Znaci da kod nas jos ne postoji takva stranka koja bi tebi odgovarala. Po programu i statutu.Opetja033 wrote:Imam simpatije prema MB iz razloga sto ih vidim kao neki vid prijelaznog faktora izmedju tiranskih rezima i demokratskog drustva.fosna2014 wrote:@opetja
Bas te ne pitah, za koju si ti agendu kod nas? Vidim hvalises tu ideju MB. Nije valjda da mislis da to treba kod nas?
Po pravilu dobijaju sve prve demokratske izbore u arapskom svijetu. Medjutim pokazali su se kao nevjerovatni levati u par slucajeva takodje. Ali u Tunisu su napravili pravu stvar. Izgubili izbore, cestitali sekularno-ljevicarskoj koaliciji i mirno predali vlast. U Maroku takodje prave dobre stvari, dio su vlade.
Isto tako trebas shvatiti da MB nisu centralizovana organizacija. U Tunisu i Maroku su poprilicno liberalni, u Kuvajtu i Bahreinu ultrakonzervativni. U Jemenu njihova kandidatkinja javno na predizbornom skupu demonstrativno skinula nikab/feredzu k'o kod nas na partijskim skupovima 40-tih godina proslog stoljeca.
U Jordanu i Egiptu rijetko vidjeni diletanti.
Kada je moja ideologija u pitanju, skoro sam pisao o tome: Neka AKP-light ekonomski libertarijanska varijanta. Ne postoji stranka sa kojom se u potpunosti slazem. Kod vecine islamista mi smeta preveliko petljanje u privatni zivot pojedinaca/gradjana.
Sirija vol. 2
- fosna2014
#12426 Re: Sirija vol. 2
- Opetja033
#12427 Re: Sirija vol. 2
PKK je teroristicka organizacija, MB nije.Kikibombona wrote:.To je ta teroristicka ihvanijska klika
- ioannes
#12428 Re: Sirija vol. 2
Turbo-kapitalista sa lakšom islamskom nijansom?Opetja033 wrote: Neka AKP-light ekonomski libertarijanska varijanta.
- Opetja033
#12429 Re: Sirija vol. 2
Ne samo kod nas, ne postoji globalno.fosna2014 wrote:Znaci da kod nas jos ne postoji takva stranka koja bi tebi odgovarala. Po programu i statutu.Opetja033 wrote:Imam simpatije prema MB iz razloga sto ih vidim kao neki vid prijelaznog faktora izmedju tiranskih rezima i demokratskog drustva.fosna2014 wrote:@opetja
Bas te ne pitah, za koju si ti agendu kod nas? Vidim hvalises tu ideju MB. Nije valjda da mislis da to treba kod nas?
Po pravilu dobijaju sve prve demokratske izbore u arapskom svijetu. Medjutim pokazali su se kao nevjerovatni levati u par slucajeva takodje. Ali u Tunisu su napravili pravu stvar. Izgubili izbore, cestitali sekularno-ljevicarskoj koaliciji i mirno predali vlast. U Maroku takodje prave dobre stvari, dio su vlade.
Isto tako trebas shvatiti da MB nisu centralizovana organizacija. U Tunisu i Maroku su poprilicno liberalni, u Kuvajtu i Bahreinu ultrakonzervativni. U Jemenu njihova kandidatkinja javno na predizbornom skupu demonstrativno skinula nikab/feredzu k'o kod nas na partijskim skupovima 40-tih godina proslog stoljeca.
U Jordanu i Egiptu rijetko vidjeni diletanti.
Kada je moja ideologija u pitanju, skoro sam pisao o tome: Neka AKP-light ekonomski libertarijanska varijanta. Ne postoji stranka sa kojom se u potpunosti slazem. Kod vecine islamista mi smeta preveliko petljanje u privatni zivot pojedinaca/gradjana.
U nekim muslimanskim zemljama podrzavam MB islamisticke varijante, u drugim zemljama podrzavam stranke koje su suprostavljene MB i islamistima. Recimo u Jordanu podrzavam kralja Abdullaha. U Maleziji takodje vladajuce strukture (islamisti u opoziciji). Pakistan je jos jedan primjer. Ima ih jos.
