Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
- Opetja033
#126 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Dodje neki anonimni lik na forum i onda zeli da nametne roditeljima i djeci nesto protiv cega je oko 90% roditelja (bile ankete u skolama dok je jos mladjahni Suljagic bio ministar obrazovanja KS). Vrijeme jednoumlja, vrijeme potiskivanja religija iz javnog prostora, vrijeme nametanja dekreta je proslo sada vec davne 1990. godine. Takva spika prolazi jos u Sj. Koreji, Vijetnamu, itd. Obzirom da pripadas apsolutnoj manjini, te obzirom da nemas ama bas nikakvog uticaja na javno mijenje (opet je tu tih 90% roditelja u kantonu) - promijeniti neces moci ama bas nista. Ako ne mozes zivjeti sa vjeronaukom u skolama (sto je opet sasvim normalna pojava u dosta zemalja na Zapadu) - a ti bujrum kupi kartu u jednom pravcu za neku od navedenih egzoticnih destinacija. Vjeronauku iz skola NIKADA neces moci izbaciti, na tvoju veliku zalost i frustracije.
Po pitanju seksualnog obrazovanja - ja sam za. Ne vidim apsolutno nikakav problem, cak sta vise - smatram to opravdanim.
Ali prodavati muda pod bubrege, obracunavati se sa vjerom i vjernicima iako si u deeeebeloj manjini pod krinkom brige za djecu nece proci.
Po pitanju seksualnog obrazovanja - ja sam za. Ne vidim apsolutno nikakav problem, cak sta vise - smatram to opravdanim.
Ali prodavati muda pod bubrege, obracunavati se sa vjerom i vjernicima iako si u deeeebeloj manjini pod krinkom brige za djecu nece proci.
- Dozer
#127 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
A, "ko" je to otvorio temu?
-
relevantan
#128 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Veliko Stopalo wrote:.seksualno obrazovanje je prijeko potrebno, da ga je bilo u moje vrijeme ja bih mrak skinuo sa 14-15 godina a ne tek sa 17.![]()
Ih, pa ne uče te kako biti glavni faker u raji
Ne znam, u moj vakat vjeronauka bila u mektebu i svi iz mahale smo išli
Sexualno obrazovanje je potrebno
Obrazovanje u smislu prevencije od neželjene trudnoće, spolno prenosivih bolesti, očuvanja zdravnja reproduktivnih organa, higijene istih, itd
- Opetja033
#129 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Ne moze zato sto danas zivimo u demokratskom drustvu koje ne tjera religiju medju cetiri zida i, obzirom da zivimo u takvom drustvu, vjera je sastavni dio zivota. Prosetaj malo po osnovnim i srednjim skolama Austrije i Njemacke recimo.relevantan wrote:Ne znam, u moj vakat vjeronauka bila u mektebu i svi iz mahale smo išline vidim zašto to i danas ne može?
Vjeronauka je tu gdje jeste. I niko je nikada iz skolskih ustanova nece uspjeti otjerati. Pomirite se sa tim.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#130 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Prvo mi nije jasno sta treba da podrazumijeva "postena" majka.nemoguce vruce wrote:ladyblue18 wrote:nemoguce vruce wrote: Koja bi iole postena i pametna majka dozvolila da joj kcerkicu o tim stvarima "obrazuje" neko drugi sem nje?e pa svasta covjek ovdje procita
A sta to nije u redu?
Drugo, roditelji u BiH se satrase da pricaju sa djecom o sexu, narocito majke.
Trece, znaci ako roditelj nema nista protiv ovakvog predmeta, odmah je "neposten" odnosno mati je bog zna kakva bila ili je jos uvijek, jelda, tipicno ono bosansko mahalsko razmisljanje.
Ali ne, sve je u redu sa tvojim komentarom, molim te nastavi.
Ostali, ne udavaljavajte se previse od teme.
- tataćusak
#131 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Što se ovog dijela tiče ne vidim razlog zašto bi se išta mijenjalo. Vjeronauka propovijeda sex sa jednim partnerom i to nakon stupanja u brak. Znači svi gore navedeni problemi riješeni, od neželjene trudnoće do prenosivih bolesti.Dozer wrote:Spomenuh ovo negdje, pa zasto ne i ovdje...
