Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
romim
#12476 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene je racun za 19 dana oktobra koliko su radile 2 klime, veci za 160kwh.
Mada opet nije neko mjerilo jer je u odnosu na avgust veci za 110kwh.
Ne znam kako uspijete sve obavljati po jeftinoj. Za bojler ok al kuvanje, pranje, peglanje itd.
Ljudi rade za vrijeme nize tarife, jedino nocu.
Kod mene je niza tarifa od 23 00 do 07 00 i petak od 23 00 do ponedeljka 07 00 tako da mi klime radnim danima rade samo na vecoj tarifi.
Mada opet nije neko mjerilo jer je u odnosu na avgust veci za 110kwh.
Ne znam kako uspijete sve obavljati po jeftinoj. Za bojler ok al kuvanje, pranje, peglanje itd.
Ljudi rade za vrijeme nize tarife, jedino nocu.
Kod mene je niza tarifa od 23 00 do 07 00 i petak od 23 00 do ponedeljka 07 00 tako da mi klime radnim danima rade samo na vecoj tarifi.
- rovac13
#12477 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jesu se nakacili na mehkocu 
Covjek ima i izolaciju,a ima i mitsubishi klime koje su mozda cak i nesto najbolje na trzistu,bar u ovoj oblasti klimatizacije
Sta je toliko cudno
Covjek ima i izolaciju,a ima i mitsubishi klime koje su mozda cak i nesto najbolje na trzistu,bar u ovoj oblasti klimatizacije
Sta je toliko cudno
-
romim
#12478 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Procitao sam njegovu izolaciju. Sta to ima specijalno u njegovoj izolaciji?
Koliko znam napisao je da su mu blokovi 20cm.
U pitanju je kuca, nije stan.
I ne znam sto obrisa onu sliku.
Koliko znam napisao je da su mu blokovi 20cm.
U pitanju je kuca, nije stan.
I ne znam sto obrisa onu sliku.
-
baho
#12479 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa ljudino nemoj da iskljucujes klime, ostavi da rade non stop na istoj temperaturi i manje ces potrosit nego iskljucujuci i smanjujuci temperaturu. U najgorem slucaju bit ces na istoj potrosnji uz duplo bolji ugodjaj. Licno sam se uvjerio.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#12480 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U pravu si.
Evo ja sinoć kada sam krenuo u noćnu u 19h isključio je i zadao da se uključi u 6:30 na 27C°. Evo je sad u 8:30 tek je postigla 23,5C, uređaj 12ka, prostor 20m2 u kući sa izolacijom. Sad sam joj zadao 30C neka radi jačom snagom da brže zagrije. I sigurno da će više potrošiti, nego da je nisam isključio.
Definitivno, do proljeća jedino isključenje će joj biti kada čistio filtere.
Evo ja sinoć kada sam krenuo u noćnu u 19h isključio je i zadao da se uključi u 6:30 na 27C°. Evo je sad u 8:30 tek je postigla 23,5C, uređaj 12ka, prostor 20m2 u kući sa izolacijom. Sad sam joj zadao 30C neka radi jačom snagom da brže zagrije. I sigurno da će više potrošiti, nego da je nisam isključio.
-
Berin23
#12481 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da li je bolja parapetna klima posto mi treba uglavnom grijanje?
-
romim
-
romim
#12483 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Lupate postove napamet i na osnovu pojedinacnog zakljucka. Nije svakom ista potreba za toplotom i nije svima ista izolacija.stetoskop wrote: ↑19/11/2020 08:39 U pravu si.
Kolika ti je bila temperatura kad si dosao kuci?
Sta ti znaci tek 23.5c?
Na postignutih 23.5c ti je podesavas na 30c, na koliko treba da zagrije po tebi?
Sigurno, koja je to mjerna jedinica?
Ja sam je ugasio u 22 00 jer ne vidim razlog zasto bi mi bila temperatura 24c u dnevnom kad niko ne boravi u njemu.
U 07 30 u dnevnom na sobnom termometru 22c.
