astala_vistala wrote:Iskreno mislio sam da ce kurdi bar autonomiju dobiti,ovako po ovome stanju nista,bezveze su ginuli za Americke interese,sada mi nije jasno onolika trka prema naftnim poljima Zora i kome ce to pripasti
I Veliki pozdrav za Kikija velikog strucnjaka za analitiku prognoze i svasta pomalo...I nikad mi nije bio jasan kako je mogao pomisliti da su Kurdi bitniji Amerima od Turaka znaci pomisliti samo a kamol topik kompletan daviti mjesecima i godinama.
Kurdi su ginuli radi sebe, jer im je vehabijski nakot dosao pred kucni prag da ih pokolje.
I cetnicka prica je da su muslimani u BiH ginuli za Ameriku a ne za vlastitu glavu.
Kurdi ce nastaviti borbu za slobodu koja traje vec sto godina i trajat ce jos sto ako treba. Druge opcije nema. Druga opcija je da se odreknu sebe i prekrste u Turke, Perzijance i Arape ili da prihvate da budu gradjni treceg reda. To se nece desiti.
Mazlum Kobane, de facto vojni lider sirijskih Kurda, danas izjavio da je zahvalan americkoj vojsci koja je puno pomogla u borbi protiv vehabijskog nakota. Rekao je da pravi jasnu razliku izmedju americkih vojnika i politicara. Svojim borcima je isto prenio, da budu zahvalni americkoj vojsci koja je puno pomogla.
Politika je promijenljiva. Tramp je lud i nepredvidiv tip. Kompletna americka javnost je zgrozena. Vodeci ljudi poput Metisa i Mekgurka su podnijeli ostavke. Sve i da ode, Amerika ce se vratiti u Siriju.
A Sirija je sjebana zemlja. Skroz unistena. Do maksimuma posvadjana. Generacije rastu u ratu, ne skoluju se. Na jednoj strani Bas diktatura - na drugoj islamski ekstremisti. Kao ispomoc tu su Turci i Iranci. Od zla oca i gore matere. Bice jos puno krvi i ratova na BI. Sve je tamo pogresno.
A sto se tice Kurda... Nekada su ih Arapi, Turci i Perzijanci sutirali goloruke. Sada im valja krv pisati. Stvari su se promijenile a kurdski narod je brojniji i jaci nego je bio prije 10 ili 20 godina, a da ne govorimo o periodu prije 50 kada su ih goloruke ubijali.