Mercedes-Benz nova A-klasa
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ElRe
#126 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Kada je Lancia postala premium Audi je i dalje gurao dvotaktne motore i tu sva prica prestaje.
-
goran16v
#127 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Jest kad bi zivjeli u 1950 i nekoj.... Mozda ti zivis pa ti je prica prestala...ElRe wrote:Kada je Lancia postala premium Audi je i dalje gurao dvotaktne motore i tu sva prica prestaje.
- ElRe
#128 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Naravno da ne zivimo, ali sve se gleda. Koji je najuspjesniji proizodjac na rally takmicenjima. Toliko hvale oko quattro pogona, a jedna jadna Lancia ih drala i danas imaju komplekse od toga i ne usudju se da udju ni na jedno znacajnije sportsko takmicenje.
Pokupovali sve talijanske inzinjere, dizajnere, marketing strucnjake (Fiatove) i kao Njemacki automobil. Kad vam to ne valja ne znam zasto toliko VW zudi za Alfom, fiatovim inzinjerima.
Pokupovali sve talijanske inzinjere, dizajnere, marketing strucnjake (Fiatove) i kao Njemacki automobil. Kad vam to ne valja ne znam zasto toliko VW zudi za Alfom, fiatovim inzinjerima.
-
Seawolf
#129 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Na žalost, u timu za razvoj novih proizvoda, Lanciji inženjeri više neće ni biti potrebni. Inženjeri koji rade na razvoju vozila, koji sada na sebi imaju Lancia znak, rade u Auburn Hills-u u SAD-u (Chrysler).ElRe wrote:Naravno da ne zivimo, ali sve se gleda. Koji je najuspjesniji proizodjac na rally takmicenjima. Toliko hvale oko quattro pogona, a jedna jadna Lancia ih drala i danas imaju komplekse od toga i ne usudju se da udju ni na jedno znacajnije sportsko takmicenje.
Kompletna ne-Chrysler gama Lancia modela se svela na dva (2): Ypsilon i Delta. Kao što sam već napisao: od stare slave se ne živi.
Kompaktni premium automobil je vrlo lako prepoznati: probajte u on-line konfiguratorima na njemačkim (njemačkim, zato što je tamo stopa PDV-a najniža) web-stranicama proizvođača, posložiti kompaktni automobil za više od 50.000 EUR, a da je sa motorom snage do 160 kW. To će vam poći za rukom samo u on-line konfiguratorima četiri proizvođača.
- johntra
#130 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
goran16v wrote: Odlicno, nek si, za razliku od drugog strucnjaka, bio malo prezicniji sa cijenama, jer sam i ja malo pogledao. Dakle tvrdi se da su AR i Lanica, odnosno Giulietta i Delta skuplji modeli kompakt klase, ali ne u BiH gdje ocigledno nisu, nego i Italiji, a argumeti za to su da je raspon Giuliette u Italiji od 18.700 za 1,4 T do 30.500 KM , odnosno Delte od 20.500 do 30.800 za taj neki 1,9 Mjest od 190 KS. U poredjenju npr. sa Golfom VI, koji nikako ne moze biti skuplji kompakt, kojem je raspon cijena u Italiji je od 21.850 za 1,4 TSI do 31.600 za GTD 2,0 TDI DSG i ispada da su Giulietta i Delta jefinije. Poredjenje sa Golfom R 2,0 TSI 4Motion os 42k EUR bi vec bilo previse. Ajmo dalje, najeftiniji Focus u Italiji je 1,0 Ecoboost 18.500, najskuplji 2,0 TDCi Titanium Powershift 29.750 EUR, cijene za RS-a, STI i ostale nisam uspio naci, ali ocigledno je da je raspon cijena gotovo identican kao kod Giuliette i Delte. Prius sa rasponom cijene od 27.500 do 33.200 EUR je vec prilicno skuplji. Mazda 3 5 vr, raspon cijena je od 20.577 za 1,6 do 32.670 EUR za 2,2d Sport je takodjer skuplja. Pa i kad pogledas sugavu Skodu i raspon cijena Octavie u Italiji od 19.580 za 1,2 TSI active, odnosno 22.040 za 1,4 TSI do 30.330 EUR za RS TDI vidis da i ona ima skoro identican raspon cijena, pa ako hoces i vecu pocetnu cijenu sa manjim motorom od Giuliette, a sa ekvivalentim i od Delte. Da ne idem dalje, zakljucak je jasan: na zalost velikog poznavaoca prilika u Italiji i svijetu, za kojeg smo mi oni ograniceni koji ne idu dalje od granice ove drzave, Delta i Giulietta, odnosno AR i Lancia su i u toj misticnoj i za nas nedohvatljivoj Italiji auti prosjecne cijene, a evo po cjenovnicima i jeftiniji od nekih konkurenata, tako da od price o nekim premium brendovima, skupljim kompakt modelima, vrhu klase, bas kao i kod nas - nema nista, a o poredjenju cijena koje su odraz kvalitete AR i Lancie sa Audijem, BMW-om, a pogotovom MB-om da ne govoim!
