insomnia78 wrote:A protestvujul Kurdi krokodile il su im iracke sije zadale toliki strah da se zivi ne cuju od Turske preko Sirije do Irana?

Bili su protesti u Kermanšahu tamo većina govori Kurdski ali su po religiji šije, u onim tradicionalnim uporištima Kurdskim nije haman bilo protesta.
Što se nasilja tiče, popratio sam i ove "pro Šah" portale i ama baš nigdje nisam uspio pronaći neke snimke ili neke informacije o nasilju osim u Kermanšahu ali i to je bilo u granicama primjene sile, a i policija se povukla kada su se i ovi što protestuju povukli na distancu, ima uhapšenih pedesetak širom Irana al po snimcima regulara hapšenja bez mlaćenja, pendreka i slično.
U Komu je bio najveći protest od svih prema onom što se moglo vidjeti, tamo je vodeni top korišten ali kada je rulja krenula na kordon policije, na jednom mjestu su valjda i probili kordon ali policija se povukla nisu krenuli se tuć sa narodom.
Isto tako u Komu su ako sam dobro zapamtio zapalili i veliki transparent sa likom Ajatolaha (množina) i kontam na šta bi ličilo ovo da se desilo negdje drugdje u tom regionu, glupo je reći to u ovakvim trenucima ali sam pozitivno iznenađen reakcijom.
U nekom gradu se potukle grupe, obje grupe protestovale protiv Ruhanija, jedni tražili da ga se smjeni jer je previše konzervativan jedni jer je previše labav, policija na kraju rastjerala sve.
Inače sutra je godišnjica pro vladinih protesta 2009. godine koji su bili odgovor na seriju protesta koji su uslijedili tokom i nakon predsjedničkih izbora, prema ovo malo informacija što pristiže iz Irana veliki broj policajaca je poslan u Teheran da sutra osigurava skupove koji se tradicionalno od te 2009-e godine održavaju na 9 Dej/30 Decembar a koji su pro-vladini protesti, budući se očekuje da će i ovi da ih nazovem "protu vladini" opet sutra izaći na ulice (a izašli su i večeras ali kako stvari stoje u dosta manjem broju i razbijeni u grupice) moglo bi biti belaja, nadati se da će policija i narod ostati hladne glave.
Do sada nema informacija ni o manjim ni o većim protestima u Teheranu, što je čudno, a još čudnije je da u ultra konzervativnom Komu koji je praktično duhovni centar Islamske Republike čujemo najradikalnije slogane, dok su drugdje pozivali na smjene, na isplate plata, na povlačenje vojske i da se novac da narodu, u Komu pozivaju na smrt Ajatolaha, Ruhanija i Islamske Republike.