Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
cyprus

#126 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by cyprus »

Ma ovaj Ubejde vas zajebava, nema druge... :mrgreen: Istina, i ovaj toranj mi djeluje ko saudijska zajebancija... :roll: Nisam musliman, ali moja logika mi kaže da je ovo školski primjer skrnavljenja svetog mjesta :roll:
Last edited by cyprus on 16/07/2012 02:20, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#127 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by DaysleepeR »

ma Ubejde je idol.
Ubejde

#128 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Ubejde »

cyprus wrote:Ma ovaj Ubejde vas zajebava, nema druge... :mrgreen: Istina, i ovaj toranj mi djeluje ko saudijska zajebancija... :roll: Nisam musliman, ali moja logika mi kaže da je ovo školski primjer skrnavljenja svetog mjesta :roll:
E kad je doslo vrijeme da i nemusliman ocjenjuje da li se skrnavi muslimansko sveto mjesto ili ne. :lol:
Ubejde

#129 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Ubejde »

Image

Mekka, Mesdzidil Haram

Bas izgleda lijepo. Ko kaze da je lose. Mozda sa visine ne izgleda vama nesto ali ovako izgleda lijepo i sat se slaze sa Kabom jer sat odrijedjuje vrijeme klanjanja.
Tkd

#130 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Tkd »

Joj kritika . :lol:

Opet se javlja po ko zna koji put mentalitet bošnje. Sve mu je ružno , nije mu po čejfu a ne gleda što je ovo ovako napravljeno. To se naravno nije upitao , nego odmah raznovrsni napadaji iz glavnog oružja kojeg posjeduje, a to je veliki jezik. Bravo .

Mogu samo reći maš'Allah.
nemorabititako

#131 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by nemorabititako »

Ovo je definitivno zadnji stupanj primitivizma (al nažalost ne i posljednji) od strane "britansko-saudovke čobanske vladajuće elite" koja nastoji uništiti, zametnuti i prikriti (al ipak neće uspjeti...ABD) sve ono što je vrijedno i sveto muslimanima, ne samo na ovim svetim mjestima vec sa svojim "satelitima" (npr.ovi dotični "Saudovi forumaši" i slični) i širom zemalja gdje imaju bilo kakav uticaj i pristup.

Onaj ko ne vidi, da se sa ovim kulama i "piramidama" skrnavi ovo područje, u svakom smislu(arhitektonskom,duhovnom,...) taj ili je neki "plaćenik" koji je prodao pamet za par markica nekim saud misionarima ili nema (zdrave) pameti uopšte.
sinuhe

#132 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by sinuhe »

Vehabijske bling-bling perverzije. U sali za ples su i Tamare i Natashe, naravno preobracene na islam. :lol:
neki

#133 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by neki »

Ubejde wrote:
Bas izgleda lijepo. Ko kaze da je lose. Mozda sa visine ne izgleda vama nesto ali ovako izgleda lijepo i sat se slaze sa Kabom jer sat odrijedjuje vrijeme klanjanja.
Cuj sat odredjuje vrijeme klanjanja...ja mislio da ga je Alah davno odredio :-)
muhafuca

#134 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by muhafuca »

Ubejde wrote:Image
Mekka, Mesdzidil Haram
Image
Big Ben London

Jel te slucajno podsjeca na neku jako poznatu sahat kulu ?
Autenticna Islamska Arhitektura jel'de?
(ubacio sam ti sliku da uporedis - da se ne razmisljas puno znam da to nije omiljeni sport wehabija)
a dobro znas da ko oponasa jedan narod od tog je naroda

znas isto tako da je predznak sudnjeg dana kad se bude natjecalo
u tome ko ce vecu zgradu napraviti - ali ni to nema veze jer se
najvece zgrade grade na Arabijskom poluotoku

Dobro znas da musliman nije dobar musliman ako zaspe a komsija mu gladan
A komsijama Saudijske elite u Etiopiji Eritreji Somaliji i drugim africkim zabitima
muhe lete oko usta dok isti spavaju ko zaklani