Ako su Alfe sa 33, GTV i 75-om, pa nesto kasnije sa 164, odnosno Lancia sa Prismom, Themom legendarom Deltom ikad imale dobar imidz to je bilo upravo 80-ih, tako da ni ta prica ne pije vode.
Ako ista znas o raspravama o automobilma znao bi da autosport nije nikakav indikator, jer bi po tome Chevrolet Cruz, DS3, Skoda Fabia, Dacia itd bili sinonimi za sport, a za tvoju info, upravo ta Alfe koja je sa 155-com derala MB i Audi u DTM-u se vec odavno nema ni u WTCC-a.
opet pokušavaš biti pametan, ali ti ne ide...o čemu ti truniš, tita ti? početna cijena Golfa u Italiji je 15.300 eura, dok je početna cijena novog Golfa u Njemačkoj 16.700 eura, dakle čak četiri milje jeftinije od Delte na istom tržištu, a do skoro tri milje od Giluliette...
Toyota Auris sa hibridnim pogonom je i logično skuplja zbog tog istog pogona, dok je početna cijena Mazde 3 sa 1,6 motorom u Italiji 16.990 eura, ..Ford jeste 18.500 milja eura u Italiji, dok je u Njemačkoj još jeftiniji pa mu je cijena 14.990 eura...Sve je super za tvoju obožavjuću Škodicu, samo si zaboravio staviti da cijena karavana u Italiji iznosi 16.900 eura, dok u Njemačkoj Octavia limuzina ima cijenu od 15.690 uera...pravo usporedive cijene sa Lanciom i AR...
dalje, ja stvari gledam malo šire od BiH i naše tržište ne posmatram ni u čemu relevantnim, dok se ti jedino ovog tržišta i držiš, pa si perfidno pokušao navoditi neke cijene sa našeg debilnog tržišta...
znači, Alfa i Lancia imaju iste početne cijene kao Audi A3, MB A klase, BMW serije 1 koji su kao neki premium modeli ove klase...ja tu podjelu nisam izmislio, ali pošto ti više živiš u prošlosti, nego u sadašnjosti, nekada bi pročitao neki test ili tekst o tome kako zaista postoji podjela ove klase...dakle, Alfa Gilulietta i Lancia Delta jesu pravi predstavnici ove, nazovi je kako god hoćeš, klase...
-
Gost1515
#131 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
LeMans, DTM su dakle beznačajna takmičenja? Gdje se to takmiči Lancia?ElRe wrote:Naravno da ne zivimo, ali sve se gleda. Koji je najuspjesniji proizodjac na rally takmicenjima. Toliko hvale oko quattro pogona, a jedna jadna Lancia ih drala i danas imaju komplekse od toga i ne usudju se da udju ni na jedno znacajnije sportsko takmicenje.
I volim kad se neko uhvati istorije pa izabere period koji mu odgovara ...

