kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica???

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
idic

#126 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by idic »

Ja Sam Odavle wrote:
idic wrote:
E to je naša crna stvarnost, mom sinu engleski predaje cura koja je živjela u australiji i tamo završila neke škole. Zato sa našim jezikom nema pojma, djeca joj se smiju na časovima kad nešto provali, na kraju se i ona smije zajedno s njima. 8-)
Pa ne predaje mu bosanski, pobogu! Umjesto da budes sretan sto ti djetetu strani jezik predaje "native speaker", ti se rugas sto ne zna tvoj jezik.
Zna se šta je zakonska regulativa, da bi neko predavao u školi mora imati univerzitetsku diplomu VII stepena, što podrazumjeva da vlada domaćim jezikom na akademskom nivou. Ovo valjda važi, bez obzira koji predmet predaje, za svo nastavno osoblje. Ako predaje engleski jezik u 6. razredu osnovne škole naravno da im gramatiku objašnjava na maternjem jeziku. To je uzrast djece koja nema nivo znanja jezika da bi mogli cijeli čas pratiti i savladati na stranom jeziku. Pa dotična kaže prezenat trećog lica jednine .Tebi je svejedno ako neko ko recimo predaje matematiku ili fiziku ne vlada elementano maternjim jezikom. :shock:
Zato sada u školama djeca mogu od nastavnog osoblja čuti njiha vaske metnuti itd.
Ja se ne sjećam da je u obrazovnom sistemu predhodne države bilo nastavnika sa ovakvim načinom izražavanja.
Dozer

#127 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Dozer »

Da ne pricamo o tome da se desavaju i padezne vratolomije, pa uciteljica djeci predaje bosanski, diktira i kaze: "Djeco, pisite - Mirela je dala Dadu loptu". Djeca reaguju i kazu "valjda je dala Dadi loptu?", a uciteljica ih onda, muckajuci, pouci da je i "Dadu" i "Dadi" ispravno. Jos samo da im je objasnila po kojem padezu je "Dadu" ispravno u ovom slucaju :D.

Ili, pitanje na pismenom testu iz bosanskog: "Nabroj 4 biljke". Dijete napisalo Ruza, Jabuka, Paprat i Djetelina. Ruza i Jabuka su prekrizeni kao netacni, povucena strelica i dopisano "Ovo je cvijece i voce". :shock:
A ja mislio da je ruza biljka, isto kao i jabuka (doduse, jabuka je i stablo, ali i plod, ali svejedno)... Nek' sam i to naucio :D
Drugo pitanje je "Nabroj neke zarazne bolesti", Dijete napisalo: Mononukleoza (tad je bilo po vijestima da je epidemija, pa dijete culo i ostalo mu), Gripa i Pljuskavice. Mononukleoza je prekrizena kao netacno :D .
Jasno, ocjena je umanjena radi tih i slicnih "netacnih" odgovora.
otherside

#128 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by otherside »

Dozer wrote:Da ne pricamo o tome da se desavaju i padezne vratolomije, pa uciteljica djeci predaje bosanski, diktira i kaze: "Djeco, pisite - Mirela je dala Dadu loptu". Djeca reaguju i kazu "valjda je dala Dadi loptu?", a uciteljica ih onda, muckajuci, pouci da je i "Dadu" i "Dadi" ispravno. Jos samo da im je objasnila po kojem padezu je "Dadu" ispravno u ovom slucaju :D.

