Koji pas? Savjet pls!
Moderator: anex
- Friesian
#126 Re: Koji pas? Savjet pls!
hahahahha.. u pravu si... necu ni ja

- vaučer
#127 Re: Koji pas? Savjet pls!
Supruga lobira da radi male kćerke nabavimo psa u stanu kako bi ona imala veselo djetinjstvo, šta li već. Rekao sam joj kako bi radije pokupio salmonelu, gonoreju, sljepilo, ispadanje zuba, trovanje živom, bio žirant kockaru i da ću se odseliti s namještajem ako mi natovari to sranje u život.
Psi u stanu - ne hvala.
Psi u stanu - ne hvala.
- Pasiflora
#128 Re: Koji pas? Savjet pls!
Gdje smo stali sa temom: sta je covjek/postavljac teme odlucio? Kad stize stenac?
-
pakica_
#129 Re: Koji pas? Savjet pls!
sta li je supruga vidjela u tebivaučer wrote:Supruga lobira da radi male kćerke nabavimo psa u stanu kako bi ona imala veselo djetinjstvo, šta li već. Rekao sam joj kako bi radije pokupio salmonelu, gonoreju, sljepilo, ispadanje zuba, trovanje živom, bio žirant kockaru i da ću se odseliti s namještajem ako mi natovari to sranje u život.
Psi u stanu - ne hvala.
i fakat, sta li frutek odluci..
- Poison_Ivy
#130 Re: Koji pas? Savjet pls!
@vaučer
I još mi samo reci na osnovu čega si ti zaključio da trebaš s nama podijeliti probleme iz svog neuspjelog braka.
I još mi samo reci na osnovu čega si ti zaključio da trebaš s nama podijeliti probleme iz svog neuspjelog braka.
- Friesian
#131 Re: Koji pas? Savjet pls!
hoce da pokaze kako u braku treba da vlada kompromis..
bosanska demokratija - "Da se dogovorimo, e ovako ce da bude.."
bosanska demokratija - "Da se dogovorimo, e ovako ce da bude.."
- vaučer
#132 Re: Koji pas? Savjet pls!
Tema je o nabavljanju psa u stanu, zar ne?
Brak nije neuspio, ne vidim kako si to uspijela mudro zaključiti kao ni kako je ova ispod tebe uspijela zaključiti da mi nešto fali jer ne želim desetogodišnju obavezu za par slatkih fotki s klinkom. Žao mi je jer vam nisam dodao ništa temi, napustit ću vas jer ste prilično kisele na prvu.
Brak nije neuspio, ne vidim kako si to uspijela mudro zaključiti kao ni kako je ova ispod tebe uspijela zaključiti da mi nešto fali jer ne želim desetogodišnju obavezu za par slatkih fotki s klinkom. Žao mi je jer vam nisam dodao ništa temi, napustit ću vas jer ste prilično kisele na prvu.
- Pasiflora
#133 Re: Koji pas? Savjet pls!
Nije to tema, krivo si shvatio. @frutek hoce da nabavi psa pa je htio porazgovarati sa ljudima koji ga imaju da bi lakse donio odluku kojeg psa da nabavi.vaučer wrote:Tema je o nabavljanju psa u stanu, zar ne?
- Friesian
#135 Re: Koji pas? Savjet pls!
a pas ce se nekad drzati i u dvoristu, kad bude vrijeme za kucu 
uh, pa onda se neko usudi da kaze kako mi ne valjamo

uh, pa onda se neko usudi da kaze kako mi ne valjamo
- almirony
#136 Re: Koji pas? Savjet pls!