A ono "ko je kriv Bosni sto su im male plate nek rade i zarade"
govori da nikad prismrdio zemlji nisi o kojoj hvalospjeve pises
Da im sutra nafte nestane preksutra bi ti kucali na vrata za komad hljeba
kolko su radni i sposobni - al zato znaju šibat Pakistance i Indijce
da rade na 50 C za neku crkavicu
HM 2011

#135 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by HM 2011 »

toranj je stambeno/poslovno/trgovacki orjentiran sa ukrasom na vrhu u obliku sahata i stilizovanog polumjeseca...

arhitektonski zgrada je obicna kao i svaka druga.....

prema logici koju ovdje predstavljate Sarajevu smetaju i Holiday inn, momo i uzeir, bbi, avaz toranj i slicno jer nisu uskladjeni sa izgledom objekata na bascarsiji... te mi u skladu sa tom logikom ne bi trebali graditi nista vise od tri sprata...

kad bi se jedini i najveci grijeh bilo koga bila izgradnja velike zgrade sa satom pored Kabe, na mjestu gdje su do juce stajale manje zgrade bez sata - svi bi mi bili na vrhuncu svake vrste razvoja....

medjutim nije tako....

zgrada kao i svaka druga samo veca... takodje - nije najveca na svijetu...
muhafuca

#136 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by muhafuca »

HM 2011 wrote:toranj je stambeno/poslovno/trgovacki orjentiran sa ukrasom na vrhu u obliku sahata i stilizovanog polumjeseca...

prema logici koju ovdje predstavljate Sarajevu smetaju i Holiday inn, momo i uzeir, bbi, avaz toranj i slicno jer nisu uskladjeni sa izgledom objekata na bascarsiji... te mi u skladu sa tom logikom ne bi trebali graditi nista vise od tri sprata...

kad bi se jedini i najveci grijeh bilo koga bila izgradnja velike zgrade sa satom pored Kabe, na mjestu gdje su do juce stajale manje zgrade bez sata - svi bi mi bili na vrhuncu svake vrste razvoja....

medjutim nije tako....

Porediti Sarajevo i Mekku - nidje veze
Nama je mozda Sarajevo bitno u nekom smislu glavnog grada , identiteta
tradicije ili na sta si vec ciljao
U tom smislu mozes porediti Riyad i Sarajevo - niko ne kaze da se u Riyadu
ne treba graditi ovo ili ono - uopste me ne zanima sta tamo prave
i niti ih iko ima pravo kritikovati ili sta vec po pitanju Riyada

Mekka kao centar jedne religije od milijardu i po (skoro) pripadnika ima sasvim drugo znacenje
i po drugim arshinima se treba prilaziti bilo kojem zahvatu a pogotovo u blizini Ka'be

U tom smislu saht kula manje vise - hajd i neka je progutalo bi se to
al da je uradis po nalicju na Big Ben od toliko idejnih rjesenja i kad ti
pare nisu problem je .....
nemorabititako

#137 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by nemorabititako »

HM 2011 wrote:toranj je stambeno/poslovno/trgovacki orjentiran sa ukrasom na vrhu u obliku sahata i stilizovanog polumjeseca...

medjutim nije tako....

:-)
Mislim da i naša vlast ne bi dozvolila da se Avazov toranj sagradi iznad sebilja niti bi Momo i Uzeir bio pored begove džamije....tako da ta tvoja logika i nije logična...

Mogao je ovaj toranj stajati 10-ak kilometara udaljen od harema, svakako bi se vidio.
DanteX

#138 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by DanteX »

Da se ubacim.

Ako je Mekka najsvetije mjesto za muslimana, zašto se uvijek gradi nešto okolo? Ili se širi? Zar se sveto mjesto ne bi trebalo ostaviti kako jeste, jer je sveto?
Isto tako, hoteli oko Mekke. Ako musliman putuje stotinu kilometara samo da dođe u Mekku zašto je važno gdje se nalazi hotel? Ako može putovati stotinu kilometara, onda može vala još 2 km od hotela do Mekke.

Šta se tiče tog samog naroda. Pobogu, Palestina je najbolji primjer. Saudijci prave (da se ne izrazim) debilni ventilator ili ti neki debilni hladnjač za pijesak jer se prokleti prinčevovi tabani ne mogu naviknuti na vreli pijesak. A za to je izdvojeno nekoliko miliona dolara.