Ili, pitanje na pismenom testu iz bosanskog: "Nabroj 4 biljke". Dijete napisalo Ruza, Jabuka, Paprat i Djetelina. Ruza i Jabuka su prekrizeni kao netacni, povucena strelica i dopisano "Ovo je cvijece i voce". :shock:
A ja mislio da je ruza biljka, isto kao i jabuka (doduse, jabuka je i stablo, ali i plod, ali svejedno)... Nek' sam i to naucio :D
Drugo pitanje je "Nabroj neke zarazne bolesti", Dijete napisalo: Mononukleoza (tad je bilo po vijestima da je epidemija, pa dijete culo i ostalo mu), Gripa i Pljuskavice. Mononukleoza je prekrizena kao netacno :D .
Jasno, ocjena je umanjena radi tih i slicnih "netacnih" odgovora.
majko moja...prvo sam nakacila onog smaju sto se grohotom smije a onda sam skontala da je ovo ipak tuzno.
The BEN10

#129 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by The BEN10 »

sane wrote:
sokkia wrote:pa što ti to ne riješiš sa djetetom?
svi mi slabo vidimo nedostatke u vaspitanju svoje djece pa kad nam neko ukaže na to nama krivo. :oops:
ti mrziš uciteljicu umjesto da joj budeš zahvalna .
Ma ne,sve je to o.k.sto je meni saopsteno,ne mrzim,zasto bi?Samo mi je krivo sto je bilo to pred djetetom i drugim roditeljima zar nema vise onih razgovora u holu skole
Jedno od osnovnih pravila savjetovanja jeste da se radi diskretno, jer u protivnom često stvori kontraefekat. Da ne kažem da kada roditelji koji nit' paze na svoju djecu, nit' ih odgajaju, čuju da neko kritikuje drugog roditelja oni dobiju krila i ta koprena koju imaju pred očima u vezi sa odgojem djece biva još deblja. Meni bi isto tako teško palo da neko kritikuje mene pred drugim roditeljima radi djeteta, jer koliko smo mi izdvojili vremena za odgoj oba djeteta je nenormalno (recimo, stariji sin je prvi put u školi, nakon toliko godina provedenih u vrtiću, pitao šta znači - GOVNO. Od nas to nikad nije čuo, psovku, ružne riječi, bilo šta.).
I sad treba neko likovati radi jednog ekscesa koji se malcu oteo i tražiti uporišta u lošem odgoju svoje djece...
Dozer

#130 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Dozer »

majko moja...prvo sam nakacila onog smaju sto se grohotom smije a onda sam skontala da je ovo ipak tuzno.
Naravno da je tuzno...sada se tome smijem, ali kada sam taj kontrolni dobio pod nos da ga potpisem, nije mi nimalo bilo do smijeha. Jer, hajd' sto uciteljica pravi budalom moje dijete, pa i sebe, nego slanjem svega toga da i ja potpisem pokusava budalom napraviti i mene.

Mislim, kada se sve sagleda, nije to nimalo bez veze i onda se postavlja i pitanje - ko sve i cemu uci djecu?
gagy06

#131 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by gagy06 »

Dozer wrote:Da ne pricamo o tome da se desavaju i padezne vratolomije, pa uciteljica djeci predaje bosanski, diktira i kaze: "Djeco, pisite - Mirela je dala Dadu loptu". Djeca reaguju i kazu "valjda je dala Dadi loptu?", a uciteljica ih onda, muckajuci, pouci da je i "Dadu" i "Dadi" ispravno. Jos samo da im je objasnila po kojem padezu je "Dadu" ispravno u ovom slucaju :D.
Ispravno je logički, ali ne i u praksi. U bosanskom jeziku postoje imenice a, e, i vrste na osnovu genitiva jednine.
U ovom slučaju imenice muškog roda su a vrste. Pa bi bilo (kako forumaši vole da zezaju)N. Džeko, G. Džeka. Znači od Muja, od Hasa itd.
Treba imati u vidu da je osnova jezika istočnohercegovački dijalekat štokavskog narječja, stoga, logično: istočno se priča pravilnije (iliti native).
Dozer, meščini da tebi nešto drugo smeta- oni koji su kao došli odnekle.
Ja sam jedno vrijeme živio u srednjoj Bosni i ni kriv ni dužan sam bio ekspert za č i ć. Neki su mi tada prigovarali da pričam ko Srbi (samo zato što nisam miješao č,ć,dž,đ). :-)
Ne znam šta bi rekli u Sarajvu!?
tetka69

#132 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by tetka69 »

