Sirija vol. 2

Locked
GandalfSivi

#123776 Re: Sirija vol. 2

Post by GandalfSivi »

Young Erotica wrote:
GandalfSivi wrote:
Meni je pravo smijesno, ne mozda ova slika ali na slican fazon, kada se postavljaju slike lidera koji su otisli iz politickog zivota a Asad je jos uvijek tu. Znaci, slavi se diktatura lika koji moze biti na vlasti do kraja zivota, dok se smije ljudima koji su odradili svoje mandate i povukli se. I nikome nije cudan taj sistem vrijednosti, jer svi ovdje na forumu su “demokrate”...
I meni je isto smešno kako je Saudijska Arabija demokratija kroz prizmu USA politike a Sirija je eto diktatura.
Jarane, ti su jos gori, nije meni problem ih prozvati. Ali jedno zlo ne cini drugo dobro...
muhafuca

#123777 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

The 51st State wrote:
muhafuca wrote:
jefff wrote:Sirija prije dinastije Asad: Nevjerovatni podaci za koje niste znali.

http://saff.ba/sirija-prije-dinastije-a ... ste-znali/
od 60e - do 70e vladavina Ba'ath partije - znaci oni su zaslusni za period blagostanja Sirije.

Jel ovo Saaf zagovara da Sirija treba da bude pod vladavinom Ba'ath partije samo da je problem licno u Assadu.

Dalje - 67e bio prvi okrsaj sa Izraelom - 73e rat Egipta i Sirije protiv Izraela - nakon cega se mjenja totalno stav zapada prema Siriji

razne sankcije i blokade su na snazi.

76e Sirija se ukljucuje u civilni rat u Libanu koji je djelocno okupirao a djelomicno stavio pod svoju kontrolu Izrael putem krscanskih milicija

Sirija dolazi pod jos vecu blokadu i izolaciju u ekonomskom smislu.

krajem 70ih Muslim Brotherhood pokusava Islamisticki prevrat u Siriji i dolazi do kratkog civilnog rata - koji jos vise osiromasuje zemlju.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Eto malo radi kontexta onako - ali drago mi je da je bar Saff skontao

da bez obzira na sve Ba'ath Partija je bila uvijek pravo rjesenje za Siriju

To ili da nije trebalo pratiti (bratski?) Egipat u ratu protiv Izraela - nema trece

Ovi vehbosi pravo vole Izrael nesto :-)
Kakv si TI patetican izvrtavac napisnog, hladno krenes od neceg sto nije ni napisano u tekstu I guslaj suplju
? mozes malo elaborirat sta te je pogodilo.

Uporedio autor dva perioda - ja dao malo kontexta koji on nije dao - i sta je problematicno?
Young Erotica

#123778 Re: Sirija vol. 2

Post by Young Erotica »

GandalfSivi wrote: Jarane, ti su jos gori, nije meni problem ih prozvati. Ali jedno zlo ne cini drugo dobro...
Ma mozemo ih mi prozivati ovde koliko hoćemo mi smo nebitni. Ono sta je činjenica je da je USA puna dvostrukih aršina, jedni mogu a drugi ne mogu i mi ćemo da određujemo ko šta sme.

A te slike su sprdnja, kao Asad must go curse.
muhafuca

#123779 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

GandalfSivi wrote: Meni je pravo smijesno, ne mozda ova slika ali na slican fazon, kada se postavljaju slike lidera koji su otisli iz politickog zivota a Asad je jos uvijek tu. Znaci, slavi se diktatura lika koji moze biti na vlasti do kraja zivota, dok se smije ljudima koji su odradili svoje mandate i povukli se. I nikome nije cudan taj sistem vrijednosti, jer svi ovdje na forumu su “demokrate”...
stoji - mada ako pogledas barem ovu sliku - samo ce se Merkelove i mozda (upitno) Obame ljudi pozitivno (koliko toliko) sjecati

svi ostali su bivsi lideri na koje prate manji ili veci skandali ili korupcija i slicno i niko se ni dvaput nece ocesati za njima.
Last edited by muhafuca on 20/12/2018 16:59, edited 1 time in total.
GandalfSivi

#123780 Re: Sirija vol. 2

Post by GandalfSivi »

