirom na cijenu i prihode.e sada ,dosla nova vremena.KAPITALIZAM.otislo se i u penziju.sve teze placati rezije,ali placa se,najvise uz pomoc djece.
elem natezem se ja svakako s njima ,ali PLACAM.da bi u neka doba ,oni meni napisali da sam im duzna (vise ni ne znam tacno koliko)oko 1000-1500KM.naravno ,ja pravo u toplane.trazim listing,da vidim o cemu se radi .E NE MOZE ,moraju oni to nesto iz CENTRALE------tra la la.ali kazu mi ,mozda je dug iz 90.ih,pa vi to platite.
e sad dolaze redovno racuni na 50 i nesto KM ,za NISTA.dug narastao na preko 3000KM.e idem ja protiv njih na sud,pa kud puklo da puklo.
- htcxone
#130 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
ovo ide ko onaj vic
"halo jel vodovod?"
"nje godpodine, ovdje elektroprivreda"
"e i vama jebem mater"
prvo i najbitnije je to sto elektroprivreda, vidovod, toplane, gras itd imaju MONOPOL! dakle mogu raditi sta hhoce, građani sarajeva a i ostatka zemlje sve to mirno gledaju kao da zive u švicarskoj...njemu nista ne znači sto ti pises zalbe i sto ti se zalis na uslugu... nista...jer on ce sutra lijepo da dobije platicu iz budžeta (iz našeg džepa) minus ćemo pokriti KAD-TAD mi...
drugo, menadžment je postavljen po babi i po amidži, tako da nema sta da cudi sistem "fali para sijeci plate, otpustaj radnike", "pojavio se minus, povećaj cijenu" ; nesposobni likovi koji ne znaju ustediti na normalniji način
Primjer vodovoda gdje garantujem da najmanje 20% vode iscuri a da ne dođe do česmi korisnika, a kada 20% uštediš, za par godina komplet vodovodnu mrežu možeš početi mijenjati... drugi par cipela je sto svaki direktor koji dođe tu je par godina (max) i on nece da ulazi u projekte koji dugo traju, njima je bitno samo gurati pod tepih da pokazu kako je makar sve ostalo kako treba dok su oni bili tu.
SDA je godinama napravila takav sistem i takvu mrezu kriminalnu da je to prosto nevjerovatno...primjer brankovica koji gdje je god dosao napravio je HAOS i kolaps, a svake godine negdje je bio direktor...na osnovu čega, nego na osnovu pripadnosti stranki iz koje dolazi
kao sto vidimo, kad slete s vlasti panika ih puca da ne dođe neko posten da ne progura zakon koji bi ih ukopao... ja osim eto komsica (mada mislim da ni on nece moci puno) ne vidim osobu koja je sposobna da se bori sa ovim kriminalcima...
ne vidim osobu, ali vidim osobe, tj narod BiH i građane sarajeva...mislim da je nama na obraz sto cemo nasoj djeci ostaviti ovo ruglo od grada (realno sarajevo moze biti najljepsi grad na balkanu!) , kriminalnu vlast itd...
da ne bude sve na priči, uz malo truda se može pokrenuti okupljanje prvo mladih, nezaposlenih osoba (ja sam zaposlen al prvi bih izasao na ulicu) tj studenata (vecinom), zatim boraca, koji su na najnižem nivou na kojem mogu biti, a ti ljudi su svojim zivotima odbranili ovaj grad i zemlju, i kada to krene, vjerujte da se nece zaustaviti tako... jesmo li svjesni da uvode zakone kojima sprečavaju proteste, kojima ugnjetavaju narod na sve načine, a da mi sve to slijepo gledamo i zadovoljavamo se KORUPPCIJOM na svim nivoima vlasti?
do kada da izvozimo drvo, sirovo, a uvozimo gotove drvne proizvode?
do kada da uvozimo vodu?
mlijeko?
nije bitno vise da nabrajam, glupo je...
ponavljam, prva i naajjača skupina su mladi, studenti! oni su najjači glas i od njih sve mora krenuti... žalosno je sto se ti isti studenti zadovoljavaju kafom i listićem kladionice...
ne bi nakon protesta 100 000 ljudi ( a to je 1/7 sarajeva! ) vlast pomislila da radi bas kako hoce...
traziti nove zakone!
traziti rezanje plata od 7 000 km za NERAD!
traziti povećanje zatvorskih kazni za kriminalna djjela većeg stupnja!
kaznjavanje maloljetnih delikvenata!
ukidanje PDV-a na onosvne zivotne namjernice!
povećanje PDV-a na luksuz!
otvarannje gradilista, novih fabrika finansiranjem iz budžeta!
pomaganje nekadasnjim gigantima bh privrede da ponovo pokrenu proizvodnju....
kada bi ovo trazili da ponu primjenjivati u roku od **** dana-mjeseci, uz obećanje da će ako se ovo ne uspostavi sljedeći protesti biti na njihovu odgovornost, razmislili bi oni...
ovako, dok neki sjede kuci u hladnom, uz jedan obrok dnevno, oni na vikendicama(čitaj vilama) dočekuju praznike sa svojim švalerkama ili porodicama, dok su neki skoknuli do pariza , beča, turske a kunem vam se 70% njih na račun budžeta!
