UEFA Champions League

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Crvena Tifoza

#12401 Re: UEFA Champions League

Post by Crvena Tifoza »

B6Redhell wrote:
Crvena Tifoza wrote:Najjače mi je što više članak boli ove Realovce nego ljude koji navijaju za Chelsea. Mora da je neko debelo pao na kladari čim ga Messijev gol ovako svrbi. :D
crveni nemoj bogati...
kakvo je tvoje zalaganje prosle hefte bilo za PSG I neymara, ja konto mjenjas dresove, postajes novi parizanin...

Stari voli PSG od vremena Ibre tamo pa sa njim pratio malo. :wink:
Tito_i_Partija

#12402 Re: UEFA Champions League

Post by Tito_i_Partija »

Tomahawk11 wrote:Postaviš članak vezan za friško odigranu utakmicu, ono se ode do Mourinhove ere i Barse, idu gifovi iz Primere iz ko zna koje sezone....baš ne znate diskutovati :-D
Postavis clanak sa ociglednom namjerom da isprovociras navijace Barce, i onda k'o lafo ocekujes diskusiju? :lol:

Moras ti jos puno pure pojest' da bi bio dobar trol. :razz:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12403 Re: UEFA Champions League

Post by _BataZiv_0809 »

Tito_i_Partija wrote:
Tomahawk11 wrote:Postaviš članak vezan za friško odigranu utakmicu, ono se ode do Mourinhove ere i Barse, idu gifovi iz Primere iz ko zna koje sezone....baš ne znate diskutovati :-D
Postavis clanak sa ociglednom namjerom da isprovociras navijace Barce, i onda k'o lafo ocekujes diskusiju? :lol:

:lol: :lol:
°u°

#12404 Re: UEFA Champions League

Post by °u° »

Muhamed Đakmić wrote:
zomri wrote:Dobar tekst o raslojavanju unutar sadašnjeg formata LP

https://www.nytimes.com/2018/02/22/spor ... tner=IFTTT
Nemoj ovo shvatiti kao kritiku direktno tebi, a ne bih želio ni povesti još jednu od onih rasprava "domaći vs strani klubovi".

Ipak, mislim da je situacija takva zbog navijača poput vas. Ne vrijeđam nikoga, nego smatram da UEFA cijedi interes ljudi širom kontinenta za to da gledaju elitne superklubove nauštrb svojih lokalnih klubova i da kroz to samo slabi lokalne klubove.

Normalno da će najrazvijenije evropske zemlje i regije imati najjače klubove, to nema veze ni sa njihovom etikom, moralom, ni principima ili bilo čim sličnim. Danas je to sve sabijeno u novac.

Ne vjerujem ja da će se, kao što ovaj tekst nudi mogućnost, javiti tipping point. Sve dok je npr. u BiH puno više onih koji bi se nasekirali da se ukine Liga prvaka, nego da se ukine Premijer liga BiH, neće se ništa suštinski promijeniti.
Nema to nikakve veze s nama. Džaba nama interesovanje za naše lige kad dođu s menadžeri s lovom i odvedu sve što vrijedi. Sve što ima imalo talenta se prati od strane međunarodnih lovaca i nema više nikakve mogućnosti da se ti klinci zadrže koju godinu duže kod kuće i da podignu kvalitet domaće lige. Time i posjećenost utakmica, više para itd. itd. Ne možeš ljude natjerati da gledaju svašta.
Najveće razvaljivanje nas sitne buranije je počelo ukidanjem ograničenja broja stranih igrača u top ligama, kao i ukidanjem starosne granice za odlazak iz zemlje. I ovo više nije problem samo sporta nego i svega ostalog što ovdje vrijedi. Ljudi idu za parama i nema načina da se to više zaustavi. I dok se ne zaustavi to isisavanje nas sitnih neće se ništa promijeniti, a zaustavit se neće. Mi siromašni ćemo odgajati talente a bogati će kupit kajmak.
Kad pogledaš najveće igrače s ovih prostora, za koju su lovu kupljeni ovdje a koju cijenu postižu kad postanu zvijezde i ko tu lovinu pokupi sve je jasno.
Prema wikipediji Željo za Džeku dobio 25 000 eura. U Wolsburg prešao za 4 miliona, a u City za 32 milona.... I sad ti dovedi narod na stadione.
Tomahawk11
Globalni moderator