- johntra
#132 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
upravo ćeš ga prepoznati sa višom početnom cijenom, a ne sa time da li ga možeš nakucati na 50.000 eura...i na kraju. udio kupovine kompakta od 50 milja eura je sigurno pravo veliki...Seawolf wrote: Kompaktni premium automobil je vrlo lako prepoznati: probajte u on-line konfiguratorima na njemačkim (njemačkim, zato što je tamo stopa PDV-a najniža) web-stranicama proizvođača, posložiti kompaktni automobil za više od 50.000 EUR, a da je sa motorom snage do 160 kW. To će vam poći za rukom samo u on-line konfiguratorima četiri proizvođača.
- johntra
#133 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Prva sportska pobjeda Alfe (pod njihovim imenom) je bila 1911. godine...i šta ćemo sad?Gost1515 wrote:LeMans, DTM su dakle beznačajna takmičenja? Gdje se to takmiči Lancia?ElRe wrote:Naravno da ne zivimo, ali sve se gleda. Koji je najuspjesniji proizodjac na rally takmicenjima. Toliko hvale oko quattro pogona, a jedna jadna Lancia ih drala i danas imaju komplekse od toga i ne usudju se da udju ni na jedno znacajnije sportsko takmicenje.
I volim kad se neko uhvati istorije pa izabere period koji mu odgovara ...evo mogu se ja onda uhvatiti perioda prije 2. svj rata, šta ćemo sad?
Audi je nastao 1910. godine, a Alfa već godinu dana kasnije imala sportski uspjeh..Ovo djelo Auto Uniona, a svi znamo šta je to...i na kraju, i da se kitiš time, što je nemoguće, jer je to bio proizvod četiri različita proizvođača, a ne samo Audija, to je bilo tek 20 i kusur godina kasnije od prve pobjede Alfe...
Last edited by johntra on 02/10/2012 10:01, edited 1 time in total.
-
goran16v
#134 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Cisto da te podsjetim koliko ti zapravo vjerujes u to sto pises, a koliko pises samo da kontriras od neklog jala podsjeticu te sta se jos jucer napisao:ElRe wrote:Naravno da ne zivimo, ali sve se gleda. Koji je najuspjesniji proizodjac na rally takmicenjima. Toliko hvale oko quattro pogona, a jedna jadna Lancia ih drala i danas imaju komplekse od toga i ne usudju se da udju ni na jedno znacajnije sportsko takmicenje.
Postao/la ElRe dana 01/10/2012 19:33
Realno Alfa i Lancia ovdje nema sta da traze. Dovoljno je pogledati prodajne rezultate, Giuliette i Delte se mjesecno proda manje od 5000 modela sirom Evrope, a samo se npr Audia A3 proda 5000 u Njemackoj.
Iako su mi talijanski automobili na I mjestu daleko su od premiuma.
Njemackoj trojci na papiru jedino moze konkurisati V40, u prodaji ce proci kao i Italijani i Lexus.
Da toliko se hvale Quattro pogonom da je Audi Quattro u S2 grupi, dok nije ukinut,a pomeo sve sto je do tad vozilo reli, a kad smo vec kod relija i ko je najuspjesiniji u reliju ukucaj u google pojmove Sebastian Loeb i Citroen pa citaj...
- ElRe
#135 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Da i to sto sam napisao stoji 100 %, ali ako se pogleda prodaja, danasnji imidz i stanje na trzistu.
Ali isto tvrdim da Giulietta i Delta kvalitetom nimalo ne zaostaju za 1, A, A3, međutim to nije dovoljno za uspjeh na trzistu.
Ali isto tvrdim da Giulietta i Delta kvalitetom nimalo ne zaostaju za 1, A, A3, međutim to nije dovoljno za uspjeh na trzistu.
- basicm
#136 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Kad se pojavila nova Delta, otisao sef da je isproba za firmu. Taj dan je padala kisa, i kad su sjeli da probaju auto, nije mogla upaliti
Obrazlozenje prezentera je bilo: Znate, sinoc je bas jako padala kisa!
