Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#12326 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

detroit-mercy wrote:
madner wrote:2.5 je prosjek za dvoje u KSu, kakvih crnih 5%.
2.1 :mrgreen:
http://fzs.ba/wp-content/uploads/2018/0 ... rajevo.pdf
Melburn je govorio o preko 3 milje kombinirano, sto smanjuje procenat drasticno :mrgreen: .
Imas jos 210 KM prihoda po platu koji ne ulaze u neto platu, tako da je tacno 2.5 prosjek a 3 ica malo iznad. Pored svih zavrzlama u privatnom sektoru.
3 je dobra plata, za jednog. 1.5 nije.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#12327 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

3 milje za dvoje sa malim djetetom je ok cak i za kredit do 500KM mjesec...
Radio Sarajevo

#12328 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

detroit-mercy wrote: Izvini molim te, kako to da ti drzava nije nista duzna a redovno ti uzima poreze. Pa valjda ti za uzeti novac treba pruziti neku uslugu, ono sto je duzna, nekim minimum minimuma.
U jednom si upravu, nas rast je prespor i to je ta projekcija buducnosti. Nas rast treba da bude minimu 7% na godisnjem nivou, 10tak bi bio dobar da bi sljedeca generacija osjetila boljitak. Ovako sa rastom izmedju 2-3% vjecno cemo se valjati u blatu i velikoj vecini nece biti dobro. Raja to vidi i osjeti i zbog toga odlazi u brojevima koje svi vidimo. Najboji pokazatelj koliko je sve traljavo je jebeni autoput koji se gradi vec 20tak godina i 20tak godina rada moze se prevozit za jedan sat.
Onda da idemo na druge kapitalne projekte koje su krucijalni za drzavu/drustvo, na kraju se sve svede na sapunicu i vjecito prejebavanje (od Vranduka pa do Bloka 7), sta obican covjek ima sa ovim stvarima, kad ove stvari direktno diktira politika. I onda kazes boli me kurac sta prica Kirbas. Naravno da te ne boli ali te boli rast od 2% koji je direktna posljedica Kirbasove i Dodine price.
U nekim stvarima si upravu, od nase tradicije fikarenja smeca gdje god ko stigne, do nedostatka inicijative, mada i ovo vidim kao posljedicu visedecenijskog jebavanja u mozak od vladajuce kaste.

Dobro, pogrešno sam se izrazio, država jeste dužna da obezbijedi neke stvari, ali te stvari su minimum minimuma. Sjeti se su naši roditelji 1990. godine glasali za kapitalizam, a ne samo za nacionalizam. Poredak stvari u svijetu je takav da onda nema nazad, i otad država nije dužna da ti nađe posao jer ti zabranjuje ili limitira privatni biznis.

Sada više nema limita, i iz toga treba izvući najbolje. Porez na dohodak je 10%, a PDV je 17%, što je možda i najniže u Evropi. Nisi u PDV-u sistemu do 50.000 KM. Čekaš dugo da otvoriš firmu, ali može se raditi, i zaraditi, ako imaš imalo pameti.

S ovakvim porezima dobro išta imamo, a mnoge stvari uređene na nekakvom zadovoljavajućem nivou, a tu mislim na škole, zdravstvo, policiju, opštine, državnu upravu itd. Ko kaže da je sve to nazadno i najgore na svijetu, taj ili laže, ili ne zna kako je u svijetu. Već u Americi, koja ima najbolju opremu na svijetu, možeš umrijeti ako nisi platio osiguranje, a da ne pričam o Africi, većini azijskih država i trećeg svijeta.

