Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Karikaturist

#12451 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

dr_Evil wrote: 12/12/2023 09:23
Karikaturist wrote: 12/12/2023 09:20
Jebi ga, imas i 50k bosanaca koji su se preselili u Skandinaviju i Njemacku i zemlje Beneluksa. Vjerovatno bez namjere da se vracaju kuci.
Vjerovatno vise, ali je preselio iz drugih razloga, ne da uziva u klimi i da seta u japankama.
Znaci i jedni i drugi se mogu prilagoditi na razlicitosti.
Btw kad smo kod toga, bio sam jedne godine u Tunisu i divim se ljudima koji tamo zive. Nepodnosljivo vruce. Ja to ne bih mogao nikako podnijeti.
dr_Evil

#12452 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 12/12/2023 09:36
Ma dobro, sto se ovoga tice i u vecini BH gradova je isto tako u zimskom periodu.
U Stockholmu je druga prica, cak i po najgorem vremenu ima raje vani, cak i do 22h. Ali ostali gradovi bgmi tanko.

U DE i AT je meni taj fenomen cak vise izrazen nego u Svedskoj (cak i u vecim gradovima), a mislim da je to zbog kraceg radnog vremena trznih centara i prodavnica.
Stvar kulture i navika je to. Nemaju hedonisticki mediteranski stil zivota.

Recimo bez obzira na vremenske uslove kod njih ces vikendom pronaci obliznje sumske staze pune ljudi kako hodaju i gledaju na stopericu, to neces kod nas vidjeti ni kad je najljepsi dan. Volim ja otici u planinu i prosetati, i za ceif i rekreativno, i generalno sam aktivna osoba... ali, to nije moj stil zivota, ja sam mediteranski tip, volim zivot, i dobro i zlo.
dr_Evil

#12453 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Karikaturist wrote: 12/12/2023 09:38

Btw kad smo kod toga, bio sam jedne godine u Tunisu i divim se ljudima koji tamo zive. Nepodnosljivo vruce. Ja to ne bih mogao nikako podnijeti.
Svjez sam iz Juzne Amerike, prevruce, ljudi sa mnom se topili, ja sam uzivao, mogao bih tamo zivjeti bez ikakvih problema. Nije mi se doduse svidjela stopa kriminala, to bas i ne razumijem.
Ajatolah_

#12454 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ajatolah_ »

Thorgerson wrote: 12/12/2023 08:46
dr_Evil wrote: 12/12/2023 07:41 Fantasticno i prelijepo more, i ne samo more nego historija stara kao i Rim. Pa Rim nije postao carstvo dok nije osvojio nas, a pogotovo tu obalu.

Danas Hrvatska moze zaista biti ponosna na tu obalu, ali posteno govoreci bolje bilo gdje otici na more nego u Hrvatsku. Ljudi stvarno ne znaju oko turizma.

Mi nemamo potrebe da idemo igdje daleko, imamo more Hr, BiH i CG, ali ono najvaznije uvijek imamo sunce, kod nas zima traje zanemarivo kratko. Mozes otici da se plackas na rijeku, na jezero, a kad se pozelis da te sol procisti skoknes 2 sata voznje do mora.

Imaju to i mnoge druge drzave svijeta, ima to mediteran europski, ali nema sjever i srednja europa :), kakva im hava takvi su i oni.
Pretjerujete.

Mi nemamo nista specijalno, a da to nemaju neke druge zemlje.

Kad vec govoris o sjeveru Evrope, pa jbt Finska u jednoj pokrajini ima vise jezera nego pola evrope. Wtf?

O ostaloj netaknutoj prirodi na sjeveru evrope da ne pricam. Nema mi nista gore nego kad kod nas krenu srat o netaknutoj prirodi. Kojoj? Pa daj mi evo jedno jezero, rijeku da je nismo sjebali? Boracko, prokosko, jablanicko...pa na sto sada lici. I to malo obale sto imamo umjesto da se sredilo i napravio jedan lijep mediteranski gradic. Qrcina. Neum je nepovratno unisten. Gore to nije moguce. Zna se gdje se smije graditi. I kraj price. Jbt imamo nekoliko jezera i dicimo se tim, a kazem ti u Finskoj u radijusu od 5km ih imas takvih na desetine.