A bila je ona dizelasica od 190 KS. Valjda joj razvodna kapa pokisla. Vratio se covjek kako je i otisao, i narucio Mazdu 6.
A bila je ona dizelasica od 190 KS. Valjda joj razvodna kapa pokisla. Vratio se covjek kako je i otisao, i narucio Mazdu 6.
-
goran16v
#137 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Ma daaaj popusti vise sa migoljenjem, guranjem tih automobile u premium klasu ili skuplje modele... Eto vrlo konkretno i nimalo perfidno sam naveo cijene sa tvog omisljenog, a ne naseg debilnog trzista i sta je zakljucak? Zakljucak koji i sam priznajes je da su na i domacem terenu jeftiniji od Forda i Toyote. Sta sad? Sad bi trebalo pisati o Fordu i Toyoti pa i sugavoj Skodi kao premium brendovima ne bi li se Lancia i AR tu ugurali???? Naravno i Mazda je premium, jer ako si toliki strucnjak za Italiju i ako pored cijene 16.990 EUR pise "Prezzo (chiavi in mano, IPT e contributo P.F.U. esclusi)" posto esclusi znaci iskljucuje, a inclusi ukljucuje, onda bi trebao znati da je cijena bez PDV-a, koji je u Italiji od januara o.g. 21%, onda ni tebi nece biti problem izracunati da je pocenta cijena cca 20.600 EUR.johntra wrote: opet pokušavaš biti pametan, ali ti ne ide...o čemu ti truniš, tita ti? početna cijena Golfa u Italiji je 15.300 eura, dok je početna cijena novog Golfa u Njemačkoj 16.700 eura, dakle čak četiri milje jeftinije od Delte na istom tržištu, a do skoro tri milje od Giluliette...
Toyota Auris sa hibridnim pogonom je i logično skuplja zbog tog istog pogona, dok je početna cijena Mazde 3 sa 1,6 motorom u Italiji 16.990 eura, ..Ford jeste 18.500 milja eura u Italiji, dok je u Njemačkoj još jeftiniji pa mu je cijena 14.990 eura...Sve je super za tvoju obožavjuću Škodicu, samo si zaboravio staviti da cijena karavana u Italiji iznosi 16.900 eura, dok u Njemačkoj Octavia limuzina ima cijenu od 15.690 uera...pravo usporedive cijene sa Lanciom i AR...
dalje, ja stvari gledam malo šire od BiH i naše tržište ne posmatram ni u čemu relevantnim, dok se ti jedino ovog tržišta i držiš, pa si perfidno pokušao navoditi neke cijene sa našeg debilnog tržišta...
znači, Alfa i Lancia imaju iste početne cijene kao Audi A3, MB A klase, BMW serije 1 koji su kao neki premium modeli ove klase...ja tu podjelu nisam izmislio, ali pošto ti više živiš u prošlosti, nego u sadašnjosti, nekada bi pročitao neki test ili tekst o tome kako zaista postoji podjela ove klase...dakle, Alfa Gilulietta i Lancia Delta jesu pravi predstavnici ove, nazovi je kako god hoćeš, klase...
Pa je ti stvarno mislis da sam ja toliki duduk i da ne znam sam otici na stranicu skode u Italiji, naci model Octavia, naci link za Listino Prezzi i procitati sljdece:
Listino prezzi ŠKODA Octavia
Modelli kW CV Sigla Prezzo*
1.2 Active TSI 77 105 1Z3 1D5 19.580,00
Listino prezzi ŠKODA Octavia Wagon
1.2 Active TSI 77 105 1Z5 1D5 20.490,00
I gdje je tu 16.900???? Ako mislis na akcijku tj. promotivnu cijenu sa stranice, da te pdsjetim da je ta skupa premium Delta na akciji 17.9000 EUR. Evo ti link: http://www.lancianewdelta.it/#/promozioni
Znaci Lancia i AR imaju iste pocetne cijene kao Skoda!!!!! Pa to je nevidjena sramota za jedan skulji brend!!!!