"halo jel vodovod?"
"nje godpodine, ovdje elektroprivreda"
"e i vama jebem mater"
prvo i najbitnije je to sto elektroprivreda, vidovod, toplane, gras itd imaju MONOPOL! dakle mogu raditi sta hhoce, građani sarajeva a i ostatka zemlje sve to mirno gledaju kao da zive u švicarskoj...njemu nista ne znači sto ti pises zalbe i sto ti se zalis na uslugu... nista...jer on ce sutra lijepo da dobije platicu iz budžeta (iz našeg džepa) minus ćemo pokriti KAD-TAD mi...
drugo, menadžment je postavljen po babi i po amidži, tako da nema sta da cudi sistem "fali para sijeci plate, otpustaj radnike", "pojavio se minus, povećaj cijenu" ; nesposobni likovi koji ne znaju ustediti na normalniji način
Primjer vodovoda gdje garantujem da najmanje 20% vode iscuri a da ne dođe do česmi korisnika, a kada 20% uštediš, za par godina komplet vodovodnu mrežu možeš početi mijenjati... drugi par cipela je sto svaki direktor koji dođe tu je par godina (max) i on nece da ulazi u projekte koji dugo traju, njima je bitno samo gurati pod tepih da pokazu kako je makar sve ostalo kako treba dok su oni bili tu.
SDA je godinama napravila takav sistem i takvu mrezu kriminalnu da je to prosto nevjerovatno...primjer brankovica koji gdje je god dosao napravio je HAOS i kolaps, a svake godine negdje je bio direktor...na osnovu čega, nego na osnovu pripadnosti stranki iz koje dolazi
kao sto vidimo, kad slete s vlasti panika ih puca da ne dođe neko posten da ne progura zakon koji bi ih ukopao... ja osim eto komsica (mada mislim da ni on nece moci puno) ne vidim osobu koja je sposobna da se bori sa ovim kriminalcima...
ne vidim osobu, ali vidim osobe, tj narod BiH i građane sarajeva...mislim da je nama na obraz sto cemo nasoj djeci ostaviti ovo ruglo od grada (realno sarajevo moze biti najljepsi grad na balkanu!) , kriminalnu vlast itd...
da ne bude sve na priči, uz malo truda se može pokrenuti okupljanje prvo mladih, nezaposlenih osoba (ja sam zaposlen al prvi bih izasao na ulicu) tj studenata (vecinom), zatim boraca, koji su na najnižem nivou na kojem mogu biti, a ti ljudi su svojim zivotima odbranili ovaj grad i zemlju, i kada to krene, vjerujte da se nece zaustaviti tako... jesmo li svjesni da uvode zakone kojima sprečavaju proteste, kojima ugnjetavaju narod na sve načine, a da mi sve to slijepo gledamo i zadovoljavamo se KORUPPCIJOM na svim nivoima vlasti?
do kada da izvozimo drvo, sirovo, a uvozimo gotove drvne proizvode?
do kada da uvozimo vodu?
mlijeko?
nije bitno vise da nabrajam, glupo je...
ponavljam, prva i naajjača skupina su mladi, studenti! oni su najjači glas i od njih sve mora krenuti... žalosno je sto se ti isti studenti zadovoljavaju kafom i listićem kladionice...
ne bi nakon protesta 100 000 ljudi ( a to je 1/7 sarajeva! ) vlast pomislila da radi bas kako hoce...
traziti nove zakone!
traziti rezanje plata od 7 000 km za NERAD!
traziti povećanje zatvorskih kazni za kriminalna djjela većeg stupnja!
kaznjavanje maloljetnih delikvenata!
ukidanje PDV-a na onosvne zivotne namjernice!
povećanje PDV-a na luksuz!
otvarannje gradilista, novih fabrika finansiranjem iz budžeta!
pomaganje nekadasnjim gigantima bh privrede da ponovo pokrenu proizvodnju....
kada bi ovo trazili da ponu primjenjivati u roku od **** dana-mjeseci, uz obećanje da će ako se ovo ne uspostavi sljedeći protesti biti na njihovu odgovornost, razmislili bi oni...
ovako, dok neki sjede kuci u hladnom, uz jedan obrok dnevno, oni na vikendicama(čitaj vilama) dočekuju praznike sa svojim švalerkama ili porodicama, dok su neki skoknuli do pariza , beča, turske a kunem vam se 70% njih na račun budžeta!
