Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
piplica
Grijem se na: Ćumur

#12451 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Shelly su dobri proizvodi, sa svim potrebnim certifikatima.
Broadlink također dobar za stvari za koje je namijenjen, ja sam još 2014 ima jedan, ali se pokazao kao beskoristan, osim ako se ne bude odsutno na par dana u toku sedmice, ali opet mi nema smisla.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#12452 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bordo gandalf »

piplica wrote: 16/11/2020 13:56 Shelly su dobri proizvodi, sa svim potrebnim certifikatima.
Broadlink također dobar za stvari za koje je namijenjen, ja sam još 2014 ima jedan, ali se pokazao kao beskoristan, osim ako se ne bude odsutno na par dana u toku sedmice, ali opet mi nema smisla.
Samo sto shelly ne mozes naci nigdje u Sarajevu
romim

#12453 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Koliko sam vidio shelly krivulju potrosnje osvjezava svako 2 sata?
Ako ne moze cesce onda je to skroz neupotrebljivo.
Broadlink u jednoj aplikaciji osvjezava svako pola sata dok u drugoj svako 10 minuta.
Klima pravi cesce oscilacije u potrosnji i ne znam koliko mogu biti pokazatelji ova rijetka osvjezavanja.
piplica

#12454 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

bordo gandalf wrote: 16/11/2020 14:00 Samo sto shelly ne mozes naci nigdje u Sarajevu
Od kada Sarajevo postavlja norme, je li nesto dobavljivo ili ne?

Za to valjda postoji kupovine "preko" interneta.
Marduk777

#12455 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Marduk777 »

Imam dilemu, za 55 m2 stan jadranska obala, trebam klimu za grijanje i hladenje.
Dal da uzmem Mitsu fh 35 ili Mitsu ap 35 . Razlika je 360 eura.
Sa tim sa je fh nesto stariji model al jako hvaljen.
piplica

#12456 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

romim wrote: 16/11/2020 14:41 Koliko sam vidio shelly krivulju potrosnje osvjezava svako 2 sata?
Moze je osvjezavati i svake sek, ali onda bi uredjaj stao nakon mjesec dana, svaki pROM ima broj zapisa koji moze napraviti, obicno se rakoo o 100k, nakon toga je neupotrebljiv.
piplica

#12457 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Marduk777 wrote: 16/11/2020 15:53 Dal da uzmem Mitsu fh 35 ili Mitsu ap 35 . Razlika je 360 eura.
Ta dva modela ne idu u istu recenicu, prvi je premium klasa, drugi srednja.
romim

#12458 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

piplica wrote: 16/11/2020 15:53
romim wrote: 16/11/2020 14:41 Koliko sam vidio shelly krivulju potrosnje osvjezava svako 2 sata?
Moze je osvjezavati i svake sek, ali onda bi uredjaj stao nakon mjesec dana, svaki pROM ima broj zapisa koji moze napraviti, obicno se rakoo o 100k, nakon toga je neupotrebljiv.
Nemam pojma na koji nacin tacno radi, jeli do aplikacije ili do uticnice.
Kod mene broadlink u aplikaciji e control osvjezava svako pola sata a u aplikaciji broadlink svako 10min
Image

Da li to znaci ako koristim ovu aplikaciju da ce uredjaj riknuti prije :roll:
Aj kad vec pisem da dopunim
Klima radi od 07 00
Grije se 37m2 izolacija 10cm stiropor, pvc stolarija
Zadata 23c
Autofan
Sobna 24.6c
Dnevna potrošnja 2.18kwh

Image
Image
Image
maliq53

#12459 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

Zanima me da li je neko pravio odvod vode kada klima ide u defrost mode. Kontam da onu dole tacnu zacepim da ne kaplje na sve strane vec kroz jednu rupu i da odvedem kroz crijevo na krov. Obzirom da mi je na balkonu moram taj defrost rijesit jer zimi poledi sve, a negdje sam ovdje citao da se ta tacna moze zacepit da kroz jednu rupu ide i onda bi tu spojio crijevo za odvod vode i dalje na krov... Da li je neko nesta slicno radio, sutra cu svakako pregledati da vidim sta se moze uradit', a eto ako je ko radio da posalje koju sliku valjalo bi :-D
piplica

#12460 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Padobranac...
mehkoca

#12461 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

@baho druže, evo moje potrošnje za zadnje dvije godine:
Image
Zadnji račun je njihova neka greška u očitavanju, pa je manje došlo (zvao ih, kažu da će sljedeći doći više nego što treba :D )
Kod mene je neki prosjek potrošnje struje oko 80 KM bez grijanja, tako da sam poprilično siguran da ovi moji mjerači (3 različita proizvođača) pokazuju ispravnu potrošnju. Ja bih bio zadovoljan i kad bih duplo više plaćao za klime :-D
piplica

#12462 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Nemas ti tako malo potrosnju, kolika je prednost za manju tarifu, kao da u doba skuple tarife niko ne dise u kuci.
allem_77

