Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Medonjaa

#126 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

shady wrote:Evo npr nase nacionalno auto Golf (mk6), dva modela od kojih je jedan "bolji" u KS, a drugi u Nm
1.4 TSI benzin sa 160KS i 250Nm obrtnog momenta, ubrzanje do 100km/h je 8.0 sekundi, a max brzina 220km/h
2.0 TDI dizelas sa 140KS i 320Nm obrtnog momenta, ubrzanje do 100km/h je 9.3s, a max brzina je 209km/h
(ne garantujem tacnost podataka, preuzeo sa wiki 8-) )

Dizelas ima 28% vise obrtnog momenta, dok benzinac ima 14% vise snage, a performanse su na strani benzinca, tj auta sa vise KS (prednost ima ubrzanje jer je max brzina iskljucivo ovisna o KS, ali je dobar pokazatelj ubrzanja pri vecim brzinama). Jedina napomena je da je dizelas malo tezi.

Ako neko ima slicna poredjenja nek postavi :D
polo 105 KS
jedan je TDI 1.6 drugi 1.2 TSI
benzinac brži na ubrzanju 0-100 (jer je lakši) ali dizelaš ima bolja međuubrzanja
60-100
http://www.zeperfs.com/en/match3318-2959.htm
shady

#127 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by shady »

Medonjaa wrote:
shady wrote:Evo npr nase nacionalno auto Golf (mk6), dva modela od kojih je jedan "bolji" u KS, a drugi u Nm
1.4 TSI benzin sa 160KS i 250Nm obrtnog momenta, ubrzanje do 100km/h je 8.0 sekundi, a max brzina 220km/h
2.0 TDI dizelas sa 140KS i 320Nm obrtnog momenta, ubrzanje do 100km/h je 9.3s, a max brzina je 209km/h
(ne garantujem tacnost podataka, preuzeo sa wiki 8-) )

Dizelas ima 28% vise obrtnog momenta, dok benzinac ima 14% vise snage, a performanse su na strani benzinca, tj auta sa vise KS (prednost ima ubrzanje jer je max brzina iskljucivo ovisna o KS, ali je dobar pokazatelj ubrzanja pri vecim brzinama). Jedina napomena je da je dizelas malo tezi.

Ako neko ima slicna poredjenja nek postavi :D
polo 105 KS
jedan je TDI 1.6 drugi 1.2 TSI
benzinac brži na ubrzanju 0-100 (jer je lakši) ali dizelaš ima bolja međuubrzanja
60-100
http://www.zeperfs.com/en/match3318-2959.htm
Ja sam uporedio dva modela sa razlicitim snagama/obrtnim momentima, sa istom snagom logicno je da je auto sa bolji obrtnim momentom brze, benzinac u ovom slucaju pobjedjuje jer je laksi i jer dizel iima drukcije odnose na mjenjacu. Ako procitas moj prethodni post vidjet ces da sam isto to napisao iz "svog iskustva".
Seawolf

#128 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Seawolf »

basicm wrote:A kako uticati srednji efektivni pritisak? Prvo sam pomislio na zapreminu i duzinu perioda potiska.
Veca zapremina daje duzi period sagorijavanja, pa time i duzi potisak klipa koji se prenosi na radilicu i veci moment. Turbine i multipoint brizganja u vise intervala daju isti efekat. Ispravite me ako grijesim.
Srednji efektivni pritisak u ciklusu rada motora sa unutrašnjim sagorijevanjem najjednostavnije je povećati primjenom "grube sile" - povećavanjem mase zraka, koji ulazi u cilindar, tako što će se povećati pritisak zraka (dodavanjem turbo- ili mehanički pogonjenih kompresora odgovarajuće snage) i smanjiti temperatura zraka (korištenjem međuhladnjaka sabijenog zraka). Naravno, ovo povećanje mase zraka, koji ulazi u cilindar tokom ciklusa, mora biti praćeno odgovarajućim povećanjem mase ubrizganoga goriva.

Najbolji primjer, kako se postiže (enormno) visoka vrijednost srednjeg efektivnog pritiska, je kod aktuelnog rekordera među motorima koji se ugrađuju u putničke automobile.

Ovaj motor daje najveći obrtni moment od 740 Nm pri 2.000 do 3.000 o/min iz radne zapremine od 2.993 ccm raspoređene u šest cilindara prečnika 84 mm sa hodom klipa od 90 mm.

Računica iz mog prethodnog posta, daje vrijednost srednjeg efektivnog pritiska od 31,07 bar, kako bi se iz naprijed navedene radne zapremine, postigao obrtni moment od 740 Nm.

