L u c i f e r wrote:arzuhal wrote:L u c i f e r wrote:ko god pozatvara desetine hiljada ljudi, pravi čistke u sudstvu, hapsi novinare, blokira tviter itd itd
nije baš dobar u vugla
pogubio se prilično, udarila vlast u ego
Da činjenično ne postoje stotine hiljada sljedbenika Fethullaha Gulena (od levela pukog simpatizera do ober odanog) unutar svih struktura turske države, od obrazovanje, medija, policije i vojske, koja nije nekakav
derviški red koji uči lijepom ponašanju i spominjanju Boga u tišini, nego snažna vjersko-društveno-politička organizacija koja želi da se pita, da utječe na politiku i vlast...
...i ja bih mislio ko i ti.
ali
1 nema nikakvih dokaza da je gulen organizovao puč
2 nema dokaza da su ti ljudi simpatizeri gulena
3 simpatizerstvo gulena nije bilo zakonom zabranjeno
4 nije zakonito niti demokratski ostavljati tolike ljude bez posla jer su hipotetički simpatizeri drugog političara
5 ogroman je to broj ljudi, sve djeluje unaprijed pripremljeno, samo mu je trebao povod, kao hitleru kristalna noć
6 u demokratiji sudstvo je treća grana vlasti, a ne podređeno čistkama izvršne vlasti
7 svaka čistka u istoriji se pokazala kao zloupotreba moći i izgovor za autokratiju ili druge sebične ciljeve
8 tviter je blokrao prije puča
9 nije normalno da predsjednik države tuži 2000 ljudi zbog uvrede, on je javna ličnost i mora podnositi kriticizam
itd
Evo skoro se saznalo da je Erdogan još 2004. naredio tajnim službama praćenje djelovanja pristalica Gulena u institucijama države. A tačno se ZNA koje su fakultete (Fatih, npr), medije (Zaman, itd), škole i šta-ti-ja-znam finansirali iz Hizmeta, itd. Nema ba tu ništa nema se dokaza, ima dokaza itekako. Hizmet je ogroman, prelio se odavno izvan Turske, otvara hiljade škola po svijetu, fakultete, kupuje i stvara medije, itd.
Pa to se kod nas desilo i dešava se (Burč, Bosna Sema škole, novine Novo vrijeme, itd)a koliko ima da je Hizmet stigao u BiH, a zamisli Tursku iz koje je krenulo sve! Kod nas ljudi nemaju predstavu o tome, samo se o demokartiji priča...Pa demokratski je da se podrži demokratska vlast izabrana na izborima, ne praktično sekta...
Puč je bio planiran, ali neki potezi Erdogana su ih podstakli da stvar ubrzaju upravo jer je krenuo u neke obračune, zato je Davutoglu i dao obje ostavke, nije on bio čovjek za oštri obračun.