Vjera/nevjera - sta je bolje?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- shmizlica
#126 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
a jesi je i našao bato 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#127 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
piupiu wrote:_BataZiv_0809 wrote:Mene je dugogodisnja djevojka ostavila sto sam ateist, a ona se htjela pokrit, pa se na kraju udala za pravoslavca![]()
![]()
![]()
PS. sorry, smijem li se smijati ovdje? nije zlonamjerno.

Naravno da smijes, i meni je smijesno.
Ljubi te Zivojinovic
-
dječak sa šibicama
#128 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Meniscini da te nije ostavila zbog toga_BataZiv_0809 wrote:Mene je dugogodisnja djevojka ostavila sto sam ateist, a ona se htjela pokrit, pa se na kraju udala za pravoslavca
Od moje nane burazer godinama tatu kritikovao sto je ozenio "vlahinju", ima i kod nas takvih ako ne i boljih, na kraju njegov sin ozeni ne samo "vlahinju" nego se isto i zove.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#129 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Dobro ti se menscini, ali je napravila cirkus od sebe, sto jes jes. Na fejzbukudječak sa šibicama wrote:
Meniscini da te nije ostavila zbog toga
Od moje nane burazer godinama tatu kritikovao sto je ozenio "vlahinju", ima i kod nas takvih ako ne i boljih, na kraju njegov sin ozeni ne samo "vlahinju" nego se isto i zove.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#130 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Sta je sa ovim narodomThe One and Only wrote: Kako god, ako njoj to odgovara nećeš imati problem. I najgori vjernik je bolji od nevjernika a djela će se staviti na vagu za sudni dan. I nemoj mi filozofirati ako ovo ako ono, šta ti radiš pa možeš pričati sa visine? Jesi li se odrek'o ičega da bi bio bolji čovjek bez poroka? Znam ja takve kao ti "nevjernike", ja pijem pušim drogiram se i poginut ću al' se neću odreći, zato ću isticati svaki grijeh koji neki vjernik napravi. Pored raznih vrsta suhog mesa on nađe pršut sa svinjetinom, to mi dovoljno govori.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#131 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Zaljubljen je dok je volko' pravdaquarterback wrote:nemas tu sta traziti viseSuelureac wrote: Jednom mi je rekla "ja svoju djecu želim odgajati kao vjernike, što ne znači da će to biti tvoja djeca", ali je bila u afektu i ljuta i povukla je to brzo.
- Suelureac
#132 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Kad se god spomene ovaj pojam "najgori vjernik", meni pred očima riđobradi član Predsjedništva BiH, ne znam zašto.
Nego djevojka i ja smo već počeli riješavati stvari i stanje je bolje. Ljubav vjerujem može promjeniti sve, a što se djece tiče morat će prihvatiti kompromis.
Što se tiče pokrivanja, nikada ne bih hodao ili oženio bulu. Iz mnogo razloga. Jedan od najosnovnijih je taj što prema mom svjetonazoru pokrivanje žena smatram omalovažavanjem roda i ruganje Božijem stvaranju. Pokrivanje žena je za mene šejtansko djelo.
Nego djevojka i ja smo već počeli riješavati stvari i stanje je bolje. Ljubav vjerujem može promjeniti sve, a što se djece tiče morat će prihvatiti kompromis.
Što se tiče pokrivanja, nikada ne bih hodao ili oženio bulu. Iz mnogo razloga. Jedan od najosnovnijih je taj što prema mom svjetonazoru pokrivanje žena smatram omalovažavanjem roda i ruganje Božijem stvaranju. Pokrivanje žena je za mene šejtansko djelo.
