Kraj entiteta?

Locked
elcaliente

#126 Re: Kraj entiteta?

Post by elcaliente »

LaBomba wrote:
elcaliente wrote:
Entiteti nece nestati jer se narodi u BiH o tome nece nikada sloziti.
Neko je gore napisao kako su entiteti napravljeni zbog toga da bi se muslimansko stanovnistvo getoiziralo. Mislim da to nije tacno, entiteti su napravljeni da bi Srpski narod u BiH imao pravo na samoupravu, jer se drugacije rat nebi zaustavio. Po meni su kantoni napravljeni da bi se muslimani raspracali( getoizirali ) i da nemaju preveliku moc u odnosu na federlanog partnera. ( sto je naravno u jednu ruku i fer )

Narodi u BiH se nikada nisu slozili ni da postioje nekakvi entiteti, nego naprotiv, srpska politika je isla protiv volje naroda, koji se VECINOM opredjelio za suverenu, nezavisnu drzavu na referendumu 1992, i to je prizanao citav svijet. Dakle citav svijet je priznao RBiH, bez ikakvih entiteta.
Zato bi srpski narod u BiH imao pravo na samoupravu, i to u jednoj drzavi koja je bila toliko etnicki izmjesana? Jel to Srbi imaju neko univerzalno pravo mozda da prave ciste etnicke teritorije, na ustrb drugih naroda, u protivnom ce biti rat? Kakvo je to razmisljanje?

Srbi u BiH su defintivno izasli kao pobjednici iz pregovora u Dejtonu jer su dobili autonomiju na jako zavidnom nivou i skoro pola teritorije BiH. Naravno je da ono sto su dobili nece nikada vise ispustiti iz svojih ruku, tako da to pitanje o nestanku entiteta je suvisno.
Neki su cak i spominjali sukobe. Ja mislim da nikada nece doci do sukoba na ovom prostoru, pogotovo sto dolaze nove generacije koje su se navikle na entitete i kojima je ustavno uredzenje ustavri svejedno. Cak i kada bi RS proglasila nezavisnost, sumnjam da bi vecina stanovnista u Federacija isla u rat zbog toga. Realno gledajuci niti ljude u Federaciji zanima sta se dogadza u RS a ljude u RS pogotovo ne zanima Federacija. Ljudi sto su protjerani prije 20 godina iz RS i koji zive u Federaciji idu jedanput ili dva puta godisnje tamo i to je to. Nisu ni oni zaniteresovani za povratak ili nesto drugo. Njihova djeca su ili ce biti rodjena u federaciji, tako da ih nista nece vezati za drugi entitet.
Tako da entiteti ostaju zauvjek ako ne dodze do disolucije BiH, a ja se licno nadam da nece. :bih:

Zasto bi svi pro-bosanski orijentisani ljudi bezrezervno pristali na nekakav srpski entitet, koji je nastao svim onim sedstvima koji se kose sa svim medjunarodnim, ustavnim, civilizacisjkim i bozijim normama? Zasto ti nama nameces ovde da su Srbi neki superioran narod u odnosu na druge, cija eto volja treba i mora da se postuje? Dalje nemoj da pricas o protjeranim i nemogucnosti povratka na jednom tako niskom nivou, i kako ljudi nisu zainteresovani za povratak! Naravno da nece biti zainteresovani za povratak dok postoji taj entitet kao trijumf svih zlocina, i sad neko tu treba da zivi i jos da uvazava i prihvata tu tvorevinu kao nesto sasvim prirodno, a i poznata je stvar kako se sprovodio anex 7, tako da te tvoje izjave su tokliko plitke i nadasve uvrjedljive za sve zrtve etnickog ciscenja.
Na sva tvoja pitanja imas odgovor u realnosti i sadasnjosti danasnje BiH. Eto sada se mozemo praviti da nismo bezrezervno pristali na RS. Ali sve cinjenice govore drugacije, nasi politicari i formalno pravno priznali taj entitet prije skoro 20 godina. Pogledaj danasnju situaciju i odnos prema tom entitetu od strane Bosnjackih politicara. Pogledaj dansnju situaciju odnosa stanovnistva u Federaciji prema RS. I sada zamisli kako ce to biti za 20 godina. Svi su se navikli na RS da je tu da postoji i nikoga uglavnom ne zanima sta se tamo dogadza. Ove nove generacije sto dolaze uopste nece imati osjecaj da se npr Rogatica dio BiH, tako da ih apsolutno nece ni zanimati ako npr tamo izvise zastavu Srbije.
Ja ne pricam uopste o protjeranima na niskom nivou niti zelim da koga uvrijedim. Ali i ovdije trebamo pogledati cinjenicno stanje i realnost danas. Istina je da ne postoji stvarna zelja za povratkom. Upravo zbog toga sto se npr ljudima iz istocne Bosne sve desilo trebali bi prezvljeli se organizovati i uraditi nesto po tom pitanju, ako ne zele da zauvijek izgube vezu sa rodnim krajom. Dzaba kuce i dolasci jednaput godisnje, za par godina ni toga nece biti.Za sve ove godine ja nisam ni jednu jacu inicijativu vidio sto se tice povratka. Evo tipicna situacija u Srebrenici gdje svi oni kojima su puna usta Srebrenice na TV tek 20 godina poslije rata prijavljuju boravak u Srebrenici.Zar to nije apsurd.
Entiteti su trajni i za naseg zivota ih nece niko ukinuti a vjerovatno ni poslije ne. Da se desio masovniji povratak i da je glas povratnika RS jaci, vjerovatno bi i situacija u okviru RS bila malo drugacija i bolja za povratnike. Ovako se sve zavrsava na tome da su Bosnjaci zadovoljni sto je npr Foca na karti u BiH a to sto realno tamo nema Bosne to ih nesto ni ne brine previse.
hAZNADAR