Najveća snaga koju daje ovaj motor je 280 kW (381 KS) pri 4.000 do 4.400 o/min, tako da je onaj koji je dizajnirao ovaj motor, dao jednostavan odgovor na pitanje šta je važnije, obrtni moment ili snaga. Oboje.

Da bi se postigle ove vrlo visoke vrijednosti najvećeg obrtnog momenta i najveće snage, iz ove relativno male zapremine, dizajneri su ukomponovali tri različita turbo-kompresora, posložena na način kako radi Kojot kada slaže zamku za Pticu Trkačicu.
Medonjaa

#129 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

shady wrote:
Ja sam uporedio dva modela sa razlicitim snagama/obrtnim momentima, ....
:-) :?:
sve rečeno u detaljnoj usporedbi u testu auto-magazina
između TDI-ja 160 KS (Ibica) i 2.0 atmosferskog benzinca (Clio) klikni-čitaj
Brdar

#130 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Brdar »

goran16v wrote:
Brdar wrote:dajte ba sta se natezete tu....
sjedite u moj volvo 1.8 brnz. pa se javite. uz ivan u drugoj na 80kmh 4500rpm, otreso passata sesticu i citavu kolonu svatova, svi ostali bez daha, uzmite dizela i benz na 4500rpm cjepajte ga pa cete vidit ko ce potegnut, imam ja i passata 1.9 tdi ali potegne i UVIJEK SE Satrem od saltanja uz ivan, a s volvom nikad u drugu i cjepaj do stoje 8-)
A sto bih sjedao u bilo koji drugi auto osim o svoj TDI, pa se nekom javljao, kad uz Ivan u cetvrtoj na 100 kmh 2500rpm otresem sve ono sto vozi 80kmh? :D
JEst, mozda bi tvoj passat odero volva od 0-90, ali hajmo testiraqt na 180kmh, ili na 210(kolko moze najvise ic) pa cu vidit tvog passata kako se gusi na 180kmh
GARANTUJEM ti da ne moze tvoj passat preko 2 glave (ako je 1.9 tdi)
evo ti podaci
TDI 90 konja 180 km/h , TDI 100 konja 188 km/h , TDI 110 konja 193 km/h , TDI 130 konja 205 km/h i ima neki model od 150 konja ide oko 215 km/h
Medonjaa

#131 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

Brdar wrote:
goran16v wrote:
Brdar wrote:dajte ba sta se natezete tu....
sjedite u moj volvo 1.8 brnz. pa se javite. uz ivan u drugoj na 80kmh 4500rpm, otreso passata sesticu i citavu kolonu svatova, svi ostali bez daha, uzmite dizela i benz na 4500rpm cjepajte ga pa cete vidit ko ce potegnut, imam ja i passata 1.9 tdi ali potegne i UVIJEK SE Satrem od saltanja uz ivan, a s volvom nikad u drugu i cjepaj do stoje 8-)
A sto bih sjedao u bilo koji drugi auto osim o svoj TDI, pa se nekom javljao, kad uz Ivan u cetvrtoj na 100 kmh 2500rpm otresem sve ono sto vozi 80kmh? :D
JEst, mozda bi tvoj passat odero volva od 0-90, ali hajmo testiraqt na 180kmh, ili na 210(kolko moze najvise ic) pa cu vidit tvog passata kako se gusi na 180kmh
evo ti podaci
TDI 90 konja 180 km/h , TDI 100 konja 188 km/h , TDI 110 konja 193 km/h , TDI 130 konja 205 km/h i ima neki model od 150 konja ide oko 215 km/h
a gdje ćeš ti to Tita ti vozit te brzine ??
najvažnije za naše puteve je ubrzanje od 70-100 tj. situacije prilikom preticanja koje su uglavnom na tim brzinama, kad trebaš što brže i lakše "preskočit" nekog smotu ili šlepera, a tu je TDI majka, samo dodaš gas bilo 4. bilo 3. brzina (uglavnom u 4. jer je tada motor na 2000 o/min taman tamo gdje TDI ima najveći Nm) i povuče te ko lud, te si u sekund dva preskočio smotu
kod benzinca moraš prvo ušaltat u nižu brzinu, (uglavnom iz 4. u 3.brzinu da bi dobio potisak, tj. da bi povećao obrtaje koji će se približit onima na kojima je Nm najveći, akod benzinca je to uglavnom iznad 3500 o/min) te se zalaufat, te onda nekako preteći
Brdar

