Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
levana

#12426 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by levana »

Ima li taj glupan Zeljko ikog da mu otvori oci??
Kakvo samoubistvo sa Suljagicem...
Corto Maltese

#12427 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

Otišao na ljetovanje i ostavio tempiranu bombu u stranci!?
ma jok

#12428 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ma jok »

Hoce li to i koaliciju "Domovina" unistiti. Dugo mu je i trajala.
Nije za zivcana covjeka politika, najbolje da se vrati u Bratunac i cuva ovce dok jos i Komsica nije namlatio.
de balzac

#12429 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by de balzac »

ma jok wrote:Hoce li to i koaliciju "Domovina" unistiti. Dugo mu je i trajala.
Nije za zivcana covjeka politika, najbolje da se vrati u Bratunac i cuva ovce dok jos i Komsica nije namlatio.

Da Komšo ne zažali za Zlajom :D Ovaj ga makar nije mariso :D
JedanMova

#12430 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JedanMova »

Ne znam samo sto se vi toliko brinete oko toga?
Kad mu vec samom ide tako dobro, sta mislite da predjete kod ovih sto imaju vece sanse za uspjeh pa da njima malo punite glave ;)
JedanMova

#12431 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JedanMova »

Vidi mene budale, tek sad se sjetih...
Postoji razlika izmedju onoga sto jeste i sto bi neki voljeli predstaviti kao da jeste...

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
levana

#12432 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by levana »

@jedan mova, onaj dervo suludi, crveni brigadir, kao da ste na istom tečaju bili.
Propala generacija učenika, ai učitelja :oops:
JedanMova

#12433 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JedanMova »

levana wrote:@jedan mova, onaj dervo suludi, crveni brigadir, kao da ste na istom tečaju bili.
Propala generacija učenika, ai učitelja :oops:
jbg, to ti je ko da sabiras kruske i jabuke... al ovde sam naucio da se sve moze :D
Maystor

#12434 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

Marko Zarko wrote:
Corto Maltese wrote: Svakako, zato sam i nazvao 033 442-133 i pitao: "Kako je Komšić?"
Glas sa druge strane žice je odgovorio: "Direktor je dobro, hvala na pitanju. Ko ga treba?"

http://www.ipsosadria.com/Bosnia-Herzegovina
Ipsos in Bosnia Herzegovina
Julijan Komsic
[email protected]
+387.33.442133
Hamdije Kresevljakovica 7c, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
[email protected]

taj komšić je sin od ive, nema veze sa Željkecom
Corto se udavio u vlastitim lažima :lol:
Prvo je tvrdio da su ankete besmislene, a kada više nije mogao podnijeti rezultate istih - krenuo je u samoubilački napad. Pa NDI je Reufov, pa ne valja Valicon (ranije im je valjao), a tek Ipsos :-)
Pokušao DF-u podvaliti Julijana, sina gradonačelnika Ive Komšiće :!:

A oko njegove besramne laži prvi se počeo oblizivati @weredsf, agent SDA, stranke čiji je koalicioni partner Ivo Komšić i koji za njih obavlja funkciju gradonačelnika na daljinsko upravljanje.
Last edited by Maystor on 19/08/2014 10:30, edited 1 time in total.
Maystor

#12435 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

crvenebrigade wrote:Jedan od kandiadata, odnosno tzv. "novih" DF likova koji ce nam donijeti blagostanje u kojem ce poteci med i mlijeko u Kantonu Sarajevo, vrhunski ekspert Zeljka Komsica, bjelasnicko-trnovski genij i stranacki preletac Mirsad Pindzo. :lol:
... kaže član stranke čiji je jedini preostali načelnik u kantonu - Ibro Berilo.

Inače, kandidatura Pindže je na ovoj temi apsolvirana 10 puta.
reis1

#12436 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by reis1 »

Iskreno, nema vam nista ni od ove Demokratske Fronte, vratite se nazaj u dzamiju meni, dzaba i dalje budalite s novotarijama...

:D
Corto Maltese

#12437 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

http://www.facebook.com/Demokratska.fronta.BiH?fref=ts

Damir Pehlic Kako se mozete vise prepucavati međusobno dok narod ispasta...SRAM VAS BILOOO!!!!
11 hours ago · 3

Zahid Malkoč Kakava "muslimanija" kakav Bakir, moj Suljagicu poceliste lupati napamet, nemojte blatiti druge, ovimvasi clanci izgledaju kao kafanske price, sidite malo medju narod poslusajte pravu istinu, ako hocete nesto napraviti na izborima pricajte o potrebama gradjanja BiH pustite SDA i SDP, siti smo mi njih....
11 hours ago · 8

Lejla Mujacic Nakaradic Cuj Bakir, cuj zlatko.... Jesmol mi u kafani? Koja diplomatija i politika kad se ne zna OSNOVNA kultura!!!!????
11 hours ago · 2

