pasha078 wrote:
Moguce da bi bilo isto, ali ja bih to jednako osudio. No ima jedno malo malo 'ali'. Da je vojska preuzela (i da rascistimo odmah, nema ovdje nekog veceg gulenovskog uticaja, ovaj puc su organizovali kemalisti i sekularisti, identican je predhodnim pucevima), bili bi prilicno ovisni o EU i US i podlozni njihovom uticaju da se umanje krsenja ljudskih prava. Ako sumnjas u to, upravo je uticaj EU i US na tursku vojsku omogucio uspon Erdogana pocetkom 2000 tih, inace bi on zavrsio kao prethodnici ranije, kad je vojska bila u puno boljem stanju za takav poduhvat.
A sad ovi komentari o Siriji, Libiji i sl, a zar vec nije? Turska je jako podijeljeno drustvo, oko pola stanovnistva ga ne podrzava. U kurdskim teritorijama i za Kurde, Turska je vec Libija. Za liberalne i progresivne Turke koji strahuju od policije za ono sto su rekli ili koju knjigu citaju, da li je za njih mir i blagodat? Ali naravno, kao Bosnjo drzi toljagu, to vise nije tlacenje i sve je divno i krasno.....
Da shvatis kakva je Turska blagodet stavi se u cipele Kurda, gulenista, sekularista..... Ja ne zna ni ko je taj Gulen a i hebe mi se, ali nije u redu da te hapse samo ako podrzavas odredjenog aktera. A to ovdje rade.
Mozda Turska nije Sirija u toj mjeri jos, ali Erdo ubrzano rani da postane.
Samo, eto, ovo je dobar razvoj situacije za susjede Turske. Dozivjeli su strasan udarac, trebat ce im vremena da se oporave... Posebno je prodisala Sirija jer je pomoc za umjerene i ekstremne dzihadiste itekako splasnula. I to se odmah vidi na terenu. Kurdske snage napreduju i zauzimaju kompletnu granicu Turske sa Sirijom. Turci vise ne komentarisu, cak i ne granatiraju, sto su ranije redovno radili provokaze radi i kako bi malo usporili napredovanje. Sada niti komentarisu niti djeluju.
Za samu Tursku ovo je tezak udarac. Turska se postepeno islamizira, namece se jedna ideologija koju je pozeljno slijediti kako bi se napredovalo u karijeri... A poznato je, makar u danasnjem vremenu, da samo slobodna drustva mogu iznjedriti velike stvaraoce. Diktatura i represivni sistem nisu inspirativni za genijalne pojedinice. Genijalce inspirise sloboda.
Najebat ce manjine i neistomisljenici. Jbg. Nije da nisu navikli. Al' nece ni to dovijeka. Svakom silniku i okupatoru je dosao kraj, doci ce i Turcima.
Gasi svjetlo Redzepe Tajipe!