nije to bas tako jednostavnokojeime wrote:Ako se neko zove Edin, onda ga zovnu "Edine, na tebe je red". Po tome, ako je Tarik, onda je ispravno Tarice.plain vanilla wrote:ako pretpostavimo da se ti zoves Edin, i ucestvujes u MasterchefuEdoI wrote:A šta s vokativom?![]()
kad dodje red na tebe da pokazes svoje kulinarske vjestine, cijenjeni voditelj ce te pozvati- Edin, na tebe je red![]()
i tako i Davor, i Fuad i sl..
ali im je Tarik nekim cudom Tariče
Novinarska (ne)pismenost
Moderator: anex
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#126 Re: Novinarska (ne)pismenost
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#127 Re: Novinarska (ne)pismenost
Dnevni avaz kupila je kompanija jedna od najuspješnijih i ekonomski najmočnijih komapanija u BiH - Avaz i u narednih nekoliko godina, iznos od 200 ili više miliona KM nisu upitni za biznise tog ranga.
Kao svugdje u svijetu te se transakcije plačaju iskupljučivo iz komapnijskog biznisa, prihoda i, naravno, sa kompanijskih, a ne nikakvih ličnih računa. Zato je svakome jasno da jedno fizičko lice ne može posjedovati niti imati 50 ili 200 million KM u kesu. Naravno, to jadino nije jasno kriminalcima iz vrha SDA koji su već 22 godine naučili da rade s višemilionskim kešom i milijardama doniranog novca mimo zvaničnih novcanih tokova.
volim ih ali su pretjerali
nesmislene rečenice

Kao svugdje u svijetu te se transakcije plačaju iskupljučivo iz komapnijskog biznisa, prihoda i, naravno, sa kompanijskih, a ne nikakvih ličnih računa. Zato je svakome jasno da jedno fizičko lice ne može posjedovati niti imati 50 ili 200 million KM u kesu. Naravno, to jadino nije jasno kriminalcima iz vrha SDA koji su već 22 godine naučili da rade s višemilionskim kešom i milijardama doniranog novca mimo zvaničnih novcanih tokova.
nesmislene rečenice
- plain vanilla
#128 Re: Novinarska (ne)pismenost
kad pijes, ne pisiBlack swan wrote:Dnevni avaz kupila je kompanija jedna od najuspješnijih i ekonomski najmočnijih komapanija u BiH - Avaz i u narednih nekoliko godina, iznos od 200 ili više miliona KM nisu upitni za biznise tog ranga.
nesmislene rečenice![]()
![]()
- anonimnaosoba
#129 Re: Novinarska (ne)pismenost
Usaina Bolta kaže na Hayatu sad u najavi vijesti (kako sam napisao, ne Jusejna/Usejna, kako već treba
)
- Erzsebet
#130 Re: Novinarska (ne)pismenost

Ko je dao golove u kojim minutama, ko može da odgonetne?
- plain vanilla
#131 Re: Novinarska (ne)pismenost
pise da je Sammir pogodio za gonacnih ...
ako sam dobro vidjela, sitno to nesto
ako sam dobro vidjela, sitno to nesto
- plain vanilla
#132 Re: Novinarska (ne)pismenost
Hrvatska nogometna liga
Dinamo slavio sa 3:1 protiv Hajduka
U derbi susretu 10. kola Hrvatske nogometne lige između zagrebačkog Dinama i splitskog Hajduka, slavili su Zagrepšani sa 3:1.
Gosti iz Splita su već na samom otvaranju susrete poveli, i to u 35. sekundi golom Caktaša. Vodstvo Splićana trajalo je do 36. minute kada je precizan za izjednačenje bio Sammir. Pred sam kraj prvog poluvremena došlo je do preokreta, a domaći su poveli golom Dije Čopa.
Sammir je ponovo bio precizan u 77. minuti te je pogodio za gonačnih 3:1.
Sin bivšeg reprezentativca BiH, Seada Halilovića, 16-godišnji Alen Halilović, debitovao za ekipu Dinama protiv Hajduka i tako postao najmlađi igrač koji je ikad zaigrao u HNL.