- Kikibombona
#12430 Re: Sirija vol. 2
Otidji u drzavu gdje je pokret nastao pa reci da MB nije teroristicka organizacija.Opetja033 wrote:PKK je teroristicka organizacija, MB nije.Kikibombona wrote:.To je ta teroristicka ihvanijska klika
Ako smijes.
- Opetja033
#12431 Re: Sirija vol. 2
Vojni pucisti i autoritativne monarhije (UAE) normalnim i iole inteligentnim osobama ne mogu sluziti kao bilo kakav autoritet po bilo cemu.Kikibombona wrote:Otidji u drzavu gdje je pokret nastao pa reci da MB nije teroristicka organizacija.Opetja033 wrote:PKK je teroristicka organizacija, MB nije.Kikibombona wrote:.To je ta teroristicka ihvanijska klika
Ako smijes.
- fosna2014
- ioannes
#12433 Re: Sirija vol. 2
Kiki bolan...sve zavisi ko te proglasi teroristom.
Kad te naprimjer ameri proglase teroristom,to je puno otežavajuća okolnonost nego da te egipat proglasi
Kad te naprimjer ameri proglase teroristom,to je puno otežavajuća okolnonost nego da te egipat proglasi
- Opetja033
#12434 Re: Sirija vol. 2
Pitas za moje misljenje ili ko su?
Selefijska je stranica, zenicki krug blizak IZ. Pa dobrim dijelom i u njenim strukturama. Nemaju veze sa MB. Prvi MB portal u BiH je bila islambosna. Mislim da vise nemaji veze sa njima, vec dugo godina ali nisam 100% siguran.
Opcenito jedan od pismenijih portala u BiH, najpismeniji i najinteresantniji islamski portal. Mislim na akos.ba naravno.
- DuckZz
#12435 Re: Sirija vol. 2
Pripadnici ISIL-a navodno zauzeli drugu najveću vojnu bazu u Siriji zapadno od Deir Ezora.
Već su krenuli objavljivat slike poginulih od jučer..... katastrofalan prizor
Već su krenuli objavljivat slike poginulih od jučer..... katastrofalan prizor
- fosna2014
#12436 Re: Sirija vol. 2
A ko su nasi MB-ovci?Opetja033 wrote:Pitas za moje misljenje ili ko su?
Selefijska je stranica, zenicki krug blizak IZ. Pa dobrim dijelom i u njenim strukturama. Nemaju veze sa MB. Prvi MB portal u BiH je bila islambosna. Mislim da vise nemaji veze sa njima, vec dugo godina ali nisam 100% siguran.
Opcenito jedan od pismenijih portala u BiH, najpismeniji i najinteresantniji islamski portal. Mislim na akos.ba naravno.
- husein_kapetan
#12437 Re: Sirija vol. 2
Ne slazem se nu minimalno sa tvojim tvdnjama jer su po meni proizvoljne i neutemeljene..Kareem Abdul wrote:Nije stvar u tome ko je treba obnavljat. Valjda je narod taj koji treba zasukati rukave i ako taj sukob završi obnovit svoju infrastrukturu.husein_kapetan wrote: Pa je..m u misa ko napravi prijeratnu siriju onim sto je bila..bez zamjerke ali mescini da nisi previse upucen na stvari..i ko bi trebao obnoviti onu zemlju osim sirijaca.. saudi mozda..
I svidjalo ti se ili ne ... sirijska vlada.. i.. kako vam je familijarno reci "rezim" su upravo uspjeli odbraniti okosnicu iliti stz te zemlje od galaksije hordi placenika ili mentalnih primata.. i to ni vasi "uvazeni ucenjaci " opovrgnuti ne mogu..
Taj čovjek je svjestan da ova sadašnja vlada (kad ti se već ne sviđa pojam režim) više nikada neće ovladati čitavim teritorijem zemlje.
I on sada poradi tobožnje brige za infrastrukturu koja je u rukama Islamske Države optužuje Ameriku za uništavanje Sirijske budućnosti jer eto, Sirijska vojska samo što nije oslobodila 75% teritorija van njihove kontrole pa bi im te instalacije bile odmah upotrebljive u ponovnoj uspostavi civilne vlasti.
I naravno, treba se tim izjavama prikazati kao nekakva okosnica otpora protiv Američkog imperijalizma iako Amerika nije metka ispalila na Sirijski režim.
