Irak

Post Reply
Em2r

#12451 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Em2r »

Bome su kurdi dobro odgrizli.
Mlohavi

#12452 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Mlohavi »

Uhapsen El Chapo, glave mu dosle prijetnje koje je uputio ISILu. ZajebavO se glupan s pogresnim ljudima, Allahu Ekber!!!

Na rudawu se pitaju jel' 2016. godina rastanka s Irakom.
Kikibombona

#12453 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Kao sto sam ranije pisao, Kurdi sve masovnije napustaju religiju visedecenijskih tlacitelja! Definitivno nisu narod koji boluje od stokholmskog sindroma!

Ljudi imaju problem prihvatiti da dijele religiju sa ljudima koji ih decenijama kolju i maltretiraju, tretiraju kao niza bica. Jedan Peshmerga borac je jedne prilike izjavio da tesko prihvata to sto njegovo selo napadaju muslimani sa tekbirom na usnama, a on musliman isto kao napadaci. Kaze da je njegov otac branio selo od istih takvih kao i njegov djed.

Zoroastrijanizam je od 2015 zvanicna religija u irackom Kurdistanu!

Image
Image
Image

http://rudaw.net/InPicturesStory.aspx?pageid=185480

Iraqi sunni muslims convert massively to Zoroastrianism

Last edited by Kikibombona on 10/01/2016 14:46, edited 1 time in total.
Arteta

#12454 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Arteta »

Iracka vojska kada zauzme Falluju bice to kraj ISIL-u u Iraqu.
Ironmen

#12455 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Ironmen »

Arteta wrote:Iracka vojska kada zauzme Falluju bice to kraj ISIL-u u Iraqu.

Sta kada uzmu Falluju, sta kada kurdi uzmu Mosul opet ce svaki dan imati autobombe pred skolama, dzamijama, bolnicama i slicno nema vise mira za Irak i Siriju narednih 100 godina.
B6Redhell

#12456 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by B6Redhell »

Kikibombona wrote:Kao sto sam ranije pisao, Kurdi sve masovnije napustaju religiju visedecenijskih tlacitelja! Definitivno nisu narod koji boluje od stokholmskog sindroma!

Ljudi imaju problem prihvatiti da dijele religiju sa ljudima koji ih decenijama kolju i maltretiraju, tretiraju kao niza bica. Jedan Peshmerga borac je jedne prilike izjavio da tesko prihvata to sto njegovo selo napadaju muslimani sa tekbirom na usnama, a on musliman isto kao napadaci. Kaze da je njegov otac branio selo od istih takvih kao i njegov djed.

Zoroastrijanizam je od 2015 zvanicna religija u irackom Kurdistanu!

Image
Image
Image

http://rudaw.net/InPicturesStory.aspx?pageid=185480

Iraqi sunni muslims convert massively to Zoroastrianism

Hahahahaha. Ismijah se plaho. U sta ti vijeruju. Vijeverice, krave zabe, mazde 323f. Ili sta ja znam vec. Reko da nisu nesta preuzeli od hindusa i buddista, jer ima ih i tamo poneki. Eee moj kiki. Zivim u okruzenju gdje ima najmanje 15-20 hiljada potomaka kurda koji su przivjeli masovno saddamovo trovanje, znam licno ih na desetine mozda i stotine i znam siituaciju na terenu. Kad bi im spomenuo te idolopoklonike koje reklamiras zaklali bi te ko zeca stari. Cak i ovdje na zapadu. Ne znam sta pokusavas dokazati. Ustvari znam sta pokusavas al et...
Kikibombona

#12457 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

B6Redhell wrote: Hahahahaha. Ismijah se plaho. U sta ti vijeruju. Vijeverice, krave zabe. Sta ja znam da nisu nesta preuzeli od hindusa i buddista, eee moj kiki. Zivim u okruzenju gdje ima najmanje 15-20 hiljada potomaka kurda koji su przivjeli masovno trovanje, znam licno ih na desetine mozda i stotine i znam siituaciju na terenu. Kad bi im spomenuo te idolopoklonike koje reklamiras zaklali bi te ko zeca stari. Cak i ovdje na zapadu. Ne znam sta pokusavas dokazati.
Da li si ti procitao sta pise i sta ljudi kazu? :shock:

Prosle godine je zoroastrianizam priznat kao jedna od zvanicnih religija Kurdistana. Znas li sta to znaci? I to bas sada, prosle godine?

