Interesi i prava su razlicite stvari. Prava mogu biti interesi, ali interesi se ne mogu uvijek podudarati s pravima. Interesi raznih grupa se mogu sukobljavati, boze moj, ali interesi grupa ne mogu biti institucionalizirani naustrb prava drugih. Necija religija, moralna nacela, prohtjevi, estetski standardi, dijetarni prohtjevi, itd itd, to nisu stvari koje se mogu nazvati pravima. Necija pak potreba da bude ravnopravan clan drustva, da ima zakonske, poreske olaksice, da ima pravo na posao, itd, to je licno pravo, ne samo interes.madner wrote: Nije pitanje da li si ugrozen, nego da li se tvoji interesi zastupaju.
Zastupanje interesa nekih od tih skupina ide direktno na ustrb drugih.
Interesi migranta su recimo diametralno suprotni od interesa su americkih gradjana ispod srednje klase.
Prava LGBT idu direktno protiv drustva koji vjernici zele.
To sto ne smatras da su te skupine ugrozene ne znace da oni nemaju interese.
I naravno da svako ima svoj interes. Imam i ja svoj interes. To je valjda ono sto se naziva politickom svijesti gradjana. To nema veze sa mojim misljenjem o ugrozenosti nekog dijela stanovnistva. Hocu reci ne moras biti ugrozen da bi imao neki interes.
Inace ne smatram da su interesi migranata dijametralno suprotni od interesa americkih gradjana ispod srednje klase. Mislim, moze se o tome polemisati, nije bas crno-bijelo. Ne mislim da bi se u toj eventualnoj diskusiji uopste trebalo polaziti od staticnih kategorija tipa "srednja klasa", itd. Oni koji su donji, imigranti, zele bolji zivot, zele se vertikalno penjati na drustvenoj ljestvici. Oni koji su iznad njih, valjda bi trebali imati slicne zelje? Imaju sve mogucnosti za to. Ako pak to ne zele, a imaju problem sa onim koji zele, onda bi trebali biti svjesni svoje odgovornosti za to. U suprotnom, njihove interese mozemo samo nazvati sebicnom zeljom za ocuvanjem statusa quo, zaradjenim genima i geografijom, a ne vlastitim radom.
A prava LGBT ne idu protiv prava vjernika. Idu protiv interesa (odredjenih) vjernika, a ti interesi su zasnovani na ideologiji koja zeli nametati norme drustvu koje idu direktno protiv osnovnih prava pojedinaca.
Procitah ove clanke o incelima, kakvo pacenistvo.