Ja sam 100% za uvodjenje seksualnog obrazovanja u osnovne skole, od recimo 6. razreda, a ukidanje vjeronauke.
A evo i zasto sam ZA seksualno obrazovanje:
- Od seksualnog obrazovanja svi imaju realnu korist, odnosno djeca ce nauciti sve sto treba da znaju o tome
- Moguce je smanjenje polnih bolesti
- Moguce je smanjenje nezeljenih trudnoca, pogotovo kod maloljetnica
- Djeca ce se upoznati s tom temom na pravilan i konstruktivan nacin, te nauciti kako prevenirati nezeljene dogadjaje (prevashodno bolesti)
- Podici ce se i svijest o svim bitnostima, ali i opasnostima koje sex nosi, pogotovo sto se tice zdravlja
- Umanjice se tabui i pokrenuti sasvim normalna i otvorena komunikacija o tim temama, kao sto i treba da bude jer seks nije nista nenormalno (sto je i ocito, posto sve nas nisu donijele nikakve rode na svijet)
Što se pak ovog drugog dijela tiče opet ista priča.Dozer wrote:A evo i zasto NE za vjeronauku/KDR (i sl.):
- Protiv bilo koje vjere nemam ama bas nista, ali tome jednostavno nije mjesto u javnim skolama. Postoje namjenske ustanove za to, pa ko zeli - slobodno neka dijete upise u Mekteb ili da u samostan, ili gdje vec.
- Vodi etno-vjerskoj segregaciji (ako vecina ide ili ne ide na vjeronauku ili KDR ili sta god, ona manjina se najcesce gleda ispod oka od strane vecine. Tesko je sedmogodisnjem mozgu objasniti zasto ono ide na to nesto, a ono neko drugo ne ide, i obratno).
- Iz dosadasnjeg iskustva (generalnog) ocito je da taj predmet nije polucio bio kakve pozitivne rezultate u ukupnom drustvenom smislu (maloljetnicki kriminal je u stalnom porastu, droga je i dalje na svakom koraku, svi lazu cim zinu, uredno se psuje, krade, bije, vrijedja, bode i puca, tako da sve one vrijednosti koje svaka religija "promovise", kod nas jednostavno ne piju vode).
-Protiv sexualnog obrazovanja nemam generalno ništa ali tome jednostavno nije mjesto u školama.
Osnovati namjenske ustanove za to, pa ko zeli - slobodno neka dijete pošalje u ustanovu za sexualno obrazovanje, ili gdje vec.
- Vodi sexualnoj segregaciji (ako vecina ide ili ne ide na sexualno obrazovanje ili sta god, ona manjina se najcesce gleda ispod oka od strane vecine. Tesko je sedmogodisnjem mozgu objasniti zasto ono ide na to nesto, a ono neko drugo ne ide, i obratno).
- Iz dosadasnjeg iskustva (generalnog u svijetu gdje se primjenjuje sexualno obrazovanje) ocito je da taj predmet nije polucio bio kakve pozitivne rezultate u ukupnom drustvenom smislu (prči se ko gdje i s kim stigne, ne koriste se kondomi, svi ga puše cim zinu, uredno se psuje,vrijedja,broj abortusa je u porastu, tako da sve one vrijednosti koje sexualno obrazovanje "promovise", jednostavno ne piju vode).
- Veliko Stopalo
#132 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
drugachije je kad imash obrazovanje a drugachije kad si samouk. ja sam morao sve sam da otkrivam i brat bratu kasnio sam bar dvije godine da upoznam prave chari sexa.relevantan wrote:Veliko Stopalo wrote:.seksualno obrazovanje je prijeko potrebno, da ga je bilo u moje vrijeme ja bih mrak skinuo sa 14-15 godina a ne tek sa 17.![]()
Ih, pa ne uče te kako biti glavni faker u raji![]()
Ne znam, u moj vakat vjeronauka bila u mektebu i svi iz mahale smo išline vidim zašto to i danas ne može?
Sexualno obrazovanje je potrebno, al' ne u smislu koja poza je najbolja, koji orgazam žene najviše vole, koju ''frizuru'' napraviti...?????
Obrazovanje u smislu prevencije od neželjene trudnoće, spolno prenosivih bolesti, očuvanja zdravnja reproduktivnih organa, higijene istih, itd
- eluna
#133 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
nemoguce vruce wrote:Trla baba lan, da joj prodje dan...
