Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#126 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

vatrogasac wrote:
Mrtvac Krvnik wrote:boga nema bog je mrtav,gotova priča. :-D
To je tačno.

فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ

„I znaj da nema Boga osim Allaha.“ Kur'an (Muhammed, 19.)
Ti vjeruješ da je Kur'an Božija objava, a ima mnoštvo drugih koji Božije upute vide u drugim knjigama.
Ja npr. Kur'an ne smatram Božijom objavom, iako se sa nekim dijelovima te knjige slažem zato što ne smatram da su u suprotnosti sa onim šta Bog želi od nas.

Ali, da ne nastavljamo sa kontradikcijama u religijama, to nije tema :)
vatrogasac

#127 Re: Za predane Životu

Post by vatrogasac »

Great Cornholio wrote: Ti vjeruješ da je Kur'an Božija objava, a ima mnoštvo drugih koji Božije upute vide u drugim knjigama.
Ja npr. Kur'an ne smatram Božijom objavom, iako se sa nekim dijelovima te knjige slažem zato što ne smatram da su u suprotnosti sa onim šta Bog želi od nas.

Prvo, kao vjernik ja se ne odričem ovog Života pa je na taj način ova tema i za vjernike.
Allahumme Rabbena atina fid-dunja haseneten ve fil-ahireti haseneten ve kina 'azaben-nar.
Gospodaru nas, daj nam dobro na ovom svijetu, i dobro na buducem svijetu-ahiretu, i sacuvaj nas kazne Dzehennema.

Kur'an

Što se tiče prethodnih Objava islam nema ništa protiv njih o čemu sam pisao, a imaš podsjećanja radi ovdje.
Great Cornholio

#128 Re: Za predane Životu

vatrogasac wrote:
Great Cornholio wrote: Ti vjeruješ da je Kur'an Božija objava, a ima mnoštvo drugih koji Božije upute vide u drugim knjigama.

Prvo, kao vjernik ja se ne odričem ovog Života pa je na taj način ova tema i za vjernike.

Pa normalno, tema je za svakoga, svima nama je stalo da ovozemaljski život provedemo najbolje što možemo :)
Perdita_Durango

#129 Re: Za predane Životu

Post by Perdita_Durango »

Nisam vjernica, ne vjerujem u boga u tradicionalnom smislu (katolicanstvo, islam, i slično). Vjerujem u karmu, da se sve vraća i da ne treba činiti drugima što ne želiš da bude učinjeno tebi. Jednostavno.
Great Cornholio

#130 Re: Za predane Životu

Perdita_Durango wrote:Nisam vjernica, ne vjerujem u boga u tradicionalnom smislu (katolicanstvo, islam, i slično). Vjerujem u karmu, da se sve vraća i da ne treba činiti drugima što ne želiš da bude učinjeno tebi. Jednostavno.
Ne mora značiti da ćeš na ovom svijetu ispaštati zbog nekih svojih loših postupaka, mnogo je primjera onih su radili loše a nije ih za to stigla kazna za ovozemaljkog života.
Ali, ne može se opovrgnuti činjenica da su zbog njihovih loših postupaka drugi ispaštali, jer svako zlo djelo prouzrokuje neke zle posljedice, dobro, na ovom svijetu, nije toliko efikasno.

Nema pravde na ovome svijetu, a dobro bi bilo da je ima.
Perdita_Durango

#131 Re: Za predane Životu

Great Cornholio wrote:
Perdita_Durango wrote:Nisam vjernica, ne vjerujem u boga u tradicionalnom smislu (katolicanstvo, islam, i slično). Vjerujem u karmu, da se sve vraća i da ne treba činiti drugima što ne želiš da bude učinjeno tebi. Jednostavno.
Ne mora značiti da ćeš na ovom svijetu ispaštati zbog nekih svojih loših postupaka, mnogo je primjera onih su radili loše a nije ih za to stigla kazna za ovozemaljkog života.
Ali, ne može se opovrgnuti činjenica da su zbog njihovih loših postupaka drugi ispaštali, jer svako zlo djelo prouzrokuje neke zle posljedice, dobro, na ovom svijetu, nije toliko efikasno.

