iamia wrote:3000 ljudi (koliko se apliciralo za azil u svedskoj) nije 80% ljudi.
to su vecinom romi kojima jos niko nije objasnio da se azil ne moze vise dobiti.
medjutim, moze se otici bilo gdje ako se ima volja.
brak je najcesca opcija.. onda skolovanje,, rodbinska veza,, mucka..
kad se ima volja onda se nadje i nacin.
takodje,, si u krivu sa procentom uspjesnih bosanaca u svedskoj.
naime, on je identican sa procentom uspjesnih bosanaca u bosni.
sam odlazak u svedsku ne garantuje ti da ces uspjeti.
ja bih rekao da su ti sanse iste kao i u BiH. jer 98% onih koji su bili nepismeni u Bosni, ostali su takvi i u svedskoj.
Odlazak u Švedsku
- uglavnomja
#126 Re: Odlazak u Švedsku
-
jefferson
#127 Re: Odlazak u Švedsku
Sanse za uspjeh u svedskoj i BiH su iste? Ja zadnji put kada sam provjerio BiH je bila na dnu razvoja u Evropi, zajedno sa Moldavijom, Bjelorusijom i Albanijom, kako to moze biti ako su sanse za uspjeh u BiH i Svedskoj, jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta iste???iamia wrote:3000 ljudi (koliko se apliciralo za azil u svedskoj) nije 80% ljudi.
to su vecinom romi kojima jos niko nije objasnio da se azil ne moze vise dobiti.
ja bih rekao da su ti sanse iste kao i u BiH. jer 98% onih koji su bili nepismeni u Bosni, ostali su takvi i u svedskoj.
Eto opismenis se dodjes na fax a profesori ti vode bordel na faxu i dilaju drogu!
- hrle1976
#128 Re: Odlazak u Švedsku
Ma da ljudi skratimo, ja sam ubjedjen da se sve vrti oko jedne stvari a to je da se okusi zivot van BiH. Nista vise. Vecina ljudi koja nije napustila BiH bi htjela da okusi zivot vani. Sve ostalo su samo izvinjena kao da to ima nekog vise racionalnog smisla. Postavlja se pitanje kako je to ziviti negdje gdje su sami stranci oko tebe. To je isto za musko kako je j*bt dok ne probas kad probas onda znas.
- sinuhe
#129 Re: Odlazak u Švedsku
I u Svedskoj gdje ima stranaca skole su dosta losije. Tako su skolu u Rinkebyu napravili boljom dovodjenjem ucenika sa strane. Ne bih bio siguran da ce dijete dobiti bolji start u Rinkebyu, Tensti, Hjulsti, Rosengardu itd u odnosu na neku random BeHa skolu.
Jedini razlog zasto Svedska kaska za Finskom u osnovnom obrazovanju je velik broj stranaca.
Jedini razlog zasto Svedska kaska za Finskom u osnovnom obrazovanju je velik broj stranaca.
-
Pomoc1
#130 Re: Odlazak u Švedsku
Pozdrav svima.
Iz Bosne sam i imam mogucnost da dobijem posao u Svedskoj.
Sta mi je potrebno sve od papira i kakva je procedura za dobijanje radne dozvole. Jel moze to firma u Svedskoj sve uraditi za mene. Posto imam druga otisao je u Austriju, firma mu je sve sredila tamo u Austriji sto se tice papira.
Sta mi je potrebno sve od papira i kakva je procedura za dobijanje radne dozvole. Jel moze to firma u Svedskoj sve uraditi za mene. Posto imam druga otisao je u Austriju, firma mu je sve sredila tamo u Austriji sto se tice papira.
-
iamia
#131 Re: Odlazak u Švedsku
get a life , dude.jefferson wrote:Sanse za uspjeh u svedskoj i BiH su iste? Ja zadnji put kada sam provjerio BiH je bila na dnu razvoja u Evropi, zajedno sa Moldavijom, Bjelorusijom i Albanijom, kako to moze biti ako su sanse za uspjeh u BiH i Svedskoj, jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta iste???iamia wrote:3000 ljudi (koliko se apliciralo za azil u svedskoj) nije 80% ljudi.
Eto opismenis se dodjes na fax a profesori ti vode bordel na faxu i dilaju drogu!
-
Micaha
#132 Re: Odlazak u Švedsku
Dobro nam dosao! Sva sreca pa si u samom startu nasao pravu temu. iamia ti zna sve o Svedskoj i Austriji pa ce te uputitPomoc1 wrote:Pozdrav svima.
-
Pomoc1
#133 Re: Odlazak u Švedsku
Hvala.
Poslacu mu privatnu poruku onda.