Od ukidanja vjeronauke nema nista, i dobro je tako![]()
A ovi delegati sto bi uveli seksualno obazovanje a jos su uz to i lafo roditelji, pa kako vas nije sramota da vam rodjenu djecu o najintimnijim stvarima uce totalno nepoznati i strani ljudi?
Koja bi iole postena i pametna majka dozvolila da joj kcerkicu o tim stvarima "obrazuje" neko drugi sem nje?
-
relevantan
#134 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Opetja033 wrote:Ne moze zato sto danas zivimo u demokratskom drustvu koje ne tjera religiju medju cetiri zida i, obzirom da zivimo u takvom drustvu, vjera je sastavni dio zivota. Prosetaj malo po osnovnim i srednjim skolama Austrije i Njemacke recimo.relevantan wrote:Ne znam, u moj vakat vjeronauka bila u mektebu i svi iz mahale smo išline vidim zašto to i danas ne može?
Vjeronauka je tu gdje jeste. I niko je nikada iz skolskih ustanova nece uspjeti otjerati. Pomirite se sa tim.
Života ti ne poredi mi Austriju i Njemačku sa nama, da su nam i ostale stvari kao kod njih ovakve teme se ne bi ni otvarale.
Inače ova demokratija (i naše poimanje iste) nam je baš donijela prosparitet i blagostanje vam tako
- Opetja033
#135 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Ovo je enciklopedijski primjer kako ljudi shvataju seksualni odgoj. I oni koji se protivi a vala i dobar dio onih koji se zalazu.Veliko Stopalo wrote:drugachije je kad imash obrazovanje a drugachije kad si samouk. ja sam morao sve sam da otkrivam i brat bratu kasnio sam bar dvije godine da upoznam prave chari sexa.![]()
Pa sta ti ocekujes? Da ce te svakog casa imati po tri poze iz Kama Sutre, koje ce te onako grupno praktikovati u ucionici a profesor/ica ce ici okolo i na osnovu prikazanog davati ocjene? To o cemu vi pisete nema veze sa samim predmetom.
I nemojte mi sa druge strane licemjerja o tome kako se u skole ovim predmetom uvodi nemoral. Da ce se time siriti promiskuitet medju omladinom (ovo ocito smatraju i neki koji podrzavaju SO). Gdje vi zivite? Kada ste zadnji put izasli vikendom u grad? 50-tih, 60-tih? Taj predmet je itekako potreban u nasim skolama.
Razmisljajte ljudi malo van cahura. Da, temu jeste pokrenuo dokazani islamofob i covjek koji na vise tema vrijedja vjernike. Da, tema jeste vrlo provokativno pokrenuta sa vrlo vidljivom dozom islamofobije (i fobije prema religijama opcenito).
Medjutim smatram da seksualno obrazovanje samo po sebi ne treba odbacivati. Potrebno je itekako. Samo ne na ustrb vjeronauke. I za jedno i za drugo ima mjesta u skolama.
- Opetja033
#136 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
A treba da stremimo Vijetnamu i Sj. Koreji? Ma daj. Pitao si zasto ne moze da se ukine vjeronauka u skolama i da se kao i prije poducava samo u mektebima. Dao sam ti odgovor zasto ne moze i zasto nikada nece moci. Uz cinjenicu da oko 90% roditelja podrzava vjeronauku u skolama. Manjina nece nametati pravila igre vecini. Ko nece da pohadja vjeronauku - bujrum. Ko zeli da je pohadja - niko mu nece moci zabraniti.relevantan wrote:Opetja033 wrote:Ne moze zato sto danas zivimo u demokratskom drustvu koje ne tjera religiju medju cetiri zida i, obzirom da zivimo u takvom drustvu, vjera je sastavni dio zivota. Prosetaj malo po osnovnim i srednjim skolama Austrije i Njemacke recimo.relevantan wrote:Ne znam, u moj vakat vjeronauka bila u mektebu i svi iz mahale smo išline vidim zašto to i danas ne može?
Života ti ne poredi mi Austriju i Njemačku sa nama, da su nam i ostale stvari kao kod njih ovakve teme se ne bi ni otvarale.
