BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
-
Seyfo
#126 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Čudi me da Zlata, kad je već toliko dugo nema u BiH, nije naučila neke bitne stvari.
Jako je bitno kakav je tvoj odnos prema državi. Ako je voliš i nastojiš da joj na bilo koji način doprineseš, onda nećeš,npr bacati otpatke po ulici (jer to je tvoja država i kao da bacaš po svojoj avliji),utajivati porez (jer kradeš od države),preferirat ćeš svaki domaći proizvod,nećeš petljati, lagati, srozavati ugled, ili raditi takve stvari. Npr.jedan Nijemac ili Slovenac svoju državu podiže do nivoa fetišizma, i sigurno radi sve iznad pobrojane stvari.
Zlata, kao i većina ovdašnjeg naroda, čini sve da ocrni i popljuje sve vezano za BiH. Pogotovo ako sve gledaju crno, odnosno crno vide i stvari koje ne bi morali. U njenom slučaju je to zarad vlastite promocije i uspjeha, pa bismo to i shvatili, ali ipak je to došlo do nivoa pretjerivanja-odnosno ona ocrnjuje mnogo više nego što joj je potrebno.
Zato Zlato-digla si sebe, namirila se preko leđa ove jadne države, i mogla bi je malo popustiti !!!
Bar toliko možeš učiniti !!!
Jako je bitno kakav je tvoj odnos prema državi. Ako je voliš i nastojiš da joj na bilo koji način doprineseš, onda nećeš,npr bacati otpatke po ulici (jer to je tvoja država i kao da bacaš po svojoj avliji),utajivati porez (jer kradeš od države),preferirat ćeš svaki domaći proizvod,nećeš petljati, lagati, srozavati ugled, ili raditi takve stvari. Npr.jedan Nijemac ili Slovenac svoju državu podiže do nivoa fetišizma, i sigurno radi sve iznad pobrojane stvari.
Zlata, kao i većina ovdašnjeg naroda, čini sve da ocrni i popljuje sve vezano za BiH. Pogotovo ako sve gledaju crno, odnosno crno vide i stvari koje ne bi morali. U njenom slučaju je to zarad vlastite promocije i uspjeha, pa bismo to i shvatili, ali ipak je to došlo do nivoa pretjerivanja-odnosno ona ocrnjuje mnogo više nego što joj je potrebno.
Zato Zlato-digla si sebe, namirila se preko leđa ove jadne države, i mogla bi je malo popustiti !!!
- Altsa
#127 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
nista nije slagala ali je to samo jedna strana medalje...ja znam more ljudi koji su studirali i zavrsili u italiji, americi, njemackoj i vratili su se u sarajevo i nasli odmah posao...izasla je iz ratnog sarajeva na osnovu dnevnika...bolje bi joj bilo da se poklopi i suti nego sto trabunja...bilo je hiljade ljudi koji su bili prioritetniji za izmjestanje ali ode zlataVeliko Stopalo wrote:nishta djevojka nije slagala. pa samo za prichu o psima lutalicama bi neko na zapadu izgradio ime i napravio karijeru. o ostalim anomalijama u drushtvu ne vrijedi ni govoriti.
- Altsa
#128 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
da makedonija koja nije imala rat....pa jos gora nego mi...sjedi 1...toliko o crnim rupamaVjecitiStudent wrote:Zar stvarno mislis da Daily Telegraphy i njegovim citaocima treba Zlata da skontaju kakvi smo?hAZNADAR wrote: Sit sam vise realkriticara koji se samo ubijaju u pojam pesimizmom, osjecajem nize vrijednosti, i melahonijom. Neka to ne rade u Dailu Telegraphu.
Dovoljno je bilo gledati otvorenje prosle olimpijade i diviti se brojnosti naseg sportskog tima.
Imali smo svega sestoro sportista, isto kao i Togo, Burundi, Mali, Dzibuti, ...
Crna Gora je imala 34, Srbija 116, Slovenija 68, Hrvatska 110, od ex-Yu iza nas je bila samo Makedonija sa 4.
http://www.guardian.co.uk/sport/datablo ... visualised
-
hAZNADAR
#129 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Napisala je dnevnik i to je doslo do stranaca zahvaljujuci nasim ljudima u medijskoj masineriji koji su je pored ostalih ponudili - ona je samo izabrana. Mislis stvarno da su je lovci na talente sami pronasli u Sarajevu ili da im je poslala svoj CV na konkurs? Drzava joj jeste pomogla i da se otkrije, omogucila i pomogla sve kontakte i na koncu odlazak.alanskoda wrote: Lacrosse, ispade po tvom ja da je citava ratna vlada urgirala da se Zlatin dnevnik izda. Cuj ova crna rupa joj je dala 10 godina lijepog djetinstva. Odkud ti znas da joj je djetinstvo bilo lijepo? Sve i da jest po tvom, zasto je BiH zasluzna za to? Tada je bila Jugoslavija. Meni u svim dokumentima pise da sam rodjen u Jugoslaviji. A sta je postigla? Sta je po tvom trebala postici? Da i dalje pise knjige koje bi se prodavale u milijonskim tirazima? Covjece pa ona je napisala dnevnik, koji je nekom tad bio zanimljiv. Sad je zavrsila fax i radit ce vjerovatno ono sto voli.
