oprosti na pitanju ali gdje u Ustavu piše da smo mi sekularana država? ako može link. hvala.-LIBERO- wrote:Ko mu brani? Ali isto tako, ja imam sasvim legitimno pravo da covjeka koji se u svakoj recenici poziva na Boziju volju, gledam sa sumnjom. Jer ko je onda nacelnik te opstine, ako se Efendic u svaoj drugoj recenici poziva na njegovu volju, a samim tim puno manje, na neciju sposobnost, budzet te opstine, pravne zakone i ovozemaljske uticaje i odnose.Zabraniti covjeku da kaze "ako Bog da", da nazove selam kada zeli i na kojem mjestu zeli
A kako se pozdravljaju arapi parvoslavci, katolici, zidovi???Muslimanima je pozdrav "esselamu alejkum" i to je propis
Napisao sam ti zasto mi smeta. Nemam neprijateljstvo prema religiji, ali imam potrebu da kazem da je religiji mjesto u vjerskim ustanovama ili u porodicama. I da neko ko je izabran, konkretno, na mjesto nacelnika jedne opstine barem pokusa da reducira svoju religioznost u okvire ukusnog ponasanja...jer shvatio on to ili ne, on je trenutno nacelnik i ateistima, agnosticima i mnogim drugima.To sto tebi smeta termin "ako Bog da" jeste samo pokazatelj tvog neprijateljstva prema religiji, mozda cak donekle i islamofobija. To nema veze sa sekularizmom
To o islamofobiji mozete vise macku o rep okaciti. Kada bilo ko uputi bilo koju kritiku odmah krece uhodana varijanta pozivanja na islamofobiju. Dosadno je i izlizano svako malo, i sve zivo, povezivati sa tim pojmom.
I opet spinujes. Jedno je svacije pravo da svoj licni odnos prema religiji praktikuje u svojim licnim okvirima, a druga je stvar kada kao izabrani nacelnik u sekulanroj i demokratskoj zemlji, svaki najavljeni projekat ili nesto slicno, ovjeris tim "ako Bog da".Evo konkretan primjer: uvede se zakon da Efendic ne moze govoriti "ako Bog da" ili "esselamu alejkum". Covjek moze hladno tuziti nivo vlasti koji mu je to zabranio europskom sudu za ljudska prava u Strazburu i glat dobiti tuzbu. Dakle do te mjere ide europska konvencija o ljudskim pravima.
Da li se vi samo deklarativno krijete iza europskih tokova samo dok bljujete vatru na religiju i vjernike ili se zaista zalazete i vjerujete u te ideje? Prije ce biti ovo prvo.
Zamisli, hipoteticki, da jedan nacelnik uvjereni ateista ili agnostik, pocne otvoreno negirati postojanje Boga...ili zamisli, sto ne moras se previse truditi jer to tamo vec tako funkcionise, da svaka skola u RS-u ima krsnu slavu i slike svetaca i ikone po ucionicama.![]()
![]()
Religija je licni odnos svakog pojedinca sa Bogom. To je nesto, i kao stvar dobrog ukusa i bontona, koju neces pretjerano i bahato potencirati svako malo, jer cinom tvog odabira na mjesto nacelnika jedne opstine, ti vise nisi samo Semir Efendic, nego si NACELNIK Semir Efendic. I ogromna je razlika u pitanju.
KS - Načelnici opština: all about
-
El_comadante
#126 Re: KS - Načelnici opština: all about
-
Trebam te
#127 Re: KS - Načelnici opština: all about
FOČANSKI PROPISI wrote:Niti su Kmeri,niti crveni.To su seljaci u cipelama.novi.dan.nova.nafaka wrote:Šta rade Crveni kmeri u Trnovu ? Hoćel' nići bista Velikom Vođi ?FOČANSKI PROPISI wrote:Sena(h)id Memić obnovio voćnjak,cvijeće u fontani,uskoro TIBRA diže još šest spratova,Čolak ogradio do šina...
Snaga Bosne gura dalje.
Onomad ,kad je bio rat ,dok je Kolonija granatirana svaki dan oni, su svi odreda, otišli u zavičaj.Kad je đeneral Mladić riješio,skroz, opkoliti Sarajevo,umjesto da brane zavičaj,bježi nazad u Koloniju i Hrasnicu.