Inače ova demokratija (i naše poimanje iste) nam je baš donijela prosparitet i blagostanje vam tako
P.S. Da, smatram da i seksualno obrazovanje treba da bude stvar dobrovoljnog izbora.
- Dozer
#137 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Ima samo jedan, tj. par sitnih problema s ovim - ovo nije vjerska, nego sekularna drzava. A drugo, realnost "na terenu" je ipak nesto drugacija od ovoga. Moze vjera propisivati sta hoce (islamska, koliko znam, cak odobrava jednom muskarcu imati i 4 zene), ali cinjenica je da danas imamo poprilicno vise razvoda, nego sklopljenih brakova.@Tatacusak
Što se ovog dijela tiče ne vidim razlog zašto bi se išta mijenjalo. Vjeronauka propovijeda sex sa jednim partnerom i to nakon stupanja u brak. Znači svi gore navedeni problemi riješeni, od neželjene trudnoće do prenosivih bolesti.
Kao sto je i statisticka cinjenica da danas zene vise varaju muzeve.
Sto se, pak, drugog dijela tice - dovoljno je pogledati ovo gore.
@Opetja
WOW! Sad sam i islamofob?! Mila majko...
I onda neko ovdje prica o nekom jednoumlju....
- Ghost_Rider_XXX
#138 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
nemoguce vruce wrote:Trla baba lan, da joj prodje dan...
A ovi delegati sto bi uveli seksualno obazovanje a jos su uz to i lafo roditelji, pa kako vas nije sramota da vam rodjenu djecu o najintimnijim stvarima uce totalno nepoznati i strani ljudi?
Koja bi iole postena i pametna majka dozvolila da joj kcerkicu o tim stvarima "obrazuje" neko drugi sem nje?
Ma super, zbog takvih kao ti nam djeca znaju Kur'an i Bibliju napamet, ali ne znaju šta je jebeni prezervativ, da ne pominjemo šta složenije.
Imamo stalni napad seksualnih insinuacija na svakom mogućem mediju i od toga se ne može zaštiti, ali se može prevenirati da nam najrašireniji oblik kontracepcije ne bude abortus.
BTW. Da li od ovih silnih protivnika ovoj vrsti obrazovanja iko zna o čemu se tu uči, ili se ide sa pretpostavkom da je jedan od gostujućih profesora Rocco Sifredi i Jenna Jamason, koji praktično demonstriraju djeci koitus?
- asurbanipal
#139 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Garantuje ti Dozer, 100 %...metronom wrote:Hajde da zanemarimo vjerski i tradicionalni stav prema seksualnom obrazovanju... zanima me ko nam garantuje da ce uvodjenje seksualnog obrazovanja smanjiti broj nezeljenih trudnoca i sl.
Dozer wrote:A evo i zasto sam ZA seksualno obrazovanje:
- Od seksualnog obrazovanja svi imaju realnu korist, odnosno djeca ce nauciti sve sto treba da znaju o tome
- Opetja033
#140 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Ali isto tako i demokratska drzava koja ne tjera vjeru medju cetiri zida i van iz javnog prostora. Vi, agresivni ateisti, itekako vrlo svjesno mijesate sekularizam i vas agresivni ateizam (naslijedstvo proslog totalitarnog rezima). I djetetu je jasno da ta dva pojma nisu ista.Dozer wrote:Ima samo jedan, tj. par sitnih problema s ovim - ovo nije vjerska, nego sekularna drzava.
Cista izmisljotina, ali onako bas izmisljotina. Ili imas neki izvor koji ce potvrditi ovo sto si napisao? Naravno tvoje licno iskustvo ne vazi kao objektivan izvor. Ne mislim na to da si se ti razvodio ili zenio, nego tvoje promatranje drustva oko sebe. Dakle molim te da mi navedes konkretne cifre, izvore, studije, statistiku, bilo sta cime ces potkrijepiti ovo sto si napisao? Naravno, ako zelis da zadrzis barem trunku vjerodostojnosti.Dozer wrote:ali cinjenica je da danas imamo poprilicno vise razvoda, nego sklopljenih brakova.
- eluna
#141 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
kojeime wrote:"Hajde da okrenemo pitanje - sta se djecu ima uciti u vjeronauci ne jednu godinu, nego godinama?"