Rudaw je daleko najjaci medij u Kurdistanu, DALEKO! Milioni Kurda prate Rudaw. Oni svako malo lisu afirmativno zoroastrianizmu. I drugi mediji ih prate.

Od komentara na forumima, vecina Kurda podrzava priznavanje zoroastrianizma...
B6Redhell

#12458 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by B6Redhell »

Ma to je neka manjina koja se fura na staru perziju i kontaju da su jedini potomci perzijaca. Ta vijera nema ni milion istinskih sledbenika jer nema odlucne teologije i nema nekog jakog osnova. Vecina ih u indiji poneki sledbijenik u iranu i šakica tih na slici u kurdistanu.
Kikibombona

#12459 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

B6Redhell wrote:Ma to je neka manjina koja se fura na staru perziju i kontaju da su jedini potomci perzijaca. Ta vijera nema ni milion istinskih sledbenika jer nema odlucne teologije i nema nekog jakog osnova. Vecina ih u indiji poneki sledbijenik u iranu i šakica tih na slici u kurdistanu.
Tebi je vlada Kurdistana beznacajan faktor?
Najjaci medij i ostali mediji beznacajni i nebitni za cijelu pric?

Procitaj clanak i komentare Kurda ispod clanka

http://rudaw.net/english/kurdistan/020620153

O ovome Kurdi dosta pricaju i pisu. Ti ako mislis da je to bezveze, onda ok.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#12460 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by japin_mutapi »

jo kikija
to bi trebalo biti nešto kao pozitivno i napredno

zar nije ta "vjera" ista kao i druge, po tvom ateističkom shvatanju, nazadna i primitivna, i jesu li ovi ljudi zatucani

je li ovo možda dokaz tolerancije i progresivnosti, "zvanične" vjere i njenih pripadnika među kurdskim narodom
Kikibombona

#12461 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

japin_mutapi wrote:jo kikija
to bi trebalo biti nešto kao pozitivno i napredno

zar nije ta "vjera" ista kao i druge, po tvom ateističkom shvatanju, nazadna i primitivna, i jesu li ovi ljudi zatucani

je li ovo možda dokaz tolerancije i progresivnosti, "zvanične" vjere i njenih pripadnika među kurdskim narodom
Kada sam rekao da su vjernici zatucani? :shock:

Svaka vjera je nazadna, sto ne znaci da su svi vjernici nazadni. Imas dosta vjernika koji iz vjere izvlace pozitivno, dijelove koji im olaksavaju zivot, a odbacuju/potiskuju/zanemaruju ono sto bi ih moglo sputavati. Cak su vecina takvi sto je dobro za covjecanstvo. Da svi vjernici dosljodno slijede vjeru, postuju svaku pravilo, bili bi u ozbiljnom problemu.

Vidis kod nas kakvi svu vjernici, da te bog sacuva... Krade, vara, izrabljuje radnike, a onda u prvim redovima zauzima poziciju u bogomolji... Elita vjernicka i lopovska. Iz vjere uzimaju sto im treba. Ne znima ih to sto vjera zabranjuje lopovluk i slicno.

Promoviranje zoroastrizma nije pozitivna pojava. Uopste se ne radi o tome. Ljudi vade religiju iz naftalina i vjestacki je forsiraju. To ne moze biti dobro i pozitivno.

Ovo je pokazatelj sludjenosti/zbunjenosti/izgubljenosti jednog naroda. Rijeci jednog Pesmerga borca sve objasnjavaju... Kaze covjek, tesko mi se nakon svega identificirati kao musliman. Mene i moje selo napadaju muslimani sa tekbirom na usnama, napadali su moga oca i moga djeda.

Prirodno je da zrtva ne zeli imati nista zajednicko sa dzelatom.

