Abeceda može imati i 27 slova. I 29 slova. Svi smo mi učili da ima 30, ali se može argumentirano govoriti i o manjem broju.Arc_Angel wrote:Ja sam o ovome dugo razmišljao i shvatio da u u Bosni žive većinom glupi ljudi koji nisu u stanju da naprave ovu jednostavnu razliku.
bezbroj puta sam svjedočio kada učitelji u osnovnoj školi govore maloj djeci da postoji tvrdo i meko č ili ć, i bezbroj puta sam svjedočio kada se djeca vrate iz škole i kažu učitelj ili učiteljica im tako objašnjava na bazi tvrdo i meko.
ja bih te ljude streljao odmah ali iste sekunde, zna se koliko abeceda ima sova, jedno slovo jedan glas to je sve što učitelji u osnovnoj školi treba djecu da nauče, jedno slovo jedan glas. pa nismo kinezi da imamo 4 glasa za jedno slovo ili slog, pa jos 80 i nešto različitih dijalekata etc...
i vidi sad ovo oni takvu pometnju djeci stvore u glavi od tako banalne jednostavne stvari da ljudi imaju problema sa tim čitav život.
nije ni čudo onda što nismo u stanju mnogo kompleksnije stvari da pojmimo kada su nam č i ć problem
hočemo li ućit slova
-
Jay Gatsby
#126 Re: hočemo li ućit slova
- Jara
#128 Re: hočemo li ućit slova
convict wrote:Jednom sam ja tako pitao jednog kako to da piše engleske rijeČi bez greške, kaže zna napamet. E sad, nije mi jasno zašto je teško nauČiti napamet (ako veĆ nisi u stanju drugaČije) par stotina rijeČi na našem jeziku koje su najČešĆe u upotrebi - kuĆa, Čovjek...
- Jara
#129 Re: hočemo li ućit slova
Ćuj torudy81 wrote:čuj ukinuti č i/li ć
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#130 Re: hočemo li ućit slova
de ti sjedi, pa jos malo razmisliArc_Angel wrote:Ja sam o ovome dugo razmišljao i shvatio da u u Bosni žive većinom glupi ljudi koji nisu u stanju da naprave ovu jednostavnu razliku.
bezbroj puta sam svjedočio kada učitelji u osnovnoj školi govore maloj djeci da postoji tvrdo i meko č ili ć, i bezbroj puta sam svjedočio kada se djeca vrate iz škole i kažu učitelj ili učiteljica im tako objašnjava na bazi tvrdo i meko.
ja bih te ljude streljao odmah ali iste sekunde, zna se koliko abeceda ima sova, jedno slovo jedan glas to je sve što učitelji u osnovnoj školi treba djecu da nauče, jedno slovo jedan glas. pa nismo kinezi da imamo 4 glasa za jedno slovo ili slog, pa jos 80 i nešto različitih dijalekata etc...
i vidi sad ovo oni takvu pometnju djeci stvore u glavi od tako banalne jednostavne stvari da ljudi imaju problema sa tim čitav život.
nije ni čudo onda što nismo u stanju mnogo kompleksnije stvari da pojmimo kada su nam č i ć problem
-
nekavalaitrebatako
#131 Re: hočemo li ućit slova
Istina je da se jezik mijenja i da ga norma prati, iako u pravilu zaostaje par koraka. Međutim, jezik se ne mijenja zbog ljudi koji se ne trude da ga savladaju, mijenja se iz nužde, kao i sve ostalo. Glasovi (pa samim time i grafemi) č/ć i dž/đ još uvijek imaju nekakvu funkciju, pogotovo ako se ima na umu da se ne svodi sve na značenje (pa je tako isti učinak ako naručiš ćevape i čevape), već je tu i pitanje registra, izuzetno važno.
Neko je gore ponudio kao primjer miješanje glasova m i n, pa se digla kuka i motika da dokaže kako to nije isto. Ali jeste, jer se u Dalmaciji, recimo, m često zamjenjuje sa n. Bez obzira na tu simpatičnu pojavu, hrvatski književni jezik je ne uvažava i u službenoj korespondenciji te generalno u javnom diskursu Dalmatinci vode računa da se služe isključivo standardnom normom hrvatskoga jezika. Za to postoji sila razloga.