Grijesis. Djecu na vjeronauku nicemu ne uce. Djecu tamo indoktriniraju. Zato trebaju godinama ici na casove vjeronauka, da im se ponavljanjem dobro usadi u glave.
-
nemoguce vruce
#142 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Najbolja prevencija jeste cuvati se do braka i birati bracnog partnera sukladno sopstenim uvjerenjima. Prezervativi, kontracepcija i ostale ublehe su samo sminka...na hiljade gospoja ostalo trudne zbog defektnoh kondoma ili nedjelovanje pilule ( zbog toga je farmaceutska industrija izmislisa pilulu NAKON krehanja )...haman si abortusi u tim slucajevima colaterral damage...Ghost_Rider_XXX wrote:nemoguce vruce wrote:Trla baba lan, da joj prodje dan...
Ma super, zbog takvih kao ti nam djeca znaju Kur'an i Bibliju napamet, ali ne znaju šta je jebeni prezervativ, da ne pominjemo šta složenije.
Imamo stalni napad seksualnih insinuacija na svakom mogućem mediju i od toga se ne može zaštiti, ali se može prevenirati da nam najrašireniji oblik kontracepcije ne bude abortus.
BTW. Da li od ovih silnih protivnika ovoj vrsti obrazovanja iko zna o čemu se tu uči, ili se ide sa pretpostavkom da je jedan od gostujućih profesora Rocco Sifredi i Jenna Jamason, koji praktično demonstriraju djeci koitus?
Sto se tice ucenja Kur'ana napamet, ljepota Bozja...jos kad skontas da skoro svaki hafiz ima po minimum rukometni tim djece
- Don Zivconi
#143 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Pa donekle si upravu jer imali smo u gluhoj bukovici ovakvu ustanovu kod onoga pedofilatataćusak wrote:Što se ovog dijela tiče ne vidim razlog zašto bi se išta mijenjalo. Vjeronauka propovijeda sex sa jednim partnerom i to nakon stupanja u brak. Znači svi gore navedeni problemi riješeni, od neželjene trudnoće do prenosivih bolesti.Dozer wrote:Spomenuh ovo negdje, pa zasto ne i ovdje...
Ja sam 100% za uvodjenje seksualnog obrazovanja u osnovne skole, od recimo 6. razreda, a ukidanje vjeronauke.
A evo i zasto sam ZA seksualno obrazovanje:
- Djeca ce se upoznati s tom temom na pravilan i konstruktivan nacin, te nauciti kako prevenirati nezeljene dogadjaje (prevashodno bolesti)
- Podici ce se i svijest o svim bitnostima, ali i opasnostima koje sex nosi, pogotovo sto se tice zdravlja
- Umanjice se tabui i pokrenuti sasvim normalna i otvorena komunikacija o tim temama, kao sto i treba da bude jer seks nije nista nenormalno (sto je i ocito, posto sve nas nisu donijele nikakve rode na svijet)
Što se pak ovog drugog dijela tiče opet ista priča.Dozer wrote:A evo i zasto NE za vjeronauku/KDR (i sl.):
- Protiv bilo koje vjere nemam ama bas nista, ali tome jednostavno nije mjesto u javnim skolama. Postoje namjenske ustanove za to, pa ko zeli - slobodno neka dijete upise u Mekteb ili da u samostan, ili gdje vec.
- Vodi etno-vjerskoj segregaciji (ako vecina ide ili ne ide na vjeronauku ili KDR ili sta god, ona manjina se najcesce gleda ispod oka od strane vecine. Tesko je sedmogodisnjem mozgu objasniti zasto ono ide na to nesto, a ono neko drugo ne ide, i obratno).
- Iz dosadasnjeg iskustva (generalnog) ocito je da taj predmet nije polucio bio kakve pozitivne rezultate u ukupnom drustvenom smislu (maloljetnicki kriminal je u stalnom porastu, droga je i dalje na svakom koraku, svi lazu cim zinu, uredno se psuje, krade, bije, vrijedja, bode i puca, tako da sve one vrijednosti koje svaka religija "promovise", kod nas jednostavno ne piju vode).
-Protiv sexualnog obrazovanja nemam generalno ništa ali tome jednostavno nije mjesto u školama.
Osnovati namjenske ustanove za to, pa ko zeli - slobodno neka dijete pošalje u ustanovu za sexualno obrazovanje, ili gdje vec.