Kani se Njemacke, pokusao si sa Italijom, pa nije islo...
Ajd da se sa vratimo u vemena Hispano Suize, Horcha itd pa da na osnovu toga razgovarajo o 2012. godini.
U 2012. godini su AR i Lancia prosjecni automobili, prosjecne cijene, to sto su bili nekad su upropastili i doveli do toga da imaju svega 2 modela u ponudi i to naravno u B i C segmetnu, o srednjim ili visokim klasama da ne govorim...
Last edited by goran16v on 02/10/2012 10:50, edited 1 time in total.
-
goran16v
#138 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Da te podsjetim:ElRe wrote:Da i to sto sam napisao stoji 100 %, ali ako se pogleda prodaja, danasnji imidz i stanje na trzistu.
Postao/la ElRe dana 01/10/2012 19:33
Realno Alfa i Lancia ovdje nema sta da traze. Dovoljno je pogledati prodajne rezultate, Giuliette i Delte se mjesecno proda manje od 5000 modela sirom Evrope, a samo se npr Audia A3 proda 5000 u Njemackoj.
Iako su mi talijanski automobili na I mjestu daleko su od premiuma.
Njemackoj trojci na papiru jedino moze konkurisati V40, u prodaji ce proci kao i Italijani i Lexus.
Ako su po tvom licnom priznanju BMW, MB i Audi neupitna premium klasa, malo si ne konyistentan u prici, jucer pises da su daleko od premiuma, a danas da nimalo ne zaustaju...
- johntra
#139 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
jesi ti dobro, jesi popio šta? na istom mjestu gdje piše početna cijena od 19.580 eura za limuzinu, piše početna cijena od 16.990 za karavan, a ja ne vidim nikakvu oznaku akcije...čak i da jeste akcija, zanemario si i početne cijene Mazde i ostalih, a ubacivanju hibrida neću trošiti ni riječi...goran16v wrote:
Ma daaaj popusti vise sa migoljenjem, guranjem tih automobile u premium klasu ili skuplje modele... Eto vrlo konkretno i nimalo perfidno sam naveo cijene sa tvog omisljenog, a ne naseg debilnog trzista i sta je zakljucak? Zakljucak koji i sam priznajes je da su na i domacem terenu jeftiniji od Forda i Toyote. Sta sad? Sad bi trebalo pisati o Fordu i Toyoti pa i sugavoj Skodi kao premium brendovima ne bi li se Lancia i AR tu ugurali???? Naravno i Mazda je premium, jer ako si toliki strucnjak za Italiju i ako pored cijene 16.990 EUR pise "Prezzo (chiavi in mano, IPT e contributo P.F.U. esclusi)" onda bi trebao znati da je cijena bez PDV-a, koji je u Italiji od januara o.g. 21%, onda ni tebi nece biti problem izracunati da je pocenta cijena cca 20.600 EUR.
Pa je ti stvarno mislis da sam ja toliki duduk i da ne znam sam otici na stranicu skode u Italiji, naci model Octavia, naci link za Listino Prezzi i procitati sljdece:
Listino prezzi ŠKODA Octavia
1.2 Active TSI 77 105 1Z3 1D5 19.580,00
Listino prezzi ŠKODA Octavia Wagon
1.2 Active TSI 77 105 1Z5 1D5 20.490,00
I gdje je tu 16.900???? Ako mislis na akcijku tj. promotivnu cijenu sa stranice, da te pdsjetim da je ta skupa premium Delta na akciji 17.9000 EUR. Evo ti link: http://www.lancianewdelta.it/#/promozioni
Znaci Lancia i AR imaju iste pocetne cijene kao Skoda!!!!! Pa to je nevidjena sramota za jedan skulji brend!!!!
Kani se Njemacke, pokusao si sa Italijom, pa nije islo...
Ajd da se sa vratimo u vemena Hispano Suize, Horcha itd pa da na osnovu toga razgovarajo o 2012. godini.