Nema pravde na ovome svijetu, a dobro bi bilo da je ima.
Ja čvrsto vjerujem u to da se ispašta za gluposti koje čovjek uradi drugima. Ne mora mu se desiti ni isto, ni slično ali ispašta sigurno na drugi način. Pravde nema u pravnom smislu dakako, ali na druge načine uvijek stigne.
Great Cornholio

#132 Re: Za predane Životu

Perdita_Durango wrote:
Ja čvrsto vjerujem u to da se ispašta za gluposti koje čovjek uradi drugima. Ne mora mu se desiti ni isto, ni slično ali ispašta sigurno na drugi način.
To nije pravilo, neko ispašta a neko ne ispašta. Dosta je čest slučaj da se zbog gluposti koje je neko uradio nekom drugom, "kola slome" na nekom trećem.
laneni10

#133 Re: Za predane Životu

Post by laneni10 »

Sa uzivanjem sam pratio ovu temu....
Perdita_Durango

#134 Re: Za predane Životu

Great Cornholio wrote:
Perdita_Durango wrote:
Ja čvrsto vjerujem u to da se ispašta za gluposti koje čovjek uradi drugima. Ne mora mu se desiti ni isto, ni slično ali ispašta sigurno na drugi način.
To nije pravilo, neko ispašta a neko ne ispašta. Dosta je čest slučaj da se zbog gluposti koje je neko uradio nekom drugom, "kola slome" na nekom trećem.
What goes around, comes around :)
Great Cornholio

#135 Re: Za predane Životu

Perdita_Durango wrote:
Great Cornholio wrote:
Perdita_Durango wrote:
What goes around, comes around :)
Mani se ba Kemala Malovčića :D i radovanja tuđoj nesreći, iako mnogi ljudi zaslužuju, zbog zla koje čine, da ih nesreća snađe, ona ih rijetko kad snađe, a i ako ih snađe nije se ljudski radovati ni takvoj zasluženoj nesreći.

Ali eto vole ljudi uživati u "pravdi", pa da im to zadovoljstvo priuštimo putem jedne muzičke numere :D

Great Cornholio

#136 Re: Za predane Životu

laneni10 wrote:Sa uzivanjem sam pratio ovu temu....
To ti slutiš skorašnje zaključavanje teme :D
Perdita_Durango

#137 Re: Za predane Životu

Mani se ba Kemala Malovčića :D i radovanja tuđoj nesreći, iako mnogi ljudi zaslužuju, zbog zla koje čine, da ih nesreća snađe, ona ih rijetko kad snađe, a i ako ih snađe nije se ljudski radovati ni takvoj zasluženoj nesreći.

Ali eto vole ljudi uživati u "pravdi", pa da im to zadovoljstvo priuštimo putem jedne muzičke numere :D

[/quote]

Brat bratu, Kemal pametno zbori, sta hoces :D
Great Cornholio

#138 Re: Za predane Životu

Perdita_Durango wrote:
Kemal je mudar, zna da ljudi vole maštati o pravdi, pa im te želje ispunjava, i tako pare mlati :D
Perdita_Durango

#139 Re: Za predane Životu

Great Cornholio wrote:
Perdita_Durango wrote:
Kemal je mudar, zna da ljudi vole maštati o pravdi, pa im te želje ispunjava, i tako pare mlati :D
Bit ce da zna da unovci ideju covjek :D
Great Cornholio

#140 Re: Za predane Životu

Perdita_Durango wrote:
Great Cornholio wrote:
Perdita_Durango wrote:
Bit ce da zna da unovci ideju covjek :D
E vidiš, da ima pravde, ne bi on na tako lagan način mogao obezbjediti ogromne novce i luksuz u kojem uživa. Ali eto, izgleda onima koji ostavljaju plate ( teškim radom zarađene) u kafanama gdje on pjeva, pa kasnije nemaju za šta djeci kupiti knjige za školu, nije stalo do pravde.
JThomas

#141 Re: Za predane Životu

Post by JThomas »

i onda da kosmička pravda bude potpuna, dođe kući, ženu preko usta, kera nogom a mušku djecu štosem... 8-)
Great Cornholio