-
quarterback
#133 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
ma samo su rijetki od nas pametni da mogu presjeci, vazda kontamo nece to tako biti i slicno..._BataZiv_0809 wrote:Zaljubljen je dok je volko' pravdaquarterback wrote:nemas tu sta traziti viseSuelureac wrote: Jednom mi je rekla "ja svoju djecu želim odgajati kao vjernike, što ne znači da će to biti tvoja djeca", ali je bila u afektu i ljuta i povukla je to brzo.
jebiga
- HAVANA
#134 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
zigranje wrote:koliko si ti dnevnog vremena proveo uz djecu, a koliko supruga. u tom smislu se "jako malo pitas". majka je ta koja nosi veci dio dgoja djeteta.HAVANA wrote:
Trenutno mi je najpreca da se dogovorimo na koji ce starija fakultet ,a koju srednju mladja.Vjeronauke ocima vidjele nisu,zive i zdrave.Cuj muz se jako malo pita.Podcjenjujete djecu,znaju oni sve,i vide...Sve iz kuce,svi odnosi,nacin komunikacije,ponasanja...se prenosi na djecu.Pa i ako to odstupa u nekim ludim godinama od toga,kad tad izadje na vidjelo.Svi nesredjeni odnosi isto tako,u vecini slucajeva.
podvuceno, sve si rekao, s tim se slazem u potpunosti.
jedno pitanje: kazes "vjeronauke ocima nisu vidjele", pored skolske obavezne, tesko je vjeronauku u bilo kom obliku izbaciti iz odgoja , mislim okruzenje je takvo da je jednostavno nemoguce izbjeci bajrame, vidovdane, bozice, valentinovo,ramazan, slave....
kakav stav one imaju po pitanju religije?
Kako mislis jako malo pitam,sve odluke se donose zajednicki,manje bitne,vise bitne...Osim svakodnevnih stvari,obicnih,za sta nije ni potrebno dvoje...Naravno da snosi,i ozenio sam zenu koju volim i za koju sam smatrao da ce biti dobra majka nasoj djeci.Naravno da je na zenama veci teret kuce,odgoja...Mi imamo neke druge stvari gdje mi mozemo vise zapeti.Stigne se to sve,radi i ona,i ja...Vjeronauku nisu vidjele,fino nisu,sjedile po hodnicima sa par prijatelja,odvajali ih ko sugave...Al eto,zivi i zdravi,ljubi ih tata.Najmanji je problem sa praznicima,postuj tudje,ne daj na svoje.Obidjes,cestitas,pojedes,popijes...i svojim poslom.Nikom ne drzis predavanja o ispravnosti njegovog nacina zivota,ljude cijenis po onome kakvi su a ne sta su,i tako...Sve to funkcionise dok te ne pocnu vrijedjati,omalovazavati...a obicno glupi ko kurac ti sto vrijedjaju.Dobro dosli u bosnu i hercegovinu.Zemlju gdje i u ljubavi pitas jede li krmetinu...Kralj te jebo ljudi brda i planine prelazili zbog ljubavi,plakali,borili se...ovde 200 grama sunke sjebe sve leptirice u stomaku.Apsolutno romanticno.
- HAVANA
#135 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Izvini al_BataZiv_0809 wrote:Mene je dugogodisnja djevojka ostavila sto sam ateist, a ona se htjela pokrit, pa se na kraju udala za pravoslavca
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#136 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Ziva istina dragi Havana. Do juce dopicnjaci, sise, guzovi, a onda odjednom sure,harfovi, pokrivena na svim slikama, kad za jedno vako godinu i po, udaja,a muz binSrHAVANA wrote:Izvini al_BataZiv_0809 wrote:Mene je dugogodisnja djevojka ostavila sto sam ateist, a ona se htjela pokrit, pa se na kraju udala za pravoslavca![]()
Jebat je,sto bi rekli.
Smijesno je fakat. Mislim tad mi nije bilo
Ja kazem hvala joj,spasila me sebe
-
sha_ba
#137 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Ooo krste jos to zlo nisi iscerao
Bato ma to je ok u tim godinama... Al gori su mi ovi kao "zreliji"

I jel joj muž prešao na islam

Bato ma to je ok u tim godinama... Al gori su mi ovi kao "zreliji"
I jel joj muž prešao na islam
- The One and Only
#138 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Kojeg god sam ateistu upoznao, bio je u stvari poročan čovjek koji se tripuje da nešto radi iz ubjeđenja. Rijetki su stvarno kvalitetni ljudi. I u ovom slučaju je njemu najvažnije da se ona ne pokriva radi izgleda, da on ne mijenja ništa na sebi a ovo za djecu je šuplja. Baš me interesuje kako će to izgledati, ta djeca će opet biti ateisti kad odrastu jer nisu navikli na disciplinu koju moraš imati da bi bio vjernik. Isto da nekoga ulica odgoji pa ga onda pokušavaš uklopiti u neke fine društvene tokove.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#139 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Ma jasta, ne zamjerim ja njoj nista.sha_ba wrote:Ooo krste jos to zlo nisi iscerao![]()
![]()
![]()
Bato ma to je ok u tim godinama... Al gori su mi ovi kao "zreliji"![]()
I jel joj muž prešao na islam![]()
Djevojka se preispitivala,trazila svoje mjesto u koordinatnom sistemu. Ljubav se ugasila, pa je to bio samo izgovor/povod da se razidjemo. Nek je njoj sretno, a meni dobra skola. Besposlen covjek je bure baruta.
