Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
TDK-90

#12476 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by TDK-90 »

skafiskafsnjak wrote:
insomnia78 wrote:Pa kako ces sastaviti ako si na minimalcu? Jedva ljudi koji su rodjeni tu to uspjevaju
Pa jebote u cemu je prob da se trazi drugi posao?
Minimalac je samo da dodjes...kasnije uci jezik i laktaj se.
Uostalom , nije samo Munchen Njemacka
Covjek (razveden) samac 1750,- brutto = netto 1250,- 1300,- eur. drugi posao moze max jos 100 - 150 eur brutto
znaci 1300 - 1370 eur netto

Ovo su realne cijene obicnog radnika, neki super dobar majstor moze jos 500,- 600,- brutto ..znaci netto do 1600,- 1700.- eur

Sad, racunaj troskove zivota , sta ti ostane A zivot ti prodje daleko od tvojih , u tudja 4 zida koja su precijenjea... itd..itd..
Last edited by TDK-90 on 01/05/2019 17:47, edited 1 time in total.
insomnia78

#12477 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Jebeno je to. Raja te nalozi na med i mlijeko. Udaraju ko nece. Ti dodjes, radis ko konj, dobijes i platu, pretvoris je u marke i kazes joj jbt sto prije ne dodjoh. Onda polacas sve i vidis da te nema nidje. Ne mozes nigdje hem sto nemas para hem sto ne znas jezik, nemas sa kim progovoriti i jbg...
insomnia78

#12478 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

moonca wrote:
insomnia78 wrote:
moonca wrote:Nije ni jezik odlucujuci u nekim poslovima, ali naci novi i nije uvijek jednostavno- mada je potraznja ogromna - moras i sam zadovoljavati neke kriterije -- ako izgledas poplasen , depresivac nece te poslodavac takvog ... :-)
Ti poslovi u kojima jezik nije odlucujuci il su minimalac ili susta suprotnost ali za to moras biti strucnjak. a i to sto se dosta firmi ne zeli zajebavati sa papirima. Lakse mu uzeti Rumuna jal Poljaka
..jao koje muke mi imamo u Amrici.Nema Meksikanaca a Ameri svi na drogama... :-) rado bi jednog naseg -ali .. nas narod je prevrtljiv- preko noci pukne - mora ici nazad vidjeti majku :roll:
I ja bi rado jednu nasu :D
moonca

#12479 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Koliki si troskovi zivota - pa nije ni zivot biti vezan vrpcom za svoje - sta fali biti u svijetu i sta znaci tudji zidovi - samo u glavama pojedinih .. :-)
insomnia78

#12480 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

moonca wrote:Koliki si troskovi zivota - pa nije ni zivot biti vezan vrpcom za svoje - sta fali biti u svijetu i sta znaci tudji zidovi - samo u glavama pojedinih .. :-)
Pa ljudi ostave porodicu dok se ne snadju. Zenu, djecu...
moonca

#12481 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

insomnia78 wrote:Jebeno je to. Raja te nalozi na med i mlijeko. Udaraju ko nece. Ti dodjes, radis ko konj, dobijes i platu, pretvoris je u marke i kazes joj jbt sto prije ne dodjoh. Onda polacas sve i vidis da te nema nidje. Ne mozes nigdje hem sto nemas para hem sto ne znas jezik, nemas sa kim progovoriti i jbg...
hej - nije sve tako -- nemas ti ni u svojoj drzavi s kim progovoriti ako si takve naravi -- upoznajes nove ljude - na bilo koji nacin .. pa i sam .. sta je tu problem. zivjetu u lijepom gradu, gdje sve funkcionise, nije te briga ko je predsjedjik i da li krade pare ...
insomnia78

#12482 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

moonca wrote:
insomnia78 wrote:Jebeno je to. Raja te nalozi na med i mlijeko. Udaraju ko nece. Ti dodjes, radis ko konj, dobijes i platu, pretvoris je u marke i kazes joj jbt sto prije ne dodjoh. Onda polacas sve i vidis da te nema nidje. Ne mozes nigdje hem sto nemas para hem sto ne znas jezik, nemas sa kim progovoriti i jbg...
hej - nije sve tako -- nemas ti ni u svojoj drzavi s kim progovoriti ako si takve naravi -- upoznajes nove ljude - na bilo koji nacin .. pa i sam .. sta je tu problem. zivjetu u lijepom gradu, gdje sve funkcionise, nije te briga ko je predsjedjik i da li krade pare ...
Kakvo bona upoznavanje kad ne znas jezik
moonca

#12483 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

insomnia78 wrote:
moonca wrote:Koliki si troskovi zivota - pa nije ni zivot biti vezan vrpcom za svoje - sta fali biti u svijetu i sta znaci tudji zidovi - samo u glavama pojedinih .. :-)
Pa ljudi ostave porodicu dok se ne snadju. Zenu, djecu...
pa i u Bosni su po 'terenima' ...kakva je razlika - stedish , moze se - al' jok svi pushaci ?/ :roll:
insomnia78

#12484 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Od minimalca se ne moze stedjeti
moonca

#12485 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

insomnia78 wrote:
moonca wrote:
Kakvo bona upoznavanje kad ne znas jezik
:lol: ja sam imala Mekasosa - nije znao beknuti - al nam je isparicao vic i sve smo skontali :lol: i inalazio djevojke - ne znam kako bash... :lol:
skafiskafsnjak

