Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
astala_vistala

#12376 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by astala_vistala »

Ne mogu naci info, jel moguće za civile da koriste m17 do Mostara jer vidio sam da su nesto pustali?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#12377 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bobi »

Od 19:00 do 7:00 ujutro.
astala_vistala

#12378 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by astala_vistala »

Bobi wrote: 14/10/2024 09:04 Od 19:00 do 7:00 ujutro.
Hvala.
Garava Devojka

#12379 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Garava Devojka »

Na svakoj platnoj listi ima 0,5% da se izdvaja za prirodne nesreće.

Pa gdje su pare?
Posebnu naknadu za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća plaćaju sva fizička i pravna lica i državni organi svih nivoa vlasti u Federaciji BiH od osnovice za uplatu ove naknade koju čini neto plaća umanjena za porez na dohodak kao i dohodak od drugih samostalnih djelatnosti.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/novac-z ... /241011136
Njanjavi

#12380 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Njanjavi »

Nije mi zao nikoga ako cemo iskreno.
Dobar dio tog stanovnistva je znao vrlo dobro i ko im od seoskih lola i sumara sjece sumu iznad glave al zauhar par metara drva za sutnju jelde.
Dobar dio tog stanovnistva kad raja iz drugih krajeva zemlje dodje dole protestvovat zbog dizanja mini hidroelektrana doslovno oce da bije narod krampovima jerbo im remete protesti seoske talove.
Przne i frljacaju u rjeku cjeli zivot.
Znaju i ciji je kamenolom i doslovno sute decenijama dok mu iznad glave rade.
I meni sad treba kao bit zao nekog od njih poslje ovoga?
Sto je najludje od svega, obnavljace kuce na istim mjestima ko da gledam.
Jerbo to njihova zemlja znate, ono je ratovalo za tu zemlju, jbala ga zemlja...
DaysleepeR

#12381 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by DaysleepeR »

Garava Devojka wrote: 14/10/2024 10:17 Na svakoj platnoj listi ima 0,5% da se izdvaja za prirodne nesreće.

Pa gdje su pare?
Posebnu naknadu za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća plaćaju sva fizička i pravna lica i državni organi svih nivoa vlasti u Federaciji BiH od osnovice za uplatu ove naknade koju čini neto plaća umanjena za porez na dohodak kao i dohodak od drugih samostalnih djelatnosti.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/novac-z ... /241011136
Pa kako gdje su, nije pomozi.ba platio ni gorivo za helikoptere prvi dan, ni gorivo za mašine OSBIH koje su odmah došle, niti je platio popravak puta, ni raščišćavanje...
Stotinu tu stvari ima koje se plaćaju iz ovih para
dixi5

#12382 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by dixi5 »

Njanjavi wrote: 14/10/2024 11:15 Nije mi zao nikoga ako cemo iskreno.
Pa vidi, apsolutno. Svi mi smo krivi, ti, ja, pa i oni kojih nema. Samo sto je problem sto sutra kad se tebi desi, isto ces biti ti kriv.

Hajde reci da nemas nerijesen problem u svojoj mahali? Zasto ne kampujes pred nadleznim i trazis da se rijesi? Dignes ruke kao i svi mi.. Za to ne znam sta je rjesneje.
Garava Devojka

#12383 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Garava Devojka »

Njanjavi wrote: 14/10/2024 11:15
Na mjestu gdje su kuće bile može samo honđo kamenolom proširit a mještani će dobit neku kolektivnu agendu(Stambena zgrada uz potpis ugovora malim slovima da se odriču zemlje u korist toga i toga).

Sad kad znaju da niko neće biti uhapšen i da odgovara biće i šamara ovima što su im kuće nestale.

Evo im izlaza https://www.klix.ba/biznis/privreda/pro ... /241014073
dječak sa šibicama

#12384 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by dječak sa šibicama »

Dobar dio tog stanovnistva je znao vrlo dobro i ko im od seoskih lola i sumara sjece sumu iznad glave al zauhar par metara drva za sutnju jelde.
Dobar dio tog stanovnistva kad raja iz drugih krajeva zemlje dodje dole protestvovat zbog dizanja mini hidroelektrana doslovno oce da bije narod krampovima jerbo im remete protesti seoske talove.
Konacno da neko i ovo kaze.

