Bozija cestica

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
shin

#126 Re: Bozija cestica

Post by shin »

dedovic.almir wrote:
Za mene je opipljivo za ovaj novac cijelu Saharu pokrit solarnim kolektorima, te od svijetla dnevno proizvodit struju za 100 gradova poput New York-a.

Ali ja mozda grijesim.
Zasto baš novac od naucnog istrazivanja? Mozemo odvajati od poreza koji ide za oruzje i ratovanja.
dedovic.almir

#127 Re: Bozija cestica

Post by dedovic.almir »

shin wrote:
dedovic.almir wrote:
Za mene je opipljivo za ovaj novac cijelu Saharu pokrit solarnim kolektorima, te od svijetla dnevno proizvodit struju za 100 gradova poput New York-a.

Ali ja mozda grijesim.
Zasto baš novac od naucnog istrazivanja? Mozemo odvajati od poreza koji ide za oruzje i ratovanja.
Tu se slazem jos vise.

Sto se mene tice ja bih PLATE KOJE PRIMAJU FUDBALERI DAO DOKORIMA - ISTRAZIVACIMA, a fudbalerima bi dao plate doktora istrazivaca.

Sto se tice novca za oruzje - to je ekonomija, klasicna, ali u kojoj uziva samo 200 porodica.
shin

#128 Re: Bozija cestica

Post by shin »

Ocekujem youtube link za arrivalse da se idem odmah zapaliti, nije mi jasno kako je do sada proslo bez toga :-)
dedovic.almir

#129 Re: Bozija cestica

Post by dedovic.almir »

shin wrote:Ocekujem youtube link za arrivalse da se idem odmah zapaliti, nije mi jasno kako je do sada proslo bez toga :-)
Sta su arivalsi ?
forest gump

#130 Re: Bozija cestica

Post by forest gump »

Ne treba sada baš biti malodušan i podcjenjivati naučna dostignuća. Sa druge strane ne treba biti ni previše euforičan jer realno gledajući nikakve fajde od ovog bozona nema.
dedovic.almir

#131 Re: Bozija cestica

Post by dedovic.almir »

forest gump wrote:Ne treba sada baš biti malodušan i podcjenjivati naučna dostignuća. Sa druge strane ne treba biti ni previše euforičan jer realno gledajući nikakve fajde od ovog bozona nema.
Ja ne potcjenjujem nista, samo vagajuci tvrdim da se novac mogao bolje uloziti. - nista vise.

Za mene svaki naucnik koji se bavi vaznim za covjecanstvo zasluzuje bar 50.000 $ mjesecnu neto platu, te neogranicene resurse njegovog tima, ali to je ono sto fakat svima koristi, tipa: sprjecavanje ugruska u krvi, raka, i svih drugih teskih oboljenja i bolesti.

Te sve ono sto bilo kako moze doprinijeti covjecanstvu.

Ali ipak uloziti u nesto 20-40 MILIJARDI EUR - samo eksperimenta radi, je malo van razumne sumnje suvise!

(ovo je samo po mom licnom misljenju).
moa

#132 Re: Bozija cestica

Post by moa »

Koliko sam ja skonoto oni ce sa ovim naci nacina kako da mjenjaju materiju (skupljaju, razvlace) u vremenu i prostoru. Skontat ce sta je crna rupa i od cega je napravljena odnosno da nematerija ipak ima neku materiju i tako u nedogled. Od cega je sastavljena "bozija cestica....Mozda pronadju neki novi nacin proizvodnje ogromne energije tako da ce bit normala za vikend otici na mars i srknut kaficu. :mrgreen:
dedovic.almir

#133 Re: Bozija cestica

Post by dedovic.almir »

moa wrote:Koliko sam ja skonoto oni ce sa ovim naci nacina kako da mjenjaju materiju (skupljaju, razvlace) u vremenu i prostoru. Skontat ce sta je crna rupa i od cega je napravljena odnosno da nematerija ipak ima neku materiju i tako u nedogled. Od cega je sastavljena "bozija cestica....Mozda pronadju neki novi nacin proizvodnje ogromne energije tako da ce bit normala za vikend otici na mars i srknut kaficu. :mrgreen:
Samo nam jos to treba, ne koristimo ni resurse zemlje, kamoli da odemo na Mars.

