This copy of Windows is not a genuine

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
nosara

#126 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by nosara »

kojeime wrote:A jos ako prodjes bez carine i poreza, a za laptop koji ti neko donese izvana je to cesto slucaj, kupi ga vani, izvadi iz kutije i donese kao svoj pa se takav i neprijavjuje na carini a i carina ga ne gleda, onda jos bolje prodjes.
To je kriminal... :-) Ti si za to da se malim kriminalom dohaka velikom... Pravi balkanoid, rodila majka... Ubio se za kaficu u Becu... :lol:
dragan.s

#127 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by dragan.s »

J3r1ch0 wrote:
Nema smisla da se uvrijediš na vlastite stavove, što se tiče same teme, kada bi prodavač u Bosni poklonio uz laptop od 1500 KM operativni sistem recimo Windows 7 Home Premium poklonio bi mu svoju maržu...A što se tiče dobijanja na poklon blica uz kupljen fotoparat i objektiv takve akcije su skoro pa 100% podržane od samog proizvođača preko ovlaštenog distributera tj. to se uvijek svodi na to da što ti proizvođač u jednom trenutku uzme na ćupriji vrati ti na mostu a kupac se osjeća da je ućario.
E da na marži može ostati Windows 7 Home bilo bi još i dobro. Nekad je mogao i Ultimate, a danas ako si zaradio na laptopu 150 KM na konju si. Još ako ti odmah plati praznik u firmi. :D
kojeime

#128 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by kojeime »

nosara wrote:
kojeime wrote:A jos ako prodjes bez carine i poreza, a za laptop koji ti neko donese izvana je to cesto slucaj, kupi ga vani, izvadi iz kutije i donese kao svoj pa se takav i neprijavjuje na carini a i carina ga ne gleda, onda jos bolje prodjes.
To je kriminal... :-) Ti si za to da se malim kriminalom dohaka velikom... Pravi balkanoid, rodila majka... Ubio se za kaficu u Becu... :lol:
Ne govorim ja o kriminalu. Ja narucio stvari u vrijednosti 700KM. Dosla mi poruka da dodjem podici paket u posti. Fino stoji na paketu pecat "OSLOBODJENO OD CARINE", paket otvoren i zatvoren i zaljepljen ljepilom sa oznakom carinske ispostave. Dakle carina tvorila, vidjela, zatvorila i odlucila da mi ne carini robu.

Slijedeci slucaj. Narucio laptop iz USA. I rekao covjeku koji mi ga je donosio da ga preda na carinjenje ako ga budu pitali. Covjek koji ga je donio fino donio zapakovan laptop, i to ne zapakovan samo u kutiju kako ga je isporucio proizvodjac, vec u jos vecu kutiju u kojoj ga je prodavnica transportovala do covjeka koji mi ga je donio. Na carini ga nisu ni pogledali.

Dakle mozes proci sasvim legalno bez carine.

A to da ljudi donose laptope na nacin koji sam opisao em sto to rade masovno, em sto i carina zna da se to radi i to tolerise.

Pa drugi put malo spusti nos i prvo malo razmisli umjesto sto se pokusavas praviti pametan i vrijedjati kroz ironiju. Ironija i sarkazam su fantasticni alati u rukama nekoga ko je dovoljno vjest da ih koristi, u rukama takvih kao ti su promasaj. Treba znati ironisati, nije svako sposoban za to.
kojeime

#129 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by kojeime »

dragan.s wrote:E da na marži može ostati Windows 7 Home bilo bi još i dobro. Nekad je mogao i Ultimate, a danas ako si zaradio na laptopu 150 KM na konju si. Još ako ti odmah plati praznik u firmi. :D
Vjerovatno si u pravu, sigurno znas bolje. Sada, mozes platiti reklamu kroz novine, radio, TV... a mozes taj novac koji bi dao za reklamu potrositi tako sto ces dati Windowse dzaba i to da ti bude reklama. Jedno je kada na radiju se vrti reklama tvoje firme koja je slicna stotinam reklam drugih firmi, to jeste nesto u stilu "dodjite kod nas, mi dajemo vise" i svi znaju da ne dajes vise, sasvim je druga stvar kada ljudi pocnu procati da uz racunar odredjene vrijednosti dajes dzaba neku verziju windowsa. Necu tvrditi, ali mozda bi ova druga bila efikasnija. Recimo svake godine od 1. do 10. avgusta ko kupi laptop u vrijednosti 1500 KM dobije ake ne Home Premium, onda Starter licenciran. Ko kupio laptop od 4.000 km dobije Ultimate licenciran. Novac za to je novac koji neces platiti novinama ili elektronskim medijima za reklamu.

