Krokodajl wrote:Divna li je zemlja Amerika. Toliko je pluralizma u njoj i toliko je moc rasporedjena. I svi rade za interese Amerike. Niko se ne zatvara u tamnici radi drugacijeg misljenja. Zato su najjaca zemlja svijeta.
De Kiki Boga ti odvadi, možda je Amerikancima fino, a Kurdima čir na dvanaestopalačnom radi od ovog Trumpovog "voli me - ne voli me" igranja sa tratinčicom.
Ja ne govorim iz perspektive Kurda, niti se mogu staviti u njihovu kozu.
Samo kazem da sam impresioniran americkom demokratijom koja je apsolutno superiorna sto Ameriku cini najmocnijom drzavom svijeta. Kongres, senat, bijela kuca, pentagon, cia, fbi, sudovi, dvije vodece stranke... niko nema apsolutnu moc, zakon vazi za sve. Nevjerovatno jak i stabilan sistem. Nemoguce je da pojedinac, cak i veca grupa, uzurpira vlast.
Iako Amerika ima dvije stranke, svaki senator i kongresmen ima snagu da kaze sto misli. Potopuno je slobodan da misli i kaze sto misli. Sada gledam, neke demokrate i republikanci podrzavaju Trampa, neki su protiv. Nema stranackog dekreta.
Zalosne su drzave u kojima je predsjednik general, ministar finansija, sudija, tuzioc, ministar unutrasnjih i vanjskih poslova itd. Te drzave nemaju dug vijek trajanja, konstantno su izlozene turbulencijama jer nema sistema.
Amerika moze prezivjeti bilo kakvu budalu bez da bude uzdrmana. Svima je mandat ogranicen i niko nema sanse da uzurpira vlast nasilnim metodama. To je apsolutno nemoguce. Amerika ima sistem da stoljecima ostane stabilna i jaka. Ne mora biti najjaca, moze ju prestici Kina, ali ce ostati jak i apsolutni gazda u svojoj zoni utjecaja.
Predsjedavajuci americkog senata nakon sastanka u Bijeloj kuci sa Pensom
After WH meeting, Corker on Trump pulling out of Syria. "I've never seen a decision like this" in 12 years in the Senate over a "massive decision" ... "where nothing is communicated in advance. .. For all involved, this was a major shock...It's obviously a political decision. "
Kornin nakon istog sastanka sa Pensom
John Cornyn, No. 2 Senate Republican, told me Trump made a "mistake" by blindsiding Hill on Syria move, warning of the impact of withdrawing from Syria. I also asked him if Pence was involved in this decision, and Cornyn said it was clear that Pence was delivering Trump's message
Skoro svi senatori su u soku i ne mogu vjerovati sta Tramp govori.
Marko Rubio u senatu, 08.34
https://www.c-span.org/video/?456094-1/ ... utdown&vod
Zestoke osude i rekao bih debelo pretjerivanje. Po njemu, napustanje Sirije je uvod u apokalipsu. Sve ce se raspasti, svijet ce otici u pm. Izbit ce ratovi, svi ce se naoruzati nuklearkama. Amerika ce izgubiti sve saveznike itd itd. Zahtjeva da se odluka o povlacenju odmah revidira jer ce to oznaciti katastrofu za Ameriku i cijeli svijet.
Senator Lindzi Grem je na istom fonu, zahtjeva hitan sastanak.
Jedan zvanicnik Pentagona za CNN
“Senior officials across the Administration agree that the President’s decision-by-tweet will recklessly put American and allied lives in danger around the world, take the pressure off of ISIS allowing them to reconstitute, and...
“... hand a strategic victory to our Syrian, Iranian, and Russian adversaries. It’s a mistake of colossal proportions and the President fails to see how it will endanger our country.”
Republikanski kongresmen u cudu radi Trampove odluke
https://edition.cnn.com/videos/tv/2018/ ... tapper.cnn
Ili Tramp blefira ili je fakat lud.

Njegovo saopstenje je naislo na zestoko protivljenje, narocito kod republikanaca.