Novi Golf 7 dolazi u septembru

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#126 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
Navedi kojeg tacno konkurenta sa dizel motorm mozes kupiti po redovnim cijenama sa 26.400? Focusa ne mozes sigurno... Imas online cjenovnike, proguglaj nadji pa tacno navedi...

Ja samo citirah ovo. Dakle opet postoji C4 dizelaš za tu cijenu. Ali benzinaca imaš od skoro svih proizvođača i to sa boljom opremom od osnovne. A masu modela na početku karijere gdje je logično da budu skuplji od modela čiji se nasljednik očekuje već za 2-3 mjeseca. Takvi i30 i C4(prošli modeli) na zalasku karijere su bili oko 20000 KM.
goran16v

#127 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Znam da osnovni I30 nema ni klimu ni bočne jastuke. Ali najskuplji paket koji se može dobiti za I30 sa benzinskim motorom 1.4 100KS košta kao osnovni G6 sa 1.4 motorom i to na zalasku karijere.
Pa 'bem mu misa zar se ipak malo bolja reputacija, nekoliko decenija tradicije vise bas nimalo ne mogu ugraditi u cijenu tj naplatiti nego se u uzima tek cisto snaga motora i spisak opreme tako da cijena sa istom snagom i opremom treba biti ista?
goran16v

#128 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
goran16v wrote:
Navedi kojeg tacno konkurenta sa dizel motorm mozes kupiti po redovnim cijenama sa 26.400? Focusa ne mozes sigurno... Imas online cjenovnike, proguglaj nadji pa tacno navedi...

Ja samo citirah ovo. Dakle opet postoji C4 dizelaš za tu cijenu. Ali benzinaca imaš od skoro svih proizvođača i to sa boljom opremom od osnovne. A masu modela na početku karijere gdje je logično da budu skuplji od modela čiji se nasljednik očekuje već za 2-3 mjeseca. Takvi i30 i C4(prošli modeli) na zalasku karijere su bili oko 20000 KM.
Ti napisa ovo:
Nisam upućen u cjenovnu politiku Forda, ali za cijenu osnovnog Golf-a 1.4 možeš kupiti skoro svakog konkurenta sa dizelskim motorom ili ako hoćeš isti motor onda daleko opremljenijeg.

Pa si slabo citao to sto si citirao (vidi sta sam podebljao crvenom bojom).Tu dugujem izvinjenje jer sam napravio tipfeler, cijena je 25.400 a ne 26.400 - cijena sa predhodne stranice.
A od skoro svakog spade da po redovnoj cijeni ne mozes nijednog, a na akciji mozes tek pomenuti osnovni C4:

C4 Attraction HDi 90 BVM HDI Redovna cijena: 33.946,00 KM , akcijska cijena 25.028 KM

Da ne potezem sad pricu kako je osnovni G VI dizel preskup jer ga nema ispod 30k KM, a eto C4 od 34k KM po redovnoj cijeni nije! Vezano za cijene na akciji i po cjenovniku ne treba biti bas ekonomski strucnjak da zakljucis se akcija ne pokrece kad prodaja po redovnim cijenama ide.
EDIT:
Da ovaj podatak sa cijenom C4 iskorisim i povezem ga sa drugom temom. Popust na akciji od skoro 9000 KM u odnosu na redovnu cijenu ne ide bas u prilog tvrdnji da trgovci zaradjuju plafon 500-1000 EUR po autu.
Melami

#129 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Melami »

Jel samo meni ovaj golf lici na ovog fiata?
http://www.google.com/imgres?q=2005+fia ... 7,s:0,i:94
citroen xm

#130 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
Pa si slabo citao to sto si citirao (vidi sta sam podebljao crvenom bojom).Tu dugujem izvinjenje jer sam napravio tipfeler, cijena je 25.400 a ne 26.400 - cijena sa predhodne stranice.
A od skoro svakog spade da po redovnoj cijeni ne mozes nijednog, a na akciji mozes tek pomenuti osnovni C4:

C4 Attraction HDi 90 BVM HDI Redovna cijena: 33.946,00 KM , akcijska cijena 25.028 KM

Da ne potezem sad pricu kako je osnovni G VI dizel preskup jer ga nema ispod 30k KM, a eto C4 od 34k KM po redovnoj cijeni nije! Vezano za cijene na akciji i po cjenovniku ne treba biti bas ekonomski strucnjak da zakljucis se akcija ne pokrece kad prodaja po redovnim cijenama ide.
EDIT:
Da ovaj podatak sa cijenom C4 iskorisim i povezem ga sa drugom temom. Popust na akciji od skoro 9000 KM u odnosu na redovnu cijenu ne ide bas u prilog tvrdnji da trgovci zaradjuju plafon 500-1000 EUR po autu.
Ta akcija traje od prvog sekunda prodaje tako da i nije baš akcija već redovna cijena, a ove veće cijene stoje tako kao markentinški trik. Fol akcija, a u stvari redovne cijene.
goran16v wrote:
Pa 'bem mu misa zar se ipak malo bolja reputacija, nekoliko decenija tradicije vise bas nimalo ne mogu ugraditi u cijenu tj naplatiti nego se u uzima tek cisto snaga motora i spisak opreme tako da cijena sa istom snagom i opremom treba biti ista?

Po tome bi C4 trebao da košta bar 10000 KM više od Golfa jer dok je VW pravio Bubu, Citroen je pravio svemirske brodove kada su tehnologija i napredak i reputacija u pitanju.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#131 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by mali_milojica »

citroen xm wrote:
goran16v wrote:

EDIT:
Ta akcija traje od prvog sekunda prodaje tako da i nije baš akcija već redovna cijena, a ove veće cijene stoje tako kao markentinški trik. Fol akcija, a u stvari redovne cijene.
goran16v wrote:

Po tome bi C4 trebao da košta bar 10000 KM više od Golfa jer dok je VW pravio Bubu, Citroen je pravio svemirske brodove kada su tehnologija i napredak i reputacija u pitanju.
Pazi u neku si ruku i u pravu ali i u neku i nisi,zavisi kako i iz kojeg ugla gledas. Dok je VW pravio Bubu a Citroen bio pa hajmo reci na vrhuncu moci VW je i bio 10 000 jeftiniji,figurativno govorim. Danas je situacija drugacija pa je Citroen danas prisiljen biti jeftiniji za 10 000 kao i VW prije 50 godina
citroen xm

#132 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Pa vidi, nije to baš tako. VW kroz čitavu istoriju do 90-ih nije imao ama baš nimalo konkurentne modele Citroenu. A Citroen je uvijek imao konkurenta za neki VW model. Tako da o skupoći Citroena je teško govoriti. Konkurencija bubi su bili modeli iz Citroenove A serije kao što su Spaček, Dijana i Ami i oni nisu bili uopšte skuplji od Bube. Druga je stvar što su DS, CX, TA, SM, XM bili skuplji jer jednostavno za svoje vrijeme nisu imali konkurenta. Ali zato je sada u istoj klasi VW skuplji mnogo od Citroena a da pritom nije nimalo bolji. Pa osnovni Pasat je skuplji od osnovnog C5 skoro 10000 KM. Da li je imalo bolji? Nije!
530i

#133 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by 530i »

Citoren C4 i P308 su ozbiljna auta, koja sigurno nadmašuju sad već starog golfa, tj. golfove 5 i 6. Dovoljno je sjesti u Citroen i sve se samo kaže. Sad što slabo informisanom okruženju nećete moći pričati bajke i izazivati zavist, to jeste mana ovih auta u odnosu na golfa...to priznajem. Kome vrijedi manje udoban i daleko više krađi sklon golf 7000KM više (reklamirao se golf tdi sa nekom rabbit opremom po 32.xxx KM, dok je C4 dizel od 25.500, a 308 od 26.xxxKM)...samo naprijed. Golf benzin (TSI 85ks) je u isto vrijeme bio 28.xxx ili možda 27.xxx KM, a što je opet skuplje od dizelskih verzija C4 i 308. Pa ko voli - nek izvoli.
goran16v