Nisam protiv ekonomiziranja u jeziku, ali tek kada neka pojava postane dominantna na širem govornom području (a ne samo u Sarajevu) i kada joj uzrok ne bude nepismenost pojedinaca.
Neko je gore ponudio kao primjer miješanje glasova m i n, pa se digla kuka i motika da dokaže kako to nije isto. Ali jeste, jer se u Dalmaciji, recimo, m često zamjenjuje sa n. Bez obzira na tu simpatičnu pojavu, hrvatski književni jezik je ne uvažava i u službenoj korespondenciji te generalno u javnom diskursu Dalmatinci vode računa da se služe isključivo standardnom normom hrvatskoga jezika. Za to postoji sila razloga.
Nisam protiv ekonomiziranja u jeziku, ali tek kada neka pojava postane dominantna na širem govornom području (a ne samo u Sarajevu) i kada joj uzrok ne bude nepismenost pojedinaca.
- Arc_Angel
#132 Re: hočemo li ućit slova
Izvini, zaista nisam imao lošu najmeru ali to je činjenicaplain vanilla wrote:de ti sjedi, pa jos malo razmisliArc_Angel wrote:Ja sam o ovome dugo razmišljao i shvatio da u u Bosni žive većinom glupi ljudi koji nisu u stanju da naprave ovu jednostavnu razliku.
- neobična
#133 Re: hočemo li ućit slova
hajmo sad jedan referendum da se izbace slova 'č' i 'ć', a da se, umjesto njih koristi slovo 'c'. poslije toga tražit ćemo da se 'ne znam', 'ne smijem' i sl pišu sastavljeno, a 'neću', 'ćemo', 'ćete' ... pisat ćemo odvojeno

- tf2_spy
#134 Re: hočemo li ućit slova
preporučujem da se č i ć otcijepe od naše abecede, pa da osnuju svoju, nezavisnu, abecedu. nek materi komplikuju život.
- cyprus
#135 Re: hočemo li ućit slova
Ja mislim da bi bilo korisno izbaciti iz abecedi ć i đ... U pisanju naravno da znam razliku, ali u govoru mi se čini da se radi o potpuno istim glasovima...
- neobična
#136 Re: hočemo li ućit slova
tf2_spy wrote:preporučujem da se č i ć otcijepe od naše abecede, pa da osnuju svoju, nezavisnu, abecedu. nek materi komplikuju život.
usvaja se
- plain vanilla
#137 Re: hočemo li ućit slova
Rekoh ti da sjednes i jos malo razmislis.Arc_Angel wrote:Izvini, zaista nisam imao lošu najmeru ali to je činjenicaplain vanilla wrote:de ti sjedi, pa jos malo razmisliArc_Angel wrote:Ja sam o ovome dugo razmišljao i shvatio da u u Bosni žive većinom glupi ljudi koji nisu u stanju da naprave ovu jednostavnu razliku.
Zar ne mislis da je glupo tvrditi istovremeno i da je narod glup jer ne razlikuje č i ć i da djecu pogresno uce u skolama?
A, sad, ako ti nije mrsko, lijepo malo proguglaj, pa ces vidjeti koliko nepismenih Amerikanaca zavrsi skolu..cak ne znaju ni dobro citati nakon zavrsene skole..Zato se ne razbacuj izjavama koje nemaju veze sa zivotom.
- Platformas
#139 Re: hočemo li ućit slova
Hajmo ukinut i Đ, Dž. Da mi ljudi više ne viču džesi na ulici, mislim zajebaju me. Uvijek sam Džesi vezao za ime nekog cuke, mace.