Mozete mi se smijati, ali i sami znate da se takve stvari rade po svijetu. Samo kod nas trgovci znaju bolje od trgovaca u ostatku svijeta. I zato i posluju bolje. Zato trgovac u BiH koja ima oko 4 miliona stanovnika posluje bolje od trgovca u Norveskoj koja takodje ima oko 4 miliona stanovnika.
dragan.s

#130 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by dragan.s »

kojeime wrote: Vjerovatno si u pravu, sigurno znas bolje. Sada, mozes platiti reklamu kroz novine, radio, TV... a mozes taj novac koji bi dao za reklamu potrositi tako sto ces dati Windowse dzaba i to da ti bude reklama. Jedno je kada na radiju se vrti reklama tvoje firme koja je slicna stotinam reklam drugih firmi, to jeste nesto u stilu "dodjite kod nas, mi dajemo vise" i svi znaju da ne dajes vise, sasvim je druga stvar kada ljudi pocnu procati da uz racunar odredjene vrijednosti dajes dzaba neku verziju windowsa. Necu tvrditi, ali mozda bi ova druga bila efikasnija. Recimo svake godine od 1. do 10. avgusta ko kupi laptop u vrijednosti 1500 KM dobije ake ne Home Premium, onda Starter licenciran. Ko kupio laptop od 4.000 km dobije Ultimate licenciran. Novac za to je novac koji neces platiti novinama ili elektronskim medijima za reklamu.

Mozete mi se smijati, ali i sami znate da se takve stvari rade po svijetu. Samo kod nas trgovci znaju bolje od trgovaca u ostatku svijeta. I zato i posluju bolje. Zato trgovac u BiH koja ima oko 4 miliona stanovnika posluje bolje od trgovca u Norveskoj koja takodje ima oko 4 miliona stanovnika.
Znam očito puno bolje od tebe i od nekih na ovoj temi. Nažalost. Izgleda da ja živim (i pokušavam da radim) u ovoj državi, a vi ne.
To što ti pričaš (ne samo ti) je u BiH utopija. Ja to dobro znam jer to svaki dan gledam. Znam ulazne cijene, znam fiksne troškove firme, lomim se od posla jer ne možemo platiti više ljudi (obaveze na plate 60%) i na kraju mjeseca jedva sastavljamo kraj s krajem. I samo mi treba da me neko uči kako ćeš kupca navući da kupi nešto. U situaciji kad pola ljudi koji donose računar na servis kaže "Ako je popravka do 20 KM radite, ako je preko nemojte." U situaciji kada moraš ići na "sindikalni" način prodaje u kome firma koja prodaje kreditira kupca. Jer su kupci u kreditima i banke im ne daju nove. I novac za tu robu dobiješ tek kad kupac plati zadnju ratu. Što više prodaš, u većim si g...a jer moraš dizati kredite da ispoštuješ dobavljače. U državi u kojoj ako želim proći na tenderu (ili dobiti ponudu od državne firme) moram podmazati nekoga tamo. Za j...a 2 računara lokalnoj državnoj firmi IT administrator te firme se lijepo ugradi. I visi ti nad glavom ako mu nisi platio "pinklu". A o ponudi tonera i kertridža iz državnih firmi da ne govorim. Morali smo na vrata staviti natpis "Ne kupujemo tonere".
E u takvoj državi ja (i većina ljudi ovdje) živi.

Ja bih bio najsretniji da laptope (i ostale računare) koje prodajem ne moram otpakivati već da ih kupcima isporučujem sa originalnom naljepnicom. Imao bih manje posla oko toga, a više oko onoga što još donosi lovu (kakvu takvu), a to je servis. Ali to ne mogu jer su kupci kod nas navikli da dobiju sve spremno za rad, a ne da oni ganjaju nekog ko će im podići OS. Doći će naravno vrijeme kad će i kod nas situacija biti kao u HR ili SRB, ali zasad je tako. Protiv struje se ne pliva.
kojeime

#131 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by kojeime »