Mogu reci da donekle i razumijem @vaucera, imao sam rotta u stanu 10tak godina, i zaista je to ogromna obaveza. Medjutim, sve te obaveze, prilagodjavanje svog zivota u dobrom dijelu, manjak komformizma itd, sve nestane kao led na suncu kad ti se oci njegove dobre nasmiju i kad te doceka kad dolazis s posla
..ali dobro svako ima pravo da uredi svoj zivot na nacin koji ga cini sretnim. Ja sam trenutno bez psa, ne mogu reci da mi pri pomisli da ponovo nabavim psa (a to se desava svakog dana) kroz glavu ne prodju sve one negativne strane, ali ko se jednom zarazi taj je gotov, pa tako i ja, samo je pitanje dana kad ce malo stene ponovo sletiti u moj dom. Ovaj put ce to biti doberman ili srednji snaucer.
-
pakica_
#137 Re: Koji pas? Savjet pls!
dober! dober! dober!almirony wrote:Mogu reci da donekle i razumijem @vaucera, imao sam rotta u stanu 10tak godina, i zaista je to ogromna obaveza. Medjutim, sve te obaveze, prilagodjavanje svog zivota u dobrom dijelu, manjak komformizma itd, sve nestane kao led na suncu kad ti se oci njegove dobre nasmiju i kad te doceka kad dolazis s posla..ali dobro svako ima pravo da uredi svoj zivot na nacin koji ga cini sretnim. Ja sam trenutno bez psa, ne mogu reci da mi pri pomisli da ponovo nabavim psa (a to se desava svakog dana) kroz glavu ne prodju sve one negativne strane, ali ko se jednom zarazi taj je gotov, pa tako i ja, samo je pitanje dana kad ce malo stene ponovo sletiti u moj dom. Ovaj put ce to biti doberman ili srednji snaucer.
- almirony
#138 Re: Koji pas? Savjet pls!
ahh..to mi je tiha patnja, pratim intenzivno tu doberman scenu, jedino sto me odbija su u zadnje vrijeme jako izrazene bolesti, tesko i jedan dozivi 10 godina..no dobro to je vec druga prica o odgajivacima, incestnom uzgoju itdpakica_ wrote:dober! dober! dober!almirony wrote:Mogu reci da donekle i razumijem @vaucera, imao sam rotta u stanu 10tak godina, i zaista je to ogromna obaveza. Medjutim, sve te obaveze, prilagodjavanje svog zivota u dobrom dijelu, manjak komformizma itd, sve nestane kao led na suncu kad ti se oci njegove dobre nasmiju i kad te doceka kad dolazis s posla..ali dobro svako ima pravo da uredi svoj zivot na nacin koji ga cini sretnim. Ja sam trenutno bez psa, ne mogu reci da mi pri pomisli da ponovo nabavim psa (a to se desava svakog dana) kroz glavu ne prodju sve one negativne strane, ali ko se jednom zarazi taj je gotov, pa tako i ja, samo je pitanje dana kad ce malo stene ponovo sletiti u moj dom. Ovaj put ce to biti doberman ili srednji snaucer.
![]()
-
pakica_
#139 Re: Koji pas? Savjet pls!
de nemoj me sad crnjacit, jer moj puni 4 za manje od mjesec.. to bi znacilo jos 6 godina.. neeeeecu!! hocu makar jos 1526842almirony wrote:
ahh..to mi je tiha patnja, pratim intenzivno tu doberman scenu, jedino sto me odbija su u zadnje vrijeme jako izrazene bolesti, tesko i jedan dozivi 10 godina..no dobro to je vec druga prica o odgajivacima, incestnom uzgoju itd
- almirony
#140 Re: Koji pas? Savjet pls!
bez crnjaka, nek zivi dugo i dugo, a i kad se desi, najbolje lijek je drugo stene odmahpakica_ wrote:de nemoj me sad crnjacit, jer moj puni 4 za manje od mjesec.. to bi znacilo jos 6 godina.. neeeeecu!! hocu makar jos 1526842almirony wrote:
ahh..to mi je tiha patnja, pratim intenzivno tu doberman scenu, jedino sto me odbija su u zadnje vrijeme jako izrazene bolesti, tesko i jedan dozivi 10 godina..no dobro to je vec druga prica o odgajivacima, incestnom uzgoju itd![]()
- Cholina_Lokica
#141 Re: Koji pas? Savjet pls!