Čuj ukinut č i ć jer se nepismenim ljudima neda učit razlika. Ko neće da nauči neka ne uči, pa kad pošalje svoj CV nekome može dobit samo
Završit fakultet a ne razlikovati č i ć, ne potruditi se bar "na silu" naučiti razliku

Čuj ukinut č i ć jer se nepismenim ljudima neda učit razlika. Ko neće da nauči neka ne uči, pa kad pošalje svoj CV nekome može dobit samo
Završit fakultet a ne razlikovati č i ć, ne potruditi se bar "na silu" naučiti razliku
- plain vanilla
#140 Re: hočemo li ućit slova
i obavezno uvesti wPlatformas wrote:Hajmo ukinut i Đ, Dž. Da mi ljudi više ne viču džesi na ulici, mislim zajebaju me. Uvijek sam Džesi vezao za ime nekog cuke, mace.
Čuj ukinut č i ć jer se nepismenim ljudima neda učit razlika. Ko neće da nauči neka ne uči, pa kad pošalje svoj CV nekome može dobit samo![]()
Završit fakultet a ne razlikovati č i ć, ne potruditi se bar "na silu" naučiti razliku![]()
da mozemo pisati swatkis mawi
- tf2_spy
#141 Re: hočemo li ućit slova
meni je ono ž vazda bilo peh, pogotovo ako pišem ćirilicu. nikad ga pogodit, pas mu materPlatformas wrote:Hajmo ukinut i Đ, Dž. Da mi ljudi više ne viču džesi na ulici, mislim zajebaju me. Uvijek sam Džesi vezao za ime nekog cuke, mace.
Čuj ukinut č i ć jer se nepismenim ljudima neda učit razlika. Ko neće da nauči neka ne uči, pa kad pošalje svoj CV nekome može dobit samo![]()
Završit fakultet a ne razlikovati č i ć, ne potruditi se bar "na silu" naučiti razliku![]()
- Platformas
#142 Re: hočemo li ućit slova
To bi bila druga fazaplain vanilla wrote:i obavezno uvesti wPlatformas wrote:Hajmo ukinut i Đ, Dž. Da mi ljudi više ne viču džesi na ulici, mislim zajebaju me. Uvijek sam Džesi vezao za ime nekog cuke, mace.
- basicm
#143 Re: hočemo li ućit slova
Platformas wrote:To bi bila druga fazaplain vanilla wrote:i obavezno uvesti wPlatformas wrote:Hajmo ukinut i Đ, Dž. Da mi ljudi više ne viču džesi na ulici, mislim zajebaju me. Uvijek sam Džesi vezao za ime nekog cuke, mace.
E svaka cast
- fakat
#144 Re: hočemo li ućit slova
filozofija wrote:Nažalost, gramatički nacizam je jako popularan u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Jezik treba da se prilagođava ljudima i njihovim potrebama, a ne ljudi jeziku. To je fakt i tako funkcioniše svugdje u svijetu. Svaki jezik se mijenja i to konstantno, uključujući i naš - htjeli mi to priznati ili ne. Kako nam je držva u qurzu, ne čudi me da je i sama institucija koja definiše naš jezik također u istom problemu.
Ja nemam nekih problema sa razlikovanjem ć i č ili dž i đ, ali sam fakat zato da se izbace iz upotrebe, tj. da se spoje u neko srednje ć ili srednje đ.
Mislim da je jedino kod nas prisutan trend književnika koji formiraju jezik na silu, a ne jezika koji formira književnike.
Ah da, ko poznaje jezik i gramatiku imalo, zna da nije ista razlika između "N" i "M" kao razlika između "Č" i "Ć". Istražiti kao su nastali ovi glasovi, tj. slova.
- S4mpion
#145 Re: hočemo li ućit slova
I imperativ u trecem licu mnozine stvara probleme mnogima pa onaj nastavak "te" ili "mo" odvoje od osnove rijeci.Mozda i njega "treba te" ukinuti

-
Smail Aga
#146 Re: hočemo li ućit slova
To c i c kao i dz i dj su glupi lokalizmi,apsolutno nepotrebni. U drugim slovanskim jezicima ih nema i sasvim im je lijepo bez njih. Evo jednog dobrog primjera u novoformiranom crnogorskom jeziku su uveli tvrdo i meko S ili ti sh.