A ti meni reci zasto BiH nije crna rupa? S cime se Bosna moze pohvaliti? Osim prirodnih ljepota koje izgorise proslo ljeto zbog nemara politicara a bogami i stanovnistva. Moze se pohvaliti po korupciji? Po izgradjenim autoputevima. Po pet stranica crne hronike svaki dan. Po politicarima? Po narodu koji se mrzi. Po stanovnistvu koji svoju zemlju mrze?
Zlata barem nije s mrznjom to rekla , nego je samo konstatovala stvari kakve jesu.
Dalje - pitanje zasto BiH nije crna rupa je stvarno suludo - kao da pitas zasto BiH nije dzamahirija. Evo da te pitam a i ostale vrlo jednostavno pitanje koje vjesto izbjegavate.
Ako je BiH crna rupa - sta je onda nase okruzenje? Vasa prica kao i Zlatina upravo tu pada jer nemozete dokazati da nase oruzenje nije isto crna rupa po vasim kriterijima. Podsjecam da su po transparency listi korumpiranih zemalja i Srbija, Crna Gora, Kosovo, Bugarska, Albanija, Grcka, Makedonija gore od nas po korupciji, odnosno ima tu vise korupcije a Italija sa istim brojem bodova kao mi.
http://www.transparency.org/cpi2012/results pogledaj dobro listu.
Podsjecam takodjer da u vecini nabrojanih zemalja okruzenja ekonomija, socijalna skrb, zastita, demokratija, uredjenje gradova,.... nije ni trunku bolje nego kod nas - licno bio i vidio. Po cemu smo mi to gori od njih, odnosno mi crna rupa a oni nisu. Osim ako ne mislite da je pola Balkana crna rupa - plus pola covjecanstva gdje prosjecna familija zivi losije negoli prosjecna familija u BIH. Prosjecna familija u pola covjecanstva gdje je luksuz hrana, ceste i infrastruktura, bilo kakva veca firma, struja, vodovod, kanalizacija, demokratija i izbori, institucije, bilo kakvo auto, bilo kakav internet, TV, bilo kakva penzija, bilo kakvo zdravstvo,.. pa ako je BiH crna rupa - bezbeli je pola svijeta jos veca.
Zlata vjerovatno nikad u zivotu nije bila u Srbiji, makar autom prosla kroz crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Kosovo, dijelove istocne Evrope,.. pa misli da je ono sto je vidjela u BiH najgore sto postoji. A vi ostali koji je podrzavate, ili zmirite na stvarne fakte iz naseg okruzenja ili mislite da je stereotipan prikaz razvijenog zapada iz devedesetih jedini ideal normalnog drustva a sve ostalo crna rupa.
Da mi dalje ne razvodnjavamo ovu diskusiju - ima se prvo na okruzenju dokazati da je ispred nas i da smo u odnosu na sve ostale okolo nas mi jedini crna rupa. Jer Zlatina prica je vrlo jasna - okruzenje je ispred nas a mi jedini crna rupa - i tu kazete da je "samo konstatovala kako jeste". De da vidimo malo to nase okruzenje po cemu je bolje. Da je lose u BiH se svi slazemo - niko i ne kaze da je blagostanje - ali po cemu je to losije u BiH negoli u okruzenju - a da ne govorim sire po svijetu.
-
alanskoda
#130 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
hAZNADAR wrote:Napisala je dnevnik i to je doslo do stranaca zahvaljujuci nasim ljudima u medijskoj masineriji koji su je pored ostalih ponudili - ona je samo izabrana. Mislis stvarno da su je lovci na talente sami pronasli u Sarajevu ili da im je poslala svoj CV na konkurs? Drzava joj jeste pomogla i da se otkrije, omogucila i pomogla sve kontakte i na koncu odlazak.alanskoda wrote: Lacrosse, ispade po tvom ja da je citava ratna vlada urgirala da se Zlatin dnevnik izda. Cuj ova crna rupa joj je dala 10 godina lijepog djetinstva. Odkud ti znas da joj je djetinstvo bilo lijepo? Sve i da jest po tvom, zasto je BiH zasluzna za to? Tada je bila Jugoslavija. Meni u svim dokumentima pise da sam rodjen u Jugoslaviji. A sta je postigla? Sta je po tvom trebala postici? Da i dalje pise knjige koje bi se prodavale u milijonskim tirazima? Covjece pa ona je napisala dnevnik, koji je nekom tad bio zanimljiv. Sad je zavrsila fax i radit ce vjerovatno ono sto voli.
