slažem se ali bi vinjete bile još bolje - nema rampi i bespotrebnih radnika na istimdrug_profi wrote:Meni putarina nije skupa. Da imam AP do mora, koristio bih ga maksimalno.
Sigurno nisam rijedak slučaj. Plus što bi dobar dio tranzita privukao, a zatim i jednodnevne turiste sa jadrana koji bi rado obišli čaršiju i večerali ćevape. Izgradnja većeg komada privukla bi i više prometa nego je sad.
A da ne govorim da bi mnogo više ljudi bilo među živima. Svjedoci smo svakodnevnih pogibija na magistralama.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- VladaFBiH
#12476 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- Haris.ba
#12477 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Išao bih svakog vikenda na more. Na moru za satipo.
- drug_profi
#12478 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Svakako. Ne znam na kojem osnovu funkcionišu ti modeli. Pretpostavljam da u slučaju kad se neka zemlja odluči za vinjete, to je zato što želi privući tranzit na svoje ceste i tako povećati maloprodaju goriva i usluga, te turizam.VladaFBiH wrote:slažem se ali bi vinjete bile još bolje - nema rampi i bespotrebnih radnika na istimdrug_profi wrote:Meni putarina nije skupa. Da imam AP do mora, koristio bih ga maksimalno.
Sigurno nisam rijedak slučaj. Plus što bi dobar dio tranzita privukao, a zatim i jednodnevne turiste sa jadrana koji bi rado obišli čaršiju i večerali ćevape. Izgradnja većeg komada privukla bi i više prometa nego je sad.
A da ne govorim da bi mnogo više ljudi bilo među živima. Svjedoci smo svakodnevnih pogibija na magistralama.
Mađari imaju vinjetu 11 eura za 10 dana. Vozaj se kud hoćeš. Po cijenama u HR i BiH ne bi za te pare mogao ni dalmatinu proći, kao ni Svilaj-Bijača. U jednom smijeru.
Znači tu mora biti rješeno finansiranje održavanja i gradnje cesta iz PDV-a, cijene goriva ili sl.
E sad ja ne bih volio vinjetu za 100 maraka godišnje, a da mi PDV zbog toga bude 20% ili dodatna akciza u gorivu od 0,20 KM. Zasad sam zadovoljan sa 20% popusta na ACC tag pa me kilometar dođe oko 9 feninga.
- VladaFBiH
-
bluesjunior
#12480 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@drug_profi, možeš li mi objasnit kako se kupuje, kako funkcioniše ACC, nisam baš uspio nasurfat..please
- VladaFBiH
#12481 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
prošle sedmice platio za 7 dana 18,07KM a PDV kod njih 27%drug_profi wrote:Svakako. Ne znam na kojem osnovu funkcionišu ti modeli. Pretpostavljam da u slučaju kad se neka zemlja odluči za vinjete, to je zato što želi privući tranzit na svoje ceste i tako povećati maloprodaju goriva i usluga, te turizam.VladaFBiH wrote:slažem se ali bi vinjete bile još bolje - nema rampi i bespotrebnih radnika na istimdrug_profi wrote:Meni putarina nije skupa. Da imam AP do mora, koristio bih ga maksimalno.
Mađari imaju vinjetu 11 eura za 10 dana. Vozaj se kud hoćeš. Po cijenama u HR i BiH ne bi za te pare mogao ni dalmatinu proći, kao ni Svilaj-Bijača. U jednom smijeru.
Znači tu mora biti rješeno finansiranje održavanja i gradnje cesta iz PDV-a, cijene goriva ili sl.
E sad ja ne bih volio vinjetu za 100 maraka godišnje, a da mi PDV zbog toga bude 20% ili dodatna akciza u gorivu od 0,20 KM. Zasad sam zadovoljan sa 20% popusta na ACC tag pa me kilometar dođe oko 9 feninga.
