UEFA Champions League

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#12426 Re: UEFA Champions League

Post by Tomahawk11 »

Pa ide i sad taj model (pogledaj pod Dembele u Barsu :mrgreen: ), ali je problem što Bayern uzima džabe igrače, onda ni para ni igračkog kadra.
Nadzorna_ploca

#12427 Re: UEFA Champions League

Post by Nadzorna_ploca »

Igraci uvijek imaju izbor. Ne moraju ici u te klubove.
Muhamed Đakmić

#12428 Re: UEFA Champions League

Post by Muhamed Đakmić »

Tomahawk11 wrote:Pa ide i sad taj model (pogledaj pod Dembele u Barsu :mrgreen: ), ali je problem što Bayern uzima džabe igrače, onda ni para ni igračkog kadra.
MA postoji model, ali nije dovoljan da budeš kompetitivan kao što je prije bio.
zomri

#12429 Re: UEFA Champions League

Post by zomri »

Muhamed Đakmić wrote:
Volio bih da vidim to vaše uživanje kad svake sezone budete gledali iste evropske utakmice :D
Zar ih već ne gledamo? Koliko je različitih klubova u zadnjih 10 godina igralo u četvrtini finala?
U knock out fazi od uspostavljanja novog formata LP učestvovalo je tek 60tak klubova.
Tomahawk11
Globalni moderator

#12430 Re: UEFA Champions League

Post by Tomahawk11 »

Brzo je finansijski aspekt napredovao.
S početka 90-tih su milionski transferi bili pojam, danas je malo i milijardu.
Da ne pričamo o marketinškom aspektu, kladionicama, raznim moćnicima koji se vrte oko fudbala.
mousstapha

#12431 Re: UEFA Champions League

Post by mousstapha »

Veliki zalog kojim top klubovi prijete je ta super liga koju bi osnovalu ukoliko se ne budu ispunjavali neki njihovi interesi. Balansirati izmedju toga i odrzavanja prikljucka manjih i osrednjih klubova postaje sve veci izazov za UEFA-u. Pretpostavljam da se to sve moze odrzavati dok se budu povecavali prihodi klubova od tv prava, sponzorstava i sl.
Logovan

#12432 Re: UEFA Champions League

Post by Logovan »

zomri wrote:
Logovan wrote:
zomri wrote:Mislim da niko nije za to da postoje neke zatvorene lige u koje ne može niko ući. Ovo sada što imamo isto tako nema puno smisla. Drugu ekipu portugalske lige, jedno vrijeme pete evropske lige, natambura četvrti u engleskoj sa 5-0. Bešiktaš isto dobije porciju od Bayerna itd. Sve je više ljudi kojima to nije interesantno.

A što se naših najboljih klubova tiče oni svoj evropski uspjeh trebaju graditi prirodno kroz takmičenje prilagođeno njima, neka regionalna divizija ili slično tome.
Pa šta očekuješ života ti? :-) Logično je i bilo da će ih lagano razvaliti.

Odvajanje najbogatijih klubova je totalna glupost.
Druže, ovo je osmina finala Lige prvaka a ne pretkvalifikacije.
Džaba, opet ti isto dođe.
Da je polufinale, prijetilo bi im vađenje lopte iz mreže jedno 4-5 puta.
Muhamed Đakmić

#12433 Re: UEFA Champions League

Post by Muhamed Đakmić »

Pa dobro, svako ima pravo gledati šta hoće.

Znam da je meni iz sezone u sezonu sve neinteresantnije gledati fudbal na tom nivou. Možda jednog dana samo prestanem, mogu rezultate i na netu naći.

UEFA bi trebala pokušati podići status manjih klubova, a ne stvarati ambijent u kojem će Superliga osvanuti. Jer UEFA je stvorila taj ambijent.

Eto može svako skoknuti do teme Fudbal, nogomet i još ponešto, pa vidjeti šta ljudima u fudbalu fali.
zomri

#12434 Re: UEFA Champions League

Post by zomri »

Rascjep je upravo i nastao u vrijeme "guranja" manjih klubova od strane Uefe.

Inače imao sam priliku vidjeti podatke o gledanosti LP i EL. Prvo što je gledanost EL više od 10x manja ako nema regionalnih klubova, a drugo što se 95% gledanosti LP odnosi na 1-2 najatraktivnije utakmice, onih 5% raspoređeno na preostalih 6-7.
Muhamed Đakmić

#12435 Re: UEFA Champions League

Post by Muhamed Đakmić »

zomri wrote:Rascjep je upravo i nastao u vrijeme "guranja" manjih klubova od strane Uefe.