Klima podesena na 23c i u prostoru je cec u 09 30 bilo 24c.
Za razliku od tvojih 20m2 kod mene je 37m2.
Iz tvoje price, kod tebe druze nesto nije uredu sa izolacijom ili ti prostor grijes da je u njemu 27c
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#12484 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U pravu si i ti. Lupam napamet, jer još nemam uvid u potrošnju, već je pretpostavka, pošto još nemam mjerač.
Znam da nije svugdje ista situacija, ali pišem konkretno za svoj slučaj. Samo što bih ja dodao i da toplotna akumulacija u svemu ima važnu ulogu. Velika je razlika u slučaju gdje je iznutra stiropor u odnosu na slučaj gdje su debeli zidovi, bez obzira na vanjsku izolaciju. Kod mene konkretno, ima jako puno betona, tj akumulacije.. Betonski blokovi 25cm, malter 5cm, plafon 14cm, pod 7cm. Da su blokovi od opeke i malter 2cm, sasvim drugačije bi bilo.
Kada se klima uključila u 6:30, bila je 20C.
Tek 23,5C je za mene malo, jer za dva sata nije uspjela postići više, a razlog tome je što sporo se griju zidovi, a klima se tako tiho i lijeno ponašala kao da je ugrijala zadatu vrijednost.Sta ti znaci tek 23.5c?
Dakle na 27 podešenih, ona je ušla u tihi način već na 23,5C, zato sam je podigao na 30C da bih pojačao snagu da brže postigne 25C, jer to su moje potrebe zbog loše cirkulacije, a i žurilo mi se jer sam morao raditi vježbe za leđa na podu.Na postignutih 23.5c ti je podesavas na 30c, na koliko treba da zagrije po tebi?
Mjerna jedinica je sobni WiFi termostat od grijanja, a tu je i analogni koji pokazuje isto.Sigurno, koja je to mjerna jedinica?
Dakle, nemam još uvida u pravu potrošnju, ali sada mi je račun povećan za oko 35 KM u odnosu na račune iz ljetnog perioda.
Sam uređaj (Fujitsu 12llce) jako sporo reaguje na zadate temperature. Do sada u ovom prelaznom periodu kada smanjim temperaturu pred spavanje na 22C, ništa ne postižem, u jutru je 24C, pa onda sam probao na 20C podesiti, tu je jako puno uključivanja i isključivanja, ali sporo se obara temperatura i prevruće je za spavati. Ne znam zašto uređaj mora tako brzo da se ponovo uključi, a temperatura se ni pomakla nije. Jedino rješenje je bilo isključivati uređaj na tajmer i za nekih 4-5h da se uključi na 22C i tako kada se probudim bude nekih 23C, ali u jutru kada podesim, brzo postigne toplotu zbog zagrijanih zidova.
Na ovim nižim temperaturama sam prvi put isključio uređaj na gotovo 12 sati i iznenadilo me koliko sam zatekao hladne prostorije i pod, bez obzira što je uređaj već dva sata uključen. I naravno, uređaj više neću tako isključivati.
Naručio sam Broadlink, pa ću valjda moći sa multi-tajmerom podešavati uključivanje i isključivanje uređaja, nešto improvizovati drugačije u odnosu kako je sam uređaj programiran, jer glavni problem mi je obaranje temperature tokom spavanja.
-
baho
#12485 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne lupam nista napamet, govorim dobronamjerno i prenosim ono sto sam licno iskusio, a svako neka radi kako hoce.romim wrote: ↑19/11/2020 10:07Lupate postove napamet i na osnovu pojedinacnog zakljucka. Nije svakom ista potreba za toplotom i nije svima ista izolacija.stetoskop wrote: ↑19/11/2020 08:39 U pravu si.
Sta ti znaci tek 23.5c?
Na postignutih 23.5c ti je podesavas na 30c, na koliko treba da zagrije po tebi?
Sigurno, koja je to mjerna jedinica?
