UEFA Champions League

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
zomri

#12451 Re: UEFA Champions League

Post by zomri »

Ukrupnjavanje je logičan slijed događaja kad djeluješ u okvirima kapitalizma. Kvalitet se koncentriše na vrhu kad tad.
cyprus

#12452 Re: UEFA Champions League

Post by cyprus »

Dobro, i šta kad se potpuno skoncentriše i kad proces bude potpuno završen? Šta onda?
zomri

#12453 Re: UEFA Champions League

Post by zomri »

U kom smislu šta onda? Dobiješ klasni sistem kao ovo što već imaš u Ligi nacija ili u kvalifikacijama nekih drugih sportova. Da se takmiče ekipe sličnog ranga i to.
cyprus

#12454 Re: UEFA Champions League

Post by cyprus »

zomri wrote:U kom smislu šta onda? Dobiješ klasni sistem kao ovo što već imaš u Ligi nacija ili u kvalifikacijama nekih drugih sportova. Da se takmiče ekipe sličnog ranga i to.
I po tebi je to sasvim OK?
p206

#12455 Re: UEFA Champions League

Post by p206 »

cyprus wrote:Dobro, i šta kad se potpuno skoncentriše i kad proces bude potpuno završen? Šta onda?
onda će se pojaviti revolt mase, desiće se revolucija ko u sf filmovima i svi ćemo biti jednaki i živjeti sretno dok se boje ne rastope :mrgreen:
Al mislim da će prije vanzemaljci doći na zemlju i porobiti nas :mrgreen:

teško da će se proces ikad završiti do kraja, jer ni ovi koji imaju kapital nisu glupi, uvijek ostave prividnu konkurenciju koju mogu kontrolisati... Intel i AMD su mi nekako dobar primjer za to...ili Bayern u Njemačkoj da ne idem daleko od teme... a i uvijek se može naći neko ko će se zajebati pa izgubiti tržišnu poziciju (Agrokor npr.) (Manchester odlaskom Fergusona)

mislim da je sreća za nas navijače što u fudbalu to malo teže ide(ipak igra samo 11 igrača), Bayern je pokušao postati globalni brend sa Pepom, da su uzeli 1-2 lige prvaka uspjeli bi u tome i dobili bi milione navijača po Aziji i Americi...sad se vraćaju isprobanoj taktici sa njemačkim trenerima i biće uvijek jaka opozicija(možda opet nekad pokušaju kad procjene da mogu)... ali mislim da su blizu tome Barca i Real, El Classico se praktično prati kao da je finale SP...
A mišljenja sam da su ovi tajkuni (PSG i Chelsea) malo usporili taj proces, napravili su veliku devijaciju na tržištu...jedan Hazard bi davno zaigrao u Realu npr. Veratti bi došao u Barcu a ne Neymar u PSG itd... da nije njih ko zna, možda bi u sljedećih 10 godina gledali dominaciju Reala i Barce kao što je to zadnje 4 godine (kad se pogledaju pobjednici, i zanemare kiksevi sudija (Bayern - Real npr.))
zomri

#12456 Re: UEFA Champions League

Post by zomri »

cyprus wrote:
zomri wrote:U kom smislu šta onda? Dobiješ klasni sistem kao ovo što već imaš u Ligi nacija ili u kvalifikacijama nekih drugih sportova. Da se takmiče ekipe sličnog ranga i to.
I po tebi je to sasvim OK?
U ovom trenutku to je najbolje rješenje, da. Možda je ranije i bilo boljih rješenja, ali sada dabogda.

Naravno da mi nije drago što nas nema ni na mapi, valjda je to jasno. I naravno da ne želim da to bude neki zatvoreni sistem, nego kao ovo u LN što imaš da možeš šetati po rangovima.
palermo

#12457 Re: UEFA Champions League

Post by palermo »

cyprus wrote:Dobro, i šta kad se potpuno skoncentriše i kad proces bude potpuno završen? Šta onda?
Pa ništa, najvažnije je da se ostavi privid postojanja neke vrste vertikalne prohodnosti između klasa. Zbog toga ja baš i ne vejrujem u potpuno zatvorenu ligu najbogatijih jer ona ne bi ostavila tu mogućnost.

S vremena na vrijeme dešavat će se da netko upadne u ovu skupinu, a netko ispadne ali suština ostaje ista...postoji klasa bogatih i tu ili pripadaš ili ne pripadaš. Ili ručaš u Ritzu ili na televiziji gledaš kako drugi tamo ručaju.
Mišo_Kovač

#12458 Re: UEFA Champions League

Post by Mišo_Kovač »

Jok ba, treba razjebat bogate klubove i gledat u Ligi Prvaka Bazele, CSKAove, Kopenhagene, Plzene... toga nam fali, atomskog češkog fudbala... :roll:
studeni76

#12459 Re: UEFA Champions League

Post by studeni76 »

Liga Europe zakon, LP samo ponekad kad nema pametnija posla!
Muhamed Đakmić

#12460 Re: UEFA Champions League

Post by Muhamed Đakmić »

Palermo, u pravu si potpuno, jako dobar post. I dobro je još neko na prethodnoj strani u replici na moj post primijetio da je ovo samo preslikano stanje iz drugih sfera ljudskih zanimanja. Kapital je na zapadu i svi teže da dođu tamo.