Zanimljivo je citati njihove debate na temu religije. Vecina i dalje govori kako je islam njihova vjera i kako ovi sto ih napadaju nemaju veze sa islamom. Dobar dio Kurda oponira tome i govori da nije tako, da je islam ovakav i onakav, da je to arapska vjera, da je Muhamed bio isti kao danasnji Arapi i sl.
Opetja033

#12462 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Ne bih se slozio. Mosul je kljucan.
Kikibombona

#12463 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:
Meni se cini da je neprijateljstvo prema irackoj armiji i siitskim vlastima u Bagdadu daleko vece u Faludzi nego Mosulu.

Faludza je tu blizu centra desavanja, dok je Mosul daleko na sejveru.

Uvjeren sam da ce Faludzu ostaviti za kraj. Moguce da ce se ISIL razbjezati iz Faludze kada padne Mosul i da ce onda lokalci pregovarati sa irackom vojskom...
Opetja033

#12464 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote:
Meni se cini da je neprijateljstvo prema irackoj armiji i siitskim vlastima u Bagdadu daleko vece u Faludzi nego Mosulu.

Faludza je tu blizu centra desavanja, dok je Mosul daleko na sejveru.

Uvjeren sam da ce Faludzu ostaviti za kraj. Moguce da ce se ISIL razbjezati iz Faludze kada padne Mosul i da ce onda lokalci pregovarati sa irackom vojskom...
Vezano za neprijateljstvo lokalnog stanovnistva moguce da si u pravu. Ima mi logike. A i scenario koji si opisao nije nemoguc. I to ima logike.
Pises ponovo smislene, logicne komentare. Budi se nada da se proteklih 15-tak dana ipak radilo o jednoj epizodi. :mrgreen: :mrgreen:
Opetja033

#12465 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Dvojica irackih novinara ubijena u Dayali od strane sitskih paravojnih, teroristickih organizacija:

Image

Image

Novinari su radili za medijsku kucu Sharqiya, u vlasnistvu sunnita. Ta medijska kuca cesto izvjestava o zlocinima i diskrimincija nad Sunni Arapima u Iraku.

Sitski teroristi su u istoj provinciji takodje digli u zrak 5-6 sunitskih dzamija, te likvidirali nekoliko sunnitskih civila.
Opetja033

#12466 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Jos malo o osvetnickom pohodu sitskih terorista nad sunnitima provincije Dayala:
Iraq conflict: Shia 'reprisals' after bomb kills 20 in cafe
12 January 2016

Shia Muslim militiamen in eastern Iraq have carried out reprisal attacks against Sunni Muslims after a double bombing, security sources say.
Bombs killed at least 20 people at a cafe in Muqdadiya on Monday.
Militiamen then went on what was described as a rampage. Several local Sunnis were killed, and Sunni-owned shops and homes were destroyed.
The jihadist group Islamic State (IS), which frequently targets Iraqi Shia, said it was behind the cafe blasts.
IS militants also attacked a shopping centre in a predominantly Shia eastern district of the capital Baghdad on Monday evening, killing at least 18 people.

Speaking at the shopping centre on Tuesday, Iraq's Prime Minister, Haider al-Abadi, vowed to keep up the drive to expel IS from the country.

Mr Abbadi said the attacks were a "desperate attempt" by the group to compensate for setbacks it had suffered on the battlefield, notably recently at Ramadi, the capital of Anbar province, west of Baghdad.
But the bombings are inflaming sectarian tensions in sensitive mixed areas, says the BBC's Jim Muir in Baghdad.
The double bombing at the Muqdadiya cafe killed at least 20 people, most of them Shia militiamen from the paramilitary Popular Mobilisation forces which are battling IS in western and northern Iraq. A senior member of the Iranian-backed Badr Brigades was reportedly among the victims.

A security source in nearby Baquba, the capital of Diyala province, told the BBC that Shia militiamen had later gone on a rampage against Sunnis in Muqdadiya, summarily killing at least three men from the central al-Asiri district.

