Ko je započeo rat u SFRJ ?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Bosnjak333

#126 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Bosnjak333 »

Jugoslavija iz 91. je zeljela jedinstvo juznih Slavena i zato je izvrsila agresiju na BiH,Hrvatsku i Sloveniju,a ako im je jugoslovenstvo bilo na prvom mjestu zasto su osnivali srpske republike,krajine i slicna sranja?Je li to znacilo da je Jugoslavija planirana samo za Srbe?
poznanik

#127 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by poznanik »

Bosnjak333 wrote:Jugoslavija iz 91. je zeljela jedinstvo juznih Slavena i zato je izvrsila agresiju na BiH,Hrvatsku i Sloveniju,a ako im je jugoslovenstvo bilo na prvom mjestu zasto su osnivali srpske republike,krajine i slicna sranja?Je li to znacilo da je Jugoslavija planirana samo za Srbe?
Kad u ovom kontekstu spominješ ime Jugoslavije, moraš napomenuti da se ne radi o SFR Jugoslaviji, već o SR Jugoslaviji. Razlika je ogromna :-)
donBeton

#128 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by donBeton »

Lažljivci i oni koji su pušili tu laž.

Pri tom, u pedesetogodišnjem (a i više) postojanju laži,ona je svoje vrhunce imala na svom početku i, modificirana, kraju.
Bosnjak333

#129 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Bosnjak333 »

poznanik wrote:
Bosnjak333 wrote:Jugoslavija iz 91. je zeljela jedinstvo juznih Slavena i zato je izvrsila agresiju na BiH,Hrvatsku i Sloveniju,a ako im je jugoslovenstvo bilo na prvom mjestu zasto su osnivali srpske republike,krajine i slicna sranja?Je li to znacilo da je Jugoslavija planirana samo za Srbe?
Kad u ovom kontekstu spominješ ime Jugoslavije, moraš napomenuti da se ne radi o SFR Jugoslaviji, već o SR Jugoslaviji. Razlika je ogromna :-)
Zato sam napisao Jugoslavija iz 91. ;)
poznanik

#130 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by poznanik »

Bosnjak333 wrote:
poznanik wrote:
Zato sam napisao Jugoslavija iz 91. ;)
Pročitao sam ja šta si ti napisao, i znam šta si mislio :(

Da te podsjetim: 25 juna, 1991. godine, hrvatski Sabor jednoglasno je izglasao Deklaraciju o samostalnosti Hrvatske, nakon čega je i zvanično postala nezavisna, samostalna, suverena država. Nakon Hrvatske, istog dana odluku o samostalnosti donosi i slovenački Parlament, čime i zvanično prestaje postojati SFR Jugoslavija, zvanično prestaje postojati JNA.
mostar036

#131 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

Da je BiH ostala u Jugoslaviji,sad njeno postojanje ne bi bilo pod znakom pitanja.
shiljak

#132 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by shiljak »

Napadnuta Hrvatska zato sto je bilo Srba na nekim mjestima (barem je to izgovor) pa se "brinuli" sta ce biti sa njima, da ne bude diskriminacije neke.. i onda bio rat i porusli sve i pobli narod :D Onda u Bosni ista stvar, da ne bi Srbima nesto falilo i da im ne bi bio muslimanski predsjednik, bili Bosnjake, pa onda i Hrvati poceli da ne bi njima nesto falilo i eto gdje smo sad :D
Bosnjak333

#133 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Bosnjak333 »

shiljak wrote:Napadnuta Hrvatska zato sto je bilo Srba na nekim mjestima (barem je to izgovor) pa se "brinuli" sta ce biti sa njima, da ne bude diskriminacije neke.. i onda bio rat i porusli sve i pobli narod :D Onda u Bosni ista stvar, da ne bi Srbima nesto falilo i da im ne bi bio muslimanski predsjednik, bili Bosnjake, pa onda i Hrvati poceli da ne bi njima nesto falilo i eto gdje smo sad :D
Srbi su pokvarena nacija.Na Kosovo polazu historijsko pravo jer ono navodno vijekovima pripada Srbima,a na rs i Kninsku Krajinu polazu demografsko pravo(na Knin su polagali :D).Da BiH kojim slucajem polaze historijsko i demografsko pravo na Sandzak,ili Madjaraska na Vojvodinu onda bi to bio direktan atak na srbijansku vladu i na drzavu.Jednostavno su gamad za koju nema lijeka.
mostar036