Inače imao sam priliku vidjeti podatke o gledanosti LP i EL. Prvo što je gledanost EL više od 10x manja ako nema regionalnih klubova, a drugo što se 95% gledanosti LP odnosi na 1-2 najatraktivnije utakmice, onih 5% raspoređeno na preostalih 6-7.
Racjep je nastao nakon raspada Jugoslavije i SSSR-a.
zomri

#12436 Re: UEFA Champions League

Post by zomri »

Muhamed Đakmić wrote:
zomri wrote:Rascjep je upravo i nastao u vrijeme "guranja" manjih klubova od strane Uefe.

Racjep je nastao nakon raspada Jugoslavije i SSSR-a.
Hm, ne bih se složio. Evo ti kako je izgledala knock out faza prije samo 10 godina

https://en.wikipedia.org/wiki/2006%E2%8 ... kout_round
https://en.wikipedia.org/wiki/2007%E2%8 ... kout_round
pizarro

#12437 Re: UEFA Champions League

Post by pizarro »

ko je zeljan iskrenog i pravog fudbala, danas pocinje japanska j1-league 8-)
da vidite kako ljudi ginu na terenu do zadnje sekunde.
a malo su sitni ovi japanci pa se na prvi pogled pomisli da je neka juniorska utakmica u pitanju :D
Muhamed Đakmić

#12438 Re: UEFA Champions League

Post by Muhamed Đakmić »

Pa ovo ništa ne pokazuje. Četvrtfinale gotovo isto kao danas po brojnosti jakih klubova. Mada slažem se da je razlika bila manja nego danas, nisi baš očekivao da razbiješ PSV ili Porto već u prvoj utakmici.

Ali temelji raslojavanja su postavljeni još početkom devedesetih, a onda je još uvedeno Bosman pravilo. To je sve dokrajčilo.

Ovo ''guranje'' malih klubova si dobro spomenuo, jer je upravo ''guranje'' a ne guranje.

UEFA nije gurala male na uštrb velikih nego na uštrb Ajaxa, Celtica, PSV-a, Rangersa i sličnih. Tako je osigurala da se nikad ne stvori zdrava konkurencija.
zomri

#12439 Re: UEFA Champions League

Post by zomri »

U globalu se slažem. Temelji za rascjep su postavljeni početkom devedesetih kada se dešavaju ključni događaji poput novog formata LP, usvajanja Bosmanovog pravila i stvaranja Premier lige, tj bolje veze fudbala i televizije.

Mislim da se ipak ključ za ono što imamo danas desio otvaranjem velikih azijskih tržišta na prelazu milenija, a potom i ekspanzija fudbala u sjevernoj Americi. U takvoj promjeni stanja profitirali su oni koji su znali plivati u tome, ponajviše Englezi i veliki evropski klubovi. Ovi ostali su upravo tu izgubili bitku i nastavljaju je gubiti.
Muhamed Đakmić

#12440 Re: UEFA Champions League

Post by Muhamed Đakmić »

zomri wrote:U globalu se slažem. Temelji za rascjep su postavljeni početkom devedesetih kada se dešavaju ključni događaji poput novog formata LP, usvajanja Bosmanovog pravila i stvaranja Premier lige, tj bolje veze fudbala i televizije.

Mislim da se ipak ključ za ono što imamo danas desio otvaranjem velikih azijskih tržišta na prelazu milenija, a potom i ekspanzija fudbala u sjevernoj Americi. U takvoj promjeni stanja profitirali su oni koji su znali plivati u tome, ponajviše Englezi i veliki evropski klubovi. Ovi ostali su upravo tu izgubili bitku i nastavljaju je gubiti.
Fudbal postaje NBA laganim tempom. Ali NBA je prihvatljiv Amerikancima koji nemaju tradiciju. Globalna dominacija Premiershipa je prihvatljiva Kinezima, Indijcima i drugim budalama koje će pasti travu i navijati za United protiv kombinovane selekcije tamo neke lige.

S druge strane, mnogi tradicionalni navijači engleskih klubova sad podržavaju klubove u nižim ligama, jer se osjećaju dijelom priče u puno većoj mjeri nego što je to bio slučaj dok su pratili etablirane klubove.
zomri

#12441 Re: UEFA Champions League

Post by zomri »

Koliko pratim dosta engleza ima sad 2 kluba za koja navija: lokalni i premijerligaški.