-
rajvosa1
#131 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Zar su malo krali od rata do danas????
- veljaca
#132 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Wind wrote:To što ste prije rekli za ViK i Toplane odnosno za vodomjer i kalorimetre je potpuno tačno. Ni jednim ni drugim apsolutno ne odgovara uvođenje nikakvih mjerača jer bi se onda plaćalo po utrošku a ne neki njihovi paušali. Zato komplikuju te procedure koliko god mogu da čovjek jednostavno odustane.
- kockica_kockica
#133 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
dok je moj otac ziv bio tuzakao se sa toplanama... naime nama je dug skocio odmah po zavrsetku rata.. dug se odnosio na period 91 - 94.. niti smo imali grijanje niti smo bili ugrijani od njih... sta se desilo moj otac podnese prijavu protiv njih da zele naplatiti uslugu koju nisu isporucili i koju by the way jos uvijek ne isporucuju... njegova prijava je otisla u decembru ... likovi iz toplana su nam poslali sudsku tuzbu sa urednim datumom a za tamo neku 91 godinu .. u isto vrijeme dolazi pismo iz toplana da ce oni doci u stan izmjeriti temperaturu stana... cekali su najtopliji dan i dosli su u 12.00 popodne... svoj termometar su stavili ispod sijalice koju su pretohodno upalili jer sluzbenik koji je kao trebao nesto zapisati nije dobro vidio... temperatura stana ispod vrele sijalice u 12.00 popodne sa temperaturom vani od 17 stepeni u stanu je iznosila 19 stepeni...
nako samo par dana dobijemo pismo da je nase grijanje u potpunosti ispravno... nakon samo par dana temperatura vani je bila -10.. u stanu je pokazivalo tek nekih 5 stepeni...
moj otac ters covjek otisao gore kod njih po zimi i sjetio im se familije blize i dalje... i trazio da sad dodju i naprave mjerenje kad je hladno vani i kad ne griju... nisu dosli a moj otac je ispao budala u ocima osoba koje su radile u toplanama i verujem da je bio predmet ismijavanja..
otac odluci da nece placati grijanje jer nas ne griju... dug se penjao brzinom svjetlosti....
te neke 96 je nakon ne znam ni ja koliko tuzbi suda moj otac ode gore kod njih da se s njima dogovori da ce platiti dug u ratama i da mu prestanu slati tuzbe.. covjek stara skola sramota tuze ga za dug a on nikad u zivotu nikome nije dugovao... dali oni njemu uplatnice... na uplatnicama su bili iznosi i razlog uplate osim duga za xy mjesec bilo je uplatnica za kamate i uplatnica za sudske troskove...
poceli mi placati te uplatnice... nakon godinu dana uplacivanja racun i po starog duga i novi racun tog tekuceg mjeseca nas dug se smanjio za cijelih 50 KM... mi smo uplatili preko 1500 KM a nas dug se msanjio za pisljivih 50 KM
tako je islo godinama.. ja platim 200 KM oni 170 KM stave na kamate sudske troskove i slicno i tek neki sitni dio za dug.. desavalo se da se dug mjesecima iako je redovno uplacivano nije pomakao sa mrtve tacke...
cak sta vise dug je rastao...
otac umro ja dobijem stan i naslijedim dugove... i redovno me docekuju sudske tuzbe... izgubim posao niti mogu sebe izdrzavati niti placati toplanama dug i novi racun... komsije i rodbina me izdrzava... nadjem posao sa nekom malom platom koja jedva pokrije kredit malo hrane i rezije koje iako stedim uvijek budu preko mog budzeta jer je stan bio preveliki...
nakon nekoliko godina dug je sada porastao do vrtoglavih visina... moja plata se povecala kredit otplatio.. dignem kredit da platim barem pola duga toplanama... odnesem poprilicnu sumu i uplatim... samo par dana nakon toga dobijem dva sudska rjesenja o izvrsenju... platim jedan dio i tih rjesenja...
nakon godina i godina placanja po 200 i vise KM-ova toplanama a kako se dug nije smanjivao, odlucim prodati stan, platiti prodajom svoje dugove i presliti... dvije godine sam dizala kredite i posudjivala pare da placam toplane.. radila sam i samo sam njima placala .. svaku marku zaradjenu izvan posla davala sam njima, a odmah netom nakon uplate stizale su nove tuzbe...
kad sam htjela zatvoriti pricu o toplanama i platiti sve do kraja imala sam vrlo neugodnu situaciju.. salter teta mi nije htjela dati potvrdu jer imam dug za sudske troskove... iznenadila me cinjenica da oni niti jednu tuzbu koju sam ja platila nisu stornirali vec su ih i dalje slagali... trazim ispis tih troskova dobijem jezikovu juhu kako me nije stid da to trazim jer sam ja njihov dugogodisnji duznik... odem na bankomat i vratim se da platim... platim sve... posalju mu u drugu zzgradu po potvrdu...