Ja sam je ugasio u 22 00 jer ne vidim razlog zasto bi mi bila temperatura 24c u dnevnom kad niko ne boravi u njemu.
U 07 30 u dnevnom na sobnom termometru 22c.
Klima podesena na 23c i u prostoru je cec u 09 30 bilo 24c.
Za razliku od tvojih 20m2 kod mene je 37m2.
Iz tvoje price, kod tebe druze nesto nije uredu sa izolacijom ili ti prostor grijes da je u njemu 27c
Inverter klime su efikasne kad rade lagano odrzavajuci postignutu temperaturu. U suprotnom, kad ih se pali - gasi i kad moraju da postizu temperaturu, skoro pa nisu nista bolje od on - off klima. Jos ako je to u periodu vise tarife, onda je i dosta skuplje.
Do 15. oktobra sam i ja gasio, onda sam ih ostavio da rade non stop. Shelly imam od 8. oktobra , pa grafikon pocinje od tad, al dovoljno da se vidi da je dnevna potrosnja veca do 15. kad su radile 12h dnevno u odnosu na kasnije gdje rade 24h.

- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#12486 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Frustracije korisnika kineskih mašina polako, ali sigurno eskaliraju.
-
Ermin ZM
#12487 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kakve frustracije? Ljudi pisu o potrosnji i nacinu grijanja ti to okreces na kinez vs japanac. Nikad ti odrast moj piplice
-
romim
#12488 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@stetoskop
Nisam te sad skontao, ti imas izolaciju sa vanjske strane?
Koliko sam uspio procitati, soba i hodnik su ti 15m2 i dodajes kupatilo pa brojis 20m2 ili?
Veliki problem su betonski blokovi, jos ako imas toplotnih mostova, tu, ti je odgovor sto se tesko zagrijava.
Kod mene je termo blok 25cm i stiropor 10cm.
Tesko je pronaci idealan nacin grijanja.
Kod mene klima za razliku kako ti kazes od tvoje grije jako cak i kad postigne zadatu temperaturu.
Kad prebaci za stepen, tad ide nize.
Ne znam na koliko se preko, zadate kod tebe klima gasi pa imas problem cestog paljenja i, gasenja?
Ja imam suprotan problem, klima se gasi kad predje zadatu za 2c i posle toga nikad da se upali.
Ugasi se na 25c i nikad da padne na 22c da bi se upalila.
Kad klima ne radi duze vremena iako termostat pokazuje recimo 23c ja imam osjecaj hladnoce pa je moram rucno podici za stepen da se upali.
Par noci je smanjim na 21c i ostavim al ona se uopste ne upali nikako.
Inace isto imam problem sa cirkulacijom i volim da je toplije.
Kad sam vise vremena u kuci i nisam u pokretu 24c mi je taman, medjutim kada izadjem vani na hladno ili nesto radim pa se vratim, tad mi unutra bude prevruce.
Danas smanjim zadatu na 22c da se kao manje pregrijava prostor, al ona i pored niske modulacije postigne 24c i ugasi se i posle se ne pali dok je ja ne upalim.
Ispitaj to kako i, zasto se pali a kazes da se temperatura nije pomakla.
Na koju temperaturu mislis, na sobni termostat ili na klimi?
Nisam upoznat sa tom klimom pa ne znam jeli ti pokazuje unutrasnju temperaturu?
Po tvom opisu mislim da si gledao na sobni termostat, a da su ti zbog betona zidovi hladni i uticu na termostat klime. Dok, je toplog vazduha iz klime termostat ocita zadatu i gasi se. Cim nema toplog vazduha, hladnoca iz zida ti utice na termostat klime i ona se brzo pali.
Nisam te sad skontao, ti imas izolaciju sa vanjske strane?
Koliko sam uspio procitati, soba i hodnik su ti 15m2 i dodajes kupatilo pa brojis 20m2 ili?
Veliki problem su betonski blokovi, jos ako imas toplotnih mostova, tu, ti je odgovor sto se tesko zagrijava.