- uglavnomja
#134 Re: Odlazak u Švedsku
joj, neeee
ocito nisi dugo na forumu, taj iamaia pise stvari od kojih ljudi koji nesto znaju prave viceve
sto ti on kaze - racunaj da je obrnuto
a sto se tice svedske, nazovi ambasadu pa pitaj
ocito nisi dugo na forumu, taj iamaia pise stvari od kojih ljudi koji nesto znaju prave viceve
sto ti on kaze - racunaj da je obrnuto
a sto se tice svedske, nazovi ambasadu pa pitaj
-
Pomoc1
#135 Re: Odlazak u Švedsku
Samo me zanima jel mogu ja otici u Svedsku i da mi firma ta sredi gore papire.
Posto sam citao da se dugo ceka ako se preda u ambasadu u Sarajevu. A da tako ide mnogo brze....
-
iamia
#136 Re: Odlazak u Švedsku
uglavnomja je frustriran decko.Pomoc1 wrote:
Posto sam citao da se dugo ceka ako se preda u ambasadu u Sarajevu. A da tako ide mnogo brze....
ne obracaj paznju.
svagdje u svijetu firma za koju radis odgovara sa pitanjima vize.
znaci, oni ce ti reci gdje trebas ici i kako aplicirati,. sta ponijeti od dokumenata.. itd.
pitaj njih !
ambasada ce ti dati samo osnovne odgovore, i nece bas pomoci, dok bi tvoja firma trebala znati sve prechice.
sretno.
-
Micaha
#137 Re: Odlazak u Švedsku
Ipak sam ja bio u pravuiamia wrote:uglavnomja je frustriran decko.Pomoc1 wrote:
ne obracaj paznju.
svagdje u svijetu firma za koju radis odgovara sa pitanjima vize.
znaci, oni ce ti reci gdje trebas ici i kako aplicirati,. sta ponijeti od dokumenata.. itd.
pitaj njih !
ambasada ce ti dati samo osnovne odgovore, i nece bas pomoci, dok bi tvoja firma trebala znati sve prechice.
sretno.
- malsal
#138 Re: Odlazak u Švedsku
-------Pomoc1 wrote:
U teoriji moze. Ako je ozbilja firma onda rade ta stvari, ali daleko od toga da su sve firme ozbiljne.
U najgorem slucaju mozes zavrsit na skeli bez radne dozvole i ugovora i kad dodje vrjeme isplate pojeo vuk magarca.
Raspitaj se malo i o firmi, a ako imate dogovor da ti firma radi papire sjedi i cekaj. Ako namjeravas na sljepo do svedske i nadas se tamo nac firmu koja ce ti sve to sredit, onda si optimista.
-
Pomoc1
#139 Re: Odlazak u Švedsku
Nasao sam ja firmu samo me zanima kako je najlakse i najsigurnije doci do radne dozvole. Da ja licno predajem u ambasadu ili da oni sve srede kao sto je bio slucaj kod mog druga koji je otisao u Austriju, sve mu firma gore sredila i samo mu javili dobio si papire.
-
Micaha
#140 Re: Odlazak u Švedsku
Ja bih ti preporucio laksi nacin. Nije poso zec, polako...Pomoc1 wrote:Nasao sam ja firmu samo me zanima kako je najlakse i najsigurnije doci do radne dozvole. Da ja licno predajem u ambasadu ili da oni sve srede kao sto je bio slucaj kod mog druga koji je otisao u Austriju, sve mu firma gore sredila i samo mu javili dobio si papire.
- malsal
#141 Re: Odlazak u Švedsku
-----Pomoc1 wrote:Nasao sam ja firmu samo me zanima kako je najlakse i najsigurnije doci do radne dozvole. Da ja licno predajem u ambasadu ili da oni sve srede kao sto je bio slucaj kod mog druga koji je otisao u Austriju, sve mu firma gore sredila i samo mu javili dobio si papire.
Mislim da je brze i lakse preko firme.
Vrlo vjerovatno se molbe za radnu dozvolu iz ambasade salju u Svedku, dok ako firma to radi predaju ga direktno (dakle preskaces ako nista taj proces slanja iz ambasade...) Isto ako sam trazis i navedes da ti firma nudi posao ovi vjerovatno to kontrolisu tako sto stupe u kontakt sa firmom, a ako firma to radi za tebe ne trebaju provjeravat.
Ali da bude jasno - ne radim u Migrationsverket i ne garantujem za informacije. Dobro ti neko rece, zovni ambasadu i raspitaj se, nije forum enciklopedija
-
Sharif
#142 Re: Odlazak u Švedsku
Ne znam hoce li ti ovo pomoc but anyway....Pomoc1 wrote:Nasao sam ja firmu samo me zanima kako je najlakse i najsigurnije doci do radne dozvole. Da ja licno predajem u ambasadu ili da oni sve srede kao sto je bio slucaj kod mog druga koji je otisao u Austriju, sve mu firma gore sredila i samo mu javili dobio si papire.
http://www.migrationsverket.se/info/160_en.html
Pogledaj "pod-linkove" ispod texta "If you are a citizen of a non-EU country" na ljevoj strani
sretno
-
Pomoc1
#143 Re: Odlazak u Švedsku
Zvao sam ambasadu u sarajevu oni kazu samo sto je potrebno meni ovdje (pasos, kopija pasosa, dvije slike, ponuda poslodavca, platiti takse) a sve ostalo sto je potrebno to firma more gore rijesiti.