Dragane, sta da ti kazem. Ti imas svoje probleme, a ja sa druge strane gledam sta se meni najvise isplati. Pa tako da bi tebi imalo svrhe raditi koristis ono sto mozes, a ja vidim da mi se to ne isplati i onda kupujem izvana umjesto kod tebe. Na kraju ti gubis mene kao kupca, zajedno gubimo svi jer moj novac odlazi iz zemlje umjesto da ostane ovdje. Ali kao sto ti pokusavas naci sebi racunicu koja je kratkorocna, ali drugacije izgleda ne moze u ovoj zemlji, tako i ja gledam kako da ustedim iako dugorocno to mozda i nije dobro.
nosara

#132 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by nosara »

kojeime wrote:
nosara wrote:
Ne govorim ja o kriminalu. Ja narucio stvari u vrijednosti 700KM. Dosla mi poruka da dodjem podici paket u posti. Fino stoji na paketu pecat "OSLOBODJENO OD CARINE", paket otvoren i zatvoren i zaljepljen ljepilom sa oznakom carinske ispostave. Dakle carina tvorila, vidjela, zatvorila i odlucila da mi ne carini robu.

Slijedeci slucaj. Narucio laptop iz USA. I rekao covjeku koji mi ga je donosio da ga preda na carinjenje ako ga budu pitali. Covjek koji ga je donio fino donio zapakovan laptop, i to ne zapakovan samo u kutiju kako ga je isporucio proizvodjac, vec u jos vecu kutiju u kojoj ga je prodavnica transportovala do covjeka koji mi ga je donio. Na carini ga nisu ni pogledali.

Dakle mozes proci sasvim legalno bez carine.
To je nesto drugo... Citat se odnosio na namjerno prikrivanje uvezene robe, a to je kriminal...
Pa drugi put malo spusti nos i prvo malo razmisli umjesto sto se pokusavas praviti pametan i vrijedjati kroz ironiju. Ironija i sarkazam su fantasticni alati u rukama nekoga ko je dovoljno vjest da ih koristi, u rukama takvih kao ti su promasaj. Treba znati ironisati, nije svako sposoban za to.
Ako te cinjenica o tome ko si i sta si vrijedja, bas mi je drago, ali to ti je sto ti je... Hektolitri kafe popijene u mojoj domaji to ne mogu promijenit... :D
poprok

#133 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by poprok »

prijatelju ako ti windows nije orginal i ako nisi zahtjevan korisnik stavi linux mint cinamon 13 imaš podršku 5 god a i besplatan je ,snimiš ga za 25 min,ne ko win 3-4 sata.a i možeš ga samo isprobati pa ako ti se nesvidi probaj druge linux distre.tipa zorin os ,sličan je 7
azdralovic

#134 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by azdralovic »

poprok wrote:prijatelju ako ti windows nije orginal i ako nisi zahtjevan korisnik stavi linux mint cinamon 13 imaš podršku 5 god a i besplatan je ,snimiš ga za 25 min,ne ko win 3-4 sata.a i možeš ga samo isprobati pa ako ti se nesvidi probaj druge linux distre.tipa zorin os ,sličan je 7
hajde mi samo reci koji si ti windows instalirao pa je trajalo 3-4 sata ...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#135 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by Chmoljo »

azdralovic wrote:
poprok wrote:prijatelju ako ti windows nije orginal i ako nisi zahtjevan korisnik stavi linux mint cinamon 13 imaš podršku 5 god a i besplatan je ,snimiš ga za 25 min,ne ko win 3-4 sata.a i možeš ga samo isprobati pa ako ti se nesvidi probaj druge linux distre.tipa zorin os ,sličan je 7
formatiranje, dizanje sedmice, sa instaliranjem drajvera (njih 7) traje tačno sat vremena na mojoj mašini.

za tri sata se može dići dvijehiljadarka na pentium 4, Celeronu. :D sa SP$ i svim ostalim zezancijama koje su potrebne :D
udrch

#136 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by udrch »

