Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Mentha_Piperita

#12351 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Mentha_Piperita »

victom

ratko je samo glasnogovornik.
ali opet ga treba pritisnuti mailovima: [email protected]..

ja sam poslao vec jedan danas. sutra cu jos jedan.
Ima li jos kakav e-mail da ona bagra cita? Pisite da mozemo slati...
choxnox

#12352 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

Hajlac wrote:Obican bh citalac tog lose napisanog clanka nece odobravati uvoz mobitela bez poreza i carine... Ne pricamo o brasnu, suncokretovom ulju, knjigama, lijekovima...
Samsung, LG, MS Lumia i sl. androidi se narucuju a ne
Image
Jesi ti uopce citao clanak? Gdje pise da se trazi uvoz mobitela bez poreza i carine? Osim toga vidimo po Klixovim komentarima na clanku koliko obicnih bh citalaca podrzava hinjski nacin ubacivanja speditera za svaku posiljku. Rekao si da se telefon ne moze naci za 51 KM sto nije tacno. To sto je tebi telefon samo nesto sto na sebi ima logo Samsunga, Apple i slicnih kompanija nije problem nas ostalih ovdje.
victom

#12353 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Mentha_Piperita wrote:
victom

ratko je samo glasnogovornik.
ali opet ga treba pritisnuti mailovima: [email protected]....

ja sam poslao vec jedan danas. sutra cu jos jedan.
Ima li jos kakav e-mail da ona bagra cita? Pisite da mozemo slati...
[email protected]
avdicamrudin3

#12354 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by avdicamrudin3 »

Sir Charles wrote:Image

Jutros stigla pošiljka (jedan artikal) na carinu vrijednosti oko 50$. Vidjećemo šta će se desiti narednih dana. Prije par dana stigla 3 paketića iz UK ukupne vrijednosti oko 200KM, nisam platio ni one 3,50KM za pregled.

Stvarno mi nije problem platiti ni carinu ni PDV, te troškove svakako uračunam kada nešto hoću da kupim, ali plaćati 50+ KM nekakvih špediterskih usluga je nevjerovatan bezobrazluk. To jednostavno ne dam. Tražiću da vrate pošiljku nazad ako budu tražili da platim špeditere.

Ne mogu da nadjem na stranici UIO, zar se za fizička lica ne koristi skraćena carinska procedura ili tako nekako se zove za robu namjenjenu ličnoj upotrebi i manje novčane vrijednosti?
A to sa slike gdje pratis tu posiljku? Koja stranica?

Sent from my E39 using Tapatalk
Sir Charles

#12355 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Sir Charles »

http://www.posta.ba/track/2/0/36.html

Sent from my iPhone using Tapatalk
harera

#12356 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by harera »

Jos juce se prepisivao sa Kipraninom jer mi jos nije dosao paket od njega, vrijednpsti 26$ i on veli ako ne dodje do petka poslace ponovo!!! Sta da sad kazem covjeku? Najbolje bi bilo d mi vrati novac a d ond od njeg narucim pola toga sto mi treba (bio narucio dvije boce) ,al kako reci covjeku da me drzava jebe uzduz i poprijeko :(

Poslano sa mog Nexus 7 koristeći Tapatalk
Mentha_Piperita

#12357 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

@ victom,

hvala, dobro bi bilo da svako ko ista kupuje preko interneta posalje svoj protest pritiv ove bagre i njihovih lopovskih odluka, DOKLE VISE?
Ja sam to vec uradila i slat cu im svaki dan.
svjezi_ustipak

#12358 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by svjezi_ustipak »

Sir Charles wrote:Image

Jutros stigla pošiljka (jedan artikal) na carinu vrijednosti oko 50$. Vidjećemo šta će se desiti narednih dana. Prije par dana stigla 3 paketića iz UK ukupne vrijednosti oko 200KM, nisam platio ni one 3,50KM za pregled.

Stvarno mi nije problem platiti ni carinu ni PDV, te troškove svakako uračunam kada nešto hoću da kupim, ali plaćati 50+ KM nekakvih špediterskih usluga je nevjerovatan bezobrazluk. To jednostavno ne dam. Tražiću da vrate pošiljku nazad ako budu tražili da platim špeditere.

Ne mogu da nadjem na stranici UIO, zar se za fizička lica ne koristi skraćena carinska procedura ili tako nekako se zove za robu namjenjenu ličnoj upotrebi i manje novčane vrijednosti?
U istoj sam poziciji. Ocekujem paketic, 50ak funti sa transportom. Javi kako si prosao pls.