#132 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Brdar »

jest al on ne moze ic u 3. od 40kmh pa do 160kmh 8-) onda cuj gdje ga razvijam, pa na AC svaki put
ne spustam ga nikad ispod 170kmh, j... ti to ako cu natezat 90kmh
hajd pretkni uz ivan Volva T4 200ks s tim tvojim passatom dpa da onda vidimo ko ovdje nosi muske gace,
i jos nesto kad preticem slepera ubacim iz 4. u 3. i mogu razvuc obrtaje do 6500epm do nekih 150kmh, a kod passat uvijek moram na pola preticanja ubacivat u vecu
Medonjaa

#133 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

Brdar wrote:jest al on ne moze ic u 3. od 40kmh pa do 160kmh 8-) onda cuj gdje ga razvijam, pa na AC svaki put
ne spustam ga nikad ispod 170kmh, j... ti to ako cu natezat 90kmh
hajd pretkni uz ivan Volva T4 200ks s tim tvojim passatom dpa da onda vidimo ko ovdje nosi muske gace,
i jos nesto kad preticem slepera ubacim iz 4. u 3. i mogu razvuc obrtaje do 6500epm do nekih 150kmh, a kod passat uvijek moram na pola preticanja ubacivat u vecu
haloo, gdje ćeš ti to ići 160 km/h
riječ je bilo dakle o preticanju koje se na našim cesztama uglavnom odvija od 70-110 gdje svaki TDI odere beznzinca kao malu macu
TDi sa isith 200 KS će na 70-110 tvog volva razvalit ko beba zvečku, i to bez šaltanja u 4.brzini, jer ti ne kontaš da je tdi na 70 km/h na 2000 o/min BAŠ tamo gdje mu je najveći obrtni i da će POVUĆI ko lud, samo dodaš gas, nema šaltanja tvoj volvo je na 70 km/h takođe u 4. ali na 2000 i daleko od onih obrtaja na kojem mu je najveći obrtni i na kojem će povući, vjerovatno oko 4.000 te ti MORAŠ prelaltat u treću da podigneš te obrtaje na tih potrebnih 4.000 da bi imao potisak, dok ti to sve radiš, odo ja sa TDI ijem bez šaltanja, u 4.brzini nećeš me ni vidjet
Brdar

#134 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Brdar »

halo ba momak
ja sam govori za AC a ne za karaulu
a hajd sad da te pitam
sta je kvalitetnije Volvo ili passat, drug moj OSNOVNI Volvo 54k (bio davne 2001 kupio ga novog) a paassat petica 35k
ja sam postavio piatnje ubrzanje od 100 do 180 a ne od 70 do 90 pa i ja znam da je tu dizl bolji, a U EUROP SU AC SVUGDJE i zato ih uzimam kao jerodavne, bas sam ti sad reko hajmo do ZG skoknut, pa cu ti tu vidit bajng TDI na 200 bruji ko motokultivator :lol:
Medonjaa

#135 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

Brdar wrote:halo ba momak
ja sam govori za AC a ne za karaulu
a hajd sad da te pitam
sta je kvalitetnije Volvo ili passat, drug moj OSNOVNI Volvo 54k (bio davne 2001 kupio ga novog) a paassat petica 35k
ja sam postavio piatnje ubrzanje od 100 do 180 a ne od 70 do 90 pa i ja znam da je tu dizl bolji, a U EUROP SU AC SVUGDJE i zato ih uzimam kao jerodavne, bas sam ti sad reko hajmo do ZG skoknut, pa cu ti tu vidit bajng TDI na 200 bruji ko motokultivator :lol:
halo bolan ti
ja ti govorim o praktičnim svakodnevnim brzinama, a ne o nekim trkama, kakve bolan brzine od 180
napiši tačno podatke za svog volva, motor, kubikažu, snagu pa ću ti napravit duel gdje ćeš biti oduvan
hank

#136 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

prvo momak o kojem pricate, tj goran, ne vozi passata nego skodu oktaviju sa 140ks.
drugo, tvoj volvo ako je stvarno t4 je auto koje nije napravljeno za brzina. usporedann dizel, tj dizel sa 200ks bi pojeo tvog volva ko dezert, jer dizel s 200ks ima momenta ko dva tvoja volva. i tamo uz planinu gdje ti vozis drugom 80, taj dizel vozi 4. 140. dizel s 200ks ima barem 400nm momenta. a u nekim slucajevima kad je upitanju biturbo tdi il bilo koji drugi, i preko 450nm.
zato nemoj pricat ako ne znas. sto se tice volva t4, odlican auto, al ne za brzina i ne za trke pogotovo uz ivan. passat sa 170ks dizel bi ga isto pojeo ko od sale. al posto je volvo manji, ona bi bilo pametnije da ga poredimo s golfom v. jer je to ta klasa po velicini.
i sto se tice trke na autoputu, volvo tu nema nikakve sanse. jedini volvo koji se mogao trkat po autoputu je s60 r. al su i njega direktni konkureti ko s4, m3 i c55 amg ubijali na mrtvo.
hank