Pa sad sami skontajte što branite Saudijsku Arabiju. Ili moram napomenuti pogrešan prijevod Kur'ana koji tiskaju?
black

#139 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by black »

DaysleepeR wrote:
Ubejde wrote:Ne izgleda vulgarno nego moderno. Izgleda savremeno. Saudijcima ne znaci nista drevna arhitektura. Svi kazu da su Vehabije zaostale ali nisu jer oni se vode savremenoscu i koraku sa vremenom. Mekka nije izgradjena kao sumorni srednjovjekovno krscanski grad kako bi u covjeku pobudili duhovnost i strah. Sa tim se muslimani ne zanose. Oni zele da se hodocasnici osjecaju isto kao dda su otisli u Kaliforniju ili u Nju Dzersi.

post godine na podforumu religija!
:lol: slazem se, koji su to klocevi :lol:
nemorabititako

#140 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by nemorabititako »

black wrote:
DaysleepeR wrote:
Ubejde wrote:Ne izgleda vulgarno nego moderno. Izgleda savremeno. Saudijcima ne znaci nista drevna arhitektura. Svi kazu da su Vehabije zaostale ali nisu jer oni se vode savremenoscu i koraku sa vremenom. Mekka nije izgradjena kao sumorni srednjovjekovno krscanski grad kako bi u covjeku pobudili duhovnost i strah. Sa tim se muslimani ne zanose. Oni zele da se hodocasnici osjecaju isto kao dda su otisli u Kaliforniju ili u Nju Dzersi.

post godine na podforumu religija!
:lol: slazem se, koji su to klocevi :lol:
:thumbup:

:-D mislim da bi se i sami "klocevi" odrekli ovih :mrgreen:
...i kloc ponekad skonta sta je pravo a sta krivo, a ovi nikad...
DaysleepeR

#141 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by DaysleepeR »

ma jarane u zadnje vrijeme strašno puno ovih zadrtih što ne koriste ni mozak ni zdrav razum samo ponavljaju ko papagaji šta su naučili iz priručnika

ni na mapi pametnih vjernika koji se ne daju isprovocirat teškim pitanjima nego mirno i staloženo diskutuju o svemu

treba poštovati svakoga, ja sam prvi odlučio da neću učestvovati u diskusijama na religiji tokom ramazana iz poštovanja prema ljudima kojima je to sveti mjesec
black

#142 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by black »

DaysleepeR wrote:ma jarane u zadnje vrijeme strašno puno ovih zadrtih što ne koriste ni mozak ni zdrav razum samo ponavljaju ko papagaji šta su naučili iz priručnika

ni na mapi pametnih vjernika koji se ne daju isprovocirat teškim pitanjima nego mirno i staloženo diskutuju o svemu

treba poštovati svakoga, ja sam prvi odlučio da neću učestvovati u diskusijama na religiji tokom ramazana iz poštovanja prema ljudima kojima je to sveti mjesec
ma ja evo vec dugo ne ucestvujem, fakat mi se vise ne da kad vidim sta se sve pise
muhafuca

#143 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by muhafuca »

DaysleepeR wrote:ma jarane u zadnje vrijeme strašno puno ovih zadrtih što ne koriste ni mozak ni zdrav razum samo ponavljaju ko papagaji šta su naučili iz priručnika

Po toj logici nema muslimana sem ovih sto su se javili na temu
Ti o kojima ti pricas se nisu javili na temu i ukljucili u rapravu/diskusiju
samim tim nemozes ih vidjeti "ni na mapi"

@"treba poštovati svakoga, ja sam prvi odlučio da neću učestvovati u diskusijama na religiji tokom ramazana iz poštovanja prema ljudima kojima je to sveti mjesec"

ovim impliciras da ti je inace cilj da isprovociras ljude na temi religija
pa to neces raditi tokom Ramazana iz postovanja ili sam pogresno skontao?
forest gump

#144 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by forest gump »

Pa valjda si skontao da je ovaj ubejde nekakav nakaradni trol.
Ubejde

#145 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Ubejde »