#142 Re: Za predane Životu

JThomas wrote:i onda da kosmička pravda bude potpuna, dođe kući, ženu preko usta, kera nogom a mušku djecu štosem... 8-)
Nekad je "kosmička pravda" djelovala u obliku Milicije, pa je često i takav "borac za pravdu" znao osjetiti "pravdu" na svojim leđima , a danas ni tog malog dijela "kosmičke pravde" nema.
laneni10

#143 Re: Za predane Životu

Post by laneni10 »

Great Cornholio wrote:
laneni10 wrote:Sa uzivanjem sam pratio ovu temu....
To ti slutiš skorašnje zaključavanje teme :D
Ma jok bolan nego cekam da se jave jos onaj brkati vijetnamac i podvodni pa da bude pravo zanimljivo.

Nego dok sma bio pod sankcijama uzivao sam citajuci onaj tekst o tesli i edisonu...
underwater

#144 Re: Za predane Životu

Post by underwater »

Infidel666 wrote:Budjenje i ujedinjenje svijesti kao cilj svacijeg zivota. Nepotreba za necim pseudonaucnim i fiktivnim , vec ono sto je stvarno, a to smo mi i svijet u kojem zivimo.
Ne štedimo vrijeme i pozitivnu energiju u ovom zivotu, u nadi da cemo imati toga vise u sljedecem, za koji znamo da ne postoji.

Image
Sta je to "ujedinjenje svijesti"?
I da li si ti "probudio" svoju svijest?
Great Cornholio

#145 Re: Za predane Životu

laneni10 wrote: Nego dok sma bio pod sankcijama uzivao sam citajuci onaj tekst o tesli i edisonu...
Mora da si tada u Tesli vidio inspiraciju za borbu protiv nepravde, snagu koja te sprečavala da ne padneš u očajanje, jer "mali" Tesla je podnio svu "nepravdu" koju mu je "veliki" Edison nanosio, nije ga nepravda pokolebala u ostvarenju onoga za šta je znao da je moguće i dobro za sve.
Great Cornholio

#146 Re: Za predane Životu

Jest' da čovjek ne može živjeti bez drugih ljudi, ali bi se trebao truditi da ovisnost od drugih smanji na najmanju moguću mjeru. Svi mi ponekad tražimo snagu identificirajući se sa drugim osobama , ili grupama, njihov uspijeh doživljavamo kao vlastiti. Nema u tome ništa loše, ali ne treba pretjerivati u identifikaciji sa drugima,jer ipak je čovjek samom sebi jedina osoba koja je uvijek tu, ostali ne mogu uvijek biti uz nas.
U stvari, oni koji vjeruju u Boga,pored sebe i Boga imaju stalno "dostupnog" :)
Great Cornholio

#147 Re: Za predane Životu

Čovjek koji želi da razvije sposobnost voljenja druge osobe/osoba, mora biti u stanju "funkcionisati" sam, vidjeti se objektivno i naučiti voljeti sebe.

Great Cornholio

#148 Re: Za predane Životu

underwater wrote: Sta je to "ujedinjenje svijesti"?
I da li si ti "probudio" svoju svijest?
Pitanje nije meni upućeno, ali baš me briga, hoću da odgovorim, demokratija je :D

Ako je čovjek došao do nivoa da više nema nikakvih sumnji, postao je 100% siguran u ispravnost vlastih stavova o svim važnim životnim pitanjima, takav čovjek će "ujediniti svijest", više ga ništa neće moći promijeniti. Takav čovjek je koristan za društvo koje ne želi da se mijenja, koje misli da je savršeno.

Čovjeka koji nema sve odgovore, a želi da ih pronađe, kroz život će voditi sumnja, ništa neće uzimati "zdravo za gotovo", sve će preispitivati, njegova svijest će uvijek biti "budna" i spremna na promjene. Takav čovjek nije dobar za društvo koje ne želi da se mijenja, jer misli da je savršeno, ali bez takvih ljudi mi bi i danas živjeli u pećinama.
pussysmoke

#149 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

JThomas wrote:i onda da kosmička pravda bude potpuna, dođe kući, ženu preko usta, kera nogom a mušku djecu štosem... 8-)
:lol:
odr0n

#150 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

:wink:
Post Reply