Blizina mora je danas fkt relativna stvar. Kazu nama more blizu. Pa blizu je i norvezaninu, fincu? Sjedne u avion za 2h je Hrvatskoj.

Blizina skijalista. Cool stvar. Medjutim, koliko ljudi uopste skija ovdje? Broje se u promilima.

Da ne govorim o Holandiji, Francuskoj, Austriji, Svicarskoj, Italiji kakve tamo prirode ima.

Kazem, samo pretjerujemo s tom pricom. Nigdje kao kod nas. To nema veze s vezom. Imamo lijepih mjesta, zanimljiva smo zemlja, ali iskreno nemojmo se lazno uzdizati bez neke potrebe. Plus treba i raditi da se iskoristi potencijal koji imamo. I raditi to planski. A ne hulji prepustiti da stihijski unistava lokaciju po lokaciju.
Kakve prirode ima u Holandiji? :D Po prirodnim ljepotama sigurno šijemo Beneluks, Ukrajinu, Mađarsku, Poljsku, sjevernije krajeve Njemačke i Francuske, dakle taj dio Evrope koji je ravan ko tepsija. Govorim o nekoj prosječnoj tački u BiH i tamo, a naravno sad da možeš naći i lijepe pejzaže na tolikim površinama. A alpski predjeli i mediteranska obala jesu ljudima zanimljiviji od ovog što mi imamo.
Bloo
Globalna šefica

#12455 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Ajatolah_ wrote: 12/12/2023 09:42 dakle taj dio Evrope koji je ravan ko tepsija.
Ne vole svi brda i planine. :|
dr_Evil

#12456 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ajatolah_ wrote: 12/12/2023 09:42
Kakve prirode ima u Holandiji? :D Po prirodnim ljepotama sigurno šijemo Beneluks, Ukrajinu, Mađarsku, Poljsku, sjevernije krajeve Njemačke i Francuske, dakle taj dio Evrope koji je ravan ko tepsija. Govorim o nekoj prosječnoj tački u BiH i tamo, a naravno sad da možeš naći i lijepe pejzaže na tolikim površinama. A alpski predjeli i mediteranska obala jesu ljudima zanimljiviji od ovog što mi imamo.
Ne znam kako definises obalu, ali mi jesmo mediteran, barem nasa Hercegovina to jeste. BiH jeste mediteranska zemlja i u geografskom smislu. Ima BiH sve, ima i pametne ljude, ali problem je nas sto imamo taj IMT gen koji unistava sve oko sebe.

Varamo i gledamo kako varaju oko nas bez da reagujemo. Zato cemo na kraju i da ostanemo bez svega.
dr_Evil

#12457 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bloo wrote: 12/12/2023 09:45
Ajatolah_ wrote: 12/12/2023 09:42 dakle taj dio Evrope koji je ravan ko tepsija.
Ne vole svi brda i planine. :|
Ja u ravnici ne funkcionisem, panika me hvata pomalo :D
JohnnyS

#12458 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 12/12/2023 09:45
Ajatolah_ wrote: 12/12/2023 09:42
Ne znam kako definises obalu, ali mi jesmo mediteran, barem nasa Hercegovina to jeste. BiH jeste mediteranska zemlja i u geografskom smislu. Ima BiH sve, ima i pametne ljude, ali problem je nas sto imamo taj IMT gen koji unistava sve oko sebe.

Varamo i gledamo kako varaju oko nas bez da reagujemo. Zato cemo na kraju i da ostanemo bez svega.
Maksimalno do Salakovca :D
Melbourne_Australia

#12459 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Melbourne_Australia »

dr_Evil wrote: 12/12/2023 09:33
Ozimician wrote: 12/12/2023 09:31

Pa tako je skoro svugdje u Z. i S. Evropi, mozda ne poslije 17h, ali poslije 18h svakako ?!
Kakva klima takav narod.