Kod mene je termo blok 25cm i stiropor 10cm.
Tesko je pronaci idealan nacin grijanja.
Kod mene klima za razliku kako ti kazes od tvoje grije jako cak i kad postigne zadatu temperaturu.
Kad prebaci za stepen, tad ide nize.
Ne znam na koliko se preko, zadate kod tebe klima gasi pa imas problem cestog paljenja i, gasenja?
Ja imam suprotan problem, klima se gasi kad predje zadatu za 2c i posle toga nikad da se upali.
Ugasi se na 25c i nikad da padne na 22c da bi se upalila.
Kad klima ne radi duze vremena iako termostat pokazuje recimo 23c ja imam osjecaj hladnoce pa je moram rucno podici za stepen da se upali.
Par noci je smanjim na 21c i ostavim al ona se uopste ne upali nikako.
Inace isto imam problem sa cirkulacijom i volim da je toplije.
Kad sam vise vremena u kuci i nisam u pokretu 24c mi je taman, medjutim kada izadjem vani na hladno ili nesto radim pa se vratim, tad mi unutra bude prevruce.
Danas smanjim zadatu na 22c da se kao manje pregrijava prostor, al ona i pored niske modulacije postigne 24c i ugasi se i posle se ne pali dok je ja ne upalim.
Ispitaj to kako i, zasto se pali a kazes da se temperatura nije pomakla.
Na koju temperaturu mislis, na sobni termostat ili na klimi?
Nisam upoznat sa tom klimom pa ne znam jeli ti pokazuje unutrasnju temperaturu?
Po tvom opisu mislim da si gledao na sobni termostat, a da su ti zbog betona zidovi hladni i uticu na termostat klime. Dok, je toplog vazduha iz klime termostat ocita zadatu i gasi se. Cim nema toplog vazduha, hladnoca iz zida ti utice na termostat klime i ona se brzo pali.
-
romim
#12489 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@baho
Koliko mi se cini imamo iste klime. Ti svoje ugradio mjesec prije mene.
Klime pratis malo vise od mjesec dana.
U to malo vise od mjesec dana i vrijeme se dosta mijenjalo kao sto se vidi i po tvom mjeracu.
Ako si od 15tog ostavio da rade stalno, zasto ti je potrosnja od 17tog do 24tog kad bi je sabrao otprilike podjednaka sa potrosnjom od 8mog do 16tog?
Od 8-15 gasio od 17-24 nisi a prosjek isti?
A od 24tog do kraja mjeseca potrosnja manja?
Evo poredi period kad nisi gasio nikako, kazes od 15tog do 24tog i od 25tog do 31og, zasto je i tada po dijagramu razlika u potrosnji, kao da si do 24og gasio klime, a posle nisi.
Baho razliciti vremenski uslovi, krajem mjeseca je bilo dosta toplije i samim tim i manja potrosnja.
Premalo vremena imas klime da bi mogao tek tako davati savjete na osnovu gledanja u Selly mjesec dana i reci meni ljudino pa nemoj ih gasiti ni smanjivati.
U onom prije postu kad si objasnjavao za visu i nizu tarifu si rekao kako je veca potrosnja po noci kad je niza tarifa jer je i niza temperatura vani.
Po kojoj logici necu potrositi vise ako klimu ostavim upaljenu i ne smanjujem je nego da mi nocu grije dnevni na 24c kad je vani kao sad 2c?
Trenutno na ovim temperaturama ako smanjim klimu za stepen ona ce se ugasiti nakon nekog vremena i treba joj pola dana da se sama upali.
Navodis primjer par dana da je bila ista temperatura danju i nocu, ali je vecinu oktobra po danu isla i do 20c a noci oko 5c.
Imamo iste klime pa valjda isto i rade, e sad prostor je sigurno razlicit.
Ja svoju jos uvijek pokusavam da podesim prema svojim potrebama i prema vremenskim prilikama i ne mogu, se usuditi da kazem nekom ni gasi ni nemoj dok bas ne bi u istim vremenskim uslovima testirao bar po 5 dana jedan i drugi nacin pa uporedio.