#134 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

U BiH nije bilo pobjednika u ratu jer niko nije dobio šta je htio.
Bošnjaci su dobili nezavisnu BiH ali podjeljenu.
Srbi su dobili RS,a cilj je bio ostati u Jugoslaviji.
Hrvati su najgore prošli u BiH,ali su dobili cijelu Hrvatsku.
mostar036

#135 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

Bosnjak333 wrote:
shiljak wrote:Napadnuta Hrvatska zato sto je bilo Srba na nekim mjestima (barem je to izgovor) pa se "brinuli" sta ce biti sa njima, da ne bude diskriminacije neke.. i onda bio rat i porusli sve i pobli narod :D Onda u Bosni ista stvar, da ne bi Srbima nesto falilo i da im ne bi bio muslimanski predsjednik, bili Bosnjake, pa onda i Hrvati poceli da ne bi njima nesto falilo i eto gdje smo sad :D
Srbi su pokvarena nacija.Na Kosovo polazu historijsko pravo jer ono navodno vijekovima pripada Srbima,a na rs i Kninsku Krajinu polazu demografsko pravo(na Knin su polagali :D).Da BiH kojim slucajem polaze historijsko i demografsko pravo na Sandzak,ili Madjaraska na Vojvodinu onda bi to bio direktan atak na srbijansku vladu i na drzavu.Jednostavno su gamad za koju nema lijeka.
I onda se čudite što ti srbi ne žele BiH? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
poznanik

#136 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by poznanik »

mostar036 wrote:U BiH nije bilo pobjednika u ratu jer niko nije dobio šta je htio.
Bošnjaci su dobili nezavisnu BiH ali podjeljenu.
Srbi su dobili RS,a cilj je bio ostati u Jugoslaviji.
Hrvati su najgore prošli u BiH,ali su dobili cijelu Hrvatsku.
Tvoja percepcija države BiH razlikuje se od 60 i nešto procentualnog stanovništva RBiH, koji su referendumskim odgovorom odobrili nezavisnost od SR Jugoslavije. Nikakvi Bošnjaci nisu dobili nezavisnost, BiH nije bošnjačka država :-) Hrvati iz BiH nikako ne mogu dobiti cjelovitu Hrvatsku :-)

Na kraju, iz rata su izašli kao pobjednici svi oni koji su glasali za nezavisnost BiH. Nešto ti se ispreturalo u percepciji državnosti BiH :-)
sema911

#137 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by sema911 »

rat su poceli bolesni:
bosnjaci
srbi
hrvati

htjeli neke svoje velike drzave da ugnjetavaju ove druge jbga uspjelo im je sada patimo svi zbog njihovih velikih planova
Bosnjak333

#138 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Bosnjak333 »

mostar036 wrote:
Bosnjak333 wrote:
I onda se čudite što ti srbi ne žele BiH? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Hajde reci da nije tako?Prava na teritorije su polagali na dva nacina,objasnio sam ti kako i znaci da svaka drzava ima pravo da polaze pravo na prostor na kojem zive pripadnici njenog naroda.Ti moras da shvatis da ja zivim u realnosti za razliku od tebe jer su tito,bratstvo-jedinstvo i ostala komunisticka sranja davno umrla i dali nam sve ovo.Vidim koliko je tito imao uticaja na svoje sljedbenike da su se umjesto komunizma okrenuli fasizmu.
Bosnjak333

#139 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Bosnjak333 »

sema911 wrote:rat su poceli bolesni:
bosnjaci
srbi
hrvati

htjeli neke svoje velike drzave da ugnjetavaju ove druge jbga uspjelo im je sada patimo svi zbog njihovih velikih planova
Slazem se,zaboravio si dodati da su Bosnjaci ubili 8000 ljudi u Srebrenici...
shiljak

#140 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by shiljak »

Uglavnom danas gdje ima vecina hrvata (tamo u Mostaru..) oni ne vole ni Bosnjake ni Srbe... tako je i u RS-u.. Svi ko ono "imamo mi drugu drzavu".. Jer niko i ne ide ni u Mostar, ni u Banja Luku ni u Sarajevo..

