Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zincx

#12401 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

int21 wrote:Na stranu carina i pdv, zna li netko clan u zakonu koji naredjuje usluge speditera za robu preko 50KM?

Ja sam imao problem sa spediterom koji je htio da mu platim da roba ne ide na carinu. I kad sam rekao da necu, onda sam cekao 10 dana, platio punu carinu a nisu imali pojma sta je u kutiji.

I dan danas zalim sto govno nisam prijavio.

Sad ce oni malo da se pohase pa ce naplacivati ljudma stele za takve stvari. Samo trebamo biti pametni i prijavljivati ih. I slati mailove, hrpe mailova. Dok ne pobudale i pocnu raditi kako treba.
Ne. Špediter se uzima samo kada ne postoji poštanska carinska deklaracija (najčešće CN22), ili kad vrijednost robe prelazi 1000 maraka.
Ovo sa 50 maraka je čista fikcija.

Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk
victom

#12402 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Samo trebamo biti pametni i prijavljivati ih. I slati mailove, hrpe mailova. Dok ne pobudale i pocnu raditi kako treba.
:thumbup:

Upravo tako. Hrpe mailova na sve moguće adrese, i svaki dan.
Da im se da do znanja da nam je ovo bitno. Život bez online naručivanja, nije život.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:40, edited 2 times in total.
victom

#12403 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Treba ih samo zatrpavati: email, pismo, poziv, poziv, pismo, email. I tako rutinski.
omega369

#12404 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by omega369 »

I tako se kampanje odradjuju. Objavis par "sokantnih" slika, dva glupava teksta I dobijes posao :izet: :izet:

Zivjela deytonska BiH :bih: :bih:
zincx

#12405 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Ova UINO je inače poznata po tome što, kad im rukovodiocima završi mandat, oni se presele na optuženičku klupu. Tako da me i ne čudi ova klijentelistička svinjarija iznude novca u saradnji sa špediterima koju pokušavaju izvesti.
P.S. Eki, softver se čeka, softver mu kriv...; ono kao bajram ide, bajramu se nadam...
zincx

#12406 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Nema više jeftinih kineskih telefona, samo domaće!

Image
travar

#12407 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by travar »

victom wrote: veoma puno mozes postici.
1) Oni su ozbiljna institucija i veoma ozbiljno shvataju svaku komunikaciju.
2) Ako svaki dan šalješ email sa opravdanim pitanjem, znaju da nisi odustao
3) Ako svaki dan dobijaju 100-ne emailova, to im usporova radni proces. Jer svaki mail moraju pročitati.
4) Veliki broj Emailova može zatrpati sanduče, i da ne mogu primate vise mailove sa drugom "tematikom"
5) Na kraju krajeva će im dosaditi i odustati od gluposti koju su uveli.

Sam sadržaj emaila naravno neće utjecati ni našta, ali broj emailova hoće.
Zato šaljite email, sa što dužim opisom problema, i na što više email adresa.
To će im usporiti koliko toliko sav proces komunikacije putem emaila.
1)Toliko su ozbiljni nam sad treba špediter za robu iznad 50KM
2)Nakon nekog vremena ti mail-ovi automatski završavaju u trash-u
3)Pogledaj 2
4)Možda, očiste trash i "jovo nanovo"
5)Samo ako ih više instance pritisnu

Da ne bude zabune, slažem se da se nešta treba uraditi, ali sumnjam da će sâmo slanje mail-ova išta promijeniti, jer evo, granica koja je nekad bila 200 još uvijek je 50KM.
Slanje mail-ova medijima je druga stvar, eh to bi moglo imati nekog uticaja, kad bi neki novinar podigao šupak i istražio o čemu se radi (jah).
victom

#12408 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Evo odgovora od UIO

Do osiguravanja novog informacionog sistema ASYCUDA WORLD tj do nadogradnje ovog softvera sve poštanske pošiljke vrijednosti preko 50 KM će se okončavati uz angažovanje ovlaštenog zastupnika tj. špeditera. Nadamo se da prevazilaženje ovog procesa neće trajati dugo.

Po ovom ispade, da dok traje nadogradnja softvera sve ide na špediciju, jer ne mogu koristiti softver nikako.
Hmmmm.