A ti meni reci zasto BiH nije crna rupa? S cime se Bosna moze pohvaliti? Osim prirodnih ljepota koje izgorise proslo ljeto zbog nemara politicara a bogami i stanovnistva. Moze se pohvaliti po korupciji? Po izgradjenim autoputevima. Po pet stranica crne hronike svaki dan. Po politicarima? Po narodu koji se mrzi. Po stanovnistvu koji svoju zemlju mrze?
Zlata barem nije s mrznjom to rekla , nego je samo konstatovala stvari kakve jesu.
Dalje - pitanje zasto BiH nije crna rupa je stvarno suludo - kao da pitas zasto BiH nije dzamahirija. Evo da te pitam a i ostale vrlo jednostavno pitanje koje vjesto izbjegavate.
Ako je BiH crna rupa - sta je onda nase okruzenje? Vasa prica kao i Zlatina upravo tu pada jer nemozete dokazati da nase oruzenje nije isto crna rupa po vasim kriterijima. Podsjecam da su po transparency listi korumpiranih zemalja i Srbija, Crna Gora, Kosovo, Bugarska, Albanija, Grcka, Makedonija gore od nas po korupciji, odnosno ima tu vise korupcije a Italija sa istim brojem bodova kao mi.
http://www.transparency.org/cpi2012/results pogledaj dobro listu.
Podsjecam takodjer da u vecini nabrojanih zemalja okruzenja ekonomija, socijalna skrb, zastita, demokratija, uredjenje gradova,.... nije ni trunku bolje nego kod nas - licno bio i vidio. Po cemu smo mi to gori od njih, odnosno mi crna rupa a oni nisu. Osim ako ne mislite da je pola Balkana crna rupa - plus pola covjecanstva gdje prosjecna familija zivi losije negoli prosjecna familija u BIH. Prosjecna familija u pola covjecanstva gdje je luksuz hrana, ceste i infrastruktura, bilo kakva veca firma, struja, vodovod, kanalizacija, demokratija i izbori, institucije, bilo kakvo auto, bilo kakav internet, TV, bilo kakva penzija, bilo kakvo zdravstvo,.. pa ako je BiH crna rupa - bezbeli je pola svijeta jos veca.
Zlata vjerovatno nikad u zivotu nije bila u Srbiji, makar autom prosla kroz crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Kosovo, dijelove istocne Evrope,.. pa misli da je ono sto je vidjela u BiH najgore sto postoji. A vi ostali koji je podrzavate, ili zmirite na stvarne fakte iz naseg okruzenja ili mislite da je stereotipan prikaz razvijenog zapada iz devedesetih jedini ideal normalnog drustva a sve ostalo crna rupa.
Da mi dalje ne razvodnjavamo ovu diskusiju - ima se prvo na okruzenju dokazati da je ispred nas i da smo u odnosu na sve ostale okolo nas mi jedini crna rupa. Jer Zlatina prica je vrlo jasna - okruzenje je ispred nas a mi jedini crna rupa - i tu kazete da je "samo konstatovala kako jeste". De da vidimo malo to nase okruzenje po cemu je bolje. Da je lose u BiH se svi slazemo - niko i ne kaze da je blagostanje - ali po cemu je to losije u BiH negoli u okruzenju - a da ne govorim sire po svijetu.
kakva medijska masinerija. Mozda je imala nekog iz familije koji su joj pomogli.Kakva crna BiH. To je isto kao da kazes ovim sto su protjerani iz bih, sutite bih vam je pomogla da sam zivite u evropi i americi. ja pomoci i govana.
I novinari su zlatu pitali za BiH . Nisu je pitali za srbiju,cg,makedoniju jer zlata veze blage nema kako je tamo. Nego nama ne valja ko god se kriticki osvrne na nasu svakodnevnicu. A svakodnevnica je crna rupa. Crna rupa zato sto penzioneri ne mogu zivjeti od svoje penzije.Crna rupa sto nam je skolstvo i zdravstvo iu k.... crna rupa sto ako nemas stele ne mozes se ni na fax upisati. i mogao bih ovako do ujutro. a ti mi reci zasto nismo crna rupa? i ostavi se susjednih zemalja. konkretno te pitam za bosnu.