Kako mogu vratiti paket posiljaocu ako me budu slali na spediciju?
Mentha_Piperita

#12359 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

harera wrote:Jos juce se prepisivao sa Kipraninom jer mi jos nije dosao paket od njega, vrijednpsti 26$ i on veli ako ne dodje do petka poslace ponovo!!! Sta da sad kazem covjeku? Najbolje bi bilo d mi vrati novac a d ond od njeg narucim pola toga sto mi treba (bio narucio dvije boce) ,al kako reci covjeku da me drzava jebe uzduz i poprijeko :(

Zar je 26 $ preslo 50 KM? :-)
Last edited by Mentha_Piperita on 30/01/2017 22:29, edited 2 times in total.
victom

#12360 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

harera wrote:Jos juce se prepisivao sa Kipraninom jer mi jos nije dosao paket od njega, vrijednpsti 26$ i on veli ako ne dodje do petka poslace ponovo!!! Sta da sad kazem covjeku? Najbolje bi bilo d mi vrati novac a d ond od njeg narucim pola toga sto mi treba (bio narucio dvije boce) ,al kako reci covjeku da me drzava jebe uzduz i poprijeko :(

reci mu kako jeste. opisu mu situaciju. dogovori se. odlozi narudzbu dok se ovo ne rijesi.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:40, edited 2 times in total.
harera

#12361 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by harera »

Sorry ovo je 26€ ne u $

victom

#12362 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

nikako. status kvo.
ni vamo ni tamo.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:40, edited 2 times in total.
Mentha_Piperita

#12363 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

harera wrote:Sorry ovo je 26€ ne u $

Uredu hvala, nije se rekoh valjda i dolar urotio protiv nas... :-)
harera

#12364 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by harera »

Moracu, prvo sam kontao da se roba vraca posiljaocu ali ti me razuvjeri, sto je i logicno :(
Bezze bi bilo od mene da covjek gubi robu, ne jednom, nego 2x :(
Jer ja nemam namjeru ista osim pdv i carine da placam

harera

#12365 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by harera »

Haman tada kada sam kupovao to od kiprana bili su ublizu ;)

svjezi_ustipak

#12366 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by svjezi_ustipak »

harera wrote:Sorry ovo je 26€ ne u $

Jbt pa to je 51 marka.

I sad treba za to traziti speditera i platiti 80 km.

Bosno moja nelogicna.
harera

#12367 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by harera »

Tacnije, izaslo me 52 i nesto, provizije neke, nake. Naruceno jos tamo 7 dec a inace od njega mi dodje cca 10-14 dana. Haj' kontam peaznici ovo ono dok danas ovo ne procita!

Hajlac

#12368 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Hajlac »

choxnox wrote: Jesi ti uopce citao clanak? Gdje pise da se trazi uvoz mobitela bez poreza i carine? Osim toga vidimo po Klixovim komentarima na clanku koliko obicnih bh citalaca podrzava hinjski nacin ubacivanja speditera za svaku posiljku. Rekao si da se telefon ne moze naci za 51 KM sto nije tacno. To sto je tebi telefon samo nesto sto na sebi ima logo Samsunga, Apple i slicnih kompanija nije problem nas ostalih ovdje.
Sad mi vec pripisujes ono sto nisam rekao tj. napisao :-)
Telefon se moze naci i za DZABA u telekomima i na trafikama uz prepaid kartice... Ne pravimo se ludi pricom kako se narucuju mobiteli od 50-ak KM...
To sto mnogi zamole kineze da mobitele od 200+KM deklarisu kao vrijedne 20-30$, i narucuju ih jednom sedmicno, je druga prica koju ne podrzavam :-)

Rekao sam da je kontraproduktivno pricati o nepravdi pri uvozenju/kupovini mobitela (a vecinski se narucuju oni od 150 do preko 600 KM...) uz navodjenje granice od 51KM za carinjenje i ovu fantomsku odredbu o neophodnosti angazovanja spedicije.

""Svako ko naručuje takvu robu zna da ona ne može ići na usmenu carinsku prijavu, nego da se mora podnijeti jedinstvena carinska prijava, to ide u proceduru i traje duže. Ako neka fizička osoba dobija poklon iz inozemstva, to su paketi koji idu na tzv. usmenu prijavu. Sve ostalo, ako se radi o narudžbama većih vrijednost, upućuje se na jedinstvenu carinsku prijavu", kazao nam je Kovačević."
https://www.klix.ba/vijesti/bih/povecan ... /170120070

Mediji trebaju pitati gospon Kovacevica da li i na granicnim prelazima primjenjuju isto pravilo da za robu nadjenu po privatnim automobilima vrijednosti iznad famoznih 50 ili 200 KM zahtijevaju pismeno podnosenje "jedinstvene carinske prijave" (jelte, famozna JCI) ili pak propustaju i, u najboljem slucaju, usmenim putem s vlasnikom utvrde vrijednost i klasifikaciju robe te po vacezim carinskim stopama ocarine!!!
svjezi_ustipak

#12369 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by svjezi_ustipak »

victom wrote:
nikako. status kvo.
ni vamo ni tamo.
Zar ne mogu otici na carinu (ako me zovnu) i reci da to vrate osobi u USA od koje sam to kupio?
zubi

#12370 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zubi »

victom wrote:
nikako. status kvo.
ni vamo ni tamo.
Zasto? Uvijek je bilo moguce da se paket ne podigne i on se vrati posiljaocu... zasto bi sad bilo drugacije??
harera

#12371 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by harera »

Ne, jer ako gledas discovery dokumentarce skontaces kako carina radi, ako joj ne platis njene troskove oni tu robu zaplijene i u neko dpgledno vrijeme naprave aukcijsku prodaju iste, kako bi se naplatili ...