nikad nisam saznala gdje je otislo onih hiljade i hiljade maraka koje sam ja godinama uplacivala... da bog da im za lijeka trebalo...
sada nisam na njihovom grijanju i sretna sam jer zeljkovic od mene vise nikada nece dobiti ni pfeninga...sjeme mu se zatrlo da bog da... lopov 
nako samo par dana dobijemo pismo da je nase grijanje u potpunosti ispravno... nakon samo par dana temperatura vani je bila -10.. u stanu je pokazivalo tek nekih 5 stepeni...
moj otac ters covjek otisao gore kod njih po zimi i sjetio im se familije blize i dalje... i trazio da sad dodju i naprave mjerenje kad je hladno vani i kad ne griju... nisu dosli a moj otac je ispao budala u ocima osoba koje su radile u toplanama i verujem da je bio predmet ismijavanja..
otac odluci da nece placati grijanje jer nas ne griju... dug se penjao brzinom svjetlosti....
te neke 96 je nakon ne znam ni ja koliko tuzbi suda moj otac ode gore kod njih da se s njima dogovori da ce platiti dug u ratama i da mu prestanu slati tuzbe.. covjek stara skola sramota tuze ga za dug a on nikad u zivotu nikome nije dugovao... dali oni njemu uplatnice... na uplatnicama su bili iznosi i razlog uplate osim duga za xy mjesec bilo je uplatnica za kamate i uplatnica za sudske troskove...
poceli mi placati te uplatnice... nakon godinu dana uplacivanja racun i po starog duga i novi racun tog tekuceg mjeseca nas dug se smanjio za cijelih 50 KM... mi smo uplatili preko 1500 KM a nas dug se msanjio za pisljivih 50 KM
tako je islo godinama.. ja platim 200 KM oni 170 KM stave na kamate sudske troskove i slicno i tek neki sitni dio za dug.. desavalo se da se dug mjesecima iako je redovno uplacivano nije pomakao sa mrtve tacke...
cak sta vise dug je rastao...
otac umro ja dobijem stan i naslijedim dugove... i redovno me docekuju sudske tuzbe... izgubim posao niti mogu sebe izdrzavati niti placati toplanama dug i novi racun... komsije i rodbina me izdrzava... nadjem posao sa nekom malom platom koja jedva pokrije kredit malo hrane i rezije koje iako stedim uvijek budu preko mog budzeta jer je stan bio preveliki...
nakon nekoliko godina dug je sada porastao do vrtoglavih visina... moja plata se povecala kredit otplatio.. dignem kredit da platim barem pola duga toplanama... odnesem poprilicnu sumu i uplatim... samo par dana nakon toga dobijem dva sudska rjesenja o izvrsenju... platim jedan dio i tih rjesenja...
nakon godina i godina placanja po 200 i vise KM-ova toplanama a kako se dug nije smanjivao, odlucim prodati stan, platiti prodajom svoje dugove i presliti... dvije godine sam dizala kredite i posudjivala pare da placam toplane.. radila sam i samo sam njima placala .. svaku marku zaradjenu izvan posla davala sam njima, a odmah netom nakon uplate stizale su nove tuzbe...
kad sam htjela zatvoriti pricu o toplanama i platiti sve do kraja imala sam vrlo neugodnu situaciju.. salter teta mi nije htjela dati potvrdu jer imam dug za sudske troskove... iznenadila me cinjenica da oni niti jednu tuzbu koju sam ja platila nisu stornirali vec su ih i dalje slagali... trazim ispis tih troskova dobijem jezikovu juhu kako me nije stid da to trazim jer sam ja njihov dugogodisnji duznik... odem na bankomat i vratim se da platim... platim sve... posalju mu u drugu zzgradu po potvrdu...
nikad nisam saznala gdje je otislo onih hiljade i hiljade maraka koje sam ja godinama uplacivala... da bog da im za lijeka trebalo...
-
VjecitiStudent
#134 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Tamo gdje grijanje Toplana radi kako treba, skupo ni sada nije, no individualni mjeraci potrosnje bi omogucili stednju onima koji zele ili moraju da stede.VladaFBiH wrote:Imam stan sa kalorimetrom i vodomjerom i nije bas neka sreca kakvoj se ovdje ljudi nadaju - u sezoni grijanja racuni se penju i do 200KM (prosjek oko 150KM) za grijanje (istina racunajuci prosjek dodje nesto jeftinije nego pausalno placanje) a voda je i dalje oko 16-17KM mjesecno (znaci isto sam trosio i bez vodomjera kad je bilo zajednicno mjerilo)... i da stan je 68m2 sa termo izolacijom i jako dobrom stolarijom (vecina zidova je vanjska a od onog jednog sto dijelim s susjednim stanom nikakve koristi jer niko ne zivi u njemu- samo se stan ispod mene grije)...