#127 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

muzicar_iz_parka wrote:Povratak postoji kod onih koji nemaju šansu otići negdje drugo ili se nisu snašli u međuvremenu u RS ili FBIH (u zavisnosti o kome narodu se radi).
Iako nije 100% pouzdan izvor informacija, na rezultatima lokalnih izbora iz 2008 godine se može otprilike vijdeti u kojim opštinama postoji povratak po broju glasova za stranke iz FBiH ili za one iz RS kada posmatramo opštine u federaciji.
http://www.izbori.ba/Mandati27102008/index.asp
Broj regristovanih nije baš ažuran, ali ako kažemo da je izlaznost kod svih na sličnom nivou, onda se može reći da rezultati pokazuju otprilike gdje to ima povratka.

Narod koji živi u dijaspori i tamo ima regulisan boravak, posao, uređen život teško će se vratiti nazad, ne samo oni koji su izbjegli iz prijeratnih mjesta boravka, nego i oni koji nikad nisu bili izbjeglice a otišli u periodu između 1996 do 2012.
Povratak ne postoji odavno - tu rijec treba izbaciti - ko se vratio - vratio. Danas se neko samo moze preseliti. Isto kao milioni Engleza, Francuza, Spanaca,.. sto se ko s'poslom presele u drugu zemlju unutar Evrope zarad posla, ili tek promjene.
Kada govorimo i perspektivi Bosnjaka u danasnjoj RS tu ne mislim samo na povratak - dijaspora se nece vratiti osim penzionera - niko nije lud svoju djecu seliti u sistem gdje si gradjanin drugog reda. Ja mislim o mogucnosti obicne selidbe Bosnjaka iz Federacije u RS zbog posla ili mozda i boljeg standarda - ali ko je lud da svoju djecu suocava sa islamofobijom i diskriminacijom. I to je problem sa entitetom jer potencira nacionalnu dominaciju - a dokle je nacionalne dominacije u BiH - uvijek ce biti problema, tenzija i nestabilne politicke situacije.

Ja sanjam BiH u buducnosti koja ce kao po Evropi biti povezana autoputevima, gdje ce covjek moci zivjeti u jednom a raditi u drugom entitetu i prelaziti do posla za cas. Zamisli zivjeti u Mostaru a raditi u Sarajevu, zivjeti u Bihacu a raditi u Banjaluci i te razdaljine preci za manje od sata. Zamisli da familija iz Bihaca preseli u Banjaluku ili familija iz Ljubuskog u Sarajevo zarad posla. To je utopija sada i nerealno za mog zivota, nerealno i za zivotnog vijeka moje djece - ali mozda nije nerealno za unuke i dalje. Zato je jedino bitno za nas danasnje da ni po zivu glavu ne potpisemo nikakvo dijeljenje, raspad, .. drzave - jer ce sljedece generacije mozda biti u boljim uslovima da se izbore za svoja prava na prostoru cijele BiH. Ne mozemo im ostaviti geto u amanet kao jedini okvir - nemamo za to mandat niti na to pravo. Unutrasnje uredjenje je druga prica i to je promjenjivog karaktera. Entiteti su se pokazali kao neefikasni i kocnicari napretka. Plus sto su opasni i izvor problema. Tu sam pesimista oko mira u BiH - jer ne vidim nacina kako da se velikosrbi spuste na zemlju i odustanu od aparthejda.
hAZNADAR

#128 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

ploodilo wrote:šta bi dična sda bez entiteta kao što je RS,kako bi se vadili da je za sve kriv dodik ili srbi a još kad se napravi i treći entitet na kojem se otvoreno radi u kojem sudjeluje isključivo sda i onaj konjušar incko kao i kompletna međunarodna zajednica gdje su zapečatili sarajevo-zenica=Džamahirija 2 etnički čista grada,onda sda koja je mostar i hercegovinu prodala još prije 20 godina a koji je opstao zahvaljujući hrabrrim ljudima koji su preživjeli 2 agresije gdje je i dan danas kad prođeš istočnim djelom grada imam priliku svaki mjesec poslom sam tamo taj dio izgleda kao bejrut sve ruševina do ruševine dok je zapadna hrvatska strana kao las vegas i opet naravno kriv neko drugi,tako da su entiteti napravljeni da svak muze svoga i gdje familije vode sve poslove ovo je mafijaška država gdje nema privrede sem prodaje heroina a budžet se krpi kreditima od MMF,Lično mišljenje dabogda se ova država raspala što prije to bolje
Licno misljenje - mozes to pozeliti samo za svoju kucu ili brak, biznis,... jer samo tu imas mandat za takvo sto.
elcaliente

#129 Re: Kraj entiteta?

Post by elcaliente »

Kao sto se nasi politicari deklerativno zalazu za Evropu, tako se i narod deklerativno zalaze sa promjene u uredzenju drzave. Iz postova do sada vecina su za to da se zadrzi "status qvo" pa neka onda neko drugi mjenja u buducnosti. Realno to znaci da se nesto ni ne zanimamo za entitete. A nadati se da ce neke nove generacije nesto mjenjati je utopija. Te generacije su rodjene sa entitetima i njima je to normalno da je to tako, njima ako nesto smeta on se nece potruditi da nesto mijenaju, nego ce kao i njihovi predaci spakovati kofer i traziti srecu i zapadnoj Evropi. Tako da oni uopste nece osjecati neku tjesnocu o kojo se ovdije prica. Uostalom osjeca li neko sada tjesnocu, dali je nama tijesno od Sarajeva do Zenice, dali uopste neko razmislja o tome.
Problem kod Bosnjaka je da uvijek ima neki izgovor za nesto i uvjek je neko drugi kriv. Srbi u RS su nam milion puta do sada dokazali kako se bori za svoju stvar. Dodik pobjedzuje 10 godina i opet ce pobijediti jer je njegvom narodu vazna samo jedna stvar i to je RS sve ostalo dolazi poslije toga.
mojusername

#130 Re: Kraj entiteta?