Ipak, ja i dalje ne mogu shvatiti šta će nam to dobro donijeti sve realnije osnivanje Superlige. Doduše, i nije da me neko pita :D

I da se razumijemo, prije 30-40 godina je bilo nesuvislo razmišljati o tome da jedan nacionalni prvak ne igra Ligu prvaka. Danas si budala ako kažeš da bi svi prvaci trebali igrati Ligu prvaka.

Govorimo o prohodnoj Superligi. Ok. Dokad? Do naredne želje velikih klubova da im rizik od ispadanja iz elitnog društva bude ukinut. Tad se betonira NBA stil lige, a ove lokalne lige postaju development karaktera.

Samo, pravo pitanje je kako će se izboriti sa navijačima, jer Evropljanin ipak nije klasični NBA navijač da dođe 10 minuta prije utakmice, plješće Defense, Defense i ode kući.
palermo

#12461 Re: UEFA Champions League

Post by palermo »

Muhamed Đakmić wrote:
Govorimo o prohodnoj Superligi. Ok. Dokad? Do naredne želje velikih klubova da im rizik od ispadanja iz elitnog društva bude ukinut. Tad se betonira NBA stil lige, a ove lokalne lige postaju development karaktera.

Samo, pravo pitanje je kako će se izboriti sa navijačima, jer Evropljanin ipak nije klasični NBA navijač da dođe 10 minuta prije utakmice, plješće Defense, Defense i ode kući.
Pa nije NBA zatvorena, samo su kriteriji ulaska u elitno društvo drugačiji. Imam neke prijatelje u Sietlu, pričali su mi prošlog ljeta da se i danas redovno okupljaju navijači Supersonicsa sa transparentima na kojima traže povratak franšize u Sietl.....džaba, nisu važni, imaju isti takvi u Oklahomi ili Memphisu (gdje je već ta franšiza otišla). Neće veliki (mislim najveći) nikad tražiti da se zatvori ulazak u elitno društvo, jer njima ne prijeti opasnost izlaska......možda mogu tražiti ovi manji među najvećima (tipa Borusija dortmund, Arsenal ili možda Napoli) ali njihova se svakako ne pika. Vrata elintog kluba će uvijek biti odškrinuta, jer taj privid mogućnosti da i ti budeš dio bogatog svijeta i jeste jedan od temelja kapitalizma.

A navijači, pa stvar je vrlo jednostavna, ovi kojima nije dovoljno, kako ti slikovito reče defence, defence i kući, oni imaju utakmice Milwalla i nek tamo galame. U elitnom restoranu postoje pravila i ta se pravila poštuju , bez kravate te neću pustiti unutra, a ako počneš se nedolično ponašati dođe šef sale i ljubazno te zamoli da napustiš prostorije i još ti kaže poštom ćemo vam poslati račun i zabranu ulaska u naš klub. I onda tebi ostaje da ideš u kafančinu (utakmicu Milvalla) i sebi daš oduška. U fudbalu je prvo bilo, bogatti gledaju siromašni igraju, pa je onda bilo siromašni gledaju bogati igraju, a sada je trend bogati gledaju, bogati igraju. Za raju imaju posebne kafane

A što se tiče prijeko potrebne identifikacije, pa i tu su stvari prilično jednostavne. Ovi kojima je ulazak u elitni klub nedostupan će svoju identifikaciju nalaziti u amidži koji je uspio, pa ti i na ovom forumu nećeš naći temu Portland, nego Jusuf Nurkić, pa će tema sa najviše upisa biti Edin Džeko naš najdraži amidža, a moja kćerka će mene pitati otkad se to u u našoj kući gledaju utakmice Cedevite (zamisli jebene Cedevite :D ) iako i sama zna da je to samo zbog još jednog "rođaka".

Rekao bih, stvari su prilično posložene, sad da li se nama sviđa ili ne je više naš problem nego pitanje budućnosti fudbala.
cyprus

#12462 Re: UEFA Champions League

Post by cyprus »

Supersonicsi više ne postoje? :shock:

Evo wikipedia kaže već 10 godina :shock: :shock: :shock: Jebote...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#12463 Re: UEFA Champions League

Post by Velkoski »

cyprus wrote:Supersonicsi više ne postoje? :shock:

ccc
nema me tamo

#12464 Re: UEFA Champions League

Post by nema me tamo »

Velkoski wrote:

ccc
Please tell him to jump off a bridge
ultima_palabra

#12465 Re: UEFA Champions League

Post by ultima_palabra »

Razumijem ga, zadnja NBA utakmica koju sam gledao je bila Utah-Chicago Game 6 '98 :mrgreen:
nema me tamo

#12466 Re: UEFA Champions League

Post by nema me tamo »

kys
supercali

#12467 Re: UEFA Champions League

Post by supercali »

Moje misljenje da ne bi bilo lose napraviti neku elitnu ligu tipa 10 klubova dvokruzno zadnji ispada a ppbjednik kupa prvaka ulazi kao sto je slucaj sa europa ligom sada
zomri