Tacno tako, gujani jesu zbrisali cim je prvi metak opalio i onda onda pratili ofanzivne napade
Trenutno su gore u toku izbora, davanja donacija ili poljoprivrednih premija, socijalnih pomoci i studentskih stipendija, uzivaju biti na listama!!!
-
Trebam te
#128 Re: KS - Načelnici opština: all about
Crevni kmeri imaju nove propale ideje, osnovali komunalno poduzece koje obnasa tih 100 ljudi i skontali kako se vaditidragonz wrote:Poslije izbora nema u Trnovu ni 100 ljudi da stalo borave.novi.dan.nova.nafaka wrote: Šta rade Crveni kmeri u Trnovu ? Hoćel' nići bista Velikom Vođi ?
Opcinska mljekara "ZON" je propala, i ako je opcina placala subvencije jer je nacelnik bio jedan od suvlasnika
Sad grade pilicaru, nikom nije jasno koje vlasnik suvalsnik podvlasnik? nazalost prosle hefte covjek vlasnik (na papirima) pilicare, poznati kafandzija Suljo sa Bjelasnice izvrsio samoubistvo...Rahmet mu dusi! Kazu ubili ga potpisi, jer seljaci su protiv te pilicare!
Starteski razvoj ocituju u uredjivanju zelenih povrsina, parkova i postavljanju zardinjera za cvijece...sve vec bogom dato
Da Opcina Trnovo ima vijece gdje su samo 2 vijecnika sa Opcine Trnovo, ostale su izglasali onih 3500 biraca od sve ukupno 1540 stanovnika Opcine!!! Tako odluke prolaze glatko a najmanje u interesu gradjana i stanovnika sto zive gore...
Trnovo manjeg grada a veceg smrada, pa eto to je to u kratkim crtama!
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#129 Re: KS - Načelnici opština: all about
Je l' ovo neka zezancija ili je fakat uputio taj proglas/zabranu u cijeloj opstini????
Danas su vlasnici ugostiteljskih objekata koji se nalaze na teritoriji sarajevske općine Stari Grad zaprimili od načelnika te općine Ibrahima Hadžibajrića odluku kojom se zabranjuje točenje alkoholnih pića za sve ugostiteljske objekte u vrijeme mjeseca Ramazana
-
El_comadante
#130 Re: KS - Načelnici opština: all about
a zašto to tebi smeta ako je istina?-LIBERO- wrote:Je l' ovo neka zezancija ili je fakat uputio taj proglas/zabranu u cijeloj opstini????
Danas su vlasnici ugostiteljskih objekata koji se nalaze na teritoriji sarajevske općine Stari Grad zaprimili od načelnika te općine Ibrahima Hadžibajrića odluku kojom se zabranjuje točenje alkoholnih pića za sve ugostiteljske objekte u vrijeme mjeseca Ramazana
-
VjecitiStudent
#131 Re: KS - Načelnici opština: all about
Koliko u Starom gradu ima kladionica? Jel' i one ne rade za vrijeme Ramazana?
-
StupskaBitanga
#132 Re: KS - Načelnici opština: all about
Smeta zato što je ovo sekularna država i nismo Iran da se šerijatski propsii provode i da se određuje šta i kako će se raditi
-
convict
#133 Re: KS - Načelnici opština: all about
.
Last edited by convict on 12/02/2014 20:21, edited 1 time in total.
-
El_comadante
#134 Re: KS - Načelnici opština: all about
pazi zabrana je na javnom mjestu nije u privatnim kučama. sekularizam je i da paziš na osječaje vjernika kojih u ovom gradu ima mnogo.convict wrote:Zato što je sarajevo multietnički grad, a ne Rijad ili Teheran. Poštovati svoje je jedno, a nametati ostalima nešto sasvim drugo.El_comadante wrote:a zašto to tebi smeta ako je istina?-LIBERO- wrote:Je l' ovo neka zezancija ili je fakat uputio taj proglas/zabranu u cijeloj opstini????
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#135 Re: KS - Načelnici opština: all about
jaštaradi. pune ih ulice za Bajram. leže. u bajramskim odijelima. ispovraćanim.