U 2012. godini su AR i Lancia prosjecni automobili, prosjecne cijene, to sto su bili nekad su upropastili i doveli do toga da imaju svega 2 modela u ponudi i to naravno u B i C segmetnu, o srednjim ili visokim klasama da ne govorim...
eno sad, popusti mi se Italije, je li se to AR i Lancia samo prodaju u Italiji?...u Njemačkoj je ta razlika još i veća, a dokazao sam ti da su cijene ovih auta u rangu sa lafo jedinim premium modelima ove klase, prema tome, nemoj se koprcati više, svega ti...probaj sa ostalim tržištima u EU, svuda su Lancia i AR skuplje od klasičnih kompakta u startu...samo lik koji vozi Škodu i koji se nada da je Superb viša srednja klasa može reći da su Giulietta i Lancia prosječni automobili...doduše, tu stavljam i ovog sa vlažnom razvodnom kapom na modernom dizelu...
ja spomenuh da je Alfa pod SVOJIM imenom osvojila prvu pobjedu 1911 godine, ne interesuju me kompanije od kojih je nastao Auto Union i to debelih 20 godina poslije...na kraju krajeva, ja to prepucavanje nisam ni počeo...
-
Gost1515
#140 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Pa tvojom logikom, pošto je ferrari ostvario svoju prvu pobjedu tek 1949 ... a nastao dobrim dijelom na alfi ... ako primjenimo istu logiku ...johntra wrote: ja spomenuh da je Alfa pod SVOJIM imenom osvojila prvu pobjedu 1911 godine, ne interesuju me kompanije od kojih je nastao Auto Union i to debelih 20 godina poslije...na kraju krajeva, ja to prepucavanje nisam ni počeo...
-
Mr.Fundamental
#141 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Kada je Audi osvojio prvu pobjedu na auto utrkama 1906. godine, Lancia je tek osnovana bila. Pa onda tri puta zaredom pobjede (1912-1914) na austrijskoj "Alpskoj utrci", koja je bila najpoznatija utrka izdržljivosti u to doba, pa onda progooglaj o čuvenim "Srebrenim strijelama" (timovima MB-a i Auto Uniona), koji su od 1934 do 1939 pobjeđivali na svim mogućim utrkama, a 1937. je Audi postavio svjetski brzinski rekord od 400 km/h, koji desetljećima kasnije nije potučen. Eto samo neki od uspjeha.ElRe wrote:Kada je Lancia postala premium Audi je i dalje gurao dvotaktne motore i tu sva prica prestaje.
S obzirom da većina ljudi ne zna historiju Audija i kontaju da je ona krenula od Audi Quattra, pa će reći da je to bio Auto Union i slične gluposti, njima preporučujem posjetu Audi Forumu u Ingolstadtu, gdje će jedan čikica sve do u detalje objasnit o Horchu, Audiju, Auto Unionu, zašto su "Srebrene strijele" uspjeh samog Audija, a ne cijelog Auto Uniona... da skratim poslije toga ništa nejasno neće biti.
-
citroen xm
#142 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
goran16v wrote: Ma daaaaj, hoces reci da su prije 2-3 god Thesis i E klasa W 211, ili BMW 5 E60 bili jednaki kvalitetom, samo sto su Mercedes i BMW, kao premium brendovi, E klasu i 5-icu prodavali za vise para? Pa eto procitaj jos jednom u sebi sta si napisao i reci jel' ovo smijesno il' nije... I nije Thesis bio nista manje shvacen od sirokih narodnih masa od Theme ili Kappe koje su jednako zavrsile kao i on.
Ajd fino pročitaj šta znači premijum brend.
Tačno u pravu si, Thesis nije bio jednako kvalitetam kao A6, 5, E. Bio je kvalitetniji.
A ne znam ni ja što pričam uopšte sa tobom kome cijena i prodajni rezultati predstavljaju jedino mjerilo kvaliteta. Mogao si se vala dotaći i pada cijene kroz godine, nisi odavno.