-
archi_a
#12482 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nisam profi ali evo.bluesjunior wrote:@drug_profi, možeš li mi objasnit kako se kupuje, kako funkcioniše ACC, nisam baš uspio nasurfat..please
http://www.jpautoceste.ba/cesta-pitanja/
Nije teško, samo u google ukucaš-kupovina tag uređaja.
- drug_profi
#12483 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ispravljao si post. Prvo si napisao da je poskupila na 32 marke za 7 dana.VladaFBiH wrote:[
prošle sedmice platio za 7 dana 18,07KM a PDV kod njih 27%
Ne znam, evo sad gledam.
Online e-vinjeta 11,23 EUR za 10 dana.
šta si ti plaćao bogapitaj.
https://www.hungary-vignette.eu
- drug_profi
#12484 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma eto napisao ti je covjek. Imas na JPAC sve objasnjeno.bluesjunior wrote:@drug_profi, možeš li mi objasnit kako se kupuje, kako funkcioniše ACC, nisam baš uspio nasurfat..please
Ides na naplatnu kucicu sa saobracajnom i poneses karticu ili lovu. Potpises, platis 39 KM, dobijes acc tag bez kredita. napunis npr. 50 maraka kredita na tag, dobijes 20% vise tj. unese ti se 60.
Prostom racunicom nakon 200 maraka potrosenih na putarine tag se otplatio.
A prolazak koz naplatu ide rezervisanim trakom za ACC, uz brzinu ispod 40 km/h. bez zaustavljanja. Cujes samo piip i rampa se podize. Na displeju kraj rampe ti pise preostali iznos.
Nadopuna se vrsi isto na naplatnim kucicama. Skines tag sa nosaca i poneses pare.
Kazu da ce uskoro rijesiti da se dopuna moze uraditi i elektronskim placanjem, bez skidanja taga (skida se radi ocitanja bar koda sa njega).
- VladaFBiH
#12485 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ma zajebao se - pogrešan izvod/stavku na računu pogledaodrug_profi wrote:Ispravljao si post. Prvo si napisao da je poskupila na 32 marke za 7 dana.VladaFBiH wrote:[
prošle sedmice platio za 7 dana 18,07KM a PDV kod njih 27%
Ne znam, evo sad gledam.
Online e-vinjeta 11,23 EUR za 10 dana.
šta si ti plaćao bogapitaj.
https://www.hungary-vignette.eu
Last edited by VladaFBiH on 31/08/2018 14:03, edited 1 time in total.
- drug_profi
#12486 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
pretpostavio sam, ali opet mi nije jasno otkud ti 18 maraka za 7 dana kad oni tu weekly vinjetu naplacuju 11,23 eura i izgleda da im je taj "weekly" period 10 dana.
- VladaFBiH
#12487 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
HUF 2,975, 1:320 je kurs - nije onaj sa stranice pa je jeftinije još + ja sam zajebao za dane jer sam tražio za 7 a dobio za 10drug_profi wrote:pretpostavio sam, ali opet mi nije jasno otkud ti 18 maraka za 7 dana kad oni tu weekly vinjetu naplacuju 11,23 eura i izgleda da im je taj "weekly" period 10 dana.
- drug_profi
#12488 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ok. Zachatasmo temu. Hajd, mozda kome bude od koristi.
-
bluesjunior
#12489 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hvala:)archi_a wrote:Nisam profi ali evo.bluesjunior wrote:@drug_profi, možeš li mi objasnit kako se kupuje, kako funkcioniše ACC, nisam baš uspio nasurfat..please
http://www.jpautoceste.ba/cesta-pitanja/
Nije teško, samo u google ukucaš-kupovina tag uređaja.
-
Seyfo
#12490 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bodu oči dvije stvari iz ove mape:So What! wrote:@ Nale (SSC)
-vlast u RS-u boli q za istočni dio Rs-a
-vlast u FBiH boli q za Krajinu
- Haris.ba
#12491 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Šta fali brzoj cesti za Krajinu?
I RS planira brzu cestu od Trebinja do Zvornika.