- Vodi sexualnoj segregaciji (ako vecina ide ili ne ide na sexualno obrazovanje ili sta god, ona manjina se najcesce gleda ispod oka od strane vecine. Tesko je sedmogodisnjem mozgu objasniti zasto ono ide na to nesto, a ono neko drugo ne ide, i obratno).
- Iz dosadasnjeg iskustva (generalnog u svijetu gdje se primjenjuje sexualno obrazovanje) ocito je da taj predmet nije polucio bio kakve pozitivne rezultate u ukupnom drustvenom smislu (prči se ko gdje i s kim stigne, ne koriste se kondomi, svi ga puše cim zinu, uredno se psuje,vrijedja,broj abortusa je u porastu, tako da sve one vrijednosti koje sexualno obrazovanje "promovise", jednostavno ne piju vode).
Jah kloceva majko mila, on ce vjeronaukom rijesiti to sto se klinci guze ko stuke, pa mislis da je djeci interesntna vjeronauka? jasta je ko lanjski snijeg, kakvih sam se poslije vjerskih aktivnosti nagledao da nebih sta lano necu vise
-
nemoguce vruce
#144 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
eluna wrote:nemoguce vruce wrote:Trla baba lan, da joj prodje dan...
Koja bi iole postena i pametna majka dozvolila da joj kcerkicu o tim stvarima "obrazuje" neko drugi sem nje?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
zato djevojke od 19 godina pitaju mogu li zatrudniti ako su se poljubile sa momkom
Zar nije to bolje nego da da djeca radjaju djecu?
O pogubnosti takvih devijacija ne samo za doticnu osobu vec i za drustvo morala bi se mahsuz tema otvoriti...
Al de ti jos koji smajli...
- Opetja033
#145 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Neprecizna kvalifikacija sa moje strane, oprosti. Nisi samo islamofob, djelis podjednaku netrpeljivost prema svim religijama i nemas ama bas nista posebno extra protiv Islama poredeci ga sa ostalima. Je li sada bolje?Dozer wrote:@Opetja
WOW! Sad sam i islamofob?! Mila majko...
I onda neko ovdje prica o nekom jednoumlju....
- Dozer
#146 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Toliko o izmisljotinama...
http://www.6yka.com/novost/21502/broj-r ... a-40-odsto
Ovo je prvi izvor na koji sam naletio, ali imas ovoga jos na netu, a mediji brujali o tome. Ne znam gdje ti zivis pa ovo nisi registrovao, ali svejedno...
Za sklapanje braka odes i dogovoris datum. Za razvod, i ako nemas bas dobru stelu, cekas i do 6 mjeseci. I to mimo cetra za socijalu, bla, bla. Nije licno iskustvo, ali jeste od par prijatelja.
Usput, od "provjerenog islamofoba", niko ovdje ne prica o zatvaranju vjere bilo gdje, ali kako se objasnjava ono "da je vjera privatna stvar svakog pojedinca i njegovo pravo i slobodna volja", a onda i da je sastavni dio obrazovnog sistema?
Vjerovatno se i ovo podvodi pod "agresivni ateizam". Meni vise smrdi na agresivni teizam...ali eto... mozda grijesim...
A sto se moje "netrpeljivosti" prema vjerama tice, i tu si pogrijesio. Ono sto ja govorim je upravo ovo sto sam gore i naveo - duhovna veza i vjerovanje SVAKOG pojedinca je iskljucivo PRIVATNA stvar samo TOG pojedinca.
Ako pojedinac vjeruje, bez obzira koje je religije, onda vjeruje SEBI i ZA SEBE i ne zanima ga sta "publika" o tom njegovom vjerovanju misli. Samim tim, to je njegova iskljucivo licna stvar. Jel 'tako? Jeste, to znamo svi. Zasto je onda neophodno da se religiji uce djeca u skolama?
http://www.6yka.com/novost/21502/broj-r ... a-40-odsto
Ovo je prvi izvor na koji sam naletio, ali imas ovoga jos na netu, a mediji brujali o tome. Ne znam gdje ti zivis pa ovo nisi registrovao, ali svejedno...