Joj mu priče. Jel ovo učiteljica u trećem razredu čita iz knjige zvane " zanimljive priče za djecu".basicm wrote:Kad se pojavila nova Delta, otisao sef da je isproba za firmu. Taj dan je padala kisa, i kad su sjeli da probaju auto, nije mogla upalitiObrazlozenje prezentera je bilo: Znate, sinoc je bas jako padala kisa!
Last edited by citroen xm on 02/10/2012 11:49, edited 1 time in total.
- johntra
#143 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Audi je napravio prvi automobil pod svojim imenom 1910. godine, tako da mi nije jasno otkud ti 1906. godina...Naravno, pričaš o Horchu, koji je kasnije i izgubio pravo na korištenje tog imena, pa je napravio novu kompaniju, koja je, kao što znamo dobila ime Audi...Prva Horch kompanija, koja je bila DD više kompanija, nema nikakve veze sa Audijem, što je druga kompanija koju je napravio Horch...Mr.Fundamental wrote: Kada je Audi osvojio prvu pobjedu na auto utrkama 1906. godine, Lancia je tek osnovana bila. Pa onda tri puta zaredom pobjede (1912-1914) na austrijskoj "Alpskoj utrci", koja je bila najpoznatija utrka izdržljivosti u to doba, pa onda progooglaj o čuvenim "Srebrenim strijelama" (timovima MB-a i Auto Uniona), koji su od 1934 do 1939 pobjeđivali na svim mogućim utrkama, a 1937. je Audi postavio svjetski brzinski rekord od 400 km/h, koji desetljećima kasnije nije potučen. Eto samo neki od uspjeha.
S obzirom da većina ljudi ne zna historiju Audija i kontaju da je ona krenula od Audi Quattra, pa će reći da je to bio Auto Union i slične gluposti, njima preporučujem posjetu Audi Forumu u Ingolstadtu, gdje će jedan čikica sve do u detalje objasnit o Horchu, Audiju, Auto Unionu, zašto su "Srebrene strijele" uspjeh samog Audija, a ne cijelog Auto Uniona... da skratim poslije toga ništa nejasno neće biti.
Auto Union je bio skup četiri kompanije koje su zajedno pravile Srebrne strijele...
@gost...odlučite se više ko je tema ove priče, Lancia, AR ili Ferrari...
-
citroen xm
#144 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Kako je Audi osvojio prvu pobjedu 1906. godine kada je prvi model izbacio dvadesetih. Sadašnji audi je nastao spajanjem 4 fabrike i uzimanjem NSU-a pod svoje. Zbog toga se izgleda vi kitite uspjesima Horha, Auto uniona...Mr.Fundamental wrote:Kada je Audi osvojio prvu pobjedu na auto utrkama 1906. godine, Lancia je tek osnovana bila. Pa onda tri puta zaredom pobjede (1912-1914) na austrijskoj "Alpskoj utrci", koja je bila najpoznatija utrka izdržljivosti u to doba, pa onda progooglaj o čuvenim "Srebrenim strijelama" (timovima MB-a i Auto Uniona), koji su od 1934 do 1939 pobjeđivali na svim mogućim utrkama, a 1937. je Audi postavio svjetski brzinski rekord od 400 km/h, koji desetljećima kasnije nije potučen. Eto samo neki od uspjeha.ElRe wrote:Kada je Lancia postala premium Audi je i dalje gurao dvotaktne motore i tu sva prica prestaje.
EDIT: Preteče me jontra.
- drndalo
#145 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
A da se vratite na MB A-klasu ???
-
emko1234
#146 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
neka ba, pusti malodrndalo wrote:A da se vratite na MB A-klasu ???
ovdje se upravo odrzava i cas historije i marketinga i menadjmenta
@klixo, volim osjetit te njutnmetre
-
Gost1515
#147 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
jah spojile se kompanije i sad nemaju nikakve veze sa onim što je prije bilo, prvo sve spalili, pa onda kolektivna lobotomija pa krenuli od početka, how yes no ...
a još mi niko ne odogovori zašto su LeMans i DTM "beznačajna takmičenja" i gdje se to tamiči lancija danas? Jer tako ste rekli ...