Moja sestra ima tri kcerke :) :) :) i najstarija je prvacic.
Kao i svakog drugog dana i juce je sestra otisla po malenu ali je umjesto djeteta izasla uciteljica i pozvala sestru u razred pa joj rekla da mora pod hitno pedagogu (SESTRA)!!!
Mogu samo da zamislim kako se sestra osjecala i sta joj je sve proslo groz glavu , po prirodi je jako tiha i osjetljiva i fakat mi nije jasno kako se nije onesvjestila od soka !
Uvazena uciteljica je zakljucila da moja sestra radi zadacu a ne djete ?! Na pitanje moje , zaprepastene, sestre (koja je eto 'IGROM SLUCAJA" zavrsila pedagosku akademiju)na osnovu cega je optuzuje za nesto tako besmisleno, uciteljica joj odgovara :"Zadace su joj izuzetno uredne , pise pravo i nema gresaka ."
Sve to i jos par nebuloznih recenica je izgovoreno drsko i popraceno nadobudnim i svadalackim drzanjem. Sestra joj je odgovorila da nemoze tog momenta ici do pedagoga jer sa sobom ima i bebu od 6 mjeseci (koja je pocele da se dere u meduvremenu) a i da ne zeli da traumira djete(prvacica) odlaskom do pedagoga bez potrebe , i da ce se pobrinuti da sutra neko pripazi djecu i da ce ona rado otici pedagogu ali da potrazi savjet sta da kaze uciteljici koja je neosnovano optuzuje da radi zadacu svog prvacica i da je njena zadaca uredna jer vjezba i radi s njom po sat - dva prije nego sto ona zadacu ustvari uradi .
A onda joj ova veli : " A Vi radite sa svojim djetetom ? Ja sam mislila da Vam je lakse da Vi to nabrzinu uradite , znam da imate pune ruke , nije Vam lako s troje djece." :sad:
Sestra se malo dozvala od prvog soka i polako joj objasnila da vrijeme dok beba spava i srednja djevojcica je u obdanistu , ona iskoristi da bi vjezbala i ponovo preradila gradivo koje je najstarija radila taj dan u skoli i objasnila uciteljici da djecu nije radala da joj budu teret i obaveza , nego da joj budu sreca i zadovoljstvo.
Gospoda uciteljica je smrsila nesto kao izvinjenje i samo se okrenula i otisla .
Sestra je ostatak dana provela objasnjavajuci malenoj da uciteljica nije ljuta na nju jer je djete , bez obzira sto nije cula konverzaciju skontala po ponasanju i drzanju doticne prosvjetne radnice , da ova grdi sestru i kad su dosle kuci nije dala mami da joj pride a kamo li pomogne JER NE ZELI DA JE UCITELJICA NE VOLI !!!
E haj sad ti budi pametan !
Dozer

#133 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Dozer »

Ne smeta meni ama bas niko, zaista, ali pod uslovom da mi ne namece nesto svoje i mimo nekih opsteprihvacenih pravila.
Ja č,ć,đ,dž,š nikada ne mijesam, tako da s tim nemam nikakvih problema :)

A ne znam ni kako je ovo gornje ispravno i logicki ako znamo da je, cini mi se genitiv to bjese, KOME, CEMU, a ne KOMU, CEMU.
biserna zvoncica

#134 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by biserna zvoncica »

e,moji roditelji.zaboravili ste odgojiti djecu a hocete u ime vas da vam ih vaspitavaju ucitelji. odmah se vide odgojena djeca,sa njima nema mnogo problema.ako roditelj kaze da on djetetu od 8,9 ili 10 godina ne moze nista,sta onda da ucitelj radi?doslo je mnogo fukare u ovaj grad,svega se tu doselilo i naselilo. :-)
Dozer

#135 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Dozer »

Cinjenica...
gagy06

#136 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by gagy06 »

Dozer wrote: A ne znam ni kako je ovo gornje ispravno i logicki ako znamo da je, cini mi se genitiv to bjese, KOME, CEMU, a ne KOMU, CEMU.
Nije nego KOGA, ČEGA :-D -pa imenica muškog roda na A
Mostarci ce isto reci: mojih noga, mojih ruka...
Dozer

