Carina i PDV su ti najmanja briga racunaj da ces platiti 30% na tu vrijednost, ali novi problem je sto racunaj da ces platiti speditera jos 60KM znaci izaci ce te oko 120-150% skuplje zavisno od vrijednostispree wrote:koji sam ja peh. nikada do sada nisam narucio nesto vrijednije od 50KM, a sad narucio dva paketa preko 100KM. evo vec jedan paketic dosao, pise na trackingu da su ga poslali na carinu. da li to znaci da se mora cariniti ili mozda kojim slucajem moze proci bez?
Kupio bih nesto sa eBay-a
Moderator: anex
-
jahac96
#12451 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
- Hajlac
#12452 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Malo morgen ce oni to vracati nazad!
Za nevracanje posiljki imaju i uporiste u Zakonu (neko je koju stranicu na ovoj ili onoj Carina u BiH prije postavio) jer pise da se ne vraca posiljatelju npr. ako adresa istog nije jasno vidljiva i jos neke razloge navode...
Za nevracanje posiljki imaju i uporiste u Zakonu (neko je koju stranicu na ovoj ili onoj Carina u BiH prije postavio) jer pise da se ne vraca posiljatelju npr. ako adresa istog nije jasno vidljiva i jos neke razloge navode...
- spree
#12453 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
kao sto sam napisao iznad ne pada mi na pamet da to platim. nije mi neka zurba. nek vrate ili nek cuvaju kod sebe do uspostave softvera. meni svejedno. sto se tice carine i poreza spreman sam da to platim cim sam narucio, ali svakako bi volio da i to izbjegnem ako je ikako mogucejahac96 wrote:Carina i PDV su ti najmanja briga racunaj da ces platiti 30% na tu vrijednost, ali novi problem je sto racunaj da ces platiti speditera jos 60KM znaci izaci ce te oko 120-150% skuplje zavisno od vrijednostispree wrote:koji sam ja peh. nikada do sada nisam narucio nesto vrijednije od 50KM, a sad narucio dva paketa preko 100KM. evo vec jedan paketic dosao, pise na trackingu da su ga poslali na carinu. da li to znaci da se mora cariniti ili mozda kojim slucajem moze proci bez?
- seoBIH
#12454 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Nego sta da ce vracati. Ne bi vracali da nisu obavezni zbog medjunarodnog pravilnika u postanskom saobracaju KOJI MORAJU POSTOVATI. Nema zajebancije s timHajlac wrote:Malo morgen ce oni to vracati nazad!
- seoBIH
#12455 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Jedna jako bitna stvar koja se zaboravlja, jeste da ce BIH zavrsiti na crnoj listi pri narucivanju.
Ako se od ovih "11 tona" vrati barem pola, to je hiljade paketa i hiljade povrata novca. To ce se negdje zabiljeziti i osjetiti
Ako se od ovih "11 tona" vrati barem pola, to je hiljade paketa i hiljade povrata novca. To ce se negdje zabiljeziti i osjetiti
- spree
#12456 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
to je tacno nazalostseoBIH wrote:Jedna jako bitna stvar koja se zaboravlja, jeste da ce BIH zavrsiti na crnoj listi pri narucivanju.
- Hajlac
#12457 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Pa to "nadleznima" i jeste cilj!seoBIH wrote:Jedna jako bitna stvar koja se zaboravlja, jeste da ce BIH zavrsiti na crnoj listi pri narucivanju.
"Međutim, u drugoj polovini 2016. godine došlo je do nagle ekspanzije kupovine proizvoda putem interneta. Dodatni problem je i to što su se u tim pošiljkama sve više nalazili različiti proizvodi, za koje je različita carinska tarifa. Zbog toga smo izdali instrukciju da se carinjenje svih pošiljki, čija je vrijednost veća od 50 KM vrši uz podnošenje jedinstvene carisnke isprave (JCI op.a.) za svaku vrstu proizvoda pojedinačno u okviru iste pošiljke, kako bi se se roba u procesu carinjenja svrstala prema važećoj Carinskoj tarifi BiH i na osnovu toga odredile precizne stope carine za svaku pojedinačnu vrstu robe. To može uraditi samo lice ovlašteno za provođenje carinskog postupka, odnosno špediteri – pojasnio je portparol UIOBiH Ratko Kovačević.
Prema njegovim riječima, izuzetak od ovog pravila su privatne pošiljke, koje iz inostranstva šalju fizičke osobe, svojim rođacima ili prijateljima u BiH. Za ovu vrstu pošiljki i dalje će se primjenjivati ista pravila carinjenja kao i do sada.
- Ne očekujemo da bi se uskoro mogla desiti situacija da odjednom svi u BiH imaju rođake u Hong Kongu ili nekoj drugoj državi iz koje dolaze pošiljke proizvoda kupljenih putem interneta. Naime, uz svaku pošiljku kupljenu putem interneta ide i račun, tako da ćemo lako znati da li se radi o kupovini ili privatnoj pošiljci – dodao je Kovačević."
Ako vazeci Zakon nalaze da je Špedicija tj. svrstavanje prema Carinskoj tarifi BiH i podnosenje JCI potrebno jedino za rubu vrijednosti preko 1000KM, kako onda oni smiju samovoljno mijenjati taj proces, eto jer su vidjeli da se naglo povecao broj koverti i paketica narucenih preko interneta???
https://www.faktor.ba/vijest/carinjenje ... uke-233789
Ciste KABADAHIJE I HAJDUCI!