#137 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

http://www.youtube.com/watch?v=y3JbTUPFpcI
i ovo bi ti bila otprilike demonstracija sta tvoj volvo moze napsarm jedne oktavije kad je ista snaga upitanju.
dakle ne da nema sanse, nego ga otrese ko slinu.
BISCANIN2

#138 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

riječ je bilo dakle o preticanju koje se na našim cesztama uglavnom odvija od 70-110 gdje svaki TDI odere beznzinca kao malu macu
uh brate odrace benzinca ali 1.2 ili 1.4 a mozda i starog kakvog 1.6 ,kadet kocka iz 86 sa 1.8 i ili omega 2.0 i iz iste godine iz sprdnje otpuhace svakog najnovijeg tdi sa "crvenim tdi" specijalnim auspuhom i čipom koji im daje dodatni 200 ks .Uz brdo nizbrdo po krivinama po ravnom .A da ne pricamo o najnovijim 1.8 ili 2.0 benzinskim motorima .Ovo moze da prica ko nije imao i przio 2.0 i benzinske masine .
Medonjaa

#139 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

BISCANIN2 wrote:
uh brate odrace benzinca ali 1.2 ili 1.4 a mozda i starog kakvog 1.6 ,kadet kocka iz 86 sa 1.8 i ili omega 2.0 i iz iste godine iz sprdnje otpuhace svakog najnovijeg tdi sa "crvenim tdi" specijalnim auspuhom i čipom koji im daje dodatni 200 ks .Uz brdo nizbrdo po krivinama po ravnom .A da ne pricamo o najnovijim 1.8 ili 2.0 benzinskim motorima .Ovo moze da prica ko nije imao i przio 2.0 i benzinske masine .
pošto ovo postaje natezanje uprazno
navedi tačno jednog tog tvog "modernog" benzinca, tačnu marku motor, kubikažu, snagu
pa ćemo napravit virtuleni duel, ima zato posebna www, sa TDIjem, gdje će ti sve biti lijepo CRNO NA BIJELO, garantujem da će ga otrest ko slinu, što reće ovaj jedan gore
Brdar

#140 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Brdar »

Volvo s40 2001 T4
200ks 7.3 sec do 100kmh
max speed 235kmh
eto ti pa sad mi daj TDi pa da vidimo
ako ne vjerujes provjheri
turbak benzin
hank

#141 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

Brdar wrote:Volvo s40 2001 T4
200ks 7.3 sec do 100kmh
max speed 235kmh
eto ti pa sad mi daj TDi pa da vidimo
ako ne vjerujes provjheri
hahahahahah, ovo je bilo prije 10 godina.
pola konja ti je umrlo da si ti ziv i zdrav. tebe bi sad sjebo jedan tdi sa 150ks ko od sale. a da ne pricem o jednom 2.0tdi sa 180ks iz sestice gtd.
nemoj se ofirat tita ti s glupom pricom. deri golf trice tdi uz ivan s 90 konja i moli boga da te ne pomete kakav 2.0tdi, bas ono kad budes mislio da si najbrzi.
Brdar

#143 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Brdar »

http://www.youtube.com/watch?v=rXZdeCvNCNk

eh eto ti pa vidi, motor je isti kao prvog dana kad sam ga kupio, i u servisu su mi rekli pa ti soli pamet da volvo ne valja :thumbup:
hank

#144 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

Brdar wrote:http://www.youtube.com/watch?v=rXZdeCvNCNk

eh eto ti pa vidi, motor je isti kao prvog dana kad sam ga kupio, i u servisu su mi rekli pa ti soli pamet da volvo ne valja :thumbup:
stavio sam ti klip gore gdje ga skoda oktavija koja je i vec i teza od tvog volva ubija na mrtvo. i procitaj dole u komentarima. ovaj auto nije stock il ti ga fabricki nego ima chip. nemoj se kiti tudjim perjem. nije to lijepo.
i moze ti servis reci sta hoces. auto je star 11 godina. samim tim ne moze bi ko nov nikako.
ko nov je papanska prica nasih sanera i svercera kad hoce da ti uvale macka u vreci.
Brdar