Post by mojusername »

elcaliente wrote:
Na sva tvoja pitanja imas odgovor u realnosti i sadasnjosti danasnje BiH. Eto sada se mozemo praviti da nismo bezrezervno pristali na RS. Ali sve cinjenice govore drugacije, nasi politicari i formalno pravno priznali taj entitet prije skoro 20 godina. Pogledaj danasnju situaciju i odnos prema tom entitetu od strane Bosnjackih politicara. Pogledaj dansnju situaciju odnosa stanovnistva u Federaciji prema RS. I sada zamisli kako ce to biti za 20 godina. Svi su se navikli na RS da je tu da postoji i nikoga uglavnom ne zanima sta se tamo dogadza. Ove nove generacije sto dolaze uopste nece imati osjecaj da se npr Rogatica dio BiH, tako da ih apsolutno nece ni zanimati ako npr tamo izvise zastavu Srbije.
Ja ne pricam uopste o protjeranima na niskom nivou niti zelim da koga uvrijedim. Ali i ovdije trebamo pogledati cinjenicno stanje i realnost danas. Istina je da ne postoji stvarna zelja za povratkom. Upravo zbog toga sto se npr ljudima iz istocne Bosne sve desilo trebali bi prezvljeli se organizovati i uraditi nesto po tom pitanju, ako ne zele da zauvijek izgube vezu sa rodnim krajom. Dzaba kuce i dolasci jednaput godisnje, za par godina ni toga nece biti.Za sve ove godine ja nisam ni jednu jacu inicijativu vidio sto se tice povratka. Evo tipicna situacija u Srebrenici gdje svi oni kojima su puna usta Srebrenice na TV tek 20 godina poslije rata prijavljuju boravak u Srebrenici.Zar to nije apsurd.
Entiteti su trajni i za naseg zivota ih nece niko ukinuti a vjerovatno ni poslije ne. Da se desio masovniji povratak i da je glas povratnika RS jaci, vjerovatno bi i situacija u okviru RS bila malo drugacija i bolja za povratnike. Ovako se sve zavrsava na tome da su Bosnjaci zadovoljni sto je npr Foca na karti u BiH a to sto realno tamo nema Bosne to ih nesto ni ne brine previse.
Upravo tako, bas sam to htio reci. 20 godina od rata se govori kako povratnicki proces jos uvijek nije zavrsen, kako ne treba raditi popis stanovnistva do se to ne rijesi. 20 GODINA!! To se jedino izbjegava uraditi zato sto ce se pokazati da je bio podjednak odliv Srba iz Federaije kao sto je Bosnjaka iz RS. Mozda ne iz istog razloga, al je bio. Dalje, kad god se u prici spomene RS o tome se prica kao necemu sto je 'njihovo'. Ljudi, pa i RS je nasa. Cijela BIH je nasa. Zar je bitno kako se koji dio zove? Cesto me pitaju kako je 'tamo kod njih', ljudi koji zive ne vise od 50 km od 'granice'. Pa, mater ti, zar nisi nikad bio u BL, u Doboju, Trebinju? Jesam, al prije rata. Pa jel mislis da sad imaju skener za Bosnjake i da ce te odma snajper skinut ako probas uci u grad? Pa mene je vise strah biti u Sarajevu nego u Banjaluci. Dole svaki dan neko bude upucan ili izboden. Ako nista, Srbi su mnogo kulturniji od Bosnjaka, kako na selu tako i u gradovima. Sto se Srebrenice tice.....cini mi se da se u taj grad zadnjih 15 godina vise ulagalo nego u Neum. Samo mi nije jasno u sta (koga)? Prijatelj je bio nedavno, ja nisam nikad, kaze NEMA NICEGA. Kaze, mislio sam da ce sve da sija, da ce me crveni tepih docekati.........ustvari, jedva naso neku kafanu, popio kafu i voz! A prica se o njoj punih usta, treba poseban status, kurac-palac.......vnogo treba. Trebaju fabrike raditi, pa da mladi ljudi iz cijele BIH mogu, ako hoce, otici zivjeti tamo.
LBVIEW

#131 Re: Kraj entiteta?

Post by LBVIEW »