Dzavid Ramic Sve su to predizbornne aktivnosti
11 hours ago · 2

Hazim Jasarevic Samo politicarima podjeliti oružije i nek se krkaju za vlast.
11 hours ago · 1

Emil Ahmagic DF, dajte malo o svom programu i vodećim principima. Od prvog dana ste umislili da svako zna ko ste i kako planirate pomoći ovoj napaćenoj državi. Svako čiji mu hljeb ne zavisi od toga je sit slušanja o dosadašnjim partijama.
11 hours ago · 5

Johnny Cash Cinimi se ovaj ovaj df i mister Suljagic su do sada najveci mahalasi i supljaci.....zaista mi je zao ocekivao sam nesto ozbiljno....jad i cemer.
10 hours ago · 3

Sapko Zlatic gori ste od žena samo tračate jedni o drugima a svi ste vi jedno tjelo nije narod tintu pio stavovi stranke su pogrešni a komšič je izabrao pogrešnu osobu sa sobom na ovakav način se gube izbori
10 hours ago · 5

Mehmed Kukavica Jebiga ,meni Enver iz Bosanskog Novog 92 posteno reko :Meho mog pradida su iscerali iz Soluna i mi smo muslimani a zvao nas Srbin ,Bosnjak il Srbin nama je isti kurac kad smo mi Turci .Ja postujem njegovo misljenje .
10 hours ago

Veldin Kovacevic jedini program nek imaju smanje plate politicara na minimum strpaju u zatvor sve one koji primaju plate na tri mjesta to vam je jedini pravi potez ako uradite jedan covjek jedna plata vise radni mjesta i zivjela bosna
10 hours ago · 2

Dajana Lindov ja koliko vidim vi ni u srebrenici pobijediti necete jer vam se sav program svodi na kritiku bakira izetbegovica i sda.da su vec bili izbori dala bih vam glas ovako srecom vidim da niste ozbiljna stranka nego obicna mahalska ekipa bez ideje i programa!
10 hours ago · 7

Dino Dzelan ima li suljagic ista drugo osim blacenja svojih rivala ima li neku novu ideju kako i sta bi on radio kad bi dosao na vlast malo mi ruzno postaje blacenje drugih bez nekih novih vlastitih ideja Clan sam demokratske fronte ali ako se ovako nastavi mislim da cu se isclaniti jer blacenje drugih to je bilo svojstveno drugim nacionalnim strankama a ne avangardi kako sam ja zamisljao demokratsku frontu.Mislim da imate jos vremena da krenete pravim putem jer ovo sad sto radite stavlja vas u masu bezlicnih kakvu gledamo cijelo vrijeme
9 hours ago · Edited · 10

He Rah Kod nas je predizborna kampanja i prica nesto sasvim drugo od ostatka svijeta! Svugdje ljudi iznose svoje ideje kako popraviti drzavu jedino se kod nas takmice kako srozati drugog i oblatiti i kontaju da ce na taj nacin doci do glasova, kako samo debilni ljudi sjede na vaznim pozicijama u ovoj drzavi! Vi ba u DF-u nemate ni jedan program kako ovu drzavu napravit funkcionalnom samo nesto serete i mlatite praznu slamu!
9 hours ago · 3

Vehbija Kadric Samo podjelom može ostati u sedlu-bolje reći samaru i dalje jahati samo "svoj" narod!
8 hours ago · 1

Mersad Kartal NAPRED SULJAGICU TI SI KRALJ.
8 hours ago · 2

Omer Safic Samo naprijed dosta nam je muslimanstva, srpstva i hrvatsva.
7 hours ago · 3

Iskreni Patriota Bošnjak ja kakva propaganda
7 hours ago · 2

Edin Smajlovic cim blatis druge isti si ko i oni
4 hours ago · 4

Milenko Fejzić Teorija koju Vi navodite kao dio programa uopšte ne odgovara stvarnoj situaciji u BiH a posebno u Federaciji. Otrcana je to demagogija. Treba stvoriti preduslove da bi se poštovali i živjeli zajedno oni koji su se do juče ubijali, silovali, pljačkali i koji i danas non stop evociraju taj mračni dio prošlosti uz epitete, četnik, balija, ustaša, mudžahedin itd itd. Ima rješenje ali ga je veoma teško provesti danas. Mnogo je onih koji su se zahvaljujuči nacionalnim i drugim strankama obogatili i kojima je danas bolje nego ikada u životu što im je bilo. To je ISTINA i nemojte okretati glavu od nje jer če vas možda jednoga dana zaboliti glava zbog toga.
3 hours ago · 2

Sena Hecimovic Dracic Zmolila bi one koji uredzuju ovu stranicu da nam vise pisu o konkretnim stvarima koje ce DF uraditi akbd za ovu jadnu zemlju a tracarenje rekla kazala vodi ka neozbiljnosti citave price ja sam za vas u svakom slucaju ali molim vas konkretno ...
3 hours ago · 1