#134 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

530i wrote:Citoren C4 i P308 su ozbiljna auta, koja sigurno nadmašuju sad već starog golfa, tj. golfove 5 i 6.
Kad se vec ocigledno ne razumijes u auta pises kojesta i kad ne razumijes maternji jezik mozda bi razumio na kad bi ti neko na esperantu napisao da je P-308 model iz 2007, odnosno star 5 god i da je godinu stariji model od Golfa VI kojeg ti nazivas starim. Ne znam na osnvu cega zakljucujes u cemu nadmasuju golfove, ali ja znam. Na novom 50k KM vrijednom 308 1,6 THP je na 20k km zamjenje motor - istina to je teko nadmasiti!
goran16v

#135 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
goran16v wrote:

EDIT:
goran16v wrote:

Po toj logici bi Skoda trebala kostati 20k KM vise od Citroena jer kad je Citroen pravio jednostavne automobile Skoda je bila europski gigant - pa ne kosta jer ta prica sta je bilo prije 50 god ne pije vode. I dalje su mi smijesne tvrdnje strucnjaka "bolji/losiji", od kojih se ja naravno suzdrzavam, jer vidim svi ste listom priznati eksperti u automobilizmu. :D
Kad vec pises hvalospjeve o citroenu moram li te podsjetiti da su napredni i tehnoloski savrseni AX, GA, BX, CX, ZX pa i model iz tog nicka izumrli na cestama, dok su GS, Daina i spaceci su bili rariteti jos prije rata? Zasto znas i sam. a to ipak nesto govori...
citroen xm

#136 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Hvataš se jednog primjerka. Sjajno moram priznati, sjajno. Onda se dotakni i Golfova i njihovih TDi i TSI motora. Malo se dotakni problema na 1.4 TSI motoru(ne jedan primjerak već svaki).

Evo sada pročitah da je cijena Golfa 7 za njemačko tržište sa osnovnim paketom i motorom 16500 eura.

Ajmo dalje.
johntra

#137 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by johntra »

goran16v wrote:
530i wrote:Citoren C4 i P308 su ozbiljna auta, koja sigurno nadmašuju sad već starog golfa, tj. golfove 5 i 6.
Kad se vec ocigledno ne razumijes u auta pises kojesta i kad ne razumijes maternji jezik mozda bi razumio na kad bi ti neko na esperantu napisao da je P-308 model iz 2007, odnosno star 5 god i da je godinu stariji model od Golfa VI kojeg ti nazivas starim. Ne znam na osnvu cega zakljucujes u cemu nadmasuju golfove, ali ja znam. Na novom 50k KM vrijednom 308 1,6 THP je na 20k km zamjenje motor - istina to je teko nadmasiti!
Onda ispada da je BMW motor kanta?

Namjerno pišem da je njihov, jer su se ovdje neki upinjali da dokažu kako se radi o čisto BMW motoru...
goran16v

#138 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
Onda ispada da je BMW motor kanta?

Namjerno pišem da je njihov, jer su se ovdje neki upinjali da dokažu kako se radi o čisto BMW motoru...
Taj motor jest razvijen na relaciji PSA - BMW, vjerovatno je projektom, tehnicko-tehnoloski isti ako BMW-ov, ali misli da se izvedbeno odnosno proizvodno razlikuju jer ne nisam cuo da se i na jednom BMW-ovom motoru desila ta stvar, a na 2 od 2 1,6 THP prodata u BiH jeste. Na stranu ciji je motor, ovdje je pricaju hvalospjevi napamet...
citroen xm