Mislim meni je zao jer mrtvi su ljudi, gdje necu zaliti. Mozda su ti ljudi nevini, ko zna.

Ali generalno, nije mi zao naroda, svi ucestvuju u kriminalu na svoj nacin. Metar drva, nisani za mezar, donacija ova ona, prodaju se kriminalcima za sitnu paru.
Cijeli sistem je korumpiran, od nane i dede do ministra.

Pljuste optuzbe da su gssovci otjerani, da Solakovci pse nisu htjeli pustiti na popriste, sad se vec govori i da su neke mozda mogli spasiti ali nisu, niko iz FUCZ nece odgovarati. Vlasnik nelegalnog kamenoloma nije uhapsen, kofol razgovarali sa njim. Jesu li ga kafom bar ponudili.
skafiskafsnjak

#12385 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by skafiskafsnjak »

Kako ti znas da su sutili i da su odobravali? Jel imas neke konkretne informacije ili ono , neko rekao?

U tebe je citav zivot po ps-u? Nikad nikakvo pravilo nisi „zaobisao“?
Izjava da ti nije ljudi zao je odvratna…. Ovo niko ne zasluzuje. Pogotovo ne jer sam siguran da niko od ovih nije imao korist od kamenoloma ili sume.
Garava Devojka

#12386 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Garava Devojka »

skafiskafsnjak wrote: 14/10/2024 12:42 Pogotovo ne jer sam siguran da niko od ovih nije imao korist od kamenoloma ili sume.
ITEKAKO su svi imali korist od metra drva, nišana za spomenik do vila, vikendica, auta, droge, keša, kuravi, kupovine nekretnina(čitaj stanovi vjerskim i policijskim službenicima i političarima itd)

Javno obznanjeno šta su radili i opet ima likova koji pričaju šuplje priče.

12% ŠUMA IZGORILO U POŽARIMA, NEK JE 30% posječeno kuda to idemo?

Last edited by Garava Devojka on 14/10/2024 13:08, edited 1 time in total.
zposao

#12387 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by zposao »

Izjava da mi nije žao je malo radikalna jer ima nevinih poginulih ljudi, ali se slažem u globalu sa porukom da smo svi smo mi krivi za sve.

To jest, ne možeš reći kriva je "država" ili kriva je "vlast". Pa svi mi smo ta ista država i mi biramo vlast.

Svaki put kad vidiš da neko baca smeće u rijeku, podmićuje državnog službenika, ilegalno siječe šumu, tuče ženu, itd i okreneš glavu na drugu stranu ti postaješ dionik toga.

Mi smo premreženi korupcijom, ona je način našega života. Bez nje ne bi znali živjeti. Mi se ponosimo time koliko ljudi znaš da ti "završe nešto" što bi normalnim kanalima trajalo vječnost.

U nas su ljudi koji izigraju zakon "sposobni" a oni koji se drže zakona "levati".
Njanjavi

#12388 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Njanjavi »

skafiskafsnjak wrote: 14/10/2024 12:42
Kako ti znas da su sutili i da su odobravali? Jel imas neke konkretne informacije ili ono , neko rekao?