Cijela poenta priče je da treba izvući najbolje iz ovog ili bilo kojeg sistema, jer ipak ima dobrih stvari, nije sve odron.
detroit-mercy

#12329 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

madner wrote:
detroit-mercy wrote:
madner wrote:2.5 je prosjek za dvoje u KSu, kakvih crnih 5%.
2.1 :mrgreen:
http://fzs.ba/wp-content/uploads/2018/0 ... rajevo.pdf
Melburn je govorio o preko 3 milje kombinirano, sto smanjuje procenat drasticno :mrgreen: .
Imas jos 210 KM prihoda po platu koji ne ulaze u neto platu, tako da je tacno 2.5 prosjek a 3 ica malo iznad. Pored svih zavrzlama u privatnom sektoru.
3 je dobra plata, za jednog. 1.5 nije.
Naravno da nije, 750 eura nije neka pljacka ali ako pogledas na distribuciju placa, Centar ima najvise i normalno jer to ti je prakticno Manhattan BiH, uprava, banke, javne korporacije, institucije. I u BH Manhattn-u opet nije bas da se lupas nogom u guzicu od placa. Ali baja moj, malo odmaknes od centra i sve ide dole, da ne pricamo od ZeDO, UnskoSanskom i slicno. Jebenih 300-350 eura prosjek, wtf :skoljka: .
insomnia78

#12330 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Kolko amerikanaca ima koji nemaju za hljeba?
славянин

#12331 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

insomnia78 wrote:Kolko amerikanaca ima koji nemaju za hljeba?
Koliko su ili nesposobni,nece ili imaju problema sami sa sobom. Koliko Bosanaca je u Americi gladno ?
moonca

#12332 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

славянин wrote: Koliko su ili nesposobni,nece ili imaju problema sami sa sobom. Koliko Bosanaca je u Americi gladno ?
- ne znam ni za jednog... jedino ako je na dijeti.. :-)
mk ultra

#12333 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Poucna pjesma americke dijaspore
detroit-mercy

#12334 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Jarane, ti ko da si na gljivama, samo te crnjaci pucaju :mrgreen: .
De uzmi malo sta veselije :mrgreen:.
moonca

#12335 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

:lol:

vidi temu o hrani... lijepo se on zabavlja, a bgm i hrani...
JanuaryJones

#12336 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JanuaryJones »

Pitanje za ove preko 2000k i dobar život u Sarajevu, kako naša metropola kotira na ovim poljima (standard indeksa kvaliete života):
Looking at 450 cities across the world, Mercer takes into account the following metrics to judge which cities made the list for the best quality of life:

1. Political and social environment (political stability, crime, law enforcement)
2. Economic environment (currency-exchange regulations, banking services)
3. Socio-cultural environment (media availability and censorship, limitations on personal freedom)
4. Medical and health considerations (medical supplies and services, infectious diseases, sewage, waste disposal, air pollution)
5. Schools and education (standards and availability of international schools)
6. Public services and transportation (electricity, water, public transportation, traffic congestion)
7. Recreation (restaurants, theatres, cinemas, sports and leisure)
8. Consumer goods (availability of food/daily consumption items, cars)
9. Housing (rental housing, household appliances, furniture, maintenance services)
10. Natural environment (climate, record of natural disasters)
Za mene i moju porodicu Sarajevo ne zadovoljava kvalitetu života pod stavkama 1-6, 7-10 polovično.
512MB

#12337 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

JanuaryJones wrote:Pitanje za ove preko 2000k i dobar život u Sarajevu, kako naša metropola kotira na ovim poljima (standard indeksa kvaliete života):
Looking at 450 cities across the world, Mercer takes into account the following metrics to judge which cities made the list for the best quality of life:

1. Political and social environment (political stability, crime, law enforcement)
3. Socio-cultural environment (media availability and censorship, limitations on personal freedom)
4. Medical and health considerations (medical supplies and services, infectious diseases, sewage, waste disposal, air pollution)
6. Public services and transportation (electricity, water, public transportation, traffic congestion)
9. Housing (rental housing, household appliances, furniture, maintenance services)
Za mene i moju porodicu Sarajevo ne zadovoljava kvalitetu života pod stavkama 1-6, 7-10 polovično.
A dje sokic limunic index?
insomnia78

#12338 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

JanuaryJones wrote:Pitanje za ove preko 2000k i dobar život u Sarajevu, kako naša metropola kotira na ovim poljima (standard indeksa kvaliete života):