Znaci ako hocete da se smrzavate i ne kupatemoze se ustediti ali ako hocete da vam bude toplo ne nadajte se prevelikim ustedama
Sto se vodovoda tice, u pojedinim zgradama zbog kojekakvih kvarova kod nemarnih stanara srednja potrosnja dramaticno skace pa individualno brojilo moze dramaticno sniziti racun.
-
rolenc
#135 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Slazem se da nije skupo grijanje po trenutnoj cijeni, ali pod uslovom da sve funkcionise kako treba. Mene iritira sto su poceli fuseriti u zadnje vrijeme. Prema pravilniku grijanje treba biti u funkciji od 5 h do 22 h. Medjutim startaju sa grijanjem tek nesto iza 6 ujutro, u 10 uvecer su vec hladni radijatori, sto znaci da su ga moraju iskljuciti bar pola sata ranije. Tako na mjesecnom nivou naberu min 45 h ustede, odnosno 270 h (ili 16 dana) za 6 mjeseci. To je cca 8-9% ustede u sezoni. Ova im je sezona isla dodatno u prilog jer nisu maltene citav prvi mjesec grijali nikako.
Zamisli da ides svaki dan po hljeb, placas ga marku, a prodavac ti svaki put da hljeb bez okrajka (1/12 koju si uredno platio. Ne bi ti bilo prijatno.
Isto tako ukljucenje grijanja kada je temp. tri dana u kontinuitetu niza od 12 stepeni je apsurd. Po toj logici, u slucaju npr. konstantne temperature od 13 stepeni vise dana, grijanje ne bi trebalo nikako raditi. Ali zato cim poraste temp za stepen, ne ceka se tri dana, nego se iste sekunde iskljucuje.
I ovo za obavezu placanje grijanja u slucaju iskljucenja sa mreze toplana je suplja. Cuj prilivi toplote iz susjednih stanova. Po ovome bi neko ko zivi na drugom spratu trebao placati visu cijenu grijanja uodnosu na nekog ko npr. zivi sprat nize jer ima priliv odozdo, a ovaj dole nema jer je ispod njega obicno podrum. A koliko znam, cijena je ista.
Zamisli da ides svaki dan po hljeb, placas ga marku, a prodavac ti svaki put da hljeb bez okrajka (1/12 koju si uredno platio. Ne bi ti bilo prijatno.
Isto tako ukljucenje grijanja kada je temp. tri dana u kontinuitetu niza od 12 stepeni je apsurd. Po toj logici, u slucaju npr. konstantne temperature od 13 stepeni vise dana, grijanje ne bi trebalo nikako raditi. Ali zato cim poraste temp za stepen, ne ceka se tri dana, nego se iste sekunde iskljucuje.
I ovo za obavezu placanje grijanja u slucaju iskljucenja sa mreze toplana je suplja. Cuj prilivi toplote iz susjednih stanova. Po ovome bi neko ko zivi na drugom spratu trebao placati visu cijenu grijanja uodnosu na nekog ko npr. zivi sprat nize jer ima priliv odozdo, a ovaj dole nema jer je ispod njega obicno podrum. A koliko znam, cijena je ista.
- jon_jovi
#136 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Pa od cega oni bre da skoluju decu u inostranstvo. Morate da bidete solidarni, a u krajnjoj liniji mentalno ste zaostali pa vam to nece biti tesko kao ni sve drugo u ovih zadnjih dvajspet godinica
- Kemo BA
#137 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Samo da znaš identicna situacija. Ne zaboravi da si kupnjom stana postala i vlasnik dijela instalacija i toplana pa da im isporucis fakturu za iznajmljivanje, a možda i fakturu zatto što griješ susjedne stanove jer ih toplane lošije griju nego ti svoj.jutarnja zvijezda wrote:dragi moji sapatnici(po pitanju c.grijanja)forumasi.evo jednog" neplatise"da vam izlozi svoje poglede na ovu tematiku.
citav zivot sam zivjela u stanovima sa c.grijanjem.placanje je bilo neupitno.ali je bilo i MOGUCE,s obzirom na cijenu i prihode.e sada ,dosla nova vremena.KAPITALIZAM.otislo se i u penziju.sve teze placati rezije,ali placa se,najvise uz pomoc djece.dva puta podnosim zahtjev da me iskluce sa grijanja(duga jos nemam),isti taj zeljkovic potpisuje odgovor ,da je nemoguce ,jer ce moj stan da se grije preko zidova od susjednih stanova(od srca im svima zelim ,da se tako griju ,do kraja zivota),a u drugom pismu mi pise ,da ce moj stan biti"hladna jedinica",pa cu hladiti susjedne stanove.