elcaliente wrote:Kao sto se nasi politicari deklerativno zalazu za Evropu, tako se i narod deklerativno zalaze sa promjene u uredzenju drzave. Iz postova do sada vecina su za to da se zadrzi "status qvo" pa neka onda neko drugi mjenja u buducnosti. Realno to znaci da se nesto ni ne zanimamo za entitete. A nadati se da ce neke nove generacije nesto mjenjati je utopija. Te generacije su rodjene sa entitetima i njima je to normalno da je to tako, njima ako nesto smeta on se nece potruditi da nesto mijenaju, nego ce kao i njihovi predaci spakovati kofer i traziti srecu i zapadnoj Evropi. Tako da oni uopste nece osjecati neku tjesnocu o kojo se ovdije prica. Uostalom osjeca li neko sada tjesnocu, dali je nama tijesno od Sarajeva do Zenice, dali uopste neko razmislja o tome.
Problem kod Bosnjaka je da uvijek ima neki izgovor za nesto i uvjek je neko drugi kriv. Srbi u RS su nam milion puta do sada dokazali kako se bori za svoju stvar. Dodik pobjedzuje 10 godina i opet ce pobijediti jer je njegvom narodu vazna samo jedna stvar i to je RS sve ostalo dolazi poslije toga.
Pri tom dajuci podrsku politickoj opciji za koju je i genocid legitiman nacin ostvarivanja svojih ciljeva i koja i dan danas bastini rezultate istog.
Medutim, kad ovo spomenes i konstatiras kako Bosnjake nista ne obavezuje na prihvatanje takve srpske politicke volje i "realnosti" na terenu , dezurni moralizatori kako na ovoj temi tako i sire, pocnu ti palamuditi, kako to ne moze, za Boga miloga, RS ima legitimitet, ona je izraz volje srpskog naroda i :-) sl.
Kolega Haznadar je u par navrata detaljno elaborirao zasto Bosnjaci, sve kad bi i mogli zaboraviti sve sto im je u ime te srpske politicke volje uradeno 90-tih,nikad ne mogu pristati na srpsko "pravo" na manji entitet. :thumbup:
LBVIEW

#132 Re: Kraj entiteta?

Post by LBVIEW »

mojusername wrote:
elcaliente wrote:
Upravo tako, bas sam to htio reci. 20 godina od rata se govori kako povratnicki proces jos uvijek nije zavrsen, kako ne treba raditi popis stanovnistva do se to ne rijesi. 20 GODINA!! To se jedino izbjegava uraditi zato sto ce se pokazati da je bio podjednak odliv Srba iz Federaije kao sto je Bosnjaka iz RS. Mozda ne iz istog razloga, al je bio. Dalje, kad god se u prici spomene RS o tome se prica kao necemu sto je 'njihovo'. Ljudi, pa i RS je nasa. Cijela BIH je nasa. Zar je bitno kako se koji dio zove? Cesto me pitaju kako je 'tamo kod njih', ljudi koji zive ne vise od 50 km od 'granice'. Pa, mater ti, zar nisi nikad bio u BL, u Doboju, Trebinju? Jesam, al prije rata. Pa jel mislis da sad imaju skener za Bosnjake i da ce te odma snajper skinut ako probas uci u grad? Pa mene je vise strah biti u Sarajevu nego u Banjaluci. Dole svaki dan neko bude upucan ili izboden. Ako nista, Srbi su mnogo kulturniji od Bosnjaka, kako na selu tako i u gradovima. Sto se Srebrenice tice.....cini mi se da se u taj grad zadnjih 15 godina vise ulagalo nego u Neum. Samo mi nije jasno u sta (koga)? Prijatelj je bio nedavno, ja nisam nikad, kaze NEMA NICEGA. Kaze, mislio sam da ce sve da sija, da ce me crveni tepih docekati.........ustvari, jedva naso neku kafanu, popio kafu i voz! A prica se o njoj punih usta, treba poseban status, kurac-palac.......vnogo treba. Trebaju fabrike raditi, pa da mladi ljudi iz cijele BIH mogu, ako hoce, otici zivjeti tamo.
Kulturniji, kako da ne, samo sto im,npr., ne smeta zivjeti par metara od masovne grobnice. :oops:
sinuhe

#133 Re: Kraj entiteta?

Post by sinuhe »

Ma prica likova sa Bistrika, Vratnika sto nikad Srbina nisu vidjeli. Takvima se najnormalnije prodaje i jugonostalgija i slicno.
LBVIEW

#134 Re: Kraj entiteta?

Post by LBVIEW »

sinuhe wrote:Ma prica likova sa Bistrika, Vratnika sto nikad Srbina nisu vidjeli. Takvima se najnormalnije prodaje i jugonostalgija i slicno.
Nek odu malo u manji entitet u vrijeme obiljezavanja masovnih zlocina nad Bosnjacima i uvjeri se kako se lokalni Srbi prema istim odnose. :-) U Omarskoj su ljetos,npr, na dan zatvaranja zloglasnog logora, na komemoraciji slovom i brojem bila prisutna dvojica Srba(naravno, svaka im cast za isto), cak je jedan dao i izjavu za stampu :thumbup: , a ostatak se pravi kao da se nista desilo nije. :x
elcaliente

#135 Re: Kraj entiteta?

Post by elcaliente »

LBVIEW wrote:
sinuhe wrote:Ma prica likova sa Bistrika, Vratnika sto nikad Srbina nisu vidjeli. Takvima se najnormalnije prodaje i jugonostalgija i slicno.
Nek odu malo u manji entitet u vrijeme obiljezavanja masovnih zlocina nad Bosnjacima i uvjeri se kako se lokalni Srbi prema istim odnose. :-) U Omarskoj su ljetos,npr, na dan zatvaranja zloglasnog logora, na komemoraciji slovom i brojem bila prisutna dvojica Srba(naravno, svaka im cast za isto), cak je jedan dao i izjavu za stampu :thumbup: , a ostatak se pravi kao da se nista desilo nije. :x

I kako promijeniti to? Sta uraditi, da se glas Bosnjaka vise cuje u RS? Ima li interesa za to uopste ? Prijedlozi?
Hodidid

#136 Re: Kraj entiteta?