#139 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
Po toj logici bi Skoda trebala kostati 20k KM vise od Citroena jer kad je Citroen pravio jednostavne automobile Skoda je bila europski gigant - pa ne kosta jer ta prica sta je bilo prije 50 god ne pije vode. I dalje su mi smijesne tvrdnje strucnjaka "bolji/losiji", od kojih se ja naravno suzdrzavam, jer vidim svi ste listom priznati eksperti u automobilizmu. :D
Kad vec pises hvalospjeve o citroenu moram li te podsjetiti da su napredni i tehnoloski savrseni AX, GA, BX, CX, ZX pa i model iz tog nicka izumrli na cestama, dok su GS, Daina i spaceci su bili rariteti jos prije rata? Zasto znas i sam. a to ipak nesto govori...

Da lupaš gluposti shvatio sam odavno, ali da si ovo lupio i ostao živ stvarno je teško zamislivo. Neću ni pokušavati porediti škodu sa Citroenom. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Drugo, nađi mi nešto VW-ovo na putu iz vremena CX-a, GS-a i ostalog u velikom broju. A valjda je i telcu jasno da je lakše pokvariti neki savršeni mehanički sklop(Citroen) nego kamen(VW) pogotovo kod nas gdje je pravilo da za svaki originalni dio postoji alternativa iz baltazarove radionice. BX-eva i XM-ova ima i dalje u broju u kome su se uvozili posle rata. Nije Citroen kriv što je glupi Bosanac uvozio samo Golfa. A prije rata su 90% voznog parka činila auta iz programa Zastava.
goran16v

#140 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
goran16v wrote:
Da lupaš gluposti shvatio sam odavno, ali da si ovo lupio i ostao živ stvarno je teško zamislivo. Neću ni pokušavati porediti škodu sa Citroenom. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Drugo, nađi mi nešto VW-ovo na putu iz vremena CX-a, GS-a i ostalog u velikom broju. A valjda je i telcu jasno da je lakše pokvariti neki savršeni mehanički sklop(Citroen) nego kamen(VW) pogotovo kod nas gdje je pravilo da za svaki originalni dio postoji alternativa iz baltazarove radionice. BX-eva i XM-ova ima i dalje u broju u kome su se uvozili posle rata. Nije Citroen kriv što je glupi Bosanac uvozio samo Golfa. A prije rata su 90% voznog parka činila auta iz programa Zastava.
Skoda je do 2 sv rata za Citroen bila silikonska dolina. Nemoj ni pokusavati porediti, rezultati ce te razocarati...
Ma daj pusti tu pricu glupi bosanac... Savrseni mehanicki sklop se ne kvari...
citroen xm

#141 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Ajd baš da se razočaram. :lol: Ispali argumente pa ću da ti uzvratim.
johntra

#142 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by johntra »

http://www.bellamacchina.net/portal/201 ... vi-golf-7/

Evo vam ga, jebo vas Golf...

Usput, da se malo izreklamiram.... :lol:
ChipyChips

#143 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by ChipyChips »

Kada covjek kupi 2 vozila,jedno njemacko(vw,audi,bmw,mercedes) i drugo neki drugi proizvodjac,izaberite kojeg god hocete,nakon 10 godina eksploatisanja,vidis u cemu je razlika.A to je da je njemacko auto nadmasilo sve ostale,u svakom segmentu.

A te lijeve price tipa,utrni mi guzica u golfu,a u nekom drugom ne utrni,to su price za malu djecu...
goran16v