#137 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Dozer »

E, da...kome, cemu je Dativ, jel' tako? Svejedno, davno sam to ucio pa malo izlapi :)
gagy06

#138 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by gagy06 »

biserna zvoncica wrote:?doslo je mnogo fukare u ovaj grad,svega se tu doselilo i naselilo. :-)
Predlazem adminu da zatvori temu zakljucak je donesen: drski ucitelji/uciteljice su fukara, roditelji nestasne djece su fukara, i svi su oni dosli odnekuda.
Poison_Ivy

#139 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Poison_Ivy »

biserna zvoncica wrote:doslo je mnogo fukare u ovaj grad,svega se tu doselilo i naselilo. :-)
Rođena i odrasla u Sarajevu, znam da su mnogi koji su ovde generacijama živjeli nžalost otišli. Drugi su se tokom i poslije rata doselili i ima nas svakakvih. Ali je ovo toliko jedna grozna izjava koja govori da ništa bolji nisu ni ovi što su tu oduvijek živjeli. Velika, ali baš velika sramota.
uglavnomja

#140 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by uglavnomja »

Poison_Ivy wrote:
biserna zvoncica wrote:doslo je mnogo fukare u ovaj grad,svega se tu doselilo i naselilo. :-)
Rođena i odrasla u Sarajevu, znam da su mnogi koji su ovde generacijama živjeli nžalost otišli. Drugi su se tokom i poslije rata doselili i ima nas svakakvih. Ali je ovo toliko jedna grozna izjava koja govori da ništa bolji nisu ni ovi što su tu oduvijek živjeli. Velika, ali baš velika sramota.

:thumbup:

samo da dodam, u sarajevu se nikad nije govorilo dadA, dadU (kao dao sam dadU, a ne vidio sam dadu), ili dzekA...
gagy06

#141 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by gagy06 »

uglavnomja wrote: samo da dodam, u sarajevu se nikad nije govorilo dadA, dadU (kao dao sam dadU, a ne vidio sam dadu), ili dzekA...
Evoluiralo i Sarajevo.
uglavnomja

#142 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by uglavnomja »

gagy06 wrote:
uglavnomja wrote: samo da dodam, u sarajevu se nikad nije govorilo dadA, dadU (kao dao sam dadU, a ne vidio sam dadu), ili dzekA...
Evoluiralo i Sarajevo.
evolucija i kontraevolucija :roll:
ActionWoman

#143 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by ActionWoman »

gagy06 wrote:
Evoluiralo i Sarajevo.
Nije bitno da li se na ulici govorilo, poenta je sta je gramaticki ispravno. Evo jedan primjer da se podsjetimo zasto je vazno koristiti dadA, dadU:

Dala sam knjigu ZeljkU (DadU). (muskarcu)
Dala sam knjigu Zeljki (Dadi). (zeni)

Moj savjet roditeljima jeste da motivisu (milom po mogucnosti) djecu da sto vise citaju, da im ukinu crtane filmove koje mogu gledati u programu nasih tv stanica, da im ukinu gledanje sapunica i "Lud, zbunjen, normalan", da ni pod razno ne propuste s njima na vrijeme usavrsiti tablicu mnozenja, dijeljenja, sabiranja i oduzimanja, da ih nauce lijepom ponasanju.

Savjet nastavnom osoblju jeste da prosire vidike i da probaju otkriti kakvi tipovi licnosti postoje, kako uce razliciti tipovi licnosti, kako pribliziti gradivo razlicitim tipovima licnosti, kako ih zainteresovati, kako ih disciplinovati. Bice i vama i djeci lakse i ljepse u toku nastave. Meni je vise pateticno kada vidim da neki profesori forsiraju stari sistem nastave ili kada insistiraju npr. da djeca koja su rodjena i zive u ovom vremenu analiziraju pjesme i price (iz vremena prije posljednjeg rata) kao sto smo ih mi koji smo rodjeni u tom vremenu analizirali (mislim u smislu da djeca ovog vremena izvuku iste zakljucke kao mi djeca iz onog vremena). Djeca izlaze nepismena jer ne citaju. Tacka.