-
VjecitiStudent
#136 Re: KS - Načelnici opština: all about
I kladionica u ovom gradu ima mnogo.El_comadante wrote: pazi zabrana je na javnom mjestu nije u privatnim kučama. sekularizam je i da paziš na osječaje vjernika kojih u ovom gradu ima mnogo.
Promet im se za vrijeme ramazana uopšte ne smanjuje.
-
El_comadante
#137 Re: KS - Načelnici opština: all about
e vidiš to je sekularizam treba da rade e sad to je tvoj odluka hočeš li ti tu ući ili nečeš. ja recimo nisam i znam mnoge ljude koji nikada nisu ušli tu niti namjeravamo. i to bi bio Teheran kad bi se zabranilo.VjecitiStudent wrote:I kladionica u ovom gradu ima mnogo.El_comadante wrote: pazi zabrana je na javnom mjestu nije u privatnim kučama. sekularizam je i da paziš na osječaje vjernika kojih u ovom gradu ima mnogo.
-
scarface33
#138 Re: KS - Načelnici opština: all about
El_comadante wrote:e vidiš to je sekularizam treba da rade e sad to je tvoj odluka hočeš li ti tu ući ili nečeš. ja recimo nisam i znam mnoge ljude koji nikada nisu ušli tu niti namjeravamo. i to bi bio Teheran kad bi se zabranilo.VjecitiStudent wrote:I kladionica u ovom gradu ima mnogo.El_comadante wrote: pazi zabrana je na javnom mjestu nije u privatnim kučama. sekularizam je i da paziš na osječaje vjernika kojih u ovom gradu ima mnogo.
tvoja je odluka hoces li uci i popiti pivu. sta ako ja hocu pivu jer ne postim? nisu svi bosnjaci vjernici.
-
VjecitiStudent
#139 Re: KS - Načelnici opština: all about
Nikad više vjernika i nikad više kladionica, kako objašnjavaš taj paradoks?El_comadante wrote:e vidiš to je sekularizam treba da rade e sad to je tvoj odluka hočeš li ti tu ući ili nečeš. ja recimo nisam i znam mnoge ljude koji nikada nisu ušli tu niti namjeravamo. i to bi bio Teheran kad bi se zabranilo.VjecitiStudent wrote:I kladionica u ovom gradu ima mnogo.El_comadante wrote: pazi zabrana je na javnom mjestu nije u privatnim kučama. sekularizam je i da paziš na osječaje vjernika kojih u ovom gradu ima mnogo.
- Shahab
#140 Re: KS - Načelnici opština: all about
Predstavlja se velikim muslimanom a nasilnički uzurpira vakufsku imovinu. Hadžibajrić je jedan obični nasilnik i spletkaroš. Bolje bi mu bilo da tokom turističke sezone organizuje čišćenje, odnosno pranje ulica, a posebno trga oko Sebilja. Od smrada i golubljeg izmeta ne možeš opstati.-LIBERO- wrote:Je l' ovo neka zezancija ili je fakat uputio taj proglas/zabranu u cijeloj opstini????
Kakva je sudbina prošlogodišnjih odluka Općinskog vijeća sarajevskog Starog Grada, kada je krajem marta više od dvije trećine tamošnjih vijećnika podiglo ruku za prodaju sedam poslovnih prostora nacionalizovane vakufske imovine?
Od Esada Hrvačića, advokata koji zastupa Vakufsku direkciju IZ-a BiH i Gazi Husrev-begov vakuf, a koji su ovim povodom podnijeli nekoliko tužbi, saznajemo da je svaki od pravnih postupaka što su uslijedili nakon toga u različitoj fazi. Izvjesno je samo jedno: odmotavanje tog baščaršijskog klupka još je daleko od kraja.
Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović precizira da su pred Općinskim sudom u Sarajevu pokrenuta ukupno četiri tužbena zahtjeva: "Dva se odnose na poništenje odluka o otkupu poslovnih prostora." Jedan od tih zahtjeva je pokrenuo Gazi Husrev-begov vakuf, a drugi Vakufska direkcija.