Nego dosao vakat zemo da ne smijemo reci sta je dobro, a sta lose, odmah za oci :D
To je zato sto vecina nasih koji su otisli da zive po Njemackoj i ostalim tim hladnim zemljama,preziru sve iz Bosne..Jer misle da im je BIH kriva jer su zaglavili gore i sto zive kako zive.I cim ti kazes da volis blizinu mora u Hrvatskoj i nasu prirodu,odmah ti se javi lik koji zamisli prica o jezerima u Finskoj i kao sta to Bosna ima sto Finska nema :-)
dr_Evil

#12460 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 12/12/2023 09:47

Pa otprilike dokle ima sipka i smokve tenice. MA mozes komotno staviti komplet Dinaride u mediteran, isti je to insan. E vec panonci, oni odudaraju
Karikaturist

#12461 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

dr_Evil wrote: 12/12/2023 09:42

Svjez sam iz Juzne Amerike, prevruce, ljudi sa mnom se topili, ja sam uzivao, mogao bih tamo zivjeti bez ikakvih problema. Nije mi se doduse svidjela stopa kriminala, to bas i ne razumijem.
Bio ove godine u Bihacu par dana, odsjeo u resortu koji je napravio Svabo. Cukovi pored Bihaca, u srcu nacionalnog parka. Svabo odusevljen Bosnom zato je jeli i dosao i investirao, ne moze da se nacudi zasto se ne ulaze ovdje kod nas vise i zasto se ljudi sele. Ustvari, ne mozes mu objasniti da ljudi uglavnom prezivljavaju i da imaju vaznija posla.
Njemu je lagano doci svake druge sedmice tu, uzivati i trositi pare i usput malo biznis provjeriti. Kad imas pare sve je lagano i otici na sunce i podnijeti lakse malo kise i hladnoce.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12462 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

dr_Evil wrote: 12/12/2023 09:42

Mrzim te i zavidim ti :oops: :evil:
konoplja

#12463 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

dr_Evil wrote: 12/12/2023 08:55
Thorgerson wrote: 12/12/2023 08:46
Pretjerujete.

Mi nemamo nista specijalno, a da to nemaju neke druge zemlje.

Kad vec govoris o sjeveru Evrope, pa jbt Finska u jednoj pokrajini ima vise jezera nego pola evrope. Wtf?

O ostaloj netaknutoj prirodi na sjeveru evrope da ne pricam. Nema mi nista gore nego kad kod nas krenu srat o netaknutoj prirodi. Kojoj? Pa daj mi evo jedno jezero, rijeku da je nismo sjebali? Boracko, prokosko, jablanicko...pa na sto sada lici. I to malo obale sto imamo umjesto da se sredilo i napravio jedan lijep mediteranski gradic. Qrcina. Neum je nepovratno unisten. Gore to nije moguce. Zna se gdje se smije graditi. I kraj price. Jbt imamo nekoliko jezera i dicimo se tim, a kazem ti u Finskoj u radijusu od 5km ih imas takvih na desetine.

Blizina mora je danas fkt relativna stvar. Kazu nama more blizu. Pa blizu je i norvezaninu, fincu? Sjedne u avion za 2h je Hrvatskoj.

Blizina skijalista. Cool stvar. Medjutim, koliko ljudi uopste skija ovdje? Broje se u promilima.

Da ne govorim o Holandiji, Francuskoj, Austriji, Svicarskoj, Italiji kakve tamo prirode ima.

Kazem, samo pretjerujemo s tom pricom. Nigdje kao kod nas. To nema veze s vezom. Imamo lijepih mjesta, zanimljiva smo zemlja, ali iskreno nemojmo se lazno uzdizati bez neke potrebe. Plus treba i raditi da se iskoristi potencijal koji imamo. I raditi to planski. A ne hulji prepustiti da stihijski unistava lokaciju po lokaciju.
Pa eto onda ti idi u Finsku, obuci tri sloja na sebe, jer kod grijanja je vazno imati slojeve, i obavezno ponesi jos presvlakaj kad se dobro namocis, i setaj kraj tih jezera.

NIsam ja ni spomenuo netaknutu prirodu, kod nas je priroda sve samo netaknuta, ali sve to nadoknadi se klimom kakvu nemas nigdje iznad Austrije. Avion norvezaninu traje 3 sata, sto samo po sebi nije strasno, ali ja na more iz Mostara sam isao tako da izadjem malo ranije sa posla ili jednostavno odem i popijem kafu, a on mora da planira sedmicu godisnjeg za to i da potrosi pofin iznos. Njemu je to dogadjaj godine, a ja sam to uzimao zdravo za gotovo.

