L u c i f e r wrote:Eniac wrote:
OK, hajdemo malo drugacije. Necemo nasilje. Hajdemo iz ugla onog ko je na vlasti.
Ja sam na vlasti, korumpiran sam, ti trazis da odem sa vlasti, ja necu da idem, necu da donesem zakone protiv korupcije, necu da provodim zakone koji vec postoje. Na izborima nacionalnim strahom obezbjedjujem da me ponovo izaberu i to se 20 godina stalno dogadja. A nemam nista protiv ni izborne prevare ako treba. Dakle, ne slusam te i ne interesuje me sta govoris.
Kako me se rijesiti? Cekati da mi dodje bioloski kraj, da umrem od starosti? To dugo traj imama dovoljno novca da sebi poprilicno produzim zivot jer cu platiti najbolju ishranu, najbolju medicinsku njegu, nakrao sam se dovoljno da to mogu. Drugo, ostavicu nasljednika, sina, kcer, bilo koga koji ce biti isti kao i ja.
Sta ces uraditi?
nema druge do izbora
to je demokratija, dostignuće ljudske civilizacije
sve ostalo je džungla, anarhija i rat
većina odlučuje, ako je većini dobar, to je to - do sljedećih izbora
Do demokratije kao dostignuca ljudske civilizacije se doslo preko leseva, nasilnom borbom. Da nije bilo nasilja, nasilnih revolucija i borbi, ne bi bilo demokratije, jos bi vladali apsolutisticki monarsi svuda. Pa kada demokratija bude zloupotrebljena, nije pogresno koristiti i nasilje da bi se sprijecila zloupotreba demokratije.
Nasilje mozes shvatiti kao pozivanje ljekara da izvrsi amutaciju kada je to nuzno jer samo lijekovima ne mozes spasiti pacijenta.
Kada vlast svojom korupcijom i ponasanjem dovodi u pitanje opstanak drzave, nasilje da bi se drzava sacuvala od vlasti je ne samo pravo nego i obaveza.
I sam si svjestan koji je kod nas problem. Kod nas nije vazno ko je na vlasti, u zadnjih 20 godina svaka vlast se ponasala isto. A tako se ponasala zato sto ni jedna nije imala ozbiljne posljedice zbog svog ponasanja, pa da slijedeca vlast, izabrana na izborima, zna da ako ne bude radila kako treba da ce i oni imati posljedice.
Kod nas se mora jasno dati do znanja vlastima da ce imati ozbiljne posjedice ako se budu zajebavali.
Dakle kod nas prvo mora biti uspostavljen sistem djelotvorne "kazne za zajebavanje dok si na vlasti" pa ce tek onda izbori imati smisla. Ako toga nema, ko god bude izabran na izborima ponasace se isto.
Dakle, biranje drugih osoba na vlast na izborima samo po sebi ne rjesava nista.
Sta sada da radimo?