Evo neko je istresao dobermana od nekih 8 mjeseci ispred azila Gladno Poljealmirony wrote:ahh..to mi je tiha patnja, pratim intenzivno tu doberman scenu, jedino sto me odbija su u zadnje vrijeme jako izrazene bolesti, tesko i jedan dozivi 10 godina..no dobro to je vec druga prica o odgajivacima, incestnom uzgoju itdpakica_ wrote:dober! dober! dober!almirony wrote:Mogu reci da donekle i razumijem @vaucera, imao sam rotta u stanu 10tak godina, i zaista je to ogromna obaveza. Medjutim, sve te obaveze, prilagodjavanje svog zivota u dobrom dijelu, manjak komformizma itd, sve nestane kao led na suncu kad ti se oci njegove dobre nasmiju i kad te doceka kad dolazis s posla..ali dobro svako ima pravo da uredi svoj zivot na nacin koji ga cini sretnim. Ja sam trenutno bez psa, ne mogu reci da mi pri pomisli da ponovo nabavim psa (a to se desava svakog dana) kroz glavu ne prodju sve one negativne strane, ali ko se jednom zarazi taj je gotov, pa tako i ja, samo je pitanje dana kad ce malo stene ponovo sletiti u moj dom. Ovaj put ce to biti doberman ili srednji snaucer.
![]()
-
Frutek
#142 Re: Koji pas? Savjet pls!
Hahah šta sam to ja rekao pa bi bila tolika šteta da ja uzmem psa?! Pa ti si care moj Cesar nad Cesarima, al zaista. Napravio si čitavu Ilijadu i Odiseju od ovoga, a samo sam pitao za mišljenje raje koja ima ili je imala pse. Nisam s marsa pao, jasno mi je kolika je odgovornost i kako se život promjeni, tj. sve se mora reorganizovat itd. Tim više što mi sigurno niko neće pomoć u tome, pola familije se panično boji pasa, a neki su mi rekli da mi neće više kročit nogom u kuću, kao da se radi o lavovima i hijenama...Druga stvar, nisam balavac pa da mi treba neko nadobudno predavanje o moralu i etici...Da me baš briga, samo bih uzeo štene, vidio kako ide, ako ne, vratio ga ili izbacio iz života i gotova priča! Ali pošto nisam takav, potrudio sam se da se dodatno malo educiram pa da mogu bolju odluku donet je li to ili nije za mene...Svjetionik wrote: 5. Na osnovu svega pročitanog od osobe koja je otvorila temu, bi bila prava šteta da taj čovjek uzme psa. Njega vode neke totalno iz pseće perspektive nebitne stvari. Ali to je samo moje mišljenje i na toj ocjeni se zaustavljam. Neka sve što sam napisao ostane za nekog drugog ko eventualno će se odlučivati o psu kojeg prvi put nabavlja.
Što se tiče odluke o pasmini (na putu sam poslom svakako), nisam još ništa odlučio a pojedinci s komentarima mi pofino zgade cijelu ideju i onda kontam, kud uopšte otvorih temu
I da...ako i vi ostali mislite da ima nešto u mojim komentarima što govori da pas zaista nije za mene, slobodno recite, lijepo je i to znat
-
pakica_
#143 Re: Koji pas? Savjet pls!
novog? nije to onaj mrsavi sa klempavim usima, a?Cholina_Lokica wrote: Evo neko je istresao dobermana od nekih 8 mjeseci ispred azila Gladno Polje
@almirony, hvala i amin, nadam se da hoce
@frutek, zasto ista shvatas ozbiljno od ove uvrijedjene primadone kojoj ne zanosimo m*da na krivini, pa mu uvrijedismo ego, te nas "pametnjakovic" sve popljuva.. ti sebi slobodno uzmi pasce i kad se to desi, opet dodji ovdje da nas pitas ako sta imas u vezi s malom.. (jesam navalila da bude zenka
- Friesian
#144 Re: Koji pas? Savjet pls!