E zamislimo sada da Amerikanci nisu bombardirali naftna postrojenja Islamske Države.
Onda bi se dotični javio i rekao da Amerikanci na taj način pokazuju potporu teroristima jer su itekako svjesni da su im ta naftna postrojenja glavni izvor zarade a ništa nisu učinili da bi ih poravnali sa zemljom.
Ja Siriju sutra ne vidim kao sektaski podjeljenu zemlju.. Previse je taj narod svjestan svega dabi od dosadasnje Sirije napravili prcije inih mentora "arapskog proljeca"..
Ako su do sada opstali uprkos svemu i svima nemam razloga da ne vjerujem da ce od sirije napraviti nekakve "begluke"...
Politicka linija sirijske vlade a samim tim i izjave njihovih zvanicnika su dobrano linijarne i sveobuhvatne..i naravno u skladu sa vlastitim interesima koji danas osudjuju "selektivnu " upotrebu USA kapaciteta nad Sirijom.. valjda svoje temelje na konkretnim podacima i kako vidimo "ne slazu" se s tim.. sta je problem..?
Ili bi smo trebali izjave sirijskih zvanicnika stavljati u istu ravan sa vrlim grupama "revolucionara" diljem Sirije..
- Kikibombona
#12438 Re: Sirija vol. 2
A nisu bili 'vojni pucisti' kada su skinuli sa vlasti Mubaraka?Opetja033 wrote: Vojni pucisti i autoritativne monarhije (UAE) normalnim i iole inteligentnim osobama ne mogu sluziti kao bilo kakav autoritet po bilo cemu.
- Challenger__
#12439 Re: Sirija vol. 2
Pusti bolan Kapetane... "Što je babi milo...".husein_kapetan wrote:Ne slazem se nu minimalno sa tvojim tvdnjama jer su po meni proizvoljne i neutemeljene..
Ja Siriju sutra ne vidim kao sektaski podjeljenu zemlju.. Previse je taj narod svjestan svega dabi od dosadasnje Sirije napravili prcije inih mentora "arapskog proljeca"..
- Opetja033
#12440 Re: Sirija vol. 2
Mladi Muslimani su bili najblizi ideologiji MB-a kod nas. Imaju dosta simpatizera i unutar IZ.fosna2014 wrote:A ko su nasi MB-ovci?Opetja033 wrote:Pitas za moje misljenje ili ko su?
Ne znam fakat nijednu organizaciju koja im je ideoloski bliska. Barem mi sad ovako ne moze pasti na pamet. Prije nekih 10-15 godina su se tadasnji administratori IslamBosne u potpunosti furali na MB.
O politickim strankama je smijesno i govoriti. Kod nas tu ideologije odavno igraju samo dekoratvnu ulogu, ako i toliko.
-
solar7
#12441 Re: Sirija vol. 2
protiv svakog tiranina sam koji nered na zemlji cini a moja retorika inace nije vrijedjanjenixon69 wrote:De ba i ti si isti kao Savo. Podrzavate iste i zajedno ste protiv Asada i SAA.solar7 wrote:Ko sta saxxx ne pise o gubitcima ISILA isto ovi ne prenose gubitke SAA.Ista stvar.U stvari ja ne znam sto vise saxxx smeta toliko nekim forumasima a puno puta su rekli pa porekli da je kod njih izgubio KREDIBILITET,jes al malo sutra.Na strani ovih sto kasapina podrzavaju ovdje na forumu ima puno gorih od saxxa.Koliko puta sam od doticnih procito da kad se bombarduje ISIL a poginu civili da je uradjena dobra stvar i nenadje se niko da osudi takvo nesto
Isprani mozgovi i jedan i drugi i vama slicni.
- Challenger__
#12442 Re: Sirija vol. 2
Shaikh Miskin
Međusobne optužbe antivladinih grupa. Miriše na skori pad u ruke SAA.
______
Svi ovi napretci širom zemlje su mi u sjeni dešavanja u Zoru... Ne znam šta je pouzdano tačno po pitanju aktuelnog stanja na terenu, ali ovi napadaju grad kao da je biti ili ne biti. Ili su vođama ISIL-a obećane ogromne pare i ko zna kakve povlastice ako uzmu grad.