Citav mediteran je predivan, od Turske do Portugala, sve sta je preko 4-5 sati voznje iznad mediterana nabijem na na qrc, ko voli da je mokar i da mu je hladno, a da su i takvi ljudi oko njega nek izvoli.

I ja sam u svom postu naglasio bio mediteran :) pa ti tumaci kao Italiju ako hoces.

Uzmes onu papriku glavu razbit sa njom, nit okusa nit mirisa, ali zato je 4KM po komadu. Smokva 4KM po komadu, ne znas sta si stavio u usta bolje ti je ne uzimat, samo se otrujes. I mi sa uvozom idemo u tom smjeru.
Kad čovjek ovako nešto pročita mora da pita zašto još uvijek živiš u Norveškoj?
Teško mi je razumjeti da je to samo zbog šake kruna. Ima li još nešto da je dobro u Norveškoj pa da je prevagnulo na tu stranu?
U suprotnom, možda bi mnogo sretniji bio da se vratiš.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12464 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

dr_Evil wrote: 12/12/2023 09:49
JohnnyS wrote: 12/12/2023 09:47

Pa otprilike dokle ima sipka i smokve tenice. MA mozes komotno staviti komplet Dinaride u mediteran, isti je to insan. E vec panonci, oni odudaraju
Kod mene u Zenici raste smokva, lavanda, ruzmarin, sve normala...nismo pokusali sa narom doduse :D

Mi smo mocna kombinacija mediteran, a Slaveni.
Dolce vita, a dusa slavenska.
Nego kakva si iskustva imao da kriminalom u Juznoj Americi.
U nekom malo srednjorocnijem planu mi je ona tura Argentina-Urgugvaj (Buenos Aires, Montevideo, Patagonija, Usuaia)?
dr_Evil

#12465 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konoplja wrote: 12/12/2023 10:00
Teško mi je razumjeti da je to samo zbog šake kruna. Ima li još nešto da je dobro u Norveškoj pa da je prevagnulo na tu stranu?
Pa trenutno imam slobodu da zivim dobar dio vremena u Bosni, ali to ce se promijeniti uskoro jer djeca dolaze u skolsku dob. Zivim jer su mi se desile neke stvari u zivotu, koje nisu financijske prirode pa je trenutno Norveska bolja opcija za familiju. Ja se nadam da ce s vremenom se to rijesiti pa cemo se vratiti, ili da ce makar biti takvo da se moze rijesavati u Bosni. Nisam optimistican puno.

I nema nista dobro da je prevagnulo da ostanem, a otisao sam bio najvise iz profesionalnih razloga i uspio u svemu sta sam bio zacrtao na tom polju. Nisam bio otisao zbog para. Kasnije sam tek uvidio sve nedostatke sistema kod nas oko obrazovanja, zdravstva, korupcije i nepotizma, ali bih se opet vratio, doduse sad je drugacije imam mogucnost da radim za Norvesku iz Bosne kao sto i radim onih mjeseci kad smo dole, imamo i duple pasose.
skafiskafsnjak

#12466 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

_BataZiv_0809 wrote: 12/12/2023 09:02
skafiskafsnjak wrote: 12/12/2023 08:52
_BataZiv_0809 wrote: 12/12/2023 08:48 Pa otkud ovoliko turista ako nemamo nista posebno?
Pored pojedinih "posebnosti", turisti su tu i zbog niskih cijena.
U Hrvatskoj i nisu bas tako niske, pa opet ruse rekorde.
Pa mi ne pricamo o Hrvatskoj.
A Hrvatska ima more.

Opet, da se razumijemo, nisam rekao da mi nemamo nista ....ali jedan od razloga dolaska turista su cijene, Sigurno.
Last edited by skafiskafsnjak on 12/12/2023 10:12, edited 1 time in total.
dr_Evil

#12467 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 12/12/2023 10:04
Kod mene u Zenici raste smokva, lavanda, ruzmarin, sve normala...nismo pokusali sa narom doduse :D

U nekom malo srednjorocnijem planu mi je ona tura Argentina-Urgugvaj (Buenos Aires, Montevideo, Patagonija, Usuaia)?
Nisam imao iskustva, bio sam tamo malo ispod 2 sedmice, poslovno, doduse ubili su frajera na kopakabani dok smo mi bili u restoranu 100m nize, ni cuo ni vidjeo. Ono sta sam dozivio je da smo uvijek morali uzimati taksi gdje god krenemo, i sada kad je vecera ili dorucak TV je bio u hotelu ili platformi i gledas vijesti, samo pucnjave i ubistva.