- drug_profi
#12492 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije mozda na mapi vidljivo, ali u planu je brza cesta od Bihaća do Lašve, brza cesta od Sarajeva do Goražda,. Kad će sve to biti ne znam.Seyfo wrote:Bodu oči dvije stvari iz ove mape:So What! wrote:@ Nale (SSC)
-vlast u FBiH boli q za Krajinu
Također, Jadransko Jonska AC, od Počitelja do granice sa CG u zaleđu Dubrovnika je u planu.
U planu je u RS povezivanje Zvornika i Trebinja brzom cestom, te Banjaluke i Mrkonjica, sa pretpostvkom da bi taj krak mogao na kraju otici do Livna i Splita. zatim Brza cesta Mostar-Široki...
Planova ima, ali realnosti nedostaje. Ne kažem da sve to nije potrebno, ali je pitanje isplati li se jer mnoga od tih područja nemaju ama baš ništa za ponuditi,ni industrije ni stanovnika, ni bitne poljoprivrede. Možda ceste aktiviraju i preporode te krajeve, ali tek ako i kad se izgrade
-
Seyfo
#12493 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hahhaaa..Haris.ba wrote:Šta fali brzoj cesti za Krajinu?
To su sve planovi, mrtvo slovo na papiru.
Šta smatraš brzom cestom za Krajinu? Onaj dio od Lašve ka Travniku
A ni sam Vc neće biti gotov za 10 g, ostalo, za 50g, ako i tad. Onaj autoput Sa- Bg u obje varijante u obliku spolovila neće ni tad.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#12494 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
cesta za goražde nije onakva
što se bihaća tiče najgori dio je Travnik - Jajce, ostalo je skoro ko autocesta...
- perfect_guy
#12495 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
i o jugu bi se dalo diskutovatiSeyfo wrote:
- mO k3
#12496 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
sta znace ove crvene trakeSo What! wrote:@ Nale (SSC)
- drug_profi
#12497 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pretpostavljam da su to dionice koje nisu jos isprojektovane.
-
Nadzorna_ploca
#12498 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jedva cekam brzu cestu Zepche-Salt town. 
- Haris.ba
#12499 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Objašnjeno je milion puta da za spoj sa Sarajevom sasvim je dovoljna brza cesta koju su planirali do Travnika. Ako otkrijemo naftu napraviće se i tunel do Jajca.Seyfo wrote:
Hahhaaa..
To su sve planovi, mrtvo slovo na papiru.
Šta smatraš brzom cestom za Krajinu? Onaj dio od Lašve ka Travniku![]()
hoće,doduše, malo hajra i Krajišnici od toga vidjeti, ali samo zato štose tako potrefilo. Sama Krajina, ako si ikad tamo bio, je užasno cestovno povezana između gradova a regionalno gledajući je izolovana, postoje samo ceste koje su građene prije 50 godina.
A ni sam Vc neće biti gotov za 10 g, ostalo, za 50g, ako i tad. Onaj autoput Sa- Bg u obje varijante u obliku spolovila neće ni tad.
Helem, ja da sam u Krajini, ne bih uopće gledao prema Sarajevu. Već samo maltretirao koga stignem da se napravi kvalitetan granični prelaz i spoj brza cesta prema autoputu u Hrvatskoj. Nešta slično ko Bijača. A to što su ceste građene prje 50 godina nije problem. Problem je što se ne proširuju gdje treba, i ne prave zaobilaznice oko gradova gdje treba, i što je sada popularno - modernizuju.
- Alfons Kauders
#12500 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vidim, djeca se opet igrala flomasterima?Nadzorna_ploca wrote:Jedva cekam brzu cestu Zepche-Salt town.
Nisu u stanju sanirati odron dug pedesetak metara iza tunela Igman, stoji već pola godine - ali zato kad se pred izbore dohvate flomastera, nacrtaju dovoljno dionica da se spojimo ne s Evropom, već s Južnom Korejom.
Nisam znao da su građevinci ovoliki komičari, matere mi.