I ovo sto imamo unistavamo, kako stignemo i umjemo :-D
moa

#134 Re: Bozija cestica

Post by moa »

dedovic.almir wrote:
moa wrote:Koliko sam ja skonoto oni ce sa ovim naci nacina kako da mjenjaju materiju (skupljaju, razvlace) u vremenu i prostoru. Skontat ce sta je crna rupa i od cega je napravljena odnosno da nematerija ipak ima neku materiju i tako u nedogled. Od cega je sastavljena "bozija cestica....Mozda pronadju neki novi nacin proizvodnje ogromne energije tako da ce bit normala za vikend otici na mars i srknut kaficu. :mrgreen:

Napredak je u nauci i istrazivanju, kamo srece da mi imamo pare pa da mozemo napraviti nesto slicno pa da istrazujemo da bude napredak...

EDIT: sva istrazivanja na kraju budu militarizovana ali nauka je takva, naucnik daj uslove jer oni zive u svom svijetu i to je to. Ostalo je stvar politike.
Last edited by moa on 08/07/2012 23:59, edited 1 time in total.
elmirčo

#135 Re: Bozija cestica

Post by elmirčo »

dedovic.almir wrote:
shin wrote:Ocekujem youtube link za arrivalse da se idem odmah zapaliti, nije mi jasno kako je do sada proslo bez toga :-)
Sta su arivalsi ?

ukucaj na yt i pregledaj.
masoni, lazi prevare, bjelosvjetske namjestaljke i na kraju krajeva laz u kojoj zivimo. objasnjena, na neki nacin, meni prihvatiljim argumentima.
zambaklija

#136 Re: Bozija cestica

Post by zambaklija »

o.k. netreba nam struja,televizija,telefoni,radi,vozila jer je to sve oduzelo posao nekome a pogotovu kompjutori,internet itd....ovo je za mene jena velkačka šuplja,a da li će mo opšte gledano imati kakve koristi,hmmm eto najpametnije glOove su potrošile milijarde nako da se imaju sa nečem zajebavati,bolan čovječe to je tehnološki napredak zbog razvijanja novih tehnologija a koliko će nam taj bozon valjati ili ne...mi možda nećemo doživjeti ali zato imamo internet i ostalo :D :D :skoljka: :run:
dedovic.almir

#137 Re: Bozija cestica

Post by dedovic.almir »

moa wrote:
dedovic.almir wrote:

Napredak je u nauci i istrazivanju, kamo srece da mi imamo pare pa da mozemo napraviti nesto slicno pa da istrazujemo da bude napredak...
Kamo srece da imaju pamet samo svest nezaposlenost na 2%, a onda ne bi bilo manjka novca za naucno istrazivacki rad.
convict

#138 Re: Bozija cestica

Post by convict »

Kad bi se u svijetu bar pola novca koji se "ulaže" u rad raznih vjerskih zajednica, ulagalo u razvoj nauke, gdje bi nam kraj bio...
forest gump

#139 Re: Bozija cestica

Post by forest gump »

Problem je u tome što taj napredak u nauci i tehnologiji nije proporcionalan poboljšanju kvaliteta života na planeti zemlji. Sve je više gladnih i siromašnih. Sve više uništavamo prirodu i zagađujemo okoliš. Mjenjamo klimu.

Šta je na kraju krajeva smisao tog napretka u nauci i tehnologiji?
elmirčo

#140 Re: Bozija cestica

Post by elmirčo »

convict wrote:Kad bi se u svijetu bar pola novca koji se "ulaže" u rad raznih vjerskih zajednica, ulagalo u razvoj nauke, gdje bi nam kraj bio...

problem je u tome sto se gledista nauke i vjere/religije sudaraju odmah u pocetku. :wink:
moa

#141 Re: Bozija cestica

Post by moa »

forest gump wrote:Problem je u tome što taj napredak u nauci i tehnologiji nije proporcionalan poboljšanju kvaliteta života na planeti zemlji. Sve je više gladnih i siromašnih. Sve više uništavamo prirodu i zagađujemo okoliš. Mjenjamo klimu.