.kao npr ,moj komsija lozi drva ,a ja se ne grijem nikako,da li sam ja sada njemu duzna kupiti koji metar drva,jer em se "grijem"preko zidova",em mu "hladim stan"?
(logika toplana).
elem natezem se ja svakako s njima ,ali PLACAM.da bi u neka doba ,oni meni napisali da sam im duzna (vise ni ne znam tacno koliko)oko 1000-1500KM.naravno ,ja pravo u toplane.trazim listing,da vidim o cemu se radi .E NE MOZE ,moraju oni to nesto iz CENTRALE------tra la la.ali kazu mi ,mozda je dug iz 90.ih,pa vi to platite.e rekoh za 90.e me slobodno tuzite.uglavnom ,placam ja i dalje ,ali oni "dug"uredno prepisuju.i prije tri godine dodje njihov monter,da mi iskljuci grijanje,3.januara.napolju -17'.rekoh,iskljuci.covjek poce maltene da me ubjedjuje,da se s njima nagodim ,pa da platim na rate ,pa ovo ,pa ono ,ne ,kazem ja,iskljuci.i covjek iskljuci .cujem ,puno su ih iskljucili tih dana (u sred zime).
e sad dolaze redovno racuni na 50 i nesto KM ,za NISTA.dug narastao na preko 3000KM.e idem ja protiv njih na sud,pa kud puklo da puklo..ne koristim njihovu uslugu ,stan mi je potpuno odvojena jedinica(nema cijevi kroz stan)
,a kad mi pokazu ugovor ,koji sam IKADA s njima potpisala ,da zelim da koristim njihovu uslugu,SVE CU IM PLATITI,makar do kraja zivota otplacivala kredit.a u krajnjem slucaju mogli bi popricati i o maltretiranju,ugrozavanju mojih ljudskih prava ,uznemiravanju koje mi ti racuni priuste svaki mjesec i jos svasta nesto.dosta je vise.
ako imaju monopol ,neka ga primjenjuju na nekom drugom ,a ne na meni.boricu se do najvise moguce instance,pa cemo vidjeti.para za advokata nemam ,idem sama, protiv nihovog (uopste ne sumnjam)
TIMA ADVOKATA.uglavnom dragi forumasi ZELIM VAM SRETNU I BERICETNU NOVU GODINU ,DA STE MI ZIVI I ZDRAVI ,A I MALO PARA BI DOBRO DOSLO.SRETNO SVIMA.
-------------------A ovima iz toplana daogda se grijali preko komsijskih zidova i u narednoj i u svim narednim godinama,narocito zeljkovic i njegova klika
- Kemo BA
#138 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Kada Toplane prikazuju dug tada u njega ukljucuju i dug koji trebaju dokazati na sudu a po sudskim tužbama. To nije stvarni dug to su sporna potraživanja. Neka njihov izvještaj koji dostavljaju prikažu ispravno i još plus neka dodaju prosjek svojih placa i sve ce biti jasno.
- Alfons Kauders
#139 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Preselim se ja, ima tome i vise od 5 godina... Uletim u solidan stancic, jeftin a u dobrom stanju, gazda ne zivi tu. Dogovorim s covjekom da umjesto kirije ocistim metar dugova prvo, pa da tek onda pocnem placati kiriju (bila je milja i po grijanja, plus jos neke sitnice).
Nakon mjesec u stanu, fino odem u postu i uplatim pola duga toplanama. Usput izmirim i ostale gluposti (smece, sarajevostan itd)... I sav sretan odem na skijanje. Dodjem kuci - hladno. Jebaji ga, kontam s planine sam, pa neobicno... Istusiram se - Sibir. Vidim nema grijanja, kontam neki kvar. Tek sutra skontam da su mi ugasili grijanje. Kurvini sinovi su dvije godine grijali prazan stan, i cim su skontali da je neko poceo placati - iskljuce. Nisam ni znao da mogu - jebiga dvije godine se gomilao dug u praznom stanu, ali gospodu to nije zanimalo, mogli su ga ukinuti 20 mjeseci ranije. Odem do njih da uplatim ostatak, plus mi naplate 140 za ukljucenje (2 x 70 maraka za izlazak na teren - za 5 minuta posla i 10 minuta voznje)
Prodje od tog godina i kusur, opet dolazi tuzba, opet isti iznos. Ja ih nazovem, niko nista ne zna, na kraju fino pocjepam i bacim. Prodje jos godina i po, ista prica. Kontam budale ce opet ugasiti, pa ih opet nazovem. I opet se prave budale, na kraju "velikodusno" odluce da ne moram platiti dug, ali da moram platiti sudske troskove. Pogledam datume, kreteni me tuzili skoro dvije godine nakon sto sam izmirio dug. Nazovem ih opet i kazem da nemam namjeru platiti. Kazu da moram, ja im kazem bujrum iskljucite i usput naglasim da cu fizicki sprijeciti radnika da mi ugasi grijanje i da cu ga zadrzati u stanu dok ne dodje murija - isto ko da sam lopova zatekao u stanu. Onda sam pride otisao do njih trazio podatke par debila koji su potpisivali ta sranja s dvije godine zakasnjenja, i rekao da cu tuziti, nakon sto sam im se najebo majke.