a još mi niko ne odogovori zašto su LeMans i DTM "beznačajna takmičenja" i gdje se to tamiči lancija danas? Jer tako ste rekli ...
-
citroen xm
#148 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
A šta da se recimo poklope sve zvijezde VW-u i da sutra Alfa propadne pa im se ostvari neostvarena želja i kupe tu istu Alfu. Jel to znači da se VW može kititi svim što je alfa uradila kroz svoju istoriju.
DTM i Le Mans nikako nisu beznačajna takmičenja, ali porediti ih sa WRC-om je smiješno.
DTM i Le Mans nikako nisu beznačajna takmičenja, ali porediti ih sa WRC-om je smiješno.
-
Mr.Fundamental
#149 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Tako pričaju oni koji su pobrali znanje sa wikipedie i sličnih sredstava informisanja. Zašto je današnji Audi pravni nasljednik Horcha i drugim kompanija, treba malo dublje poznavanje cijele historije, prava i biznisa. Samo da kažem da su "Srebrene strijele" projekat cijelog AO-a, onoliko koliko je C4 WRC projekat cijele PSA, ili Lancia Delta Integrale Fiat grupe. Ono što se na googleu (wikipedia, pa i zvanična Audijeva stranica) može saznati je par procenata od onoga čega naučiš prilikom posjete Audi Forumu. Nažalost nit imam vremena nit sam u modu da sad ovdje napišem cijeli referat, da bi onda neko uletio rekavši da nije istina i ponovio nešto što je i prije toga već rekao. A ja izgubio pola sata...tako jednostavno idu stvari na ovom forumu. Zato povratak na ono gore boldirano, pa neka vas obrazuje neko ko je plaćen za to.Toliko od mene.johntra wrote:Audi je napravio prvi automobil pod svojim imenom 1910. godine, tako da mi nije jasno otkud ti 1906. godina...Naravno, pričaš o Horchu, koji je kasnije i izgubio pravo na korištenje tog imena, pa je napravio novu kompaniju, koja je, kao što znamo dobila ime Audi...Prva Horch kompanija, koja je bila DD više kompanija, nema nikakve veze sa Audijem, što je druga kompanija koju je napravio Horch...Mr.Fundamental wrote: Kada je Audi osvojio prvu pobjedu na auto utrkama 1906. godine, Lancia je tek osnovana bila. Pa onda tri puta zaredom pobjede (1912-1914) na austrijskoj "Alpskoj utrci", koja je bila najpoznatija utrka izdržljivosti u to doba, pa onda progooglaj o čuvenim "Srebrenim strijelama" (timovima MB-a i Auto Uniona), koji su od 1934 do 1939 pobjeđivali na svim mogućim utrkama, a 1937. je Audi postavio svjetski brzinski rekord od 400 km/h, koji desetljećima kasnije nije potučen. Eto samo neki od uspjeha.
Auto Union je bio skup četiri kompanije koje su zajedno pravile Srebrne strijele...
@gost...odlučite se više ko je tema ove priče, Lancia, AR ili Ferrari...
- johntra
#150 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
meni ne treba ni Audi forum, ni zvanična stranica, koja btw sigurno ne bi pričala šuplje priče, ipak je renome jedne kompanije u pitanju...Horch jeste dobio zabranu i tu nema nikakve priče, ne znam u čemu je problem...Auto Union je skup kompanija, a i da je neka kompanija imala više zasluga, opet je nešto napravila sa ostalim, a nije sama, prema tome...
Audi nije postojao prije 1910 godine i ta godina se uzima kao zvanična godina nastanka ove kompanije, što je i obilježeno prije dvije godine u tvom dragom Audi forumu...
Audi nije postojao prije 1910 godine i ta godina se uzima kao zvanična godina nastanka ove kompanije, što je i obilježeno prije dvije godine u tvom dragom Audi forumu...