______
Svi ovi napretci širom zemlje su mi u sjeni dešavanja u Zoru... Ne znam šta je pouzdano tačno po pitanju aktuelnog stanja na terenu, ali ovi napadaju grad kao da je biti ili ne biti. Ili su vođama ISIL-a obećane ogromne pare i ko zna kakve povlastice ako uzmu grad.
- DuckZz
#12443 Re: Sirija vol. 2
Cheli, ovo još nije ni krenulo. Vidi sad ovo.
Huge sandstorm in Syria will start tomorow, and it will last for days. Ne znam koliko dana unaprijed se znalo za ovakvu prognozu, ali zadnji put kad se ovo desilo pobunjenici su zauzeli Abu Duhur aerodrom.
Huge sandstorm in Syria will start tomorow, and it will last for days. Ne znam koliko dana unaprijed se znalo za ovakvu prognozu, ali zadnji put kad se ovo desilo pobunjenici su zauzeli Abu Duhur aerodrom.
- Challenger__
#12444 Re: Sirija vol. 2
Vidi sad ovo (unazad tri stranice teme):DuckZz wrote:Cheli, ovo još nije ni krenulo. Vidi sad ovo.
Challenger__ wrote:U toku je još jedan napad na Zor kome je prethodio samoubilački napad...
Inače, nad tim prostorom se nadvija pješčana oluja...Reports a massive #ISIS VBIED just hit #Assad's army Brigade 137 followed by a large attack now in #DeirEzzor.. #Syria
... pa se i takva meteo-situacija shvata kao pravi momenat za "akciju".
Prelistaj malo temu. Ne budi autista k'o Savo.
- Kikibombona
#12445 Re: Sirija vol. 2
Potrebna im je jedna velika pobjeda za poljuljani moral.Challenger__ wrote:Shaikh Miskin
______
Tesko da ce sada ista napraviti. Nisu mogli dok su bili puno jaci a SAA u Zoru slabija.
- Challenger__
#12446 Re: Sirija vol. 2
Ne budi naivan. Pad Zora treba USA, Turskoj, Saudiji, Izraelu... Tako bi jednim potezom obrisali učinke Rusa, Irana i SAA u protekla tri mjeseca. Kakav ISIL i autonomija. Smijurija.Kikibombona wrote:Potrebna im je jedna velika pobjeda za poljuljani moral.
Tesko da ce sada ista napraviti. Nisu mogli dok su bili puno jaci a SAA u Zoru slabija.
Bandi iz vrha ISILa su obećane pare i ko zna kakve povlastice.
______
- napad je, navodno, otpočeo sa nekoliko tenkova u kojima su bile tone eksplouziva:
Few #ISIS accounts speak of three tanks filled with tons of explosives struck #Assad's army positions inside Brigade 137, #DeirEzzor #Syria
- Challenger__
#12447 Re: Sirija vol. 2
Ako padne Zor, eto njih (ISIL) pravo na Damask. U tom slučaju, SAA može hladno zaboraviti na Alepo, koji je sada primarna meta najvećih napora. Stvarno ne mogu da vjerujem kako očigledne stvari ne vidite.
- Challenger__
#12448 Re: Sirija vol. 2
U Siriji nije ulog Alepo, Damask, Sirija, nego globalna dominacija, sam svijet u cjelini. Ako pobjedi SAA, USA su regionalna sila ranga Meksika, ekspresno. Ovdje su ulozi sve ili ništa.
Zato se ide gdje je najlogičnije: Zor, pa ako prođe, pravac Damask.
Tu nema moralisanja.
Tu nema moralisanja.
-
sarajevoxxxx
#12449 Re: Sirija vol. 2
Isil u kontraofanzivi napredovao u regionu Deir ez-Zoora, trenutno se borbe vode u samom centru grada Deir Ez-Zora u regionu el-Džebileh. Ako ovako ostane kvart el-Džureh bi ostao odvojen od aerodroma.
- General War
#12450 Re: Sirija vol. 2
HAHAHAHAChallenger__ wrote:U Siriji nije ulog Alepo, Damask, Sirija, nego globalna dominacija, sam svijet u cjelini. Ako pobjedi SAA, USA su regionalna sila ranga Meksika, ekspresno. Ovdje su ulozi sve ili ništa.
Tu nema moralisanja.
pa stvarno, ono...