Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pa hoce li raditi citavu dionicu od Skenderije do Marijin Dvora?
Zar nisu rekli samo do S krivine, i onaj dio gdje sestica se okrece?
Eh, trebalo bi opet pročitati one "papire", a meni se ne da tražiti.
Neka bude do S okrivine i samo okretaljka.
Uzmeš 20 km da popraviš i odlučiš da preskočiš pretkraj 500 m. Trebali su tako cijelu dionicu, kažu ovih 50 m je dobro, to nećemo, pa poslije 2 kiometra kažu ovih 200 takođe valja, nećemo ni to.
Ovi prije preskakali sve kao da su igrali floor is lava... Tako da ovo sto nece uraditi od S krivine do Skenderije (jer je to vrla SDA uradila odlično, potrajalo je skoro godinu dana) i nije jazuk...
glitch wrote: ↑01/06/2023 16:46
ako se ne varam zar se ne tuze s onima sto su radili taj dio do skenderije i sto je dugo potrajalo sto rece qler
da tuze se jer su taj dio pruge po starom dobrom sda običaju radile firme ok bau i zeljo koje nisu imale nikakve ekspertize u tom poslu gdje se pruga raspala za mjesec dana
ako se ne varam zar se ne tuze s onima sto su radili taj dio do skenderije i sto je dugo potrajalo sto rece qler
da tuze se jer su taj dio pruge po starom dobrom sda običaju radile firme ok bau i zeljo koje nisu imale nikakve ekspertize u tom poslu gdje se pruga raspala za mjesec dana
Je li to znači da je trebalo raditi i taj dio? Mislim, je li se tuže samo zbog toga što su to radile radile te firme ali je posao urađen kako treba, ili te firme nisu napravile kako treba, pa se zato tuže?
Ako je ovo drugo, onda i taj dio treba raditi. Pa sam ja u pravu.
Je li to znači da je trebalo raditi i taj dio? Mislim, je li se tuže samo zbog toga što su to radile radile te firme ali je posao urađen kako treba, ili te firme nisu napravile kako treba, pa se zato tuže?
Ako je prvo, @Haris.ba je u pravu.
Trenutno se tuze za isplatu stete jer su nestručno odradili rekonstrukciju i morati ce se ponovno raditi sad se radi samo do s krivine i skretnica za sesticu . Svakako nam za godinu,dvije dana mora ici kompletna rekonstrukcija od Skenderije do vijecnice jer je taj dio zadnji put radjen prije dvadeset godina
Ako je prvo, @Haris.ba je u pravu.
Trenutno se tuze za isplatu stete jer su nestručno odradili rekonstrukciju i morati ce se ponovno raditi sad se radi samo do s krivine i skretnica za sesticu . Svakako nam za godinu,dvije dana mora ici kompletna rekonstrukcija od Skenderije do vijecnice jer je taj dio zadnji put radjen prije dvadeset godina
Ali, onda preskakanje dionice od muzeja do Skenderije u ovoj rekonstrukciji baš nema smisla
Danas su krpili beton uz prugu na dionici Drvenija - Principov most.
Ali, onda preskakanje dionice od muzeja do Skenderije u ovoj rekonstrukciji baš nema smisla
Imalo je smisla jer su u isto vrijeme bila dva tendera raspisana od Ilidže do s krivine gdje je bila ukljucena i dionica sestice, i drugi tender je bio s krivina SCC. Kad je dosla vlada petak 13 brzinski je zavrsila tender i napravila ovaj očaj koji je napravila na toj dionici, jer da su oni odradili kako treba ne bi bilo tih problema. Sad po ovome izgleda da ce se cekati kompletna rekonstrukcija od s krivine do vijecnice da se to odradi
Imalo je smisla jer su u isto vrijeme bila dva tendera raspisana od Ilidže do s krivine gdje je bila ukljucena i dionica sestice, i drugi tender je bio s krivina SCC. Kad je dosla vlada petak 13 brzinski je zavrsila tender i napravila ovaj očaj koji je napravila na toj dionici, jer da su oni odradili kako treba ne bi bilo tih problema. Sad po ovome izgleda da ce se cekati kompletna rekonstrukcija od s krivine do vijecnice da se to odradi
A, dobro, mora se čekati, imalo smisla raditi je sada ili ne. Tako su stvari postavljene.
Hakize dragi toliko si na ovom topiku i opet postavljas levatska pitanja...radi se do s krivine iz pravca grada a do tramvajske iz pravca ilidze jer je s krivina radjena prije pa su ma sudu
Od holidej ina do bascarsije je radjeno 2011
Truba wrote: ↑01/06/2023 18:23
Hakize dragi toliko si na ovom topiku i opet postavljas levatska pitanja...radi se do s krivine iz pravca grada a do tramvajske iz pravca ilidze jer je s krivina radjena prije pa su ma sudu
Od holidej ina do bascarsije je radjeno 2011
ma znaš ga dobro i znaš kako i zašto postavlja pitanja
Ateista wrote: ↑14/05/2023 18:22
Cinjenica je da nemamo ni jednog novog km pruge, ni zeljeznicke ni tramvajske, i ovo prema hrasnici ce biti prvi novi kilometri bilo koje pruge nakon rata, neka me neko ispravi ako grijesim.