Zima prava jos nije ni pocela.
Koliko mi se cini imamo iste klime. Ti svoje ugradio mjesec prije mene.
Klime pratis malo vise od mjesec dana.
U to malo vise od mjesec dana i vrijeme se dosta mijenjalo kao sto se vidi i po tvom mjeracu.
Ako si od 15tog ostavio da rade stalno, zasto ti je potrosnja od 17tog do 24tog kad bi je sabrao otprilike podjednaka sa potrosnjom od 8mog do 16tog?
Od 8-15 gasio od 17-24 nisi a prosjek isti?
A od 24tog do kraja mjeseca potrosnja manja?
Evo poredi period kad nisi gasio nikako, kazes od 15tog do 24tog i od 25tog do 31og, zasto je i tada po dijagramu razlika u potrosnji, kao da si do 24og gasio klime, a posle nisi.
Baho razliciti vremenski uslovi, krajem mjeseca je bilo dosta toplije i samim tim i manja potrosnja.
Premalo vremena imas klime da bi mogao tek tako davati savjete na osnovu gledanja u Selly mjesec dana i reci meni ljudino pa nemoj ih gasiti ni smanjivati.
U onom prije postu kad si objasnjavao za visu i nizu tarifu si rekao kako je veca potrosnja po noci kad je niza tarifa jer je i niza temperatura vani.
Po kojoj logici necu potrositi vise ako klimu ostavim upaljenu i ne smanjujem je nego da mi nocu grije dnevni na 24c kad je vani kao sad 2c?
Trenutno na ovim temperaturama ako smanjim klimu za stepen ona ce se ugasiti nakon nekog vremena i treba joj pola dana da se sama upali.
Navodis primjer par dana da je bila ista temperatura danju i nocu, ali je vecinu oktobra po danu isla i do 20c a noci oko 5c.
Imamo iste klime pa valjda isto i rade, e sad prostor je sigurno razlicit.
Ja svoju jos uvijek pokusavam da podesim prema svojim potrebama i prema vremenskim prilikama i ne mogu, se usuditi da kazem nekom ni gasi ni nemoj dok bas ne bi u istim vremenskim uslovima testirao bar po 5 dana jedan i drugi nacin pa uporedio.
Zima prava jos nije ni pocela.
-
baho
#12490 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sam si sebi odgovorio, potrosnja je podjednaka jer je od 18. do 22. bilo hladnije, dok je pocetak i kraj mjeseca bio vrlo slican, a potrosnja mi je bila ista za 24h kao na pocetku za 12h rada.U to malo vise od mjesec dana i vrijeme se dosta mijenjalo kao sto se vidi i po tvom mjeracu.
Kad su noci hladne trosi se vise kWh ali plati manje.U onom prije postu kad si objasnjavao za visu i nizu tarifu si rekao kako je veca potrosnja po noci kad je niza tarifa jer je i niza temperatura vani.
Akumulira se ili odrzi vec akumulirana energija u prostoru i zidovima kad su veci gubitci po dosta povoljnijoj cijeni.
Dan i period vise tarife doceka vec ugrijan prostor i akumulirana energija. Preko dana vanjska temperatura vecinom raste, a posto je prostor vec zasicen energijom klima modulira nize i povlaci manje skupih kWh.
Kad su i nocu temperature povoljnije i slicne dnevnim, suvisno je da objasnjavam koliko je povoljnije da rade non stop.
-
Felix77
#12491 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Kod mene je jednotarifno brojilo, i kw je 0,16KM kad dodam pdv ,mjerno mjesto i sta vec još to mi izadje oko 0,20KM.Bas me zanima koliko je kod bh ekektroprivrede cjena za jednotarifno brojilo
-
Ermin ZM
#12492 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
https://www.epbih.ba/stranica/tarifni-s ... dbijevanje
Imas dole tabelu. Oko 16kf izadje sa pdv srednja
Imas dole tabelu. Oko 16kf izadje sa pdv srednja
-
romim
#12493 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@baho
Ne znam kakav ti je objekat pa ti treba tolika akumulacija.