Monika Hrvat Avdic Gospodine Suljagicu,ako Vam je ovo sve sto imate za predizbornu kampanju a to je pljuvanje po Bakiru Izetbagovicu,pa Vi cete do izbora dosaditi i Bogu i narodu.Meni ste vec dodijali.Steta, a sef Vam nije los covjek.
2 hours ago · 4

Vaha- Anita Begovic Komsiceva zivotna greska si ti Suljagicu
2 hours ago · Edited · 2

Mirzah Zakomac Meni su vala i Bakir i bakirici dosadili i sa Erdoanom i sa turcima! Okreni se Bakire "svom" narodu i "svojoj" Bosni pusti Erdoana neka brine o turcima i svom narodu!
about an hour ago · 1

Seki Muminovic Gosp. Komsicu,nije Vam ovo trebalo,VI ste gospodin,molim VAs budite do kraja i uvijek....
about an hour ago

Gagi Gagic KO DRUGOM JAMU KOPA SAM U NJU PADA!
NEMA OD VAS COVJEK NISTA NOVo DA NAUCI!!!
Bullshit ste vi malo veci,,, i jedan i drugi a posebno suljagic je licemjer nad licemjer ima,,,,,, fuuuuj ste!!!
about an hour ago · 1
Maystor

#12438 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

cadburry wrote:Meni danas na facebooku iskočiše fun page-ovi tih kandidata za Skupštinu KS. Sve neka dječica rođena poslije rata ili u najboljem slučaju u ratu. Barem ovo što me pozivaju da lajkam. Niti izgledaju na prvi pogled, a Boga mi ni kad pročitaš šta pišu tu, ko da znaju koja sve kantonalna preduzeća postoje, a kamoli koji su im problemi i kako ih riješiti. Ovo je stvarno neozbiljno. :-?
Ta djeca nemaju iskustvo u pljački, kriminalu i nepotizmu. O toj djeci pišu njemački mediji

http://www.dw.de/mladi-koji-%C5%BEele-g ... 62-html-cb

"Tečno govori pet stranih jezika. Engleski, njemački, francuski, turski i španski. Studentica informatike, Edita Velić iz Goražda, uprkos brojnim prilikama i referencama, ne razmišlja o odlasku iz Bosne i Hercegovine."

Neozbiljno, zar ne?
Maystor

#12439 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

Nosilac liste za KS, Dr. Goran Akšamija, intelektualac, stručnjak, heroj Sarajeva. Dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni Ljiljan.

Image

Posve neozbiljno!
weredsf

#12440 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

Maystor wrote:Nosilac liste za KS, Dr. Goran Akšamija, intelektualac, stručnjak, heroj Sarajeva. Dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni Ljiljan.

Image

Posve neozbiljno!

Jos jedan Bosnjak :mrgreen:
Maystor

#12441 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

nije baš kao Julijan Komšić :-)

nego, pratio sam ovih dana ponašanje ekipe iz SDA, ne bi li šta rekli o seriji kolumni Oslobođenja. Ništa, k'o zblanuti.

Pa da krenemo

Šta je Bakiru Zlatko?

11.08.2014. | PIŠE: Vildana SELIMBEGOVIĆ

Nema tome ni dva dana: Oslobođenje je u Pogledima objavilo intervju s Reufom Bajrovićem, koji je pokrenuo čitavu lavinu reakcija. Bajrović je politički analitičar, koji za sebe kaže da živi na relaciji Washington - Sarajevo, politička analiza mu je posao, no kako ovdašnjoj javnosti ničiji CV nije tako zanimljiv kao partijska podobnost i Reufov intervju - iz koga sam i sama puno naučila jer je za naše uvjete ponudio popriličan broj nama nedostupnih podataka koji se tiču prevashodno politike velikih, a nama važnih Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Turske - trenutno je prepoznat kao još jedna podvala Demokratske fronte. O podvalama Željka Komšića Oslobođenju posljednjih sedmica sam se podosta naslušala: čitava zbirka dobronamjernih prijatelja upozoravala me kako sam ćorava kod očiju, pa ne vidim da navijam za Demokratsku frontu! Jednima sam predočavala analizu objavljenu u Srbiji, u kojoj stoji kako Oslobođenje ne može pobjeći od svoga tradicionalnog crvenila i naklonosti Zlatku Lagumdžiji, druge sam upućivala na već poslovično naj, naj najinformisaniju stanovitu nevladinu udrugu hrvatskog predznaka s američkom adresom, koja svako malo izbaci prijedlog o trećem entitetu (poslužila je i kao predložak Međunarodnoj kriznoj grupi za najnoviju priču o budućnosti BiH) u čijem radu postoje dvije ključne tačke - jedna je Joško Paro, hrvatski veleposlanik u Washingtonu, kao uzor svim čovićima svijeta, a druga omrznuto Oslobođenje koje iz dana u dan remeti tu harmoniju konstitutivne podijeljenosti BiH. Treće sam, pak, molila da se okrenu pouzdanim izvorima SDP-a BiH, tradicionalno anonimnim, mada cijelo Sarajevo zna koji u kojoj kafani drži bank, koji suvereno tvrde da je Oslobođenje intenzivno zeleno i neprikosnoveno odano SDABiH. S onima do kojih mi je zaista stalo upuštala sam se u višesatne rasprave u kojima sam morala i dokazivati (sve tekstovima i datumima iz novine) da je upravo Oslobođenje, a ne njima neki dragi lik, prvo se upustilo u potragu za imaginarnom kandidatkinjom DF-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. No, vratimo se Reufovoj podvali.