@Frutek jarane gledaj ko ti govori a ne sta ti govori.. (pogledaj samo njegove komentare na temi "Kako preboljeti?").. prema tome, ne se sikirati.. 
i da, za takve uslove idealna je zenka.. i ja sam za..
i da, za takve uslove idealna je zenka.. i ja sam za..
- Svjetionik
#145 Re: Koji pas? Savjet pls!
Nije mi bila namjera da ulazim u dublju analizu, prije svega radi ovog smiješnog ljudskog forum čopora (Cholina, Pasiflora, pakica i Friesiana, te pridruženi član Kosača) koji grize i napada po forumu jer se osjeća ugroženo radi svog neznanja i vapi za kultivizacijom. Ali evo da ne budem nefer prema tebi pošto sam dao "crnu" ocjenu, a pitaš zašto. Potrošiću još dvadesetak minuta na objašnjenje:Frutek wrote:Hahah šta sam to ja rekao pa bi bila tolika šteta da ja uzmem psa?! Pa ti si care moj Cesar nad Cesarima, al zaista. Napravio si čitavu Ilijadu i Odiseju od ovoga, a samo sam pitao za mišljenje raje koja ima ili je imala pse. Nisam s marsa pao, jasno mi je kolika je odgovornost i kako se život promjeni, tj. sve se mora reorganizovat itd. Tim više što mi sigurno niko neće pomoć u tome, pola familije se panično boji pasa, a neki su mi rekli da mi neće više kročit nogom u kuću, kao da se radi o lavovima i hijenama...Druga stvar, nisam balavac pa da mi treba neko nadobudno predavanje o moralu i etici...Da me baš briga, samo bih uzeo štene, vidio kako ide, ako ne, vratio ga ili izbacio iz života i gotova priča! Ali pošto nisam takav, potrudio sam se da se dodatno malo educiram pa da mogu bolju odluku donet je li to ili nije za mene...Svjetionik wrote: 5. Na osnovu svega pročitanog od osobe koja je otvorila temu, bi bila prava šteta da taj čovjek uzme psa. Njega vode neke totalno iz pseće perspektive nebitne stvari. Ali to je samo moje mišljenje i na toj ocjeni se zaustavljam. Neka sve što sam napisao ostane za nekog drugog ko eventualno će se odlučivati o psu kojeg prvi put nabavlja.
Što se tiče odluke o pasmini (na putu sam poslom svakako), nisam još ništa odlučio a pojedinci s komentarima mi pofino zgade cijelu ideju i onda kontam, kud uopšte otvorih temu
I da...ako i vi ostali mislite da ima nešto u mojim komentarima što govori da pas zaista nije za mene, slobodno recite, lijepo je i to znat
Dijelovi tvojih komentara, bez neke posebne štete po tebe jer su izrezani iz konteksta:
" Dosta sam istraživao o svim ovim pasminama koje sam naveo uključujući i dobermana i njemačkog (belgijskog) ovčara i za SVE govore da nisu za početnika! Moram reć da me to pravo nervira! Šta to uopšte znači "nije za početnika"?! Trebamo sad svi uzet za prvog psa pudlicu ili labradora ili šta već. "
"... treba mi pas koji je u stanju odbranit kuću i svoj čopor"
"Jesi li imao iskustva sa Staffordima drugar? Smije li ponekad ostat sam u stanu ili ga moram non-stop vodit sa sobom? Pitam jer to neće uvijek bit moguće..."
"...al odma da ti kažem da ne bi uzeo psa sa ulice, nema šanse. Ne zbog tog što je uličar već što ne možeš znat šta je jadan sve predevero i kakvih je to posljedica ostavila na njegovu psihu."