Kod mene je klima sinoc u 23 00 sa zadatih 23c smanjena na 22c i jutros ja morao rucno da je upalim jer je u prostoriji 22c.
Upalio je u 07 30 i evo radi na 320w
Vani 4c
U prostoriji i po klimi i po sobnom termometru 23c
Prostor 37m2
Koliki prostor grijes i jeli ti Shelly pokazuje potrosnju jedne klime ili dvije?

Kod mene je klima sinoc u 23 00 sa zadatih 23c smanjena na 22c i jutros ja morao rucno da je upalim jer je u prostoriji 22c.
Vani 4c
Prostor 37m2
Koliki prostor grijes i jeli ti Shelly pokazuje potrosnju jedne klime ili dvije?

Last edited by romim on 20/11/2020 09:17, edited 1 time in total.
-
baho
#12494 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pisao sam u par postova sta i koliko grijem.romim wrote: ↑20/11/2020 08:12 @baho
Vani 4c
Prostor 37m2
Svaka ima svoj mjerac. U potkrovlju jedva da i radi jer toplota dolazi iz prizemlja.

baho wrote: ↑13/11/2020 13:52 150m² 24h bez gasenja na istoj temperaturi. U dnevnom 50m² 25°C, dalje po kuci 21-23°C. Dvije klime Gree Hansol 12. 30% kuce u staklu, 8cm stiropor. Tuzla.
P.S.
Kad kazem 150m² mislim na korisni prostor bez zidova. Kuca je 10x9m, prizemlje i potkrovlje. Sa zidovima je to 180m².
@mehkoca uradi isto molim te sa slikanjem septembarskog i oktobarskog racuna, ovako da se vidi iznos i referenca.
![]()
-
romim
#12495 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dodao sam sliku u prethodni post pa mozes vidjeti kako se klima ponasa kad ne radi cijelu noc i kad se upali.
Znaci bila na 22c i nije se palila nikako i ja je jutros samo podignem na 23c i upali se.
Ne znam kakvo ti je staklo, pretpostavljam da su ti veci gubitci nego gdje zid i izolacija.
Grijes dosta vecu povrsinu nego ja pa je logicnije da ih ne gasis. Bas me interesuje koliko ce ti biti racun za novembar jer je hladnije.
Imam i ja prostora al ne grijem sve zbog potrosnje.
Reci mi imas li ti u tolikom prostoru problem kao ja da recimo zadas 23c a klima brzo postigne 24c odnosno prebacuje li ti zadatu ili drzi na zadatoj temperaturi?
Znaci bila na 22c i nije se palila nikako i ja je jutros samo podignem na 23c i upali se.
Ne znam kakvo ti je staklo, pretpostavljam da su ti veci gubitci nego gdje zid i izolacija.
Grijes dosta vecu povrsinu nego ja pa je logicnije da ih ne gasis. Bas me interesuje koliko ce ti biti racun za novembar jer je hladnije.
Imam i ja prostora al ne grijem sve zbog potrosnje.
Reci mi imas li ti u tolikom prostoru problem kao ja da recimo zadas 23c a klima brzo postigne 24c odnosno prebacuje li ti zadatu ili drzi na zadatoj temperaturi?
-
baho
#12496 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Po ovoj do sad potrosnji bit ce i za novembar tu negdje oko 50 - 60KM za grijanje, sto je minimalno 3 puta jeftinije nego na pelet sto me kosta da se grijem. Tako da ne zalalim da grijem sve.
Duplo je staklo, nez kakve su mu karakteristike i dal je punjeno argonom. Gubitci su sigurno i osijetno dosta veci nego na zidu.
Ove nase klime su fabricki predpodesene na + - 2°C da rade, kako se ne bi stalno palile gasile, tako da gasi kad predje zadanu za 2° i pali kad padne 2° ispod zadane.