kojeime je napisao/la:
Sta je starije, kokos ili jaje? Da li bi laptopi bili jeftiniji da ih vise prodaju ili bi ih vise prodali da su jeftiniji? Je li to znaci naruci 40 komada pa ga strah hoce li ih prodati i onda da umjesto za svaki prodani uzme jedno 10-15% on pokusa uzeti 30, 50% ili i vise pa ako proda pola od toga bice barem na nuli? Tako ce slijedeci put morati umjesto 40 naruciti 5 pa i tada se nadati se da ce ih uspjeti sve prodati.
nisam baš uspio dokučiti kakvog smisla ima ova poslovica na početku posta, pa je neću ni komentarisati..
međutim moram ti reći da ti veze nemaš sa situacijom na našem tržištu..
marže na laptopima u ovoj zemlji kod distributera su otprilike oko 5%, tako da ja ne znam o čemu ti govoriš i kakve procente od 50% spominješ..
takve marže su moguće u glavama ljudi koji od radnog iskustva imaju volontiranje u nekom komunalnom preduzeću..
marže u maloprodaji su od 10 do 15% i to je to..
ali ti očito ne razlikuješ distributera i trgovca, ali to ti nije prepreka da se raspišeš ovdje u nekoliko postova kako ovdje treba raditi..
ako si toliko pametan i misliš da su tvoje ideje provodive uzmeš kredit i otvoriš takvu firmu i pozatvaraš sve ove "piljare"..
ako nećeš kredit vidi da te podrži Kolt12, on je negdje vani, ima slične ideje, pa zajedno rasturite ove naše trgovce i kupcima u ovoj zemlji donesite trgovačko blagostanje..
dragan.s

#137 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by dragan.s »

kojeime wrote:Dragane, sta da ti kazem. Ti imas svoje probleme, a ja sa druge strane gledam sta se meni najvise isplati. Pa tako da bi tebi imalo svrhe raditi koristis ono sto mozes, a ja vidim da mi se to ne isplati i onda kupujem izvana umjesto kod tebe. Na kraju ti gubis mene kao kupca, zajedno gubimo svi jer moj novac odlazi iz zemlje umjesto da ostane ovdje. Ali kao sto ti pokusavas naci sebi racunicu koja je kratkorocna, ali drugacije izgleda ne moze u ovoj zemlji, tako i ja gledam kako da ustedim iako dugorocno to mozda i nije dobro.
Svako gleda ono što mu se više isplati. Ja prvi. Namjerio sam se na HP EliteBook proljetos i preko moje firme bez ikakve naše marže bi me koštao oko 2000 KM. Na pik.ba sam ga našao za 850 KM i kupio. Treba biti pragmatičan.
Tako da ja nikome neću držati "pridike" šta da radi sa svojim novcem. Neka svako procijeni šta mu je bolje.

Ali ovdje nije u tome stvar. Svako malo na ovim temama se pojave ljudi koji nemaju pojma kako IT trgovina izgleda iznutra. Naravno za njih su krivi trgovci i distributeri koji su bezobrazni i ogromnim maržama drže cijene puno većim nego je to u EU ili SAD. I tu je osnovna teza: "Oni da hoće mogli bi spustiti cijene pa će više zarađivati jer će ljudi više kupovati."
Šta je tu pogrešno i zašto su cijene kod nas više nego vani?
O tom se dosta raspravljalo ranije, ali je osnovno što smo mi (i u periodu prije recesije) za velike proizvođače nikakvo tržište. To vodi za sobom da cijena našem uvozniku nije ista kao onom u New Yorku (ili Beču svejedno). Količina IT robe koja se u BiH proda godišnje nije ravna jednoj jačoj IT trgovini vani. Viša cijena na ulazu automatski znači veću carinsku i PDV osnovicu (jer se ta roba ne može prokrijumčariti), a ostalo je poznato.
Ne znam kolika je marža uvoznika, ali u maloprodaji se kreće od 10% (na vrijednije artikle tipa laptop uz gotovinsko plaćanje) do 30% na sitnije stvari tipa miševa, CD-ova etc. Za virmansko i odloženo plaćanje marža na vrijednije artikle je oko 20%. Marža se naravno računa bez PDV'a. I tu zbilja nema mjesta skidanju cijena, a kamoli čašćavanja kupca licencom Windows-a (koji mi btw. uvozniku plaćamo oko 190 KM sa PDV-om - Win7 Home).

Da li će se i kad stvari promijeniti teško je reći. Svaka godina je po BH IT tržište gora od prethodne. Neko je pominjao strane trgovačke kuće koje će kao "razbucati" sve nas. Ni to se ne može očekivati. Pa već imamo strane trgovačke lance u BiH (OBI, Interex etc.) pa se niko od njih ne bavi informatikom. Ako se ovakvo stanje produži može se samo očekivati da će se radnje kojima je osnovna djelatnost prodaja IT opreme polako zatvarati. One koje imaju solidan servis će još neko vrijeme preživljavati od istog. Moja firma je ove godine 60% prihoda napravila od servisa (prošlih godina oko 30-40%), a iduće godine će biti još i više.
Maverick78