Post by Hodidid »

Za ovog Elicantea bi imao reci jednu stvar a vizavi njegove konsttatcije kako su srbi pokazali da se znaju boriti i ziboriti za svoju stvar. Prije svega srbi su u startu prije 20 godina imali kudikamo bolje pocetne pozicije i preduvjete da se bore i izbore za ono sto im je bio cilj. Imali su komplet armiju u svojim rukama, policiju, obavjestajnu i kontraobavjestajnu sluzbu, diplomatiju, najveci dio birokratskog aparata u svojim rukama u onoj drzavi. Imali su na kraju krajeva i prilicnu podrsku MZ u svemu onom sto su radili.

Sta smo mi imali 1992 godine? Imali smo da sad ne kazem sta. Prema tome dobro se i proslo kako se moglo proci i kako je bilo planirano da prodjemo. Na buducim je generacijama da nadogradjuju i jacaju drzavu kroz sistem i institucionalno ako je to moguce a ako to nije moguce onda prihvatiti se opet puske.

Samo budale mogu sebi dozvoliti da ih se dovede u poziciju Kurda i Palestinaca. A ja vjerujem i nadam se da tolike budale nismo.
elcaliente

#137 Re: Kraj entiteta?

Post by elcaliente »

Hodidid wrote:Za ovog Elicantea bi imao reci jednu stvar a vizavi njegove konsttatcije kako su srbi pokazali da se znaju boriti i ziboriti za svoju stvar. Prije svega srbi su u startu prije 20 godina imali kudikamo bolje pocetne pozicije i preduvjete da se bore i izbore za ono sto im je bio cilj. Imali su komplet armiju u svojim rukama, policiju, obavjestajnu i kontraobavjestajnu sluzbu, diplomatiju, najveci dio birokratskog aparata u svojim rukama u onoj drzavi. Imali su na kraju krajeva i prilicnu podrsku MZ u svemu onom sto su radili.

Sta smo mi imali 1992 godine? Imali smo da sad ne kazem sta. Prema tome dobro se i proslo kako se moglo proci i kako je bilo planirano da prodjemo. Na buducim je generacijama da nadogradjuju i jacaju drzavu kroz sistem i institucionalno ako je to moguce a ako to nije moguce onda prihvatiti se opet puske.

Samo budale mogu sebi dozvoliti da ih se dovede u poziciju Kurda i Palestinaca. A ja vjerujem i nadam se da tolike budale nismo.
Ja ne pricam o ratu, ja pricam o periodu poslije. O tome da ako treba trava se godinama jede, ali se RS neda.
Poslije rata smo mi imali naklonost MZ, dosli su novci, otovrene komunikacije i kako smo to iskoristili i sta danas radimo na tom planu? Rata vise nece biti i o tome netreba pricati, treba pricati o drugim metodama u miru, ako je vec nekome stalo da se ukinu entiteti, odnosno vecina smatra da je RS kao uzroka probelma, ali ispred svoje kuce ( federacija) jos nismo pospremili a brinemo se o drugima.
Sta znaci to Kurdi ili Palestinci. Sta mi to danas imamo? Baci pogled na Istocno Sarajevo.
Hodidid

#138 Re: Kraj entiteta?

Post by Hodidid »

Kako tebi nije jasno da srbima nije bitna perspektiva. Njima je bitno da im se vijori srpska trobojnica pred institucijama. I bitno im je da su sad sami tamo gdje su dijelili zivotni prostor sa drugima. Bitno im je da su oni vecina a ostali da su manjina gdje god je to moguce. Ljudi zele apartheid sistem. Zato su se borili a ne za bolju buducnost.

A to da rata nece vise biti daj Boze ali na Balkanu se nikad nista ne moze sa sigurnoscu tvrditi.
elcaliente

#139 Re: Kraj entiteta?

Post by elcaliente »

Hodidid wrote:Kako tebi nije jasno da srbima nije bitna perspektiva. Njima je bitno da im se vijori srpska trobojnica pred institucijama. I bitno im je da su sad sami tamo gdje su dijelili zivotni prostor sa drugima. Bitno im je da su oni vecina a ostali da su manjina gdje god je to moguce. Ljudi zele apartheid sistem. Zato su se borili a ne za bolju buducnost.

A to da rata nece vise biti daj Boze ali na Balkanu se nikad nista ne moze sa sigurnoscu tvrditi.
Pa dobro a sta je Bosnjacima onda vazno? Viza za Ameriku ili Njemacku? Pa ako je tako sto se onda bunimo sto oni prate svoj cilj i podredzuju sve tome vec 20 godina. I Bosnjaci prate svoj cilj,a to je nekako se docepati Svedske ali se onda bunimo po forumima kako Srbi dominiraju u nekim predjelima i kakvu politiku Dodik vodi. Pa sto nebi vodio i ponasao se tako kada citav njegov narod stoji iza njega vec deceniju i to po svaku cijenu. Srbima je bitna perspektiva ali oni gledaju dugorocno, 2-3 genaracije ce zivjeti od proje ako treba, samo da nekada bude njih cilj ostavren, tako je kroz vjekove.
Upravo je to ono sto ja govorim citavo vrijeme, nije Bosnjacima tijesno na ovih 24%, jer vecina Bosnjaka svakako konta da se ispali iz BiH a ne da nesto promijeni ovdije na terenu.
Last edited by elcaliente on 21/09/2012 11:37, edited 2 times in total.
hAZNADAR

#140 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

mojusername wrote: Dalje, kad god se u prici spomene RS o tome se prica kao necemu sto je 'njihovo'. Ljudi, pa i RS je nasa. Cijela BIH je nasa. Zar je bitno kako se koji dio zove? Cesto me pitaju kako je 'tamo kod njih', ljudi koji zive ne vise od 50 km od 'granice'. Pa, mater ti, zar nisi nikad bio u BL, u Doboju, Trebinju? Jesam, al prije rata.
Izdvojio sam samo ovaj dio jer se ne slazem sa onim dijelom o ko je kulturniji - i da ne trolamo sa time.

