SDA-All about
-
udrch
#12326 Re: SDA-All about
normalno je da su znali opcije, to nije uopće teško pogoditi..nisu znali tačan pravac jedino da se izabrao Kladanj..svi ovi ostali su vodili unaprijed poznatim putevima..
nisu oni usmjeravali kolonu, to je odlučeno na Šušnjarima prije polaska..
oni su držali linije prema Sapni na svojim pozicijama, a prema koloni su uspjeli organizirati, jer su tačno znali da će nakon Kamenice kolona ići preko Snagova-Križevačkih njiva prema Baljkovici..to je pravac kojim su od početka rata civili išli za Tuzlu u manjim grupama ili većim kao što je bilo 1993..imali su skoro dva dana vremena, a blizina Zvornika i BIjeljine im je to dozvolila..
određen vojne objekte i rovove oni su imali na ovom pravcu još od početka rata..nakon Snagova ovaj pravac prema Baljkovici je bio izuzetno miniran i koliko mi je poznato još to nije razminirano..znači organizirali su liniju koju su podržavali artiljerijom sa brda koja nisu bila na putanji..
zašto nisu linije pomjerene nakon što su razbijene je neozbiljno pitanje, jer je recimo Baljkovica bila zauzeta da bi se otvorio koridor, a onda nakon dan-dva opet napuštena, a tokom rata pkušano je više puta da se ista zauzme..ona je bila vrlo bitna da bi se proširio koridor prema Sapni i Teočaku koji su bili faktički u poluokruženju..a i to je napušteno..
nisu oni usmjeravali kolonu, to je odlučeno na Šušnjarima prije polaska..
oni su držali linije prema Sapni na svojim pozicijama, a prema koloni su uspjeli organizirati, jer su tačno znali da će nakon Kamenice kolona ići preko Snagova-Križevačkih njiva prema Baljkovici..to je pravac kojim su od početka rata civili išli za Tuzlu u manjim grupama ili većim kao što je bilo 1993..imali su skoro dva dana vremena, a blizina Zvornika i BIjeljine im je to dozvolila..
određen vojne objekte i rovove oni su imali na ovom pravcu još od početka rata..nakon Snagova ovaj pravac prema Baljkovici je bio izuzetno miniran i koliko mi je poznato još to nije razminirano..znači organizirali su liniju koju su podržavali artiljerijom sa brda koja nisu bila na putanji..
zašto nisu linije pomjerene nakon što su razbijene je neozbiljno pitanje, jer je recimo Baljkovica bila zauzeta da bi se otvorio koridor, a onda nakon dan-dva opet napuštena, a tokom rata pkušano je više puta da se ista zauzme..ona je bila vrlo bitna da bi se proširio koridor prema Sapni i Teočaku koji su bili faktički u poluokruženju..a i to je napušteno..
-
weredsf
#12327 Re: SDA-All about
Bojim se da se nismo razumjeli najbolje, pokusaj to zamisliti prije nego sto na ovaj nacin protumacis nestoChmoljo wrote:ti me uvjeravaš u suprotno. 23 godine nakon gašenja KPJ, ona je još uvijek neprijatelj. tačnije, zavidnost njihovih bivših članova.
zamisli
- kamen spoticanja
#12328 Re: SDA-All about
Kakav ovo bi danas igrokaz kebo-radoncic
Ja mislim da u onoj fascikli pise :izetbegovic bakir, bakir izetbegovic i neko inicijala i.b.
Ja mislim da u onoj fascikli pise :izetbegovic bakir, bakir izetbegovic i neko inicijala i.b.
-
udrch
#12329 Re: SDA-All about
de nemoj zajebavati..ako si zaboravio, tih dana će doći do genocida, kakav i ko je tu mogao postići dogovor je neumjesno raspravljati, a kamoli tvrditi..Mister Yes wrote:Znači za one malo sporije: Bio je dogovor koji je izigran pa smo se onda morali junački probiti. Ok?