Za sklapanje braka odes i dogovoris datum. Za razvod, i ako nemas bas dobru stelu, cekas i do 6 mjeseci. I to mimo cetra za socijalu, bla, bla. Nije licno iskustvo, ali jeste od par prijatelja.
Usput, od "provjerenog islamofoba", niko ovdje ne prica o zatvaranju vjere bilo gdje, ali kako se objasnjava ono "da je vjera privatna stvar svakog pojedinca i njegovo pravo i slobodna volja", a onda i da je sastavni dio obrazovnog sistema?
Vjerovatno se i ovo podvodi pod "agresivni ateizam". Meni vise smrdi na agresivni teizam...ali eto... mozda grijesim...
A sto se moje "netrpeljivosti" prema vjerama tice, i tu si pogrijesio. Ono sto ja govorim je upravo ovo sto sam gore i naveo - duhovna veza i vjerovanje SVAKOG pojedinca je iskljucivo PRIVATNA stvar samo TOG pojedinca.
Ako pojedinac vjeruje, bez obzira koje je religije, onda vjeruje SEBI i ZA SEBE i ne zanima ga sta "publika" o tom njegovom vjerovanju misli. Samim tim, to je njegova iskljucivo licna stvar. Jel 'tako? Jeste, to znamo svi. Zasto je onda neophodno da se religiji uce djeca u skolama?
Last edited by Dozer on 28/11/2012 16:02, edited 1 time in total.
- eluna
#147 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
POTPISUJEMDozer wrote:Ni po cemu nisam nikakva vertikala, osim po visini kada stojim
Ono sto uradim jeste samo pokretanje diskusije o necemu za sta smatram da je problematicno u nasem drustvu, ili bar nekom segmentu naseg drustva. Pri tome, mislim da ne vrijedjam nikoga na licnoj osnovi, a uvreda sam se ovdje nagledao, sto direktnih, sto izmedju redova.
Po broju postova i ljudi koji se jave na tim "mojim" temama, izgleda da ne fulam. E sad...ako se tebi ili nekome ne svidja sto se prica o stvarima o kojima se prica, tu zaista ne mogu pomoci.
Ali, zato ti mozes pomoci sam sebi - jednostavno zaobidjes te i takve teme.
- Opetja033
#148 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
To dok si luftao sa casova bosanskog jezika? Nikada nisam vidio manji tekst sa vise pravopisnih gresaka. Jeza.........Don Zivconi wrote:Pa donekle si upravu jer imali smo u gluhoj bukovici ovakvu ustanovu kod onoga pedofila![]()
Jah kloceva majko mila, on ce vjeronaukom rijesiti to sto se klinci guze ko stuke, pa mislis da je djeci interesntna vjeronauka? jasta je ko lanjski snijeg, kakvih sam se poslije vjerskih aktivnosti nagledao da nebih sta lano necu vise
A uz to sve ide i vrijedjanje sagovornika. Kultura na nivou...
- duh_sa_sjekirom
#149 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Šta ako dijete nema majku?nemoguce vruce wrote:Trla baba lan, da joj prodje dan...
Last edited by duh_sa_sjekirom on 28/11/2012 18:13, edited 1 time in total.
- eluna
#150 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
a jer li dao odgovor na pitanje seksualnog iskorištavanja putem interneta????nemoguce vruce wrote:Islam je na sve dao odgovor, pa tako i na sexualni zivot, preventivu od raznih spolnih bolescura....sve je jasno ko dan. E sad, ko smatra da moze drugacije, bujrum...Dozer wrote:@Nemoguce vruce
OK. Hajde, evo, ti meni objasni kako se dobija sifilis, na sta utice, kako se manifestuje i kako se lijeci. Isto i za triper.
Ili, objasni mi erogene zone, sta su one, za sta su bitne, itd.
Ili, koje su moguce posljedice ulaska u seksualne odnose sa 12 godina?
Ili, zbog cega je moguce nemati djece ukoliko se zatrudni s 12-13-14?
Ili...Ili...
Ti ovo mozda i znas, a znas i prenijeti i sposoban si za to, isto kao mozda i ja. Ali - ubjedljiva smo manjina, vjeruj mi.
S druge strane, edukovani seksolog ce sve ovo i te kako dobro i detaljno objasniti, a isto tako i sve ono vezano za to, sto o onome prethodnom, sto o onome naknadnom.