Da, nazalost postoji ustaljeno misljenje o necemu sto je njihovo - pa se ovdje pogotovo na temi o dodiku navija da im crkne krava. I vijesti o losoj situaciji u RS, krizi, nestasici se dozivljavaju kao pozitivne jer se radi o neprijateljima i "necemu njihovom- he, he, he, neka neka,... Da ne spominjem jos i krajnosti poput prizeljkivnja zemljotresa i sumskih pozara- jer nek se rusi i nek gori "ono njihovo." Sve je to medjutim ljudski i ocekivano jer je usko vezano za Dodikova hvalisanja o boljem entitetu, sredjenijem, urednijem, ekonomski stabilnijem i provokacijama kako smo mi sve vise bliskoistocna vukohebina. Pa zamisli da se komsija krene hvalisati kako mu je basta najsredjenija i bolja i ljepsa i usput krene omalovazavati tvoju - naravno da ces mu pozeliti korov i najezdu puzeva golaca - pa ko nebi.

Sve je to promjenjivog karaktera i primjenjiv trend. Sjeti se samo prije 15 god. kada smo za Brcko govorili da je njihovo, da Jajce nije nase,.. danas vec drugacije poimamo pitanje svojine - samo zbog politike. Ili emotivne veze sa Srebrenicom gdje danas marsiramo sa zastavama kroz sumu sto prije nismo mogli ni pomisliti. Ili Neum za kojeg nismo ni bili svjesni gdje je a danas spominjemo kao nase more i tu ljeti preplavimo ulice.

Ne treba uopce pricati vise o povratku i stimulisanju toga - ta prica je gotova. Ko se vratio - vratio - u buducnosti se samo neko moze preseliti tamo zbog posla ili drugih pogodnosti. Moja Banjaluka nece vise biti mjesto gdje se zna u kojoj mahali su muslimani i koje familije t ugeneracijama zive. U daljoj budnucnosti ce tu biti neki drugi muslimani i u mozda nekim drugim mahalama. Povratka na staro nema i suvisno je dalje diskutovati o tome.

Kada bolje razmislim - mozda je i bolje da RS bude bolji entitet. Ekonomski razvijeniji i sa vecim standardom. Pa da tu baustelamo kao po Sloveniji i Hrvatskoj ili zivimo kao u Austriji i Njemackoj,.. Pa da tu budemo kao Albanci na Kosovu koji radije zive tu negoli u Albaniji - samo zbog lakseg zivota i boljeg standarda - ako podnosimo diskriminacije i stranacki status diljem svijeta - mozemo to i u Banjaluci. Nemoj se smijati - ja ozbiljno pricam ovo. To nije utopija jer RS ima bolje predispozicija za ekonomski razvoj negoli Federacija - a Bosnjo lako podnosi status manje privilegovanog ako ima dovoljno za zivot i ako nije grubo sikaniran.

Sve je to ipak samo vjerovatnoca - u slucaju da ne dodje do novog sukoba. A ja mislim da ce ipak doci jer su nove genaracije jos ekstremnije i radikalnije negoli nove koje danas udaraju dnevni red. To se da promijeniti putem medija i propagande(isto kao sto je i ovaj radikalizam rezultat medijskog pumanja) - ako je volje - a ne vidim je ni na vidiku. Ono sto vidi mje razlvacenje pameti danas isto kao za rata - gdje je nekad bilo radjeno granatama - danas provokacijama i politkom. U nadi da cemo konacno se slomiti i pregoriti. A i to sumnjam da je moguce.
mojusername

#141 Re: Kraj entiteta?

Post by mojusername »

LBVIEW wrote:
Kulturniji, kako da ne, samo sto im,npr., ne smeta zivjeti par metara od masovne grobnice. :oops:

Gdje, ko? Imena, kolega.

Da, kulturniji su od Bosnjaka. To podcrtavam. Dok su Srbi bili ucitelji u osnovnim skolama djeca su poslije cetvrtog razreda bila obrazovanija i nacitanija nego danasnji srednjoskolci. Zato sto su Muslimani bili marginalizirani u Yugi danas pokusavaju da se dokazuju, da budu oni bitni. Nazalost dokazuju se samo onim najgorim (kradu, lazu, psuju, smrde, ne rade), dok su Srbi uvijek uceni da glume gospodu. Ovdje iznosim moje licno vidjenje situacije, a i price mojih starih, kako je nekad bilo. Mozda nije tako u cijeloj BiH. Iskreno, kad zavrsim studije, ako ne uspijem naci posao u EU, planiram se odseliti u dio BiH gdje su Srbi vecina.

A sto se tice ovog 'nase' i 'njihovo' mislim da me niste bas najbolje shvatili. Dokle god nesto bude ili nase ili njihovo nece biti napredka. Ne smije Sarajevo ili Zenica biti bosnjacka, Mostar hrvatski, a Doboj srpski. Sve je svacije i moje i tvoje i njegovo. Zasto neki Srbin iz npr. Prijedora ne bi rekao da je Sarajevo njegovo, ili neki Zenicanin da kaze 'Banja Luka je moj grad', sto i jeste. Mi kao da smo se odrekli onog dugog dijela drzave. Isto je i u RS. Oni imaju svoj dio, ovaj 'nas' ne diraju i ne zalaze u njega. Trubimo tu neku pricu o ukidanju entiteta, a ustvari ne znamo uopste gdje su ti entiteti, sta i koga ima tamo. Sta kad bi se i ukinuli? Bi li vam onda bilo lakse otici u Banja Luku ili Trebinje?
LBVIEW

#142 Re: Kraj entiteta?