- cenecimoveocino
#140 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
I mene je moja tako ostavila ima desetak dana.Potpuno ista situacija._BataZiv_0809 wrote:Ziva istina dragi Havana. Do juce dopicnjaci, sise, guzovi, a onda odjednom sure,harfovi, pokrivena na svim slikama, kad za jedno vako godinu i po, udaja,a muz binSrHAVANA wrote:Izvini al_BataZiv_0809 wrote:Mene je dugogodisnja djevojka ostavila sto sam ateist, a ona se htjela pokrit, pa se na kraju udala za pravoslavca![]()
Jebat je,sto bi rekli.
![]()
Smijesno je fakat. Mislim tad mi nije bilo![]()
Ja kazem hvala joj,spasila me sebe
Okrenula se vjeri,hoce se pokrit,dzamija i serijatski zakon pa ne smije imat momka.A prije toga kako se oblacila
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#141 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Eto ti moj primjer i nek ti bude skola. Goni to od sebe, jesi vidio pichicha u graducenecimoveocino wrote: I mene je moja tako ostavila ima desetak dana.Potpuno ista situacija.
Okrenula se vjeri,hoce se pokrit,dzamija i serijatski zakon pa ne smije imat momka.A prije toga kako se oblacila
- piupiu
#142 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Joooj ... koja hrpa generalizacija, a i, izvini, molim te, predrasuda o milijardi i dvjesta miliona ljudi na planeti Zemlji. Ja bih tebi rekla da je svaki ateista u Australiji, Njemackoj, Svedskoj, Danskoj, Finskoj, Kini ... 20 puta disciplinovaniji od najdisciplinovanijeg vjernika u Bosni.The One and Only wrote:Kojeg god sam ateistu upoznao, bio je u stvari poročan čovjek koji se tripuje da nešto radi iz ubjeđenja. Rijetki su stvarno kvalitetni ljudi. I u ovom slučaju je njemu najvažnije da se ona ne pokriva radi izgleda, da on ne mijenja ništa na sebi a ovo za djecu je šuplja. Baš me interesuje kako će to izgledati, ta djeca će opet biti ateisti kad odrastu jer nisu navikli na disciplinu koju moraš imati da bi bio vjernik. Isto da nekoga ulica odgoji pa ga onda pokušavaš uklopiti u neke fine društvene tokove.
- piupiu
#143 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Zasto? Tema su medjuljudski odnosi u kontekstu ljubavi, seksa i vjere/nevjere.nightvision wrote:
Ima li neko od moderatora da ovu temu makne na "vjerski" podforum?
- The One and Only
#144 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Dobro, ja sam više govorio o ovim kod nas.piupiu wrote:Joooj ... koja hrpa generalizacija, a i, izvini, molim te, predrasuda o milijardi i dvjesta miliona ljudi na planeti Zemlji. Ja bih tebi rekla da je svaki ateista u Australiji, Njemackoj, Svedskoj, Danskoj, Finskoj, Kini ... 20 puta disciplinovaniji od najdisciplinovanijeg vjernika u Bosni.The One and Only wrote:Kojeg god sam ateistu upoznao, bio je u stvari poročan čovjek koji se tripuje da nešto radi iz ubjeđenja. Rijetki su stvarno kvalitetni ljudi. I u ovom slučaju je njemu najvažnije da se ona ne pokriva radi izgleda, da on ne mijenja ništa na sebi a ovo za djecu je šuplja. Baš me interesuje kako će to izgledati, ta djeca će opet biti ateisti kad odrastu jer nisu navikli na disciplinu koju moraš imati da bi bio vjernik. Isto da nekoga ulica odgoji pa ga onda pokušavaš uklopiti u neke fine društvene tokove.Pa, ti vidi sta ces s tim.