Ja mislim da su trebali prije 10 godina napraviti autoput iz Sarajeva prema Mostaru i iz Mostara/Sarajeva prema Banja luci.. Pa mozda ne bi danas pricali kao sto sad pricaju. Sve sto danas znamo smo upoznali preko politicara pa mislimo da su i ljudi takvi :-D
mostar036

#141 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

Da nije bilo Tite,komunista i SFRJ danas ne bi bilo nezavisne BiH.
poznanik

#142 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by poznanik »

Bosnjak333 wrote:...Ti moras da shvatis da ja zivim u realnosti za razliku od tebe jer su tito,bratstvo-jedinstvo i ostala komunisticka sranja davno umrla i dali nam sve ovo.
Jeste, svaki od nas sada ima najmanje po dvije zlatne kašike :lol: :lol: :lol:
Vidim koliko je tito imao uticaja na svoje sljedbenike da su se umjesto komunizma okrenuli fasizmu.
Nemoj ti o kritici fašizma, reisa ti :x
Bosnjak333

#143 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Bosnjak333 »

mostar036 wrote:Da nije bilo Tite,komunista i SFRJ danas ne bi bilo nezavisne BiH.
To je pretpostavka,isto bi se moglo reci da nije bilo tite,komunista i SFRJ mi Bosnjaci bi davno imali nacionalni identitet i bili bi u svakom pogledu jaci nego 92.Mozda bi poslije 2. svjetskog rata imali i nezavisnu drzavu...
sema911

#144 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by sema911 »

Bosnjak333 wrote:
bosnjaci
srbi
hrvati

izvini nisam karadzic il mladic da negiram srebrenicu al rat je zapocet bolesnim umovima kao sto su karadzic, izetbegovic, tudjman, milosevic, i slicni niko ga iz srebrenice sto je poginuo nije zapoceo nit je zelio rat,. zivim u sarajevu i sjecam se 92 kada su "srbi" bjezali iz ulice jer su im podobni iz dzamije prijetili kako ce ih pobijat a jedna od njih i ako sam bio djete od 6god i malo vise godina hoce da me otme od roditelja da me spasi toga sto ce se desit a moji starci nevjeruju(ova ista gospodja "srpkinja" kako je mnogi zovu al ja ne da nje nije bilo mi djeca i mnoge porodice bismo pomrli od gladi da nam nije slala pakete jer zaboga nasi starci nisu isli udzamiju nisu bili bosnjaci i tamo nekada 94 optuze nas da saradjujemo sa cetnicima pa ja i sestra ostanemo sami jer su nam majke nane pohapsili dok su ocevi bili negdje na ratistu ginuli za ove bosnjake) i ako su sa brda gledali kolone tenkova koji idu negdje dok se drugi ukopavaju po lukavici,.
....i po prici srba, hrvata, bosnjaka ko god bili jedni druge krive za rat a svi dobro znaju cije su velike ideje velicali,.
jest da su i ti srbi radili svasta pa i ti hrvati isto al i ti bosnjaci koji su najvise propatili su u mnogo prilika samo obimom manje pravili manja sranja,. nedaleko od moje kuce je bio stab armijebih i tu je bio ko neki zatvor sjecam se sta se tu desavalo,. nijedna starana nije bila "cvjecka" svi su se svetili,. ubijali neduzne
al cu ti rec i ovo da ti koji su sada najglasniji da njihova strana nije pocela rat i da su oni branili nesto su u ratu trgovali sa ovom drugom stranom i zaradjivali na nama bijedi, sjeti se samo ako si iz sarajeva koliko je bilo jedno jaje u hrasnici a koliko na dobrinji poslije tunela,.
Bosnjak333