HNL 10. kolo:
Dinamo - Hajduk (1. Caktaš, 36., 77. Sammir, 44. Čop,)
- Truba
#133 Re: Novinarska (ne)pismenost
zašto bi neko čitao i ozbiljno shvatao tekst i autora koji se nije udostojao pročitati svoj teks barem jednom
na kraju krajeva nek kupe onaj speling za naše jezike
- plain vanilla
#134 Re: Novinarska (ne)pismenost
ma ima jos gresaka, mrsko mi se vracati i podvlacitiBlack swan wrote:zašto bi neko čitao i ozbiljno shvatao tekst i autora koji se nije udostojao pročitati svoj teks barem jednom
imaju lektora, valjda
-
kojeime
#135 Re: Novinarska (ne)pismenost
.
Last edited by kojeime on 29/09/2012 23:13, edited 1 time in total.
- Truba
#136 Re: Novinarska (ne)pismenost
slušaj
to je moj stil na ovom forumu
isto kao i razmak redova između rečenica
nit sam plaćen da pišem pravilno nit sam ovdje u funkciji novinara
a redakciju sa-x mogu nosati u zubima što se tiče pismenosti i općeg znanja
kao i pola foruma
a inače sam skroman čovjek
kao i pola foruma
- plain vanilla
#137 Re: Novinarska (ne)pismenost
a sta ti je zamjereno? editovan post, pa ne upratihBlack swan wrote:slušaj
kao i pola foruma
-
kojeime
#138 Re: Novinarska (ne)pismenost
Nije vazno. Otici ce u pravcu u kojem ne treba, zato sam i izbrisao post.plain vanilla wrote:a sta ti je zamjereno? editovan post, pa ne upratihBlack swan wrote:slušaj
kao i pola foruma
- VenomousV
#139 Re: Novinarska (ne)pismenost
mene sad bas zanima
inace je komi poseban (ova recenica nije sarkasticna)
- Truba
#140 Re: Novinarska (ne)pismenost
ma niš posebno navela je neke moje greške u pisanju koje su zapravo moj stil 
ko će kritikovati kritičare kritičarevih kritičara nepismenosti
ipak sam se trebao javiti na tajni konkurs urednika sa-x - a

ko će kritikovati kritičare kritičarevih kritičara nepismenosti
ipak sam se trebao javiti na tajni konkurs urednika sa-x - a
- plain vanilla
#141 Re: Novinarska (ne)pismenost
neki ljudi ne razumiju da postoje posebna pravila za pisanje na forumu, chatu i sl... upotreba velikog slova nije neophodna, kao ni afrikati...dok je, na primjer, nepristojno pisati tekst velikum slovima jer predstavljanje vikanje..VenomousV wrote:mene sad bas zanima![]()
i onda kad ti kritikujes neki sluzbeni tekst, dodje neko da raspravlja o tvojoj pismenosti... nije mi se to jednom dogodilo, tako da pretpostavljam da je to to...
-
kojeime
#142 Re: Novinarska (ne)pismenost
Sada me bas interesuje zasto na forumu recenica moze poceti malim slovom, a na papiru ne moze. Ili zasto se moze rijec napisati neispravno na forumu, a na papiru ne moze. Zasto je forum tako posebno mjesto da na njemu ne vaze pravila. Hajde SMS zbog ustede prostora, to i razumijem, ali zasto to na forumu ne vrijede pravila koja vrijede kada se pise na papiru. Zasto je forum nesto posebno. Ako pravila ne vrijede na forumu ne moraju onda vrijediti ni na portalu. Tako da ne treba kritikovati klix jer ne pisu na papiru, ne izdaju stampano izdanje, nego prave elektronsko izdanje, a kako izgleda u svijetu nula i jedinica ne vrijede pravila pismenosti.plain vanilla wrote:neki ljudi ne razumiju da postoje posebna pravila za pisanje na forumu, chatu i sl... upotreba velikog slova nije neophodna, kao ni afrikati...dok je, na primjer, nepristojno pisati tekst velikum slovima jer predstavljanje vikanje..VenomousV wrote:mene sad bas zanima![]()
i onda kad ti kritikujes neki sluzbeni tekst, dodje neko da raspravlja o tvojoj pismenosti... nije mi se to jednom dogodilo, tako da pretpostavljam da je to to...
Da se razumijemo, i ja grijesim, nisam ni ja primjer savrsenog znanja gramatike i pismenosti.
Afrikate nemam jer mi tastatura nije podesena na nas(e) jezike, i to jeste moja greska, ali to je cijena koju placam na mostu da bih dobio na cupriji.