U tebe je citav zivot po ps-u? Nikad nikakvo pravilo nisi „zaobisao“?
Izjava da ti nije ljudi zao je odvratna…. Ovo niko ne zasluzuje. Pogotovo ne jer sam siguran da niko od ovih nije imao korist od kamenoloma ili sume.
Naravno da nije kod mene sve po ps. Krao sam sumu i ja jarane.
Al zivjeo sam i na selu i znam kako hodaju ti seoski talovi.
Znam kako przne svoj habitat, sta i kako frljacaju u rjeke.
Svaki seljak zna preko kojeg šumara ko smije rezat i kolko i gdje.
Tako da ta prica kako nisu znali ko i kolko reze i kuda je prica za malu djecu.
Zivis tu druze cjeli zivot.
Gledas kamione i kamione kako prolaze, rezu, odvoze, gledas kamenolom iznad glave, al se prodas za mrvice jerbo ti je neko iz kuce zaposlen kao sofer kamiona ili radnik kamenoloma.
Za par metara drva cjelo selo usutkas.
E tu je problem.
A iznad svega je problem nicanje tih mini hidroelektrana i mahom domaci hoce da biju ljude kad odu dole protestvovat.
Jerbo majmunu draze par hiljada u dzepu nego kad mu se prica da to nije ok da se radi i da je opasno.
Nije se rodio druze ko je prirodi isao uz nos.
Voda je to.
Najlakse se iscudjavat sad poslje svega odakle tolka voda.
Od silnih brana druze i opstrukcija prirodnih tokova koje smo mi ljudi pojebali.
I desavace se jos ovoga samo polako.
Sve dok smo ovakvi i treba da se dešava.
skafiskafsnjak

#12389 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by skafiskafsnjak »

Garava Devojka wrote: 14/10/2024 13:00
skafiskafsnjak wrote: 14/10/2024 12:42 Pogotovo ne jer sam siguran da niko od ovih nije imao korist od kamenoloma ili sume.
ITEKAKO su svi imali korist od metra drva, nišana za spomenik do vila, vikendica, auta, droge, keša, kuravi, kupovine nekretnina(čitaj stanovi vjerskim i policijskim službenicima i političarima itd)

Javno obznanjeno šta su radili i opet ima likova koji pričaju šuplje priče.

12% ŠUMA IZGORILO U POŽARIMA, NEK JE 30% posječeno kuda to idemo?

Ma cekaj malo.
Ljudi koji su poginuli…. Jel imas dokaz da je neko od njih imao korist? Da je neko sumu sijekao? Evo ja za 15 njih mogu tvrditi da nisu. Neke sam bas dobro poznavao.

Pricam o poginulim ljudima a ne o politicarima i lokalnim mocnicima. Takvi su vikendice hajrovali.
Garava Devojka

#12390 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Garava Devojka »

skafiskafsnjak wrote: 14/10/2024 13:12
Ljudi koji su poginuli…. Jel imas dokaz da je neko od njih imao korist? Da je neko sumu sijekao? Evo ja za 15 njih mogu tvrditi da nisu. Neke sam bas dobro poznavao.
ajde bolan postoje snimci kako sjeku šumu, podmeću požare, i kako mještani tovare i pilaju drva i raznose po selu, pravili svi zajedno pristup kamenolomu da mogu mašine i dajcevi ući da odvoze kamen i dovoze šut.

niđe klime na kući nije bilo, eto grijali se na plin.

svi odreda ama baš svi su imali korist ne pišem o političarima, načelniku, vjerskim službenicima već mještanima sela zlate i ostalih sela.
skafiskafsnjak

#12391 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by skafiskafsnjak »

Garava Devojka wrote: 14/10/2024 13:17
skafiskafsnjak wrote: 14/10/2024 13:12
ajde bolan postoje snimci kako sjeku šumu, podmeću požare, i kako mještani tovare i pilaju drva i raznose po selu, pravili svi zajedno pristup kamenolomu da mogu mašine i dajcevi ući da odvoze kamen i dovoze šut.

niđe klime na kući nije bilo, eto grijali se na plin.

svi odreda ama baš svi su imali korist ne pišem o političarima, načelniku, vjerskim službenicima već mještanima sela zlate i ostalih sela.
Gdje su ti snimci?
Na Donju Jablanicu mislim. Za Zlate ne znam.

