Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
ryan

#126 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ryan »

karanana wrote:
e ovako sto se tice linije prema HVO-u ovako dio od Blagaja prema Mostaru, rovovi Armije su isli od Blagaja iznad onih vinograda pa do Gnojnica do one Crkve i groblja pa preko onog brda , sto imaju kao sklonista za avione, poslije je taj dio linije pomaknut jos naprijed tako da su rovovi bili uz sami mag. put, dalje linija ide preko onog dijela gdje Velmos bio i dalje: na tom jednom dijelu je mislim u ljeto 93. pokusan i proboj HVO, neslavno zavrsio- taj dio oko Velmosa mislim da su drzali gacani, ovaj ovamo prema blagaju 48. bbr i Blagaj 42. b br sve gore do Vranjevica.. HVO je konrolisao Aavijaticarski most i sav taj dio tako da se nije moglo ici onim mag putem Mostar-Blagaj..u Blagaj se moglo samo preko Opine-Kocine -Gnojnice -Dracevice i dolje u Blagaj
sto se tice toh napada na Hum,to je opsta smijurija bila, svi smo znali i kad ce biti i sta i kako...e sad onako meni se cini da je sve pocelo i zavrsilo u 10 min, a jesu bili izasli ili ne ne znam,al znam da je jedan poznanik iz DIV-a poginuo gore, govorili su u nekom bunkeru kad su usli..ettt
Dupli_skalp

#127 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Dupli_skalp »

riko-ga wrote:Pa ja govorim o tome gdje je VRS-e bila u ratu.Kada ides iz Konjica ka Glavaticevu oni su drzali liniju od Bijele pa do Glavaticeva to jeste sela Ladjanice.Al nebitno mislio sam reci da je to ogroman prostor u ratu za uzeti a u miru to izgleda kao nesto malo lagano i tako.Pozdrav tebi 8-)
ok sve to, ja relativno poznajem taj teren od konjica do bjelimića jer idem gore nekoliko puta godišnje.

i samo sam htio reći da ne može neko tvrditi da je uzet veliki dio teritorije od glavatičeva do boračkog jezera, kad to nije toliko veliko. teren jeste zeznut ali nije ogroman kao recimo treskavica.

a znam i neke linije tamo, sjećam se bunkera i utvrđenja na vrapču. i gdje je tenk se penjao poslije zadnje krivine na vrapču. kako je bilo 92, nije se maklo. više se sa hvo ratovalo koliko čujem, nego sa vrs. a i to glavatičevo mi je sumnjivo, pred dejton. vjerovatno kad se znalo kome će šta pripasti.

pozdrav drug. ;-)
riko-ga

#128 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by riko-ga »

eyesburn wrote:
riko-ga wrote:Pa ja govorim o tome gdje je VRS-e bila u ratu.Kada ides iz Konjica ka Glavaticevu oni su drzali liniju od Bijele pa do Glavaticeva to jeste sela Ladjanice.Al nebitno mislio sam reci da je to ogroman prostor u ratu za uzeti a u miru to izgleda kao nesto malo lagano i tako.Pozdrav tebi 8-)
ok sve to, ja relativno poznajem taj teren od konjica do bjelimića jer idem gore nekoliko puta godišnje.

i samo sam htio reći da ne može neko tvrditi da je uzet veliki dio teritorije od glavatičeva do boračkog jezera, kad to nije toliko veliko. teren jeste zeznut ali nije ogroman kao recimo treskavica.

a znam i neke linije tamo, sjećam se bunkera i utvrđenja na vrapču. i gdje je tenk se penjao poslije zadnje krivine na vrapču. kako je bilo 92, nije se maklo. više se sa hvo ratovalo koliko čujem, nego sa vrs. a i to glavatičevo mi je sumnjivo, pred dejton. vjerovatno kad se znalo kome će šta pripasti.

pozdrav drug. ;-)
Pobrko si stvari.Ono oko velikoga terena se mislilo na Bijelu i Ljubinu.Pogledaj klip.Jos nesto.Rece da se linije nisu micale od 92?.Posto kazes da poznajes taj teren znas li gdje su bili rovovi VRS-e 92? Kada prodjes konjic u selu Glavicine.Znaci ona crkva sto pored nje prolazis je bila u rukama VRS.A te 94 se pomjera linija i uzima ogroman prostor.