Dobro. Onda treba pitati može li pošiljka čekati na carini, dok oni ne završe nadogradnju softvera.
south

#12409 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by south »

evo sta su meni kreteni odgovorili
Poštovani,

Nije došlo ni do kakve promjene zakonskih i podzakonskih akata kada je u pitanju carinjenje robe koja dolazi u BiH putem poštanskih paketa, a naručuje se putem interneta. U ranijem periodu je većina paketa koji su stizali u BiH bila carinjena putem poštansko carinske deklariacije po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 posto i pripadajućim PDV-om od 17 %. Ovo iz razloga što se radilo o puno manjem broju paketa koji su stizali u BiH i zato što je uglavnom u tim paketima bila jedna vrsta roba. Međutim, na osnovu određenih analiza koje su urađene u UIO u toku prošle 2016. godine možemo reći da je došlo do velikog povećanja uvoza robe u BiH na način da to građani naručuju putem interneta i da ta roba stiže u BiH putem poštanskih paketa. Uglavnom, sada se najčešće naručuju različite vrste roba unutar jedne pošiljeke i više se to ne može cariniti putem poštansko carinske deklariacije po jedinstvenoj carinskoj stopi, već se za takve pošiljke mora podnosti jedinstvena cariska isprava (JCI), odnosno carinska deklaracija, gdje se roba u procesu carinjenja mora svrstati prema važećoj Carinskoj tarifi BiH i na osnovu toga odrediti precizne stope carine za svaku pojedinačnu vrstu robe. To može uraditi samo lice ovlašteno za provođenje carinskog postupka – špediteri. Iz tog razloga trenutno je takva situacija prilikom obavljanja carinskog postupka uvoznog carinjenja roba koje se naručuju putem interneta.

Da bi se pojednostavio postupak catrinjenja navedenih poštanskih pošiljki, čija vrijednost prelazi 50 KM, UIO trenutno vrši doradu svoje informatičke carinske aplikacije ASYCUDA WORLD. Po okončanju ovog procesa, stvorili bi se uslovi da nadležne pošte u BiH podnose usmeno prijave za poštanske pošiljke naručene internetom manje vrijednosti. Tačnije, umjesto prijavljivanja tih pošiljki putm carinske deklaracije (JCI) i angažoavnja špediterskih firmi, stvorili bi se uslovi da bi se moglo odobriti usmeno prijavljivanje istih uz izdavanje obračuna indirektnih poreza od strane carinskih organa. U tom smislu bilo bi moguće da se u carinskoj aplikaciji i za poštanske pošiljke podrži ovakav način prijavljivanja uz obračun uvoznih dažbina po redovnoj carinskoj stopi (uz povlačenje elemenata iz važeće Carinske tarife BiH – naimenovanje, tarifna oznaka i stopa carine), te obračuna PDV-a i akcize. Očekujemo da bi se ovi uslovi mogli stvoriti u periodu od narednih mjesec dana, kada bi carinska informatička aplikacija bila spremna za ovakav način carinjenja pošiljki koje građani BiH sve više poručuju putem interneta i stižu putem poštanskih paketa u BiH.

U svakom slučaju želimo napomenuti da građani BiH i dalje mogu primati pošiljke iz inostranstva neznatne vrijednosti kada se radi o poklonima koje dobijaju od strane fizičkih lica iz inostranstva (ne kupovini putem interneta), na način da to bude usmeno prijavljeno za uvozno carinjenje bez potrebe agnažovanja špediterskih kuća, već se to u slučaju da prelazi vrijednost od 50 KM može cariniti putem poštansko carinske deklariacije po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 posto i pripadajućim PDV-om od 17 %. Što se tiče tarifa koje naplaćuju šediteri, to nije nadležnost UIO i ne možemo po ovom pitanju davati bilo kakave komentare.

Do osiguravanja novog informacionog sistema ASYCUDA WORLD tj do nadogradnje ovog softvera sve poštanske pošiljke vrijednosti preko 50 KM će se okončavati uz angažovanje ovlaštenog zastupnika tj. špeditera. Nadamo se da prevazilaženje ovog procesa neće trajati dugo.
mamu vam :izet: :izet:
VladaFBiH

#12410 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by VladaFBiH »

zincx wrote:95 % pošiljki za koje su poslali ovu obavj(i)est su u vrijednosti do 100 maraka, i sami su svjesni da im niko neće platiti.
Posljedica ovoga zbog velikog broja povrata novca za neisporucenu robu biti će stavljanje BiH na crnu listu kod online trgovina.

Zašto misliš da će ti se odobriti povrat novca? Pošiljka je uredno stigla u zemlju i tvoj je problem da li imaš dodatne troškove (svi ti to naglase i to nije opravdan razlog za traženje povrata novca) - prije će se desiti da se prodavac žali i ti dobiješ blokiran paypal račun...
victom

#12411 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Poslao sam sljedeća pitanja na UIO, čekam odgovor:

PITANJE 1: Da li mogu svoju pošiljku pustiti da čeka na carini, dok nadogradnja softvera ne bude gotova (za 30 dana).