#145 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Bosnjak333 »

sema911 wrote:
Bosnjak333 wrote:
bosnjaci
srbi
hrvati

izvini nisam karadzic il mladic da negiram srebrenicu al rat je zapocet bolesnim umovima kao sto su karadzic, izetbegovic, tudjman, milosevic, i slicni niko ga iz srebrenice sto je poginuo nije zapoceo nit je zelio rat,. zivim u sarajevu i sjecam se 92 kada su "srbi" bjezali iz ulice jer su im podobni iz dzamije prijetili kako ce ih pobijat a jedna od njih i ako sam bio djete od 6god i malo vise godina hoce da me otme od roditelja da me spasi toga sto ce se desit a moji starci nevjeruju(ova ista gospodja "srpkinja" kako je mnogi zovu al ja ne da nje nije bilo mi djeca i mnoge porodice bismo pomrli od gladi da nam nije slala pakete jer zaboga nasi starci nisu isli udzamiju nisu bili bosnjaci i tamo nekada 94 optuze nas da saradjujemo sa cetnicima pa ja i sestra ostanemo sami jer su nam majke nane pohapsili dok su ocevi bili negdje na ratistu ginuli za ove bosnjake) i ako su sa brda gledali kolone tenkova koji idu negdje dok se drugi ukopavaju po lukavici,.
....i po prici srba, hrvata, bosnjaka ko god bili jedni druge krive za rat a svi dobro znaju cije su velike ideje velicali,.
jest da su i ti srbi radili svasta pa i ti hrvati isto al i ti bosnjaci koji su najvise propatili su u mnogo prilika samo obimom manje pravili manja sranja,. nedaleko od moje kuce je bio stab armijebih i tu je bio ko neki zatvor sjecam se sta se tu desavalo,. nijedna starana nije bila "cvjecka" svi su se svetili,. ubijali neduzne
al cu ti rec i ovo da ti koji su sada najglasniji da njihova strana nije pocela rat i da su oni branili nesto su u ratu trgovali sa ovom drugom stranom i zaradjivali na nama bijedi, sjeti se samo ako si iz sarajeva koliko je bilo jedno jaje u hrasnici a koliko na dobrinji poslije tunela,.
Da je Izetbegovic bio nasilnik i kabadahija kao Karadzic i Mladic ja ti nista ne bi rekao,ali je Alija upravo bio primjer stalozene,smirene i psihicki normalne osobe.Nije on prijetio i naredjivao pokolje,nije izazivao mrznju i slicno,imao je politickih gresaka,ali nije zlocinac!
sema911

#146 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by sema911 »

Bosnjak333 wrote:
mostar036 wrote:Da nije bilo Tite,komunista i SFRJ danas ne bi bilo nezavisne BiH.
To je pretpostavka,isto bi se moglo reci da nije bilo tite,komunista i SFRJ mi Bosnjaci bi davno imali nacionalni identitet i bili bi u svakom pogledu jaci nego 92.Mozda bi poslije 2. svjetskog rata imali i nezavisnu drzavu...

bosnjak haj mi objasni ko su bosnjaci , srbi , hrvati u bosni i hercegovini

a da nije bilo tite partizana sfrj ti danas nebi bio kako se zoves bosnjak 333 vec bi bio il musolini il veliki hitler

a ako mislis da nije bilo komunista sfrj tite mislis da bi danas bilo bosne jer taki ko ti poremeceni nacionalno postoje odavno da se 92 nebi ponovila 46 samo bi tada bilo gore nebi nato evropa reagovali ko sto su od92 (mada nisu ni tada reagovali) mislim da bi u svakom gradu svakom naselju mahali bio masakar borbe do istrebljenja njih bosnjaka srba hrvata
komunisti su malo smirili taj nacionalno-bolesno-vjerski-poremecene ljude pa im kako neki kazu oduzeli neke slobode jbga hajd ti sada hodaj pr. sarajevom kasno iza 00 il ko sto mi stari kaze umorim se vozeci pa zaspim na romaniji probudi me samo patrola policiska pitaju jesam li dobro,. kazu prije se nije smjelo ic u crkve dzamije sinagoge pa eto sada idete pa sto nam nije bolje(ustvari vama koji idete je) prije ste imali jednu jacu vojsku a sada sta imate 10000 ljencina koji nece ni da izadju da pomognu gasit pozare,. a prije citava jna se digne zbog nekog zbuna sto gori u slavniji,.
Bosnjak333