Elem, negdje u večernjim subotnjim satima, iz SDA je stiglo reagiranje u vidu stranačkog saopćenja koje je po mom osobnom dojmu cijelo napisano zarad poruke koja kaže "naravno da BiH treba Bakira Izetbegovića"! A sve zato što je Bajrović, dotičući se općih izbora u BiH, u jednom trenutku ustvrdio kako ova zemlja zaslužuje vlast i bez Izetbegovića mlađeg i bez Zlatka Lagumdžije (a ja stavila u naslov). Ne bih se ja bavila ovim reagiranjem/saopćenjem da nas iz redova SDA u tom istom demaršu nisu obavijestili da koalicije Izetbegović - Lagumdžija nema! To je, priznajem, i za mene novost, i to dopunjena saznanjem da je i priča o toj koaliciji zapravo "najnovija drska tvrdnja proizvedena u komesarskoj kuhinji stranke jednog omiljenog lica"?! Na stranu sad predizborna potreba da se rat vodi svim nedozvoljenim sredstvima, priznat ću da i sama spadam među one koje je Željko Komšić mjesecima iritirao svojim nečinjenjem i nastojanjima da po svaku cijenu sačuva manje-više dobre odnose sa svim partijama na domaćoj političkoj sceni. Istina (a time sam se i sama bavila), kada ga je Lagumdžija onako alisterski nagazio, Komšić je vrlo jasno uzvratio, uporednom skalom vlastite i Lagumdžijine imovine te podsjećanjem kako nam je Zlatko krenuo prije rata i šta je sve naglo zaimao.

A što se tiče koalicije Izetbegović - Lagumdžija, e tu sam i sama kriva. I ja sam mjesecima uvjerena da je taj zagrljaj čvrst, da čvršći ne može biti. Evo i zašto: htio to ko priznati ili ne, tek krivulja ljubavi SDA i SDP-a BiH u posljednje je četiri godine prošla put od trnja i zvijezda i natrag i zaslužuje da ju se tretira. Prvo je, sjetit ćemo se, odmah nakon izbora 2010. pobjednički SDP čekao ponude. Pa je onda odlučeno da se (ipak) ispoštuje volja birača i sa SDA, na čijem je čelu u tome času aktivno bio Sulejman Tihić, napravljen koalicioni dogovor, no otimao se Dragan Čović (Božo Ljubić, tada na čelu HDZ-a 1990, k'o i bio je sklon dogovoru). U to je doba Izetbegović i javno upozoravao da treba čuvati HDZ-ove, a Sulejman Tihić nije krio sreću što je uspio uvjeriti najjaču bošnjačku stranku, tj. SDA da je savez sa (omrznutim) komunistima, kako je društvo oko Hasana Čengića redovito etiketiralo socijaldemokrate - moguć, pa čak i poželjan u BiH. Na stranicama ove novine bezbroj su puta objavljene iscrpljujuće kadrovske križaljke koje su SDA i SDP pravili. Ispod žita padale su optužbe: Tihić ne da Džaferovića, povjeravali su se esdepeovci, Zlatko hoće da u javnim preduzećima postavlja i šefove poslovnica, objelodanjivali su esdeaovci. Pa ipak su trajali, oformljeno je i Vijeće ministara sa HDZ-om BiH, Vlada Federacije je bila ponos Nermina Nikšića i isticao ju je kao najbolju postdejtonsku, sve dok se u kuloarima nije čulo da se Lagumdžija odlučio zavoljeti Fahrudina Radončića. Kako je SDA u tome času u Parlamentu BiH istrajavala na državnom budžetu koji nije htjela prihvatiti bez stavke za povratnike, postalo je - usuđujem se reći, svima osim Tihiću - posve očigledno da će Lagumdžija na toj krivini sačekati dojučerašnje saveznike. Sam je Tihić bio uvjeren da se radi o principijelnom sukobu koji će završiti s malo uskovitlane prašine, jer protivljenje SDA nije moglo promijeniti usvajanje budžeta. Možda je i zato kao nož u leđa doživio raskid koalicije koju mu je u četvrtak popodne obznanio Lagumdžija da bi već u petak ujutro inaugurirao Radončića za ministra sigurnosti. Šta je sve o SDA rečeno iz SDP-a, teško da bi iko mogao ponoviti, no dovoljno je (valjda) reći da su optužbe premašile svaku predizbornu kampanju. I tako do protesta, nakon kojih nas je Lagumdžija prosvijetlio obznanivši da plenume i proteste doživljava kao atak na državu.