Post by LBVIEW »

mojusername wrote:
LBVIEW wrote:

Gdje, ko? Imena, kolega.

Da, kulturniji su od Bosnjaka. To podcrtavam. Dok su Srbi bili ucitelji u osnovnim skolama djeca su poslije cetvrtog razreda bila obrazovanija i nacitanija nego danasnji srednjoskolci. Zato sto su Muslimani bili marginalizirani u Yugi danas pokusavaju da se dokazuju, da budu oni bitni. Nazalost dokazuju se samo onim najgorim (kradu, lazu, psuju, smrde, ne rade), dok su Srbi uvijek uceni da glume gospodu. Ovdje iznosim moje licno vidjenje situacije, a i price mojih starih, kako je nekad bilo. Mozda nije tako u cijeloj BiH. Iskreno, kad zavrsim studije, ako ne uspijem naci posao u EU, planiram se odseliti u dio BiH gdje su Srbi vecina.

A sto se tice ovog 'nase' i 'njihovo' mislim da me niste bas najbolje shvatili. Dokle god nesto bude ili nase ili njihovo nece biti napredka. Ne smije Sarajevo ili Zenica biti bosnjacka, Mostar hrvatski, a Doboj srpski. Sve je svacije i moje i tvoje i njegovo. Zasto neki Srbin iz npr. Prijedora ne bi rekao da je Sarajevo njegovo, ili neki Zenicanin da kaze 'Banja Luka je moj grad', sto i jeste. Mi kao da smo se odrekli onog dugog dijela drzave. Isto je i u RS. Oni imaju svoj dio, ovaj 'nas' ne diraju i ne zalaze u njega. Trubimo tu neku pricu o ukidanju entiteta, a ustvari ne znamo uopste gdje su ti entiteti, sta i koga ima tamo. Sta kad bi se i ukinuli? Bi li vam onda bilo lakse otici u Banja Luku ili Trebinje?
Znaci, Bosnjaci generalno " lazu,kradu,psuju,smrde"? :-) . Dok mene pitas ko od Srba radi to sto radi, Bosnjake generaliziras. :) Ovo pajdo vec granici s fasizmom,vidjecemo kako ce isto tretirati moderatori.
Btw., ako si nas vec htio porediti s drugima, trebao si uzeti primjer naroda u cije ime nije izvrsen genocid u nedavnoj proslosti.
sinuhe

#143 Re: Kraj entiteta?

Post by sinuhe »

Kad on zavrsi studije...

Pa taj se ni Jugoslavije ne sjeca. :-)

Mila majko sta li se jos prica po Vratniku :cry:
Dijagnoza stockholmski sindrom.
hAZNADAR

#144 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

LBVIEW wrote:
Znaci, Bosnjaci generalno " lazu,kradu,psuju,smrde"? :-) . Dok mene pitas ko od Srba radi to sto radi, Bosnjake generaliziras. :) Ovo pajdo vec granici s fasizmom,vidjecemo kako ce isto tretirati moderatori.
Btw., ako si nas vec htio porediti s drugima, trebao si uzeti primjer naroda u cije ime nije izvrsen genocid u nedavnoj proslosti.
Bice da kolega, odnosno pajdo ima predrasude po pitanju razlicitosti kultura i religija. Gdje se identican primitivizam i zaostalost razlicito dozivljava kod jednih ili kod drugih. Predlazem da moderator to izbrise jer je svakako of-topic a usput i nase komentare.
Akadi

#145 Re: Kraj entiteta?

Post by Akadi »

mojusername wrote:Da, kulturniji su od Bosnjaka. To podcrtavam. Dok su Srbi bili ucitelji u osnovnim skolama djeca su poslije cetvrtog razreda bila obrazovanija i nacitanija nego danasnji srednjoskolci. Zato sto su Muslimani bili marginalizirani u Yugi danas pokusavaju da se dokazuju, da budu oni bitni. Nazalost dokazuju se samo onim najgorim (kradu, lazu, psuju, smrde, ne rade), dok su Srbi uvijek uceni da glume gospodu. Ovdje iznosim moje licno vidjenje situacije, a i price mojih starih, kako je nekad bilo. Mozda nije tako u cijeloj BiH.
I Njemci su 1930-ih bili u prosjeku obrazovaniji i kulturniji od vjećine evropskih naroda ali opet taj svoj potencijal na kraju iskoristiše na najgori mogući način. Slično i sa Japancima u Aziji.

Naša kultura i obrazovanje ne određuju uvijek naš moralni kompas i odluke koje donosimo.

Mi Bošnjaci možemo na individualnom nivou i da lažemo i da krademo ali opet nismo počinili genocid nit nad jednim narodom. Sačuvali smo svoj obraz u najgorim trenucima.

Iskreno, kad zavrsim studije, ako ne uspijem naci posao u EU, planiram se odseliti u dio BiH gdje su Srbi vecina.

Na osnovu tvog pisanja čovjek bi rekao da već živiš sa Srbima i da ih poznaješ kao svoje najbliže... :roll:

Iskreno se nadam da si samo još jedan trol.
LaBomba

#146 Re: Kraj entiteta?

Post by LaBomba »

hAZNADAR wrote:
LBVIEW wrote:
Bice da kolega, odnosno pajdo ima predrasude po pitanju razlicitosti kultura i religija. Gdje se identican primitivizam i zaostalost razlicito dozivljava kod jednih ili kod drugih. Predlazem da moderator to izbrise jer je svakako of-topic a usput i nase komentare.