Srebrenicu su zauzele jedinice Drinskog i Romanijskog korpusa, a nisu se tome nadali..i oni su donosili odluke nakon razvoja situacije, više nego vidljivo da nisu imali stvari pod kontrolom..
- madner
#12330 Re: SDA-All about
Kodno ime operacije: The Big Bake.kamen spoticanja wrote:Kakav ovo bi danas igrokaz kebo-radoncic![]()
- Mister Yes
#12331 Re: SDA-All about
Teško je prihvatiti da su se naši dogovarali sa agresorima. I danas se bilo kakav dogovor između stranaka dočekuje na nož. Mržnja je duboko usađena i ljudima je lakše živjeti u tom crno bijelom svijetu. A istina je da se nakon 93-e uglavnom vodio dogovoreni rat. Ko to do danas nije shvatio neće ni shvatiti. Jedino da rahmetli Alija izađe iz tabuta i javno sve prizna. Pa i tada mnogi ne bi vjerovali. Đaba sva priča.
- madner
#12332 Re: SDA-All about
Tesko je vjerovati kakve se gluposti valjaju, bez ikakvih materijalnih dokaza.
-
udrch
#12333 Re: SDA-All about
pa novi transfer, gdje bi inače mogao završiti jedan tako islužen političar..kamen spoticanja wrote:Kakav ovo bi danas igrokaz kebo-radoncic![]()
- Mister Yes
#12334 Re: SDA-All about
Evo čovjek sve objasnio prije 3 stranice. Dobro je da ima ljudi koji znaju istinu. Zbog budućnosti.ultima_palabra wrote:Šta je ovdje rasprava? Gdje je komandant Srebrenice bio u julu 1995. i ko ga je tamo izvukao?
Bližio se kraj rata i vrijeme konačnog dogovora... SDA klika je računala kako će što bezbolnije razmijeniti Srebrenicu i Žepu za sarajevska predgrađa. Napravili su deal vjerujući Karadžiću i Mladiću, a i UN-u... ali ovi su imali drugu računicu, kako što više zatrovati odnose u post-ratnoj BiH. Jer da nije bilo Srebrenice, poslijeratno pomirenje i reintegracija bi bili dosta realnija opcija.
To je neko moje viđenje, a svako ima dovoljno izvora da istražuje i zaključuje šta hoće.
-
udrch
#12335 Re: SDA-All about
to je vaše mišljenje i viđenje..daleko je to do istine..za početak bi bio dovoljan bar jedan dokaz..naravno to ne uključuje Hakiju Meholjića kao svjedoka..Mister Yes wrote:Evo čovjek sve objasnio prije 4 stranice. Dobro je da ima ljudi koji znaju istinu. Zbog budućnosti.ultima_palabra wrote:Šta je ovdje rasprava? Gdje je komandant Srebrenice bio u julu 1995. i ko ga je tamo izvukao?
Bližio se kraj rata i vrijeme konačnog dogovora... SDA klika je računala kako će što bezbolnije razmijeniti Srebrenicu i Žepu za sarajevska predgrađa. Napravili su deal vjerujući Karadžiću i Mladiću, a i UN-u... ali ovi su imali drugu računicu, kako što više zatrovati odnose u post-ratnoj BiH. Jer da nije bilo Srebrenice, poslijeratno pomirenje i reintegracija bi bili dosta realnija opcija.
To je neko moje viđenje, a svako ima dovoljno izvora da istražuje i zaključuje šta hoće.
-
weredsf
#12336 Re: SDA-All about
:madner wrote:Tesko je vjerovati kakve se gluposti valjaju, bez ikakvih materijalnih dokaza.
- madner
#12337 Re: SDA-All about
Problem sa svim teorijama zavjere je kada se covjek zarovi u dokumentaciju. Satro nekoga negdje pustili a vamo stoje jasne naredbe za zatvaranje ili se vidi da je pravac kretanja neocekivan ili da je proboj lako mogao propasti.