-
iamia
#131 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
pa ne mozemo se ostaviti zemalja u okruzenjeu, kad je zlata pricala o BiH kao crnoj rupi od zemalja u okruzenju !
a kakvih oni problema nemaju da mi imamo ? navedi matereti jedan? jeli njihovi penzioneri zive ko makovi ? jeli kod njih nema javasluka? lopovluka politicara ? usrano zdrastvo i jos usranije skolstvo ?
a kakvih oni problema nemaju da mi imamo ? navedi matereti jedan? jeli njihovi penzioneri zive ko makovi ? jeli kod njih nema javasluka? lopovluka politicara ? usrano zdrastvo i jos usranije skolstvo ?
-
hAZNADAR
#132 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Ma nece moci jarane - crna rupa je crna rupa samo u odnosu na okruzenje.alanskoda wrote:
kakva medijska masinerija. Mozda je imala nekog iz familije koji su joj pomogli.Kakva crna BiH. To je isto kao da kazes ovim sto su protjerani iz bih, sutite bih vam je pomogla da sam zivite u evropi i americi. ja pomoci i govana.
I novinari su zlatu pitali za BiH . Nisu je pitali za srbiju,cg,makedoniju jer zlata veze blage nema kako je tamo. Nego nama ne valja ko god se kriticki osvrne na nasu svakodnevnicu. A svakodnevnica je crna rupa. Crna rupa zato sto penzioneri ne mogu zivjeti od svoje penzije.Crna rupa sto nam je skolstvo i zdravstvo iu k.... crna rupa sto ako nemas stele ne mozes se ni na fax upisati. i mogao bih ovako do ujutro. a ti mi reci zasto nismo crna rupa? i ostavi se susjednih zemalja. konkretno te pitam za bosnu.
Pricao bi samo o BiH kao crnoj rupi - sto je moguce dokazati samo ako je okruzenje bolje.
Uostalom sama Zlata je doslovno rekla sljedece:
Pa hebemu misa po kojoj logici okruzenje nije bitno kada pricamo o crnoj rupi. Vi koji toliko crnite BiH u odnosu na ostale do sada ste izbjegli da spominjete te ostale u okruzenju. Oni u toj prici kao nisu bitni - bitno je samo da je BiH crna rupa a ne drugdje - sto samo pokazuje stanje vase psihe negoli neke argumente i dokaze. Lose je u cijeloj regiji i u dobrom dijelu okruzenja nista bolje nego u BiH - i to ne zelite priznati jer imate stanovite potrebe." dok susjedne zemlje Hrvatska i Srbija napreduju u planovima ka ulasku u EU, za BiH je to još veoma daleki san.
"Istinski je tužno što se osjećam tako negativno zbog svega toga. Ja, međutim, jednostavno mislim da lekcije nisu naučene. Cijela regija napreduje, a BiH će još jednom ostati velika crna rupa u središtu Evrope", kazala je Filipović za londonski Daily Telegraph"
Pola covjecanstva zivi losije pa niko za svoju domovinu ne izjavljuje drugima kako je crna rupa. Jer ako je to u redu - onda je u redu da nas i ostali nazivaju crnom rupom i da mi to snuzdeno prihvatamo. Da se svijet sprda na spomen BiH kako je crna rupa, da spomenu crnu rupu kada kazemo odakle smo a mi to kao snuzdeno prihvatimo i kazemo jest tako - taki smo i sta ces,... pa malo sutra - ima nas koji imamo mrvu ponosa i koji ocekujemo mrvu nekog respekta. Niko nas nece respektovati ako sami pljujemo po svome - to niko ne radi. Vase je pravo da vam ponos i samorespekt bude na toj razini - ali nemate pravo govoriti u ime cijele drzave drugima i o tome je najvise ovdje rijec.
Jer da neko iz Srbije kaze nama kako smo crna rupa a kod njih bolje - normalnim ljudima u BiH to nebi bilo pravo. Po vama bi trebali kao pravi realsamokriticari i nesto kao moderniji i pametniji od drugih da kazemo jest tako je, mozemo usput skruseno priznati Dodiku da jest tamo bolji dio, Kusti da jest ovo guzno crijevo, Galijasevicu da je teroristicka baza,... ako sami javno ovako poljujemo po domovini - pa imaju puno pravo da to izjavljuju i da se niko od nas ne buni na to.
Zar je toliko tesko priznati da je Zlata pretjerala i da kritika naseg stanja nije za svaku publiku.