#12463 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by allem_77 »

mehkoca wrote: 17/11/2020 12:26 @baho druže, evo moje potrošnje za zadnje dvije godine:
Image
Zadnji račun je njihova neka greška u očitavanju, pa je manje došlo (zvao ih, kažu da će sljedeći doći više nego što treba :D )
Kod mene je neki prosjek potrošnje struje oko 80 KM bez grijanja, tako da sam poprilično siguran da ovi moji mjerači (3 različita proizvođača) pokazuju ispravnu potrošnju. Ja bih bio zadovoljan i kad bih duplo više plaćao za klime :-D
Malo čudno da je skoro ista potrošnja i 01.06. i 01.12.
romim

#12464 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Kod ovog mehkoce sve sto nije ni kod koga. Aj sto mu klime nista ne trose, ali ovaj omjer vece i manje tarife moze biti samo kod onog ko se grije na TA peci.
Ovo treba postaviti zadatak na nekom matematickom takmicenju, kako covjek uspije potrositi toliko struje po manjoj tarifi.
Ja ne znam ima li neko da potrosi isto manje i vece, a ne da potrosi dva puta vise manje tarife od vece tarife.
Ovo je za istragu, provjeri ti sat kad ti je veca a kad manja tarifa.
Znam za slucajeve da je prilikom nestanka struje dolazilo do toga da sat mjeri kontra vecu i manju tarifu.
Zato on pise kako mu je isplativije grijanje na dvotarifno brojilo nego na jednotarifno sto nema nikakve logike.
Obrni tarife pa izracunaj potrosnju.
Ova racunica ima smisla samo ako klime pali recimo od 5 00 do 8 00 ujutru da nabiku temperaturu pa ih opet pali od 13 00 do 16 00 da nabije temperaturu.
To me ne bi cudilo od njega.
Kad mu klime nisu upaljene stalno danju, sigurno nisu upaljene ni nocu kad je manja tarifa.
Sto rece piplica za vrijeme vece tarife sve sto ima veze sa strujom je minirano.
baho

#12465 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

EP BiH, period nize tarife u zimskom periodu je od 13h do 16h i od 22h do 7h narednog dana. Tako da je 12h visa i 12h niza tarifa. Ko trosi ujednaceno energiju u oba perioda dobije prosjecnu cijenu, kao da ima jednotarifno brojilo.

Temperature zadnjih dana krecu se danju i nocu tu negdje, pa TP ili vam ga klime trose ujednaceno danu i nocu.
Medjutim, kad zazimi dosta je hladnije nocu i u jutarnjim satima. Tako ko drzi TP - klime stalno ukljucene najvise trosi kWh u periodu nize tarife i zagrijava dom prilicno jeftinije, a u toku dana u periodu vise tarife trosi manje kWh na odrzavanje zbog vecinom vise temperature nego nocu.

Bojler sam tajmirao da se pali u periodu jeftine i stalno imam dovoljne kolicine tople vode. Kuha se i pere takodje vecinom u periodu jeftine - nize tarife.
Evo istog onog racuna gdje se vidi tacan utrosak i sto je jedini relevantan podatak kad se iznosi kolika je potrosnja.

Image
mehkoca

#12466 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

piplica wrote: 17/11/2020 19:14 Nemas ti tako malo potrosnju, kolika je prednost za manju tarifu, kao da u doba skuple tarife niko ne dise u kuci.
Za razliku od @rovca, gosti mi dolaze samo kad je manja tarifa :-D

Kao što @baho reče, kod mene su oba bojlera uključena kad je manja tarifa, perilica, sušilica isto tako... Za kuću i 5 članova meni je ova potrošnja OK.
Najveći račun ove godine je bio 167 KM (tada su klime potrošile 95 KM, januar), najmanji 70 KM. Prošla sezona završila sa 350 KM, ona prije 400 KM, vidjet ćemo za ovu :D
P.S. Nedjelja je manja tarifa cijeli dan...
rovac13

#12467 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Treba poslat pismo svima !!!
Ko me zeli posjetiti,nek to ucini nedjeljom,hvala :)
piplica

#12468 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ti ćeš kod @Ermin ZM kako sam ja vidio, na meze I rakiju.
Ali kuhanu rakiju, ona je bolja.
mehkoca

#12469 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

rovac13 wrote: 18/11/2020 11:01 Treba poslat pismo svima !!!
Ko me zeli posjetiti,nek to ucini nedjeljom,hvala :)
Dobra ideja :lol:
Kao u Dojčlandu :D
baho

#12470 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

Tako je @mehkoca, zaboravio sam napisati da je od subote u 22h pa do ponedjeljka u 7h, citavih 33h bez prekida, jeftina tarifa.