Tako je počelo spašavanje Bosne i Hercegovine u režiji dvojca Izetbegović - Lagumdžija. I iako je Lagumdžija i dalje alisterovski tretirao SDA kao kolateralnu štetu gdje god je stigao, iz tabora Bakira Izetbegovića samo su curile vijesti o višim federalnim interesima. Bilo je istina mlakih pokušaja da se narodu zamagle oči, pa je svakosedmični pres SDA - kad god je gostovao neko od Tihićevih kadrova - odašiljao po koju oštru strijelu spram SDP-a i Lagumdžije samog. No, ne treba zaboraviti: Tihićeva ekipa Lagumdžiji ne prašta, što se moglo pročitati i u brojnim analizama koje su posljednjih mjeseci radile i međunarodne organizacije prisutne u BiH. I listom - uključujući i jednu od rijetko ozbiljnih, sa dr. Žarkom Papićemna čelu - zaključile kako je pakt Izetbegović - Lagumdžija skockan na uzajamnim interesima očuvanja na vlasti do oktobra, a vrlo vjerovatno i poslije. Što bih ja prevela ovako - Lagumdžija je Bakiru danas ono što je dugo bio Tihiću. Iz neformalnih, ali ne i nepouzdanih izvora se moglo čuti da je Izetbegović Lagumdžiji već obećao mjesto budućeg mandatara Vijeća ministara. Istina, i iz same SDA se šapatom govorilo - prevarit će ga Bakir, pusti priču, no ključ je u sljedećem: Izetbegović bi da uđe u Predsjedništvo i osvoji tron SDA; Lagumdžija bi da uprkos izbornim rezultatima sačuva sebe na tronu SDP-a BiH. Sve drugo ni jednom ni drugom ne odgovara. Zato je kriv Komšić, zato je kriv Bajrović i naravno Oslobođenje koje je intervju objavilo. Pa zar nije stari domaći politički recept: Viči drž'te lopova da neometano i dalje kradeš! Pa ko kome podvali.
Last edited by Maystor on 19/08/2014 12:00, edited 1 time in total.
reis1

#12442 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by reis1 »

Maystor wrote:Nosilac liste za KS, Dr. Goran Akšamija, intelektualac, stručnjak, heroj Sarajeva. Dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni Ljiljan.

Image

Posve neozbiljno!

Dobro, skontali smo da si DF-ov stranacki aparatcik, ali bar nemoj tako ofirno... :oops:
Maystor

#12443 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

Predsjedniče, piši novo pismo

18.08.2014. | PIŠE: Vildana SELIMBEGOVIĆ

Posljednjih nedjelja Sarajevom kruži jedna zanimljiva politička priča, koju ćemo zbog nemogućnosti provjere nazvati anegdotom. Kao i svaka anegdota, i ova je prilično poučna, pa je stoga valja zabilježiti. Elem, priča/anegdota kaže kako su (čak) četiri viđenija člana SDP-a BiH, takorekuć sve jedan po jedan uzdanice stranačkog predsjednika Zlatka Lagumdžije, međusobno i ne baš u sjajnim odnosima, skupili hrabrost i lideru brk u brk skresali sijaset grijeha. Da ih sad ne pobrajamo, manje-više su dobro znani. Četiri jahača što su se osokolila da Neupitnom Autoritetu Partije ukažu (i) na njegove grijehe, imali su i konkretan prijedlog: po njihovim osobnim/kolektivnim stajalištima, za socijaldemokraciju na ovim prostorima lider bi najviše učinio kada bi se (konačno) odrekao partijskog trona. NAP je - kaže priča - zavaljen u predsjedničku fotelju, odgovorio sljedeće: Bih ja, vjerujte mi, ali nemam kome ostaviti SDP!

Da je u Bosni (a i Hercegovini) partijski tron zapravo najunosnija, najprofitabilnija i u svemu ostalom naj, naj, poželjnija funkcija i nije nikakva novost. Nije novost ni da se svaka a kamoli predsjednička, direktorska i ina prva fotelja doživljava kao osobno vlasništvo, nije čak ni novost da svaki prvi u javnom i partijskom životu sebe u ogledalu vidi kao doživotnog (a nerijetko i posthumnog), no valja priznati da svaki put iznova iznenadi bahatost kojom se te fotelje čuvaju. Znam, neko će reći: nije isto kada se Kemal Huseinović grčevito drži fotelje direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH i recimo kada se Lagumdžija - za kojeg i članstvo SDP-a misli da je u svemu naj, naj, naj, predsjednik - obrecne na neku tamo četvorku kojoj je on sve dao! I nije isto. Naprosto zato što je, recimo, Huseinoviću uzor Lagumdžija. Hoću reći - u lancu koji je napravljen u postdejtonskoj BiH, lagumdžije prave huseinoviće. I tu je sva razlika.