Jedna od najgorih firmi s kojom sam imao ikakvog dodira. Samo se nadam da ce propasti i zavrsiti na ulici sto prije.
Nakon mjesec u stanu, fino odem u postu i uplatim pola duga toplanama. Usput izmirim i ostale gluposti (smece, sarajevostan itd)... I sav sretan odem na skijanje. Dodjem kuci - hladno. Jebaji ga, kontam s planine sam, pa neobicno... Istusiram se - Sibir. Vidim nema grijanja, kontam neki kvar. Tek sutra skontam da su mi ugasili grijanje. Kurvini sinovi su dvije godine grijali prazan stan, i cim su skontali da je neko poceo placati - iskljuce. Nisam ni znao da mogu - jebiga dvije godine se gomilao dug u praznom stanu, ali gospodu to nije zanimalo, mogli su ga ukinuti 20 mjeseci ranije. Odem do njih da uplatim ostatak, plus mi naplate 140 za ukljucenje (2 x 70 maraka za izlazak na teren - za 5 minuta posla i 10 minuta voznje)
Prodje od tog godina i kusur, opet dolazi tuzba, opet isti iznos. Ja ih nazovem, niko nista ne zna, na kraju fino pocjepam i bacim. Prodje jos godina i po, ista prica. Kontam budale ce opet ugasiti, pa ih opet nazovem. I opet se prave budale, na kraju "velikodusno" odluce da ne moram platiti dug, ali da moram platiti sudske troskove. Pogledam datume, kreteni me tuzili skoro dvije godine nakon sto sam izmirio dug. Nazovem ih opet i kazem da nemam namjeru platiti. Kazu da moram, ja im kazem bujrum iskljucite i usput naglasim da cu fizicki sprijeciti radnika da mi ugasi grijanje i da cu ga zadrzati u stanu dok ne dodje murija - isto ko da sam lopova zatekao u stanu. Onda sam pride otisao do njih trazio podatke par debila koji su potpisivali ta sranja s dvije godine zakasnjenja, i rekao da cu tuziti, nakon sto sam im se najebo majke.
Jedna od najgorih firmi s kojom sam imao ikakvog dodira. Samo se nadam da ce propasti i zavrsiti na ulici sto prije.
- Better Man
#140 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
U svakoj normalnoj državi Suad Zeljković i slični njemu bi bili na robiji i ne bi mogli biti na ćelu bilo koje firme, a ne Vlade.
- Alfons Kauders
#141 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Za mene Toplane, GRAS, ViK, Telecom i sl. uopste nisu firme, vec socijalno-politicke institucije. Zato sam se uvijek borio za privatizaciju istih - da se rastjeraju paraziti.Better Man wrote:U svakoj normalnoj državi Suad Zeljković i slični njemu bi bili na robiji i ne bi mogli biti na ćelu bilo koje firme, a ne Vlade.
Kako mozemo imati demokratski proces ako su nam najvece firme politicki plijen? Niti mogu te firme normalno poslovati, niti mozemo imati normalnu politiku - zato jer se previse ljudi tamo uhljebi. Zamisli da se u Americi republikanci i demokrate svake cetiri godine bore za kontrolu nad najvecim firmama? Ono, da im kojekakvi Zeljkovici vode GE, Exxon, Apple, AT&T itd.
- webby-x
#142 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Sve privatizirati.Alfons Kauders wrote:Za mene Toplane, GRAS, ViK, Telecom i sl. uopste nisu firme, vec socijalno-politicke institucije. Zato sam se uvijek borio za privatizaciju istih - da se rastjeraju paraziti.
- dado100
#143 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Ova vlada je u samo 3 mjeseca uspjela da dovede kanton u neodrživ položaj, jer sa ovakvom raspodjelom budzeta postaje upitno i realizacija prihoda. Budžet je manji za cak 40 miliona KM u odnosu na proslu godinu.
Da stvar bude apsurdna, sa ovoliko manjim budzetom dozvoljava i zadovoljava koalicionim (pojedinacnim) partnerima da se namire koliko im treba. Primjer, Zavod za javno zdravstvo, predsjednik ni manje ni više nego poslanik (Radeljaš), a vlada i skupština izglasa da sami sebi mogu određivati visinu primanja.