-
weredsf
#12338 Re: SDA-All about
Ma naravno ali ja samo cekam neku teoriju "izdaje" vezanu za ovu masovnu grobnicu kod Tomasicemadner wrote:Problem sa svim teorijama zavjere je kada se covjek zarovi u dokumentaciju. Satro nekoga negdje pustili a vamo stoje jasne naredbe za zatvaranje ili se vidi da je pravac kretanja neocekivan ili da je proboj lako mogao propasti.
- madner
#12339 Re: SDA-All about
Zato postoje drugaciji izrazi. Nesposobnost i bjezanje od pripreme za rat su grijeh drzavnog vrha koji je doveo do toga da su Srbi mogli pociniti masovne zlocine od '92 do '95.
-
Anadmix
#12340 Re: SDA-All about
Odnosi su već nepopravljivo bili zatrovani do Srebrenice. Jer bile su i druge "Srebrenice" prije Srebrenice, u drugom vremenskom periodu (početak rata), sa malo manjim brojem žrtava, ali ništa manje tragične: Prijedor, Zvornik, Višegrad, Vlasenica... Ti događaji iz 1992 lagano bivaju zaboravljeni i zapostavljeni od medija preko političara pa do običnih ljudi.ultima_palabra wrote:Šta je ovdje rasprava? Gdje je komandant Srebrenice bio u julu 1995. i ko ga je tamo izvukao?
A 1992 godina je po broju žrtava mnogo tragičnija od 1995.
-
weredsf
#12341 Re: SDA-All about
Nas tadasnji vrh je bio jednako naivan kao i sam narod, zbog toga i stradamo svakim 50-tak godinamadner wrote:Zato postoje drugaciji izrazi. Nesposobnost i bjezanje od pripreme za rat su grijeh drzavnog vrha koji je doveo do toga da su Srbi mogli pociniti masovne zlocine od '92 do '95.
- Mister Yes
#12342 Re: SDA-All about
Pripreme su urađene sasvim solidno. Ali pojedina mjesta su bila u lošoj geostrateškoj poziciji i nisu se mogla odbraniti. Kako odbraniti Bijeljinu kada je u dubinu od 20 kilometara okružena velikim srpskim selima, blizu Srbije a i u samom gradu dobar procenat Srba. Janja je još bliže Srbiji i manja je od Bijeljine a isto tako okružena srpskim selima. Zvornik na samoj granici napadnut odmah i to korpusima iz Srbije. Sličan slučaj i sa Višegradom. U Prijedoru (gradu) više Srba a Kozarac i sela duboko opkoljeni srpskim nemalim selima.
Ono što je bilo moguće odbraniti 92-e to se i odbranilo.
Ono što je bilo moguće odbraniti 92-e to se i odbranilo.
- madner
#12343 Re: SDA-All about
Kako se branio Vukovar?Mister Yes wrote:Pripreme su urađene sasvim solidno. Ali pojedina mjesta su bila u lošoj geostrateškoj poziciji i nisu se mogla odbraniti. Kako odbraniti Bijeljinu kada je u dubinu od 20 kilometara okružena velikim srpskim selima, blizu Srbije a i u samom gradu dobar procenat Srba. Janja je još bliže Srbiji i manja je od Bijeljine a isto tako okružena srpskim selima. Zvornik na samoj granici napadnut odmah i to korpusima iz Srbije. Sličan slučaj i sa Višegradom. U Prijedoru (gradu) više Srba a Kozarac i sela duboko opkoljeni srpskim nemalim selima.
Ono što je bilo moguće odbraniti to se i odbranilo.
Pripreme su bile ocajne, HV je gotovo svu tesku opremu za Oluju zarobila od JNA. BIH, ne samo da je dopustila povlacenje i izvlacenje JNA, nego je ista jos maznula i oruzje TO.