Zato je zapravo naša anegdota poučna, jer savršeno ilustrira naš predsjedničko/partijski sistem. U kome su sva sredstva dozvoljena onoga časa kada se predsjednička zadnjica odomaći u svojoj liderskoj fotelji. Iz koje onda viče narodu kako je on Bogom dat da mijenja svijet, obećava nova i mlada lica, čitavu plejadu obrazovane i pametne djece koja će nas, je li, pod njegovom zastavom povesti u Evropu. Dok razvija zastavu, predsjednik obilato gomila vlasničke listove, kako svoje tako i supruge mu, kako supruge tako i djece svoje, a tuđoj djeci obećava selamet koji će, ako Bog da, doći tek kada nas on dovede do Evrope. Bosanska su djeca (a i hercegovačka) pametna, inventivna, dobri đaci. Zato ih partije vole. Zato ih partije i regrutuju. Zato ih i predsjednici uočavaju i umiju ih čuvati i u vlastitoj milosti sve dok slušaju. Prvo predsjednika, a kad zatreba, i predsjedničku ljepšu polovinu. Odanost predsjedniku i predsjedničkoj porodici obećava sigurnu direktorsku budućnost. A kad jednog dana perspektivno dijete postane huseinović, onda je do njega da se identificira kao nacionalna vrijednost, bošnjački/srpski/hrvatski kadar koji onda postaje parlamentarno/komisijska briga sa otvorenim mogućnostima da do beskraja ostane direktor jer se partijski lideri prvo moraju dogovoriti ko će gdje svoga miljenika smjestiti u fotelju pa da se tek onda krene u zamjenu presvijetlih pozadina.

Ima i drugačijih slučajeva. Istina, rijetko. Zato su i oni jednako poučni. Emir Suljagić je bio pametno bosansko dijete, koje je preživjelo golgotu Srebrenice, vlastitim radom izdržavao sebe dok je studirao, nakon fakulteta magistrirao i doktorirao, dokazao se kao novinar pa čak i pisac knjige svjedočanstva o genocidu. Sa liderom SDP-a se razišao onoga časa kada je kao ministar obrazovanja Kantona Sarajevo morao da bira između odanosti bosanskoj djeci i predsjedničkoj porodici. Ostao je na strani djece i bez trunke straha za vlastitu budućnost (preživio je Mladića, zar da mu glave dođe Lagumdžija?) svoj aktivizam okrenuo u bitku za ravnopravniju Srebrenicu. Kao koordinator Prvog marta jedan je od najzaslužnijih za stvaranje koalicije Domovina, oko koje su se okupile probosanske stranke u Republici Srpskoj. Šta je njegov najveći grijeh? Željko Komšić, i sam nekadašnji član SDP-a BiH i osnivač Demokratske fronte, odlučio je sa partijskih riječi preći na djela i za funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kandidirao upravo Suljagića. Nekadašnji borac Armije BiH izabrao dijete Srebrenice za kandidata, uz to doktora nauka i dokazanog aktivistu.

Suljagić je jedan od deset kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. SDP ima svog Bakira i neka narod odluči. No, ko je narod da odlučuje ako se to Lagumdžiji ne sviđa? Predsjednik je brže-bolje presavio tabak i rukom koja sve partijske tokove drži pod kontrolom ispisao pismo čak iz Velike Kladuše. E pismo je baš na ponos SDP-a BiH. Život se, umuju esdepeovci predsjedničkom glavom, svakoga dana poigrava sa Suljagićem. Zato su oni tu da budu iznenađeni i uvrijeđeni što se Suljagić uopće kandidirao?! Za svaki slučaj - vjeruju u bosanskohercegovačku javnost koja nije kratkog pamćenja i zna da je Suljagić pobjegao. Da, zaista, valja biti dosljedni esdepeovac pa principijelnu ostavku nazvati bijegom. Lekcija koju nas predsjednik uči je - ostani na funkciji do zadnjeg daha, a po mogućnosti i poslije. Rezultati nisu bitni. Da je drugačije, ova zemlja ne bi provela posljednje četiri godine u beskrajnim koalicionim križaljkama koje je pravio Lagumdžija lično, u vladama u kojima je važnije od svakog posla bilo stvarati prostor da predsjednik odabere zadnjicu za uočenu fotelju, u beskrajnim pregovorima nakon kojih je svaki put Bosne i Hercegovine bilo sve manje, jer ju je Lagumdžija trošio u svojim trgovinskim razmjenama. Ne, nema ovdje nikakve zabune: najveći grijeh Emira Suljagića nije što je skupio hrabrost da se kandidira: njegov neoprostivi grijeh je što je pokazao hrabrost i Lagumdžiji rekao odlučno ne, istim onim intenzitetom kojim se i sam Komšić suprotstavio Lagumdžijinoj diktaturi. Neupitni Autoritet Partije, takorekuć SDP lično, velikokladuškim pismima se ne obračunava u ovom času ni sa Suljagićem ni sa Komšićem, već sa onima koji u SDP-u BiH gaje ambicije da se kandidiraju. Na unutarstranačkim izborima. Onima koji, dakle, misle da Lagumdžija ima kome ostaviti SDPBiH. A on se, gle čuda, s tim ne slaže.
Maystor