Young Erotica wrote:
GandalfSivi wrote: Jarane, ti su jos gori, nije meni problem ih prozvati. Ali jedno zlo ne cini drugo dobro...
Ma mozemo ih mi prozivati ovde koliko hoćemo mi smo nebitni. Ono sta je činjenica je da je USA puna dvostrukih aršina, jedni mogu a drugi ne mogu i mi ćemo da određujemo ko šta sme.
Apsolutno se slazemo, malo AIPAC, malo nafta, malo glasovi na Floridi, istorija pravljenja banana republika, ali opet postoje glasovi koji se javno bore protiv licemjerja, nekada uspiju, nekada ne, barem nikome ne fali glava zbog borbe i politika se promijeni s vremena na vrijeme.

E sad zamisli odredjene likove ovdje na forumu da tako nesto napisu o Rusiji, ili gluho bilo Iranu. Otkazi bi letili iste sekunde...
GandalfSivi

#123781 Re: Sirija vol. 2

Post by GandalfSivi »

muhafuca wrote:
GandalfSivi wrote: Meni je pravo smijesno, ne mozda ova slika ali na slican fazon, kada se postavljaju slike lidera koji su otisli iz politickog zivota a Asad je jos uvijek tu. Znaci, slavi se diktatura lika koji moze biti na vlasti do kraja zivota, dok se smije ljudima koji su odradili svoje mandate i povukli se. I nikome nije cudan taj sistem vrijednosti, jer svi ovdje na forumu su “demokrate”...
stoji - mada ako pogledas barem ovu sliku - samo ce se Merkelove i mozda (upitno) Obame ljudi pozitivno (koliko toliko) sjecati

svi ostali su bivsi lideri na koje prate manji ili veci skandali ili korupcija i slicno
Ma sve okay, nebitan razlog zbog kojeg su otisli, poenta je da zive u drustvima gdje nakon odredjenog vremena odes. A ovdje se slave Asad, Putin i mule, i sve u ime demokratije...
Young Erotica

#123782 Re: Sirija vol. 2

Post by Young Erotica »

GandalfSivi wrote:
E sad zamisli odredjene likove ovdje na forumu da tako nesto napisu o Rusiji, ili gluho bilo Iranu. Otkazi bi letili iste sekunde...
Znam svako svoje slepo prati, ja sam u sukobu izmedju Ukrajine i Rusije na strani ukrajinaca, stvar principa iako to većina mojih sunarodnika ne razume i čude mi se kad to kazem, slepo podrzavaju ruse a ne kapiraju da sami sebi uskaču u stomak.

Rusija i Amerika imaju isti odnos prema drugima, doduše razlika izmedju drustvenog uredjenja je prevelika. Amerika jeste raj u odnosu na Rusiju za običnog čoveka ali to im ne daje za pravo da druge tlače i maltretiraju.
muhafuca

#123783 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

GandalfSivi wrote:
muhafuca wrote:

svi ostali su bivsi lideri na koje prate manji ili veci skandali ili korupcija i slicno
Ma sve okay, nebitan razlog zbog kojeg su otisli, poenta je da zive u drustvima gdje nakon odredjenog vremena odes. A ovdje se slave Asad, Putin i mule, i sve u ime demokratije...
OK mozemo mi sad otvoriti onda i usporedbu sistema i dali su ovi na zapadu bas pravi ekvivalenti Asad-a Putin-a itd

koji drze vlast u svojim zemljama.

Ovi na zapadu se vrte i mjenjaju jer je takav sistem al pravu vlast drze korporacije i individue koje podupiru kampanje ovih marioneta.

Al to je vec tema za neku drugu emisiju - Demokratija je "smoke and mirrors" - ako nemas pare ili nekog sa parama da te gura u kampanji

nikad neces pobjediti na izborima - a cim uzmes od nekog pare - duzan si mu i njegov si igrac - ako mu ne valjas pogurat ce on nekog drugog parama itd

Tako da ne drzis ti stvarnu vlast u svojim rukama - kao sto drze ovi iz autokratskih sistema.