#138 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by Maverick78 »

Chmoljo wrote:
azdralovic wrote:
formatiranje, dizanje sedmice, sa instaliranjem drajvera (njih 7) traje tačno sat vremena na mojoj mašini.

za tri sata se može dići dvijehiljadarka na pentium 4, Celeronu. :D sa SP$ i svim ostalim zezancijama koje su potrebne :D
^ A uz to dizanje sistema nikad jednostavnije, mislim na Win7, a i Vistu prije njega... kad se samo sjetim Win98, sistemskih disketa... :) sad sve nekako instant, zacas.
amebr

#139 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by amebr »

zoom66 wrote:http://backupmedia.toshiba.eu/serial.aspx

ukucash serijski broj i vidjet cesh raspolozhivost backup media za tvoj toshiba laptop. cijena je obichno oko 35 eura.
Kad ukucam taj serial number izbaci mi ovo : For your device no recovery medium can be ordered, because it comes either not from the region of Toshiba Europe, or it is too old for this service
amebr

#140 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by amebr »

Ja sam rekao da je tako..da sam htio da lažem ne bih ovo ni pisao...kako je tako je.
basicm

#141 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by basicm »

Ti si kupio freedos laptop, i on je trebao doci prazan. Ti si dobio win7 na njemu, sto znaci da tvoj laptop nije bio nov kad si ga kupio. Nov laptop dolazi u zatvorenoj kutiji i otvaras ako zelis pred prodavacem. Ja bi im se sa tim natovario na glavu.
Mr.Sojic

#142 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by Mr.Sojic »

Uh prepucavanja :oops:

Kolega me zvao juce da mu "navucem" windows 7 na laptop.

Inace laptop je kupljen u Bosni i na njemu je dosao UBUNTU :lol: :lol: :lol: :lol:

U pitanju je novi DELL laptop, a kupljen je negdje u Unsko-Sanskom Kantonu, mislim u Kladusi ili....nisam siguran.

Koja glupost-kupis novi laptopi i ne dobijes OS na njemu.

Do sada sam primijenio hrpu laptopa ovdje u Austriji i ama bas svaki je bio sa licenciranim windows xp, vista ili 7.

Naprijed Bosno u nazad :lol: :lol: :lol: :lol:
harell

#143 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by harell »

Vi jos o ovome :roll: ako mu je dosao win instaliran znaci da su ga otvarali, i na osnovu toga moze im se zaliti ili nesto, a i ako prihvate zalbu mogu mu samo dat nov laptop sa linuxom na njemu, ili reci sto se nisi prije zalio

Ne razglabajte ovdje nego hajte na temu o laptopima da mi kazete sta da kupim :mrgreen:
amebr

#144 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by amebr »

Ovako. Ja sam se ovdje načitao svega što ste pisali tako da sam odlučio ići do ove firme gdje sam laptop uzeo i sve im fino stavku po stavku reći vezano za moj Laptop. Ono što ja mislim da trebam uraditi je sljedeće: 1.. Nisam dobio laptop zapakovan nego je več bio otpakivan prilikom kupovine i trebao je doci sa freeDOS;
2. Dobio sam WINDOWS OS koji nije licenciran što ne bi trebalo da bude tako po nekom pravilu;
3. To što je prošlo godina dana od kupovine nema nikakve veze jer je laptop jos godinu dana po garancijom,i zato što sam tek prije par sedmica primjetio da nije sve OK kao što bi trebalo da bude,itd.
harell

#145 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by harell »

amebr wrote:Ovako. Ja sam se ovdje načitao svega što ste pisali tako da sam odlučio ići do ove firme gdje sam laptop uzeo i sve im fino stavku po stavku reći vezano za moj Laptop. Ono što ja mislim da trebam uraditi je sljedeće: 1.. Nisam dobio laptop zapakovan nego je več bio otpakivan prilikom kupovine;
2. Dobio sam WINDOWS OS koji nije licenciran što ne bi trebalo da bude tako po nekom pravilu;
3. To što je prošlo godina dana od kupovine nema nikakve veze jer je laptop jos godinu dana po garancijom,i zato što sam tek prije par sedmica primjetio da nije sve OK kao što bi trebalo da bude,itd.
Tako i treba, otidji i vidi sve, nista neces postici ovako.