PITANJE 2: Dobio sam pismo da moram u roku 10 dana putem špeditera preuzeti pošiljku.
Šta će desiti sa pošiljkom, ako se ne preuzme u predviđenom roku ?

Ali eto barem odgovore na email kada ih pitaš. To je pozitivno.
victom

#12412 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Zašto misliš da će ti se odobriti povrat novca? Pošiljka je uredno stigla u zemlju i tvoj je problem da li imaš dodatne troškove (svi ti to naglase i to nije opravdan razlog za traženje povrata novca) - prije će se desiti da se prodavac žali i ti dobiješ blokiran paypal račun...
I ja mislim da povrat pošiljke nije opcija.
Ako pošiljka bude mogla čekati na carini dok ne završe softver, to bi bilo fer.
zincx

#12413 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Imam 2 pošiljke. Za jednu već dobio povrat. Kasnila je svakako, mislim da je to ova za koju traže angažman špeditera. Pogledaj "Obavijest" koju su mi poslali, postavio sam je ranije, ne spominju uopće o čemu je riječ, na traženje objašnjenja ne odgovaraju, tako da imam puno pravo da vjerujem da je pošiljka izgubljena. Imam 2 PayPal računa.

boshniak

#12414 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by boshniak »

VladaFBiH wrote:
zincx wrote:95 % pošiljki za koje su poslali ovu obavj(i)est su u vrijednosti do 100 maraka, i sami su svjesni da im niko neće platiti.
Posljedica ovoga zbog velikog broja povrata novca za neisporucenu robu biti će stavljanje BiH na crnu listu kod online trgovina.

Prodavac odnosno paypal ce vratiti novac samo umanjen za njegove troskove postarine (iako je free shipping) prodavac ima troskove slanja), to mi se vec jednom prije 1.5god desilo, posiljku nisam preuzeo, i vratila se selleru u Hong Kong.
zincx

#12415 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Ja sam uvijek dobio full refund, osim kad drukčije dogovorim sa prodavcem (jednom mi je poslao jaknu, broj veću, ja se žalio, ali mi je bila taman :D , pa smo podijelili "gubitak").
zincx

#12416 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

victom wrote:Poslao sam sljedeća pitanja na UIO, čekam odgovor:

PITANJE 1: Da li mogu svoju pošiljku pustiti da čeka na carini, dok nadogradnja softvera ne bude gotova (za 30 dana).

PITANJE 2: Dobio sam pismo da moram u roku 10 dana putem špeditera preuzeti pošiljku.
Šta će desiti sa pošiljkom, ako se ne preuzme u predviđenom roku ?

Ali eto barem odgovore na email kada ih pitaš. To je pozitivno.
Logično, ako se već čeka da oni nešto završe, nek uredno uskladište robu do tog trenutka, kad si već ti pokazao dobru volju da sačekaš da završe posao.
VladaFBiH

#12417 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by VladaFBiH »

zincx wrote:Imam 2 pošiljke. Za jednu već dobio povrat. Kasnila je svakako, mislim da je to ova za koju traže angažman špeditera. Pogledaj "Obavijest" koju su mi poslali, postavio sam je ranije, ne spominju uopće o čemu je riječ, na traženje objašnjenja ne odgovaraju, tako da imam puno pravo da vjerujem da je pošiljka izgubljena. Imam 2 PayPal računa.

ako pošiljka ima tracking number možeš okačiti mačku o rep svu priću ako se prodavac bude žalio - ima pravo na to jer je on svoje ispoštovao (ako nemaš tracking number paypal će vjerovati tebi osim ako to ne radiš prečesto). Što se tiće paypal računa kada ti blokiraju račun blokiraju ti i karticu tako da ako ti je ista kartica na 2 računa oba su blokirana (osim ako se nešto nije promijenilo u međuvremenu),... nemoj misliti da likujem ili nešto slično jer sam i ja u istj situaciji sa 2 pošiljke :(
zincx

#12418 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Tracking number za USPS za običnu postu vrijedi samo do izlaska iz US.
PayPal ti ni na koji način ne može blokirati karticu.

boogy

#12419 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by boogy »