Ma moze se o tome nadaleko i nasiroko al hajde sad .............
GandalfSivi

#123784 Re: Sirija vol. 2

Post by GandalfSivi »

Jebiga, ti bas ode duboko, da ne idemo tamo, ali slazemo se donekle...
sarajevoxxxx

#123785 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Direktor najvećeg pro-režimskog portala u Damasku “Dimeshq now” Vesam Al Tajr je i dalje u zatvoru ili ba nepoznatoj lokaciji , a portal koji ima 2,5 miliona pratitelja je od utorka prestao objavljivati vijesti.

https://m.facebook.com/dimashq.now/
Young Erotica

#123786 Re: Sirija vol. 2

Post by Young Erotica »

GandalfSivi wrote:Jebiga, ti bas ode duboko, da ne idemo tamo, ali slazemo se donekle...
:thumbup:

Opa sad sam ukapirao da nisi meni odgovorio. :lol:
GandalfSivi

#123787 Re: Sirija vol. 2

Post by GandalfSivi »

Young Erotica wrote:
GandalfSivi wrote:Jebiga, ti bas ode duboko, da ne idemo tamo, ali slazemo se donekle...

Ma moze i tebi (opet dubioza). Amerika je jako kompleksna drzava, sa svim svojim checks and balances, Rusija bas i nije, ali ni jednima ni drugima nije maslo za ramazana...
Last edited by GandalfSivi on 20/12/2018 17:15, edited 1 time in total.
The 51st State

#123788 Re: Sirija vol. 2

Post by The 51st State »

@mihafuca,

Uzeo si samo 10 godina vladavine basista i napravuo konstrukt, u teksto fino pise do 1970, a ne od 1960 i 1970. Dakle svjesno si slagao ne bi li opravdao pogubnuost vlasti familije assad po narod sirije.
GandalfSivi

#123789 Re: Sirija vol. 2

Post by GandalfSivi »

The 51st State wrote:@mihafuca,

Uzeo si samo 10 godina vladavine basista i napravuo konstrukt, u teksto fino pise do 1970, a ne od 1960 i 1970. Dakle svjesno si slagao ne bi li opravdao pogubnuost vlasti familije assad po narod sirije.
Ovaj je ubjedljivo najgori na forumu :izet: :D
sarajevoxxxx

#123790 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Navodno na vojnom aerodromu Al Mezze traje sastanak između režima i SDF-a, na kojem se pregovora o predaji teritorije koja je pod kontrolom SDF-a režimu, zauzvrat režim bi Kurdima pružio potrebnu zaštitu od Turaka.
Young Erotica

#123791 Re: Sirija vol. 2

Post by Young Erotica »

GandalfSivi wrote:
Young Erotica wrote:

Ma moze i tebi (opet dubioza). Amerika je jako kompleksna drzava, sa svim svojim checks and balances, Rusija bas i nije, ali ni jednima ni drugima nije maslo za ramazana...
Ma znam ali ja se trudim da gledam na to sto jednostavnije, hoćemo da se rešimo diktatura na Bi ok daj da ih pometemo sve od Sirije preko SA do dole poslednje oil lord drzave, prvi bi podrzao USA.
muhafuca

#123792 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

The 51st State wrote:@mihafuca,

Pa dobro - do 60e je bila vojna diktatura - marionetska drzava pod blagoslovom Sovjetskog Saveza - kao indirektan rezultat Suezke krize.

De daj period koji je zasluzan za blagostanje u kojoj se Sirija nasla u 70im (kojih se autor sa sjetom sjeca)

Pa nije problem - da vidimo ko je to zasluzan za zlatne 70e ako vec nije Ba'ath Partija koja vlada od 60ih
Last edited by muhafuca on 20/12/2018 17:27, edited 1 time in total.
zrakomlat

#123793 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

rajv0sa wrote:Danas :mrgreen:
Image
sultane :cry: zar i ti zaluta siitskim stazama revolucije. ko da gledam, dogodine na Taksimu masovno samobičevanje :shock:
The 51st State

#123794 Re: Sirija vol. 2

Post by The 51st State »

Gubis se ko abdest..., Do 70 su svi Iz prethodnih epoha zasluzni jer jelte trebalo je te pozicije dostici, a za krah je zasluzan klan Assad I onda imate obraza skribomanisati o progresivi istih, samo mi reci da je mlijeko crno I da se osvrcem vise.
GandalfSivi

#123795 Re: Sirija vol. 2

Post by GandalfSivi »