-
Spacedust
#12458 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Evo ja sam pitao par Špeditera da posreduju nitko nije zainteresiran wtf, sta sad?
-
jahac96
#12459 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
766-430 probaj ovaj broj, jednoj djevojci su rekli da ce to zavrsiti ( dobila broj sa carine )Spacedust wrote:Evo ja sam pitao par Špeditera da posreduju nitko nije zainteresiran wtf, sta sad?
- choxnox
#12460 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ja sam maloprije poslao mail za 21 speditersku kucu (mrsko mi sada zvati sve po redu jer sam tek danas dobio obavijest) i objasnio da mi treba usluga spedicije za mobitel u vrijednosti od $205. Ocekujem da bar pola njih nikako ne odgovori. Za sada su odgovorili OGL Sarajevo d.o.o. (30 + 20 KM = 50 KM spedicije) i Lemsa d.o.o. (35 + 25 KM = 60 KM spedicije).Spacedust wrote:Evo ja sam pitao par Špeditera da posreduju nitko nije zainteresiran wtf, sta sad?
-
boshniak
#12461 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ma sigurno da 80% posiljki ne ide uopste na carinu ili bude samo pregledano, ocarini se oko 20% posiljki, tako da nema sanse da je polovina posiljki preko 50KM
-
jahac96
#12462 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ma od tih 11 tona 10 je ispod 50KM, ali svejedno ako se zabiljezi veliki rast posiljki koje se vracaju shvatit ce da nesto nije uredu, pa vec mi se desava da nekad kupim od jednog prodavaca nesto i pokusam opet nakon nekoliko dana i pise "does not ship to BiH" vjerovatno se vec pokajao ili mu rekli tamo nemoj vise zeznut ces seboshniak wrote:Ma sigurno da 80% posiljki ne ide uopste na carinu ili bude samo pregledano, ocarini se oko 20% posiljki, tako da nema sanse da je polovina posiljki preko 50KM
- Sir Charles
#12463 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ja šaljem mailove i raznim medijima, što printanim, što elektronskim. Što prije ovo eskalira, veće su šanse za povoljan ishod. Možda se još neko osim klixa zainteresuje za problematiku.
-
jahac96
#12464 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Zna li neko onog "victom" i kako se moze doci do njega jer nije online a nekako je hitno, ili ako ima neko drugi ovdje da zeli da da izjavu za n1 a da ima pismo od carine da treba angazovati speditera bilo bi lijepo, nek mi se javi u inbox i nek mi posalje svoju mail adressu
-
Spacedust
#12465 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Pitaj ga preko PM.
-
jahac96
#12466 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Jesam ali nije online ne odgovaraSpacedust wrote:Pitaj ga preko PM.
- zemomak
#12467 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
evo ako kome treba spediter i zuri mu se, zavrsi se sve u toku 2 dana (vama iz sa moze vjerovatno i za jedan dan)...061 480 682 AMM SPED...cijena 50 KM
- Sir Charles
#12468 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ja nisam dobio pismo, ali ko god da bude davao izjavu, obavezno neka kaže da plaćanje carine i PDV-a nije problem, ali plaćanje špediterima je glavni i osnovni problem. Zašto koristiti špeditere za nešto što se treba cariniti po ubrzanom carinskom postupku? Zar je neka "instrukcija" jača od zakona?
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#12469 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Evo informacija da je ovo u stvari poteklo od jednog pomocnika direktora UIO-a inace clana SNSD-a koji treba da bude smjenjen a koji je inace bio optuzen zajedno sa Causevicem za malverzacije. On je sam valjda napravio odluku i poslao mada na to nije imao pravo.
- spree
#12470 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
i da se postavi pitanje zar se nije moglo nastaviti jos ovaj mjesec po starom dok se ne uspostavi sistem? koliko brzo ce se uspostaviti sistem? mogu li posiljke stajati kod njih dok se ne uspostavi sistem i zasto posiljke koje sadrzavaju samo jednu stvar moraju ici preko speditera? mogu li takve posiljke ici po starom?Sir Charles wrote:Ja nisam dobio pismo, ali ko god da bude davao izjavu, obavezno neka kaže da plaćanje carine i PDV-a nije problem, ali plaćanje špediterima je glavni i osnovni problem. Zašto koristiti špeditere za nešto što se treba cariniti po ubrzanom carinskom postupku? Zar je neka "instrukcija" jača od zakona?
- zlo zlo
#12471 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
mi smo oko nove godine pitali na carini(osobno) za jednu pošiljku koja nikad nije došla na kraju i rekli nam tada da ide ta nova direktiva od početka godine za spediciju i da oni osobno očekuju da se ljudi bune i da ukinu to.
-
Spacedust
#12472 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Da li netko moze da ukljuci FTV ili BHRTu ovo sve ipak su oni državni mediji?
- Sir Charles
#12473 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Da dodam, zašto su problem pošiljke robe koja se kupuje za ličnu upotrebu i to treba ići preko špeditera, a roba koju nam kao pošalje rodbina ili prijatelji ide po starom? Da li moram uzeti špeditera ako sebi nešto kupim za npr 201KM i idem preko granice?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- zlo zlo
#12474 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
moraš i špeditera u gepeku vozit 
-
jahac96
#12475 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Sta mislis ima li kakav špediterski popust za nas studente ipak smo mi kokuzizlo zlo wrote:moraš i špeditera u gepeku vozit