Dosta dugo kupujem robu sa ebaya i nikada nisam imao problema sa povratom novca.
Npr. Ako sam nešto naručio i treba da stigne od 02. do 25. februara i ako ne stigne do krajnjeg datuma (20. februara), uvijek sačekam 2 - 3 dana i ako nema pošiljke odmah uradim refund - i svaki put sam dobio cijeli iznos.
Još samo pošaljem mail prodavaču, da ukoliko roba poslije nekada stigne - uplatit ću mu ponovo cijeli iznos putem paypala, što i uradim.
Dakle na ovaj način, koji bar za mene funkcionira odlično, nikada nisam bio u gubitku - ni novca a ni naručene robe.
Najveća peglačina u svemu jeste ponovo naručivanje (od drugog prodavača) ako ne dobijem naručeni paket.
Last edited by boogy on 31/01/2017 10:14, edited 3 times in total.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#12420 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hrasno38 »

Hajlac wrote:
choxnox wrote: Jesi ti uopce citao clanak? Gdje pise da se trazi uvoz mobitela bez poreza i carine? Osim toga vidimo po Klixovim komentarima na clanku koliko obicnih bh citalaca podrzava hinjski nacin ubacivanja speditera za svaku posiljku. Rekao si da se telefon ne moze naci za 51 KM sto nije tacno. To sto je tebi telefon samo nesto sto na sebi ima logo Samsunga, Apple i slicnih kompanija nije problem nas ostalih ovdje.
Sad mi vec pripisujes ono sto nisam rekao tj. napisao :-)
Telefon se moze naci i za DZABA u telekomima i na trafikama uz prepaid kartice... Ne pravimo se ludi pricom kako se narucuju mobiteli od 50-ak KM...
To sto mnogi zamole kineze da mobitele od 200+KM deklarisu kao vrijedne 20-30$, i narucuju ih jednom sedmicno, je druga prica koju ne podrzavam :-)

Rekao sam da je kontraproduktivno pricati o nepravdi pri uvozenju/kupovini mobitela (a vecinski se narucuju oni od 150 do preko 600 KM...) uz navodjenje granice od 51KM za carinjenje i ovu fantomsku odredbu o neophodnosti angazovanja spedicije.

""Svako ko naručuje takvu robu zna da ona ne može ići na usmenu carinsku prijavu, nego da se mora podnijeti jedinstvena carinska prijava, to ide u proceduru i traje duže. Ako neka fizička osoba dobija poklon iz inozemstva, to su paketi koji idu na tzv. usmenu prijavu. Sve ostalo, ako se radi o narudžbama većih vrijednost, upućuje se na jedinstvenu carinsku prijavu", kazao nam je Kovačević."
https://www.klix.ba/vijesti/bih/povecan ... /170120070

Mediji trebaju pitati gospon Kovacevica da li i na granicnim prelazima primjenjuju isto pravilo da za robu nadjenu po privatnim automobilima vrijednosti iznad famoznih 50 ili 200 KM zahtijevaju pismeno podnosenje "jedinstvene carinske prijave" (jelte, famozna JCI) ili pak propustaju i, u najboljem slucaju, usmenim putem s vlasnikom utvrde vrijednost i klasifikaciju robe te po vacezim carinskim stopama ocarine!!!
Ne jer na carinskim prelazima je dozvoljeno dnevno unjeti vrijednost od 300 KM :?
VladaFBiH

#12421 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by VladaFBiH »

zincx wrote:Tracking number za USPS za običnu postu vrijedi samo do izlaska iz US.
PayPal ti ni na koji način ne može blokirati karticu.

kao što rekoh - zavisi od tracking broja... paypal ti blokira karticu za upotrebu na njemu da ne bude zabune - vjeruj da to radi i to često :)
zincx

#12422 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Zavisi i od ugleda, 370 trgovina, 100 posto feedback, duže od 8 godina

strider_sm

#12423 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by strider_sm »

Kakva je sad situacija s kupovinom knjiga s Amazona? Nekad ranije nisam nista placao, knjige je postar donosio na adresu (i za vrijednosti 100-200 KM).
Sada sam bas htio poruciti s njemackog Amazona, knjiga kosta 50 eura, plus 11 eura dostava, ali ako ce biti ova prica s spediterima, odnosno ako cu uopste morati placati carinu + pdv, odustajem i cekam da neko od rodbine bude dolazio...
VladaFBiH

#12424 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by VladaFBiH »

zincx wrote:Zavisi i od ugleda, 370 trgovina, 100 posto feedback, duže od 8 godina

naravno :) od prvog dana kada je paypal proradio :) ali nemam toliko trgovina kao ti :)
zincx

#12425 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

PayPal je počeo 1998 pod imenom Confinity, ime je promijenio 2002 u PayPal...

Post Reply