Young Erotica wrote: Ma znam ali ja se trudim da gledam na to sto jednostavnije, hoćemo da se rešimo diktatura na Bi ok daj da ih pometemo sve od Sirije preko SA do dole poslednje oil lord drzave, prvi bi podrzao USA.
To cemo kad nam Bernie bude predsjednik...
zrakomlat

#123796 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

Sirija prije dinastije Asad: Nevjerovatni podaci za koje niste znali.

zaista nevjerovatno da su bili po svemu broj jedan sto se tice harapa. pa i sad su, i sad imaju bolji kulturni zivot i obrazovanije ljude od većine arapskih zemalja

-Sirijski pasoš važio je kao jedan od najrespektabilnijih arapskih pasoša u svijetu. :D
-Kada je upitanju ljudski resurs, kadrovi iz Sirije bili cijenjeni širom svijeta, naročito u arapskim zemljama. :D
-Prema stepenu socijalnog i kulturnog razvoja Sirija je bila broj jedan u arapskom svijetu :D

De nek neko postavi šta je sve Libija imala pod Gadafijem, dzaba stan i 50 milja dolara za vjencanje, pola prosjecne plate dok cekas posao :D

A jeste li znali da se moglo na klupama spavati u jednoj drzavi :D
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#123797 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

GandalfSivi wrote:To cemo kad nam Bernie bude predsjednik...
Do tada...

Image

Ljubiti dupe Saudima i kreštati Assad must go.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#123798 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

zrakomlat wrote:...
Pet para ne treba davati na tekstove analfabeta iz Saffa.

Image
Image
Image

To su likovi koji su najpoznatijeg sirijskog vladinog novinara proglasili srpskim dobrovoljcem.

Više konji znaju o Siriji nego taj polusvijet.
Young Erotica

#123799 Re: Sirija vol. 2

Post by Young Erotica »

zrakomlat wrote:
Sirija prije dinastije Asad: Nevjerovatni podaci za koje niste znali.

zaista nevjerovatno da su bili po svemu broj jedan sto se tice harapa. pa i sad su, i sad imaju bolji kulturni zivot i obrazovanije ljude od većine arapskih zemalja

-Sirijski pasoš važio je kao jedan od najrespektabilnijih arapskih pasoša u svijetu. :D
-Kada je upitanju ljudski resurs, kadrovi iz Sirije bili cijenjeni širom svijeta, naročito u arapskim zemljama. :D
-Prema stepenu socijalnog i kulturnog razvoja Sirija je bila broj jedan u arapskom svijetu :D

De nek neko postavi šta je sve Libija imala pod Gadafijem, dzaba stan i 50 milja dolara za vjencanje, pola prosjecne plate dok cekas posao :D

A jeste li znali da se moglo na klupama spavati u jednoj drzavi :D
Ovo sam ja hteo da napišem ali sam shvatio da je uzalud :lol:
muhafuca

#123800 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

The 51st State wrote:Gubis se ko abdest..., Do 70 su svi Iz prethodnih epoha zasluzni jer jelte trebalo je te pozicije dostici, a za krah je zasluzan klan Assad I onda imate obraza skribomanisati o progresivi istih, samo mi reci da je mlijeko crno I da se osvrcem vise.
pa od 2 svjetskog rata su bili redosljedom - Francuska marionetska vlada, Vojna diktatura pod okriljem Sovjetskog saveza, pa Ba'ath Partija.

To je period za kojim Saaf (i ti izgleda) placete

Od 67 pa do danas Sirija je u konstantnim sukobima sa Izraelom - samim tim i u sukobu sa Zapadom pa je normalno da kvalitet zivota opada

zbog blokada i sankcija.

Jedini logican zakljucak je onda - da je Saaf OK sa diktaturom kao oblikom vladavine (jer je to jedini oblik vladavine koji je u Siriji ikad postojao od 2SR)

ali da je kritican prema odnosu Sirije prema Izraelu jer je to odluka koja je dovela do pada kvaliteta zivota u Siriji.

Znaci Saaf zagovara dobre odnose sa Izraelom - vjerovatno po ugledu na ostale diktature iz regina kao sto su Saudija Emirati i slicni.

To je jedini logican zakljucak.
Last edited by muhafuca on 20/12/2018 17:46, edited 1 time in total.
Locked