1. Ok, znaci imas na osnovu cega da se zalis kao sto sam i rekao

2. Nisam pratio temu pa ako je vec ovo polemisano izvinjavam se. Provjeri jel taj model koji si kupio dolazi fabricki sa licenciranim windowsom ili linuxom. Ako je linux u pitanju, trazenje da ti instaliraju licencirani windows pada u vodu, jer kao sto neko rece iznad da to oni rade da olaksaju musterijama pa im nabace pirat sistem i vecina nema problema s tim jer bi inace to sami morali raditi. Tako da ako kazes da su te na taj nacin zeznuli, samo ce ti reci da to rade uvijek da vecina tako hoce bla bla. Medjutim, ako taj laptop fabricki dolazi sa licenciranim windowsom, imas pravo da trazis isti od njih, samo da li ce ti uspjeti ne znam.
amebr

#146 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by amebr »

harell wrote:
amebr wrote:Ovako. Ja sam se ovdje načitao svega što ste pisali tako da sam odlučio ići do ove firme gdje sam laptop uzeo i sve im fino stavku po stavku reći vezano za moj Laptop. Ono što ja mislim da trebam uraditi je sljedeće: 1.. Nisam dobio laptop zapakovan nego je več bio otpakivan prilikom kupovine;
Tako i treba, otidji i vidi sve, nista neces postici ovako.

1. Ok, znaci imas na osnovu cega da se zalis kao sto sam i rekao

2. Nisam pratio temu pa ako je vec ovo polemisano izvinjavam se. Provjeri jel taj model koji si kupio dolazi fabricki sa licenciranim windowsom ili linuxom. Ako je linux u pitanju, trazenje da ti instaliraju licencirani windows pada u vodu, jer kao sto neko rece iznad da to oni rade da olaksaju musterijama pa im nabace pirat sistem i vecina nema problema s tim jer bi inace to sami morali raditi. Tako da ako kazes da su te na taj nacin zeznuli, samo ce ti reci da to rade uvijek da vecina tako hoce bla bla. Medjutim, ako taj laptop fabricki dolazi sa licenciranim windowsom, imas pravo da trazis isti od njih, samo da li ce ti uspjeti ne znam.
Neko je već provjeravao i dolazi fabrički sa freeDOS. Mah ne košta me ništa i fino to sve ispitati. Ovako možemo beskonačno tipkati. Pozz i javim šta je bilo za par dana. :)
harell

#147 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by harell »

amebr wrote: Neko je već provjeravao i dolazi fabrički sa freeDOS. Mah ne košta me ništa i fino to sve ispitati. Ovako možemo beskonačno tipkati. Pozz i javim šta je bilo za par dana. :)
Hajd nek ti je sa srecom, pa javi sta bude
Dady

#148 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by Dady »

Mr.Sojic wrote:Uh prepucavanja :oops:

Inace laptop je kupljen u Bosni i na njemu je dosao UBUNTU :lol: :lol: :lol: :lol:

U pitanju je novi DELL laptop, a kupljen je negdje u Unsko-Sanskom Kantonu, mislim u Kladusi ili....nisam siguran.

Do sada sam primijenio hrpu laptopa ovdje u Austriji i ama bas svaki je bio sa licenciranim windows xp, vista ili 7.

Kako ne dobiješ OS. Pa Ubuntu je OS...
Meni je treći Dell laptop po redu, i kad slažeš sebi konfiguraciju imaš opciju da biraš koji OS želiš. Da li želiš da OS bude već instaliran, ili da dobiješ instalacijski CD. Naravno ovo ovisi i o modelu laptopa.

Btw da se vratimo
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Dady

#149 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by Dady »

Meni je treći Dell laptop po redu, i kad slažeš sebi konfiguraciju imaš opciju da biraš koji OS želiš. Da li želiš da OS bude već instaliran, ili da dobiješ instalacijski CD. Naravno ovo ovisi i o modelu laptopa.

Btw da se vratimo na temu.
Ako je legalan windows onda je morao da dobije i naljepnice sa serijskim brojem. Ako nije onda je ilegalan. Ako su mu prodali računar sa windowsima onda bi to trebalo biti i na računu.
amebr

#150 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by amebr »

Dady wrote:

Btw da se vratimo na temu.
Ako je legalan windows onda je morao da dobije i naljepnice sa serijskim brojem. Ako nije onda je ilegalan. Ako su mu prodali računar sa windowsima onda bi to trebalo biti i na računu.
Ništa na računu nema vezano za OS,samo laptop. NIti ima kakva oznaka na laptopu da je na njemu instaliran bilo kakav OS.
Post Reply