Tvoj osnovni problem je pogrešan i lažan pristup. Kao eto "dosta si istraživao, čitao, savjetovao se" ali nemaš pojma i to ne kriješ u svojim komentarima. U isto vrijeme i puno znaš i ništa ne znaš. Koristiš to po potrebi.
Nervira te to što si početnik i što treba tako da pristupiš. Što je apsurd.
Treba ti nekakav pas koji će biti programiran po NATO standardu, a ti nemaš nikakvo znanje o tome. Hoćeš da je na dugme, kad treba da brani, kad treba da bude nježan, kad treba da bude socijalizovan itd. Misliš rasom i dresurom (stručne osobe, ne tvojom) ćeš to sve kupiti i riješiti. Samo eto da dobiješ pravu specifikaciju proizvoda (rasnog psa) i usluge, tj. trenera.
Ne postoji pas koji će te odbraniti danas. Ovo nije vrijeme Brus-Lija, gdje će da presudi fizička snaga pojedinca i njegova borbena vještina. Ljudi koriste oružje. Pas se prvo otruje ili ubije na drugi način, a onda se djeluje. Ako se osjećaš nesigurno nabavi pušku.
Kao nećeš uličara jer je to kao potencijalno istraumiran pas, ignorišući svjesno, a kao slučajno činjenicu da na ulicama ima pasa koji imaju po par dana i gdje se može lako probrati štene od dva mjeseca koje sigurno nije imalo nikakve posebne traume. Majke se obično osame i u nekim ruševinama podignu mlade na samom početku. Uostalom toliko ljudi poklanja pse mješance ili čak rasne pse koji nisu jakog predgrea nakon što se njihova ženka okoti. Dakle, otvoreno rečeno, tvoji razlozi protiv mješanaca su lažni i htio si samo riješiš ih se i nastaviš o onome što tebe kao zanima, a to je kupovni rasni, savršeni, statusni pas.
Od tog svega nema ništa. Zato nemoj se bez veze dalje peglati, jer je 98% šanse da se tvoja očekivanja neće ispuniti.
Ti: "Hahah šta sam to ja rekao pa bi bila tolika šteta da ja uzmem psa?"
Po sebi nisi ništa, po spomenutom čoporu, ništa. A svoj dio sam objasnio.
Slažem se sa onim kako te Friesian savjetuje, pročitaj ono što sam napisao na temi "kako preboljeti". Bolje se tu vidi suština mog pristupa nego ovdje. Ono čime se ljudi kao recimo ovaj nabrojani čopor ili recimo konkretno Friesian ponosi, i misli da je to ljudski i sa znanjem, ja se toga grozim. Konkretno evo to što misli da on i drugi mogu zamijeniti psihologa i dati čovjeku sa većim problemima pravi savjet na forumu. Za mene je to ludost. Jasno mi je da se moj pristup većini ne dopada, jasno mi je i da si ti konkretno bliži njima nego meni. To je sve sasvim uredu. Ja ostavljam mogućnost da ja nisam upravu, a da vi sa svojom pričom koju pričaju svi jeste. Da bar vi možete ostaviti mogućnost da vi niste u pravu, pa makar i 1%, ali ne retorički, nego zaista. To bi bio dobar početak i onda se ne bi dešavale stvari koje su spuštanje komunikacije na sramotan nivo. Ma koliko vi mislili da imate pravo na takvo nešto i da druga strana zaslužuje takav odnos. Teška slabost i inferiornost.
Čovjek koji zna šta piše ovdje je zengi. On i ovi ostali koje sam ja primjetio, su kao nebo i zemlja. Njegova svaka riječ je sa iskustvom i znanjem. Ne kažem da je supermen i da će svakog psa dovesti u red, ali bar po svemu napisanom zna šta je najjednostavniji, a i šta najkomplikovaniji pas iz vlastitog iskustva, i kako se u startu postaviti najbolje. Ne govorim ovo sad tebi samo, nego nekom potencijalnom budućem čitaocu koji je čovjek. Čitajte zengija. Pobrojane ostavite da se kisele u svom čoporu i međusobno razmjenjuju mudrosti. Jasno je ko je tu da živi na forumu, a ko pokušava pomoći, bez lažne solidarnosti.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#146 Re: Koji pas? Savjet pls!