#144 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Ajd baš da se razočaram. :lol: Ispali argumente pa ću da ti uzvratim.
Kad je Citroen osnovan Skoda je postojala vec 25 god, od toga 19 god proizvodila motokicle, a 14 god automobile. Ako je bitno za danasnju cijenu sta je nekad bilo onda kad odmotas cijelu pricu do samog kraja tj pocetka dodjes do ovih fakata. I sta sad? Zbog tih cinjenica da Skoda po svaku cijenu i do kraja postojanja bude skuplja od Citroena? Kako da ne... Posto ja ne drzim da je "sta je nekad bilo " prica bitna za danasnju cijenu ta me prica ne zanima, ali posto je ti potezes, evo ti jos jedan argument: Ako je za danasnju cijenu bitno da je Citroen bio prvi serijski proizvodjac automobila van Amerike i 4 god po osnivanju najveci u Europi prije 100 godina, autor naprednih teh rijesenja itd prije 50 godina, onda je po istoj logici za danasnje cijene jednako relevantan faktor da je VW grupacija prije godinu dana tj. 2011. godine bila najveci proizvodjac automobila (dok se Toyota ne oporavi) i svakako daleko ispred Citroena. Meni te cinjenice nisu relevantne za pricu o cijenama, ali ako tebi jesu onda su i ovo cinjenice...
Last edited by goran16v on 03/09/2012 18:15, edited 2 times in total.
drugtito2011

#145 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by drugtito2011 »

ChipyChips wrote:Kada covjek kupi 2 vozila,jedno njemacko(vw,audi,bmw,mercedes) i drugo neki drugi proizvodjac,izaberite kojeg god hocete,nakon 10 godina eksploatisanja,vidis u cemu je razlika.A to je da je njemacko auto nadmasilo sve ostale,u svakom segmentu.

A te lijeve price tipa,utrni mi guzica u golfu,a u nekom drugom ne utrni,to su price za malu djecu...
Nisu to lijeve price, to je ISTINA. I to se ne moze osporiti.

A to drzanje cijene, nakon 10 godina eksploatisanja, najbolji je pokazatelj koliko su ljudi levati, pa su spremni dati tolike pare za nesto sto je staro 10 godina. Pa ne bi ga Svabo nakon cca 5 godina prodavao u "ostale" zemlje, da je to tako isplativo, nego bi ga cuvao ko zjenicu oka.

E sad, to sto su gradjani BiH, imali nesrecu, pa su presli direktno sa Zastave 750 de luxe, na golfa, to je drugi par rukava. Ogromna je rupa izmedju fice i golfa, i normalno je da se o golfu stvorila fama, kao mitoloskom bicu u koje se nesmije dirati. Nazalost gradjani ex Yu nisu imali priliku pratiti napredak tehnlogije u autoindustriji, pa je golf, kad se pojavio, izgledao kao svemirski brod.

Nazalost, nove generacije, odrasle na pricma kako je golf u ratu korstio sve sto izgleda kao ulje, ne kontaju da je to davno proslo vrijeme, i da su danas neki novi igraci na trzistu. Nove tehnologije, novi auti, novi dizajn, itd...samo je golf ostao isti, uz neke kozmeticke promjene..A te kozmeticke promjene, levati jos uvijek debelo placaju, a nije bitno da li je rijec o autu iz salona ili starom 10 i vise godina. I ja ih u tome podrzavam i zelim da to auto od 10 godina, prodaju nakon koristenja sljedecih 10 godina, za vise para nego sto je placeno, jer je to uobicajena pojava (bar tako pricaju).
Last edited by drugtito2011 on 03/09/2012 17:37, edited 1 time in total.
goran16v

#146 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

drugtito2011 wrote: ...samo je golf ostao isti, uz neke kozmeticke promjene..A te kozmeticke promjene, levati jos uvijek debelo placaju...
:lol:
ChipyChips

#147 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by ChipyChips »

Rasprica se tito a ni sam ne zna sta je htio reci... :shock:
vukojebina

#148 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by vukojebina »

hahaha, a najjace mi je kad se ovi likovi raspricaju kako golf je pojam auta samo u bivsoj jugi, i samo tamo ga ljudi debelo placaju, a golf hara evropom godinama, i daleko je naj prodavanije auto...
Cokoladni

#149 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Cokoladni »

Sutra izlazi novi golfonja 17 milja evra
Control panel

#150 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Control panel »

Cokoladni wrote:Sutra izlazi novi golfonja 17 milja evra
nek ne racunaju na mene
Post Reply