#145 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Brdar »

e pasa uzmi passata peticu 2001 isto godistew, a ne nekog audia a4 2009
pa cemo onda vidit i uzmi 1.9 tdi 130ks i onda soli pamet i pricas ko da nikad nisi u zivotu sjeo u posteno benzinca
NIKAD dizel iste kubikaze i konjaze nece imat bolje performase od benzina (hoce kozda ubrzanje 0-60) ali na brzinama 100 pa nadalje, odero bi ga benzin
nafta je da se ore
a benzin da se vozi :thumbup:
BISCANIN2

#146 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

Inace vw motori su u auto moto svijetu čuveni po brzinama i sportskim dostignućima ,sve uzimaju i sve deru pogotovo sa premoćnim tdi mašinama ,vw kad se na stazi pojavi gotovo ...... :D još sa tdi wooooooooooooo,sta ce honda ,bmw ,mitsu ,subaru ,peugoet,ford to su male mace :D :D :D .
N aposlu Vozim golfa 5 104 kw i dobar je i dobro ide ali brate za forda sieru 2.0 i koju sam imao prije nekih 10 god mala maca .Neuporedivo .
Imati dizela i pričati o nekim brzinama i ubrzanjima :D ,štedljivost da ali pričati o brzinama i mjeriti dajte molim Vas :sax: .
goran16v

#147 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by goran16v »

Brdar wrote:
evo ti podaci
Ne moj pasasat ne bi mozda oderao volva od 0-90 ali ga moja skoda sigurno bi i to je vise nego dovoljno da tvog volva otrese uz Ivan :D ali ti neces vidjeti kako se moj passat gusi na 180 kmh jer ti GARANTUJEM da moja skoda moze preko 200!
hank

#148 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

Brdar wrote:e pasa uzmi passata peticu 2001 isto godistew, a ne nekog audia a4 2009
pa cemo onda vidit i uzmi 1.9 tdi 130ks i onda soli pamet i pricas ko da nikad nisi u zivotu sjeo u posteno benzinca
NIKAD dizel iste kubikaze i konjaze nece imat bolje performase od benzina (hoce kozda ubrzanje 0-60) ali na brzinama 100 pa nadalje, odero bi ga benzin
nafta je da se ore
a benzin da se vozi :thumbup:
nemoj ti meni solit pamet. vozio sam auta za koji ti nisi nikad cuo. i sticajem okolnosti sam ovdje s ovim imenom na ovom forumu.
nemam nista protiv kad neko ima pilu i kad je zna vozit. al nemoj mi neko govno ukivat u zvijezde. das mi klip na kojem frajer u obicnom volvu sa 255 na 180 uspori za manje od sekunde i to mi provlacis ko legitiman dokaz kako je volvo ultimativno brz auto. pazi, volvo nikad nije pravio auta kojim je brzina na prvom mjestu. nit je ikad postojao sportski volvo koji je bio u vrhu po necumu sportskom. ljudi jednostavno nisu ciljali na tu skupinu kupaca jer znaju da postoji bmw, audi, mercedes.
dao sam ti klip, crno na bijelo koji nije sniman kalkulatorom ko ovaj tvoj na kome se vidi kako dva auta iste snage pokusavaju da se trkaju na auto putu. i oktavija otresa tvog volva. i ti sad seres o nekom passatu sa 130 ks
moje auto ima 240 dizel konja. i dobre znam koja je prednost a koja mana takvog pogonskog sklopa. i ne treba mi neko ko ti, da mi prica bajke. t4 je dobar motor i to je to. nista specijalno isto ko i t5 isto ko t6.
volvo prvo mora napravit mjenjac ako zeli da ima neke afinitete prema sportskoj voznji
in a meanwhile ti drkaj na ovaj klip snimljena kalkulatorom u kojem se tako ofirno vidi da se ne radi o farbickom autu.
pozdrav domovini.
Brdar

#149 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Brdar »

a igrom slucaja da se sudarite u kojem bi autu bolje prosli :thumbup:
BISCANIN svaka ti cast,
uzmi evo audia A6 3.0 tdi i 3.0 TFSI pa se onda javi
i skoda je od volva mlada bar 7-8 god. nemoze se to ni poredit, uzmi octaviu 2001
i ovo je stara verzija volva znaci 95-00' a u mene je modifikovana 00'-04'
i opet poredite 2 benzinca
UPOREDITE TURO BENZINCA I TURBO DIZELA pa cete vidit
Konkretno A6
Brdar

#150 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Brdar »

i sta imate protiv volva
navedi mi molim te cijenu osnovne octavie 22k i volva 45k
sve cijena govori
sta je bolje i kvalitetnije
:)
Locked