Ne znam o kakvim gostima pricate sad u doba korone :-)
Koliko se plasite gostiju sticem dojam da sa sobom nose TA peci i pune kod vas dok su u gostima :lol:
allem_77 wrote: 17/11/2020 19:22
mehkoca wrote: 17/11/2020 12:26 @baho druže, evo moje potrošnje za zadnje dvije godine:
Image
Malo čudno da je skoro ista potrošnja i 01.06. i 01.12.
Tad reze drva za zime el.cirkularom pa mu je potrosnja tu negdje :lol:
Berin23

#12471 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Berin23 »

Pozdrav svima. Vec dugo pratim temu a sada meni treba pomoc oko odabira klime.

Treba mi 98% samo grijanje. Prostorija 45m2. Zimska basta. Na planini. Minusi poprilicni svake zime kad mi i treba grijanje.
3 strane i krov u staklu tako da je izolacija slaba. (Mada je troslojno staklo).

Znaci, preporuka za klimu - inverter i da je ima kupiti u Bosni. Hvala..
romim

#12472 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Baho ako su temperature iste i danju i nocu, a nisu jer po danu je oko 10c a noci oko 2c, kako opet covjek potrosi dva ipo puta vise manje od vece tarife?
Po nekoj logici grijanja, uvijek se u periodu od 07 00 pa do 22 00 temperatura u prostorijama drzi na vecoj temperaturi, a od 22 00 do 07 00 na nizoj temperaturi.
U tom slucaju nije moguce potrositi ni jednako manje i vece tarife, a ne dva ipo puta vise.
Koliko smo vidili na dijagramu kod njega i u januaru je situacija ista iako noci nisu tople?
Sto se tice potrosnje dobro je rekao @piplica da ona uopste nije mala jer klime u sobama pali samo po 2 sata pred spavanje, a siguran sam kad nema nikog u dnevnom boravku da ne drzi klimu ukljucenu, a i ako drzi sigurno nije na temperaturi na kojoj bude po danu.
Ne moze se porediti bojler sa klimama, osim kao sto sam vec rekao i klime ne rade samo kad i bojler za vrijeme nize tarife.
piplica

#12473 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

I ti se za njega zakacio, kao pijan plota.

Kod mene je redovno min 100% vise manje tarife u odnosu visu, grijanje na ovaj nacin uzme mali dio potrosnje.
Ono sto ti napravi racune su veliki potrosaci, bojler, stednjak, masina za ves, vasina za sudje, peglanje...itd.
A njih je 5-ero.

Ako ne pazis, onda platis duplo vise u odnosu na kada pazis, tj, kada pametno koristis el. energiju.

Ali evo malo poredjenja radi, ja sam se grijao cijelo 10mj, za 20KM, znaci racun za 10mj je 20Km uvecan u odnosu na 9mj.

Grijanje je radilo cijeli mjesec, prvih 10 dana klimama, ostatak podno grijanje.
baho

#12474 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

romim wrote: 18/11/2020 20:31 Baho ako su temperature iste i danju i nocu, a nisu jer po danu je oko 10c a noci oko 2c, kako opet covjek potrosi dva ipo puta vise manje od vece tarife?
Po nekoj logici grijanja, uvijek se u periodu od 07 00 pa do 22 00 temperatura u prostorijama drzi na vecoj temperaturi, a od 22 00 do 07 00 na nizoj temperaturi.
U tom slucaju nije moguce potrositi ni jednako manje i vece tarife, a ne dva ipo puta vise.
Koliko smo vidili na dijagramu kod njega i u januaru je situacija ista iako noci nisu tople?
Sto se tice potrosnje dobro je rekao @piplica da ona uopste nije mala jer klime u sobama pali samo po 2 sata pred spavanje, a siguran sam kad nema nikog u dnevnom boravku da ne drzi klimu ukljucenu, a i ako drzi sigurno nije na temperaturi na kojoj bude po danu.
Ne moze se porediti bojler sa klimama, osim kao sto sam vec rekao i klime ne rade samo kad i bojler za vrijeme nize tarife.
Ja govorim za sebe, ne za njega. Pricam o svojoj potrosnji i postavljam svoje racune za el.energiju gdje je sve jasno ko dan.
Ne znam sta ti nije jasno?

Proslu sedmicu u Tuzli temperature su bile oko 7-8°C dan - noc. Zadatu temperaturu ne mijenjam nikad, klime rade 24h i po graficima potrosnje se vidi ujednacena potrosnja.
ImageImageImageImageImage

Bilo je noci u oktobru kad je temperatura bila niza nego dnevna, primicala se i nuli. Potrosnja je rasla u tom periodu kad je jeftina tarifa.
Bojler i veci potrosaci takodje rade u periodu nize tarife i logicno je da se stvori znacajnija razlika u odnosu visa - niza tarifa, sto mozes da vidis na racunu koji sam postavio.
Sofronijey+

#12475 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Sofronijey+ »

podno grijanje sa svim điđama 80 kvadrata koliko bi izašlo para.
Post Reply