Je li tebe netko od nas zvao da nas prosvjetliš? Je li te Bog poslao da svojim znanjem ovdje probudiš ignorante? Dođi si k sebi i ne prosipaj se.....Nije mi bila namjera da ulazim u dublju analizu, prije svega radi ovog smiješnog ljudskog forum čopora (Cholina, Pasiflora, pakica i Friesiana, te pridruženi član Kosača) koji grize i napada po forumu jer se osjeća ugroženo radi svog neznanja i vapi za kultivizacijom
Pitanje za sve?.. Da li ste ikada upoznali istinskog experta u nečemu, a da je to prezentirao sa puno prepotencije i nipodištavačkog osnosa prema audijenciji usput stalno navodeći svoje nesumnjive i neupitne zasluge u znanju? Ja nisam
- Cholina_Lokica
#147 Re: Koji pas? Savjet pls!
Juce ga neko istresao, 6-7 mjeseci imapakica_ wrote:novog? nije to onaj mrsavi sa klempavim usima, a?Cholina_Lokica wrote: Evo neko je istresao dobermana od nekih 8 mjeseci ispred azila Gladno Polje
@almirony, hvala i amin, nadam se da hocedugo, dugo *_*
@frutek, zasto ista shvatas ozbiljno od ove uvrijedjene primadone kojoj ne zanosimo m*da na krivini, pa mu uvrijedismo ego, te nas "pametnjakovic" sve popljuva.. ti sebi slobodno uzmi pasce i kad se to desi, opet dodji ovdje da nas pitas ako sta imas u vezi s malom.. (jesam navalila da bude zenka)
- Cholina_Lokica
#148 Re: Koji pas? Savjet pls!
A sad fakat bez zezancije... Za to sve preporucujem mjesanca, i to labrador i njemacki ovcar
Ili ti ga kako i m ameri dadose ime kad ih uvrstise u pasminu German Shephrador ili Labrashepherd
Imas super kera za za igru i mazenje, velik, ulijeva strah kad ga vide, a nema sanse da ti neko nepoznat udje u stan a da mu ti ne odobris ili da ti pridje na ulici kakav klosar, od one ogromne bebe se pretvara u zvijer
Koga znas i ti ga pustis nema nikakvih problema, kome ne dozvolis da pridje gotolo nema ga vise
Sa djecom su odlicni, samo ih zeza sto su veliki, ali su super porodicni psi. Aktivni, cuvari, i nisu teski za trening, znaci nema tvrdoglavosti kao kod staforda i slicnih pasmina za koje ti treba iskustvo. Eh sad, zna ih biti plaho ruznih, to im je mana
Ali ih ima jako dosta potpuno crnih, koji izgledaju kao crni njem. ovcar kojem se neko zezao sa usima, i ti su prelijepi (imam jednog), i stvarno facinantno izgledaju.
U engleskoj i Americi su se vec poceli i prodavati, kao i rasni psi
U engleskoj i Americi su se vec poceli i prodavati, kao i rasni psi
- Partizzanka
#149 Re: Koji pas? Savjet pls!
kako bona colina lokice ruzni
ja upisah i google samo neke mazne ljepotane pokazuje
praaaavi cuko!
praaaavi cuko!
- Cholina_Lokica
#150 Re: Koji pas? Savjet pls!
Ma znaju ispast nekakvi klempavi, smedje siviPartizzanka wrote:kako bona colina lokice ruzni
praaaavi cuko!
Ali ovi crni stvarno izazivaju divljenje... Carlija komentarisu skoro svi koji prodju pored njega, i svi su ono kakooo jeee dobaaaar