Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- respo
#126 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
ne sabijas sam zrak jebem ga ja nego smjesu zraka i goriva
a ide omjer 15:1
a pali ga starter
jedan od klipova je uvijek bar u pripremi takta broja 2 a kad se sabije onda ga pali gore pomenuti starter
a pali ga starter
jedan od klipova je uvijek bar u pripremi takta broja 2 a kad se sabije onda ga pali gore pomenuti starter
- dottore
#127 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
da li je dovoljna slia da uspori vozilo samo sabijanje zraka, da motor radi kao kompresor bez benzina, tj. kada se krece na inerciji obavlja kontra stvar...?respo wrote:ne sabijas sam zrak jebem ga ja nego smjesu zraka i goriva
a pali ga starter
- respo
#128 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
citas li ti sta ti ja pisem ne sabija samo zrak u tome je fazon
-
NoriDeNoir
#129 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Pa jedino da provjerite trosi li gorivo ili ne je da slepate neko auto kojem ste prethodno ispraznili rezervoar potpuno i onda da probate da ga upalite na nacin kako vec neko gore predlozi (naglo otpustit kvacilo, vozilo u brzini itd...)
Ja nemam pojma o ovome ali mi se jednio ovo cini dovoljnim da se rijesi misterija
Ja nemam pojma o ovome ali mi se jednio ovo cini dovoljnim da se rijesi misterija
- basicm
#130 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Auto ce "upaliti" tj vrtice se motor kao da radi ali cim stisnes kvacilo ugasice se, pasti na nulu.NoriDeNoir wrote:Pa jedino da provjerite trosi li gorivo ili ne je da slepate neko auto kojem ste prethodno ispraznili rezervoar potpuno i onda da probate da ga upalite na nacin kako vec neko gore predlozi (naglo otpustit kvacilo, vozilo u brzini itd...)
Auto ne trosi nizbrdo nista...
- respo
#131 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
ma kakvi trosi kad ide niz brdo on i proizvodi malu kolicinu goriva
- amortizer
#132 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
i to nuklearnog, a ako dodje do punjenja rezervoara do "cepa", visak salje preko bluetooth-a ili WiFi-a Ahmedinedzadurespo wrote:ma kakvi trosi kad ide niz brdo on i proizvodi malu kolicinu goriva
-
Mlad i Nevin
#133 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Oduvijek sam gotivio ''lernizbrdaše'' 
-
direstraits0078
#134 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Jos uvijek mi nije jasno kako nekimalakse ulazi metar na straznji dio, nego cm u glavu, al' hajd' dobro.
Evo prakticnog testa (za ove iz recenice iznad) za provjeru da li vam motor trosi gorivo prilikom otpustanja gasa, tj. u voznji nizbrdo.
Prije ovog testa se moramo sloziti da gorivo u clindar moze doci iskljucivo preko injektora/dizne koja ubrizgava gorivo u usisnu granu ili eventualno direktno u cilindar. Dakle, ako na injektoru nema struje, nema goriva u cilindru. Jasno?
Radi prakticnosti, test uradite na benzincu s ubrizgavanjem goriva (popularni ajnspric, i.e. itd), mada se moze uraditi i na dizelasu, razlika je u nijansama.
Prikljucite LED na injektor preko kojeg se gorivo ubrizgava u usis/cilindar. Ako ste sa elektrikom na "Vi", zamolite bilo kojeg autoelektricara a to uradi za vas. Provedite kabl s LED van motornog prostora i pricvrstite npr. za rucicu brisaca ili negdje na vidno mjesto. Sad imate jasnu sliku o tome kad gorivo dolazi u cilindar, tj. kad dizna radi, ili kad je otvorena, a kad je zatvorena, jer na diznu ne dolazi napon prilikom deceleracije, odnosno kad otpustite papucicu gasa. Sad to sve lijepo snimite i postavite na YT i ovakvima kao sto je pokretac teme ili njegovi sljedbenici zapusite usta jednom za uvijek. EOD
Ukoliko i dalje ne shvataju, problem je u nekoj od dioda koje se ne nalaze u njihovom automobilu, vec u njihovim glavama, i ne svijetle, jer nema napona...
Evo prakticnog testa (za ove iz recenice iznad) za provjeru da li vam motor trosi gorivo prilikom otpustanja gasa, tj. u voznji nizbrdo.
Prije ovog testa se moramo sloziti da gorivo u clindar moze doci iskljucivo preko injektora/dizne koja ubrizgava gorivo u usisnu granu ili eventualno direktno u cilindar. Dakle, ako na injektoru nema struje, nema goriva u cilindru. Jasno?
Radi prakticnosti, test uradite na benzincu s ubrizgavanjem goriva (popularni ajnspric, i.e. itd), mada se moze uraditi i na dizelasu, razlika je u nijansama.
Prikljucite LED na injektor preko kojeg se gorivo ubrizgava u usis/cilindar. Ako ste sa elektrikom na "Vi", zamolite bilo kojeg autoelektricara a to uradi za vas. Provedite kabl s LED van motornog prostora i pricvrstite npr. za rucicu brisaca ili negdje na vidno mjesto. Sad imate jasnu sliku o tome kad gorivo dolazi u cilindar, tj. kad dizna radi, ili kad je otvorena, a kad je zatvorena, jer na diznu ne dolazi napon prilikom deceleracije, odnosno kad otpustite papucicu gasa. Sad to sve lijepo snimite i postavite na YT i ovakvima kao sto je pokretac teme ili njegovi sljedbenici zapusite usta jednom za uvijek. EOD
Ukoliko i dalje ne shvataju, problem je u nekoj od dioda koje se ne nalaze u njihovom automobilu, vec u njihovim glavama, i ne svijetle, jer nema napona...
-
GaRGa
#135 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Vama koji mislite da motor sa elektronskim ubrizgavanjem trosi gorivo kada kocis motorom iznad 2000 rpm treba zabranit ulazak na ovaj pod forum...
-
emko1234
#136 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
bravo majstoreGaRGa wrote:Vama koji mislite da motor sa elektronskim ubrizgavanjem trosi gorivo kada kocis motorom iznad 2000 rpm treba zabranit ulazak na ovaj pod forum...
- butterfly_01
#137 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
kad je parkiran/ugasen...