#12405 Re: UEFA Champions League

Post by Tomahawk11 »

Tito_i_Partija wrote:

Hajde dobro :D
Ma kakvi, nisam očekivao diskusiju, ali fascinantno je to vraćanje u kameno doba, ne samo na ovoj temi, nego i na ostalim, prije svega Premijer lige.
Tako i ovdje, članak govori o nečemu što se desilo prije dan-dva, odmah idu oskarovska fotka Busquetsa i Ronaldov gif sa koregrafijom :-D
AmiĐa_Idriz

#12406 Re: UEFA Champions League

Post by AmiĐa_Idriz »

Ronaldo > Messi
zomri

#12407 Re: UEFA Champions League

Post by zomri »

Muhamed Đakmić wrote:
zomri wrote:Dobar tekst o raslojavanju unutar sadašnjeg formata LP

https://www.nytimes.com/2018/02/22/spor ... tner=IFTTT
Nemoj ovo shvatiti kao kritiku direktno tebi, a ne bih želio ni povesti još jednu od onih rasprava "domaći vs strani klubovi".

Ipak, mislim da je situacija takva zbog navijača poput vas. Ne vrijeđam nikoga, nego smatram da UEFA cijedi interes ljudi širom kontinenta za to da gledaju elitne superklubove nauštrb svojih lokalnih klubova i da kroz to samo slabi lokalne klubove.

Normalno da će najrazvijenije evropske zemlje i regije imati najjače klubove, to nema veze ni sa njihovom etikom, moralom, ni principima ili bilo čim sličnim. Danas je to sve sabijeno u novac.

Ne vjerujem ja da će se, kao što ovaj tekst nudi mogućnost, javiti tipping point. Sve dok je npr. u BiH puno više onih koji bi se nasekirali da se ukine Liga prvaka, nego da se ukine Premijer liga BiH, neće se ništa suštinski promijeniti.
Ne slažem se da klubovi zaslužuju podršku samo zato što su naši. Suštinski se ništa neće promijeniti dok klubovi zajedno sa fudbalskim savezom ne shvate da su oni tu radi navijača, a ne obratno ili čak da se navijači podrazumijevaju. Isto ko što neću nužno kupiti ni naš toalet papir samo zato što je naš iako je manja rolna ili labavo namotana tako da samo daje lažni utisak da se radi o pravoj stvari.

Što se ove priče o evropskoj Superligi tiče ili što ti kažeš "domaći vs strani klubovi" parafrazirao bih Johnnyja koji reče da su "uloge već davno podijeljene i svak ide svojim putem". Htio to neko priznati ili ne, rezultati iz godine u godinu potvrđuju da je sazrilo vrijeme da se podvuče crta i udari pečat na "Novi fudbalski poredak". To će se desiti, na ovaj ili na onaj način, pod okriljem ili izvan Uefe, ma koliko mi bili za ili protiv.
ultima_palabra

#12408 Re: UEFA Champions League

Post by ultima_palabra »

Toalet papir je proizvod, fudbal je emocija... ili bi barem trebao biti.
cyprus

#12409 Re: UEFA Champions League

Post by cyprus »

Rijetke su mi goavnije pomisli od takvog 'novog fudbalskog poretka'... Meščini da bih lakše prihvatio da reptili vladaju svijetom... Doduše, niko mene ne pita, ali i niko mi ne brani da se gnušam :-D
kory_galaktikos

#12410 Re: UEFA Champions League

Post by kory_galaktikos »

Crvena Tifoza wrote:Najjače mi je što više članak boli ove Realovce nego ljude koji navijaju za Chelsea. Mora da je neko debelo pao na kladari čim ga Messijev gol ovako svrbi. :D
Ja zatego x al me sjebali na drugom polju.
Mozemo se mi zajebaavat i sve je to hu ha al ti ovo bas previse licno shvatis, imam osjecaj da bi se potukao zbog toga.
Eto mogu mislit reakcije na ovo.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#12411 Re: UEFA Champions League