Sad ce reci evo ga opet ali uzmi npr Pariz
Grad svjetlosti, ovo, ono, grad koji godisnje posjeti na desetine miliona turista
:lol:
Hajvan

#12339 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hajvan »

sarajvo je propali grad…

banjaluka zadovoljava po vise tocaka od sarajva.
Rugafet

#12341 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rugafet »

Svakih šest dana navrtim na temu i sve je isto, cifre, tabele, statistike i sl. A stvar prosta ko grah, ako imaš priliku da odeš, odeš brate vidiš kako to tamo negdje hoda, ako ti se svidi ostaneš ako ne ideš nazad. Niko te u zatvoru ne drži, opcija povratka je uvijek tu, jednostavno probaš. Čemu komplikovanje. I ja sam tako, došao vidio i odlučio da ostanem. Neke stvari naravno da mi ne gode, ali ima i hiljadu koje mi odgovaraju, ali u globalu to je to. Hoćeš da radiš bujrim, plata dan ranije, a zbog toga sam najviše i otišao.
kox

#12342 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kox »

Rugafet wrote:Svakih šest dana navrtim na temu i sve je isto, cifre, tabele, statistike i sl. A stvar prosta ko grah, ako imaš priliku da odeš, odeš brate vidiš kako to tamo negdje hoda, ako ti se svidi ostaneš ako ne ideš nazad. Niko te u zatvoru ne drži, opcija povratka je uvijek tu, jednostavno probaš. Čemu komplikovanje. I ja sam tako, došao vidio i odlučio da ostanem. Neke stvari naravno da mi ne gode, ali ima i hiljadu koje mi odgovaraju, ali u globalu to je to. Hoćeš da radiš bujrim, plata dan ranije, a zbog toga sam najviše i otišao.
Upravo tako.
mk ultra

#12343 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Ako gledas ovo iz zagrada 4,6,7 pada ko s kruske... ostalo sto se mene tice moze proci (ako je iz zagrada samo)
Bloo
Globalna šefica

#12344 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

Vlasnik Chipasa koji radi za sve praznike, nakon što je inspekcija ulovila da rade tokom državnih praznika, morao je platiti kaznu, radnicima isplatiti duple dnevnice i dostaviti uvjerenje o uplati.
I sve je to uradio, uz jedan mali iskorak - natjerao je sve radnike da mu vrate pare!!!
Isto ko u Sinkru. Oni kad im zatreba para do kojih ne mogu, uplate radnicima na račune, onda im oni daju u kešu, još plate kamatu u banci.
FB status
славянин

#12345 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

Bloo wrote:
Vlasnik Chipasa koji radi za sve praznike, nakon što je inspekcija ulovila da rade tokom državnih praznika, morao je platiti kaznu, radnicima isplatiti duple dnevnice i dostaviti uvjerenje o uplati.
I sve je to uradio, uz jedan mali iskorak - natjerao je sve radnike da mu vrate pare!!!
Isto ko u Sinkru. Oni kad im zatreba para do kojih ne mogu, uplate radnicima na račune, onda im oni daju u kešu, još plate kamatu u banci.
FB status
I sad nakon FB statusa mozes dodati komotno, otpustio sve radnike i zaposlio nove :D
Nivelacija

#12346 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

Koliko radnica u Bingu, Konzumu, Amko, Hose, Fis itd u Sarajevu ima platu?
skafiskafsnjak

#12347 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

Nivelacija wrote:Koliko radnica u Bingu, Konzumu, Amko, Hose, Fis itd u Sarajevu ima platu?
U Konzumu oko 700... bingo i ovi ostali domaci oko 500
Edin H.

#12348 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

skafiskafsnjak wrote:
Nivelacija wrote:Koliko radnica u Bingu, Konzumu, Amko, Hose, Fis itd u Sarajevu ima platu?
U Konzumu oko 700... bingo i ovi ostali domaci oko 500
Kupujmo domace :lol:
DzordzHodzic

#12349 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by DzordzHodzic »

I ti sto ga znas usrat niko ne zna
insomnia78

#12350 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Radnice u eMgleskim marketima su cenim burzujke
Post Reply