Dosla 2 tipa da uzimaju pare od nekog i pucaju mu po kuci, frajer u autu s druge strane ulice, i kad su posli s motorom samo upali auto i pokosi ih :D

Idem opet za par mjeseci, pa nadam se da opet necu imati iskustva :D

Tako da nemam nesto puno za podijeliti. Kolega je isao na master tamo, i obisao to sta ti hoces, mogu da upitam. Znam da je imao onu ronilacku bolest :D
Melbourne_Australia

#12468 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

dr_Evil wrote: 12/12/2023 10:08
konoplja wrote: 12/12/2023 10:00
Pa trenutno imam slobodu da zivim dobar dio vremena u Bosni, ali to ce se promijeniti uskoro jer djeca dolaze u skolsku dob. Zivim jer su mi se desile neke stvari u zivotu, koje nisu financijske prirode pa je trenutno Norveska bolja opcija za familiju. Ja se nadam da ce s vremenom se to rijesiti pa cemo se vratiti, ili da ce makar biti takvo da se moze rijesavati u Bosni. Nisam optimistican puno.

I nema nista dobro da je prevagnulo da ostanem, a otisao sam bio najvise iz profesionalnih razloga i uspio u svemu sta sam bio zacrtao na tom polju. Nisam bio otisao zbog para. Kasnije sam tek uvidio sve nedostatke sistema kod nas oko obrazovanja, zdravstva, korupcije i nepotizma, ali bih se opet vratio, doduse sad je drugacije imam mogucnost da radim za Norvesku iz Bosne kao sto i radim onih mjeseci kad smo dole, imamo i duple pasose.
Evo ja sam se vratio iz Australije ciku u Sarajevo prije 16 godina.I znam sigurno 20 porodica koji su se vratili u Sarajevo iz Australije.I gle cuda ,garantujem da svi oni zive bolje nego 90% nasih vani.Uglavnom svi imaju stan na moru u Hrvat ili stan na Bjelasnici i putuju cesto.A u svom su gradu ..
sale07

#12469 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sale07 »

Za svakodnevni zivot iz mog iskustva puno je bitnija mikro lokacija nego makro.
Jos neke stvari koje su mi bitne jesu klima i pozicija.

Moze grad bit najbolji na svijetu sa svim mogucim sadrzajima al ako mi klima ne pase djaba sve.
Isto tako i pozicija, npr ako sam ljubitelj mora ili planina a udaljen sam 5h+ od istog djaba mu sve.
dr_Evil

#12470 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Melbourne_Australia wrote: 12/12/2023 10:14
Evo ja sam se vratio iz Australije ciku u Sarajevo prije 16 godina.I znam sigurno 20 porodica koji su se vratili u Sarajevo iz Australije.I gle cuda ,garantujem da svi oni zive bolje nego 90% nasih vani.Uglavnom svi imaju stan na moru u Hrvat ili stan na Bjelasnici i putuju cesto.A u svom su gradu ..
Pa dobro ljudi se vratili sa kapitalom i vezama, sigurno imaju bolji zivotni standard od covjeka koji nije imao tu mogucnost da ode.

A zivot vani vecinom kao sto spomenuh ne odgovara onom hedonistickom mediteranskom stilu na koji smo mi navikli. Ja se nadam da ce situacija nekad biti kao u Poljskoj, da ljudi se pocnu masovnije vracati i donositi poslove u domovinu, ali nazalost klizimo u suprotnom smjeru. Taman da je jedna strana postena, cak sto vise otvoreno je kriminalna, imas dvije koje razgradjuju drzavu.
dr_Evil

#12471 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

sale07 wrote: 12/12/2023 10:24 Za svakodnevni zivot iz mog iskustva puno je bitnija mikro lokacija nego makro.
Jos neke stvari koje su mi bitne jesu klima i pozicija.