Post by Velkoski »

Tomahawk11 wrote:
Tito_i_Partija wrote:

Hajde dobro :D
Ma kakvi, nisam očekivao diskusiju, ali fascinantno je to vraćanje u kameno doba, ne samo na ovoj temi, nego i na ostalim, prije svega Premijer lige.
Tako i ovdje, članak govori o nečemu što se desilo prije dan-dva, odmah idu oskarovska fotka Busquetsa i Ronaldov gif sa koregrafijom :-D
HISTORIA EST MAGISTRA VITAE!!!
zomri

#12412 Re: UEFA Champions League

Post by zomri »

ultima_palabra wrote:Toalet papir je proizvod, fudbal je emocija... ili bi barem trebao biti.
Super, onda neka je džaba ulaz na stadion.
Tomahawk11
Globalni moderator

#12413 Re: UEFA Champions League

Post by Tomahawk11 »

Neka se onda sutra niko ne pita otkud superliga sa Realom, Barsom, Bayernom, Juventusom, PSG...jer to je ono što traže široke narodne mase.
To je ono što traži Meho iz Sarajeva, Mi Song Jung iz Koreje, James Johnson iz Ohia i ide onda po onoj zaiskali se eto vam ga.
Gledam i ja lige petice, pogotovo Primeru i EPL, nešto Seriju A i urijetko Bundesligu, ali to nije nikakva prepreka da gledam i FKS, odem na stadion, podržim klub članstvom i sezonskom. Nije mi izgovor loš kvalitet, loš teren, vidi kako je kod Madrida, Manchestera, Bayerna....jer ne želim da sutra samo gledam superligu.
Ako se formira superliga i ako se desi potpuno klasno raslojavanje klubova, bojim se da ćemo gledati nacionalni šampionat amaterskog karaktera i da će nam reprezentacija biti u rangu Estonija, Latvija, Moldavija.
Charuga
Globalni moderator

#12414 Re: UEFA Champions League

Post by Charuga »

Neka naprave dvije LP, jednu neka nazovu liga bogatih, a druga neka bude za ostale ... 8-)
Muhamed Đakmić

#12415 Re: UEFA Champions League

Post by Muhamed Đakmić »

zomri wrote:
ultima_palabra wrote:Toalet papir je proizvod, fudbal je emocija... ili bi barem trebao biti.
Super, onda neka je džaba ulaz na stadion.
Ma ne, treba da bude 500 hiljada eura po osobi.

Niste svjesni kako vas muzu :D

I ne postoje više nikakve suštinske razlike između velikih klubova u ideološkom smislu, u smislu identiteta i bilo kojem drugom smislu. Novac je jedini identitet.
Tomahawk11
Globalni moderator

#12416 Re: UEFA Champions League

Post by Tomahawk11 »

Onda neće biti zanimljivo :roll:
Imaš tako u košarci, Euroliga gdje je 16 najboljih i to su sve top klubovi.
Imaš LP gdje se takmiče ostali, ali nije to to.
Puno je bolje bilo Euroliga i ULEB kup.
Charuga
Globalni moderator

#12417 Re: UEFA Champions League

Post by Charuga »

Nisam ni rekao da će biti zanimljivo, ali će barem ispuniti dugogodišnji cilj i odvojiti buraniju od bogatih. Samo umjesto 16 neka nađu više klubova i neka se igraju.
zomri

#12418 Re: UEFA Champions League

Post by zomri »

Mislim da niko nije za to da postoje neke zatvorene lige u koje ne može niko ući. Ovo sada što imamo isto tako nema puno smisla. Drugu ekipu portugalske lige, jedno vrijeme pete evropske lige, natambura četvrti u engleskoj sa 5-0. Bešiktaš isto dobije porciju od Bayerna itd. Sve je više ljudi kojima to nije interesantno.