Da stvar bude apsurdna, sa ovoliko manjim budzetom dozvoljava i zadovoljava koalicionim (pojedinacnim) partnerima da se namire koliko im treba. Primjer, Zavod za javno zdravstvo, predsjednik ni manje ni više nego poslanik (Radeljaš), a vlada i skupština izglasa da sami sebi mogu određivati visinu primanja.
-
StupskaBitanga
#144 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
nemoj tako drug
Imamo ovdje ljudi koji kažu da je ovo odlična vlada a kada im spomeneš da je danas 24.02 i da prosvjetari nisu dobili plate, djeca dodatke ili sl. samo će reći akobogda
Valjda je to uzrečica pravih Bošnjaka samo viči akobogda
Imamo ovdje ljudi koji kažu da je ovo odlična vlada a kada im spomeneš da je danas 24.02 i da prosvjetari nisu dobili plate, djeca dodatke ili sl. samo će reći akobogda
Valjda je to uzrečica pravih Bošnjaka samo viči akobogda
- O'zone
- Globalni moderator
#145 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Pravo kaže kolega @StupskaBitanga ovo doista jeste "ekspertna vlada"

-
muzicar_iz_parka
#146 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
To je samo u cilju povećanja ekološkog kvaliteta usluga.agent_zero wrote:Evo samo što su zasjeli, odmah najavili povećanje cijena vode, plina i toplana. Da ne govorimo da je taj isti Zeljković kao višegodišnji direktor toplana pokušavao isto. I sad kad je okupio svoju "ekipu" oko vlade KS gubitke za vlastitu nesposobnost i nekompetentnost SDAovac hoće da riješi preko džepova građana Sarajeva i kantona.
- veljaca
-
StupskaBitanga
#148 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Samo viči akoBogda ne znam jesam li pravilno po bošnjačkom napisao pa molim stručnjake pardon eksperte iz SDA za pomoć jer ipak mi bosanci smo nepismeni naspram naprednih ekspertskih Bošnjaka
izdvajanjem iz ovogodišnjeg kantonalnog budžeta, čiji je Nacrt usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine KS, nezadovoljni su u sarajevskim školama. Sredstva koja su do sada dobivali za komunalne troškove, održavanje školskih zgrada, kupovinu materijala, umanjena su za 50 posto.
Direktor Prve osnovne škole Ilidža Džeko Muhović ističe da, ako Nacrt budžeta ovakav kakav jeste bude i usvojen, škola neće imati ni za kredu.
- Niko od uposlenika ne može se pomiriti sa situacijom koja nas je zadesila. Ali, odlučni smo boriti se da djeca ne osjete nikakve promjene uzrokovane nedostatkom novca, da im u školi uvijek bude toplo i ugodno i da imaju čime raditi - istaknuo je Muhović.
Prema riječima predsjednika Udruženja direktora osnovnih škola KS Hamze Dobrače, činjenica je da novca nema, ali najveći je problem što je umanjen novac za fiksne troškove, koji se ne mogu uštedjeti, poput računa za plin, struju i vodu.
- Znam da je stanje teško, ali isto tako mora se gledati gdje se može uštedjeti, a gdje ne može. Moraju se odrediti prioriteti, a djeca uvijek trebaju biti na prvom mjestu. Ostaje nam da čekamo šta će se desiti tokom javne rasprave - naveo je Dobrača.
Haćimić: Nadati se boljem
Direktorica Srednje muzičke škole Haša Haćimić ističe da će, i pored svih teškoća, učenici imati nastavu sve dok je škola topla.
- Čekamo kraj javne rasprave da reagiramo, a dotad se možemo samo nadati boljem - kazala je Haćimić.
- veljaca
-
dječak sa šibicama
#150 Re: Novi udar na građane KS u režiji SDA i Zeljkovića
Ma jebe se njihKE, eno ih vec poceli po Kantonalnoj tv (njihovom cedu) bacati supljake tipicne za njih, u vlasti sjede a kritikuju vlast.dado100 wrote:Ova vlada je u samo 3 mjeseca uspjela da dovede kanton u neodrživ položaj, jer sa ovakvom raspodjelom budzeta postaje upitno i realizacija prihoda. Budžet je manji za cak 40 miliona KM u odnosu na proslu godinu.
ZagraBiH model ponasanja uspjesno usvojen, i usavrsen.
Kad govore o budzetu, uvijek ista fraza "nama je dodijeljeno toliko i toliko sredstava", kao da su im vanzemaljci krojili budzet, ne oni sami odnosno njihove stranke, vladajuce stranke.
I stalno kukaju, kako je neimastina, kako nema para, kako je stanje alarmantno, a regularno dijele bonuse medjusobno, dizu si primanja, i slicno. Narodu bacaju bombe i suplje teze, a njihovi uhljebljeni delegati se potrude da zamazu oci javnosti vec tipicnom pricom o krivici onih drugih (za trenutnu situaciju)