Moze grad bit najbolji na svijetu sa svim mogucim sadrzajima al ako mi klima ne pase djaba sve.
Isto tako i pozicija, npr ako sam ljubitelj mora ili planina a udaljen sam 5h+ od istog djaba mu sve.
Ma 5 sati autom je nista drug. Sta je prosjecnom sarajliji opalit do mora. Valjda ce jednom i autoput da bude.
Karikaturist

#12472 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Jao zamisli vratili se iz Australije i imaju vise nego neki nasi sto su otisli u Njemacku trbuhom za kruhom :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12473 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

skafiskafsnjak wrote: 12/12/2023 10:10
_BataZiv_0809 wrote: 12/12/2023 09:02
skafiskafsnjak wrote: 12/12/2023 08:52

Pored pojedinih "posebnosti", turisti su tu i zbog niskih cijena.
U Hrvatskoj i nisu bas tako niske, pa opet ruse rekorde.
Pa mi ne pricamo o Hrvatskoj.
A Hrvatska ima more.

Opet, da se razumijemo, nisam rekao da mi nemamo nista ....ali jedan od razloga dolaska turista su cijene, Sigurno.
Ne pricas ti. Pricam ja.
Melbourne_Australia

#12474 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

dr_Evil wrote: 12/12/2023 10:25
Melbourne_Australia wrote: 12/12/2023 10:14
Pa dobro ljudi se vratili sa kapitalom i vezama, sigurno imaju bolji zivotni standard od covjeka koji nije imao tu mogucnost da ode.

A zivot vani vecinom kao sto spomenuh ne odgovara onom hedonistickom mediteranskom stilu na koji smo mi navikli. Ja se nadam da ce situacija nekad biti kao u Poljskoj, da ljudi se pocnu masovnije vracati i donositi poslove u domovinu, ali nazalost klizimo u suprotnom smjeru. Taman da je jedna strana postena, cak sto vise otvoreno je kriminalna, imas dvije koje razgradjuju drzavu.
Malo ko ti se vratio iz Australije sa ozbiljnim kapitalom.Tesko je vani zaraditi ozbiljan kapital i ako si vss..Jer su kuce barem u Melb u milionima,,krediti veliki.Sve je skupo i jos kad imas djecu onda je bas tesko i zivot je bas zara.Nesto poput Norveske. A Sarajlije i nisu bas poznati kao stekeri.Ono zivis vani i stekas svaki dolar..Ljudi su u Sarajevu napravili uglavnom pare.Neki su iz IT sektora, doktori i inzinjeri itd..Ja kad bi ti rekao da najveci lovatori koje znam u Australiji ( nasi ljudi) su vlasnici firmi "moleraj" "gradjevina" "keramicari".I svi oni nisu iz Sarajeva ali su kupili stanove u Sarajevu i provedu cijelo ljeto vamo.I onda nazad u Australiju.
Last edited by Melbourne_Australia on 12/12/2023 10:35, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12475 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

dr_Evil wrote: 12/12/2023 10:11
_BataZiv_0809 wrote: 12/12/2023 10:04

Nisam imao iskustva, bio sam tamo malo ispod 2 sedmice, poslovno, doduse ubili su frajera na kopakabani dok smo mi bili u restoranu 100m nize, ni cuo ni vidjeo. Ono sta sam dozivio je da smo uvijek morali uzimati taksi gdje god krenemo, i sada kad je vecera ili dorucak TV je bio u hotelu ili platformi i gledas vijesti, samo pucnjave i ubistva.

Dosla 2 tipa da uzimaju pare od nekog i pucaju mu po kuci, frajer u autu s druge strane ulice, i kad su posli s motorom samo upali auto i pokosi ih :D

Idem opet za par mjeseci, pa nadam se da opet necu imati iskustva :D

Tako da nemam nesto puno za podijeliti. Kolega je isao na master tamo, i obisao to sta ti hoces, mogu da upitam. Znam da je imao onu ronilacku bolest :D
Uh to je Brazil, a po informacijama koje ja imam, mirnije su Argentina, Urugvaj i Čile (cinici bi rekli tamo gdje su vecina ljudi evropskog porijekla). Naravno da bih zelio vidjeti i Brazil, ali eto step by step.
Da be offtopicarimo, pisem na pp ako bude sta zanimljivo :kiss:
Post Reply