A što se naših najboljih klubova tiče oni svoj evropski uspjeh trebaju graditi prirodno kroz takmičenje prilagođeno njima, neka regionalna divizija ili slično tome.
Logovan

#12419 Re: UEFA Champions League

Post by Logovan »

zomri wrote:Mislim da niko nije za to da postoje neke zatvorene lige u koje ne može niko ući. Ovo sada što imamo isto tako nema puno smisla. Drugu ekipu portugalske lige, jedno vrijeme pete evropske lige, natambura četvrti u engleskoj sa 5-0. Bešiktaš isto dobije porciju od Bayerna itd. Sve je više ljudi kojima to nije interesantno.

A što se naših najboljih klubova tiče oni svoj evropski uspjeh trebaju graditi prirodno kroz takmičenje prilagođeno njima, neka regionalna divizija ili slično tome.
Pa šta očekuješ života ti? :-) Logično je i bilo da će ih lagano razvaliti.

Odvajanje najbogatijih klubova je totalna glupost.
Muhamed Đakmić

#12420 Re: UEFA Champions League

Post by Muhamed Đakmić »

zomri wrote:Mislim da niko nije za to da postoje neke zatvorene lige u koje ne može niko ući. Ovo sada što imamo isto tako nema puno smisla. Drugu ekipu portugalske lige, jedno vrijeme pete evropske lige, natambura četvrti u engleskoj sa 5-0. Bešiktaš isto dobije porciju od Bayerna itd. Sve je više ljudi kojima to nije interesantno.

Volio bih da vidim to vaše uživanje kad svake sezone budete gledali iste evropske utakmice :D
zomri

#12421 Re: UEFA Champions League

Post by zomri »

Logovan wrote:

Pa šta očekuješ života ti? :-) Logično je i bilo da će ih lagano razvaliti.

Odvajanje najbogatijih klubova je totalna glupost.
Druže, ovo je osmina finala Lige prvaka a ne pretkvalifikacije.
Muhamed Đakmić

#12422 Re: UEFA Champions League

Post by Muhamed Đakmić »

Pa najpoštenije je ukinuti naziv Liga prvaka, jer ovo odavno već nije Liga prvaka :D

I interesantno, kad je zapadnim klubovima data moć odlučivanja i brojnost u takmičenju, istočni su prestali biti kompetitivni.
ultima_palabra

#12423 Re: UEFA Champions League

Post by ultima_palabra »

Jedino United smanjuje razliku između bogatih i siromašnih :lol:

Mourinho borac protiv modernog fudbala... kako napraviti da ekipa od 500 miliona izgleda kao ona od 5 :mrgreen:
Charuga
Globalni moderator

#12424 Re: UEFA Champions League

Post by Charuga »

Muhamed Đakmić wrote:Volio bih da vidim to vaše uživanje kad svake sezone budete gledali iste evropske utakmice :D
:thumbup:
Muhamed Đakmić

#12425 Re: UEFA Champions League

Post by Muhamed Đakmić »

I još nešto da dodam, fudbal je ogromnu transformaciju doživio devedesetih, a zacementirao je stanje u posljednjih 5-10 godina.

Jedan Dortmund nije kompetitivan na tržištu, Dortmund koji je uvijek imao fin model: Kupi jeftino, prodaj skupo.

Ne treba ni govoriti o Sevilli npr.

Donedavno se u fudbalu nedostatak novca mogao nadoknaditi tipovima poput Monchija, sada je to nemoguće. Monchi bi u Manhcester Cityju potrošio sto miliona eura manje od Guardiole.

Dakle, takmičenja nema, globalni superklubovi su zacementirani, a tu nema mjesta ni za Italijane, za Liverpool, vjerovatno ni Arsenal... ta skupina superklubova se može samo smanjivati kako bude vrijeme odmicalo, dok ih ne ostane 4-5.

Takmiče se u povećanju prihoda kao Amerika i SSSR u hladnom ratu u naoružavanju. Uništavaju karijere desetina igrača i pričaju o nekakvim vrijednostima.
Post Reply