#12444 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

Pokaži zastavu, Bakire Izetbegoviću!

17.08.2014. | PIŠE: Josip VRIČKO

Mediji iz povremeno nam prijateljskih zemalja javljaju kako će, zapravo, Redžep Tajip Erdoan odlučiti tko će u jesen ranu biti prvi u Bošnjaka. Biva, tko najviše voli turskog premijera, a za koji dan službeno i predsjednika - njega će Redžep Veličanstveni najviše voljeti, pa će onda i on biti predsjednik. Doduše, s obzirom na naše tragične okolnosti, samo jedan od predsjednika. Može biti. Ali, skrušeno primjećujem kako je taj prvorazredni muslimanski vođa još u prošlu nedjelju s balkona - jer, s visine se, ipak, bolje vidi! - obznanio kako nema potrebe za izborima, jer, veli, pobjednici su u Bejrutu, Skoplju, Damasku, Alepu, Jeruzalemu i, jasno, Sarajevu.

Sve, dakle, u gradovima u kojima se i inače živi onako baš pobjednički. Ma, ko u narodnoj pjesmi. Eno, u Sarajevu je toliko lijepo da je time oduševljeni Bakir Izetbegović odlučio pobjedu svoga brata Redžepa dočekati, a onda, dakako, i proslaviti u Visokom. U podnožju piramida, takoreći. Što su insinuatori svih boja spremno dočekali i Redžepovog brata Bakira odmah optužili da, eto, hoće reći kako je Turska, a onda i svi ini pošteni muslimani, dobila faraona. Ali, takav je u nas svijet; da je Izetbegović II. čekao da Turci prebroje glasove na Poljinama, napali bi ga da je pobjedu Tajipa Veličanstvenog čekao s komšijom Lagumdžijom (vidi, ovo se čak i rimuje).

Nije, brate, brat za internet(a)!

Nešto mislim kako bi mu najbolje bilo da je sve pratio sam, na internetu. Bi, ali prvorazredni muslimanski vođa misli kako je to drugorazredni način da se iskaže bratska ljubav. Pa je zato Bakir mahao, što turskom, što bh. zastavom po Visokom. A kupilo se usput i sudžuke. Jer, izbori bez meze su ko selo bez škole!

No, nije sad sudžuka važna. Važne su zastave; Jer, onako, baš visočki razigran, pa onda i razmahan, Izetbegović II. je u Konyu, gdje je brat Redžep upriličio teferič glede svoje sigurne izborne pobjede, odaslao povijesnu poruku da mu ovaj brat danas nosi onu istu zastavu koju je njegov, a onda, po logici obiteljskih odnosa, i Tajipov, otac nosio u ratu. Zbunilo je to, prije svih, Emira Suljagića, kojem Erdoan, priznao mi je ali da nikome ne kažem, nije brat, ali bi volio biti na mjestu njegova brata. Bakira, gluho bilo!

Nije, naime, Suljagiću jasno postoje li danas dvije zastave?! Odmah sam mu, da čovjek ne gubi vrijeme usred predizborne kampanje, objasnio da bi mu i samom sve bilo jasno da je bio u Visokom. Točno dvije zastave su se vijorile oko Bakirove glave, da ih Redžep Veličanstveni vidi čak iz Turske. Zanimljivo, kad su vidjelo u Sarajevu - tko je htio vidjeti - kako je onima u Visokom drago - pod a): što je Bakir došao kod njih čekati bratovu pobjedu i pod b): koliko je Visočacima s Njim na čelu drago što je Turska dobila novog predsjednika, odmah su istrčali na ulicu. A kako je Sarajevo mali grad, kad god - po pitanju Turske! - izletiš na ulicu, eto te pred Katedralom.

Što će papa reć?!

Eh, tu se mahalo samo jednom zastavom. Turskom! Što i jeste logično; Turska je, naime, dobila predsjednika. Nije mi samo jasno zašto se uvijek turske pobjede slave ispred Katedrale?! Koliko znam, kardinal Puljić nije bio u Visokom. S Bakirom. Ni inače. Mada, sve je dobro dok se turske pobjede ne počnu slaviti unutra. U Katedrali. Ne znam kako bi to papa - a samo što se nekako probio do Katedrale - podnio!