Sa druge strane Glavaticevo sam "doktoriro" u ratu.I danas sam cesto gore.Sve sto ti je nejasno pitaj.Nista sumnjivo nije bilo 95 god.Bilo je to hrabrost i odlucnost.

Budi i ti pozdravljen.
Dupli_skalp

#129 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Dupli_skalp »

riko-ga wrote:
eyesburn wrote:

pozdrav drug. ;-)
Pobrko si stvari.Ono oko velikoga terena se mislilo na Bijelu i Ljubinu.Pogledaj klip.Jos nesto.Rece da se linije nisu micale od 92?.Posto kazes da poznajes taj teren znas li gdje su bili rovovi VRS-e 92? Kada prodjes konjic u selu Glavicine.Znaci ona crkva sto pored nje prolazis je bila u rukama VRS.A te 94 se pomjera linija i uzima ogroman prostor.

Sa druge strane Glavaticevo sam "doktoriro" u ratu.I danas sam cesto gore.Sve sto ti je nejasno pitaj.Nista sumnjivo nije bilo 95 god.Bilo je to hrabrost i odlucnost.

Budi i ti pozdravljen.
ama nisam ja pobrkao, lik je tamo stavio da je u knjizi napisano "mnogo veliki dio teritorije od bjelimića do boračkog jezera". ne spominje niko bijelu. bijela je na totalno drugoj strani. opet ti da ja brkam, a ne brkam. demantiraj novinara ili lika koji je citirao knjigu.

a ako misliš na onu novu katoličku crkvu s desne strane, ja koliko znam linija je bila malo iznad nje, a ne pod kontrolom vrs.

na vrabač ili prema boračkom se, koliko znam, nije maklo do reintegracije 96.
Josip321

#130 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Josip321 »

Ispravka. Ipak se jesu Muslimani bili popeli na Hum. Držali ga jedno satak-dva. Isto je bilo i sa Vrdima. Sve u sklopu akcije Neretva 93. Na Humu je tada poginu jedan Ivanković. Iznenadili ih bili. Kažu da su se nekoliko dana po 3-4 vojnika prebacivala preko ceste i krili se negdje na brdu Humu. Kada ih se dovoljno prebacilo krenuli u akciju. Valjda se ove nespremne uhvatili, čak i na spavanju. Ali sve je vraćeno za 2-3 sata.
solo2

#131 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by solo2 »

jos kad bi neko postavio kartu (google) pa to lijepo objasnio, i sto se tice Mostara a i Konjica (Glavaticeva)

Hvala!
Kurir Operativnog

#132 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Kurir Operativnog »

Image
jesen 94_02
Kurir Operativnog

#134 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Image

jesen_01
Kurir Operativnog

#135 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

jesen_03

Image
Kurir Operativnog

#136 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Image

jesen_04
El_comadante

#137 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by El_comadante »

@eyesburn mislim da si mene spomenuo pa da ti odgovorim dakle objasnio mi je covjek ono sta sam pitao i nevidim tu nikakvih problrma da se tu polemizira kad nema nista nejasno. a prostor od glavaiceva prema borackom moze biti veliki ako uzmemo u obzir i sirinu teritorije a ne samo pravac, ali mi je covjek fino objasnio i nemamo tu sta rasprvljati
Josip321

#138 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Josip321 »

Evo, od mene, proizvoljno. Ali ipak je dosta točno. Dakle, dolje od zračne luke gore sve do Vojna, odnosno preko mosta do Potoka.
Image
Image
Image
Image
Image

Prvo bi trebala ići predzadnja pa zadnja slika. Ako je ovo preveliko neka moderatori ostave samo linkove.
Hvala.
karanana

#139 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by karanana »

ako dobro vidim i prepoznajem: znaci dio potoka sa lijeve strane puta m17 ukljucujuci i most i onda dole juzno samo mali dio vrapcica odnosno samo HE mostar. potoci i taj dio vrapcica kod HE mostar nisu bili spojeni na lijevo strani neretve nego su dva dijela.
Josip321

#140 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Josip321 »

HE je bila naša. A kako sam skontao ono iza, prema istoku je bio brisani prostor. Nije bilo ničije ali HE je bila naša.
star(i)mo

#141 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by star(i)mo »