Iz aviona je vidljivo da je to jedna nebuloza i glupost sa tim tvrdim i mekim S-Sh,no za dvadeset godina ce pametnjakovici tvrditi da ko ne zna razlikovati tvrdo od mekoga S-Sh je nepismen i nenacitan.
Kod mene je engleska tastatura ,koju uvijek koristim,ne samo da ne volim c i c,kao ni dz i dj ,nego mi se opcenito gade svi sumnici

Iz aviona je vidljivo da je to jedna nebuloza i glupost sa tim tvrdim i mekim S-Sh,no za dvadeset godina ce pametnjakovici tvrditi da ko ne zna razlikovati tvrdo od mekoga S-Sh je nepismen i nenacitan.
Kod mene je engleska tastatura ,koju uvijek koristim,ne samo da ne volim c i c,kao ni dz i dj ,nego mi se opcenito gade svi sumnici
- abdic88
#147 Re: hočemo li ućit slova
Nikad nisam imao problema s razlikovanjem č/ć ili đ/dž. Zapravo nisam ni znao da je moguće ne razlikovati dotična slova imajući naš jezik kao maternji, dok nisam po Sarajevu prohodao malo. Ukidanje po jednog iz navedenih parova slova bi bio genocid na jezikom.
-
nino90
#148 Re: hočemo li ućit slova
Ne razlikujem ć i č, meni zvuce isto. Kad pisem znam uglavnom napamet gdje se koji koristi.
Mozda to ima veze sto sam dio djetinjstva u kojem se uci pricati proveo u njemackoj pa sam slabo nas jezik koristio.
Ali zato znam ch i ü izgovoriti, primijetio sam da vecina ch izgovara kao h, a ü kao obicno u.
Mozda to ima veze sto sam dio djetinjstva u kojem se uci pricati proveo u njemackoj pa sam slabo nas jezik koristio.
Ali zato znam ch i ü izgovoriti, primijetio sam da vecina ch izgovara kao h, a ü kao obicno u.
- derion
#149 Re: hočemo li ućit slova
Jao, jao! Ja bih vama/nama napravio po jednu školu u svakom sokaku i uveo da jedna školska godina traje 5 kalendarskih. 
-
filozofija
#150 Re: hočemo li ućit slova
Gdje ti je poštovanje prema drugim osobama? Toliko o tvojim vrijednostima i istinskom kredibilitetu tebe i tvojih tvrdnji. Po meni je glup samo onaj ko ne želi da nastavi diskusiju, jer nema daljnih argumenata i ko ne shvata da ima i drugačijih ljudi od njega. Tolerancija je majka uspjeha i sigurnog tla. Kada neko pređe na vrijeđanje, to znači ili da nema dovoljno argumenata ili da ne poznaje gradivo dovoljno dobro. Reči nekome da je glup znači priznati samom sebi, a naravno i okolini da si na "suhom asfaltu".Arc_Angel wrote:Ja sam o ovome dugo razmišljao i shvatio da u u Bosni žive većinom glupi ljudi koji nisu u stanju da naprave ovu jednostavnu razliku.
Također, tolerancija ti je nula. Meni to govori dovoljno o tvojoj iskompleksiranosti i isfrustriranosti. Mislim da ovdje ne treba ništa dodati. Ljudi se ne strijeljaju radi tako malih stvari, čak im se ne daje ni ukorArc_Angel wrote: ja bih te ljude streljao odmah ali iste sekunde
Vjeruj mi da jesmo. Ja, primjera radi, radim mnogo kompleksnije stvari i zamisli Č i Ć mi i ne trebaju.Arc_Angel wrote: nije ni čudo onda što nismo u stanju mnogo kompleksnije stvari da pojmimo kada su nam č i ć problem
Mislim da ti svojom nervozom, isfrustriranošću, iskompleksiranošću, netolerancijom, životnim problemima i naravno poznavanjem razlike izemđu Č i Ć nisi sposoban da išta kompleksnije radiš.
P.S. Možda neke od riječi koje sam u prethodnoj rečenici koristio ne postoje u riječniku, ali mislim da se super razumjemo