-
alanskoda
#133 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Kako god , Hrvatska ce uskoro u EU a srbija ce prije kud i kamo prije Bosne. Tako je kako je , a sad mi ti reci zasto nismo crna rupa?
-
hAZNADAR
#134 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Ja sam davno rekao da mi nismo crna rupa jer dobar dio naseg okruzenja ne zivi nista bolje. I ako gledamo globalno - pola svijeta zivi gore. Crna rupa je nista drugo no izuzetak, i spominje se samo u odnosu na okruzenje.alanskoda wrote:Kako god , Hrvatska ce uskoro u EU a srbija ce prije kud i kamo prije Bosne. Tako je kako je , a sad mi ti reci zasto nismo crna rupa?
Transparency je dao listu zemalja u okruzenju koje imaju vise korupcije od nas, znamo i sami kako se zivi istocno i juzno, kako uopce izgleda,.... a pristupanje EU je politicko pitanje a ne mjerilo opceg standarda.
Dok Srbija, Kosovo, Crna Gora, Albanija, Makedonija,.. nisu u EU(pusti ti predvidjanja) a nase su okruzenje - po cemu su to bolji od nas pa da smo u odnosu na njih crna rupa.
Jedini "dokaz" da smo crna rupa u osnosu na okruzenje je to sto niko iz okruzenja na govori o svojoj domovini da je crna rupa i to javno po svjetskim medijima. A to ne radi zato sto mu je sjajno, perspektivno,... vec zato sto imaju ponos i samorespekt - i to mnogi nasi trebaju da nauce ako imaju kapaciteta za to.
I ne rece mi kada vec aminujes Zlatinu pricu drugima kao realnu i opravdanu - kako bi primio da ti neko iz okruzenja, primjerice Srbije, Makedonije, Albanije,.. kaze na omalovazavajuci nacin: "ma vi ste crna rupa - mi smo bolji od vas"? Bili stvarno i tada priznao da jeste tako ?
-
VjecitiStudent
#135 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Crna rupa Europe: Svi će rasti osim Hrvatske, Slovenije i Mađarske!
http://www.jutarnji.hr/crna-rupa-europa ... -/1037757/
Srbija u crnoj rupi
http://pescanik.net/2012/10/srbija-u-crnoj-rupi/
SPO: Srbija kao crna rupa
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=227538
Samo čudo može barem malo da Srbiju odmakne od crne rupe u kojoj će nestati
http://www.bigradiobl.com/vijesti/posud ... ce-nestati
...
Srbija u crnoj rupi
...
-
hAZNADAR
#136 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Domaci mediji i samokritika uglavnom - ima toga kod nas kolko hos. Ali - kad je neko rekao nekom vecem svjetskom stranom mediju poput telegrapha o svojoj domovini?VjecitiStudent wrote:Crna rupa Europe: Svi će rasti osim Hrvatske, Slovenije i Mađarske!
Srbija u crnoj rupi
...
-
alanskoda
#137 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
hAZNADAR wrote:Domaci mediji i samokritika uglavnom - ima toga kod nas kolko hos. Ali - kad je neko rekao nekom vecem svjetskom stranom mediju poput telegrapha o svojoj domovini?VjecitiStudent wrote:Crna rupa Europe: Svi će rasti osim Hrvatske, Slovenije i Mađarske!
Srbija u crnoj rupi
...
pa ne citas svjetske medije.
-
alanskoda
#138 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
hAZNADAR wrote:Ja sam davno rekao da mi nismo crna rupa jer dobar dio naseg okruzenja ne zivi nista bolje. I ako gledamo globalno - pola svijeta zivi gore. Crna rupa je nista drugo no izuzetak, i spominje se samo u odnosu na okruzenje.alanskoda wrote:Kako god , Hrvatska ce uskoro u EU a srbija ce prije kud i kamo prije Bosne. Tako je kako je , a sad mi ti reci zasto nismo crna rupa?
Transparency je dao listu zemalja u okruzenju koje imaju vise korupcije od nas, znamo i sami kako se zivi istocno i juzno, kako uopce izgleda,.... a pristupanje EU je politicko pitanje a ne mjerilo opceg standarda.
Dok Srbija, Kosovo, Crna Gora, Albanija, Makedonija,.. nisu u EU(pusti ti predvidjanja) a nase su okruzenje - po cemu su to bolji od nas pa da smo u odnosu na njih crna rupa.