"Gazi Husrev-begov vakuf traži poništenje odluka koje su donijete o otkupu dućana od Mahira Hadžibegića i Azre Torlak, a tužba Vakufske direkcije se tiče poništenja tri odluke koje se odnose na otkup dućana, i to Saliha Arnautovića, Edine Vranić i Senada Dizdarevića", objašnjava Zajimović.
U postupku koji je pokrenula Vakufska direkcija je 23. septembra 2011. donesena privremena mjera za dva poslovna prostora, za dva nije donesena, ali je uvažena žalba i novo ročište je zakazano za 15. novembar 2012. godine.
"U predmetu GHBV je 23. septembra prošle godine izdata privremena mjera, te se očekuje nastavak ročišta. No, bez obzira na izdate privremene mjere, Općina Stari Grad je zaključila ugovor o kupoprodaji sa Azrom Torlak i Mahirom Hadžibegićem. I u jednom i u drugom predmetu pokrenute su tužbe za poništenje tih ugovora. Očekujemo zakazivanje ročišta", ističe Zajimović.
"Privremene mjere o kojima govori Zajimović jesu mjere tzv. osiguranja, kojim je Općini Stari Grad zabranjeno svako prometovanje ovim nekretninama prije nego što se završi započeti pravni postupak. Općina je, međutim, sklopila ugovore s kupcima koji su kod notara uknjižili sebe kao vlasnike. Nakon toga mi smo došli u situaciju da vodimo ovu pravnu bitku na više frontova. Nimalo ne sumnjamo u krajnji ishod jer su pravda i pravo apsolutno na strani naših klijenata", uvjeren je Esad Hrvačić.
Podsjećamo na to da je u vrijeme najave podnošenja ovih tužbi tadašnji i sadašnji načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić rekao za Oslobođenje da on jedva čeka da bude tužen, da bi i sam onda postavio pitanje ranije prodaje dućana na Baščaršiji, koja je, tvrdio je, obavljena i uz podršku institucija koje se sada bune.
-
amko761
#141 Re: KS - Načelnici opština: all about
Eee za Bajram je dozvoljenoChmoljo wrote:jaštaradi. pune ih ulice za Bajram. leže. u bajramskim odijelima. ispovraćanim.
Samo sada je zabranjeno
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#142 Re: KS - Načelnici opština: all about
Zato sto je ovo vid direktnog uplitanje u poslovanje tih ugostiteljskih obejkata, dakle privatnog vlasnistva i biznisa, kao i direktno uplitanje u moj zivot, i sviju onih koji zele da konzumiraju alkohol u tim objektima.El_comadante wrote:a zašto to tebi smeta ako je istina?-LIBERO- wrote:Je l' ovo neka zezancija ili je fakat uputio taj proglas/zabranu u cijeloj opstini????
Je li neko brani bilo kome da posti? NE.
Zasto pojedini, sa polugama moci, u ovom slucaju Hadzibajric, meni brani da pijem? To je svacija licna stvar, identicno kao sto ej svacije licno pravo da posti i praktikuje vjeru na bilo koji drugi nacin.
Ovo je direktno nametanje vjerskih standarda u javni diskurs i direktno nametanje vjerskih vrijednosti, koje niti moramo svi da dijelimo, niti ih dijelimo.
-
convict
#143 Re: KS - Načelnici opština: all about
.
Last edited by convict on 12/02/2014 20:20, edited 1 time in total.
- Comrad
#144 Re: KS - Načelnici opština: all about
Bosanski 'vjernici' na baterije. Ubijaju se 11 mjeseci, poljevaju alkoholom, a sad glume nesto.
Samo nek je dzamija i kladionica.
Kakva zabrana alkohola ba, to neka okaci macku o rep. I samo tupani mogu pasti na ovu foru, dopustili tri miliona stolica i stolova da postave po carsiji i onda ce sad kao zabraniti tocenje alkohola. Prvo trebate ukinuti baste idioti glupi. Nema vise covjek kuda da prodje, ne pamtim kad sam posljednji put ko covjek prosetao gradom. Po trotoaru se postavili stolovi...
Fuj.
