sarajevonekad wrote:Pozdrav svima,
Evo još jedne teme koje smo se, koliko se sjećam, negdje i nekad dotakli, ali je više ne vidim na forumu.
Mislim da bi mogla biti od koristi i nama građanima glavnog grada bih, ali i vlastima.
Ovdje ću izniti spisak stvari za koje vjerujem da nedostaju a mogle bi uljepštati grad i olakšati život njegovim stanovnicima i posjetiocima. Opaske su uglavnom one iste koje sam imao i prije više od deceniju, što znači da se ništa značajnije nije desilo na tom polju.
Koliko ja primijetim, Sarajevu još uvijek nedostaje:
1. Malo više javnih toaleta...koji zadovoljavaju bar neke minimalne higijeske standarde, naravno,
2. Malo više zelenila ( i sanacija postojećih zelenih površina koje su kod nas uglavnom prošarane stazama pješaka koji ma je mrsko "zaobilaziti", ili se izgleda boje hodati po asfaltu, ili ih iritira zelena površina... te zauzete raznim predmetima, vozilima i is.),
3. Brošura/vodića za Sarajevo i BiH dostupnih u trafikama i prodavnicama na širem području grada (kad već tako malo uposlenika u uslužnim sektorima govori engleski),
4. Većih slova na natpisima na engleskom jeziku te dodavanje engleskog prevoda za mnoge druge natpise (npr. putokaze, muzejske eksponate-npr. u izlogu muzeja na baščaršiji stoji natpis eksponata na latinskom i na našem, ali ne i na engleskom...itd.),
5. Asanacija mijesta koje služe kao javni otpad ( npr. na privatnim posjedima na kojima ne žive vlasnici avlasti ne žele naći rješenje-npr. smetljište na devastiranim objektima preko puta samouslužne autopraonice na aneksu-švrakino-ex pavla goranina),
6. Zamjena onih autobuskih stanica od aluminija i stakla nekim korisnijima, obzirom da na postojećim sjedišta nisu stabilna (zaletovana su na samo dva mjesta), krov je od stakla pa ljeti ne pravi nikakvu sjenku, a sa strna su otvorena, što zimi nije nikakva zaštita od snijega i kiše,
7. Zamjena onih rešetkastih korpi za otpatke nekim korisnijim, obzirom da komunalni radnici sa postojećih često nemogu izvaditi smeće jer zaglavi baš na tim rešetkama...
8. Uvođenje sankcija za tajine i babine sinove koji jurcaju usred grada u svojim skupim automobilima i motorima i sankcionisanje policije koja to dopušta,
9. Uvođenje nezavisnog tijela koji bi prikupljalo žalbe građana i posjetilaca u vezi neuslužnosti uposlenika u uslužnim sektorima,
10. Malo više rekreativno-zabavnog sardžaja za porodice s djecom ( npr. sadržajniji parkovi, ili čak neko jezerce sa popratnim zabavno-rekreativnim sadržajem).
11. Bolja preglednost znakova i putokaza na cestama ( Npr. na putu od Sarajeva do Aerodroma postoji samo jedan znak za Aerodrom i to kod kružnog toka, pokazujući desno, ali kad se uđe u ulicu desno na kraju te ulice nema još jednog znaka, pa jedan nesarajelija neće znati da li na kraju te ulice da skrene desno ili lijevo da bi stigao do aerodroma. Naravno, može pitati..sve se može improvizovat, ali zar nije lakše postaviti znak na kraju te ulice? )
12. Redovnije obilježavanja traka na cesti bijelom bojom.
13. Zabavnog sadržaja na javnim mjestima ( npr. uličnih zabavljača, svirača itd.)
14. Zbrinjavanje prosjaka i rješavanja epidemije prosjaćenja općenito.
toliko od mene za sada
pozzz
s.
Probat cu ti sto jednostavnije da odgovorim.
Dokle god se nas mentalitet ne promjeni, mozes sve da zaboravis! Mislim da sam ti sve rekao