Imamo spoj izmedju 1. idiotskog plana i programa i 2. zastarjelog nacina ucenja i poucavanja. Potrebno je da djeca budu samostalna, a roditelj mora (na vrijeme, znaci u septembru, a ne u maju na kraju skolske godine) provjeriti kakvo je znanje koje dijete usvaja u skoli i uvesti djetetu radne navike (ucenje na odredjenom mjestu, u tacno odredjeno vrijeme, svaki dan), pomoci djetetu da nauci kako se uci.

U procesu obrazovanja nema iskljucivosti. Sva tri elementa moraju dati svoj doprinos (i nastavnici, i djeca, i roditelji).
addy_sa

#144 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by addy_sa »

može li pjesma od DadA i ŠakA.. :D :D

učiteljice i nastavnice svoj odnos prema djeci i njihovim roditeljima formiraju prema materijalnom stanju porodice..
...the end ...
Hopkins

#145 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Hopkins »

DadA, DzekA i sl. je gramaticki ispravno ali je seljacki. Kraj diskusije.
Ambrozija

#146 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Ambrozija »

kockica_kockica wrote:Roditelj koji se vise brine o tome sto je razrednica pred svim roditeljima rekla da mu je dijete nevaspitano, nego samom cinjenicom da mu je dijete nevaspitano je smijesno i zalosno u isto vrijeme... Najlakse je za svoje propuste u odgoju okriviti nekoga drugog... Zato djeca i jesu takva kakva su u skolama, drska, bezobrazna, nevaspitana, raskalasena... Iza te djece stoje njihovi roditelji koji to sve hrane i podrzavaju samim tim sto svoju ljutnju umjesto da usmjere da dijete i sebe usmjeravaju na nastavnike i razrednike...

Osoba koja ima 20 i vise ucenika treba odrzavati red najmanje 3-4 puta po 45 minuta. Da li je iko od vas to ikad pokusao? Zaokupiti paznju 6-godisnjaka ili 7-godisnjaka na 45 minuta? Probajte nekad. Iznenadit cete se kako je to tesko. Jos kad imate nekog andjelka kojem je kuci sve dopusteno.. hmm... Da li mozete zamisliti kako je to kad 20 7-godisnjaka zabavlja jedan 7-godisnjak a vi niste u mogucnosti malog andjelka kazniti, a ono zna da iza njega stoji roditelj.
Procitah svih 6 str. teme, i ovo je post koji mi je privukao paznju i koji objasnjava cijelu situaciju! :thumbup:
Novi Dan

#147 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Novi Dan »

kockica_kockica wrote:Roditelj koji se vise brine o tome sto je razrednica pred svim roditeljima rekla da mu je dijete nevaspitano, nego samom cinjenicom da mu je dijete nevaspitano je smijesno i zalosno u isto vrijeme... Najlakse je za svoje propuste u odgoju okriviti nekoga drugog... Zato djeca i jesu takva kakva su u skolama, drska, bezobrazna, nevaspitana, raskalasena... Iza te djece stoje njihovi roditelji koji to sve hrane i podrzavaju samim tim sto svoju ljutnju umjesto da usmjere da dijete i sebe usmjeravaju na nastavnike i razrednike...

Osoba koja ima 20 i vise ucenika treba odrzavati red najmanje 3-4 puta po 45 minuta. Da li je iko od vas to ikad pokusao? Zaokupiti paznju 6-godisnjaka ili 7-godisnjaka na 45 minuta? Probajte nekad. Iznenadit cete se kako je to tesko. Jos kad imate nekog andjelka kojem je kuci sve dopusteno.. hmm... Da li mozete zamisliti kako je to kad 20 7-godisnjaka zabavlja jedan 7-godisnjak a vi niste u mogucnosti malog andjelka kazniti, a ono zna da iza njega stoji roditelj.