Kakva zabrana alkohola ba, to neka okaci macku o rep. I samo tupani mogu pasti na ovu foru, dopustili tri miliona stolica i stolova da postave po carsiji i onda ce sad kao zabraniti tocenje alkohola. Prvo trebate ukinuti baste idioti glupi. Nema vise covjek kuda da prodje, ne pamtim kad sam posljednji put ko covjek prosetao gradom. Po trotoaru se postavili stolovi...
Fuj.
-
The 51st State
#145 Re: KS - Načelnici opština: all about
mislim da lik nije tolika budala, dajte neki relevantni izvor vijesti?
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#146 Re: KS - Načelnici opština: all about
Po meni, iako postim evo vec 15 godina i pokušavam da budem uzoran musliman koliko mogu, nije uredu da se zabranjuje točenje alkohola u ugostiteljskim objektima. Nije mi nikako jasno kako sama Općima ima ovlasti da to uradi, jer ako bi gledali nadležne Zakone i Ustav BiH, pravo na slobodu ispijanja alkohola u ugostiteljskim objektima ne bi smio povrijediti.
Dovoljan je i katastrofalan po ugled grada sam ovaj kantonalni Zakon kojim se zabranjuje konzumiranje alkohola na javnim površinama. Nije mi samo jasno kakvi su to bilmezi i fundamentalci u Kantonu digli ruku za to. Pretpostavljam da je to bilo nakon onih ubistava Amara Mistrica i Denisa Mrnjavca pa su bili pod pritiskom javnosti, ali opet zakon je smiješan. Nadalje, Zakon o javnom okupljanju u KS je u suprotnosti sa svim konceptima demokratije, ljudskih prava na protestvovanje, neslaganje sa mišljenjima. Prave Zakone kako njima štima da rulju kontrolišu, i ova sama događanja i laprdanja u Parlamentu su dokaz toga. Prave od Sarajeva Kabul i Teheran, iako toga mi nismo svjesni.
A Hadžibajrić se baš oteo kontroli, pa nije to njegova avlija da može kako se njemu ćefne, tačno ko da želi da mu se prkosi, volio bi više nego išta kad bi neko uzajmio prostor na sred Baščaršije i otvorio mesnicu samo sa svinjetinom, samo nek bode oči.
Dovoljan je i katastrofalan po ugled grada sam ovaj kantonalni Zakon kojim se zabranjuje konzumiranje alkohola na javnim površinama. Nije mi samo jasno kakvi su to bilmezi i fundamentalci u Kantonu digli ruku za to. Pretpostavljam da je to bilo nakon onih ubistava Amara Mistrica i Denisa Mrnjavca pa su bili pod pritiskom javnosti, ali opet zakon je smiješan. Nadalje, Zakon o javnom okupljanju u KS je u suprotnosti sa svim konceptima demokratije, ljudskih prava na protestvovanje, neslaganje sa mišljenjima. Prave Zakone kako njima štima da rulju kontrolišu, i ova sama događanja i laprdanja u Parlamentu su dokaz toga. Prave od Sarajeva Kabul i Teheran, iako toga mi nismo svjesni.
A Hadžibajrić se baš oteo kontroli, pa nije to njegova avlija da može kako se njemu ćefne, tačno ko da želi da mu se prkosi, volio bi više nego išta kad bi neko uzajmio prostor na sred Baščaršije i otvorio mesnicu samo sa svinjetinom, samo nek bode oči.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
#147 Re: KS - Načelnici opština: all about
Evo dokument. Naravno neki portali su to prenjeli malo pogresno upakovano
, mada se licno ne slazem ni sa ovim zabranama u blizini vjerskih obejkata i slicno. Kao sto mi je umobolna i ona zabrana konzumiranja, pa barem piva (nije li ono prehranbeni proizvod!), na javnim prostorima parkovima i slicno.
Dakle, orginalni dokument...
edit: Ovako moze.

Dakle, orginalni dokument...
edit: Ovako moze.

-
cindrlimindrli
#148 Re: KS - Načelnici opština: all about
-LIBERO- wrote:edit: Ovako moze.
Hm, potpis i pecat se slucajno ne vide, a zaglavlje je na nivou djecijih radova u vrticu.
Ima li sta vjerodostojnije od ovog?
-
Mr. Brightside
#149 Re: KS - Načelnici opština: all about
nemoj Libero više svega ti 

- -LIBERO-
- Čiča Gliša