zemomak

#12372 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zemomak »

ja mislim da to rade kod ovih sto uvoze sleperima ili posakrivaju pod haubama i kojekakvim rupama...u postanskom prometu je to drugacije...
harera

#12373 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by harera »

Moguce da i ja grijesim. Najbolja opcija bi bila da moraju vratiti posiljaocu o svom trosku, pa bi sljedeci put razzmislili o potezima.

zemomak

#12374 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zemomak »

Član 45.
(Postupanje sa neuručenim pošiljkama)
(1) U slučaju kada se poštanska pošiljka ne može uručiti primaocu, kao i u slučaju u kojem
primalac odbije prijem pošiljke, a ne radi se o izjavljivanju neslaganja s nalazom carinskog ureda
prema članu 41. ovog Uputstva, pošiljka će se, kao neuručena, s pratećom dokumentacijom, vratiti
nadležnoj pošti carinjenja.
(2) Nadležna pošta carinjenja neuručenu pošiljku vraćenu od odredišne pošte, nakon što je
izmjeri podnosi uz popis carinskom uredu kod kojeg je bila ocarinjena na ponovni pregled. Ako
carinski ured u ponovnom pregledu utvrdi da je sadržina pošiljke nepromijenjena, pošiljka će se
odmah, a najkasnije u roku od 48 sati vratiti pošiljaocu u inostranstvo. U tom slučaju pošta carinjenja
skida sve naljepnice i poništava oznake stavljene prilikom uvoza, odnosno pošiljka treba da dobije
onakav izgled kakav je imala prije prispjeća. Zatim, pošta carinjenja vraćenu neuručenu pošiljku, kao i
nadoslanu pošiljku, radi vraćanja pošiljaocu u inostranstvo, otprema izmjeničnoj pošti, u propisanom
zaključku. Za zaključke koji sadrže navedene pošiljke sačinjava se poštansko-carinska propratnica, u
četiri primjerka. Po jedan primjerak poštansko-carinske propratnice zadržavju pošta carinjenja i
carinski ured, a druga dva se otpremaju u zaključku izmjeničnoj pošti. Poštansko-carinsku prijavu
carinski ured će razdužiti brojem poštansko-carinske propratnice.
(3) Ako je pošiljka koja se vraća bila podnijeta na žigosanje ili neku drugu ekspertizu, pošta
carinjenja vraća uplatnice tim organima radi razduženja.
(4) Primjerak vraćene poštansko-carinske deklaracije za fizičko lice ili JCI iz člana 28. ovog
Uputstva (ovisno do situacije), s priloženim ispravama, carinski ured zadržava, a na poštanskocarinskoj
prijavi potvrđuje prijem vraćenih isprava i unosi odgovarajuću napomenu. Na osnovu
vraćene poštansko-carinske deklaracije za fizičko lice, s pratećom dokumentacijom, i dokaza o
vraćanju poštanske pošiljke u inostranstvo kao neuručene, carinski ured će razdužiti iznos obračunatog
carinskog duga po odnosnoj poštansko-carinskoj deklaraciji za fizičko lice. Za poštanske pošiljke koje
su vraćene u inostranstvo kao neuručene, a za koje je carinski postupak bio proveden po JCI iz člana
28. ovog Uputstva, o povratu ili odustajanju od naplate carinskog duga rješava se u redovnom upravno
carinskom postupku.
(5) Za neuručenu ocarinjenu pošiljku koja se vraća pošti carinjenja, a sa kojom ne prispije
poštansko-carinska deklaracija za fizičko lice ili JCI, pošta carinjenja sačinjava Odjavu o neispravnosti
odredišnoj pošti. Pošta carinjenja carinskom uredu podnosi izjavu, u kojoj navodi sve relevantne
podatke potrebne za razduženje neuručene ocarinjene pošiljke u poštansko-carinskoj prijavi i za
postupanje u pogledu obračunatog carinskog duga. U navedenom slučaju, carinski ured razduženje vrši
na osnovu svoje evidencije i dokaza da je pošiljka vraćena u inostranstvo.
(6) Neuručena poštanska pošiljka koju bi na osnovu odredaba ovog člana trebalo vratiti u
inostranstvo, a za koju je pošiljalac stavio raspoložbu da se je u slučaju neuručenja odriče, ustupa se
carinskom uredu na daljnje postupanje, s pratećom dokumentacijom. Na isti način se postupa i s
neuručenom pošiljkom koja se ne može vratiti u inostranstvo jer se ne može utvrditi zemlja porijekla.
Pošta carinjenja, uz navedene pošiljke, carinskom uredu predaje i pisanu izjavu o razlozima predaje
pošiljke.
choxnox

#12375 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

Hajlac wrote:Obican bh citalac tog lose napisanog clanka nece odobravati uvoz mobitela bez poreza i carine...
choxnox wrote:Jesi ti uopce citao clanak? Gdje pise da se trazi uvoz mobitela bez poreza i carine?
Hajlac wrote:Sad mi vec pripisujes ono sto nisam rekao tj. napisao :-)
:lol:
Post Reply