Arabija je zivjela raskosno i kad nije bilo nafte i tada se imalo najvise zlata i bogatstva. Pa Bliski Istok je uvijek bio bogata regija svijeta. Nafta je tek kasno pronadjena i to je dodoatno povecalo zaradu Islamskih zemalja.
Inace ko je kriv Bosni sto nije bogata. Ne moze sada Saudijska Arabija da vas izdrzava. Saudijska Arabija je dosta pomogla Bosnjacima za vrijeme rata i sada ona ne moze da izdrzava jednu cijelu zemlju u kojoj ce gradjani mozd aklanjati a mozd ane klanjati a mozda piti alkohol ili ne piti.
El_comadante

#146 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by El_comadante »

nije problem uvesti neke nove stvari u ova dva sveta grada ali ovaj sat je glupost a takodjer još su u blizini dva hotela koji su pravi kičeraj i kao takvi nebi trebali biti tu u blizini Kabe. dakle ovaj sat kao takav nije sporan ali jeste njegova lokacija.
harač

#147 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by harač »

imajući vidu lokaciju mogli su i žičaru uvesti; ugodno s korisnim
DanteX

#148 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by DanteX »

Ubejde wrote:Arabija je zivjela raskosno i kad nije bilo nafte i tada se imalo najvise zlata i bogatstva. Pa Bliski Istok je uvijek bio bogata regija svijeta. Nafta je tek kasno pronadjena i to je dodoatno povecalo zaradu Islamskih zemalja.
Inace ko je kriv Bosni sto nije bogata. Ne moze sada Saudijska Arabija da vas izdrzava. Saudijska Arabija je dosta pomogla Bosnjacima za vrijeme rata i sada ona ne moze da izdrzava jednu cijelu zemlju u kojoj ce gradjani mozd aklanjati a mozd ane klanjati a mozda piti alkohol ili ne piti.

Koliko znam, Saudijska Arabija je bila pustoš (prije 80 godina), jedva su živjeli kako treba i jedva su vodu imali. Ali tek nakon dolska Amerikanaca i pronalasla nafte ojačali su ekonomski.
Ubejde

#149 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Ubejde »

DanteX wrote:
Ubejde wrote:Arabija je zivjela raskosno i kad nije bilo nafte i tada se imalo najvise zlata i bogatstva. Pa Bliski Istok je uvijek bio bogata regija svijeta. Nafta je tek kasno pronadjena i to je dodoatno povecalo zaradu Islamskih zemalja.

Koliko znam, Saudijska Arabija je bila pustoš (prije 80 godina), jedva su živjeli kako treba i jedva su vodu imali. Ali tek nakon dolska Amerikanaca i pronalasla nafte ojačali su ekonomski.
Dobro prije 80 godina kada osmanlije nisu ulagale u Arabiju a sta da govirmo o Arabiji prije 1000 godina gdje je sva kultura bila u Arabiji? Kako su tada opstajali ljudi i kako su tada Arap[i bili ispred Europe? Moze se zivjeti i bez nafte i opet ce se drzave razvijati kako treba. Kad se uzdas u Allaha onda je sve lako a kad izgubis vjeru onda ti sve smeta i onda ti je svako kriv.
muhafuca

#150 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by muhafuca »

Ubejde wrote:
DanteX wrote:

Dobro prije 80 godina kada osmanlije nisu ulagale u Arabiju a sta da govirmo o Arabiji prije 1000 godina gdje je sva kultura bila u Arabiji? Kako su tada opstajali ljudi i kako su tada Arap[i bili ispred Europe? Moze se zivjeti i bez nafte i opet ce se drzave razvijati kako treba. Kad se uzdas u Allaha onda je sve lako a kad izgubis vjeru onda ti sve smeta i onda ti je svako kriv.
govoris o vremenu Muhammeda a.s. i periodu hulefai-rashidun - jel tako?
to je valjda i tebi razumljivo zasto je tako bilo

cim su napustili principe koji su vladali za vrijeme perioda o kojem govoris
postali su tudji vazali i nikad vise pa ni do dan danas nisu se otrgli
vazalskog odnosa prema ovoj ili onoj imperiji
Post Reply