Jedini "dokaz" da smo crna rupa u osnosu na okruzenje je to sto niko iz okruzenja na govori o svojoj domovini da je crna rupa i to javno po svjetskim medijima. A to ne radi zato sto mu je sjajno, perspektivno,... vec zato sto imaju ponos i samorespekt - i to mnogi nasi trebaju da nauce ako imaju kapaciteta za to.
meni kad neko kaze da je bih crna rupa naebem mu se matere.Naravno ako je iz zemalja okruzenja. Isto tako smatram da ja smijem reci da smo crna rupa jer ne govorim iz mrznje, nego iz cinjenica.
I ne rece mi kada vec aminujes Zlatinu pricu drugima kao realnu i opravdanu - kako bi primio da ti neko iz okruzenja, primjerice Srbije, Makedonije, Albanije,.. kaze na omalovazavajuci nacin: "ma vi ste crna rupa - mi smo bolji od vas"? Bili stvarno i tada priznao da jeste tako ?
-
hAZNADAR
#139 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Pa drug moj, zasto neko iz okruzenja i iz svijeta nebi trebao omalovazavajuce nama porucivati da smo crna rupa kada sami dajemo javno drugima takve izjave i to aminujemo.alanskoda wrote:
meni kad neko kaze da je bih crna rupa naebem mu se matere.Naravno ako je iz zemalja okruzenja. Isto tako smatram da ja smijem reci da smo crna rupa jer ne govorim iz mrznje, nego iz cinjenica.
Naravno da je samokritika potrebna - ali nije svaoa publika za to. Onaj ko pljuje po svojoj zemlji i naziva je crnom rupom ne zasluzuje respekt i moze se slobodno citirati.
Citam svakako i najgore sto sam procitao od drugih o svojoj zemlji je na racun vlasti, rezima, krize,.. ali nikad za nikad da je neko svoju zemlju nazvao jedinu black hole u naprednom regionu.pa ne citas svjetske medije.
Evo ti jedan drugi primjer. Imam druga Talijana i radio sam sa njim godinama,.. tip je tipicno ono juznjacki temperamentno hvalio svoju Italiju u svim mogucim kontekstima, bio ponosan i to javno, kitio se cesto kada su bile utakmice motivima zastave na salu, bedzu,.. ma pravo simpa lik i svima drag. Jednom prilikom mi onako ko meni rece i to skoro sapatom:"Ljubim dansku zemlju gdje zivim, koje je sranje i korupcija, nesigurnost,.. odakle dolazim - tamo ni materi rodjenoj ne vjerujem a ovdje bar za promjenu mogu biti posten i imati".
To je rekao meni ko drugu znajuci da ja necu to tracati drugima niti ovdje odavati njegovo ime. Zasto - zato sto ta istina o svojoj zemlji je kao istina o familiji - nije to za svacije usi - da je to rekao javno - nebi ni izbliza bio simpa, imao respekt i jos bi dao materijala za sprdnju.
Postoje neka nepisana pravila kada sedrugima govori o svome i svojima. Nadam se da si shvatio poentu.
-
jefferson
#140 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Ti si donekle upravu. Ali rpevise potenciras da se mora uvijek govoriti o zemlji u superlativima.hAZNADAR wrote:Pa drug moj, zasto neko iz okruzenja i iz svijeta nebi trebao omalovazavajuce nama porucivati da smo crna rupa kada sami dajemo javno drugima takve izjave i to aminujemo.alanskoda wrote:
Naravno da je samokritika potrebna - ali nije svaoa publika za to. Onaj ko pljuje po svojoj zemlji i naziva je crnom rupom ne zasluzuje respekt i moze se slobodno citirati.
Pusti sad zlatu na stranu.
Tvoja teorija je vidi kako ostatak svijeta zivi. OK, to ima donekle smisla. Ali problem s tvojom teorijom je da ja necu da se moja zemlja poredi sa Lesotom! Onog trenutka kada se moja zemlja pocne porediti sa Ugandom, Lesotom i sl, e tad je sve otislo u pm. Ja necu da se moja zemlja poredi sa Srbijom isto tako, nego sa italijom, njemackom i sl.
Sto?
Zato sto zelja za napredkom uvijek dolazi iz nagona za boljim, za dokazivanjem i sl. Ja hocu da se poredim sa Austrijom, da realno uzmem cinjenice i onda hajde pokusajmo rjesiti probleme.
E sad da li je BiH crna rupa? Gledajuci globalno, NIJE! Gledajuci BiH kao zemlju koja hoce da bude clanica EU, jeste!
Patriotizam i ljubav prema svojoj zemlji se ne iskazuje tako sto ces ko papagaj govoriti o njoj u superlativia, jer vrlo lako to preraste u halucinacije i dezorijentisanost stvarnim stanjem. Srbija je najbolji primjer iz devedestih godina, sta se desi kada izgubis pojam o stvarnosti.