Uostalom, neko ko je gore mozda i radio, nije mogao znati sta se moze desiti.
Najveci krivac za ovo je onaj ko je dao dozvolu, ako je dao. A ako nije, onda je kriv jer nije zaustavio to.
Garava Devojka

#12392 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Garava Devojka »

skafiskafsnjak wrote: 14/10/2024 13:19

Gdje su ti snimci?
pitaj same mještane koji su sve snimali, a ne vidjeh i ne dođe mi do ušiju da je ijedan osudio, pokazo prstom na honđu i šabanovića pa i neće!
Garava Devojka

#12393 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Garava Devojka »

Gdje su ti snimci?

pitaj hujdure, maksumiće i žuljeviće i zahiroviće :skoljka:
skafiskafsnjak

#12394 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by skafiskafsnjak »

Garava Devojka wrote: 14/10/2024 13:31

Gdje su ti snimci?

pitaj hujdure, maksumiće i žuljeviće i zahiroviće :skoljka:
To nijedno prezime nema neko ko je poginuo. Za jednog covjeka znam 10000% da se zalio nadleznima za to sranje gore.

Ja sam samo odgovorio da je odvratno napisati da ti poginulih nije zao….

Isto da kazem da mi ne bi bilo zao pola Sarajeva jer je x kuca napravljen bespravno, u raznim padinama gdje ti treba planinska oprema da se popenjes.
Garava Devojka

#12395 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Garava Devojka »

skafiskafsnjak wrote: 14/10/2024 13:36

To nijedno prezime nema neko ko je poginuo. Za jednog covjeka znam 10000% da se zalio nadleznima za to sranje gore.

zajebaješ, pito si za donju jablanicu eto ti prezimena pa ih upitaj za šumu i kamenolom i mini hidroelektrane, nađi i šaćira buturovića ako je živ, otiđi u udruženje rvi jablanica, udruženje penzionera jablanica pitaj odakle su drva dolazila.
NediM17

#12396 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by NediM17 »

Našli su i posljednju nestalu osobu iz D. Jablanice.
Garava Devojka

#12398 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Garava Devojka »

evo oglasio se i imam i proglasio ih sve šehidima i već u planu ima frajko spomen sobu dakle vispren zna gdje lova udara dok je friško i vruće.

https://www.avaz.ba/vijesti/globus/9340 ... ovo-prodje
enko 1964
Grijem se na: južnu konekciju

#12399 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by enko 1964 »

Malo li je što su ljudi izginuli i što su preživjeli ostali bez svega nego treba neka forumska šuša da pljuje po njima.
Za nepovjerovati je koliko dušmana ovaj narod ima po forumu. Fuj.
Last edited by enko 1964 on 14/10/2024 14:04, edited 1 time in total.
Garava Devojka

#12400 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Garava Devojka »

sve je pokradeno

GDJE SU PARE? Od 2014. u FBiH prikupljeno više od milijardu KM raznih naknada za prirodne nesreće.

„Prihodi koji se prikupe od isplate plaća i honorara kompanijama i fizičkim osobama koji su registrirani na teritoriju neke općine uplaćuju se na račune javnih prihoda proračuna županije. Ove prihode raspoređuje županijski trezor: 15% iznosa na račun proračuna Federacije, 25% iznosa na račun proračuna županije i 60% iznosa na račun proračuna jedinica lokalne samouprave – općine. Bogate općine tako dobiju gomile novca, a siromašne dobiju novac koji nije dovoljan ni za najosnovnije potrebe“, ističe Podić.

Tako, primjera radi, sarajevska općina Centar godišnje dobije skoro četiri milijuna KM za te namjene, koje međutim nije u stanju ni potrošiti pa trenutno na raspolaganju ima skoro 16 milijuna KM namjenskog novca za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, dok recimo Jablanica, čiji su dijelovi nedavno razoreni u poplavama, godišnje dobiva svega 60.000 KM.

Problem je što tek mali dio tog novca bude korisno utrošen. Što se događa na rijekama i s ljudima pogotovo sjeverno od Mostara izgleda da uopće ne brine Agenciju za vodno područje Jadranskog mora – jer sjeverno od Mostara ne postoji niti jedna hidrološka stanica! Ovo je tek jedan od mnogobrojnih primjera nerada nadležnih institucija.

https://www.hercegovina.info/vijesti/bi ... ce/229430/
Post Reply