:thumbup:
uvijek kad se radi o ovakvim i sličnim temama, dođem do zaključka da bi prvo trebalo roditelje obrazovati, zatim nastavno osoblje (uvijek ima i ono "čast izuzecima"), pa tek onda djecu.

mislim da je problem malograđanstva kod roditelja ogroman. kod većine stanovništva, pa i roditelja.

pazite, banalan primjer: profesor u srednjoj školi počinje da viđa odličnog i primjernog učenika sa grupicom za koju se pretpostavlja da se drogiraju (ono, kako već ide, javna tajna). poziva oca tog djeteta i skreće mu pažnju na to. i koja je reakcija roditelja? izdere se na profesora što ga zove zbog gluposti!?
Avetinho

#148 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Avetinho »

idic wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
idic wrote:
E to je naša crna stvarnost, mom sinu engleski predaje cura koja je živjela u australiji i tamo završila neke škole. Zato sa našim jezikom nema pojma, djeca joj se smiju na časovima kad nešto provali, na kraju se i ona smije zajedno s njima. 8-)
Pa ne predaje mu bosanski, pobogu! Umjesto da budes sretan sto ti djetetu strani jezik predaje "native speaker", ti se rugas sto ne zna tvoj jezik.
Zna se šta je zakonska regulativa, da bi neko predavao u školi mora imati univerzitetsku diplomu VII stepena, što podrazumjeva da vlada domaćim jezikom na akademskom nivou. Ovo valjda važi, bez obzira koji predmet predaje, za svo nastavno osoblje.
Sta je regulativa, a sta se podrazumijeva, ili sta se predpostavlja da se podrazumijeva? Zato nam je sistem nakaradan, jer vise volimo nestrucnjake s diplomama VII stepena nego ucetelje engleskog kojima je maternji jezik engleski.

U najboljim skolama svijeta nastavu predaju ne oni nastavnici koji govore maternjim jezikom, nego oni koji gradivo poznaju najbolje, bez obzira na maternji jezik.
gagy06

#149 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by gagy06 »

Hopkins wrote:DadA, DzekA i sl. je gramaticki ispravno ali je seljacki. Kraj diskusije.
Ne postoji seljacki-u jeziku je sve objasnjivo.
safran

#150 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

ActionWoman wrote: Moj savjet roditeljima jeste da motivisu (milom po mogucnosti) djecu da sto vise citaju, da im ukinu crtane filmove koje mogu gledati u programu nasih tv stanica, da im ukinu gledanje sapunica i "Lud, zbunjen, normalan", da ni pod razno ne propuste s njima na vrijeme usavrsiti tablicu mnozenja, dijeljenja, sabiranja i oduzimanja, da ih nauce lijepom ponasanju.

Savjet nastavnom osoblju jeste da prosire vidike i da probaju otkriti kakvi tipovi licnosti postoje, kako uce razliciti tipovi licnosti, kako pribliziti gradivo razlicitim tipovima licnosti, kako ih zainteresovati, kako ih disciplinovati. Bice i vama i djeci lakse i ljepse u toku nastave. Meni je vise pateticno kada vidim da neki profesori forsiraju stari sistem nastave ili kada insistiraju npr. da djeca koja su rodjena i zive u ovom vremenu analiziraju pjesme i price (iz vremena prije posljednjeg rata) kao sto smo ih mi koji smo rodjeni u tom vremenu analizirali (mislim u smislu da djeca ovog vremena izvuku iste zakljucke kao mi djeca iz onog vremena). Djeca izlaze nepismena jer ne citaju. Tacka.

Imamo spoj izmedju 1. idiotskog plana i programa i 2. zastarjelog nacina ucenja i poucavanja. Potrebno je da djeca budu samostalna, a roditelj mora (na vrijeme, znaci u septembru, a ne u maju na kraju skolske godine) provjeriti kakvo je znanje koje dijete usvaja u skoli i uvesti djetetu radne navike (ucenje na odredjenom mjestu, u tacno odredjeno vrijeme, svaki dan), pomoci djetetu da nauci kako se uci.