- Mister Yes
#12344 Re: SDA-All about
Pa na njima se ispraksirali pa nisu ponovili iste greške i na nama. Ali suma sumarum sve što se moglo odbraniti te 92-e je odbranjeno.madner wrote:Kako se branio Vukovar?Mister Yes wrote:Pripreme su urađene sasvim solidno. Ali pojedina mjesta su bila u lošoj geostrateškoj poziciji i nisu se mogla odbraniti. Kako odbraniti Bijeljinu kada je u dubinu od 20 kilometara okružena velikim srpskim selima, blizu Srbije a i u samom gradu dobar procenat Srba. Janja je još bliže Srbiji i manja je od Bijeljine a isto tako okružena srpskim selima. Zvornik na samoj granici napadnut odmah i to korpusima iz Srbije. Sličan slučaj i sa Višegradom. U Prijedoru (gradu) više Srba a Kozarac i sela duboko opkoljeni srpskim nemalim selima.
Ono što je bilo moguće odbraniti to se i odbranilo.
Pripreme su bile ocajne, HV je gotovo svu tesku opremu za Oluju zarobila od JNA. BIH, ne samo da je dopustila povlacenje i izvlacenje JNA, nego je ista jos maznula i oruzje TO.
-
weredsf
#12346 Re: SDA-All about
Neka ljiljanamadner wrote:Vodite ovog.
- jon_jovi
#12347 Re: SDA-All about
Žao mi je što ja moram da objašnjavam tebi stvari u vezi tvog kraja. Preskočio si hapšenje i likvidaciju Nurifa Rizvanovića prije toga svega što jasno pokazuje da je tu bilo spletki pitaj Boga koliko.ja vas smatram dobronamjernim građanima ove zemlje..znam i da ste dovoljno informisani..
1993. godine nama niko nije naredio da položimo oružje..situacija je bila vrlo teška, ofanziva na više pravaca je trajala od početka februara mjeseca, a počela je otvaranjem koridora da bi se navodno izvukli civili, a ustvari se sačekalo da u pratnji ranjenika izađe veliki broj vojnika koji su zadnjih tri mjeseca razvalili svako četničko uporište na koje su udarili, a među njima i Kravicu čime su se spojile dvije enklave i predstavljale veliku opasnost za tada još moćnu VRS..nakon što je jednu noć, mislim da je to bilo 2. februara 1993. godine oko 400 vojnika otišlo u pratnji ranjenika, odmah sutradan je koridor zatvoren i niko više nije prešao..
ofanziva je počela u roku 3,4 dana i linije su odmah pukle u Cerskoj djelimično i Kamenici skoro na svim pravcima..elitnih jedinica koje su odnijele i otpratile ranjenike nije bilo, a ofanziva se širila na sve pravce..i dok se ovdje čekala pomoć iz Srebrenice da se vrate vrlo bitne linije krenula je ofanziva na nekoliko pravaca prema Srebrenici, iz pravca Sekelana na nedavno oslobođenu teritoriju, zatim desant preko Drine u rejon Sasa, te ofanziva iz pravca Bratunca..
nakon dva mjeseca četnici su došli na linije po kojim je i formirana demilitarizovana zona..
zadnjih desetak dana trajala se borbe za Pribićevac, koji je tri puta padao i tri puta vraćan..nakon posljednjeg vraćanja Mladić je prihvatio demilitarizaciju, jer je bilo očito da ne može ući u grad bez ogromnih gubitaka koji su ionako već bili veliki, a to je bila i naša želja, jer je život u gradu postajao nepodnošljiv zbog velikog broja civila..
nakon demilitarizacije iz Srebrenice je za Tuzlu u onim konvojima u kojima je dolazila humanitarna pomoć izašlo oko 15.000 civila, a opet je život u demilitarizovanoj zoni bio nehuman, jer je na jednu porodicu dolazila jedna soba..
znači, niko nam nije naredio da položimo oružje, to je bio naš zahtjev i jedini izlaz..možda smo mogli zaustaviti četnike, ali prehraniti civile bez pomoći nije bilo moguće..
događaji iz 1995. su puno puta prežvakani i nema smisla da se vraćamo na njih..nije nam niko pomogao ranije kad se moglo, ali nije nas niko ni izručio..