Da li sad ja mogu dobiti radnu dozvolu da ne predajem u sarajevu papire nego da to se sredi gore u svedskoj??
Da li sad ja mogu dobiti radnu dozvolu da ne predajem u sarajevu papire nego da to se sredi gore u svedskoj??
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#144 Re: Odlazak u Švedsku
Pomoc1 wrote:Zvao sam ambasadu u sarajevu oni kazu samo sto je potrebno meni ovdje (pasos, kopija pasosa, dvije slike, ponuda poslodavca, platiti takse) a sve ostalo sto je potrebno to firma more gore rijesiti.
Ne. Ti moras opet sve predati u Sarajevu, jer ambasada ti nece nista izdati bez papira koje trenutno tvoja buduca firma ganja za tebe. Isto pravilo vazi i za Dansku.
- insomnia78
#145 Re: Odlazak u Švedsku
Pomoc1 wrote:Hvala.
Nemoj, ako njeg' budes slus'o na kraju ces u Kakanj emigrirati:mrgreen:
s' moje sokoćalo
- Zviz
#146 Re: Odlazak u Švedsku
insomnia78 wrote:Pomoc1 wrote:Hvala.
Poslacu mu privatnu poruku onda.:mrgreen::mrgreen:
s' moje sokoćalo
-
izgubljena dusa
#147 Re: Odlazak u Švedsku
insomnia78 wrote:Pomoc1 wrote:Hvala.
Poslacu mu privatnu poruku onda.:mrgreen::mrgreen:
s' moje sokoćalo
-
soulfly11000
#148 Re: Odlazak u Švedsku
citajuci prethodne postove vidim da nema sanse traziti azil u Svedskoj ili blio gdje u EU.
Ja sam nesto motao po glavi i zvuci malo neozbiljno da apliciras za neki posao u Svedskoj pa cekas pozitivan odg.... onda radna viza u ambasadi, pa teko onda odlazak. Realno, ko moze dobiti posao preko net apliciranja!?
Ja sam isao na kurs Svedskog jezika (mislim da bih mogao da se sporazumem), pa sam planirao otici tipa turisticki u Svedsku i pokusati naci posao tipa Mekdonald samo da bih mogao ostati (negde sam citao da se najlakse moze naci posao u tim fastfudovima), onda bih gledao naci nesto bolje jer nemam nikog gore
jel moze neko ko je sa tih prostora da mi kaze koliko je realno ovo sto sam zamislio.
Ja sam nesto motao po glavi i zvuci malo neozbiljno da apliciras za neki posao u Svedskoj pa cekas pozitivan odg.... onda radna viza u ambasadi, pa teko onda odlazak. Realno, ko moze dobiti posao preko net apliciranja!?
Ja sam isao na kurs Svedskog jezika (mislim da bih mogao da se sporazumem), pa sam planirao otici tipa turisticki u Svedsku i pokusati naci posao tipa Mekdonald samo da bih mogao ostati (negde sam citao da se najlakse moze naci posao u tim fastfudovima), onda bih gledao naci nesto bolje jer nemam nikog gore
jel moze neko ko je sa tih prostora da mi kaze koliko je realno ovo sto sam zamislio.
- Zviz
#149 Re: Odlazak u Švedsku
Drug to je studenstki posao, onaj glavni (kao odgovorni) to sigurno nemozes dobiti a ovi ostali sto rade su studenti, poneki ima security iz neke firme koja to nudi i to je to. U 98% slicaja samo studenti radi. Nije to kao u Njemackoj da babe i maturi radi u McDonaldsusoulfly11000 wrote:citajuci prethodne postove vidim da nema sanse traziti azil u Svedskoj ili blio gdje u EU.
Ja sam isao na kurs Svedskog jezika (mislim da bih mogao da se sporazumem), pa sam planirao otici tipa turisticki u Svedsku i pokusati naci posao tipa Mekdonald samo da bih mogao ostati (negde sam citao da se najlakse moze naci posao u tim fastfudovima), onda bih gledao naci nesto bolje jer nemam nikog gore![]()
- uglavnomja
#150 Re: Odlazak u Švedsku
imas li stagod od skole, osim citankesoulfly11000 wrote:citajuci prethodne postove vidim da nema sanse traziti azil u Svedskoj ili blio gdje u EU.
Ja sam isao na kurs Svedskog jezika (mislim da bih mogao da se sporazumem), pa sam planirao otici tipa turisticki u Svedsku i pokusati naci posao tipa Mekdonald samo da bih mogao ostati (negde sam citao da se najlakse moze naci posao u tim fastfudovima), onda bih gledao naci nesto bolje jer nemam nikog gore![]()