Ne treba brisati njegove postove, nego ga sankcionisat trajnim banom za sirenje sovinizma na pro-bosanskom forumu. Ja licno zelim znati sta nam takvi misle, i nije mi jasno zasto bi ih trpili i uvazavali po nasim forumima? Ovo vam dobar primjer pro-cetnickog orgijanja, sto im je dejtonska realnost omogucila. Nije dovoljno sto su nam uradili sve ono, nego ih jos moramo trpiti da nas omalozavaju kako stignu. E pa taj film kod nekih necete gledati.
LaBomba

#147 Re: Kraj entiteta?

Post by LaBomba »

muzicar_iz_parka wrote:
LaBomba wrote:
I sta sad treba da se odreknu svoje zemlje i imovine samo zato sto u ovih 20 godina nisu steceni uslovi za povratak? Svi ti iz dijapore dolaze na svoje, bar jednom godisnje, i na to imaju pravo. Nemoze ni biti povratka ako se ne stvrore uslovi, a taj posao su drzavni organi trebali da odrade, sto nisu. Ovde neki daju izjave isto koda smo zemlja iz koje je narod otiso "tek tako", turisticki i kao radna snaga, a ne da smo zemlja u kojoj se desilo etnicko ciscenje i genocid.
Nisam ja nigdje rekao da se neko treba odreći svoje imovine, nego sam konstatovao situaciju na terenu takvu kakva je.
Dođe dosta ljudi iz dijaspore na godišnji odmor širom BiH, budu puni i oni manji gradići, kad dođe septembar već se primjeti razlika. Kako vrijeme prolazi sve je manja šansa za povratak, neki su u međuvremenu skoro 20 godina u nekoj novoj sredini, djeca koja su tad bila mala već su odrasla i imaju djelimično svoju djecu, teško da će bilo kakvi novi uslovi dovesti do masovnijeg povratka na prijeratna mjesta prebivalištva.
Država se može pobrinuti za infrastrukturu i tu se završava uticaj iste, u kapitalizmu firme ne otvara država nego privatnici i raznorazni investori, sa obzirom na sposobnost privlačenja investicija za neke ozbiljne privredne djelatnosti domaćih političara, čitavoj državi se crno piše. Jednostavno je nepovoljna klima za ulaganje, veliki izdatci, a zakoni i propisi komplikovani, da ne pričam o oporezovanju.

Dodatak: Zar je logično da će se neko iz dijaspore ko ima platu od 2000 € vratiti u bilo koje mjesto u BiH (neka recimo ima kuću/stan u svom vlasništvu), pa raditi za nekih 600-700 KM (znači obebjeđeno radno mjesto), a imati životne troškove veće od prosjeka EU.
Tim ljudima teško da će ikad biti atraktivan povratak ovdje,

Pa cemu onda neke statistike o povratku na ovoj temi, kada je pitanje postojanja, i uredjenja entiteta presudno o samom povratku? Opet ti o nekoj prici o prelasku iz komunisticko-socijalnog uredjenja u kapitalisticko, kao da se kod nas samo to desilo, pa sad eto kao mi se ne mozemo snaci u kapitalizmu. Nama se desila najbrutalnija agresija, etnicko ciscenje, progon , logori, masovna silovanja , genocid, kulturocid , znaci sve najgore. Zbog dvega toga povratak se nije mogao desiti na nimalo jednostavan nacin, nego je cak u ustav unesen anex 7, povratak prognanih, bas zbog tih nabrojenih stvari, i radi tih stvari su i dobijene ogromne donacije, koje su nasi politicari zloupotrjebili, i nisu sproveli u djelo taj anex 7. Nije to bio posao nikakvih privatnika, nego upravo onih koji su pristali na dejtonski ustroj drzave.
Dalje zasto se dijaposri ima prigovarati koliko oni puta dodju na svoje? Da dodju jednom u 10 godina, to je njihovo pravo. Sto bi se zrtve progona prilagodjavali onima koji su htjeli da ih nestane, i da se sto prije zaboravi da su ikada zivjeli tu?
Dalje sve te stvari vezane za ekonomiju i razvoj, sve je to stvar prvenstveno politickog uredjenja drzave, na cemu se treba prvo radit. Nije zivot samo "pojest, popit i poklopit", da bi svi sto su morali otic bili sretni i zadovoljni, a vjeruj mi oni su daleko od toga.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#148 Re: Kraj entiteta?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

mojusername wrote:
Jesu ako u tu njihovu kulturu ubrajas i klanja, silovanja, protjerivanja, mrznju prema drugima i drugacijima, rusesenja tudjih bogomalja, grobalja i kulturoloskih naznaka, itd, itd... :x

Ja kulture i govana. :-)
Arteta

#149 Re: Kraj entiteta?

Post by Arteta »

:lol: :lol: :lol:

Image
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#150 Re: Kraj entiteta?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

mojusername wrote:
Jesu ako u tu njihovu kulturu ubrajas i klanja, silovanja, protjerivanja, mrznju prema drugima i drugacijima, rusesenja tudjih bogomalja, grobalja i kulturoloskih naznaka, itd, itd... :x

Ja kulture i govana. :lol:

A vezanao za temu. Entiteti ce svakako biti ukinuti. Samo je pitanje kada. Ako velikosrbima guzica zine za vise nego sto imaju sada, a svakako hoce, oni ce ih i ukinuti.
Evo i jedan primjer kako: neka probaju da okrece granicu entiteta. Ja znam za najmanje cetiri tacke gdje bi odmah doslo do incidenata, a onda... :dance:
Locked