- plain vanilla
#143 Re: Novinarska (ne)pismenost
ja nisam uvela internet pravila, tako da ne znam zasto...
ali stvarno ti poredjenje nije na mjestu..ako sam ja nepismena (po tvojoj procjeni) zar i portal treba biti?
znaci, dnevnik moze voditi zena koja kaze -kisla glOOva jer i gledaoci tako pricaju?
koja logika, stvarno
ali stvarno ti poredjenje nije na mjestu..ako sam ja nepismena (po tvojoj procjeni) zar i portal treba biti?
znaci, dnevnik moze voditi zena koja kaze -kisla glOOva jer i gledaoci tako pricaju?
koja logika, stvarno
-
kojeime
#144 Re: Novinarska (ne)pismenost
Ne znam odakle ti ideja da mislim da si ti nepismena, tekst koji sam obrisao se odnosio na forumasa Black swan, ne na tebe. I bas da ne bi prica krenula u ovom pravcu sam i obrisao taj post, ali izgleda da su emocije veceras malo povisene. Drugo, mislim da pravila pismenosti vrijede bez obzira na to gdje se pise, ali nisam strucnjak tako da mozda i grijesim. Trece, svako ima pravo na svoje misljenje. Tako da nema svrhe da nastavimo, em sto odosmo van teme, em sto necemo nista rijesiti osim nastaviti svadjati se, em sto se ne poznajemo pa nema potrebe da jedno drugome dokazujemo nesto.plain vanilla wrote:ja nisam uvela internet pravila, tako da ne znam zasto...
koja logika, stvarno
- plain vanilla
#145 Re: Novinarska (ne)pismenost

zbijeg?
je li to neko mjesto ili se sad tako kaze
ne vjerujem da je u pitanju nepismenost, ali ne znam gdje da pitam
- plain vanilla
#146 Re: Novinarska (ne)pismenost
cafe.baVIDEO: Šta čeka Baumgartnera? Skoćice sa 36 kilometara visine!
- Truba
#147 Re: Novinarska (ne)pismenost
zbijeg... sloboda umjetnika
- plain vanilla
#148 Re: Novinarska (ne)pismenost
rekose na drugoj temi da je ipak mjesto nekoBlack swan wrote:zbijeg... sloboda umjetnika
-
rookfash
#149 Re: Novinarska (ne)pismenost
ima logike, ali ispravno nije, barem ne na bosanskom jezikukojeime wrote:Ako se neko zove Edin, onda ga zovnu "Edine, na tebe je red". Po tome, ako je Tarik, onda je ispravno Tarice.plain vanilla wrote:ako pretpostavimo da se ti zoves Edin, i ucestvujes u MasterchefuEdoI wrote:A šta s vokativom?![]()
kad dodje red na tebe da pokazes svoje kulinarske vjestine, cijenjeni voditelj ce te pozvati- Edin, na tebe je red![]()
i tako i Davor, i Fuad i sl..
ali im je Tarik nekim cudom Tariče
posto imam slican "problem" sa svojim imenom raspitivao sam se kod nekih znalaca i profesora bosanskoga i uvijek sam naisao na isti odgovor, a to je da je vokativ npr. imena tarik jednak nominativu. ne pitaj me zasto, ali je tako.
iskreno meni je svejedno, nek me zovu kako hoce, samo nek ne tuku
-
IlijaLadin
#150 Re: Novinarska (ne)pismenost
To nije stvar logike, nego pravila.
Ime/riječ stranog porijekla nije podložno glasovnim promjenama bosanskog jezika. Tarik -> TariKE -> TariČE. Ovo se ne dešava. I Edin je strano ime, pa iako se u pojedinim kosim padežima dodaju pripadajući sufiksi, ovdje se ne dešava promjena jer ne postoje niti grupe suglasnika koje su u datim položajima podložne promjeni.
Zato se i ne dodaje nastavak (TariKE, MaliKE ali Edine, Osmane...), nego je vokativ isti nominativu. Brojni su primjeri za to.
Ime/riječ stranog porijekla nije podložno glasovnim promjenama bosanskog jezika. Tarik -> TariKE -> TariČE. Ovo se ne dešava. I Edin je strano ime, pa iako se u pojedinim kosim padežima dodaju pripadajući sufiksi, ovdje se ne dešava promjena jer ne postoje niti grupe suglasnika koje su u datim položajima podložne promjeni.
Zato se i ne dodaje nastavak (TariKE, MaliKE ali Edine, Osmane...), nego je vokativ isti nominativu. Brojni su primjeri za to.