Na Hum se je itekako izaslo i to nisu bili "muslimani" vec Armija BiH. Isto tako nista nije "vraceno" vec je izgubljeno/prepusteno zbog naredjenja GS ABiH iz Sarajeva (navodno se je spremala protuofenziva s tenkovima iz Hrvatske). 2 rodjaka su mi ucestvovala u akciji (jedan aktivno jer je bio diverzant) i sjecam se da se je ovaj drugi pri povratku zakleo da se nikad vise nece izlagati nikakvoj opasnosti jer stanje na terenu ne zavisi od hrabrosti boraca vec od politike. Od tada nikakvih vecih akcija ABIH na podrucju Grada Mostara nije bilo vec se je "samo" branila linija.
dragan.s

#142 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Josip321 wrote:Puno je pripadnika HVO-a poginulo na Merdžan Glavi u ratu sa Srbima. Dok domicijelno stanovništvo nije to čuvalo već je balahalo po Blagaju. Valjda to nije bio njihov rat.!?
Na samoj Merdžan glavi je poginulo svega par pripadnika HVO-a i oni su mislim bili iz vojne policije. Znači govorimo o periodu 6-7. mjesec 1992.-e, tačnije ti momci su poginuli od blasta granate 120mm 09.07.1992.-e.
Ali... HVO ne bi ni izašao na Podveležje da nisu lokalni Bošnjaci izvršili napad na komandu brigade VRS, ubili puk.Pušaru i zarobili artiljeriju na M.Glavi i Svetoj Gori. Gdje su kasnije otišli i šta se dešavalo na relaciji Podvelešci-HVO, ne znam, ali znam da smo ostatak 6.-tog i početak 7.-og mjeseca ratovali sa HVO-om.
Osvajanje Podveležja je operacija koja je trajala od 15.06. - 09.07.1992.-e i ostao je najveći poraz HVO-a u Hercegovini (možda i šire, ali rijetko su ratovali bez HV). O tome je i ovaj izvještaj: http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 94/121.pdf
S tim da je par stvari netačno. Nismo imali tablicu signala HVO-a, nijedan naš vezista nije poginuo taj dan, nije bilo dejstva avijacije 08.07. pa nije moglo biti ranjenih od kasetnih bombi. Avijacija je dejstvovala krajem 6.-tog mjeseca pa je moguće da su zvončići zaostali od tada.
Dupli_skalp

#143 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Dupli_skalp »

Kurir Operativnog wrote:Image
jesen 94_02
ne vidi se baš ovo dobro. ima li veća reza ovih karata?
star(i)mo

#144 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by star(i)mo »

dragan.s wrote:
Josip321 wrote:Puno je pripadnika HVO-a poginulo na Merdžan Glavi u ratu sa Srbima. Dok domicijelno stanovništvo nije to čuvalo već je balahalo po Blagaju. Valjda to nije bio njihov rat.!?
Na samoj Merdžan glavi je poginulo svega par pripadnika HVO-a i oni su mislim bili iz vojne policije. Znači govorimo o periodu 6-7. mjesec 1992.-e, tačnije ti momci su poginuli od blasta granate 120mm 09.07.1992.-e.
Ali... HVO ne bi ni izašao na Podveležje da nisu lokalni Bošnjaci izvršili napad na komandu brigade VRS, ubili puk.Pušaru i zarobili artiljeriju na M.Glavi i Svetoj Gori. Gdje su kasnije otišli i šta se dešavalo na relaciji Podvelešci-HVO, ne znam, ali znam da smo ostatak 6.-tog i početak 7.-og mjeseca ratovali sa HVO-om.
Osvajanje Podveležja je operacija koja je trajala od 15.06. - 09.07.1992.-e i ostao je najveći poraz HVO-a u Hercegovini (možda i šire, ali rijetko su ratovali bez HV). O tome je i ovaj izvještaj: http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 94/121.pdf
S tim da je par stvari netačno. Nismo imali tablicu signala HVO-a, nijedan naš vezista nije poginuo taj dan, nije bilo dejstva avijacije 08.07. pa nije moglo biti ranjenih od kasetnih bombi. Avijacija je dejstvovala krajem 6.-tog mjeseca pa je moguće da su zvončići zaostali od tada.
Oprosti Dragane, ali pojma ti nemas. Ako je Josip napisao da su se Blagajci i Podvelesci suncali dok je HVO branio BIH, onda je to bilo tako, i samo tako!
Rodjak mi je upravo u posjeti. Covjek je vec u godinama, ne bavi se (vise) ovim glupostima ali bi se ipak rado ukljucio u ovu raspravu. Posto nije prijavljen na forumu, zamolio bih moderatore da dopuste da koristi moj nick (ukoliko je ovako nesto dozvoljeno).
star(i)mo

#145 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by star(i)mo »

Sve je bilo kako je Josip napisao. Okanite se vise ovakvih rasprava i pocnite konacno zivjeti. Pozdrav susjedu Josipu i drugim dobrim ljudima.