-
zigranje
#145 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
jest meni sega kad neko kritikuje nekoga istim oruzjem koje kritikujepiupiu wrote:Joooj ... koja hrpa generalizacija, a i, izvini, molim te, predrasuda o milijardi i dvjesta miliona ljudi na planeti Zemlji. Ja bih tebi rekla da je svaki ateista u Australiji, Njemackoj, Svedskoj, Danskoj, Finskoj, Kini ... 20 puta disciplinovaniji od najdisciplinovanijeg vjernika u Bosni.The One and Only wrote:Kojeg god sam ateistu upoznao, bio je u stvari poročan čovjek koji se tripuje da nešto radi iz ubjeđenja. Rijetki su stvarno kvalitetni ljudi. I u ovom slučaju je njemu najvažnije da se ona ne pokriva radi izgleda, da on ne mijenja ništa na sebi a ovo za djecu je šuplja. Baš me interesuje kako će to izgledati, ta djeca će opet biti ateisti kad odrastu jer nisu navikli na disciplinu koju moraš imati da bi bio vjernik. Isto da nekoga ulica odgoji pa ga onda pokušavaš uklopiti u neke fine društvene tokove.Pa, ti vidi sta ces s tim.
sad ti generalizras 5 milijardi vjernika i predstavljas ih kao lose osobe, zarad 1,2 mlrd
ili poredis ateiste s najdisciplinovanijim vjernicima u bosni na nacin da su potonji kriminalci
malo je razlika izmedju "dobrog" ateiste i "dobrog" vjernika
obojica su dobri ljudi, obojica postuju druge, obojica su posteni ...disciplinovani...
dobar ateista nece pljuvati po vjerniku, niti ce dobar vjernik to isto raditi po ateisti.
ateista ce negirati postojanje boga, u smislu da kaze "ja ne vjerujem" ali nema pravo da se ismijava osjecaju nekog drugog sto vjeruje da "ima boga".
kao sto ni dobar vjernik nece bejzbol palicom utjerati ateistu u svjetonazor "ima boga"
vjernik ce za razliku od ateiste nedjeljom otici na misu, zapaliti svijecu za duse mrtvih, moliti se bogu 5 dnevno, postiti ramazan, postovati dodatne zabrane, (svinjetina, alkohol...)
generalizovanje, omalovazavanje...nikad ne vodi nicemu mudrom niti pametnom
ja postujem pravo pojedinca da ima pravo na izbor i postujem pravo na dijalog, i pravo da svako ima svoje misjenje,
- McMoy
#146 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Vjera bi trebala da bude privatna stvar svakog pojedinca.
Tako je valjda i zamišljeno.
Međutim, ljudi su kao i mnogo drugih pozitivnih stvari zloupotrijebili,
uzurpirali i napravili dobar biznis od toga.
Nijedan iole ozbiljan i pametan čovjek, bio ga ateista a čak i više ako je istinski vjernik
ne bi trebao da se upušta u ocjenu toga koliki je neko drugi vjernik.
Drugo, to da li bi nekome u tom nekom budućem braku trebala da smeta svinjetina ili ne
treba kao i mnoge druge stvari da bude stvar dogovora i kompromisa.
Nekome bi možda smetalo, drugom možda ne.
Ne slažem se s tim da ljubav treba da bude pokriće za sve stvari.
Tako je valjda i zamišljeno.
Međutim, ljudi su kao i mnogo drugih pozitivnih stvari zloupotrijebili,
uzurpirali i napravili dobar biznis od toga.
Nijedan iole ozbiljan i pametan čovjek, bio ga ateista a čak i više ako je istinski vjernik
ne bi trebao da se upušta u ocjenu toga koliki je neko drugi vjernik.
Drugo, to da li bi nekome u tom nekom budućem braku trebala da smeta svinjetina ili ne
treba kao i mnoge druge stvari da bude stvar dogovora i kompromisa.
Nekome bi možda smetalo, drugom možda ne.
Ne slažem se s tim da ljubav treba da bude pokriće za sve stvari.