#147 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Bosnjak333 »

sema911 wrote:
Bosnjak333 wrote:

bosnjak haj mi objasni ko su bosnjaci , srbi , hrvati u bosni i hercegovini

a da nije bilo tite partizana sfrj ti danas nebi bio kako se zoves bosnjak 333 vec bi bio il musolini il veliki hitler

a ako mislis da nije bilo komunista sfrj tite mislis da bi danas bilo bosne jer taki ko ti poremeceni nacionalno postoje odavno da se 92 nebi ponovila 46 samo bi tada bilo gore nebi nato evropa reagovali ko sto su od92 (mada nisu ni tada reagovali) mislim da bi u svakom gradu svakom naselju mahali bio masakar borbe do istrebljenja njih bosnjaka srba hrvata
komunisti su malo smirili taj nacionalno-bolesno-vjerski-poremecene ljude pa im kako neki kazu oduzeli neke slobode jbga hajd ti sada hodaj pr. sarajevom kasno iza 00 il ko sto mi stari kaze umorim se vozeci pa zaspim na romaniji probudi me samo patrola policiska pitaju jesam li dobro,. kazu prije se nije smjelo ic u crkve dzamije sinagoge pa eto sada idete pa sto nam nije bolje(ustvari vama koji idete je) prije ste imali jednu jacu vojsku a sada sta imate 10000 ljencina koji nece ni da izadju da pomognu gasit pozare,. a prije citava jna se digne zbog nekog zbuna sto gori u slavniji,.
Komunisti su sve smirivali upravo preko ledja Bosnjaka.Reci mi zasto je za hendikepiranog titu bio problem priznati bosnjacku naciju?Sta mu je to toliko smetalo da je odugovlacio?Zasto je Cazinska buna u krvi ugusena samo zato sto su bosnjaci seljaci trazili svoja prava?Zasto je oduzeta zemlja bosnjackim begovima i agama,a data pravoslavnim Vlasima i zasto su oni planski sirom cijele BiH naseljavani?Koga vi sinovi bivsih funkcionera KPJ pravite budalom?Vama je bilo dobro kad su vam ocevi i majke imali clanske karte i uzivali sve blagodati komunizma(znam jer imam takvih i u siroj rodbini).Danas je prosjecna plata veca nego prije rata samo je problem sto nema posla za sve jer se danas trazi obrazovanje,a ovi sto su zivjeli u komunizmu to nemaju.U Jugoslaviji je za njih bilo posla,ali su radili najteze fizicke poslove i imali platu od 300 KM,a da danas nedaj Boze nekome ponudis toliku platu(iako nema nikakve) za njega bi to bilo ponizenje.
sema911

#148 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by sema911 »

al je on i njegovi ahbabi zaradili na nama bijedi kojima nije bilo do rata mnogo mnogo para tako da je isti ko i oni sjeti se samo kako je bilo dobro onima koji su bili u sda u ratu i poslije,., stari je bio u tom sdp u ratu i poslie i ,.,.,.ulicu su asvaltirali tek nekada 2002 razlog on komunista,.
tako on zgrto milijune ovi ubijali sirili mrznju zbog njih patili mnogi ljudi naci isti kos il ti ga kanta za smece
Bosnjak333

#149 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Bosnjak333 »

sema911 wrote:al je on i njegovi ahbabi zaradili na nama bijedi kojima nije bilo do rata mnogo mnogo para tako da je isti ko i oni sjeti se samo kako je bilo dobro onima koji su bili u sda u ratu i poslije,., stari je bio u tom sdp u ratu i poslie i ,.,.,.ulicu su asvaltirali tek nekada 2002 razlog on komunista,.
tako on zgrto milijune ovi ubijali sirili mrznju zbog njih patili mnogi ljudi naci isti kos il ti ga kanta za smece
Tako se to i radi,ako hoces normalnu drzavu moras skloniti sve one koji ti se nalaze na putu.To ti je tako,ako su nacionalisti na vlasti da bi drzava funkcionisala moraju skloniti sve komuniste jer ce oni uvijek vrsiti opstrukcije,a ako su komunisti na vlasti moraju skloniti nacionaliste.Tako je tito radio i tako vladao,svakome ko se protivi metak u celo.
sema911

#150 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by sema911 »

sada je malo drugacije nema vise goli otok il metak u celo sada je samo prosjacki stap
Locked