Potpis
rodjak od star(i)mo
poznanik

#146 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by poznanik »

star(i)mo wrote:Sve je bilo kako je Josip napisao. Okanite se vise ovakvih rasprava i pocnite konacno zivjeti. Pozdrav susjedu Josipu i drugim dobrim ljudima.

Potpis
rodjak od star(i)mo
Ali, @Josip je u to ratno vrijeme bio premlad, bio je dijete. Koliko je relevantno njegovo svjedočenje, za razliku od @Draganovih, koji je bio neposredan učesnik opisanih i mnogih drugih događaja :-)
Bodkin

#147 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Bodkin »

poznanik wrote:
star(i)mo wrote:Sve je bilo kako je Josip napisao. Okanite se vise ovakvih rasprava i pocnite konacno zivjeti. Pozdrav susjedu Josipu i drugim dobrim ljudima.

Potpis
rodjak od star(i)mo
Ali, @Josip je u to ratno vrijeme bio premlad, bio je dijete. Koliko je relevantno njegovo svjedočenje, za razliku od @Draganovih, koji je bio neposredan učesnik opisanih i mnogih drugih događaja :-)
sarkazam bio upaljen :) i da, jako normalna rasprava i molim bez kvarenja teme i i trolanja
dragan.s

#148 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Meni je teško govoriti o stvarima u kojima nisam učestvovao. Ovaj dio odnosa Bošnjaci-Hrvati u Mostaru mi je nepoznat, a ono što se o tome pisalo svako je pisao u svoju korist. Pa tako imamo "oslobodilaca Mostara" gomilu. Kad jedni pišu nigdje nijednog Hrvata, Arif Pašalić sve oslobodio, kad drugi pišu niko sem Hrvata nije učestvovao, Praljak, Roso, Daidža etc. oslobodioci. Nikako da se dogovore ni ko je onu fosfornu granatu bacio na Stari grad nekoliko dana nakon čišćenja lijeve obale. A tek wikipedia. Tamo je pisalo (a možda i sad piše) bajka kako je snajperista HVO-a ubio srpskog diverzanta koji je trebao da podigne Stari Most u zrak. E baš. Pa što ne ubi one koji su digli u zrak ostale mostove (zadnji Avijatički 12.06.1992.-e)?
A tek HOS i Blaž Kraljević. Čovjek zauzeo sve živo (šta su onda ovi ostali radili?), a Boban mu ne dade da zauzme i Trebinje. Inače mogao je on to. Čak Noris je mala maca bio za njega.

Čisto sumnjam da je neko tih dana (kraj juna-početak jula) u Blagaju balahao, a posebno izbjeglice. To je već vrijeme kada su i tamo počele padati granate, a linija fronta je stigla vrlo blizu (Vranjevići).
Problem je što nema istinitih i objektivnih svjedočenja iz tog perioda na svim stranama.
stranac2

#149 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by stranac2 »

...
Josip321

#150 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Josip321 »

Ja samo pišem ono što sam čuo od jednoga moga susjeda koji je bio gore.
Nisam izravni svjedok. A mnogi sve predoslovno shvaćaju. Nisam rekao da ti Muslimani ili Bošnjaci iz Blagaja se nisu borili. To je glupo i pomisliti. Ali to je valjda bilo još u onome vremenu dok "rat nije bio njihov" pa je 90% vojnika koji su se borili bilo Hrvata. Ono malo što je bilo Muslimana je tada još bilo u sklopu HVO-a ili HOS-a. Pa su tako i vojnici iz Ilića, Cima, Rudnika, .... išli boriti se sa Srbima i po takvim mjestima. Jer, nažalost, mnogi su shvatili prekasno da to jeste i "njihov" rat.
Jer mišljenja sam da bi se sa Srbima lakše obračunali i da Mostar ne bi bio u nekom poluokruženju, da su ranije shvatili da situacija nepovratno ide ka ratu. I da su se na vrijeme naoružavali. A ne da su kasnije često i po oružije dolazili kod HVO-a. Jer ipak bi nam zajedno lakše bilo nego odvojeno.
Post Reply