U procesu obrazovanja nema iskljucivosti. Sva tri elementa moraju dati svoj doprinos (i nastavnici, i djeca, i roditelji).
I konačno jedan smislen post, sa naglaskom na boldirano, s tim da se ono prvo uči na fakultetu a usavršava praksom.
Pa ljudi moji - da li je ikom jasno da je biti roditelj najteža profesija u životu za koju na postoji ni škola, ni kurs, ni instruktivna nastava. Roditelji i pored najbolje volje, truda i zalaganja, jednostavno nisu kompetentni da odgajaju djecu. Naše aktivnosti su utemeljene na bezuslovnoj ljubavi, dobrim namjerama i instinktu a to nije dovoljno. Zato postoje prosvjetno-pedagoške ustanove u kojoj rade osobe školovane za taj posao. Pa pobogu, postoji nešto što se zove metodologija rada i metodika nastave, postoji psihologija djece - te stvari se izučavaju na fakultetu a usavršavaju kroz praksu. Sa druge strane, ti profesionalci, i kada imaju najbolje namjere, jednostavno nemaju mogućnost individualnog rada sa djetetom. Zato je tu neophodna dobra komunikacija učitelj-roditelj (a izblamirati roditelja u javnosti to nije). I onda pozitivna reakcija neće izostati.

Evo konkretno moj primjer. Posjedujem dokumente koji kažu da sam vrlo obrazovana osoba i u svojoj struci sam "neko i nešto" ali sam totalno nesposobna da svoje dijete naučim elementarne vještine kao što su čitanje i pisanje. Od učiteljice nisam očekivala da ona vježba sa njim ali sam očekivala savjet kako da ja vježbam sa njim. Smislen savjet nisam dobila (pa eto, uzmite neki jednostavan tekst i vježbajte - neeeee, ja sam mislila uzeti Dnevni avaz). Ali zato svaki dan u svesci poruka - vježbati čitanje, vježbati pisanje ..... i nastojeći da udovoljim učiteljici tlačim prvačića i u njemu izazivam otpor. Tražim savjete po internetu i grebem pedagošku literaturu od poznanika. Konačno odem do pedagoga škole i tek od nje dobijem savjete koji su se pokazali korisnim.

Kažete da je kućni odgoj temelj - naravno, slažem se. Ali osnovna škola je odgojno-obrazovna ustanova - dakle, primarno odgojna pa tek onda obrazovna. I učitelji su prije svega odgajatelji - školovani odgajatelji, za razliku od roditelja. Dakle, dijete se ne odgaja samo kući. Mnoga djeca, do dolaska u školu, nisu bila u prilici usvojiti norme ponašanja u grupi. Naravno, različite porodice imaju različite norme ponašanja - što je za neke nedopustivo, nekima je potpuno normalno. Postoje metode da se to izbalansira ali je i za to potrebno vrijeme pa je iluzorno očekivati fino odgojenu djecu u prvom razredu.

Moje dijete nije cvjećka i toga sam svjesna. Veći dio vremena je OK i surađuje ali tu i tamo ima problema sa kontrolom emocija. Evo, večeras je napravio krajnje nepotreban eksces u produženom boravku s namjerom da me kazni jer sam nekoliko dana bila na putu. Prvi impuls mi je napravti od njega flekicu na zidu ali ne ide .... Kako postupiti? Otkulirati i reagovati nakon izlaska iz škole? Ne valja - ostavljam dojam da mu je to dopušteno i da se može ponašati kako on želi. Reagovati odmah i natjerati ga da popravi urađeno? Stavljam ga u podređen položaj pred drugarima i rizikujem još gori eksces sutradan ako ga djeca budu provocirala. Ne znam - nisam pametna. A sigurna sam da postoji adekvatan metod da se i ti njegovi ispadi stave pod kontrolu. Ja ne znam - trenutno sam u potrazi za dobrim dječijim psihologom. Ako neko zna takvog .......
Post Reply