Kritika je uvijek dobrodosla, a cilj svake drzave treba da bude dobrobit ljudi, pojedinca, a ne prezivljavanje drzavnog aparata po svaku cijenu!
-
alanskoda
#141 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
ja opet ne kontam sta je slagala i zasto to ona ne bi smjela reci.nego nas istina boli i u tome je problem.
da je rekla sve najbolje o bosni, opet bi je mi kritikovali. Kako nas budala nahvali a zna li ona da penzionri kopaju po kantama za smece, zna i da su nam novine pune crne hronike, zna li da radnici ne primaju mjesecima plate. zna li ona da kad ides doktoru moras ponijeti punu kesu ili kovertu......
nama bog ne moze ugoditi. u tome je sva poenta nas. najpametniji smo, najbolji ali samo kad po forumu treba palamuditi.
da je rekla sve najbolje o bosni, opet bi je mi kritikovali. Kako nas budala nahvali a zna li ona da penzionri kopaju po kantama za smece, zna i da su nam novine pune crne hronike, zna li da radnici ne primaju mjesecima plate. zna li ona da kad ides doktoru moras ponijeti punu kesu ili kovertu......
nama bog ne moze ugoditi. u tome je sva poenta nas. najpametniji smo, najbolji ali samo kad po forumu treba palamuditi.
-
hAZNADAR
#142 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Ma da,. ali i dalje mislis da nista nije pretjerano receno i da se drugima ovako javno pljuje po sebi. Sva poenta nas je da smo jedini koji to radimo pa smo originalni beskicmenjaci. jeli stvarno BiH jedina crna rupa u regionu a kod drugih sve bolje - onda sagni glavu kada ti neko drugi iz regiona na najpodrugljiviji nacin isto kaze - jer kako kazes nista nije slagano.alanskoda wrote:ja opet ne kontam sta je slagala i zasto to ona ne bi smjela reci.nego nas istina boli i u tome je problem.
pogledaj ovu emisiju i to do kraja
http://www.youtube.com/watch?v=3YSZrAJafjA
-
VjecitiStudent
#143 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Zlata Filipović se smiješi na ovakve pohvale i skormno dodaje da se nada da se će Ukradeni glasovi biti nekad objavljeni i na bosanskom. U Sarajevo se rado vraća, jedva čeka august i tamošnji filmski festival. A nakon njega će nanovo doći u Berlin, gdje se osjeća skoro tako dobro kao u "Rajvosa".
http://www.dw.de/sarajka-zlata-filipovi ... /a-2502004
-
alanskoda
#144 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
hAZNADAR wrote:Ma da,. ali i dalje mislis da nista nije pretjerano receno i da se drugima ovako javno pljuje po sebi. Sva poenta nas je da smo jedini koji to radimo pa smo originalni beskicmenjaci. jeli stvarno BiH jedina crna rupa u regionu a kod drugih sve bolje - onda sagni glavu kada ti neko drugi iz regiona na najpodrugljiviji nacin isto kaze - jer kako kazes nista nije slagano.alanskoda wrote:ja opet ne kontam sta je slagala i zasto to ona ne bi smjela reci.nego nas istina boli i u tome je problem.
Jasta je nego crna rupa. Kad vec spominjes region, Slovenci kojim je standard puno veci od bosanskog, pocese da se bune protiv vlasti i mjera stednje, a Bosanci samo znaju po forumima palamudit. A ekonomska situacija ne moze gora biti. Ali vazno je da se ima za kafe i kladionice a o politici cemo na klixu. I zlata je kao i svaki normalan covjek bila iskrena. Sad nije bitno da li je to rekla avazu ili telegrafu.
-
jefferson
#145 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Znaci sve dok ima neko gori od nas dobro je, ne kritikuj! Tvoja teorija je: kada nas predje Kosovo e onda mozemo kukati.hAZNADAR wrote:Ma da,. ali i dalje mislis da nista nije pretjerano receno i da se drugima ovako javno pljuje po sebi. Sva poenta nas je da smo jedini koji to radimo pa smo originalni beskicmenjaci. jeli stvarno BiH jedina crna rupa u regionu a kod drugih sve bolje - onda sagni glavu kada ti neko drugi iz regiona na najpodrugljiviji nacin isto kaze - jer kako kazes nista nije slagano.alanskoda wrote:ja opet ne kontam sta je slagala i zasto to ona ne bi smjela reci.nego nas istina boli i u tome je problem.
Jbg jaro, Alabnija i Makedonija samo izgledaju gore od nas, ali su stos e tice mnogih strukturalnih stvari otisli 10g ispred nas i zato nije kriv Dodik!