E sad, to zadana - stvarna temperatura, je dr prica.
Fan drzim non stop na 5/5 i bilo je zadano 21°C, sto i klima mjeri. Dok mjereno sa par termometara, u dnevnom, temperatura je oko 25°C, sto mi je bilo pretoplo
Sad drzim 20°C zadano pa je 24°C u dnevnom, a dalje po kuci 21 - 23°C, kako gdje.
Ova u potkrovlju da bi ikako radila mora imat bar 2° visu zadanu temperaturu.
Duplo je staklo, nez kakve su mu karakteristike i dal je punjeno argonom. Gubitci su sigurno i osijetno dosta veci nego na zidu.
Ove nase klime su fabricki predpodesene na + - 2°C da rade, kako se ne bi stalno palile gasile, tako da gasi kad predje zadanu za 2° i pali kad padne 2° ispod zadane.
E sad, to zadana - stvarna temperatura, je dr prica.
Fan drzim non stop na 5/5 i bilo je zadano 21°C, sto i klima mjeri. Dok mjereno sa par termometara, u dnevnom, temperatura je oko 25°C, sto mi je bilo pretoplo
Sad drzim 20°C zadano pa je 24°C u dnevnom, a dalje po kuci 21 - 23°C, kako gdje.
Ova u potkrovlju da bi ikako radila mora imat bar 2° visu zadanu temperaturu.
-
broi01
#12497 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gledam ove vaše grafikone o potrošnji el. energije i pitam se zašto to kod mene ne radi.
Posjedujem LG toplotnu pumpu kupio sam i wi-fi modul da bi gledao ovu potrošnju. Pa možda nešto treba aktivirati a meni je promaklo a možda i ne radi.
Interesuje me ko ima LG uređaj a da mu radi ovo mijerenje da mi pojasni.
Pozdrav
Posjedujem LG toplotnu pumpu kupio sam i wi-fi modul da bi gledao ovu potrošnju. Pa možda nešto treba aktivirati a meni je promaklo a možda i ne radi.
Interesuje me ko ima LG uređaj a da mu radi ovo mijerenje da mi pojasni.
Pozdrav
-
Ermin ZM
#12498 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdrav. Vidim niko ti nije odgovorio. Ako sam skontao to je kafic(zimska basta) na planinskom podrucju sa velikom povrsinom u staklu?Berin23 wrote: ↑18/11/2020 19:54 Pozdrav svima. Vec dugo pratim temu a sada meni treba pomoc oko odabira klime.
Treba mi 98% samo grijanje. Prostorija 45m2. Zimska basta. Na planini. Minusi poprilicni svake zime kad mi i treba grijanje.
3 strane i krov u staklu tako da je izolacija slaba. (Mada je troslojno staklo).
Znaci, preporuka za klimu - inverter i da je ima kupiti u Bosni. Hvala..
Mozes li detaljnije opisati prostor, kako se krecu temperature, cime si do sada grijao, koja je potrosnja bila itd
- bilic
#12499 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
31,,,,01,,,, 02 u mjesecu samo se očitavaju radnje .baho wrote: ↑13/11/2020 13:52 150m² 24h bez gasenja na istoj temperaturi. U dnevnom 50m² 25°C, dalje po kuci 21-23°C. Dvije klime Gree Hansol 12. 30% kuce u staklu, 8cm stiropor. Tuzla.
P.S.
Kad kazem 150m² mislim na korisni prostor bez zidova. Kuca je 10x9m, prizemlje i potkrovlje. Sa zidovima je to 180m².
@mehkoca uradi isto molim te sa slikanjem septembarskog i oktobarskog racuna, ovako da se vidi iznos i referenca.
![]()
OVAJ RAČUN SE ODNOSI NA NEKU RADNJU ... STAN NIKAKO .
-
-
Ima još jedan koji spominje da MANJA TARIFA radi od Petka navečer do Ponedeljka.
To je isto radnja nije domačinstvo ...
-
baho
#12500 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
E jbg, provalio si me