Smisao je da umjesto 100 gradova ista kolicina solarnih panela moze napojiti 500 gradova, da umjesto 8 litara trosis 2 litra goriva.....recimo, ali isto tako ode sve u vojne svrhe, barem dobar dio toga.
dedovic.almir

#142 Re: Bozija cestica

Post by dedovic.almir »

forest gump wrote:Problem je u tome što taj napredak u nauci i tehnologiji nije proporcionalan poboljšanju kvaliteta života na planeti zemlji. Sve je više gladnih i siromašnih. Sve više uništavamo prirodu i zagađujemo okoliš. Mjenjamo klimu.

Kada imamo najbolju nauku i tehnologiju, u ovoj godini, imamo situaciju da na jednoj strani svijeta imamo najvisu stopu debelih, a na drugoj strani svijeta, nejvecu stopu ljudi koji svakodnevno umiru od gladi.

Mozda nam bozon pomogne, jer covjek covjeku OCITO NECE.
dedovic.almir

#143 Re: Bozija cestica

Post by dedovic.almir »

moa wrote:

Smisao je da umjesto 100 gradova ista kolicina solarnih panela moze napojiti 500 gradova, da umjesto 8 litara trosis 2 litra goriva.....recimo, ali isto tako ode sve u vojne svrhe, barem dobar dio toga.
preko 2 milijarde ljudi, ne zeli ni energiju, niti gorivo, nego samo hranu i vodu, kako ne bi umrlo. I tako opet sutra dan.
elmirčo

#144 Re: Bozija cestica

Post by elmirčo »

šta je smisao?

vratimo se u doba prije pronalaska parne masine, kako su zivjeli tii ljudi prije, a kako oni 200 godina poslije, a kako mi..( mislim globalno na covjecanstvo, ne na nas bjedurine ) :bih:

svakako da ce donijeti nesto pozitivno, mada ce ameri na kraju usrat stvar.
bambina78

#145 Re: Bozija cestica

Post by bambina78 »

dedovic.almir wrote:

Kada imamo najbolju nauku i tehnologiju, u ovoj godini, imamo situaciju da na jednoj strani svijeta imamo najvisu stopu debelih, a na drugoj strani svijeta, nejvecu stopu ljudi koji svakodnevno umiru od gladi.

Filozofija je na drugom podforumu, ovo je podforum nauka ;)
forest gump

#146 Re: Bozija cestica

Post by forest gump »

Ne znam...

Sve bi to bilo ok da je čovjek čovjek. Mislim da su (ne)ljudi i naučna dostignuća preopasna kombinacija.

Historija nam je to mnogo puta dokazala.

Image
Last edited by forest gump on 09/07/2012 00:09, edited 1 time in total.
moa

#147 Re: Bozija cestica

Post by moa »

dedovic.almir wrote:

Mjesate kruske i jabuke. Empirijski posmatrano dokle god je se jedna drzava bavila izucavnjem bilo je i blagodati u toj drzavi. Ako neka drzava ima pare a ne daje ih drugima da bi pomogli to je stvar politike te drzave a ne naroda.
dedovic.almir

#148 Re: Bozija cestica

Post by dedovic.almir »

moa wrote:
dedovic.almir wrote:

Mjesate kruske i jabuke. Empirijski posmatrano dokle god je se jedna drzava bavila izucavnjem bilo je i blagodati u toj drzavi. Ako neka drzava ima pare a ne daje ih drugima da bi pomogli to je stvar politike te drzave a ne naroda.
Zanimljiva doktrina, no nije li narod taj koji kriji sopstvenu politiku, odnosno bira politicare, pa premisama dodjemo do prethodne konkluzije ?
shin

#149 Re: Bozija cestica

Post by shin »

chengaba

#150 Re: Bozija cestica

Post by chengaba »

dedovic.almir wrote: Pa zar je to nesto lose ? Moje namjere su samo pozitivne, zasto bih se krio iza nekih podataka ?

Nisam nista lose mislio, samo mi je misao upravljena u smijeru da se za te pare moglo napraviti preko 50.000 radnih mjesta u proizvodnom sektoru.
Molim najiskrenije forumaše da se potpišu ko bi se mijenjao da BiH preuzme zasluge za otkriće Higgs bozona (i naučnike, postrojenja ovo ono), i da istog trena otpustimo 50 000 radnika? :sax:
Post Reply