Sto se tice cesta, tu imamo ovo malo jada autoputa da je napravljeno poslije rata, to se mora priznati, ima i nesto malo magistrala i bc, ali sve u svemu napredak je minoran u poredjenju sa onim koliko je uradjeno nakon ww2 do devedesetih.
SDA je jahala na jednom ili vise nivoa vlasti od 1990. do 2023., dakle 33 godine. Tito je bio na vlasti od 1945. do 1980., odnosno 35 godina. Znaci, SDA je na vlasti u BiH otprilike koliko je Tito bio na vlasti u Jugoslaviji.
Let that sink in for a minute...
Ne znam ima li uopste smisla usporedjivati ono sto je Tito izgradio u tom periodu sa ovim sto je SDA izgradila.
Npr. izgradjeni kilometri pruge normalnog kolosijeka u BiH:
- Tito 1032 km
- SDA 0 km
Cinjenica je da nemamo ni jednog novog km pruge, ni zeljeznicke ni tramvajske, i ovo prema hrasnici ce biti prvi novi kilometri bilo koje pruge nakon rata, neka me neko ispravi ako grijesim.
Sto se tice cesta, tu imamo ovo malo jada autoputa da je napravljeno poslije rata, to se mora priznati, ima i nesto malo magistrala i bc, ali sve u svemu napredak je minoran u poredjenju sa onim koliko je uradjeno nakon ww2 do devedesetih.
SDA je jahala na jednom ili vise nivoa vlasti od 1990. do 2023., dakle 33 godine. Tito je bio na vlasti od 1945. do 1980., odnosno 35 godina. Znaci, SDA je na vlasti u BiH otprilike koliko je Tito bio na vlasti u Jugoslaviji.
Ne znam ima li uopste smisla usporedjivati ono sto je Tito izgradio u tom periodu sa ovim sto je SDA izgradila.
- Tito 1032 km
- SDA 0 km
To je to, priblizno isti vremenski okvir, jos pri tome nakon ww2 je cijeli svijet bio u haosu i nije bilo donacija kao nakin proteklog rata, tehnologija koja sad postoji omogucava brzu gradnju nego tad, ali svejedno imamo odnos 1032 - 0.
O koristenju onoga sto smo naslijedili da ne govorimo, koliko se pruga tad koristila a koliko sad.
- Tito 1032 km
- SDA 0 km
Nije samo što ništa nije izgradila novo, nego što je rušila i uništila prethodno izgrađeno. Ta SDA
- Tito 1032 km
- SDA 0 km
E, super, eto nešto šta SDA nije ni dotakla, dakle nije ni pokvarila.
Da vidimo koliko pruge će trojka sa partnerima napraviti. Napomena trojci, danas se po Evropi normalno putuje sa brzinama oko 200-250 km/h. Negdje i brže, ali ove su uobičajene osim na lokalnim prugama.
Nije da nije pokvarila. Pruga nije odrzavana i trenutno su ogranicenja brzine izmedju Sarajeva i Zenice na dobrom dijelu 50, a na nekim mjestima i 30 km/h.
Da ne spominjem putnicki red voznje...
I ja puno ocekujem od trojke u naredne 33 godine. Ne samo nove pruge, nego i ubrzanje (rekonstrukcija) postojecih, kao i vracanje putnickog saobracaja na potreban nivo.
Vidjecemo prolazno vrijeme na pola tog vremenskog perioda (za 16,5 godina), pa cemo moci bolje usporedjivati ove dvije vlasti.
Last edited by DrugaGimnazija on 02/06/2023 17:30, edited 1 time in total.
selma 83 wrote: ↑13/05/2023 01:11
poz, ne znam Ateista jesi li u ono vrijeme pratio izgradnje, ali ima više godina, ne znam ko je vladao, da je od Ivan sedla do Konjica sve nanovo, pruga željeznička urađena. Pa dole je obnavljano uz Salakovačko jezero isto komplet. A bilo sigurno još obnova. Evo ko se sjeća neka dopuni.
Italijani... Neki dan gledam prugu u Gabela polju, ravna k'o strijela, a šine postavljene prije 5-6 godina, čini mi se, i preko njih prolaze svaki dan hiljade tona tereta, ljeti još na temperaturama oko 40C
eto, znači i taj dio. . znam za ovo od Ivan-sedla i dole Raštani da se radilo. A Ateista, pruga do mora je kako je sad jedino moguća. Sa Ivana je veliki pad. ono će biti onako i za 50 god onako. Bitno je da imamo Talgo voz, pa je lijepo. Nekog sam otpratio do voza u petak, juče, puno putnika , turista, čak neki par Portugalaca. Neobičan jezik, pa rekoh može biti samo Portugalski, ali ne kao brazilski ...pito sam ih, kažu: si portuges. Svašta! otkud? rekoh ok, bye.