Na sva tvoja pitanja imas odgovor u realnosti i sadasnjosti danasnje BiH. Eto sada se mozemo praviti da nismo bezrezervno pristali na RS. Ali sve cinjenice govore drugacije, nasi politicari i formalno pravno priznali taj entitet prije skoro 20 godina. Pogledaj danasnju situaciju i odnos prema tom entitetu od strane Bosnjackih politicara. Pogledaj dansnju situaciju odnosa stanovnistva u Federaciji prema RS. I sada zamisli kako ce to biti za 20 godina. Svi su se navikli na RS da je tu da postoji i nikoga uglavnom ne zanima sta se tamo dogadza. Ove nove generacije sto dolaze uopste nece imati osjecaj da se npr Rogatica dio BiH, tako da ih apsolutno nece ni zanimati ako npr tamo izvise zastavu Srbije.LaBomba wrote:elcaliente wrote:Entiteti nece nestati jer se narodi u BiH o tome nece nikada sloziti.
Neko je gore napisao kako su entiteti napravljeni zbog toga da bi se muslimansko stanovnistvo getoiziralo. Mislim da to nije tacno, entiteti su napravljeni da bi Srpski narod u BiH imao pravo na samoupravu, jer se drugacije rat nebi zaustavio. Po meni su kantoni napravljeni da bi se muslimani raspracali( getoizirali ) i da nemaju preveliku moc u odnosu na federlanog partnera. ( sto je naravno u jednu ruku i fer )
Narodi u BiH se nikada nisu slozili ni da postioje nekakvi entiteti, nego naprotiv, srpska politika je isla protiv volje naroda, koji se VECINOM opredjelio za suverenu, nezavisnu drzavu na referendumu 1992, i to je prizanao citav svijet. Dakle citav svijet je priznao RBiH, bez ikakvih entiteta.
Zato bi srpski narod u BiH imao pravo na samoupravu, i to u jednoj drzavi koja je bila toliko etnicki izmjesana? Jel to Srbi imaju neko univerzalno pravo mozda da prave ciste etnicke teritorije, na ustrb drugih naroda, u protivnom ce biti rat? Kakvo je to razmisljanje?
Srbi u BiH su defintivno izasli kao pobjednici iz pregovora u Dejtonu jer su dobili autonomiju na jako zavidnom nivou i skoro pola teritorije BiH. Naravno je da ono sto su dobili nece nikada vise ispustiti iz svojih ruku, tako da to pitanje o nestanku entiteta je suvisno.
Neki su cak i spominjali sukobe. Ja mislim da nikada nece doci do sukoba na ovom prostoru, pogotovo sto dolaze nove generacije koje su se navikle na entitete i kojima je ustavno uredzenje ustavri svejedno. Cak i kada bi RS proglasila nezavisnost, sumnjam da bi vecina stanovnista u Federacija isla u rat zbog toga. Realno gledajuci niti ljude u Federaciji zanima sta se dogadza u RS a ljude u RS pogotovo ne zanima Federacija. Ljudi sto su protjerani prije 20 godina iz RS i koji zive u Federaciji idu jedanput ili dva puta godisnje tamo i to je to. Nisu ni oni zaniteresovani za povratak ili nesto drugo. Njihova djeca su ili ce biti rodjena u federaciji, tako da ih nista nece vezati za drugi entitet.
Tako da entiteti ostaju zauvjek ako ne dodze do disolucije BiH, a ja se licno nadam da nece.
Zasto bi svi pro-bosanski orijentisani ljudi bezrezervno pristali na nekakav srpski entitet, koji je nastao svim onim sedstvima koji se kose sa svim medjunarodnim, ustavnim, civilizacisjkim i bozijim normama? Zasto ti nama nameces ovde da su Srbi neki superioran narod u odnosu na druge, cija eto volja treba i mora da se postuje? Dalje nemoj da pricas o protjeranim i nemogucnosti povratka na jednom tako niskom nivou, i kako ljudi nisu zainteresovani za povratak! Naravno da nece biti zainteresovani za povratak dok postoji taj entitet kao trijumf svih zlocina, i sad neko tu treba da zivi i jos da uvazava i prihvata tu tvorevinu kao nesto sasvim prirodno, a i poznata je stvar kako se sprovodio anex 7, tako da te tvoje izjave su tokliko plitke i nadasve uvrjedljive za sve zrtve etnickog ciscenja.
Ja ne pricam uopste o protjeranima na niskom nivou niti zelim da koga uvrijedim. Ali i ovdije trebamo pogledati cinjenicno stanje i realnost danas. Istina je da ne postoji stvarna zelja za povratkom. Upravo zbog toga sto se npr ljudima iz istocne Bosne sve desilo trebali bi prezvljeli se organizovati i uraditi nesto po tom pitanju, ako ne zele da zauvijek izgube vezu sa rodnim krajom. Dzaba kuce i dolasci jednaput godisnje, za par godina ni toga nece biti.Za sve ove godine ja nisam ni jednu jacu inicijativu vidio sto se tice povratka. Evo tipicna situacija u Srebrenici gdje svi oni kojima su puna usta Srebrenice na TV tek 20 godina poslije rata prijavljuju boravak u Srebrenici.Zar to nije apsurd.
Entiteti su trajni i za naseg zivota ih nece niko ukinuti a vjerovatno ni poslije ne. Da se desio masovniji povratak i da je glas povratnika RS jaci, vjerovatno bi i situacija u okviru RS bila malo drugacija i bolja za povratnike. Ovako se sve zavrsava na tome da su Bosnjaci zadovoljni sto je npr Foca na karti u BiH a to sto realno tamo nema Bosne to ih nesto ni ne brine previse.