Dosta je američkog novca sada u evropskom fudbalu. Logično je da se ide u što veće monetiziranje asseta. I ovo sa VARom je vjerovatno tek eksperiment sa namjerom da se ubaci više prostora za reklame.
p206

#12442 Re: UEFA Champions League

Post by p206 »

Sigurno je da je do novca najviše, ali recimo da neka ekipa koja je sad "elitna" promaši 2-3 transfer roka biće u problemu...pa Real je 10 godina ispadao u osmini.
Dobro sad ne bi u osmini nego četvrtini, baš zbog novca.
palermo

#12443 Re: UEFA Champions League

Post by palermo »

Muhamed Đakmić wrote:Pa dobro, svako ima pravo gledati šta hoće.

Znam da je meni iz sezone u sezonu sve neinteresantnije gledati fudbal na tom nivou. Možda jednog dana samo prestanem, mogu rezultate i na netu naći.

UEFA bi trebala pokušati podići status manjih klubova, a ne stvarati ambijent u kojem će Superliga osvanuti. Jer UEFA je stvorila taj ambijent.

Eto može svako skoknuti do teme Fudbal, nogomet i još ponešto, pa vidjeti šta ljudima u fudbalu fali.
Ma u principu se ja slažem sa ovim što ti pišeš, ali bih ipak primijetio da nema nevinih u ovoj igri. Ovo što se radi na najvišoj razini se isto tako multiplicira i na nižim razinama. Svi koji mogu teže stvaranju uskih krugova moćnih na onoj razini kojoj je to moguće. . Pa si primjera radi upravo ovdje na forumu iamo mnoštvo postova i gotovo unisonu podršku smanjenju BH lige na 12 klubova sa tendencijom da se to još više smanjuje. I onda ćeš recimo, od navijača Sarajeva (ili Želje, da se ne bi za ovo netko uhvatio) čuti , da mi je doživjeti da više ne moramo igrati u onoj pripizdini od Gabele, dakle istu rečenicu koju ćeš čuti od navijača Manchestera kad čuje da mora igrati u nekoj pripizdini zvanoj Sarajevo. Nitko se od navijača Dinama nije bunio što je Dinamo toliko moćan da je uništio hrvatsku nogometnu ligu, ja se barem ne sjećam. Uglavnom su se bunili što su uvijek ostajali u hodniku zgrade zvane evropski fudbal
Hoću reći, izvor neadovoljstva uglavnom ne potiče zbog klasnih razlika, nego zbog toga što ti nisi u najvišoj klasi.

Onog trenutka kada bi se nekim čudom desilo da uđeš u najvišu klasu (dobiješ na lotu,ili te kupi Abramović) ti privataš vrijednosti te klase i postaješ njen najveći branilac.
Rekao bih, nema mnogo veze UEFA sa ovim, ona samo prati opšta svjetska kretanja. A ona su prevashodno , povećanje jaza između bogatih i siromašnih, i raslojavanja na svim nivoima društva....i u gotovo svim društvima.
mousstapha

#12444 Re: UEFA Champions League

Post by mousstapha »

Generalno, ja mislim da smo mi pametni kao sto nismo, ulagali bi mnogo vise u omladinski fudbal. Kad se toliki novci vrte na visokom nivou, onda veliki znacaj ima kad se samo okrznes. Fudbal je najpopularniji, djeca ga ionako sama biraju. Savez, klubovi i lokalna zajednica bi to mogli mnogo bolje iskoristiti.
zomri

#12445 Re: UEFA Champions League

Post by zomri »

mousstapha wrote:Generalno, ja mislim da smo mi pametni kao sto nismo, ulagali bi mnogo vise u omladinski fudbal. Kad se toliki novci vrte na visokom nivou, onda veliki znacaj ima kad se samo okrznes. Fudbal je najpopularniji, djeca ga ionako sama biraju. Savez, klubovi i lokalna zajednica bi to mogli mnogo bolje iskoristiti.
Slažem se u potpunosti. Umjesto da se finansijska konstrukcija gradi na povremenom i ničim izazvanom bljesku u evropskim pretkolima, bolje da se energija usmjeri na omladinske pogone. Talenta nam ne nedostaje, a par dobrih transfera klubovima omogućuju višegodišnji opstanak.
zomri

#12446 Re: UEFA Champions League

Post by zomri »

palermo wrote:

Ma u principu se ja slažem sa ovim što ti pišeš, ali bih ipak primijetio da nema nevinih u ovoj igri. Ovo što se radi na najvišoj razini se isto tako multiplicira i na nižim razinama. Svi koji mogu teže stvaranju uskih krugova moćnih na onoj razini kojoj je to moguće. . Pa si primjera radi upravo ovdje na forumu iamo mnoštvo postova i gotovo unisonu podršku smanjenju BH lige na 12 klubova sa tendencijom da se to još više smanjuje. I onda ćeš recimo, od navijača Sarajeva (ili Želje, da se ne bi za ovo netko uhvatio) čuti , da mi je doživjeti da više ne moramo igrati u onoj pripizdini od Gabele, dakle istu rečenicu koju ćeš čuti od navijača Manchestera kad čuje da mora igrati u nekoj pripizdini zvanoj Sarajevo. Nitko se od navijača Dinama nije bunio što je Dinamo toliko moćan da je uništio hrvatsku nogometnu ligu, ja se barem ne sjećam. Uglavnom su se bunili što su uvijek ostajali u hodniku zgrade zvane evropski fudbal
Hoću reći, izvor neadovoljstva uglavnom ne potiče zbog klasnih razlika, nego zbog toga što ti nisi u najvišoj klasi.

Onog trenutka kada bi se nekim čudom desilo da uđeš u najvišu klasu (dobiješ na lotu,ili te kupi Abramović) ti privataš vrijednosti te klase i postaješ njen najveći branilac.
Rekao bih, nema mnogo veze UEFA sa ovim, ona samo prati opšta svjetska kretanja. A ona su prevashodno , povećanje jaza između bogatih i siromašnih, i raslojavanja na svim nivoima društva....i u gotovo svim društvima.
u sridu :thumbup: :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#12447 Re: UEFA Champions League

Post by Tomahawk11 »

Ma niste realni, vi hoćete u zemlji koja je u haosu od 90-tih na ovamo, koja ima nesređenu ekonomsku situaciju, koja nema donesen zakon o sportu, u kojoj savez sopstvenu ligu i njene učesnike tretira ko pastorčadi....vi tu hoćete da bude neki poredak, neki plan za razvoj mladih igrača i neki sistem.
8. svjetsko čudo je plasman naše reprezentacije na SP, a 9. bi bio plasman nekog kluba u neko od evropskih takmičenja.
Al bez obzira na sve, ja cijenim svakog ko se u ovoj kanalizaciji bori, cijenim ove male ekipe kao Mladost DK, Radnik, Krupa u kojima vidiš neki rad i želju za fudbalom.
Mislim, hoću i ja, vidim i ja da je jedini način raditi sa mladim igračima, ali isto tako vidim koji su problemi i koje su prepreke da to uspije.
p206

#12448 Re: UEFA Champions League

Post by p206 »

prvo što bi svi klubovi trebali da imaju je teren sa vještačkom travom... kad se može rusko prvenstvo igrati na takvim terenima što ne bi moglo naše? čak mislim da CSKA i Zenit ligu prvaka igraju na takvim stadionima
toliko su miliona ulupali u rekonstrukcije stadiona i ništa, i dalje se igra po oranicama... a i ti tereni nisu skupi koliko su prije bili+jeftiniji su za održavanje
Mene samo čudi što nikom od "sportskih radnika", fudbalera, novinara u ovoj državi to nikad nije palo na pamet...
cyprus

#12449 Re: UEFA Champions League

Post by cyprus »

palermo wrote:

Konačno jedna solidna diskusija na ovom podforumu :D A mislim da je palermo ovo naročito dobro ubo :thumbup:
p206

#12450 Re: UEFA Champions League

Post by p206 »

Pa ovaj sistem (kapitalizam) je takav da velika riba jede manju... primjer je ovaj KKR što je vlasnik Telemacha...eno u Srbiji drže 2 operatera, i kupuju trećeg čime će imati monopol, isti slučaj će biti i kod nas..

onda slučaj Adidas i Nike...ostala sitna buranija ne može doći do izražaja jer ne može da dobije posao od ovih velikih
jedini slučaj gdje se može "iz ničega" napraviti brend je Kina, ali zato što tamo i nije klasični kapitalizam nego postoji podrška i protekcija vlade.. inače bi danas svi kupovali Samsung i Iphone
onda AMD i Intel
tako da u većini branši ostaće 1-2 ili max 3 velike firme koje će diktirati cijene i tržište, tako i u fudbalu..
Post Reply