- piupiu
#147 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Moj post je obrazovnog i cisto ilustrativnog karaktera - ilustruje totalnu besmislenost generalizacija i negativnih stereotipa.zigranje wrote:jest meni sega kad neko kritikuje nekoga istim oruzjem koje kritikujepiupiu wrote:Joooj ... koja hrpa generalizacija, a i, izvini, molim te, predrasuda o milijardi i dvjesta miliona ljudi na planeti Zemlji. Ja bih tebi rekla da je svaki ateista u Australiji, Njemackoj, Svedskoj, Danskoj, Finskoj, Kini ... 20 puta disciplinovaniji od najdisciplinovanijeg vjernika u Bosni.The One and Only wrote:Kojeg god sam ateistu upoznao, bio je u stvari poročan čovjek koji se tripuje da nešto radi iz ubjeđenja. Rijetki su stvarno kvalitetni ljudi. I u ovom slučaju je njemu najvažnije da se ona ne pokriva radi izgleda, da on ne mijenja ništa na sebi a ovo za djecu je šuplja. Baš me interesuje kako će to izgledati, ta djeca će opet biti ateisti kad odrastu jer nisu navikli na disciplinu koju moraš imati da bi bio vjernik. Isto da nekoga ulica odgoji pa ga onda pokušavaš uklopiti u neke fine društvene tokove.Pa, ti vidi sta ces s tim.
sad ti generalizras 5 milijardi vjernika i predstavljas ih kao lose osobe, zarad 1,2 mlrd
ili poredis ateiste s najdisciplinovanijim vjernicima u bosni na nacin da su potonji kriminalci
-
Gabrielo
#148 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Prednost vjernica je u tome sto znaju koje su obaveze i duznosti zene u braku i sto stavljaju porodicu na prvo mjesto. Sa njima znas na cemu si.
Problem je sto ja nisam vjernik.
Problem je sto ja nisam vjernik.
- piupiu
#149 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
A, sta je ovo nego generalizacija?zigranje wrote:
vjernik ce za razliku od ateiste nedjeljom otici na misu, zapaliti svijecu za duse mrtvih, moliti se bogu 5 dnevno, postiti ramazan, postovati dodatne zabrane, (svinjetina, alkohol...)
Budista nece uraditi niti jednu od nabrojanih stvari. Za pocetak.
Ateista ce mozda odraditi jogu i meditaciju ujutro i navece, otici da volontira u narodnu kuhinju, obici stare ljude u komsiluku i procitati im stogod, sam sebi udariti zabranu na alkohol, meso, cigarete ... jer vjeruje da mu sve to skodi ili jer vjeruje u prava zivotinja ... itd ...
Stvarno mi nije jasno odakle poticu ove zacudjujuce misaone konstrukcije ... ja sam bolji covjek (ne bolji covjek za sebe, vec bolji covjek od drugog!) jer klanjam, palim svijecu, postim ramazan ... sve neki ubermenschi ...
- Leo_alfa
#150 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Svaki covjek je "porocan" bez obzira bio vjernik ili ateista. "Kvalitet ljudi" ovisi o tome sta kroji normu kvaliteta, tako da najpredaniji vjernici mogu biti izuzetno "nekvalitetni ljudi" u ocima nekoga ko stvari postavlja na drugaciji nacin, pri tome ni jedan od vas dvojice nije objektivan. Tako da te tvrdnje o "kvaliteti ljudi" su bezvrijedne.The One and Only wrote:Kojeg god sam ateistu upoznao, bio je u stvari poročan čovjek koji se tripuje da nešto radi iz ubjeđenja. Rijetki su stvarno kvalitetni ljudi. I u ovom slučaju je njemu najvažnije da se ona ne pokriva radi izgleda, da on ne mijenja ništa na sebi a ovo za djecu je šuplja. Baš me interesuje kako će to izgledati, ta djeca će opet biti ateisti kad odrastu jer nisu navikli na disciplinu koju moraš imati da bi bio vjernik. Isto da nekoga ulica odgoji pa ga onda pokušavaš uklopiti u neke fine društvene tokove.
A ovo dalje je previse pojednostavljeno, cak ni ovaj primjer sam za sebe ne stoji, a ne u ovakvoj usporedbi.