Rat ste dočekali goloruki za što je odgovorna klika Izetbegovića. U demokraciji su uvijek odgovorni čelni ljudi a Iztbegovići su bili i volili su da budu na čelu. Ako je situacija iz 1993. bila katastrofalna ona iz 1995. iako teška uopće nije bila beznadežna. Neko vam je naredio da se povlačite.
I ono najbitnije. Niko se nije sikirao kako ćemo dočekati rat niti kako ćemo taj rat preživjeti. Nikoga nije bilo briga. Najgore jeste to što i dalje nije nikoga briga šta će biti sa svima nama a ja potenciram pitanje istočne Bosne i općenito nesrpskog stanovništva u RS jer su oni najugroženiji i kako god nama u federaciji bilo loše tamo je je gore. Ako naše vođe nemaj usluha za to ja imam. Mene politika nije izvitoperila, bar dosada
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
- Shahab
#12349 Re: SDA-All about
Čitanje historijskih i političkih dešavanja u kontinuitetu podrazumjeva BITNOST istine što je strano orijentalnom mentalitetu kojeg karakteriše obmana, laž i prevara. SDA je sublimacija svega primitivnog, provincijalnog i ruralnog u našem društvu. Pojedinci poput @ muadiba-a naivno vjeruje u socijalne utopije emancipacije, odnosno mogućnosti podizanja svijesti bosanskog seljaka na jedan viši nivo. Neka, kako god hoćeš @Muadib, troši svoju energiju na vjerovanje u utopiju. Bosanski seljak je najgora elementarna nepogoda koja može pogoditi jedno društvo, nepresušni izvor pakosti, materijalizma i sebičnosti, i nije slučajno što je SDA postala instrument artikulacije takvog mentalnog sklopa, u njegovom pohodu na sve kulturne i privredne vrijednosti koje je izgradio Josip Broz tokom svoje kratke vladavine. U SDA sistemu vrijednosti ne poštuje se ništa, ničiji talent, obrazovanje, kvalifikacije, moralna vrijednost, kvalitet karaktera i uma, bitni su samo kriteriji nepotizma njihove izborne baze iz bastiona kulture i izvora civilizacije poput Vlasenice, Bratunca, Srebrenice, Gacka, Rogatice, Ilijaša, Kobilje glave... Sarajevo je poniženo njihovim primitivizmom i provincijalizmom, grad kojeg je Josip Broz doveo do pijedestala, do krova svijeta, podarivši mu olimpijske igre i globalne privredne gigante poput Energoinvesta, Unisa, UPI-ja,, danas je imigrantskim talasom SDA primitivizma, srozan na nivo palanki iz kojih su sljegli nacionalni demagozi i polupismene seoske hodže. U svakom slučaju najveća tragedija Sarajeva leži u činjenici da je cjelokupni pokušaj stvaranja embriona jedne autentične prozapadne i proevropske intelektualne elite, proces koji je sazrijevao zajedno sa neviđenim privrednim usponom za vrijeme Brozovog režima, potpuno ugušen SDA orijentalizmom, nihilizmom, monopolizacijom ekonomskih tokova i nepotizmom.
Last edited by Shahab on 07/11/2013 22:42, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#12350 Re: SDA-All about
weredsf wrote:Bojim se da se nismo razumjeli najbolje, pokusaj to zamisliti prije nego sto na ovaj nacin protumacis nestoChmoljo wrote:ti me uvjeravaš u suprotno. 23 godine nakon gašenja KPJ, ona je još uvijek neprijatelj. tačnije, zavidnost njihovih bivših članova.
zamisli
ja mislim da sam savršeno razumio.weredsf wrote:
Ima ih danas, sta mislis odakle dolaze te price i tvrdnje oko Srebrenice pored svih sudskih presuda, od kud potreba da se bave tim uopste. Oni tesko mogu preboljeti gubitak luksuza koji su imali u tom sistemu i kada danas neko kupi stan za cc pola miliona pored njihovog kojeg su dobili gratis nastaje problem, nastaje mrznja koju oni projektuju na SDA, muslimane, Srebrenicu, Aliju itd...
Jos malo pa ce ta generacija u potpunosti izumrjeti