Image

They also blew up seven houses in al-Asiri and set fire to 36 shops in the main market and six Sunni mosques across the town, the sources added.
A senior member of the Popular Mobilisation told the BBC: "We strongly condemn such acts if they occurred, because they reinforce the sectarian divide between the sons of the same country, which we reject completely.
"We will punish the perpetrators of such acts."
Shia militias in Iraq have been accused of kidnapping and killing scores of Sunni civilians since IS seized control of large swathes of Iraq in June 2014.
In a separate development on Tuesday, at least four people were killed in a suicide bomb attack on the convoy of Diyala's police intelligence chief, Brig-Gen Qasim al-Anbuki, security sources said. The general himself was seriously wounded.
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-35290903
KAMI666

#12467 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by KAMI666 »

Jesu li to oni sto se raznose po pijacama, automobilima, otac ih njihov? Nema gore bagre.
Opetja033

#12468 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Etno-religijska mapa Nejnevske doline (sjever Iraka), ako koga interesuje:

Image
sunceKOtepsija

#12469 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sunceKOtepsija »

Opetja033 wrote:Etno-religijska mapa Nejnevske doline (sjever Iraka), ako koga interesuje:

Image
detaljna mapa :thumbup: samop usitnjeno visse volim kad se to oboji :D bilo bi zanimljivo vidjet kako su rasporedeni shia-suni Turkmeni, posto su pola-pola (turkmeni sije turkmeni sunije), doduse mozda zive izmjesani pa i nema neke veze
sunceKOtepsija

#12470 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sunceKOtepsija »

evo sad malo trazim i citam ovi turkmeni-sije kazu da je 110 000 njihovih pobjeglo iz regije Mosula i naloaze se u izbjeglickim kampovima kod Kerbele nakon sto je ISIL zauzeo Mosul,
vjerovatno je brojka preuvelicana, al opet ne znam koliko ih je bilo
Opetja033

#12471 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

sunceKOtepsija wrote:evo sad malo trazim i citam ovi turkmeni-sije kazu da je 110 000 njihovih pobjeglo iz regije Mosula i naloaze se u izbjeglickim kampovima kod Kerbele nakon sto je ISIL zauzeo Mosul,
vjerovatno je brojka preuvelicana, al opet ne znam koliko ih je bilo
Po nekim procjenama ima do 3 miliona Turkmena u Iraku. Donja granica je nesto ispod 1 miliona. Blagu vecinu predstavljaju sunniti. Ostalo fakat ni ja ne znam (da li zive pomijesano, gdje koji zive, itd).
Opetja033

#12472 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Hm, Turci izgleda nisu povukli svoje trupe i opremu nazad u Tursku. Samo su ih prebacili na podrucja pod kontrolom irackih Kurda. Tu su nastavili sa treniranjem Kurda i Sunni Arapa.
svjedok_007

#12473 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by svjedok_007 »

Image
sunceKOtepsija

#12474 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sunceKOtepsija »

Opetja033 wrote:Hm, Turci izgleda nisu povukli svoje trupe i opremu nazad u Tursku. Samo su ih prebacili na podrucja pod kontrolom irackih Kurda. Tu su nastavili sa treniranjem Kurda i Sunni Arapa.
ja sam vidio u turskim medijima kad je to bilo aktuelno prije nove godine, da su vratili nekih 100-150 vojnika nazad, nesto malo opreme, a ostalo u Kurdistan, navodno nvlada u bagdadu je vec ranije dala im saglasnost da mogu bit u toj oblasti radi obuke itd, a valjda je taj kamp bio van zvanicnih granica Kurdistana (mozda Kiki zna jel nijel, nisam se nesto ni interesovo)
Opetja033

#12475 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

sunceKOtepsija wrote:
Opetja033 wrote:Hm, Turci izgleda nisu povukli svoje trupe i opremu nazad u Tursku. Samo su ih prebacili na podrucja pod kontrolom irackih Kurda. Tu su nastavili sa treniranjem Kurda i Sunni Arapa.
ja sam vidio u turskim medijima kad je to bilo aktuelno prije nove godine, da su vratili nekih 100-150 vojnika nazad, nesto malo opreme, a ostalo u Kurdistan, navodno nvlada u bagdadu je vec ranije dala im saglasnost da mogu bit u toj oblasti radi obuke itd, a valjda je taj kamp bio van zvanicnih granica Kurdistana (mozda Kiki zna jel nijel, nisam se nesto ni interesovo)
Jeste, van granica autonomne regije ali pod kontrolom Kurda. Dobro si skontao. :)
Post Reply