-
kox
#146 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Zlata u svojim ocjenama pretjeruje, i to nema veze sa iskrenošću nego sa željom da ono što govori bude interesantnije medijima ili površnom informisanošću. Ako misliš da je ekonomska situacija nikad gora, onda si haman fulio 90-e ( i to ne samo ratni period). A što se protesta tiče, mnogi koji danas na forumu kukaju zato što nema protesta bi prvi raspalili o 'vandalima koji u miru uništavaju ono što smo i u ratu sačuvali' i sl. da slučajno neko napravi demonstracije slične onim u Mariboru, baš kao poslije 'šarene revolucije' ili razbijanja stakala na zgradi vlade Kantona Sarajevo 2008.
- fakat
#147 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Vrtite se u krug, ponavljate da se kao bosanci plasimo kritike i da se ne smijemo suociti sa realnoscu koja je grozna, dok haznadar i jos par ljudi uporno objasnjavaju da nije problem u kritici sa kojom se svako slaze vec je problem u nacinu i mjestu kako je iznesena. Ja moram priznati da fakat nisam nikada cuo Albanca ili Grka ili Srbina da ovako javno opisuje svoju zemlju kao smrdljivu crnu rupu iako ce vam privatno svi priznati i da lazu i da kradu i da su potkupljivi i da nemaju posla, itd... Ne znam puno o Zlati, ja ovo vise vidim kao jedan trend, mada ga i djelimicno razumijem ali trebali bi ipak biti pazljiviji.
-
jefferson
#148 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Ma to nije sporno. Zlata hoce nesto za sebe. Ja sam samo obratio paznju na neke postove nekih forumasa po kojima jbt. nikakva kritika nije dobra.fakat wrote:Vrtite se u krug, ponavljate da se kao bosanci plasimo kritike i da se ne smijemo suociti sa realnoscu koja je grozna, dok haznadar i jos par ljudi uporno objasnjavaju da nije problem u kritici sa kojom se svako slaze vec je problem u nacinu i mjestu kako je iznesena. Ja moram priznati da fakat nisam nikada cuo Albanca ili Grka ili Srbina da ovako javno opisuje svoju zemlju kao smrdljivu crnu rupu iako ce vam privatno svi priznati i da lazu i da kradu i da su potkupljivi i da nemaju posla, itd... Ne znam puno o Zlati, ja ovo vise vidim kao jedan trend, mada ga i djelimicno razumijem ali trebali bi ipak biti pazljiviji.
-
VjecitiStudent
#149 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Ma moze kritika, samo tishu-mishu, da niko ne cuje.jefferson wrote: Ma to nije sporno. Zlata hoce nesto za sebe. Ja sam samo obratio paznju na neke postove nekih forumasa po kojima jbt. nikakva kritika nije dobra.
- Lacrosse
#150 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Vrlo ljepo receno.Seyfo wrote:Čudi me da Zlata, kad je već toliko dugo nema u BiH, nije naučila neke bitne stvari.
Zlata da je po knjizi dobila 1 marku, a prodala ih je 80 hiljada, to je 80 hiljada maraka.
Trenutno knjiga se prodaje na Amazonu za 18 dollara u Americi.
Koje iz BiH u ratnoj 1992-1995 godini zavrsio s budzetom u plusu 80 hiljada maraka? A da nije ratni profiter?
Nas djeciji ambasador, Zlata Filipovic.
Zajeba nas kao Muhamed Sacirbegovic. Lapi pare, i ode.
A sad referira iz Dublina kako je ljudima tamo gdje nje nema 20 godina...
I kako joj je dom u Kuala Lumpuru mnogo prirodniji... pitam se sto ne ode u Kuala Lumpur kad je tako, res, non verba.
Te proseruse price. " Meni je prirodnije s Eskimima, nego u Teheranu..."
U Bosni kad bi sve osvanulo, u kamenom dobu i krenulo se od satora...
Meni nebi bilo prirodnije u Kuala Lumpuru niti u New yorku, jer sam rodjen i sazno za se u Bosni.
A u dijaspori sam s 15 godina.
Mogu ja zivjeti svugdje, ali samo jedno mjesto na svijetu se zove dom...
a Zlata kad napise knjigu o Kuala Lumpuru i New Yorku-u neka se javi...
Do tad, 'Ana Frank" - koja sramota da se ove dvije djevojcice porede, Zlata - djevojka koja nikad nije bila u RS, nisu joj pokucali i tatu i nju odveli u logor, kad su joj pokucali, odveli je iz Sarajeva u Pariz i Dublin, i predstavlja se kao Ana Frank koja nije mogla iz kuce izaci godinama ,dok je Zlata zavrsila 6 razred u sred rata...