#12468 Re: UEFA Champions League

Post by zomri »

U budućnosti će i protesti navijača postati neefektivni jer je već sad njihov uticaj na budget velikih klubova minoriziran. Govorim o navijačima koji idu na stadion. Neće baš ići dotle da prebacuju klub u drugi grad ali im se sasvim bude isplatilo da umjesto navijača unajme statiste ako se ovi pobune. Jer ti navijači gazdama već danas nisu puno više od dekora za TV prenos, tek dobro dizajnirana ambalaža za proizvod koji prodaju.
cyprus

#12469 Re: UEFA Champions League

Post by cyprus »

nema me tamo wrote:
Velkoski wrote:

ccc
Please tell him to jump off a bridge
Pisao sam više puta o svojoj averziji prema košarci... Ne kao igri, nego prema njenoj koncepcijskoj organizaciji danas... Kao mali sam je pratio... Naravno, ne više od fudbala (pa i rukomet mi je bio draži), ali volio sam košarku... U Džordanov vakat, čak mi je i NBA bila dobra...

Međutim, kako sam odrastao, tako sam se sve više hladio od košarke (mislim na praćenje, ne na igranje), upravo zbog tog elitizma koji vlada u ovom sportu, kako u Americi, tako i u Evropi... Jebem ja te zatvorene lige, licence, franšize... Koji qrac? Jebem činjenicu da je normalno da se jednoj reprezentaciji ne odazove 5-10 najboljih igrača, jer 'klupska karijera je prioritet'... Jebem i svjetsko prvenstvo gdje postoji wild card, i to komada četiri, ako se ne varam... WTF?

Tako danas od košarke gledam uglavnom samo našu reprezentaciju (a i to kad stignem, nisam ni približno zagrijan ko nekad, pogotovo nakon ovog sranja sa Nurkićem i Teletovićem)... Do nekoliko godina unazad sam pratio SP i EP, al i to mi se zgadilo... Jesam istina odgledo Sloveniju u polufinalu i finalu prošle godine :-D

Što se tiče NBA - znam jedino da više ne dominiraju Lakersi, nego Golden State :-D Ono na kladionici upratim da ima par nekih novih ekipa kojih nije bilo u raniji vakat, ali nisam imao pojma da ima neko da se rasformirao, tj. 'preselio' kako vidim :oops: I znači tako sam ja 10 godina živio u neznanju da Seattle Supersonicsi postoje :mrgreen:

Uglavnom, kada bi se to sve desilo fudbalu, ja zaista ne znam kako bih to mogao progutat :-)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#12470 Re: UEFA Champions League

Post by Velkoski »

nba je najbolja liga :mrgreen:
p206

#12471 Re: UEFA Champions League

Post by p206 »

prije par godina su bila 4 Classica za mjesec dana, meni je već na poluvremenu trećeg dosadilo... tako da bi vjerovatno i ta zatvorena liga brzo isfurala
cyprus

#12472 Re: UEFA Champions League

Post by cyprus »

Hajd da se ''pohvalim'' i time - u zadnjih 10 godina sam pogledao mislim dva El Classica :D :oops: Ja za ova dva tima nikako ne mogu navijati, a kad simpatija prema niti jednom od protivnika nemaš, jebiga, nije zanimljivo... Džaba Messi, džaba Ronaldo, sve da dube na glavi...

Ne znam, moje viđenje je takvo da priče o uspjesima underdogova smatram najljepšim fudbalskim pričama... I mislim da nisam usamljen u tome... Pa kome nije bilo drago kad je Leicester bio prvak?! Ta će se titula među fudbalskim fanovima pamtiti mnogo duže nego bilo koja Chelsijeva, Unitedova ili Citijeva u zadnjih 10-15 godina... A kada bi došlo do potpune realizacije ovoga o čemu zomri priča, došlo bi do eliminacije teoretske mogućnosti da se nešto takvo desi... A meni da bi fudbal bio zanimljiv treba baš to - teoretska mogućnost... Znam da se u većini slučajeva iznenađenja neće desiti - ne bi ne trebalo da se često dešavaju, jer onda ne bi ni bila iznenađenja, ali nekad hoće, i to nekad će biti za pamćenje...

Mislim ili se bar nadam da su oni koji upravljaju koncima u fudbalu ipak svjesni toga... Mislim da znaju da ne smiju skroz sasjeći taj aspekt čari fudbala...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#12473 Re: UEFA Champions League

Post by Velkoski »

čar fudbala, a i sporta je nestala kada su kladionice postale masovne.

trenutno radije pogledam bejzbol ili superbowl nego neku bezveznu fudbalsku tekmu, osim ako ne kockam na nju... :mrgreen:
cyprus

#12474 Re: UEFA Champions League

Post by cyprus »

Daj ba, trolaj negdje drugo, čuj superbowl :mrgreen: Ovdje se konačno povela ozbiljna rasprava o smislu fudbala :-D
nema me tamo

#12475 Re: UEFA Champions League

Post by nema me tamo »

Nisu svjesni moj velko šta je uzivanje :D
Post Reply