#12486 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

TDK-90 wrote:
skafiskafsnjak wrote:
insomnia78 wrote:Pa kako ces sastaviti ako si na minimalcu? Jedva ljudi koji su rodjeni tu to uspjevaju
Pa jebote u cemu je prob da se trazi drugi posao?
Minimalac je samo da dodjes...kasnije uci jezik i laktaj se.
Uostalom , nije samo Munchen Njemacka
Covjek (razveden) samac 1750,- brutto = netto 1250,- 1300,- eur. drugi posao moze max jos 100 - 150 eur brutto
znaci 1300 - 1370 eur netto

Ovo su realne cijene obicnog radnika, neki super dobar majstor moze jos 500,- 600,- brutto ..znaci netto do 1600,- 1700.- eur

Sad, racunaj troskove zivota , sta ti ostane A zivot ti prodje daleko od tvojih , u tudja 4 zida koja su precijenjea... itd..itd..
Pa stvar je u tome da se trudis da napredujes...nadjes bolji posao, dovedes porodicu.
To i jeste razlika u odnosu na Balkan...imas priliku da napredujes
moonca

#12487 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

insomnia78 wrote:Od minimalca se ne moze stedjeti
Nije to miniumalac vec pocetnicka plata - i moze se stedjeti ... ne pricaj .... :roll:
insomnia78

#12488 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Eto ti mi reci
insomnia78

#12489 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Cuj pocetnicka plata. Svatas da ima pun kurac rasnih mjesta koja su placena minimalno pa makar radio dvaes godina na njemu
moonca

#12490 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

insomnia78 wrote:Cuj pocetnicka plata. Svatas da ima pun kurac rasnih mjesta koja su placena minimalno pa makar radio dvaes godina na njemu
Ok . razumijem .. ali se moze prezivjeti - nemoj da idemo po listi kako i sta... :-)
insomnia78

#12491 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Pa neces umrjeti od gladi ali neces se ni usreciti
skafiskafsnjak

#12492 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

moonca wrote:
insomnia78 wrote:Cuj pocetnicka plata. Svatas da ima pun kurac rasnih mjesta koja su placena minimalno pa makar radio dvaes godina na njemu
Ok . razumijem .. ali se moze prezivjeti - nemoj da idemo po listi kako i sta... :-)
Pa za pocetak ok. Kasnije napreduj... to kod nas ne mozes
moonca

#12493 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

skafiskafsnjak wrote:
moonca wrote:
Pa za pocetak ok. Kasnije napreduj... to kod nas ne mozes
Ma da, vremenom vidis u kom smeru da krenes... poslodavci ce ti nuditi i da se obrazujes -placena vecerna skola itd... samo ako si voljan i disciplinovan -ako cekas vikend sa se opustish i napijesh - idi kuci..
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#12494 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Matijevic_Vlado »

Ja vjerujem da je insomnia neki strucnjak svog zanata i da je odmah cim je stigao dobio vecu platu nego sto mu direktor ima, takav dojam covjek na forumu ostavlja.
Momak konobarisao u nekom bezveznom kaficu na Aerodromskom, otisao u Njemacku da radi za minimalac u McDonaldsu. Sta mislis jel se zajebo?
insomnia78

#12495 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Matijevic_Vlado wrote:Ja vjerujem da je insomnia neki strucnjak svog zanata i da je odmah cim je stigao dobio vecu platu nego sto mu direktor ima, takav dojam covjek na forumu ostavlja.
Momak konobarisao u nekom bezveznom kaficu na Aerodromskom, otisao u Njemacku da radi za minimalac u McDonaldsu. Sta mislis jel se zajebo?
Sta ti mislis?
skafiskafsnjak

#12496 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

Ja sam ocigledno imao srece...prva plata mi je cca 1600e ...
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#12497 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Matijevic_Vlado »

insomnia78 wrote:
Matijevic_Vlado wrote:Ja vjerujem da je insomnia neki strucnjak svog zanata i da je odmah cim je stigao dobio vecu platu nego sto mu direktor ima, takav dojam covjek na forumu ostavlja.
Sta ti mislis?
Pa pitam ja tebe. Jel mislis da ce cijeli zivot raditi tu? Ovdje bi sigurno citav zivot radio za 4 stoje, jer sta bi drugo bolje i te 4 nego 0.
insomnia78

#12498 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Nece. Kasnije ce postati direktor
skafiskafsnjak

#12499 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

insomnia78 wrote:Nece. Kasnije ce postati direktor
Kad ne znas sta da odgovoris, onda bacis bezze komentar :thumbup:
Radio Sarajevo

#12500 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

skafiskafsnjak wrote:
insomnia78 wrote:Nece. Kasnije ce postati direktor
Kad ne znas sta da odgovoris, onda bacis bezze komentar :thumbup:
Ne vidim fakat nijedan dokaz tvrdnji da se vani može napredovati, a kod nas ne može. Ja sam napredovao i kod nas, i vani, nije bilo nikakve razlike. Čak sam u Sarajevu napredovao brže jer je bila manja konkurencija, pa je bilo lakše.

U jednom se mislim svi slažemo, a to je da je preživljavanje lakše u Njemačkoj nego u Bosni. Ali preživljavanje.

Ja ovdje govorim o životu, a ne preživljavanju, i zato se očigledno ne kontamo. Kome je pojam raditi za Švabu i imati platu 1300 eura, taj sigurno nije u Bosni imao ništa, niti je išta u životu vidio. Takvi i treba da odu, pa da vide šta je životarenje.
Post Reply