Moram, međutim, priznati, bez obzira na to hoće li pobijediti Redžepovog brata u oktobru, da je Suljagić relativno dobro informiran. Kao što svaki državnik, pa makar i budući, i mora biti. Relativno?! I on je, sjetio se kad je malo bolje razmislio, vidio kojim je sve zastavama razdragano mahano po slobodarskom Visokom. Na televiziji. A uživo, pred Katedralom. Ne zna, ipak, Emir koju zastavu Izetbegović II. krije ispod Zarinog kaputa?! Onako na srcu.

E, ako mu nakon Visokog to nije jasno, ja ću u listopadu glasati za Fahru. Radončiću nije uopće važno šta Bakir nosi ispod kaputa. Nije mu čak važna ni marka - istog. On samo traži od prvorazrednog muslimanskog vođe da malo (bolje) pogleda i sve nas ostale. A ne samo Izetbegoviće. Jer, sve nas mu je Alija ostavio!

Pa da lijepo svi budemo jedna sretna obitelj!
Maystor

#12445 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

weredsf wrote:

Image

Posve neozbiljno!

Jos jedan Bosnjak :mrgreen:
Obratite pažnju na moralni kredibilitet ovog SDA-ovskog trola. Sapienti sat.
Corto Maltese

#12446 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

Jasno mi je da će ovi izbori donijeti poslanički mandat i još 4 godine na državnoj sisi za Komšića. I tako do penzije.
Suljagić će se vratiti žigolo-NGO aktivnostim. Nije problem, od nečega se živjet mora.
Dakle, obojica će opstati, ne sekiram se.
Ali, da li će Oslobođenje opstati nakon ove transformacije u stranački bilten?
reis1

#12447 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by reis1 »

Corto Maltese wrote:Jasno mi je da će ovi izbori donijeti poslanički mandat i još 4 godine na državnoj sisi za Komšića. I tako do penzije.
Suljagić će se vratiti žigolo-NGO aktivnostim. Nije problem, od nečega se živjet mora.
Dakle, obojica će opstati, ne sekiram se.
Ali, da li će Oslobođenje opstati nakon ove transformacije u stranački bilten?
X

Mogli su obojica komforno preci u Nasu ili SDU kad ih je babo Zlatko naguzio, ali ne, oni hoce da su Halid mjesto Halida, kaze DF! Klasicna bitka za fotelje, umjesto za principe ili stavec...
Thorin

#12448 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Thorin »

Baš me zanima kako će uspjeti pridobiti ljude koji su sve izgubili u poplavama. Priča li iko išta o njima, uključujući i DF???
StupskaBitanga

#12449 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by StupskaBitanga »

Lista za KS donosi smo smijeh i ništa više
cadburry

#12450 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by cadburry »

Maystor wrote:
cadburry wrote:Meni danas na facebooku iskočiše fun page-ovi tih kandidata za Skupštinu KS. Sve neka dječica rođena poslije rata ili u najboljem slučaju u ratu. Barem ovo što me pozivaju da lajkam. Niti izgledaju na prvi pogled, a Boga mi ni kad pročitaš šta pišu tu, ko da znaju koja sve kantonalna preduzeća postoje, a kamoli koji su im problemi i kako ih riješiti. Ovo je stvarno neozbiljno. :-?
Ta djeca nemaju iskustvo u pljački, kriminalu i nepotizmu. O toj djeci pišu njemački mediji

http://www.dw.de/mladi-koji-%C5%BEele-g ... 62-html-cb

"Tečno govori pet stranih jezika. Engleski, njemački, francuski, turski i španski. Studentica informatike, Edita Velić iz Goražda, uprkos brojnim prilikama i referencama, ne razmišlja o odlasku iz Bosne i Hercegovine."

Neozbiljno, zar ne?
:lol: :lol: :lol: Koji spin Maystor. Ovo su mladi uspješni ljudi, od kojih niko nije na listi DF za Skupštinu Kantona Sarajevo.

Na vašoj listi su dječica koja ne znaju navesti 5 nadležnosti Kantona Sarajevo, a očekujemo da riješe komunalnu privredu KS koja je pred kolapsom. :-) To su djeca kojima je ovo društvo razvilo nakaradan sistem vrijednosti i koja ulaze u politiku zato što misle da je politika jedini (i najlakši) način da uspiju u životu - imaju pare, nose skupu odjecu, imaju sisate sekretarice... To je problem kojim se ovo društvo mora ozbiljno pozabaviti. Sada ćeš me pitati: a ko je napravio taj problem? Napravili su oni koji kreiraju sistem vrijednosti od rata pa do danas. Političari i mediji, u prvom redu.
Post Reply